ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανασκόπηση: 13+1 γεγονότα που σημάδεψαν το 2022

Ήταν μία χρονιά με συγκλονιστικά και, σε κάποιες περιπτώσεις, κοσμοϊστορικά γεγονότα

 31/12/2022 19:00

Ανασκόπηση: 13+1 γεγονότα που σημάδεψαν το 2022
Επιμέλεια: Βιολέτα Φωτιάδη

Ένας χρόνος, 12 μήνες, 365 μέρες και όσα νούμερα και αν γράψουμε ακόμα δεν θα είναι αρκετά για να χωρέσουν όλα όσα συνέβησαν το 2022 που φάνταζε σαν περισσότερες από μία χρονιές και σε αρκετές περιπτώσεις θύμιζε... αιώνα (περασμένο). 

donbas-oukrania.jpg

Πόλεμος με το «καλημέρα σας» στην καρδιά της Ευρώπης

Στις 24 Φεβρουαρίου, αντηχούν οι πρώτες σειρήνες του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ρωσία εισβάλλει στην καρδιά της Ευρώπης. Πρόκειται για την πρώτη γενικευμένη πολεμική σύρραξη στην ήπειρό μας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώνει σε τηλεοπτικό διάγγελμα μία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, όπως δηλώθηκε από την Μόσχα.

Βομβαρδισμένα τοπία, νεκροί σε ομαδικούς τάφους και πρόσφυγες που κουβαλούν μία ζωή σε ένα σάκο αναζητώντας καταφύγιο συνθέτουν έναν τραγικό απολογισμό. Η Ευρώπη δείχνει το πρόσωπο της αλληλεγγύης της και η Δύση στηρίζει την Ουκρανία με αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ενώ η Ελλάδα ανοίγει ακόμα και τα σπίτια της για τα καραβάνια των προσφύγων. Οι διεθνείς κυρώσεις προς τη Ρωσία κορυφώνονται τον Μάρτιο με τη διεθνή κοινότητα να προχωρά σε οικονομικό αποκλεισμό της Ρωσίας και επιχειρηματικά μεγαθήρια να κατεβάζουν ρολά στο ρωσικό έδαφος ή να σταματούν τις εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία. Παράλληλα στο στόχαστρο μπαίνουν και τα πρόσωπα γύρω από το Κρεμλίνο και βλέπουμε περιουσίες να μπαίνουν στον «πάγο».

Η περιβόητη ρωσική «στρόφιγγα» και ο πόλεμος στην Ουκρανία επέφεραν κύμα ανατιμήσεων και ενεργειακή κρίση με τις χώρες της ΕΕ να διχάζονται αναφορικά με το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Παραμονή Χριστουγέννων συμπληρώθηκαν 10 μήνες από την έναρξη του πολέμου με τις συρράξεις να μαίνονται ακόμα.

Ανάμεσα σε όσα σόκαραν την υφήλιο τους 10 αυτούς μήνες παγκόσμια ανησυχία προκάλεσε και ο συναγερμός που σήμανε από τους βομβαρδισμούς κοντά στην περίμετρο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια. Όταν μάλιστα ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή να τεθούν τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας σε υψηλό συναγερμό τα χάπια ιωδίου εξαφανίστηκαν από τα φαρμακεία σε Βουλγαρία, Πολωνία και Τσεχία.

karolos-charles-monarxis.jpg

«Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι νεκρή» - «God save the king»

Στις 8 Σεπτεμβρίου η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου αποχωρίζεται το θρόνο της ύστερα από 70 χρόνια βασιλείας. Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, άφησε την τελευταία της πνοή στο Balmoral σε ηλικία 96 ετών. Ο πλανήτης παρακολουθεί μέρα τη μέρα τη διαδικασία Πάνω 10 ημέρες

Ο μακροβιότερος διάδοχος του θρόνου στη βρετανική ιστορία, ο πρωτότοκος γιος της βασίλισσας και του εκλιπόντος συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, ο Δούκας του Εδιμβούργου, ο Κάρολος ανεβαίνει στο θρόνο στις 18 Σεπτεμβρίου και για πρώτη φορά ύστερα από 70 ολόκληρα χρόνια, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο ακούγεται ο βρετανικός εθνικός ύμνος με την αλλαγή στους στίχους «God save the King».

iran-diadiloseis-amini.jpg

Μαχσά Αμινί: Η 22χρονη που δολοφονήθηκε επειδή δεν φορούσε σωστά το hijab της

Μία 22χρονη Ιρανή ονόματι Μαχσά Αμινί συλλαμβάνεται στις 13 Σεπτεμβρίου από την Αστυνομία Ηθών γιατί τα μαλλιά της δεν καλύπτονταν πλήρως από τη μαντίλα της. Τρεις ημέρες αργότερα, στις 16 Σεπτεμβρίου, η Μαχσά Αμινί αφήνει στο νοσοκομείο την τελευταία της πνοή αφού προηγουμένως είχε πέσει σε κώμα.

Την είδηση του θανάτου της 22χρονης ακολουθούν διαδηλώσεις, στις οποίες πρωτοστατούν οι γυναίκες, με το καθεστώς να «πνίγει» στο αίμα τις αντιδράσεις των πολιτών.

mavri-tripa.jpg

Η πρώτη φωτογραφία της μαύρης τρύπας του γαλαξία μας

Τον Μάιο το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (ΕΗΤ) το οποίο πριν από τρία χρόνια κατέγραψε την πρώτη φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας κατάφερε να φωτογραφήσει και τη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας στην περιοχή Τοξότης Α*, σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς. Οι μελέτες που γίνονταν τις τελευταίες δεκαετίες στην επίμαχη περιοχή έδειχναν ότι η μαύρη τρύπα έχει μάζα περίπου 4 εκατ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.

mitsotakis-androulakis.jpg

Οι... επισυνδέσεις αποσύνδεσαν το πολιτικό σκηνικό

Ήταν 26 Ιουλίου 2022 όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε στον Άρειο Πάγο μηνυτήρια αναφορά για παρακολούθηση του τηλεφώνου του με κακόβουλο λογισμικό.

Από τον πρώτο έλεγχο που έγινε στη συσκευή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ φάνηκε η παρουσία ύποπτου συνδέσμου (link) που συνδέεται με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator. Το Predator είναι ένα εργαλείο παρακολούθησης που προσφέρει στον χειριστή του πλήρη και διαρκή πρόσβαση στη συσκευή του στόχου.

Στη συνέχεια η δυσώδης υπόθεση έφτασε μέχρι την καρδιά του Μεγάρου Μαξίμου και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν παραιτήθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο Διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων αφού αναγκάστηκαν να παραδεχθούν πως η ΕΥΠ είχε προχωρήσει σε νόμιμη... επισύνδεση, με την άδεια εισαγγελέα, του κινητού τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη. Ο πρωθυπουργός με διάγγελμά του αναγνώρισε ότι ήταν πολιτικό λάθος η παρακολούθηση Ανδρουλάκη για το οποίο ο ίδιος δεν είχε ιδέα.

Στη συνέχεια, οι αποκαλύψεις πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας με τον Τύπο να δημοσιεύει λίστες με ονόματα παρακολουθούμενων κυβερνητικών αξιωματούχων από ΕΥΠ και Predator. Η κυβέρνηση μέχρι και σήμερα αρνείται πως η ΕΥΠ έχει προμηθευτεί το Predator.

lex-211022-S0SQT.jpg

Λεξ: Το «μουσικό φαινόμενο» που γράφει ιστορία και γεμίζει γήπεδα

Το βράδυ της 3ης Ιουλίου 2022 ο ΛΕΞ έδωσε μία συναυλία στη Νέα Σμύρνη, η οποία έγινε αφορμή για να μιλούν όλοι για τον «άγνωστο» ράπερ που δεν προμοτάρει τον εαυτό του και παρόλα αυτά γεμίζει το γήπεδο του Πανιωνίου στην Νέα Σμύρνη με 20.000 ανθρώπους.

Στις 21 Οκτωβρίου, ο 38χρονος «βάζει φωτιά» στο Καυτανζόγλειο, στη Θεσσαλονίκη και ο ουρανός βάφεται κόκκινος με περίπου 30.000 ανθρώπους να περιμένουν να ακούσουν την αλήθεια τους μέσα από τους στίχους του.

maestro.jpeg

Ένας «Maestro» στο Netflix

Η νέα σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη τα είχε όλα. Τουλάχιστον όλα όσα χρειάζονταν για να γίνει η πρώτη ελληνική σειρά στην παγκόσμια πλατφόρμα που ακούει στο όνομα Netflix. Aφού καθήλωσε τους τηλεθεατές μέσα από τη συχνότητα του Mega, το «Μaestro» κατάφερε από την πρώτη κιόλας εβδομάδα ύπαρξής τους στο ελληνικό Νetflix να μπει στο TOP 10 και μάλιστα να εκθρονίσει την μέχρι τότε dark queen της πλατφόρμας Wednesday η οποία είχε σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της τον Νοέμβριο. Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης έκανε αυτό που ξέρει να κάνει καλά, ήταν ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης με την εμβληματική αισθητική, την χαρακτηριστική σκηνοθεσία, το story που άγγιξε την ψυχή μας και φυσικά επέλεγε ένα μία ομάδα ηθοποιών -και μη- που ήξερε πως θα γράψουν ιστορία με τους ρόλους τους, όπως και έκαναν.

mixos-kolonos-viasmos.jpg

Κολωνός: Βίαζε και εξέδιδε 12χρονο κορίτσι

Τον Οκτώβριο, η είδηση ότι ένας 53χρονος βίαζε και εξέδιδε ένα 12χρονο κορίτσι στον Κολωνό προκαλεί αποτροπιασμό και οργή στο πανελλήνιο. Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας όταν η θεία του παιδιού βρήκε περίεργα μηνύματα στο κινητό της 12χρονης, ενημέρωσε τη μητέρα της και την πίεσε να προχωρήσει σε καταγγελία. Όπως αποκαλύφθηκε από τις καταθέσεις της μικρής ο 53χρονος τη βίαζε συστηματικά στο υπόγειο του καταστήματός του ενώ την εξέδιδε μέσω εφαρμογής γνωριμιών κλείνοντας της ραντεβού σε αυτοκίνητα, ξενοδοχεία, ακόμα και οίκους ανοχής, όπου φέρεται να τη συνόδευε ο ίδιος.

Η αστυνομία προχώρησε τόσο στη σύλληψη του 53χρονου όσο και στης μητέρας της κρίνοντας πως είχε γνώση των όσων γινόντουσαν παρόλο που η ίδια το αρνείται. Επίσης συνελήφθησαν και κάποιοι από τους άνδρες που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

pispirigkou.jpg

Πάτρα: Μητέρα κατηγορείται για τις δολοφονίες των τριών παιδιών της

Στις 29 Ιανουαρίου ο θάνατος ενός παιδιού στην Πάτρα θα οδηγήσει στην αποκάλυψη μίας πολύκροτης υπόθεσης που θα συγκλονίσει το πανελλήνιο. Η μικρή Τζωρτζίνα αφήνει την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα μόλις λίγους μήνες μετά το θάνατο της έξι μηνών αδερφής της Ίριδας. Ενάμιση χρόνο πριν το θάνατο της Ίριδας, ακόμα ένα παιδί της οικογένειας, η Μαλένα έχει καταλήξει νεκρό.

Οι θάνατοι τριών παιδιών στην ίδια οικογένεια θα σημάνουν συναγερμό στις αρχές και θα διαταχθεί εισαγγελική έρευνα η οποία θα βάλει στο προσκήνιο τη μητέρα, Ρούλα Πισπιρίγκου.

Γιατροί που είχαν αναλάβει την περίθαλψη της Τζωρτζίνας αλλά και μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού κάνουν λόγο στις αρχές για περίεργη συμπεριφορά της μητέρας, η οποία την ίδια στιγμή θρηνεί δημόσια τον ξαφνικό χαμό των παιδιών της, και για τις κρίσεις που πάθαινε το παιδί ξαφνικά, όταν ήταν μαζί του μόνο εκείνη.

Η έρευνα κατέληξε ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια καθώς σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία οι τοξικολογικές εξετάσεις που έγιναν ανίχνευσαν στον οργανισμό του παιδιού την ουσία κεταμίνη, η οποία αν χορηγηθεί σε μεγάλη δόση είναι θανατηφόρα. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι η μητέρα είχε κάνει έρευνα στο διαδίκτυο για τη συγκεκριμένη ουσία.

Τον Απρίλιο διατάχθηκε η προφυλάκισή της Ρούλας Πισπιρίγκου και μέχρι σήμερα βρίσκεται προφυλακισμένη. Η ίδια δηλώνει αθώα και η απολογία αλλά και η δίκη της αναμένεται να γίνει με τη νέα χρονιά.

petros-filippidis-dikastiria-intime.jpg

Στο εδώλιο ο Πέτρος Φιλιππίδης

Τον Μάρτιο ξεκίνησε η δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη ο οποίος κατηγορείται για βιασμό κατ’ εξακολούθηση που έλαβε χώρα το 2008 και για δυο απόπειρες βιασμού, τα έτη 2010 και 2014. Ο ίδιος δηλώνει αθώος, υποστηρίζοντας πως οι τρεις καταγγέλλουσες τον κατηγορούν με στόχο την εκδίκηση. Η δίκη βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

kivotos.jpeg

Το βύθισμα μιας «Κιβωτού»

Από «Κιβωτός του Κόσμου» μετατράπηκε σε «Κιβωτό του τρόμου» η γνωστή δομή φιλοξενίας ανηλίκων όταν ένας 19χρονος σήμερα νεαρός άνοιξε τον ασκό των αποκαλύψεων για τον πατέρα Αντώνιο και τις συνθήκες διαβίωσης εντός της δομής.

Παιδιά που είχαν φιλοξενηθεί στη δομή, αλλά και πρώην εργαζόμενοι κατήγγειλαν περιστατικά κακοποίησης, αμείλικτες τιμωρίες, απομονώσεις, ακόμα και σεξουαλική κακοποίηση από τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο.

Οι ελεγκτικές Αρχές ερευνούν και τα οικονομικά της Κιβωτού σε συνδυασμό με νέες καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ενώ «φύλλο και φτερό» γίνονται και οι λογαριασμοί και τα περιουσιακά στοιχεία του πατέρα Αντώνιου και της Πρεσβυτέρας.

Τόσο ο πατήρ Αντώνιος όσο και τρεις εργαζόμενοι της δομής, κλήθηκαν να εμφανιστούν ενώπιον των εισαγγελέων ανηλίκων στις 9 Ιανουαρίου 2023. Ο πατήρ Αντώνιος είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες διάπραξης κακουργηματικής ασέλγειας σε βάρος δύο ανηλίκων φιλοξενούμενων στην Κιβωτό του Κόσμου ενώ θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις και για το αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος της ηθική αυτουργίας σε σωματικές βλάβες ανηλίκων στις δομές αφού φέρεται πως ήταν εκείνος που «υπαγόρευε», τις κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος των παιδιών, τους ξυλοδαρμούς, τις σκληρές τιμωρίες, την απομόνωση και την καταναγκαστική εργασία.

ema.jpg

Θεσσαλονίκη: Ο θάνατος της Έμμας χάρισε ζωή και ελπίδα

Ένα τραγικό συμβάν σημάδεψε τον Νοέμβριο και τη Θεσσαλονίκη με το τροχαίο που στοίχισε τη ζωή στην 21χρονη Έμμα, φοιτήτρια της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ από την Κρήτη. Ένα αυτοκίνητο που έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα παρέσυρε την κοπέλα στην Εγνατία όδό, στο ύψος της Καμάρας με τον οδηγό να εγκαταλείπει τη νεαρή αιμόφυρτη στο οδόστρωμα. Ύστερα από σκληρή μάχη για τη ζωή της η Έμμα κατέληξε στο νοσοκομείο. Οι γονείς της επέδειξαν μεγαλείο ψυχής και αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά της και να δώσουν ζωή σε επτά ανθρώπους. Έπειτα από αυτή την πράξη τους 1.000 άνθρωποι δήλωσαν ότι επιθυμούν να γίνουν δωρητές οργάνων και εγγράφηκαν στο Μητρώο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

roma.jpg

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε 16χρονο Ρομά

Ο 16χρονος Ρομά Κώστας Φραγκούλης έβαλε βενζίνη και έφυγε χωρίς να πληρώσει το αντίτιμο των 20 ευρώ. Ύστερα από καταδίωξη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ. Ένας από αυτούς θα πυροβολήσει και μία από τις σφαίρες θα βρει τον 16χρονο στο κεφάλι. Όπως ισχυρίζεται η υπεράσπιση του αστυνομικού ο ανήλικος προσπάθησε να τους εμβολίσει με το αγροτικό που οδηγούσε. Η μία σφαίρα βρήκε τον 16χρονο στο κεφάλι. Ρομά σε όλη την Ελλάδα διαμαρτύρονται για την αστυνομική βία και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σημειώνονται επεισόδια. Ύστερα από εννέα μέρες ο 16χρονος αφήνει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο και ο αστυνομικός που τον πυροβόλησε αφέθηκε ελεύθερος.

kaili1.jpg

QatarGate: Στη φυλακή η Εύα Καϊλή

Λίγο πριν την εκπνοή του έτους η σύλληψη της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, Εύας Καϊλή και του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι για εμπλοκή στο διαβόητο Qatargate μονοπώλησε την ελληνική και παγκόσμια κοινή γνώμη.

Μετά από έρευνα της βελγικής ομοσπονδιακής αστυνομίας για υπόθεση διαπλοκής και διαφθοράς μεταξύ μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κυβερνητικών αξιωματούχων του Κατάρ, συνελήφθησαν ως ύποπτοι για διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, έξι άτομα, μεταξύ των οποίων δυο ευρωβουλευτές, η Εύα Καϊλή και ο Αντόνιο Πάντσερι, ενώ κατασχέθηκαν συνολικά 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά.

Επιμέλεια: Βιολέτα Φωτιάδη

Ένας χρόνος, 12 μήνες, 365 μέρες και όσα νούμερα και αν γράψουμε ακόμα δεν θα είναι αρκετά για να χωρέσουν όλα όσα συνέβησαν το 2022 που φάνταζε σαν περισσότερες από μία χρονιές και σε αρκετές περιπτώσεις θύμιζε... αιώνα (περασμένο). 

donbas-oukrania.jpg

Πόλεμος με το «καλημέρα σας» στην καρδιά της Ευρώπης

Στις 24 Φεβρουαρίου, αντηχούν οι πρώτες σειρήνες του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ρωσία εισβάλλει στην καρδιά της Ευρώπης. Πρόκειται για την πρώτη γενικευμένη πολεμική σύρραξη στην ήπειρό μας από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανακοινώνει σε τηλεοπτικό διάγγελμα μία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση και την αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, όπως δηλώθηκε από την Μόσχα.

Βομβαρδισμένα τοπία, νεκροί σε ομαδικούς τάφους και πρόσφυγες που κουβαλούν μία ζωή σε ένα σάκο αναζητώντας καταφύγιο συνθέτουν έναν τραγικό απολογισμό. Η Ευρώπη δείχνει το πρόσωπο της αλληλεγγύης της και η Δύση στηρίζει την Ουκρανία με αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας ενώ η Ελλάδα ανοίγει ακόμα και τα σπίτια της για τα καραβάνια των προσφύγων. Οι διεθνείς κυρώσεις προς τη Ρωσία κορυφώνονται τον Μάρτιο με τη διεθνή κοινότητα να προχωρά σε οικονομικό αποκλεισμό της Ρωσίας και επιχειρηματικά μεγαθήρια να κατεβάζουν ρολά στο ρωσικό έδαφος ή να σταματούν τις εμπορικές συναλλαγές με τη Ρωσία. Παράλληλα στο στόχαστρο μπαίνουν και τα πρόσωπα γύρω από το Κρεμλίνο και βλέπουμε περιουσίες να μπαίνουν στον «πάγο».

Η περιβόητη ρωσική «στρόφιγγα» και ο πόλεμος στην Ουκρανία επέφεραν κύμα ανατιμήσεων και ενεργειακή κρίση με τις χώρες της ΕΕ να διχάζονται αναφορικά με το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Παραμονή Χριστουγέννων συμπληρώθηκαν 10 μήνες από την έναρξη του πολέμου με τις συρράξεις να μαίνονται ακόμα.

Ανάμεσα σε όσα σόκαραν την υφήλιο τους 10 αυτούς μήνες παγκόσμια ανησυχία προκάλεσε και ο συναγερμός που σήμανε από τους βομβαρδισμούς κοντά στην περίμετρο του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια. Όταν μάλιστα ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή να τεθούν τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας σε υψηλό συναγερμό τα χάπια ιωδίου εξαφανίστηκαν από τα φαρμακεία σε Βουλγαρία, Πολωνία και Τσεχία.

karolos-charles-monarxis.jpg

«Η βασίλισσα Ελισάβετ είναι νεκρή» - «God save the king»

Στις 8 Σεπτεμβρίου η μακροβιότερη μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου αποχωρίζεται το θρόνο της ύστερα από 70 χρόνια βασιλείας. Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, άφησε την τελευταία της πνοή στο Balmoral σε ηλικία 96 ετών. Ο πλανήτης παρακολουθεί μέρα τη μέρα τη διαδικασία Πάνω 10 ημέρες

Ο μακροβιότερος διάδοχος του θρόνου στη βρετανική ιστορία, ο πρωτότοκος γιος της βασίλισσας και του εκλιπόντος συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, ο Δούκας του Εδιμβούργου, ο Κάρολος ανεβαίνει στο θρόνο στις 18 Σεπτεμβρίου και για πρώτη φορά ύστερα από 70 ολόκληρα χρόνια, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο ακούγεται ο βρετανικός εθνικός ύμνος με την αλλαγή στους στίχους «God save the King».

iran-diadiloseis-amini.jpg

Μαχσά Αμινί: Η 22χρονη που δολοφονήθηκε επειδή δεν φορούσε σωστά το hijab της

Μία 22χρονη Ιρανή ονόματι Μαχσά Αμινί συλλαμβάνεται στις 13 Σεπτεμβρίου από την Αστυνομία Ηθών γιατί τα μαλλιά της δεν καλύπτονταν πλήρως από τη μαντίλα της. Τρεις ημέρες αργότερα, στις 16 Σεπτεμβρίου, η Μαχσά Αμινί αφήνει στο νοσοκομείο την τελευταία της πνοή αφού προηγουμένως είχε πέσει σε κώμα.

Την είδηση του θανάτου της 22χρονης ακολουθούν διαδηλώσεις, στις οποίες πρωτοστατούν οι γυναίκες, με το καθεστώς να «πνίγει» στο αίμα τις αντιδράσεις των πολιτών.

mavri-tripa.jpg

Η πρώτη φωτογραφία της μαύρης τρύπας του γαλαξία μας

Τον Μάιο το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (ΕΗΤ) το οποίο πριν από τρία χρόνια κατέγραψε την πρώτη φωτογραφία μιας μαύρης τρύπας κατάφερε να φωτογραφήσει και τη μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία μας στην περιοχή Τοξότης Α*, σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός από εμάς. Οι μελέτες που γίνονταν τις τελευταίες δεκαετίες στην επίμαχη περιοχή έδειχναν ότι η μαύρη τρύπα έχει μάζα περίπου 4 εκατ. φορές μεγαλύτερη από αυτή του Ήλιου.

mitsotakis-androulakis.jpg

Οι... επισυνδέσεις αποσύνδεσαν το πολιτικό σκηνικό

Ήταν 26 Ιουλίου 2022 όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης κατέθεσε στον Άρειο Πάγο μηνυτήρια αναφορά για παρακολούθηση του τηλεφώνου του με κακόβουλο λογισμικό.

Από τον πρώτο έλεγχο που έγινε στη συσκευή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ φάνηκε η παρουσία ύποπτου συνδέσμου (link) που συνδέεται με το παράνομο λογισμικό παρακολούθησης Predator. Το Predator είναι ένα εργαλείο παρακολούθησης που προσφέρει στον χειριστή του πλήρη και διαρκή πρόσβαση στη συσκευή του στόχου.

Στη συνέχεια η δυσώδης υπόθεση έφτασε μέχρι την καρδιά του Μεγάρου Μαξίμου και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν παραιτήθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο Διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων αφού αναγκάστηκαν να παραδεχθούν πως η ΕΥΠ είχε προχωρήσει σε νόμιμη... επισύνδεση, με την άδεια εισαγγελέα, του κινητού τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη. Ο πρωθυπουργός με διάγγελμά του αναγνώρισε ότι ήταν πολιτικό λάθος η παρακολούθηση Ανδρουλάκη για το οποίο ο ίδιος δεν είχε ιδέα.

Στη συνέχεια, οι αποκαλύψεις πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας με τον Τύπο να δημοσιεύει λίστες με ονόματα παρακολουθούμενων κυβερνητικών αξιωματούχων από ΕΥΠ και Predator. Η κυβέρνηση μέχρι και σήμερα αρνείται πως η ΕΥΠ έχει προμηθευτεί το Predator.

lex-211022-S0SQT.jpg

Λεξ: Το «μουσικό φαινόμενο» που γράφει ιστορία και γεμίζει γήπεδα

Το βράδυ της 3ης Ιουλίου 2022 ο ΛΕΞ έδωσε μία συναυλία στη Νέα Σμύρνη, η οποία έγινε αφορμή για να μιλούν όλοι για τον «άγνωστο» ράπερ που δεν προμοτάρει τον εαυτό του και παρόλα αυτά γεμίζει το γήπεδο του Πανιωνίου στην Νέα Σμύρνη με 20.000 ανθρώπους.

Στις 21 Οκτωβρίου, ο 38χρονος «βάζει φωτιά» στο Καυτανζόγλειο, στη Θεσσαλονίκη και ο ουρανός βάφεται κόκκινος με περίπου 30.000 ανθρώπους να περιμένουν να ακούσουν την αλήθεια τους μέσα από τους στίχους του.

maestro.jpeg

Ένας «Maestro» στο Netflix

Η νέα σειρά του Χριστόφορου Παπακαλιάτη τα είχε όλα. Τουλάχιστον όλα όσα χρειάζονταν για να γίνει η πρώτη ελληνική σειρά στην παγκόσμια πλατφόρμα που ακούει στο όνομα Netflix. Aφού καθήλωσε τους τηλεθεατές μέσα από τη συχνότητα του Mega, το «Μaestro» κατάφερε από την πρώτη κιόλας εβδομάδα ύπαρξής τους στο ελληνικό Νetflix να μπει στο TOP 10 και μάλιστα να εκθρονίσει την μέχρι τότε dark queen της πλατφόρμας Wednesday η οποία είχε σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά της τον Νοέμβριο. Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης έκανε αυτό που ξέρει να κάνει καλά, ήταν ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης με την εμβληματική αισθητική, την χαρακτηριστική σκηνοθεσία, το story που άγγιξε την ψυχή μας και φυσικά επέλεγε ένα μία ομάδα ηθοποιών -και μη- που ήξερε πως θα γράψουν ιστορία με τους ρόλους τους, όπως και έκαναν.

mixos-kolonos-viasmos.jpg

Κολωνός: Βίαζε και εξέδιδε 12χρονο κορίτσι

Τον Οκτώβριο, η είδηση ότι ένας 53χρονος βίαζε και εξέδιδε ένα 12χρονο κορίτσι στον Κολωνό προκαλεί αποτροπιασμό και οργή στο πανελλήνιο. Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας όταν η θεία του παιδιού βρήκε περίεργα μηνύματα στο κινητό της 12χρονης, ενημέρωσε τη μητέρα της και την πίεσε να προχωρήσει σε καταγγελία. Όπως αποκαλύφθηκε από τις καταθέσεις της μικρής ο 53χρονος τη βίαζε συστηματικά στο υπόγειο του καταστήματός του ενώ την εξέδιδε μέσω εφαρμογής γνωριμιών κλείνοντας της ραντεβού σε αυτοκίνητα, ξενοδοχεία, ακόμα και οίκους ανοχής, όπου φέρεται να τη συνόδευε ο ίδιος.

Η αστυνομία προχώρησε τόσο στη σύλληψη του 53χρονου όσο και στης μητέρας της κρίνοντας πως είχε γνώση των όσων γινόντουσαν παρόλο που η ίδια το αρνείται. Επίσης συνελήφθησαν και κάποιοι από τους άνδρες που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

pispirigkou.jpg

Πάτρα: Μητέρα κατηγορείται για τις δολοφονίες των τριών παιδιών της

Στις 29 Ιανουαρίου ο θάνατος ενός παιδιού στην Πάτρα θα οδηγήσει στην αποκάλυψη μίας πολύκροτης υπόθεσης που θα συγκλονίσει το πανελλήνιο. Η μικρή Τζωρτζίνα αφήνει την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Παίδων στην Αθήνα μόλις λίγους μήνες μετά το θάνατο της έξι μηνών αδερφής της Ίριδας. Ενάμιση χρόνο πριν το θάνατο της Ίριδας, ακόμα ένα παιδί της οικογένειας, η Μαλένα έχει καταλήξει νεκρό.

Οι θάνατοι τριών παιδιών στην ίδια οικογένεια θα σημάνουν συναγερμό στις αρχές και θα διαταχθεί εισαγγελική έρευνα η οποία θα βάλει στο προσκήνιο τη μητέρα, Ρούλα Πισπιρίγκου.

Γιατροί που είχαν αναλάβει την περίθαλψη της Τζωρτζίνας αλλά και μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού κάνουν λόγο στις αρχές για περίεργη συμπεριφορά της μητέρας, η οποία την ίδια στιγμή θρηνεί δημόσια τον ξαφνικό χαμό των παιδιών της, και για τις κρίσεις που πάθαινε το παιδί ξαφνικά, όταν ήταν μαζί του μόνο εκείνη.

Η έρευνα κατέληξε ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια καθώς σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία οι τοξικολογικές εξετάσεις που έγιναν ανίχνευσαν στον οργανισμό του παιδιού την ουσία κεταμίνη, η οποία αν χορηγηθεί σε μεγάλη δόση είναι θανατηφόρα. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι η μητέρα είχε κάνει έρευνα στο διαδίκτυο για τη συγκεκριμένη ουσία.

Τον Απρίλιο διατάχθηκε η προφυλάκισή της Ρούλας Πισπιρίγκου και μέχρι σήμερα βρίσκεται προφυλακισμένη. Η ίδια δηλώνει αθώα και η απολογία αλλά και η δίκη της αναμένεται να γίνει με τη νέα χρονιά.

petros-filippidis-dikastiria-intime.jpg

Στο εδώλιο ο Πέτρος Φιλιππίδης

Τον Μάρτιο ξεκίνησε η δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη ο οποίος κατηγορείται για βιασμό κατ’ εξακολούθηση που έλαβε χώρα το 2008 και για δυο απόπειρες βιασμού, τα έτη 2010 και 2014. Ο ίδιος δηλώνει αθώος, υποστηρίζοντας πως οι τρεις καταγγέλλουσες τον κατηγορούν με στόχο την εκδίκηση. Η δίκη βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

kivotos.jpeg

Το βύθισμα μιας «Κιβωτού»

Από «Κιβωτός του Κόσμου» μετατράπηκε σε «Κιβωτό του τρόμου» η γνωστή δομή φιλοξενίας ανηλίκων όταν ένας 19χρονος σήμερα νεαρός άνοιξε τον ασκό των αποκαλύψεων για τον πατέρα Αντώνιο και τις συνθήκες διαβίωσης εντός της δομής.

Παιδιά που είχαν φιλοξενηθεί στη δομή, αλλά και πρώην εργαζόμενοι κατήγγειλαν περιστατικά κακοποίησης, αμείλικτες τιμωρίες, απομονώσεις, ακόμα και σεξουαλική κακοποίηση από τον ίδιο τον πατέρα Αντώνιο.

Οι ελεγκτικές Αρχές ερευνούν και τα οικονομικά της Κιβωτού σε συνδυασμό με νέες καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας ενώ «φύλλο και φτερό» γίνονται και οι λογαριασμοί και τα περιουσιακά στοιχεία του πατέρα Αντώνιου και της Πρεσβυτέρας.

Τόσο ο πατήρ Αντώνιος όσο και τρεις εργαζόμενοι της δομής, κλήθηκαν να εμφανιστούν ενώπιον των εισαγγελέων ανηλίκων στις 9 Ιανουαρίου 2023. Ο πατήρ Αντώνιος είναι αντιμέτωπος με κατηγορίες διάπραξης κακουργηματικής ασέλγειας σε βάρος δύο ανηλίκων φιλοξενούμενων στην Κιβωτό του Κόσμου ενώ θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις και για το αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος της ηθική αυτουργίας σε σωματικές βλάβες ανηλίκων στις δομές αφού φέρεται πως ήταν εκείνος που «υπαγόρευε», τις κακοποιητικές συμπεριφορές σε βάρος των παιδιών, τους ξυλοδαρμούς, τις σκληρές τιμωρίες, την απομόνωση και την καταναγκαστική εργασία.

ema.jpg

Θεσσαλονίκη: Ο θάνατος της Έμμας χάρισε ζωή και ελπίδα

Ένα τραγικό συμβάν σημάδεψε τον Νοέμβριο και τη Θεσσαλονίκη με το τροχαίο που στοίχισε τη ζωή στην 21χρονη Έμμα, φοιτήτρια της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ από την Κρήτη. Ένα αυτοκίνητο που έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα παρέσυρε την κοπέλα στην Εγνατία όδό, στο ύψος της Καμάρας με τον οδηγό να εγκαταλείπει τη νεαρή αιμόφυρτη στο οδόστρωμα. Ύστερα από σκληρή μάχη για τη ζωή της η Έμμα κατέληξε στο νοσοκομείο. Οι γονείς της επέδειξαν μεγαλείο ψυχής και αποφάσισαν να δωρίσουν τα όργανά της και να δώσουν ζωή σε επτά ανθρώπους. Έπειτα από αυτή την πράξη τους 1.000 άνθρωποι δήλωσαν ότι επιθυμούν να γίνουν δωρητές οργάνων και εγγράφηκαν στο Μητρώο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων.

roma.jpg

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε 16χρονο Ρομά

Ο 16χρονος Ρομά Κώστας Φραγκούλης έβαλε βενζίνη και έφυγε χωρίς να πληρώσει το αντίτιμο των 20 ευρώ. Ύστερα από καταδίωξη από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ. Ένας από αυτούς θα πυροβολήσει και μία από τις σφαίρες θα βρει τον 16χρονο στο κεφάλι. Όπως ισχυρίζεται η υπεράσπιση του αστυνομικού ο ανήλικος προσπάθησε να τους εμβολίσει με το αγροτικό που οδηγούσε. Η μία σφαίρα βρήκε τον 16χρονο στο κεφάλι. Ρομά σε όλη την Ελλάδα διαμαρτύρονται για την αστυνομική βία και σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σημειώνονται επεισόδια. Ύστερα από εννέα μέρες ο 16χρονος αφήνει την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο και ο αστυνομικός που τον πυροβόλησε αφέθηκε ελεύθερος.

kaili1.jpg

QatarGate: Στη φυλακή η Εύα Καϊλή

Λίγο πριν την εκπνοή του έτους η σύλληψη της Ελληνίδας ευρωβουλευτού, Εύας Καϊλή και του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζόρτζι για εμπλοκή στο διαβόητο Qatargate μονοπώλησε την ελληνική και παγκόσμια κοινή γνώμη.

Μετά από έρευνα της βελγικής ομοσπονδιακής αστυνομίας για υπόθεση διαπλοκής και διαφθοράς μεταξύ μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και κυβερνητικών αξιωματούχων του Κατάρ, συνελήφθησαν ως ύποπτοι για διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, έξι άτομα, μεταξύ των οποίων δυο ευρωβουλευτές, η Εύα Καϊλή και ο Αντόνιο Πάντσερι, ενώ κατασχέθηκαν συνολικά 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία