ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Αλλάζουν εικόνα οι γειτονιές σε οκτώ δήμους της Θεσσαλονίκης

Εντάσσονται στο πρόγραμμα «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

 22/04/2022 21:00

 Αλλάζουν εικόνα οι γειτονιές σε οκτώ δήμους της Θεσσαλονίκης
«Κορωνίδα» των έργων αποτελούν η ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ.

Φανή Σοβιτσλή

Νέα όψη στις γειτονιές της πόλης πρόκειται να προσδώσει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσα από το πρόγραμμα «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» που αφορά σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης. Τα συνολικά 126 έργα μικρά και μεγάλα σε οκτώ δήμους, πολλά από τα οποία βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, είναι εκτεταμένες αναπλάσεις που αναβαθμίζουν τον δημόσιο χώρο και παράλληλα βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

«Κορωνίδα» των έργων αποτελεί η ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στη Θεσσαλονίκη, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, η ανάπλαση ζώνης πρασίνου κατά μήκος των βυζαντινών τειχών επί της οδού Επταπυργίου στα όρια των δήμων Θεσσαλονίκης και Νεάπολης-Συκεών, ύψους 15 εκατ. ευρώ, η ολοκληρωμένη ανάπλαση της περιοχής πέριξ «Ιπποκράτειου», η αναβάθμιση με έργα πρασίνου και ανακατασκευή δρόμων και πεζοδρομίων στη συνοικία των εργατικών κατοικιών στους Αμπελόκηπους του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης όπου σχεδιάζονται μέσω του προγράμματος 18 έργα αστικής ανάπλασης, καθώς επίσης πάρκα και πλατείες σε πολλές ακόμη περιοχή.

Με τις παρεμβάσεις αυτές γίνεται πράξη το μεγάλο «στοίχημα» για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης, το οποίο, όπως τόνισε στη «MτK» η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου κερδίζεται μέρα με τη μέρα και σε συνεργασία με τους δημάρχους των κατά τόπους περιοχών. Το πρόγραμμα αυτό, όπως είπε, ξεκίνησε με αρχικό προϋπολογισμό 85 εκατ. ευρώ και σήμερα ξεπέρασε τα 110 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

patoulidou.jpg

Τις προηγούμενες μέρες η κ. Πατουλίδου συναντήθηκε με τους οκτώ δημάρχους της Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Κορδελιού-Εύοσμου, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Παύλου Μελά, Νεάπολης-Συκεών, Δέλτα) στις περιοχές των οποίων εκτελούνται έργα αστικής ανάπλασης, με τους οποίους συζήτησε την πορεία των έργων.

Η ίδια ανέφερε ότι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σκοπεύει να συνεχίσει την καλή πρακτική και να διευρύνει την περιοχή εφαρμογής, συμπεριλαμβάνοντας περισσότερους δήμους του νομού, όπως τη Θέρμη και το Ωραιόκαστρο.

Θεσσαλονίκη

konstantinos-zervas-2019-10-27.jpg

Η επόμενη μέρα του προγράμματος «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα με την αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου. Τα έργα του κεντρικού δήμου που εντάσσονται στη «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» είναι:

Προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων του δήμου Θεσσαλονίκης. Ανάπλαση πλατείας Μαβίλη με στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού, διαμόρφωση χώρου πρασίνου στη συμβολή των οδών Παπαναστασίου-Βούλγαρη, ανάπλαση πάρκου Ν. Παπάζογλου, αναπλάσεις πάρκων γειτονιάς, ανάπλαση πλατείας Αγίου Σπυρίδωνα, διαμόρφωση σχολικής αυλής με βιοκλιματικά κριτήρια στο 2ο Γυμνάσιο-31ο ΓΕΛ, διαμόρφωση σχολική αυλής με βιοκλιματικά κριτήρια 27ου δημοτικού σχολείου, κατασκευή Φυτεμένων Δωμάτων (Πράσινο Δώμα στο 14ο/73 Νηπιαγωγείο, 11ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, 9ο/15ο Νηπιαγωγείο-13ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, 26ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, 32ο Νηπιαγωγείο-53ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης).

Επίσης, αφορά σε προμήθεια υλικοτεχνικού και μηχανολογικού εξοπλισμού για την πρόληψη και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, προμήθεια εξοπλισμού για την αναβάθμιση υποδομών προσβασιμότητας από ΑμεΑ και αθλητικού εξοπλισμού στα σχολεία δήμου Θεσσαλονίκης, παρατηρητήριο Αστικής Ανθεκτικότητας. Υποστήριξη διοργάνωσης φεστιβάλ ανακύκλωσης, στελέχωση των Δημοτικών Ιατρείων Θεσσαλονίκης με ιατρικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό διαλειτουργικότητα Πληροφοριακών Συστημάτων, ανάπλαση πάρκου στη συμβολή των Οδών Μ. Μπότσαρη και Ηλέκτρας, ανάπλαση ζώνης πρασίνου κατά μήκος των βυζαντινών τειχών (Οδός Επταπυργίου), ολοκληρωμένη ανάπλαση περιοχής Ιπποκράτειου.

Καλαμαριά

dardamanelis.jpg

Τα νέα έργα στο δήμο Καλαμαριάς μέσω της «Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης» συζήτησαν ο δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης, με την κ. Πατουλίδου. Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε η πορεία υλοποίησης του προγράμματος στο οποίο ο δήμος χρηματοδοτείται με πόρους συνολικού ύψους 13,8 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα, ειδικότερα, αποτελείται από τέσσερις άξονες, οι οποίοι αφορούν έργα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, την κοινωνική προστασία και συνοχή, την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

«Η συνεργασία των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης δίνει σημαντικά εργαλεία και δυνατότητες για ανάπτυξη, καινοτομία και νέα έργα στους δήμους. Ο δήμος Καλαμαριάς ενισχύεται με έργα πρόνοιας και αναβάθμιση δομών, σε σχολεία και ΚΑΠΗ. Επιπλέον έχουν προγραμματιστεί έργα εκσυγχρονισμού του με μελέτες και εφαρμογές, ενώ δρομολογούνται 13 έργα αστικών αναπλάσεων και πολιτικής προστασίας» τόνισε ο κ. Δαρδαμανέλης.

Ειδική μνεία γίνεται στον εκσυγχρονισμό του δημοτικού φωτισμού σε επιλεγμένους οδικούς άξονες και στη βιοκλιματική ανάπλαση Βότση-Κηφισιάς, ένα έργο που ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ που θα αναβαθμίσει όλη την περιοχή, που μέχρι σήμερα ήταν υποβαθμισμένη, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Πετυχημένο καινοτόμο μοντέλο μητροπολιτικής διοίκησης, χαρακτήρισε το πρόγραμμα η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Πατουλίδου, σημειώνοντας ότι η επιτυχία της συνεργασίας των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης είναι το εφαλτήριο για την διεύρυνση στη νέα προγραμματική περίοδο, στο νέο ΕΣΠΑ, εντάσσοντας στην περιοχή εφαρμογής και αστικά τμήματα των υπόλοιπων δήμων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και διασφαλίζοντας επιπλέον πόρους.

Πυλαία-Χορτιάτης

kaitezidis.jpg

Η πορεία υλοποίησης του προγράμματος στο οποίο ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη χρηματοδοτείται με πόρους συνολικού ύψους 2,8 εκατ. ευρώ βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης της κ. Πατουλίδου με το δήμαρχο Ιγνάτιο Καϊτεζίδη.

Τα έργα που σχεδιάζονται από τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη εντάσσονται σε τέσσερις άξονες που αφορούν παρεμβάσεις οικονομικές, περιβαλλοντικές, κλιματικές και κοινωνικές, μεταφορών κ.ά.

«Πρόκειται για ένα πραγματικά σημαντικό πρόγραμμα στο οποίο έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται έργα που απαντούν στις πραγματικές προκλήσεις της εποχής και αξιοποιούν τις τοπικές δυνατότητες με τόλμη, αποφασιστικότητα και δυναμισμό» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Καϊτεζίδης.

Αμπελόκηποι-Μενεμένη

lazaros-kyrizoglou.jpg

Αντικείμενο της συνάντησης της κ. Πατουλίδου με το δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου ήταν τα νέα έργα που κατανέμονται στην ευρύτερη περιοχή του δήμου.

Το πρόγραμμα, ειδικότερα στον εν λόγω δήμο αφορά σε έργα και παρεμβάσεις αστικού πρασίνου και οδοποιίας, κοινωνικής προστασίας και συνοχής και προστασίας του περιβάλλοντος.

H «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη», υπενθύμισε η αντιπεριφερειάρχης κ. Πατουλίδου, αποτελεί το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, το οποίο τυγχάνει να είναι το μοναδικό πανελλαδικά και στο οποίο επιτυγχάνεται η αγαστή συνεργασία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των οκτώ δήμων της πόλης.

Ο δήμαρχος κ. Κυρίζογλου ευχαρίστησε την αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας και τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα για την πορεία εκτέλεσης του προγράμματος έργων, επισημαίνοντας το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που στο σύνολο της δυτικής Θεσσαλονίκης αλλά και στον δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης γίνονται τέτοια και τόσο σημαντικά έργα.

Κορδελιό-Εύοσμος

mandalianos.jpg


Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις διαφορετικές ανάγκες και προτεραιότητες του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου έβαλαν στο τραπέζι της συνάντησής τους, Βούλα Πατουλίδου και δήμαρχος Κλεάνθης Μανδαλιανός.

«Η υλοποίηση των παρεμβάσεων που εντάσσονται στο έργο ‘Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη’ αποτελεί για τον κάθε έναν δήμο ξεχωριστά εφαλτήριο για την οικοδόμηση της σύγχρονης φυσιογνωμίας του. Ο δήμος μας κατανοώντας τη μεγάλη αυτή πρόκληση ενέταξε στον στρατηγικό του σχεδιασμό και δρομολογεί, με την καθοριστική συμβολή και υποστήριξη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, μια σειρά από έργα πνοής, τα οποία αγγίζουν τον ευαίσθητο τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και της καθημερινότητας της πόλης μας» τόνισε ο δήμαρχος.

Είπε ότι σχεδιάστηκαν έργα τοπικής αστικής αναγέννησης, τα οποία είναι εμβληματικά και δίνουν απάντηση στα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα της πόλης και τα οποία με την ολοκλήρωσή τους θα δώσουν νέα πνοή στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Βόρειας Ελλάδας, αναβαθμίζοντας ριζικά τους πνεύμονες πρασίνου και εκσυγχρονίζοντας τις λειτουργικές υποδομές και τα πληροφοριακά συστήματα του δήμου.

Παύλος Μελά

dermoutzidis.jpg

Για την εξέλιξη των έργων που εντάσσονται στο πρόγραμμα της ΠΚΜ «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» ενημερώθηκε από την κ., Πατουλίδου και ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, που είναι το μεγαλύτερο έργο που χρηματοδοτεί η «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» με την διοίκηση της Περιφέρειας να εξασφαλίζει για αυτό το σκοπό κονδύλια ύψους 20 εκατ. ευρώ για την υλοποίησή του. Αποτελεί την κορωνίδα των έργων της «Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης» και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα ολοκληρωθεί και θα αποδοθεί στους πολίτες μέχρι το φθινόπωρο του 2023.

Στο δήμο σχεδιάζονται, μεταξύ άλλων, έργα πρασίνου, περιβαλλοντικής προστασίας, αποκαταστάσεις και έργα ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων, και προμήθειες μέσων πολιτικής προστασίας.

«Ενώσαμε τις δυνάμεις μας με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τη Μητροπολιτική Ενότητα της ΠΚΜ και στο πλαίσιο του σχεδίου ‘Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη’. Βελτιώνουμε την καθημερινή ζωή στην πόλη μας με έργα ουσίας. Η υγειονομική κρίση δεν μας πτόησε και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του καινοτόμου μοντέλου μητροπολιτικής διοίκησης, μας οδηγούν με σιγουριά σε νέες προκλήσεις, με νέα έργα και χρηματοδοτήσεις, προς όφελος των πολιτών. Συνεχίζουμε δυνατά» υπογράμμισε ο κ. Δεμουρτζίδης.

Νεάπολη-Συκιές

simos-daniilidis.jpg

Η πορεία των έργων που εντάχθηκαν στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, μέσω του προγράμματος «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» εξετάστηκε στη συνάντηση της Β. Πατουλίδου και του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη.

Στη συνάντηση η κ. Πατουλίδου ανέφερε ότι η ΠΚΜ σκοπεύει να προχωρήσει στην επέκταση του προγράμματος ‘Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη’ και να συμπεριλάβει περισσότερους δήμους του νομού, αναμορφώνοντας την εικόνα της Θεσσαλονίκης.

«Με πολύ κόπο, μόχθο και προσπάθεια καταφέραμε να εντάξουμε πολλά έργα στο πρόγραμμα ‘Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη’ προς όφελος των πολιτών του δήμου Συκεών-Νεάπολης. Ο δήμος μας ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή στην μεγάλη αυτή πρόκληση και πλέον σχεδιάζει με την υποστήριξη της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης την διεύρυνση του προγράμματος με νέα έργα για την βιώσιμη ανάπτυξη και προοπτική της περιοχής μας» δήλωσε ο κ. Δανιηλίδης.

Δέλτα

ioannidis.jpg

Στο δήμο Δέλτα η περιοχή που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη» είναι η δημοτική ενότητα Καλοχωρίου, ενώ τα έργα αφορούν κυρίως σε ηλεκτροκίνητα οχήματα και απορριμματοφόρα, τα οποία θα ενισχύσουν το στόλο της κρίσιμης υπηρεσίας Καθαριότητας.

Στη συνάντηση που είχαν ο δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Β. Πατουλίδου συζητήθηκαν τα ενταγμένα έργα, ενώ έγινε εκτενής αναφορά για την ανάγκη να ενταχθούν στο πρόγραμμα της «Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης» και άλλες περιοχές του δήμου, όπως ο Εχέδωρος. Σύμφωνα με το δήμαρχο είναι ανάγκη στο πλαίσιο της διεύρυνσης του προγράμματος, να ενταχθεί η συγκεκριμένη δημοτική ενότητα, που αποτελεί βραχίονα του αστικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, δεδομένου ότι εκεί βρίσκονται τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου, αλλά και η Βιομηχανική περιοχή (ΒΙ.ΠΕ).

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17.04.2022

Νέα όψη στις γειτονιές της πόλης πρόκειται να προσδώσει η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσα από το πρόγραμμα «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» που αφορά σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης. Τα συνολικά 126 έργα μικρά και μεγάλα σε οκτώ δήμους, πολλά από τα οποία βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, είναι εκτεταμένες αναπλάσεις που αναβαθμίζουν τον δημόσιο χώρο και παράλληλα βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

«Κορωνίδα» των έργων αποτελεί η ανάπλαση του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στη Θεσσαλονίκη, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, η ανάπλαση ζώνης πρασίνου κατά μήκος των βυζαντινών τειχών επί της οδού Επταπυργίου στα όρια των δήμων Θεσσαλονίκης και Νεάπολης-Συκεών, ύψους 15 εκατ. ευρώ, η ολοκληρωμένη ανάπλαση της περιοχής πέριξ «Ιπποκράτειου», η αναβάθμιση με έργα πρασίνου και ανακατασκευή δρόμων και πεζοδρομίων στη συνοικία των εργατικών κατοικιών στους Αμπελόκηπους του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης όπου σχεδιάζονται μέσω του προγράμματος 18 έργα αστικής ανάπλασης, καθώς επίσης πάρκα και πλατείες σε πολλές ακόμη περιοχή.

Με τις παρεμβάσεις αυτές γίνεται πράξη το μεγάλο «στοίχημα» για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης, το οποίο, όπως τόνισε στη «MτK» η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου κερδίζεται μέρα με τη μέρα και σε συνεργασία με τους δημάρχους των κατά τόπους περιοχών. Το πρόγραμμα αυτό, όπως είπε, ξεκίνησε με αρχικό προϋπολογισμό 85 εκατ. ευρώ και σήμερα ξεπέρασε τα 110 εκατ. ευρώ, ποσό στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

patoulidou.jpg

Τις προηγούμενες μέρες η κ. Πατουλίδου συναντήθηκε με τους οκτώ δημάρχους της Θεσσαλονίκης (Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Πυλαίας-Χορτιάτη, Κορδελιού-Εύοσμου, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Παύλου Μελά, Νεάπολης-Συκεών, Δέλτα) στις περιοχές των οποίων εκτελούνται έργα αστικής ανάπλασης, με τους οποίους συζήτησε την πορεία των έργων.

Η ίδια ανέφερε ότι η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σκοπεύει να συνεχίσει την καλή πρακτική και να διευρύνει την περιοχή εφαρμογής, συμπεριλαμβάνοντας περισσότερους δήμους του νομού, όπως τη Θέρμη και το Ωραιόκαστρο.

Θεσσαλονίκη

konstantinos-zervas-2019-10-27.jpg

Η επόμενη μέρα του προγράμματος «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα με την αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου. Τα έργα του κεντρικού δήμου που εντάσσονται στη «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» είναι:

Προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων του δήμου Θεσσαλονίκης. Ανάπλαση πλατείας Μαβίλη με στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού, διαμόρφωση χώρου πρασίνου στη συμβολή των οδών Παπαναστασίου-Βούλγαρη, ανάπλαση πάρκου Ν. Παπάζογλου, αναπλάσεις πάρκων γειτονιάς, ανάπλαση πλατείας Αγίου Σπυρίδωνα, διαμόρφωση σχολικής αυλής με βιοκλιματικά κριτήρια στο 2ο Γυμνάσιο-31ο ΓΕΛ, διαμόρφωση σχολική αυλής με βιοκλιματικά κριτήρια 27ου δημοτικού σχολείου, κατασκευή Φυτεμένων Δωμάτων (Πράσινο Δώμα στο 14ο/73 Νηπιαγωγείο, 11ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, 9ο/15ο Νηπιαγωγείο-13ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, 26ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης, 32ο Νηπιαγωγείο-53ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης).

Επίσης, αφορά σε προμήθεια υλικοτεχνικού και μηχανολογικού εξοπλισμού για την πρόληψη και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, προμήθεια εξοπλισμού για την αναβάθμιση υποδομών προσβασιμότητας από ΑμεΑ και αθλητικού εξοπλισμού στα σχολεία δήμου Θεσσαλονίκης, παρατηρητήριο Αστικής Ανθεκτικότητας. Υποστήριξη διοργάνωσης φεστιβάλ ανακύκλωσης, στελέχωση των Δημοτικών Ιατρείων Θεσσαλονίκης με ιατρικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό διαλειτουργικότητα Πληροφοριακών Συστημάτων, ανάπλαση πάρκου στη συμβολή των Οδών Μ. Μπότσαρη και Ηλέκτρας, ανάπλαση ζώνης πρασίνου κατά μήκος των βυζαντινών τειχών (Οδός Επταπυργίου), ολοκληρωμένη ανάπλαση περιοχής Ιπποκράτειου.

Καλαμαριά

dardamanelis.jpg

Τα νέα έργα στο δήμο Καλαμαριάς μέσω της «Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης» συζήτησαν ο δήμαρχος Γιάννης Δαρδαμανέλης, με την κ. Πατουλίδου. Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε η πορεία υλοποίησης του προγράμματος στο οποίο ο δήμος χρηματοδοτείται με πόρους συνολικού ύψους 13,8 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα, ειδικότερα, αποτελείται από τέσσερις άξονες, οι οποίοι αφορούν έργα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, την κοινωνική προστασία και συνοχή, την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης.

«Η συνεργασία των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης δίνει σημαντικά εργαλεία και δυνατότητες για ανάπτυξη, καινοτομία και νέα έργα στους δήμους. Ο δήμος Καλαμαριάς ενισχύεται με έργα πρόνοιας και αναβάθμιση δομών, σε σχολεία και ΚΑΠΗ. Επιπλέον έχουν προγραμματιστεί έργα εκσυγχρονισμού του με μελέτες και εφαρμογές, ενώ δρομολογούνται 13 έργα αστικών αναπλάσεων και πολιτικής προστασίας» τόνισε ο κ. Δαρδαμανέλης.

Ειδική μνεία γίνεται στον εκσυγχρονισμό του δημοτικού φωτισμού σε επιλεγμένους οδικούς άξονες και στη βιοκλιματική ανάπλαση Βότση-Κηφισιάς, ένα έργο που ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ που θα αναβαθμίσει όλη την περιοχή, που μέχρι σήμερα ήταν υποβαθμισμένη, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Πετυχημένο καινοτόμο μοντέλο μητροπολιτικής διοίκησης, χαρακτήρισε το πρόγραμμα η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Πατουλίδου, σημειώνοντας ότι η επιτυχία της συνεργασίας των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης είναι το εφαλτήριο για την διεύρυνση στη νέα προγραμματική περίοδο, στο νέο ΕΣΠΑ, εντάσσοντας στην περιοχή εφαρμογής και αστικά τμήματα των υπόλοιπων δήμων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και διασφαλίζοντας επιπλέον πόρους.

Πυλαία-Χορτιάτης

kaitezidis.jpg

Η πορεία υλοποίησης του προγράμματος στο οποίο ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη χρηματοδοτείται με πόρους συνολικού ύψους 2,8 εκατ. ευρώ βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης της κ. Πατουλίδου με το δήμαρχο Ιγνάτιο Καϊτεζίδη.

Τα έργα που σχεδιάζονται από τον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη εντάσσονται σε τέσσερις άξονες που αφορούν παρεμβάσεις οικονομικές, περιβαλλοντικές, κλιματικές και κοινωνικές, μεταφορών κ.ά.

«Πρόκειται για ένα πραγματικά σημαντικό πρόγραμμα στο οποίο έχουν ενταχθεί και υλοποιούνται έργα που απαντούν στις πραγματικές προκλήσεις της εποχής και αξιοποιούν τις τοπικές δυνατότητες με τόλμη, αποφασιστικότητα και δυναμισμό» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Καϊτεζίδης.

Αμπελόκηποι-Μενεμένη

lazaros-kyrizoglou.jpg

Αντικείμενο της συνάντησης της κ. Πατουλίδου με το δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου ήταν τα νέα έργα που κατανέμονται στην ευρύτερη περιοχή του δήμου.

Το πρόγραμμα, ειδικότερα στον εν λόγω δήμο αφορά σε έργα και παρεμβάσεις αστικού πρασίνου και οδοποιίας, κοινωνικής προστασίας και συνοχής και προστασίας του περιβάλλοντος.

H «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη», υπενθύμισε η αντιπεριφερειάρχης κ. Πατουλίδου, αποτελεί το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, το οποίο τυγχάνει να είναι το μοναδικό πανελλαδικά και στο οποίο επιτυγχάνεται η αγαστή συνεργασία της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των οκτώ δήμων της πόλης.

Ο δήμαρχος κ. Κυρίζογλου ευχαρίστησε την αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας και τον περιφερειάρχη, Απόστολο Τζιτζικώστα για την πορεία εκτέλεσης του προγράμματος έργων, επισημαίνοντας το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που στο σύνολο της δυτικής Θεσσαλονίκης αλλά και στον δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης γίνονται τέτοια και τόσο σημαντικά έργα.

Κορδελιό-Εύοσμος

mandalianos.jpg


Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις διαφορετικές ανάγκες και προτεραιότητες του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου έβαλαν στο τραπέζι της συνάντησής τους, Βούλα Πατουλίδου και δήμαρχος Κλεάνθης Μανδαλιανός.

«Η υλοποίηση των παρεμβάσεων που εντάσσονται στο έργο ‘Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη’ αποτελεί για τον κάθε έναν δήμο ξεχωριστά εφαλτήριο για την οικοδόμηση της σύγχρονης φυσιογνωμίας του. Ο δήμος μας κατανοώντας τη μεγάλη αυτή πρόκληση ενέταξε στον στρατηγικό του σχεδιασμό και δρομολογεί, με την καθοριστική συμβολή και υποστήριξη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, μια σειρά από έργα πνοής, τα οποία αγγίζουν τον ευαίσθητο τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και της καθημερινότητας της πόλης μας» τόνισε ο δήμαρχος.

Είπε ότι σχεδιάστηκαν έργα τοπικής αστικής αναγέννησης, τα οποία είναι εμβληματικά και δίνουν απάντηση στα οξυμένα περιβαλλοντικά προβλήματα της πόλης και τα οποία με την ολοκλήρωσή τους θα δώσουν νέα πνοή στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Βόρειας Ελλάδας, αναβαθμίζοντας ριζικά τους πνεύμονες πρασίνου και εκσυγχρονίζοντας τις λειτουργικές υποδομές και τα πληροφοριακά συστήματα του δήμου.

Παύλος Μελά

dermoutzidis.jpg

Για την εξέλιξη των έργων που εντάσσονται στο πρόγραμμα της ΠΚΜ «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» ενημερώθηκε από την κ., Πατουλίδου και ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, που είναι το μεγαλύτερο έργο που χρηματοδοτεί η «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» με την διοίκηση της Περιφέρειας να εξασφαλίζει για αυτό το σκοπό κονδύλια ύψους 20 εκατ. ευρώ για την υλοποίησή του. Αποτελεί την κορωνίδα των έργων της «Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης» και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα ολοκληρωθεί και θα αποδοθεί στους πολίτες μέχρι το φθινόπωρο του 2023.

Στο δήμο σχεδιάζονται, μεταξύ άλλων, έργα πρασίνου, περιβαλλοντικής προστασίας, αποκαταστάσεις και έργα ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων, και προμήθειες μέσων πολιτικής προστασίας.

«Ενώσαμε τις δυνάμεις μας με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τη Μητροπολιτική Ενότητα της ΠΚΜ και στο πλαίσιο του σχεδίου ‘Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη’. Βελτιώνουμε την καθημερινή ζωή στην πόλη μας με έργα ουσίας. Η υγειονομική κρίση δεν μας πτόησε και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του καινοτόμου μοντέλου μητροπολιτικής διοίκησης, μας οδηγούν με σιγουριά σε νέες προκλήσεις, με νέα έργα και χρηματοδοτήσεις, προς όφελος των πολιτών. Συνεχίζουμε δυνατά» υπογράμμισε ο κ. Δεμουρτζίδης.

Νεάπολη-Συκιές

simos-daniilidis.jpg

Η πορεία των έργων που εντάχθηκαν στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, μέσω του προγράμματος «Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη» εξετάστηκε στη συνάντηση της Β. Πατουλίδου και του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη.

Στη συνάντηση η κ. Πατουλίδου ανέφερε ότι η ΠΚΜ σκοπεύει να προχωρήσει στην επέκταση του προγράμματος ‘Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη’ και να συμπεριλάβει περισσότερους δήμους του νομού, αναμορφώνοντας την εικόνα της Θεσσαλονίκης.

«Με πολύ κόπο, μόχθο και προσπάθεια καταφέραμε να εντάξουμε πολλά έργα στο πρόγραμμα ‘Μητροπολιτική Θεσσαλονίκη’ προς όφελος των πολιτών του δήμου Συκεών-Νεάπολης. Ο δήμος μας ανταποκρίθηκε από την πρώτη στιγμή στην μεγάλη αυτή πρόκληση και πλέον σχεδιάζει με την υποστήριξη της Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης την διεύρυνση του προγράμματος με νέα έργα για την βιώσιμη ανάπτυξη και προοπτική της περιοχής μας» δήλωσε ο κ. Δανιηλίδης.

Δέλτα

ioannidis.jpg

Στο δήμο Δέλτα η περιοχή που εντάσσεται στο πρόγραμμα «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη» είναι η δημοτική ενότητα Καλοχωρίου, ενώ τα έργα αφορούν κυρίως σε ηλεκτροκίνητα οχήματα και απορριμματοφόρα, τα οποία θα ενισχύσουν το στόλο της κρίσιμης υπηρεσίας Καθαριότητας.

Στη συνάντηση που είχαν ο δήμαρχος Γιάννης Ιωαννίδης και η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Β. Πατουλίδου συζητήθηκαν τα ενταγμένα έργα, ενώ έγινε εκτενής αναφορά για την ανάγκη να ενταχθούν στο πρόγραμμα της «Μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης» και άλλες περιοχές του δήμου, όπως ο Εχέδωρος. Σύμφωνα με το δήμαρχο είναι ανάγκη στο πλαίσιο της διεύρυνσης του προγράμματος, να ενταχθεί η συγκεκριμένη δημοτική ενότητα, που αποτελεί βραχίονα του αστικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, δεδομένου ότι εκεί βρίσκονται τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου, αλλά και η Βιομηχανική περιοχή (ΒΙ.ΠΕ).

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 17.04.2022

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία