ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

"Αν δεν αντέχεις τον πόνο, βρες κάτι άλλο": Ο πατέρας του Δημήτρη Κεραμίτση μιλάει για την πορεία του νεαρού ποδοσφαιριστή μέχρι την πρώτη ομάδα της Ρόμα

Ο Νίκος Κεραμίτσης διηγείται την υπέροχη ιστορία ενός παιδιού που είναι φτιαγμένο για μεγάλα πράγματα

 27/01/2022 13:00

"Αν δεν αντέχεις τον πόνο, βρες κάτι άλλο": Ο πατέρας του Δημήτρη Κεραμίτση μιλάει για την πορεία του νεαρού ποδοσφαιριστή μέχρι την πρώτη ομάδα της Ρόμα

Βασίλης Μόσχου

Ο Νίκος Κεραμίτσης δε θα ξεχάσει ποτέ τη στιγμή που είδε τον γιο του, Δημήτρη, να σηκώνεται από τον πάγκο της Ρόμα, να βγάζει τη φόρμα του και να παίρνει θέση για να μπει αλλαγή στα τελευταία λεπτά του αγώνα με την Κάλιαρι, για την 22η αγωνιστική της Serie A.

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ξετυλίχθηκαν μπροστά στα μάτια του οι σκηνές μίας πολύ όμορφης και εξίσου δύσκολης περιπέτειας, που είχε ξεκινήσει περίπου τέσσερα χρόνια πριν.

Όταν δηλαδή ελάχιστοι μπορούσαν να φανταστούν τη ραγδαία εξέλιξη ενός πιτσιρικά που με επιμονή, υπομονή και ατέλειωτες ώρες δουλειάς "διακτινίστηκε" από τα γήπεδα της ΕΠΣΜ στην αυλή του Ζοζέ Μουρίνιο.

Ο Νίκος Κεραμίτσης διηγείται στη «ΜτΚ» και το makthes.gr μία υπέροχη ποδοσφαιρική ιστορία που βρίσκεται ακόμη στο πρώτο της κεφάλαιο.

«Μπορεί κάποιοι να μην το πιστεύουν, αλλά εγώ ήξερα από την πρώτη στιγμή ότι ο Δημήτρης είναι φτιαγμένος για μεγάλα πράγματα. Ήξερα ότι αν το θέλει πραγματικά και παλέψει γι' αυτό, μπορεί να παίξει και στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Δημήτρης το πίστευε και το πιστεύει και η πορεία του από τα ερασιτεχνικά μέχρι τη Ρόμα είναι καρπός αυτής της πεποίθησης. Της βεβαιότητας ότι αν έχεις ταλέντο, πάθος και όρεξη για δουλειά, δεν υπάρχουν όρια στις φιλοδοξίες σου».

Ο Νίκος Κεραμίτσης εκτιμά πως αυτό που κάνει τον γιο του να ξεχωρίζει δεν είναι το ταλέντο, αλλά η προσωπικότητα. «Υπάρχουν πολλά παιδιά με ταλέντο, αλλά ελάχιστα διαθέτουν την προσωπικότητα που απαιτείται για να φτάσει κανείς τόσο ψηλά. Δεν είναι εύκολος αυτός ο δρόμος, κι ας τον κάνουν να φαίνεται εύκολο η δημοσιότητα και το life style των αθλητών».

«Αν θέλεις λεφτά, γκόμενες και αυτοκίνητα, άστο»

«Είπα στον Δημήτρη την αλήθεια από την πρώτη στιγμή: "Αν αυτό που σε ενδιαφέρει είναι η φήμη, τα εύκολα λεφτά, οι γκόμενες και τα ακριβά αυτοκίνητα, μην το επιχειρήσεις καν.

Αν δεν αντέχεις τον πόνο, το κρύο, την ταλαιπωρία, αν δεν έχεις σκοπό να δουλέψεις σκληρά, να πας στο γυμναστήριο για βάρη ή στο γήπεδο για προπόνηση όταν οι φίλοι σου θα πάνε στο μπαρ για ποτό, τότε άστο. Βρες κάτι άλλο.

Τίποτα δε θα σου χαριστεί. Ο πρωταθλητισμός είναι σκληρό παιχνίδι και αν δεν το λέει η καρδιά σου, δεν αξίζει να τον κόπο να μπεις στο γήπεδο".

Λένε πως οι Αργεντίνοι και οι Βραζιλιάνοι πετυχαίνουν γιατί μεγαλώνουν μέσα στη φτώχεια και βλέπουν τον αθλητισμό ως μία διέξοδο. Ως διαβατήριο για μια καλύτερη ζωή. Ο Δημήτρης δεν είναι πλούσιος, ούτε όμως και φτωχός. Έπρεπε λοιπόν να συνειδητοποιήσει ότι ο δρόμος θα είναι ανηφορικός.

Όπως αποδείχθηκε, ήταν έτοιμος. Ήξερε τι ήθελε και πώς να κυνηγήσει το όνειρό του. Ήταν αποφασισμένος να κάνει θυσίες, να κουραστεί, να φτάσει στα όριά του. Πίσω από όλα αυτά κρύβεται μία λέξη. Προσωπικότητα. Αν δεν έχεις προσωπικότητα, δε θα φτάσεις μακριά».

Ο δρόμος προς την «Αιώνια Πόλη» ήταν δύσκολος και υπήρχαν στιγμές απογοήτευσης, από εκείνες που σε κάνουν να σκέφτεσαι αν αξίζει τον κόπο να συνεχίσεις.

«Είχαμε από την αρχή στόχο την καριέρα στην Ευρώπη. Αυτό ήταν το πλάνο και το υπηρετήσαμε με συνέπεια και αφοσίωση. Υπήρξαν και δύσκολες στιγμές που θα μπορούσαν να λυγίσουν κάθε παιδί. Όταν ο Δημήτρης έφυγε από τον ΠΑΟΚ ήταν μία στιγμή δοκιμασίας, αλλά δεν λύγισε. Είχε στόχο, δεν το έβαλε κάτω, δούλεψε ακόμη πιο σκληρά και συνέχισε να κυνηγά το όνειρό του».

Η εξειδικευμένη προπόνηση και η προετοιμασία για μία καριέρα εκτός συνόρων

Η καριέρα στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ η προτεραιότητα του νεαρού Δημήτρη, που είχε βάλει τον πήχη πολύ ψηλά.

«Όπως προείπα, ο στόχος ήταν εξαρχής μία σημαντική καριέρα στην Ευρώπη. Όλη η προετοιμασία ήταν λοιπόν βασισμένη σε αυτόν τον στόχο. Όταν προέκυψε ενδιαφέρον από τη Φιορεντίνα, ο Δημήτρης άρχισε εντατικά μαθήματα ιταλικών. Δεν πήγε τελικά στη Φλωρεντία, αλλά έμαθε τέλεια τη γλώσσα και όταν ήρθε η πρόταση της 'Εμπολι μιλούσε ήδη άπταιστα. Μιλά επίσης αγγλικά και γερμανικά και ξεκίνησε πρόσφατα να μελετά ισπανικά και πορτογαλικά. Το μυαλό και το βλέμμα του ήταν πάντα στην Ευρώπη.

Ο αδελφικός μου φίλος και εξαιρετικός προπονητής, Γιάννης Ισπυρλίδης, ένας άνθρωπος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του παιδιού, εκπόνησε ένα πρόγραμμα προπόνησης που υπερβαίνει κατά πολύ τα ελληνικά στάνταρντς, ώστε όταν έρθει η ώρα, ο Δημήτρης να μπορεί να σταθεί στο απολύτως ανταγωνιστικό περιβάλλον μίας μεγάλης ομάδας του εξωτερικού.

Δουλεύαμε επί 3,5 χρόνια με τρόπο που παραπέμπει στις πιο σύγχρονες ευρωπαϊκές μεθόδους. Δώσαμε, για παράδειγμα, έμφαση στην ένταση των προπονήσεων, που είναι η αχίλλειος πτέρνα των ελληνικών ομάδων, ακόμη και των μεγάλων. Ένα απλό δίτερμα στη Ρόμα ξεπερνά σε ένταση και το πιο μεγάλο ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο Δημήτρης δεν αρκέστηκε ποτέ στην προπόνηση των ομάδων στις οποίες έπαιζε. Ακολουθούσε παράλληλα και το δικό του πρόγραμμα, στο γήπεδο, στο γυμναστήριο. Μιλάμε για ατέλειωτες ώρες έξτρα δουλειάς, ταυτόχρονα με το διάβασμα για το σχολείο.

Συνεργαστήκαμε στενά και με τον καταξιωμένο εργοφυσιολόγο, Γιώργο Ζιώγα, που παρακολουθούσε βήμα βήμα την εξέλιξή του και συνδιαμόρφωνε την προοπόνηση με βάση τα στοιχεία των εργομετρικών τεστ. Δεν αφήσαμε επίσης στην τύχη και το θέμα της ατομικής βελτίωσης. Ο Δημήτρης δούλεψε με τον εξαιρετικό Μάρκο Τσομπανόπουλο, που έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με τον Παναθηναϊκό. Υπάρχει τρομερή δουλειά, ένα ολόκληρο πρότζεκτ πίσω από την εξέλιξη του Δημήτρη».

Η εμπειρία στην Έμπολι, το ενδιαφέρον της Ρόμα και η σχέση με τον Μουρίνιο

Το σημείο καμπής στην πορεία του νεαρού Δημήτρη ήταν ασφαλώς η ένταξη στην ομάδα νέων της Έμπολι. Στην Τοσκάνη, ο πιτσιρικάς θα δείξει αμέσως το ταλέντο του παίζοντας με ωριμότητα... βετεράνου. Ο Νίκος Κεραμίτσης θυμάται:

«Στην αρχή είχε μπροστά του δύο Ιταλούς στόπερ και οι πιθανότητες δεν ήταν, θεωρητικά τουλάχιστον, με το μέρος του. Μετά από λίγο καιρό είχε ξεπεράσει και τους δύο και ήταν βασικός και αναντικατάστατος. Δεν φοβήθηκε ποτέ τη σύγκριση και τον ανταγωνισμό. Πίστευε στον εαυτό του και έκανε και τους άλλους να πιστέψουν σε εκείνον. Η εξέλιξη ήταν εντυπωσιακά γρήγορη και κάπως έτσι φτάσαμε να τον διεκδικούν η Ρόμα και άλλα πολύ σημαντικά κλαμπ από την Ιταλία, την Αγγλία κλπ.

Η Έμπολι ζητούσε ένα εκατομμύριο ευρώ για να τον παραχωρήσει στη Ρόμα. Δεν ξέρω πόσο κόστισε τελικά η μεταγραφή, αλλά μιλάμε για μεγάλα ποσά. Ο Δημήτρης βρέθηκε λοιπόν να κάνει προπόνηση στην Τριγκόρια φορώντας τη φανέλα ενός πολύ μεγάλου κλαμπ. Από ένα σημείο και μετά άρχισε να κάνει κάποιες προπονήσεις και με την πρώτη ομάδα και έγινε συμπαίκτης με ποδοσφαιριστές που διάλεγε στο... Playstation».

Η «μασκότ» της Τριγκόρια

«Εκτός του ταλέντου και της δουλειάς, ρόλο στην εξελιξή του έπαιξε και ο χαρακτήρας του. Μολονότι έχει τρομερή αυτοπεποίθηση, είναι ταπεινός και μπήκε αμέσως στην καρδιά των συμπαικτών του. Είναι πλέον το αγαπημένο παιδί του Έιμπραχαμ, του Πελεγκρίνι, του Τζανιόλο. Ακόμη και στις προπονήσεις τον προσέχουν. Δεν θα κάνουν, ας πούμε την παραπάνω ενέργεια στο ένας με έναν, για να μην τον εκθέσουν. Δεν το κάνουν με όλους τους πιτσιρικάδες αυτό».

Το πουλέν του «Special One»

«Η πιο σημαντική στιγμή βέβαια είναι όταν τον πρόσεξε ο Μουρίνιο. Το λέω και ανατριχιάζω. Ένας προπονητής αυτού του μεγέθους, ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών αγαπά τον γιο μου σαν ήταν δικός του. Δεν θα σας πω τι του έχει πει κατ' ιδίαν. Αυτά είναι μυστικά της ομάδας. Το βέβαιο είναι όμως ότι του έχει αδυναμία και πιστεύει πως θα γίνει σπουδαίος παίκτης. Ο Μουρίνιο τον ξεχωρίζει πρωτίστως για τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του και δευτερευόντως για το ταλέντο του στο ποδόσφαιρο. Εγώ λέω πάντα στον Δημήτρη. Ωραία όλα αυτά, υπέροχα. Αλλά δεν έχεις κάνει ακόμη τίποτα. Το κεφάλι κάτω και δουλειά. Στα 25-26 θα δούμε πού έχεις φτάσει και τι έχεις πετύχει. Ίσως τότε υπάρξει χρόνος για να πάρεις και καμιά ανάσα».

Η έφεση στα μαθηματικά και οι διακρίσεις στο σχολείο

Ο Δημήτρης Κεραμίτσης δεν έχει ταλέντο μόνο στο ποδόσφαιρο. Αγαπά πολύ και τα μαθηματικά και έχει βραβευτεί πολλές φορές σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Παρά το πολύ βαρύ πρόγραμμα, είναι ένας άριστος μαθητής που θα μπορούσε κάλλιστα να ασχοληθεί με τις θετικές επιστήμες. Όπως εξηγεί όμως ο πατέρας του, δεν μπήκε ποτέ σε δίλημμα. «Ο Δημήτρης είναι πράγματι αριστούχος μαθητής με έφεση και σημαντικές διακρίσεις στα μαθηματικά. Δεν αμφιταλαντεύτηκε όμως στιγμή. Δεν σκέφτηκε ποτέ να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο. Η μητέρα του ήθελε να σπουδάσει νομικά, αλλά εκείνος αγαπά τη γυμναστική και θα ήθελε να γίνει ένας εξαιρετικός γυμναστής».

giannis-ispyrlidis.jpg

ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΣΠΥΡΛΙΔΗΣ: «ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΧΕΙ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΑΥΛΑΚΙ»

Ο Γιάννης Ισπυρλίδης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του νεαρού Δημήτρη, εκπονώντας τα προγράμματα προπόνησής του. «Πάντα πιστεύαμε στον Δημήτρη και τις δυνατότητές του, αλλά αυτήν την εκρηκτική άνοδο που είχε τον τελευταίο 1,5 χρόνο ήταν δύσκολο να τη φανταστεί κανείς.

Από τη στιγμή που πήγε στην Έμπολι, συνέβησαν όλα πολύ γρήγορα, αλλά πίσω από αυτήν τη ραγδαία εξέλιξη κρύβεται δουλειά, πολλή δουλειά.

Ο Δημήτρης είχε εξαρχής ως στόχο να παίξει μπάλα στο εξωτερικό κι έτσι, από τα 13 του χρόνια, μπήκε σε ένα πρόγρομμα που θα ήταν αδιανόητο ακόμη και για μεγαλύτερα παιδιά στην Ελλάδα.

Εξειδικευμένη προπόνηση, βασισμένη στην ηλικία και τον σωματότυπό του, εργομετρικά τεστ κάθε τέσσερις μήνες, συνεργασία με τον κορυφαίο εργοφυσιολόγο, Γιώργο Ζιώγα, αυστηρό πρόγραμμα διατροφής κ.α.

Ακόμη και η θέση που διάλεξε να παίξει, ήταν αποτέλεσμα των εκτιμήσεων που είχαμε για την ανάπτυξή του. Κάναμε ειδικές εξετάσεις για να δούμε σε τι ύψος θα έφτανε και βάσει αυτών των εκτιμήσεων αποφασίστηκε και η θέση στην οποία θα έπαιζε. Η εξέλιξη του Δημήτρη οφείλεται και στην τρομερή στήριξη που είχε από την οικογένειά του.

Για παράδειγμα, μπορεί εγώ να εκπονούσα το πρόγραμμα προπόνησης, αλλά ήταν ο πατέρας του, ένας άνθρωπος με βαθιά γνώση του αντικειμένου, που περνούσε ατέλειωτες ώρες με το παιδί, ασχολούμενος με κάθε λεπτομέρεια της εφαρμογής αυτού του προγράμματος.

Σε μια τέτοια πορεία υπάρχουν και δύσκολες στιγμές και είναι εύκολο να απογοητευτείς, να κουραστείς σωματικά και πνευματικά και να τα παρατήσεις. Είναι πολύ σημαντικό για κάθε παιδί να έχει την υποστήριξη της οικογένειας και του στενού περιβάλλοντός του».

Αν και ο Δημήτρης Κεραμίτσης βρίσκεται ακόμη στην αρχή, ο Γιάννης Ισπυρλίδης είναι βέβαιος ότι θα κάνει μεγάλη καριέρα. «Ο Δημήτρης είναι όντως στην αρχή του δρόμου αλλά νομίζω ότι το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Πέρα από το ταλέντο, είναι ένα παιδί με στοχοπροσήλωση και πολύ ισχυρή προσωπικότητα.

Αγαπά αυτό που κάνει, δουλεύει σκληρά και έχει μια ωριμότητα που δε συναντάς εύκολα σε παιδιά της ηλικίας του. Είμαι βέβαιος ότι θα πετύχει μεγάλα πράγματα. Έχει όλα τα προσόντα για να γίνει σπουδαίος και να διαγράψει μία πολύ σημαντική πορεία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Το γεγονός και μόνο ότι τον ξεχώρισε ένας προπονητής όπως ο Μουρίνιο λέει πολλά για την αξία και τις προοπτικές αυτού του παιδιού. Η εμπιστοσύνη που του δείχνει ο μεγάλος αυτός τεχνικός πρέπει να αποτελέσει μάθημα για τους Έλληνες προπονητές.

Υπάρχουν ταλαντούχα παιδιά που χάνονται στην πατρίδα μας, αφενός γιατί δεν έχουν την απαραίτητη κουλτούρα δουλειάς, αφετέρου διότι οι προπονητές διστάζουν να τους δώσουν ευκαιρίες. Αν μπορεί να ρισκάρει ο μεγάλος Μουρίνιο, μπορούμε όλοι».

Ο Νίκος Κεραμίτσης δε θα ξεχάσει ποτέ τη στιγμή που είδε τον γιο του, Δημήτρη, να σηκώνεται από τον πάγκο της Ρόμα, να βγάζει τη φόρμα του και να παίρνει θέση για να μπει αλλαγή στα τελευταία λεπτά του αγώνα με την Κάλιαρι, για την 22η αγωνιστική της Serie A.

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, ξετυλίχθηκαν μπροστά στα μάτια του οι σκηνές μίας πολύ όμορφης και εξίσου δύσκολης περιπέτειας, που είχε ξεκινήσει περίπου τέσσερα χρόνια πριν.

Όταν δηλαδή ελάχιστοι μπορούσαν να φανταστούν τη ραγδαία εξέλιξη ενός πιτσιρικά που με επιμονή, υπομονή και ατέλειωτες ώρες δουλειάς "διακτινίστηκε" από τα γήπεδα της ΕΠΣΜ στην αυλή του Ζοζέ Μουρίνιο.

Ο Νίκος Κεραμίτσης διηγείται στη «ΜτΚ» και το makthes.gr μία υπέροχη ποδοσφαιρική ιστορία που βρίσκεται ακόμη στο πρώτο της κεφάλαιο.

«Μπορεί κάποιοι να μην το πιστεύουν, αλλά εγώ ήξερα από την πρώτη στιγμή ότι ο Δημήτρης είναι φτιαγμένος για μεγάλα πράγματα. Ήξερα ότι αν το θέλει πραγματικά και παλέψει γι' αυτό, μπορεί να παίξει και στη Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Δημήτρης το πίστευε και το πιστεύει και η πορεία του από τα ερασιτεχνικά μέχρι τη Ρόμα είναι καρπός αυτής της πεποίθησης. Της βεβαιότητας ότι αν έχεις ταλέντο, πάθος και όρεξη για δουλειά, δεν υπάρχουν όρια στις φιλοδοξίες σου».

Ο Νίκος Κεραμίτσης εκτιμά πως αυτό που κάνει τον γιο του να ξεχωρίζει δεν είναι το ταλέντο, αλλά η προσωπικότητα. «Υπάρχουν πολλά παιδιά με ταλέντο, αλλά ελάχιστα διαθέτουν την προσωπικότητα που απαιτείται για να φτάσει κανείς τόσο ψηλά. Δεν είναι εύκολος αυτός ο δρόμος, κι ας τον κάνουν να φαίνεται εύκολο η δημοσιότητα και το life style των αθλητών».

«Αν θέλεις λεφτά, γκόμενες και αυτοκίνητα, άστο»

«Είπα στον Δημήτρη την αλήθεια από την πρώτη στιγμή: "Αν αυτό που σε ενδιαφέρει είναι η φήμη, τα εύκολα λεφτά, οι γκόμενες και τα ακριβά αυτοκίνητα, μην το επιχειρήσεις καν.

Αν δεν αντέχεις τον πόνο, το κρύο, την ταλαιπωρία, αν δεν έχεις σκοπό να δουλέψεις σκληρά, να πας στο γυμναστήριο για βάρη ή στο γήπεδο για προπόνηση όταν οι φίλοι σου θα πάνε στο μπαρ για ποτό, τότε άστο. Βρες κάτι άλλο.

Τίποτα δε θα σου χαριστεί. Ο πρωταθλητισμός είναι σκληρό παιχνίδι και αν δεν το λέει η καρδιά σου, δεν αξίζει να τον κόπο να μπεις στο γήπεδο".

Λένε πως οι Αργεντίνοι και οι Βραζιλιάνοι πετυχαίνουν γιατί μεγαλώνουν μέσα στη φτώχεια και βλέπουν τον αθλητισμό ως μία διέξοδο. Ως διαβατήριο για μια καλύτερη ζωή. Ο Δημήτρης δεν είναι πλούσιος, ούτε όμως και φτωχός. Έπρεπε λοιπόν να συνειδητοποιήσει ότι ο δρόμος θα είναι ανηφορικός.

Όπως αποδείχθηκε, ήταν έτοιμος. Ήξερε τι ήθελε και πώς να κυνηγήσει το όνειρό του. Ήταν αποφασισμένος να κάνει θυσίες, να κουραστεί, να φτάσει στα όριά του. Πίσω από όλα αυτά κρύβεται μία λέξη. Προσωπικότητα. Αν δεν έχεις προσωπικότητα, δε θα φτάσεις μακριά».

Ο δρόμος προς την «Αιώνια Πόλη» ήταν δύσκολος και υπήρχαν στιγμές απογοήτευσης, από εκείνες που σε κάνουν να σκέφτεσαι αν αξίζει τον κόπο να συνεχίσεις.

«Είχαμε από την αρχή στόχο την καριέρα στην Ευρώπη. Αυτό ήταν το πλάνο και το υπηρετήσαμε με συνέπεια και αφοσίωση. Υπήρξαν και δύσκολες στιγμές που θα μπορούσαν να λυγίσουν κάθε παιδί. Όταν ο Δημήτρης έφυγε από τον ΠΑΟΚ ήταν μία στιγμή δοκιμασίας, αλλά δεν λύγισε. Είχε στόχο, δεν το έβαλε κάτω, δούλεψε ακόμη πιο σκληρά και συνέχισε να κυνηγά το όνειρό του».

Η εξειδικευμένη προπόνηση και η προετοιμασία για μία καριέρα εκτός συνόρων

Η καριέρα στην Ελλάδα δεν ήταν ποτέ η προτεραιότητα του νεαρού Δημήτρη, που είχε βάλει τον πήχη πολύ ψηλά.

«Όπως προείπα, ο στόχος ήταν εξαρχής μία σημαντική καριέρα στην Ευρώπη. Όλη η προετοιμασία ήταν λοιπόν βασισμένη σε αυτόν τον στόχο. Όταν προέκυψε ενδιαφέρον από τη Φιορεντίνα, ο Δημήτρης άρχισε εντατικά μαθήματα ιταλικών. Δεν πήγε τελικά στη Φλωρεντία, αλλά έμαθε τέλεια τη γλώσσα και όταν ήρθε η πρόταση της 'Εμπολι μιλούσε ήδη άπταιστα. Μιλά επίσης αγγλικά και γερμανικά και ξεκίνησε πρόσφατα να μελετά ισπανικά και πορτογαλικά. Το μυαλό και το βλέμμα του ήταν πάντα στην Ευρώπη.

Ο αδελφικός μου φίλος και εξαιρετικός προπονητής, Γιάννης Ισπυρλίδης, ένας άνθρωπος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του παιδιού, εκπόνησε ένα πρόγραμμα προπόνησης που υπερβαίνει κατά πολύ τα ελληνικά στάνταρντς, ώστε όταν έρθει η ώρα, ο Δημήτρης να μπορεί να σταθεί στο απολύτως ανταγωνιστικό περιβάλλον μίας μεγάλης ομάδας του εξωτερικού.

Δουλεύαμε επί 3,5 χρόνια με τρόπο που παραπέμπει στις πιο σύγχρονες ευρωπαϊκές μεθόδους. Δώσαμε, για παράδειγμα, έμφαση στην ένταση των προπονήσεων, που είναι η αχίλλειος πτέρνα των ελληνικών ομάδων, ακόμη και των μεγάλων. Ένα απλό δίτερμα στη Ρόμα ξεπερνά σε ένταση και το πιο μεγάλο ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος. Ο Δημήτρης δεν αρκέστηκε ποτέ στην προπόνηση των ομάδων στις οποίες έπαιζε. Ακολουθούσε παράλληλα και το δικό του πρόγραμμα, στο γήπεδο, στο γυμναστήριο. Μιλάμε για ατέλειωτες ώρες έξτρα δουλειάς, ταυτόχρονα με το διάβασμα για το σχολείο.

Συνεργαστήκαμε στενά και με τον καταξιωμένο εργοφυσιολόγο, Γιώργο Ζιώγα, που παρακολουθούσε βήμα βήμα την εξέλιξή του και συνδιαμόρφωνε την προοπόνηση με βάση τα στοιχεία των εργομετρικών τεστ. Δεν αφήσαμε επίσης στην τύχη και το θέμα της ατομικής βελτίωσης. Ο Δημήτρης δούλεψε με τον εξαιρετικό Μάρκο Τσομπανόπουλο, που έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με τον Παναθηναϊκό. Υπάρχει τρομερή δουλειά, ένα ολόκληρο πρότζεκτ πίσω από την εξέλιξη του Δημήτρη».

Η εμπειρία στην Έμπολι, το ενδιαφέρον της Ρόμα και η σχέση με τον Μουρίνιο

Το σημείο καμπής στην πορεία του νεαρού Δημήτρη ήταν ασφαλώς η ένταξη στην ομάδα νέων της Έμπολι. Στην Τοσκάνη, ο πιτσιρικάς θα δείξει αμέσως το ταλέντο του παίζοντας με ωριμότητα... βετεράνου. Ο Νίκος Κεραμίτσης θυμάται:

«Στην αρχή είχε μπροστά του δύο Ιταλούς στόπερ και οι πιθανότητες δεν ήταν, θεωρητικά τουλάχιστον, με το μέρος του. Μετά από λίγο καιρό είχε ξεπεράσει και τους δύο και ήταν βασικός και αναντικατάστατος. Δεν φοβήθηκε ποτέ τη σύγκριση και τον ανταγωνισμό. Πίστευε στον εαυτό του και έκανε και τους άλλους να πιστέψουν σε εκείνον. Η εξέλιξη ήταν εντυπωσιακά γρήγορη και κάπως έτσι φτάσαμε να τον διεκδικούν η Ρόμα και άλλα πολύ σημαντικά κλαμπ από την Ιταλία, την Αγγλία κλπ.

Η Έμπολι ζητούσε ένα εκατομμύριο ευρώ για να τον παραχωρήσει στη Ρόμα. Δεν ξέρω πόσο κόστισε τελικά η μεταγραφή, αλλά μιλάμε για μεγάλα ποσά. Ο Δημήτρης βρέθηκε λοιπόν να κάνει προπόνηση στην Τριγκόρια φορώντας τη φανέλα ενός πολύ μεγάλου κλαμπ. Από ένα σημείο και μετά άρχισε να κάνει κάποιες προπονήσεις και με την πρώτη ομάδα και έγινε συμπαίκτης με ποδοσφαιριστές που διάλεγε στο... Playstation».

Η «μασκότ» της Τριγκόρια

«Εκτός του ταλέντου και της δουλειάς, ρόλο στην εξελιξή του έπαιξε και ο χαρακτήρας του. Μολονότι έχει τρομερή αυτοπεποίθηση, είναι ταπεινός και μπήκε αμέσως στην καρδιά των συμπαικτών του. Είναι πλέον το αγαπημένο παιδί του Έιμπραχαμ, του Πελεγκρίνι, του Τζανιόλο. Ακόμη και στις προπονήσεις τον προσέχουν. Δεν θα κάνουν, ας πούμε την παραπάνω ενέργεια στο ένας με έναν, για να μην τον εκθέσουν. Δεν το κάνουν με όλους τους πιτσιρικάδες αυτό».

Το πουλέν του «Special One»

«Η πιο σημαντική στιγμή βέβαια είναι όταν τον πρόσεξε ο Μουρίνιο. Το λέω και ανατριχιάζω. Ένας προπονητής αυτού του μεγέθους, ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών αγαπά τον γιο μου σαν ήταν δικός του. Δεν θα σας πω τι του έχει πει κατ' ιδίαν. Αυτά είναι μυστικά της ομάδας. Το βέβαιο είναι όμως ότι του έχει αδυναμία και πιστεύει πως θα γίνει σπουδαίος παίκτης. Ο Μουρίνιο τον ξεχωρίζει πρωτίστως για τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του και δευτερευόντως για το ταλέντο του στο ποδόσφαιρο. Εγώ λέω πάντα στον Δημήτρη. Ωραία όλα αυτά, υπέροχα. Αλλά δεν έχεις κάνει ακόμη τίποτα. Το κεφάλι κάτω και δουλειά. Στα 25-26 θα δούμε πού έχεις φτάσει και τι έχεις πετύχει. Ίσως τότε υπάρξει χρόνος για να πάρεις και καμιά ανάσα».

Η έφεση στα μαθηματικά και οι διακρίσεις στο σχολείο

Ο Δημήτρης Κεραμίτσης δεν έχει ταλέντο μόνο στο ποδόσφαιρο. Αγαπά πολύ και τα μαθηματικά και έχει βραβευτεί πολλές φορές σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Παρά το πολύ βαρύ πρόγραμμα, είναι ένας άριστος μαθητής που θα μπορούσε κάλλιστα να ασχοληθεί με τις θετικές επιστήμες. Όπως εξηγεί όμως ο πατέρας του, δεν μπήκε ποτέ σε δίλημμα. «Ο Δημήτρης είναι πράγματι αριστούχος μαθητής με έφεση και σημαντικές διακρίσεις στα μαθηματικά. Δεν αμφιταλαντεύτηκε όμως στιγμή. Δεν σκέφτηκε ποτέ να εγκαταλείψει το ποδόσφαιρο. Η μητέρα του ήθελε να σπουδάσει νομικά, αλλά εκείνος αγαπά τη γυμναστική και θα ήθελε να γίνει ένας εξαιρετικός γυμναστής».

giannis-ispyrlidis.jpg

ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΣΠΥΡΛΙΔΗΣ: «ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΧΕΙ ΜΠΕΙ ΣΤΟ ΑΥΛΑΚΙ»

Ο Γιάννης Ισπυρλίδης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του νεαρού Δημήτρη, εκπονώντας τα προγράμματα προπόνησής του. «Πάντα πιστεύαμε στον Δημήτρη και τις δυνατότητές του, αλλά αυτήν την εκρηκτική άνοδο που είχε τον τελευταίο 1,5 χρόνο ήταν δύσκολο να τη φανταστεί κανείς.

Από τη στιγμή που πήγε στην Έμπολι, συνέβησαν όλα πολύ γρήγορα, αλλά πίσω από αυτήν τη ραγδαία εξέλιξη κρύβεται δουλειά, πολλή δουλειά.

Ο Δημήτρης είχε εξαρχής ως στόχο να παίξει μπάλα στο εξωτερικό κι έτσι, από τα 13 του χρόνια, μπήκε σε ένα πρόγρομμα που θα ήταν αδιανόητο ακόμη και για μεγαλύτερα παιδιά στην Ελλάδα.

Εξειδικευμένη προπόνηση, βασισμένη στην ηλικία και τον σωματότυπό του, εργομετρικά τεστ κάθε τέσσερις μήνες, συνεργασία με τον κορυφαίο εργοφυσιολόγο, Γιώργο Ζιώγα, αυστηρό πρόγραμμα διατροφής κ.α.

Ακόμη και η θέση που διάλεξε να παίξει, ήταν αποτέλεσμα των εκτιμήσεων που είχαμε για την ανάπτυξή του. Κάναμε ειδικές εξετάσεις για να δούμε σε τι ύψος θα έφτανε και βάσει αυτών των εκτιμήσεων αποφασίστηκε και η θέση στην οποία θα έπαιζε. Η εξέλιξη του Δημήτρη οφείλεται και στην τρομερή στήριξη που είχε από την οικογένειά του.

Για παράδειγμα, μπορεί εγώ να εκπονούσα το πρόγραμμα προπόνησης, αλλά ήταν ο πατέρας του, ένας άνθρωπος με βαθιά γνώση του αντικειμένου, που περνούσε ατέλειωτες ώρες με το παιδί, ασχολούμενος με κάθε λεπτομέρεια της εφαρμογής αυτού του προγράμματος.

Σε μια τέτοια πορεία υπάρχουν και δύσκολες στιγμές και είναι εύκολο να απογοητευτείς, να κουραστείς σωματικά και πνευματικά και να τα παρατήσεις. Είναι πολύ σημαντικό για κάθε παιδί να έχει την υποστήριξη της οικογένειας και του στενού περιβάλλοντός του».

Αν και ο Δημήτρης Κεραμίτσης βρίσκεται ακόμη στην αρχή, ο Γιάννης Ισπυρλίδης είναι βέβαιος ότι θα κάνει μεγάλη καριέρα. «Ο Δημήτρης είναι όντως στην αρχή του δρόμου αλλά νομίζω ότι το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Πέρα από το ταλέντο, είναι ένα παιδί με στοχοπροσήλωση και πολύ ισχυρή προσωπικότητα.

Αγαπά αυτό που κάνει, δουλεύει σκληρά και έχει μια ωριμότητα που δε συναντάς εύκολα σε παιδιά της ηλικίας του. Είμαι βέβαιος ότι θα πετύχει μεγάλα πράγματα. Έχει όλα τα προσόντα για να γίνει σπουδαίος και να διαγράψει μία πολύ σημαντική πορεία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Το γεγονός και μόνο ότι τον ξεχώρισε ένας προπονητής όπως ο Μουρίνιο λέει πολλά για την αξία και τις προοπτικές αυτού του παιδιού. Η εμπιστοσύνη που του δείχνει ο μεγάλος αυτός τεχνικός πρέπει να αποτελέσει μάθημα για τους Έλληνες προπονητές.

Υπάρχουν ταλαντούχα παιδιά που χάνονται στην πατρίδα μας, αφενός γιατί δεν έχουν την απαραίτητη κουλτούρα δουλειάς, αφετέρου διότι οι προπονητές διστάζουν να τους δώσουν ευκαιρίες. Αν μπορεί να ρισκάρει ο μεγάλος Μουρίνιο, μπορούμε όλοι».

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία