ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Αλ. Κούγιας: «Η ενασχόληση με τον Ηρακλή παραμένει διακαής πόθος»

Ο διακεκριμένος ποινικολόγος μιλά για το φιλόδοξο σχέδιο αγωνιστικής και οικονομικής ανάταξης που έχει εκπονήσει μαζί με τους Στράτο Ευγενίου και Τομ Παπαδόπουλο και εξηγεί γιατί διακαώς επιθυμούσε την επιστροφή του στο σύλλογο

 25/04/2023 16:00

Αλ. Κούγιας: «Η ενασχόληση με τον Ηρακλή παραμένει διακαής πόθος»

Βασίλης Μόσχου

Τα τελευταία 24ώρα οι εξελίξεις στον Ηρακλή ήταν πυκνές και γεμάτες ανατροπές. Η πανηγυρική ανακοίνωση της εμπλοκής του Αλέξη Κούγια ως συνιδιοκτήτη της ΠΑΕ μαζί με τους Στράτο Ευγενίου και Τομ Παπαδόπουλο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των οργανωμένων οπαδών, που μάλιστα απείχαν από τον εντός έδρας αγώνα με τον Μακεδονικό για το πρωτάθλημα της Super League 2.

Ο Αλέξης Κούγιας αντέδρασε ακαριαία τονίζοντας πως το νέο διοικητικό εγχείρημα θα «ναυαγήσει» εν τη γενέσει του αν οι οργανωμένοι εμμείνουν στην αρνητική τους στάση, αλλά όπως φαίνεται η συμμαχία των τριών δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει τη μάχη και ζητά, πλέον, καθολική στήριξη για να θέσει σε εφαρμογή το φιλόδοξο σχέδιό της.

Μιλώντας στη «ΜτΚ» πριν αλλά και μετά την αντίδραση των οργανωμένων οπαδών, ανέπτυξε το όραμά του για την ομάδα και εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να επιστρέψει στον σύλλογο.

Λίγες ώρες μετά την πανηγυρικού χαρακτήρα συνέντευξη Τύπου το κλίμα άλλαξε άρδην λόγω της αντίδρασης των οργανωμένων οπαδών. Η στάση τους αυτή προδικάζει το άδοξο τέλος της συμμαχίας σας με τον Στράτο Ευγενίου και τον Τομ Παπαδόπουλο;

«Όχι. Η ενασχόληση με τον Ηρακλή παραμένει διακαής πόθος, δεν άλλαξε κάτι μέσα σε λίγες ώρες λόγω του προβλήματος που προέκυψε με τους οργανωμένους. Συζητήσαμε με τον Στράτο Ευγενίου και τον Τομ Παπαδόπουλο και συμφωνήσαμε πως δεν πρέπει να ναυαγήσει αυτή η μεγάλη προσπάθεια για την αγωνιστική και οικονομική ανάταξη του Ηρακλή.

Θέλω όμως μέχρι να υπογραφούν τα συμβόλαια να έχει λυθεί το ζήτημα και να είναι σαφές πως προχωράμε όλοι μαζί, η ΠΑΕ, ο Γ.Σ και οι οργανωμένοι. Χωρίς τους οργανωμένους οπαδούς, που στήριξαν στα δύσκολα τον Ηρακλή και αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του συλλόγου, θα ήταν πολύ δύσκολο να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας για την αναγέννηση του Ηρακλή. Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι.

Εγώ πάντως παραμένω στις επάλξεις, είμαι παρών και λειτουργώ ως άνθρωπος της διοίκησης. Σήμερα θα βρίσκομαι στο γήπεδο και στις 24 του μήνα στο δικαστήριο, ώστε να παλέψω για τα δίκαια του Ηρακλή. Είναι απόφαση ζωής για μένα η επιστροφή στην ομάδα που αγαπώ».

Στη διάρκεια της πολυετούς πορείας σας στο ποδόσφαιρο έχετε εμπλακεί σε πολλές ομάδες. Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τον Ηρακλή;

«Ο Ηρακλής δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Ο Ηρακλής είναι η ποδοσφαιρική μήτρα που με διαμόρφωσε ως παράγοντα. Ήρθα μικρό παιδί στη Θεσσαλονίκη για να παίξω μπάλα αλλά ένας σοβαρός τραυματισμός δεν μου το επέτρεψε. Στη συνέχεια υπηρέτησα τον σύλλογο επί μία δεκαετία, που συνέπεσε με τα χρυσά χρόνια της μεγάλης ομάδας του Χατζηπαναγή, του Λάκη Παπαϊωάννου και των υπολοίπων παιδιών. Είχα την τύχη να είμαι μέλος της ομάδας την εποχή που είχε οπαδούς σε όλη την Ελλάδα και γέμιζε το Καυταντζόγλειο.

Αν δεν υπήρχαν οι πολιτικές παρεμβάσεις που οδήγησαν στον ερχομό του Μυτιληναίου δεν θα είχε αλλάξει η διοίκηση και δεν θα είχα φύγει ποτέ από τον Ηρακλή. Αυτό ήταν και το παράπονο του Πέτρου Θεοδωρίδη. Ο Ηρακλής δεν είναι άλλη μία ομάδα, είναι το σπίτι μου, είναι η Ιθάκη μου. Επέστρεψα και θέλω να μείνω εδώ για να προσφέρω για πολλά χρόνια, όσο αντέχω.

Θέλω να ξεκαθαρίσω πάντως και κάτι ακόμη. Στις άλλες ομάδες που υπηρέτησα πήγα επειδή κυριολεκτικά με παρακαλούσαν να πάω και να βοηθήσω. Δεν ήταν ποτέ δική μου πρωτοβουλία. Εγώ πάντα τον Ηρακλή είχα στο μυαλό και στην καρδιά μου. Προσπάθησα μάλιστα αρκετές φορές να επιστρέψω, αλλά δεν κατέστη δυνατό».

Ποιο ακριβώς είναι το πλάνο σας για την ανάταξη του Ηρακλή; Η οικονομική βιωσιμότητα είναι συμβατή με την εκπλήρωση υψηλών αγωνιστικών στόχων;

«Απολύτως! Δεν υπάρχει κανενός είδους ασυμβατότητα μεταξύ των δύο κορυφαίων αυτών στόχων. Θα εγγυηθούμε ότι η ομάδα δεν θα χρεοκοπήσει ποτέ ξανά, θα βάζουμε κάθε χρόνο όσα χρήματα χρειάζονται ώστε η ΠΑΕ να λειτουργεί άψογα, ακόμη και στο δυσμενέστερο οικονομικό περιβάλλον.

Θα φροντίσουμε να μην εξαρτάται η εύρυθμη λειτουργία της ΠΑΕ από το ύψος των εσόδων, τουλάχιστον μέχρι να αποκτήσει οικονομική αυτοτέλεια. Παράλληλα, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να χτίσουμε μία ανταγωνιστική ομάδα. Στο ποδόσφαιρο δεν μετρούν μόνον τα λεφτά. Εξίσου σημαντικές είναι οι ιδέες και εμείς ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε. Η διοίκησή μας έχει βούληση, γνώση και εμπειρία.

Την επόμενη χρονιά ο στόχος θα είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος και η άνοδος στη μεγάλη κατηγορία. Τη δεύτερη σεζόν η ομάδα θα κάνει ακόμη ένα βήμα και θα κρυφοκοιτάζει από την 8η θέση και πάνω. Και από την τρίτη σεζόν θα διεκδικεί σταθερά τη συμμετοχή της στην Ευρώπη. Αυτός πρέπει να είναι ο μίνιμουμ στόχος του Ηρακλή.

Όλα αυτά θα τα επιτύχουμε διασφαλίζοντας την οικονομική του φερεγγυότητα. Επίσης θα δώσουμε έμφαση στις υποδομές ιεραρχώντας ως προτεραιότητα τις εγκαταστάσεις της Μίκρας, οι Χορτατζήδες θα μας απασχολήσουν σε δεύτερη φάση. Το σχέδιό μας είναι σαφές και εφαρμόσιμο. Ο Ηρακλής θα γίνει μία ομάδα-πρότυπο».

Η πλειονότητα των Ελλήνων φιλάθλων πιστεύει πως το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν παίζεται μόνον στα γήπεδα αλλά και στο παρασκήνιο. Ο δικός σας Ηρακλής θα είναι δυνατός και στο παρασκήνιο;

«Εγώ ανέκαθεν πολεμούσα το παρασκήνιο. Αγαπώ τον αθλητισμό και κυρίως το ποδόσφαιρο, την κορυφαία αυτή κοινωνική εκδήλωση. Το παρελθόν μου μιλά από μόνο του. Τα έβαλα με κυκλώματα, με παράγκες, με συστήματα που έμοιαζαν πανίσχυρα. Όσοι προσπάθησαν να χτίσουν το δικό τους ποδοσφαιρικό imperium με είχαν πάντα απέναντί τους. Καταλαβαίνω πάντως τι εννοείτε. Σας λέω λοιπόν χωρίς περιστροφές ότι ο Ηρακλής θα είναι ισχυρός εντός και εκτός γηπέδων. Και όποιος προσπαθήσει να τον βλάψει χρησιμοποιώντας βρώμικα μέσα, θα πρέπει να ξέρει ότι θα κινδυνεύσει σοβαρά να καταλήξει στη φυλακή».

Αν ο Ηρακλής ήταν σήμερα ομάδα της Super League, εσείς, ως πρόεδρός του, ποια θέση θα παίρνατε στην αντιπαράθεση μεταξύ ΕΠΟ και Λίγκας, που έχει ως αιχμή του δόρατος τη διαιτησία;

«Καταρχάς με τον Ηρακλή στη Super League, πιθανότατα θα ήμουν εγώ ο πρόεδρος του συνεταιρισμού. Θα ήθελαν όλοι να είμαι εγώ ο πρόεδρος, αφού ξέρουν πόσο καλά γνωρίζω τον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και τα προβλήματά του.

Αναφερθήκατε στο θέμα της διαιτησίας. Είναι πράγματι πολύ σοβαρό. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Εγώ είμαι υπέρ της επαγγελματικής διαιτησίας αλλά η οργάνωση του όλου συστήματος «παραγωγής» νέων διαιτητών δεν μπορεί να γίνει από τη Λίγκα. Αυτήν τη δουλειά πρέπει να την κάνει η ΕΠΟ. Προσέξτε όμως, το υπόλοιπο κομμάτι, που έχει να κάνει με τους ορισμούς των διαιτητών στη μεγάλη κατηγορία είναι υπόθεση της Λίγκας. Η ομοσπονδία οργανώνει το σύστημα εκπαίδευσης και ανάδειξης διαιτητών αλλά δεν ελέγχει τη διαιτησία».

Είστε ένας άνθρωπος με διαρκή και έντονη έκθεση στα Μέσα ενημέρωσης. Οι επικριτές σας λένε πως η ενασχόλησή σας με το ποδόσφαιρο είναι κυρίως ένας τρόπος για να βρίσκεστε πάντα στο προσκήνιο.

«Δεν είμαι ετερόφωτος. Το όνομά μου το έχτισα μέσα από τη δουλειά μου, στα δικαστήρια, αναλαμβάνοντας και κερδίζοντας τις μεγαλύτερες ποινικές υποθέσεις, όπως αυτή του Ρωχάμη, που με έκανε διάσημο σε πολύ νεαρή ηλικία. Δεν έγινα γνωστός από το ποδόσφαιρο, ούτε προσπάθησα να σφετεριστώ τη λάμψη κάποιας από τις ομάδες που διοίκησα. Απέκτησα φήμη και χρήματα μέσα από την πορεία μου ως νομικού. Το ποδόσφαιρο είναι ένα πάθος που έχω από μικρός και που θα το έχω μέχρι το τέλος».

Όσοι δεν σας συμπαθούν, σας καταλογίζουν έως και γραφικότητα, επικαλούμενοι τον τρόπο με τον οποίο αντιδράτε π.χ. στο ζήτημα της διαιτησίας. Ως πρόεδρος του Ηρακλή θα έχετε διαφορετικό διοικητικό προφίλ;

«Αντιδρώ πάντα δυναμικά μπροστά στο άδικο και αυτή είναι μία στάση ζωής. Θα σας πω όμως ότι βρίσκομαι πια στην πιο ώριμη φάση της ζωής μου. Θα είμαι σίγουρα ένας διαφορετικός Αλέξης Κούγιας ως προς τη σχέση με τα ΜΜΕ. Δεν θα μιλώ πολύ. Αυτή θα είναι η δουλειά του γραφείου Τύπου της ΠΑΕ. Θα παρεμβαίνω μόνον όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Αυτή είναι άλλωστε η στάση που ταιριάζει και στην κουλτούρα του συλλόγου μας, στο προφίλ των φιλάθλων μας. Ο Ηρακλής δεν έχει σχέση με τις άλλες ομάδες. Σας μιλώ με απόλυτη ειλικρίνεια. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να συμβάλω στην προσπάθεια αναγέννησης του Ηρακλή και θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να το πετύχω».

Η εμπλοκή σας στην υπόθεση του Άλκη άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τα πράγματα;

«Αναμφίβολα ναι. Τρεις υποθέσεις είναι αυτές που με έχουν σημαδέψει και σε προσωπικό επίπεδο. Του Άλκη, της Τοπαλούδη και της Γαρυφαλλιάς. Είναι τρεις υποθέσεις που με έχουν συγκλονίσει ως άνθρωπο και έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπω τα πράγματα. Ασχολούμενος με την υπόθεση του Άλκη και βλέποντας στο δικαστήριο τα 12 παιδιά που κατηγορούνται, άλλαξαν πολλά μέσα μου.

Η υπόθεση αυτή συνέπεσε μάλιστα με ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας για το οποίο χειρουργήθηκα και έχω ξεπεράσει και το αποτέλεσμα είναι να έχει αλλάξει ριζικά η φιλοσοφία μου σε ό,τι αφορά την ίδια τη ζωή. Ακόμη και η επιθυμία μου να προσφέρω ανιδιοτελώς στην προσπάθεια ανάταξης του Ηρακλή συναρτάται άμεσα με αυτές τις εμπειρίες».

* Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» στις 23/4/2023

Τα τελευταία 24ώρα οι εξελίξεις στον Ηρακλή ήταν πυκνές και γεμάτες ανατροπές. Η πανηγυρική ανακοίνωση της εμπλοκής του Αλέξη Κούγια ως συνιδιοκτήτη της ΠΑΕ μαζί με τους Στράτο Ευγενίου και Τομ Παπαδόπουλο προκάλεσε την έντονη αντίδραση των οργανωμένων οπαδών, που μάλιστα απείχαν από τον εντός έδρας αγώνα με τον Μακεδονικό για το πρωτάθλημα της Super League 2.

Ο Αλέξης Κούγιας αντέδρασε ακαριαία τονίζοντας πως το νέο διοικητικό εγχείρημα θα «ναυαγήσει» εν τη γενέσει του αν οι οργανωμένοι εμμείνουν στην αρνητική τους στάση, αλλά όπως φαίνεται η συμμαχία των τριών δεν είναι διατεθειμένη να εγκαταλείψει τη μάχη και ζητά, πλέον, καθολική στήριξη για να θέσει σε εφαρμογή το φιλόδοξο σχέδιό της.

Μιλώντας στη «ΜτΚ» πριν αλλά και μετά την αντίδραση των οργανωμένων οπαδών, ανέπτυξε το όραμά του για την ομάδα και εξήγησε τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση να επιστρέψει στον σύλλογο.

Λίγες ώρες μετά την πανηγυρικού χαρακτήρα συνέντευξη Τύπου το κλίμα άλλαξε άρδην λόγω της αντίδρασης των οργανωμένων οπαδών. Η στάση τους αυτή προδικάζει το άδοξο τέλος της συμμαχίας σας με τον Στράτο Ευγενίου και τον Τομ Παπαδόπουλο;

«Όχι. Η ενασχόληση με τον Ηρακλή παραμένει διακαής πόθος, δεν άλλαξε κάτι μέσα σε λίγες ώρες λόγω του προβλήματος που προέκυψε με τους οργανωμένους. Συζητήσαμε με τον Στράτο Ευγενίου και τον Τομ Παπαδόπουλο και συμφωνήσαμε πως δεν πρέπει να ναυαγήσει αυτή η μεγάλη προσπάθεια για την αγωνιστική και οικονομική ανάταξη του Ηρακλή.

Θέλω όμως μέχρι να υπογραφούν τα συμβόλαια να έχει λυθεί το ζήτημα και να είναι σαφές πως προχωράμε όλοι μαζί, η ΠΑΕ, ο Γ.Σ και οι οργανωμένοι. Χωρίς τους οργανωμένους οπαδούς, που στήριξαν στα δύσκολα τον Ηρακλή και αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του συλλόγου, θα ήταν πολύ δύσκολο να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας για την αναγέννηση του Ηρακλή. Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι.

Εγώ πάντως παραμένω στις επάλξεις, είμαι παρών και λειτουργώ ως άνθρωπος της διοίκησης. Σήμερα θα βρίσκομαι στο γήπεδο και στις 24 του μήνα στο δικαστήριο, ώστε να παλέψω για τα δίκαια του Ηρακλή. Είναι απόφαση ζωής για μένα η επιστροφή στην ομάδα που αγαπώ».

Στη διάρκεια της πολυετούς πορείας σας στο ποδόσφαιρο έχετε εμπλακεί σε πολλές ομάδες. Τι είναι αυτό που διαφοροποιεί τον Ηρακλή;

«Ο Ηρακλής δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Ο Ηρακλής είναι η ποδοσφαιρική μήτρα που με διαμόρφωσε ως παράγοντα. Ήρθα μικρό παιδί στη Θεσσαλονίκη για να παίξω μπάλα αλλά ένας σοβαρός τραυματισμός δεν μου το επέτρεψε. Στη συνέχεια υπηρέτησα τον σύλλογο επί μία δεκαετία, που συνέπεσε με τα χρυσά χρόνια της μεγάλης ομάδας του Χατζηπαναγή, του Λάκη Παπαϊωάννου και των υπολοίπων παιδιών. Είχα την τύχη να είμαι μέλος της ομάδας την εποχή που είχε οπαδούς σε όλη την Ελλάδα και γέμιζε το Καυταντζόγλειο.

Αν δεν υπήρχαν οι πολιτικές παρεμβάσεις που οδήγησαν στον ερχομό του Μυτιληναίου δεν θα είχε αλλάξει η διοίκηση και δεν θα είχα φύγει ποτέ από τον Ηρακλή. Αυτό ήταν και το παράπονο του Πέτρου Θεοδωρίδη. Ο Ηρακλής δεν είναι άλλη μία ομάδα, είναι το σπίτι μου, είναι η Ιθάκη μου. Επέστρεψα και θέλω να μείνω εδώ για να προσφέρω για πολλά χρόνια, όσο αντέχω.

Θέλω να ξεκαθαρίσω πάντως και κάτι ακόμη. Στις άλλες ομάδες που υπηρέτησα πήγα επειδή κυριολεκτικά με παρακαλούσαν να πάω και να βοηθήσω. Δεν ήταν ποτέ δική μου πρωτοβουλία. Εγώ πάντα τον Ηρακλή είχα στο μυαλό και στην καρδιά μου. Προσπάθησα μάλιστα αρκετές φορές να επιστρέψω, αλλά δεν κατέστη δυνατό».

Ποιο ακριβώς είναι το πλάνο σας για την ανάταξη του Ηρακλή; Η οικονομική βιωσιμότητα είναι συμβατή με την εκπλήρωση υψηλών αγωνιστικών στόχων;

«Απολύτως! Δεν υπάρχει κανενός είδους ασυμβατότητα μεταξύ των δύο κορυφαίων αυτών στόχων. Θα εγγυηθούμε ότι η ομάδα δεν θα χρεοκοπήσει ποτέ ξανά, θα βάζουμε κάθε χρόνο όσα χρήματα χρειάζονται ώστε η ΠΑΕ να λειτουργεί άψογα, ακόμη και στο δυσμενέστερο οικονομικό περιβάλλον.

Θα φροντίσουμε να μην εξαρτάται η εύρυθμη λειτουργία της ΠΑΕ από το ύψος των εσόδων, τουλάχιστον μέχρι να αποκτήσει οικονομική αυτοτέλεια. Παράλληλα, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να χτίσουμε μία ανταγωνιστική ομάδα. Στο ποδόσφαιρο δεν μετρούν μόνον τα λεφτά. Εξίσου σημαντικές είναι οι ιδέες και εμείς ξέρουμε πολύ καλά τι πρέπει να κάνουμε. Η διοίκησή μας έχει βούληση, γνώση και εμπειρία.

Την επόμενη χρονιά ο στόχος θα είναι η κατάκτηση του πρωταθλήματος και η άνοδος στη μεγάλη κατηγορία. Τη δεύτερη σεζόν η ομάδα θα κάνει ακόμη ένα βήμα και θα κρυφοκοιτάζει από την 8η θέση και πάνω. Και από την τρίτη σεζόν θα διεκδικεί σταθερά τη συμμετοχή της στην Ευρώπη. Αυτός πρέπει να είναι ο μίνιμουμ στόχος του Ηρακλή.

Όλα αυτά θα τα επιτύχουμε διασφαλίζοντας την οικονομική του φερεγγυότητα. Επίσης θα δώσουμε έμφαση στις υποδομές ιεραρχώντας ως προτεραιότητα τις εγκαταστάσεις της Μίκρας, οι Χορτατζήδες θα μας απασχολήσουν σε δεύτερη φάση. Το σχέδιό μας είναι σαφές και εφαρμόσιμο. Ο Ηρακλής θα γίνει μία ομάδα-πρότυπο».

Η πλειονότητα των Ελλήνων φιλάθλων πιστεύει πως το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν παίζεται μόνον στα γήπεδα αλλά και στο παρασκήνιο. Ο δικός σας Ηρακλής θα είναι δυνατός και στο παρασκήνιο;

«Εγώ ανέκαθεν πολεμούσα το παρασκήνιο. Αγαπώ τον αθλητισμό και κυρίως το ποδόσφαιρο, την κορυφαία αυτή κοινωνική εκδήλωση. Το παρελθόν μου μιλά από μόνο του. Τα έβαλα με κυκλώματα, με παράγκες, με συστήματα που έμοιαζαν πανίσχυρα. Όσοι προσπάθησαν να χτίσουν το δικό τους ποδοσφαιρικό imperium με είχαν πάντα απέναντί τους. Καταλαβαίνω πάντως τι εννοείτε. Σας λέω λοιπόν χωρίς περιστροφές ότι ο Ηρακλής θα είναι ισχυρός εντός και εκτός γηπέδων. Και όποιος προσπαθήσει να τον βλάψει χρησιμοποιώντας βρώμικα μέσα, θα πρέπει να ξέρει ότι θα κινδυνεύσει σοβαρά να καταλήξει στη φυλακή».

Αν ο Ηρακλής ήταν σήμερα ομάδα της Super League, εσείς, ως πρόεδρός του, ποια θέση θα παίρνατε στην αντιπαράθεση μεταξύ ΕΠΟ και Λίγκας, που έχει ως αιχμή του δόρατος τη διαιτησία;

«Καταρχάς με τον Ηρακλή στη Super League, πιθανότατα θα ήμουν εγώ ο πρόεδρος του συνεταιρισμού. Θα ήθελαν όλοι να είμαι εγώ ο πρόεδρος, αφού ξέρουν πόσο καλά γνωρίζω τον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και τα προβλήματά του.

Αναφερθήκατε στο θέμα της διαιτησίας. Είναι πράγματι πολύ σοβαρό. Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Εγώ είμαι υπέρ της επαγγελματικής διαιτησίας αλλά η οργάνωση του όλου συστήματος «παραγωγής» νέων διαιτητών δεν μπορεί να γίνει από τη Λίγκα. Αυτήν τη δουλειά πρέπει να την κάνει η ΕΠΟ. Προσέξτε όμως, το υπόλοιπο κομμάτι, που έχει να κάνει με τους ορισμούς των διαιτητών στη μεγάλη κατηγορία είναι υπόθεση της Λίγκας. Η ομοσπονδία οργανώνει το σύστημα εκπαίδευσης και ανάδειξης διαιτητών αλλά δεν ελέγχει τη διαιτησία».

Είστε ένας άνθρωπος με διαρκή και έντονη έκθεση στα Μέσα ενημέρωσης. Οι επικριτές σας λένε πως η ενασχόλησή σας με το ποδόσφαιρο είναι κυρίως ένας τρόπος για να βρίσκεστε πάντα στο προσκήνιο.

«Δεν είμαι ετερόφωτος. Το όνομά μου το έχτισα μέσα από τη δουλειά μου, στα δικαστήρια, αναλαμβάνοντας και κερδίζοντας τις μεγαλύτερες ποινικές υποθέσεις, όπως αυτή του Ρωχάμη, που με έκανε διάσημο σε πολύ νεαρή ηλικία. Δεν έγινα γνωστός από το ποδόσφαιρο, ούτε προσπάθησα να σφετεριστώ τη λάμψη κάποιας από τις ομάδες που διοίκησα. Απέκτησα φήμη και χρήματα μέσα από την πορεία μου ως νομικού. Το ποδόσφαιρο είναι ένα πάθος που έχω από μικρός και που θα το έχω μέχρι το τέλος».

Όσοι δεν σας συμπαθούν, σας καταλογίζουν έως και γραφικότητα, επικαλούμενοι τον τρόπο με τον οποίο αντιδράτε π.χ. στο ζήτημα της διαιτησίας. Ως πρόεδρος του Ηρακλή θα έχετε διαφορετικό διοικητικό προφίλ;

«Αντιδρώ πάντα δυναμικά μπροστά στο άδικο και αυτή είναι μία στάση ζωής. Θα σας πω όμως ότι βρίσκομαι πια στην πιο ώριμη φάση της ζωής μου. Θα είμαι σίγουρα ένας διαφορετικός Αλέξης Κούγιας ως προς τη σχέση με τα ΜΜΕ. Δεν θα μιλώ πολύ. Αυτή θα είναι η δουλειά του γραφείου Τύπου της ΠΑΕ. Θα παρεμβαίνω μόνον όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Αυτή είναι άλλωστε η στάση που ταιριάζει και στην κουλτούρα του συλλόγου μας, στο προφίλ των φιλάθλων μας. Ο Ηρακλής δεν έχει σχέση με τις άλλες ομάδες. Σας μιλώ με απόλυτη ειλικρίνεια. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να συμβάλω στην προσπάθεια αναγέννησης του Ηρακλή και θα κάνω ό,τι χρειάζεται για να το πετύχω».

Η εμπλοκή σας στην υπόθεση του Άλκη άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο βλέπετε τα πράγματα;

«Αναμφίβολα ναι. Τρεις υποθέσεις είναι αυτές που με έχουν σημαδέψει και σε προσωπικό επίπεδο. Του Άλκη, της Τοπαλούδη και της Γαρυφαλλιάς. Είναι τρεις υποθέσεις που με έχουν συγκλονίσει ως άνθρωπο και έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπω τα πράγματα. Ασχολούμενος με την υπόθεση του Άλκη και βλέποντας στο δικαστήριο τα 12 παιδιά που κατηγορούνται, άλλαξαν πολλά μέσα μου.

Η υπόθεση αυτή συνέπεσε μάλιστα με ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας για το οποίο χειρουργήθηκα και έχω ξεπεράσει και το αποτέλεσμα είναι να έχει αλλάξει ριζικά η φιλοσοφία μου σε ό,τι αφορά την ίδια τη ζωή. Ακόμη και η επιθυμία μου να προσφέρω ανιδιοτελώς στην προσπάθεια ανάταξης του Ηρακλή συναρτάται άμεσα με αυτές τις εμπειρίες».

* Δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία της Κυριακής» στις 23/4/2023

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία