ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Αλλάζει η εικόνα των κοιμητηρίων «Αναστάσεως του Κυρίου»

Κορυφώνει τις παρεμβάσεις ο δήμος Θεσσαλονίκης, ώστε μέχρι το καλοκαίρι να είναι εμφανής η βελτίωση στη λειτουργία τους

 03/03/2023 07:00

Αλλάζει η εικόνα των κοιμητηρίων «Αναστάσεως του Κυρίου»

Δημήτρης Λαζόπουλος

Αλλάζει μέρα με την ημέρα προς το καλύτερο η εικόνα των κοιμητηρίων «Αναστάσεως του Κυρίου» στη Θέρμη, καθώς συνεχίζονται και κορυφώνονται το αμέσως επόμενο διάστημα οι παρεμβάσεις του δήμου Θεσσαλονίκης.

Είναι γεγονός ότι εδώ και αρκετά χρόνια, τα μεγαλύτερα κοιμητήρια της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης εμφάνιζαν εικόνα εγκατάλειψης. Παραμελημένη πρόσοψη, οδικό οδόστρωμα με φθορές και λακκούβες, ξεραμένα παρτέρια, ανεπαρκές δίκτυο ομβρίων υδάτων ήταν μόνο μερικά από τα στοιχεία που αποδείκνυαν την κατάσταση παρακμής στην οποία βρίσκονταν τα κοιμητήρια του δήμου Θεσσαλονίκης.

Τα τελευταία χρόνια όμως ξεκίνησαν και πλέον ολοκληρώθηκαν έργα τα οποία ήταν μείζονος σημασίας για την αξιοπρεπή λειτουργία των κοιμητηρίων. Πρόκειται για την κατασκευή των αγωγών ομβρίων υδάτων, την εγκατάσταση των νέων φωτιστικών σωμάτων, τύπου led, έργα τα οποία θα παραληφθούν και επισήμως από τον δήμο τις επόμενες ημέρες και την ασφαλτόστρωση σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο των κοιμητηρίων, η οποία έχει ολοκληρωθεί εδώ και μήνες.

Περισσότερο πράσινο και στάσεις ανάπαυσης

Σήμερα, εξελίσσονται δενδροφυτεύσεις και φυτεύσεις ανθών στα παρτέρια γύρω από την εκκλησία, ενώ έχει εγκατασταθεί το σύστημα της άρδευσης και απομένει η κατασκευή δύο πάρκων στις δύο πλευρές της εκκλησίας, ενημερώνει μιλώντας στη «ΜτΚ» ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος. Μέσα στα παρτέρια θα υπάρχουν επίσης παγκάκια και δέντρα για να ξεκουράζονται οι επισκέπτες, λέει ο ίδιος. 

Συνολικά θα κατασκευαστούν 12 τέτοιοι χώροι, έξι σε κάθε πλευρά, που θα προσφέρουν φυσική σκίαση χάρη στα 16 δέντρα, πλατανομουριές και καλλωπιστικά, που θα φυτευτούν. Κατά τον σχεδιασμό του δήμου η νέα εικόνα του πρασίνου θα είναι έτοιμη μέχρι το Πάσχα, επισημαίνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Παράλληλα, εξωραΐζεται ολόκληρη η πρόσοψη των κοιμητηρίων και επίκειται «να ολοκληρώσουμε και την κατασκευή των ψυκτικών θαλάμων» μέχρι τα μέσα Μαρτίου, συνεχίζει ο κ. Θεοτοκάτος. Επίσης, προσφάτως ολοκληρώθηκε από τη μητρόπολη και η διάνοιξη τάφων που προορίζονται για τους ιερείς της, πρόβλεψη που δεν υπήρχε έως σήμερα.

Αδειάζει ο μπαζότοπος για να ανοίξουν τάφοι

Επιπροσθέτως, επίκειται ο καθαρισμός ενός χώρου στο πίσω μέρος των κοιμητηρίων που σήμερα έχει πεταμένα μάρμαρα και άλλα αντικείμενα και λειτουργεί σαν μπαζότοπος. Στον καθαρισμένο χώρο θα σκαφτούν κενοτάφια, διότι «πρέπει να έχουμε ανά πάσα στιγμή τουλάχιστον 200 τάφους ανοιχτούς για τις τακτικές ανάγκες του δήμου», εξηγεί ο κ. Θεοτοκάτος.

Επιπλέον, για έκτακτες περιπτώσεις όπως ήταν η πανδημία, απαιτείται η εύρεση άλλου χώρου, δεδομένου ότι οι υπάρχοντες τάφοι όπου έχουν ενταφιαστεί ασθενείς που πέθαναν από COVID-19 θα παραμείνουν κλειστοί για 10 χρόνια για υγειονομικούς λόγους. 

«Έχουμε κάποιους ταφώνες, περίπου 100, για τέτοιες περιπτώσεις, αλλά θέλουμε να επεκτείνουμε τον αριθμό για να μην έχουμε ποτέ πρόβλημα», όπως συνέβη στον δήμο Καλαμαριάς όπου υπάρχουν περιπτώσεις αναμονής για ταφή ακόμη και ενός μηνός.

Ωστόσο, ακόμη και σήμερα στα κοιμητήρια του δήμου Θεσσαλονίκης δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στις ταφές, διαβεβαιώνει ο αντιδήμαρχος και επιβεβαιώνει τις πληροφορίες της «ΜτΚ», ότι στόχος είναι οι ταφές να γίνονται μόνο τις καθημερινές. 

«Στα μεγάλα κοιμητήρια της χώρας δεν γίνονται ταφές τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Στη Θεσσαλονίκη δεν γίνονται ταφές τις Κυριακές και τις αργίες», όμως για να σταματήσουν οι ταφές και τα Σάββατα, «πρέπει να φτιάξουμε τους ψυκτικούς θαλάμους για να μην επιβαρύνονται οι οικείοι των νεκρών. Υπάρχουν ιδιωτικοί θάλαμοι που κοστίζουν ακριβά», συμπληρώνει ο ίδιος.

koimitiria-nekrotafeia-thessalonikis-thermi-9.jpg

Τα επόμενα μεγάλα βήματα

Στο ίδιο σημείο με τον μπαζότοπο υπάρχει μία πύλη η οποία μετά τον καθαρισμό θα κλείσει οριστικά και θα περιφραχθεί με τα ίδια χαρακτηριστικά που έχει και ο υπόλοιπος περίγυρος, δηλαδή με τοποθέτηση συρματοπλέγματος στρατιωτικού τύπου, ώστε να εξαλειφθούν τα περιστατικά κλοπών. 

Σε ό,τι αφορά την αύξηση της ασφάλειας ο κ. Θεοτοκάτος αποκαλύπτει ότι ο δήμος σχεδιάζει να εγκαταστήσει κάμερες και να συνάψει συμφωνία με εταιρεία security για την 24ωρη φύλαξη των κοιμητηρίων. Βέβαια πρόκειται για δύο έργα που είναι χρονοβόρα, καθώς ο δήμος θα προχωρήσει σε διεθνείς διαγωνισμούς. 

Μετά από αυτά τα δύο έργα «δεν θα μπορεί να μπαίνει κανείς μέσα στο κοιμητήριο χωρίς έλεγχο. Θα ξέρουμε πού πηγαίνει, θα πρέπει να ξέρει πού είναι ο συγγενής του, το νούμερο του τάφου. Για τα πρόσωπα που φαίνονται, ας πούμε ύποπτα, θα τα παρακολουθεί η security ώστε να σταματήσει η δράση που γινότανε και που εξακολουθεί, σε πολύ μικρότερο βαθμό, να γίνεται», διαβεβαιώνει ο αντιδήμαρχος. 

«Εδώ ακόμα και την ώρα της κηδείας αφήνει μια γυναίκα την τσάντα της στο αυτοκίνητο και είναι στα 20-30 μέτρα. Οι δράστες σπάνε το τζάμι, παίρνουν την τσάντα και φεύγουν», λέει ο ίδιος περιγράφοντας καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα ακόμη και σήμερα. 

Μέχρι πρόσφατα μάλιστα υπήρχαν ασυνείδητοι που πετούσαν μπάζα μέσα σε χώρους των κοιμητηρίων, ενώ ανά διαστήματα καταγράφονται και κλοπές από τους αποθηκευτικούς χώρους των τάφων. Σύμφωνα με την εκτίμηση του διευθυντή του τοπικού αστυνομικού τμήματος οι κλοπές θα μειωθούν κατά 50% τουλάχιστον με την τοποθέτηση των καμερών, όπως υποστηρίζει ο κ. Θεοτοκάτος. 

Σήμερα ο δήμος βρίσκεται στη φάση των μελετών για τις κάμερες και την εταιρεία φύλαξης, με στόχο να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2023 και να ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί.

koimitiria-nekrotafeia-thessalonikis-thermi-18.jpg

Η δυναμικότητα και η πρόληψη

Την ίδια ώρα, ο δήμος θα καταχωρίσει σε μητρώο τους ιδιοκτήτες των γραφείων τελετών και τους εργαζόμενους αυτών, ώστε οι υπάλληλοι των κοιμητηρίων να μην παριστάνουν τους… μάντεις για το ποιος έχει λόγο παρουσίας στους τάφους. Ακόμα μία αλλαγή που έχει λάβει χώρα είναι, ότι οι υπάλληλοι του κοιμητηρίου φορούν πλέον κάποιο ένδυμα με τα διακριτικά του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς μέχρι πρόσφατα έβαζαν ό,τι έβρισκαν από οίκους τελετών, δεδομένης της αδιαφορίας του δήμου να οργανώσει την τροφοδοσία των υπαλλήλων του με τα απαραίτητα ενδύματα.

Σήμερα οι υπάλληλοι του δήμου είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη όλου του χώρου, αλλά το προσωπικό είναι γηρασμένο σε μεγάλο ποσοστό και κάποιοι που προσλαμβάνονται με οκτάμηνες συμβάσεις δεν έχουν το προφίλ που απαιτεί η φύλαξη, αναφέρει ο Ε. Θεοτοκάτος. 

Από εκεί και πέρα τα κοιμητήρια διαθέτουν, περίπου, 100 άτομα προσωπικό, το οποίο φέρνει εις πέρας τις καθημερινές αναγκαίες εργασίες μετά την αναδιάρθρωση καθηκόντων που είχε προηγηθεί. Πρόκειται για εργασίες όπως άνοιγμα-κλείσιμο τάφων και διαχείριση των χώρων εκτός της εκκλησίας, η οποία ανήκει από το 2022 στη μητρόπολη.

Συνολικά, τα κοιμητήρια «Αναστάσεως του Κυρίου» διαθέτουν 10.500 απλούς τάφους, 1.312 οικογενειακούς με χωρητικότητα δύο ατόμων, όπως επίσης υπάρχουν 1.150 τάφοι στους οποίους είτε έχουν ενταφιαστεί άνθρωποι που πέθαναν από τον νέο κορονοϊό είτε είναι κενοί και προορίζονται για νεκρούς από την πανδημία, η ταφή των οποίων απαιτεί ειδική διαχείριση όπως ορίζεται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα. 

Σχετικά με το έργο της εγκατάστασης ψυκτικών θαλάμων, ο δήμος σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία τόσους ώστε να φιλοξενεί ταυτόχρονα 36 πτώματα. Συν τοις άλλοις, καθημερινά γίνονται κατά μέσο όρο 10 ταφές και από 10 έως 20 εκταφές ανθρώπων, σύμφωνα με τα στοιχεία του αντιδημάρχου.

Η φρίκη της πανδημίας

«Περάσαμε δύσκολες μέρες με την Καλαμαριά. Με παρακαλούσαν άνθρωποι που έπρεπε να περιμένουν 15 ημέρες, έναν μήνα για να ταφεί ο άνθρωπός τους. Εξυπηρετήσαμε κάποιες φορές, αλλά δεν μπορούμε να θάβονται εδώ από όλο το πολεοδομικό συγκρότημα. Αυτός ο χώρος είναι για δημότες και κατοίκους του δήμου Θεσσαλονίκης», τονίζει ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος αναφερόμενος στο πρόβλημα της έλλειψης τάφων που όξυνε η πανδημία και εξομολογείται το όραμά του: 

«Στόχος είναι να γίνουν τα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου υπόδειγμα, όχι μόνο για όλο τον νομό της Θεσσαλονίκης, αλλά για όλη την Ελλάδα. Πρέπει να είναι χώρος επισκέψεως όχι μόνο των δημοτών που έχουν τους συγγενείς τους ή τους φίλους τους εκεί, αλλά και επισκεπτών γιατί θα είναι ωραίος ο χώρος. Να μην επιδεινώνει τη θλίψη τους». Υπενθυμίζει, δε, πως ο σεβασμός στους νεκρούς είναι στοιχείο πολιτισμού.

Στην ερώτηση γιατί επί προηγούμενων διοικήσεων τα κοιμητήρια εξέπεμπαν εικόνα εγκατάλειψης, ο αντιδήμαρχος απαντά πως μέχρι πρόσφατα «αλλού ανήκαν τα τεχνικά, αλλού τα διοικητικά, αλλού το πράσινο», αλλά πλέον οι αρμοδιότητες έχουν ενοποιηθεί, ώστε να υπάρξει καλύτερο αποτέλεσμα στη διαχείριση. Στο ίδιο πνεύμα, στις αρχές του 2022 ο αντιδήμαρχος κατέθεσε πρόταση στον δήμο Καλαμαριάς και σε άλλους της Θεσσαλονίκης, ώστε να αγοράσουν από κοινού έκταση εκτός πόλης για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αλλά προς το παρόν δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση, σύμφωνα με τον ίδιο.

Έρχεται και η σειρά της Ευαγγελίστριας

Σε ό,τι αφορά τα κοιμητήρια στην Ευαγγελίστρια σχεδιάζονται και εκεί παρεμβάσεις και συγκεκριμένα εκπονούνται μελέτες για τη συντήρηση της εισόδου και του φυλακίου, της περίφραξης επί της Αγίου Δημητρίου και του συνοικισμού, για τη συντήρηση των αποθηκών, του οστεοφυλακίου, των γραφείων, η επισκευή εσωτερικών διαδρόμων στους οικογενειακούς τάφους και ο ηλεκτροφωτισμός. Μετά τις μελέτες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμες έως το τέλος του καλοκαιριού, θα πρέπει να δοθεί άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία, κάτι το οποίο απαιτεί χρόνο, καταλήγει ο Ε. Θεοτοκάτος.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25-26.02.2023

Αλλάζει μέρα με την ημέρα προς το καλύτερο η εικόνα των κοιμητηρίων «Αναστάσεως του Κυρίου» στη Θέρμη, καθώς συνεχίζονται και κορυφώνονται το αμέσως επόμενο διάστημα οι παρεμβάσεις του δήμου Θεσσαλονίκης.

Είναι γεγονός ότι εδώ και αρκετά χρόνια, τα μεγαλύτερα κοιμητήρια της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης εμφάνιζαν εικόνα εγκατάλειψης. Παραμελημένη πρόσοψη, οδικό οδόστρωμα με φθορές και λακκούβες, ξεραμένα παρτέρια, ανεπαρκές δίκτυο ομβρίων υδάτων ήταν μόνο μερικά από τα στοιχεία που αποδείκνυαν την κατάσταση παρακμής στην οποία βρίσκονταν τα κοιμητήρια του δήμου Θεσσαλονίκης.

Τα τελευταία χρόνια όμως ξεκίνησαν και πλέον ολοκληρώθηκαν έργα τα οποία ήταν μείζονος σημασίας για την αξιοπρεπή λειτουργία των κοιμητηρίων. Πρόκειται για την κατασκευή των αγωγών ομβρίων υδάτων, την εγκατάσταση των νέων φωτιστικών σωμάτων, τύπου led, έργα τα οποία θα παραληφθούν και επισήμως από τον δήμο τις επόμενες ημέρες και την ασφαλτόστρωση σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο των κοιμητηρίων, η οποία έχει ολοκληρωθεί εδώ και μήνες.

Περισσότερο πράσινο και στάσεις ανάπαυσης

Σήμερα, εξελίσσονται δενδροφυτεύσεις και φυτεύσεις ανθών στα παρτέρια γύρω από την εκκλησία, ενώ έχει εγκατασταθεί το σύστημα της άρδευσης και απομένει η κατασκευή δύο πάρκων στις δύο πλευρές της εκκλησίας, ενημερώνει μιλώντας στη «ΜτΚ» ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος. Μέσα στα παρτέρια θα υπάρχουν επίσης παγκάκια και δέντρα για να ξεκουράζονται οι επισκέπτες, λέει ο ίδιος. 

Συνολικά θα κατασκευαστούν 12 τέτοιοι χώροι, έξι σε κάθε πλευρά, που θα προσφέρουν φυσική σκίαση χάρη στα 16 δέντρα, πλατανομουριές και καλλωπιστικά, που θα φυτευτούν. Κατά τον σχεδιασμό του δήμου η νέα εικόνα του πρασίνου θα είναι έτοιμη μέχρι το Πάσχα, επισημαίνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Παράλληλα, εξωραΐζεται ολόκληρη η πρόσοψη των κοιμητηρίων και επίκειται «να ολοκληρώσουμε και την κατασκευή των ψυκτικών θαλάμων» μέχρι τα μέσα Μαρτίου, συνεχίζει ο κ. Θεοτοκάτος. Επίσης, προσφάτως ολοκληρώθηκε από τη μητρόπολη και η διάνοιξη τάφων που προορίζονται για τους ιερείς της, πρόβλεψη που δεν υπήρχε έως σήμερα.

Αδειάζει ο μπαζότοπος για να ανοίξουν τάφοι

Επιπροσθέτως, επίκειται ο καθαρισμός ενός χώρου στο πίσω μέρος των κοιμητηρίων που σήμερα έχει πεταμένα μάρμαρα και άλλα αντικείμενα και λειτουργεί σαν μπαζότοπος. Στον καθαρισμένο χώρο θα σκαφτούν κενοτάφια, διότι «πρέπει να έχουμε ανά πάσα στιγμή τουλάχιστον 200 τάφους ανοιχτούς για τις τακτικές ανάγκες του δήμου», εξηγεί ο κ. Θεοτοκάτος.

Επιπλέον, για έκτακτες περιπτώσεις όπως ήταν η πανδημία, απαιτείται η εύρεση άλλου χώρου, δεδομένου ότι οι υπάρχοντες τάφοι όπου έχουν ενταφιαστεί ασθενείς που πέθαναν από COVID-19 θα παραμείνουν κλειστοί για 10 χρόνια για υγειονομικούς λόγους. 

«Έχουμε κάποιους ταφώνες, περίπου 100, για τέτοιες περιπτώσεις, αλλά θέλουμε να επεκτείνουμε τον αριθμό για να μην έχουμε ποτέ πρόβλημα», όπως συνέβη στον δήμο Καλαμαριάς όπου υπάρχουν περιπτώσεις αναμονής για ταφή ακόμη και ενός μηνός.

Ωστόσο, ακόμη και σήμερα στα κοιμητήρια του δήμου Θεσσαλονίκης δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στις ταφές, διαβεβαιώνει ο αντιδήμαρχος και επιβεβαιώνει τις πληροφορίες της «ΜτΚ», ότι στόχος είναι οι ταφές να γίνονται μόνο τις καθημερινές. 

«Στα μεγάλα κοιμητήρια της χώρας δεν γίνονται ταφές τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Στη Θεσσαλονίκη δεν γίνονται ταφές τις Κυριακές και τις αργίες», όμως για να σταματήσουν οι ταφές και τα Σάββατα, «πρέπει να φτιάξουμε τους ψυκτικούς θαλάμους για να μην επιβαρύνονται οι οικείοι των νεκρών. Υπάρχουν ιδιωτικοί θάλαμοι που κοστίζουν ακριβά», συμπληρώνει ο ίδιος.

koimitiria-nekrotafeia-thessalonikis-thermi-9.jpg

Τα επόμενα μεγάλα βήματα

Στο ίδιο σημείο με τον μπαζότοπο υπάρχει μία πύλη η οποία μετά τον καθαρισμό θα κλείσει οριστικά και θα περιφραχθεί με τα ίδια χαρακτηριστικά που έχει και ο υπόλοιπος περίγυρος, δηλαδή με τοποθέτηση συρματοπλέγματος στρατιωτικού τύπου, ώστε να εξαλειφθούν τα περιστατικά κλοπών. 

Σε ό,τι αφορά την αύξηση της ασφάλειας ο κ. Θεοτοκάτος αποκαλύπτει ότι ο δήμος σχεδιάζει να εγκαταστήσει κάμερες και να συνάψει συμφωνία με εταιρεία security για την 24ωρη φύλαξη των κοιμητηρίων. Βέβαια πρόκειται για δύο έργα που είναι χρονοβόρα, καθώς ο δήμος θα προχωρήσει σε διεθνείς διαγωνισμούς. 

Μετά από αυτά τα δύο έργα «δεν θα μπορεί να μπαίνει κανείς μέσα στο κοιμητήριο χωρίς έλεγχο. Θα ξέρουμε πού πηγαίνει, θα πρέπει να ξέρει πού είναι ο συγγενής του, το νούμερο του τάφου. Για τα πρόσωπα που φαίνονται, ας πούμε ύποπτα, θα τα παρακολουθεί η security ώστε να σταματήσει η δράση που γινότανε και που εξακολουθεί, σε πολύ μικρότερο βαθμό, να γίνεται», διαβεβαιώνει ο αντιδήμαρχος. 

«Εδώ ακόμα και την ώρα της κηδείας αφήνει μια γυναίκα την τσάντα της στο αυτοκίνητο και είναι στα 20-30 μέτρα. Οι δράστες σπάνε το τζάμι, παίρνουν την τσάντα και φεύγουν», λέει ο ίδιος περιγράφοντας καταστάσεις που λαμβάνουν χώρα ακόμη και σήμερα. 

Μέχρι πρόσφατα μάλιστα υπήρχαν ασυνείδητοι που πετούσαν μπάζα μέσα σε χώρους των κοιμητηρίων, ενώ ανά διαστήματα καταγράφονται και κλοπές από τους αποθηκευτικούς χώρους των τάφων. Σύμφωνα με την εκτίμηση του διευθυντή του τοπικού αστυνομικού τμήματος οι κλοπές θα μειωθούν κατά 50% τουλάχιστον με την τοποθέτηση των καμερών, όπως υποστηρίζει ο κ. Θεοτοκάτος. 

Σήμερα ο δήμος βρίσκεται στη φάση των μελετών για τις κάμερες και την εταιρεία φύλαξης, με στόχο να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2023 και να ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί.

koimitiria-nekrotafeia-thessalonikis-thermi-18.jpg

Η δυναμικότητα και η πρόληψη

Την ίδια ώρα, ο δήμος θα καταχωρίσει σε μητρώο τους ιδιοκτήτες των γραφείων τελετών και τους εργαζόμενους αυτών, ώστε οι υπάλληλοι των κοιμητηρίων να μην παριστάνουν τους… μάντεις για το ποιος έχει λόγο παρουσίας στους τάφους. Ακόμα μία αλλαγή που έχει λάβει χώρα είναι, ότι οι υπάλληλοι του κοιμητηρίου φορούν πλέον κάποιο ένδυμα με τα διακριτικά του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς μέχρι πρόσφατα έβαζαν ό,τι έβρισκαν από οίκους τελετών, δεδομένης της αδιαφορίας του δήμου να οργανώσει την τροφοδοσία των υπαλλήλων του με τα απαραίτητα ενδύματα.

Σήμερα οι υπάλληλοι του δήμου είναι επιφορτισμένοι με τη φύλαξη όλου του χώρου, αλλά το προσωπικό είναι γηρασμένο σε μεγάλο ποσοστό και κάποιοι που προσλαμβάνονται με οκτάμηνες συμβάσεις δεν έχουν το προφίλ που απαιτεί η φύλαξη, αναφέρει ο Ε. Θεοτοκάτος. 

Από εκεί και πέρα τα κοιμητήρια διαθέτουν, περίπου, 100 άτομα προσωπικό, το οποίο φέρνει εις πέρας τις καθημερινές αναγκαίες εργασίες μετά την αναδιάρθρωση καθηκόντων που είχε προηγηθεί. Πρόκειται για εργασίες όπως άνοιγμα-κλείσιμο τάφων και διαχείριση των χώρων εκτός της εκκλησίας, η οποία ανήκει από το 2022 στη μητρόπολη.

Συνολικά, τα κοιμητήρια «Αναστάσεως του Κυρίου» διαθέτουν 10.500 απλούς τάφους, 1.312 οικογενειακούς με χωρητικότητα δύο ατόμων, όπως επίσης υπάρχουν 1.150 τάφοι στους οποίους είτε έχουν ενταφιαστεί άνθρωποι που πέθαναν από τον νέο κορονοϊό είτε είναι κενοί και προορίζονται για νεκρούς από την πανδημία, η ταφή των οποίων απαιτεί ειδική διαχείριση όπως ορίζεται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα. 

Σχετικά με το έργο της εγκατάστασης ψυκτικών θαλάμων, ο δήμος σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία τόσους ώστε να φιλοξενεί ταυτόχρονα 36 πτώματα. Συν τοις άλλοις, καθημερινά γίνονται κατά μέσο όρο 10 ταφές και από 10 έως 20 εκταφές ανθρώπων, σύμφωνα με τα στοιχεία του αντιδημάρχου.

Η φρίκη της πανδημίας

«Περάσαμε δύσκολες μέρες με την Καλαμαριά. Με παρακαλούσαν άνθρωποι που έπρεπε να περιμένουν 15 ημέρες, έναν μήνα για να ταφεί ο άνθρωπός τους. Εξυπηρετήσαμε κάποιες φορές, αλλά δεν μπορούμε να θάβονται εδώ από όλο το πολεοδομικό συγκρότημα. Αυτός ο χώρος είναι για δημότες και κατοίκους του δήμου Θεσσαλονίκης», τονίζει ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ερωτόκριτος Θεοτοκάτος αναφερόμενος στο πρόβλημα της έλλειψης τάφων που όξυνε η πανδημία και εξομολογείται το όραμά του: 

«Στόχος είναι να γίνουν τα κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου υπόδειγμα, όχι μόνο για όλο τον νομό της Θεσσαλονίκης, αλλά για όλη την Ελλάδα. Πρέπει να είναι χώρος επισκέψεως όχι μόνο των δημοτών που έχουν τους συγγενείς τους ή τους φίλους τους εκεί, αλλά και επισκεπτών γιατί θα είναι ωραίος ο χώρος. Να μην επιδεινώνει τη θλίψη τους». Υπενθυμίζει, δε, πως ο σεβασμός στους νεκρούς είναι στοιχείο πολιτισμού.

Στην ερώτηση γιατί επί προηγούμενων διοικήσεων τα κοιμητήρια εξέπεμπαν εικόνα εγκατάλειψης, ο αντιδήμαρχος απαντά πως μέχρι πρόσφατα «αλλού ανήκαν τα τεχνικά, αλλού τα διοικητικά, αλλού το πράσινο», αλλά πλέον οι αρμοδιότητες έχουν ενοποιηθεί, ώστε να υπάρξει καλύτερο αποτέλεσμα στη διαχείριση. Στο ίδιο πνεύμα, στις αρχές του 2022 ο αντιδήμαρχος κατέθεσε πρόταση στον δήμο Καλαμαριάς και σε άλλους της Θεσσαλονίκης, ώστε να αγοράσουν από κοινού έκταση εκτός πόλης για την περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αλλά προς το παρόν δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση, σύμφωνα με τον ίδιο.

Έρχεται και η σειρά της Ευαγγελίστριας

Σε ό,τι αφορά τα κοιμητήρια στην Ευαγγελίστρια σχεδιάζονται και εκεί παρεμβάσεις και συγκεκριμένα εκπονούνται μελέτες για τη συντήρηση της εισόδου και του φυλακίου, της περίφραξης επί της Αγίου Δημητρίου και του συνοικισμού, για τη συντήρηση των αποθηκών, του οστεοφυλακίου, των γραφείων, η επισκευή εσωτερικών διαδρόμων στους οικογενειακούς τάφους και ο ηλεκτροφωτισμός. Μετά τις μελέτες, οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι έτοιμες έως το τέλος του καλοκαιριού, θα πρέπει να δοθεί άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία, κάτι το οποίο απαιτεί χρόνο, καταλήγει ο Ε. Θεοτοκάτος.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25-26.02.2023

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία