ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Άγιος Ιωάννης Σερρών: Απόψε η γιορτή της μπακάλικης πιπεριάς

Στο πλαίσιο της γιορτής, μεταξύ άλλων θα λάβουν χώρα παραδοσιακά ψυχαγωγικά δρώμενα

 10/07/2024 15:52

Άγιος Ιωάννης Σερρών: Απόψε η γιορτή της μπακάλικης πιπεριάς

Κάθε Σεπτέμβριο, οι αγρότες του Αγίου Ιωάννη Σερρών μάζευαν από το χωράφι τις πιπεριές τους και τις πήγαιναν στον μπακάλη για να τις κάνει τουρσί. Με τα χρόνια η πιπεριά του Αι Γιάννη κληρονόμησε το επίθετο μπακάλικη, προσδιορίζοντας έτσι την ταπεινή καταγωγή της, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο παραγωγός Πέτρος Άτσαλος.

Σήμερα, η μπακάλικη πιπεριά του Αγίου Ιωάννη Σερρών είναι ένα ποιοτικό αγροτικό προϊόν με ιδιαίτερη γεύση και νοστιμιά που σερβίρεται ψητή, τηγανητή, μαγειρευτή ή ακόμη και ωμή στη σαλάτα. Η φήμη της και η ζήτησή της αυξάνεται κάθε χρόνο και για το λόγο αυτό η παραγωγή εξελίσσεται και προστίθενται νέοι καλλιεργητές. «Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι τοπική και από σπόρους των προπαππούδων μας», αναφέρει ο κ. Άτσαλος. «Οι πιπεριές μας συλλέγονται αρκετά συχνά μέσα στην εβδομάδα και κόβονται όταν φτάσουν τα 5-6 εκατοστά, ώστε να μη σκληραίνουν, να είναι γλυκές και να περιέχουν λιγότερη καψαϊκίνη, στη συνέχεια τις συσκευάζουμε αναγράφοντας τον τόπο και το όνομα του παραγωγού, καταλήγει ο κ. Άτσαλος.

Απόψε στον Άγιο Ιωάννη Σερρών, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί η 9η Γιορτή Μπακάλικης Πιπεριάς. Στο πλαίσιο της γιορτής, μεταξύ άλλων θα λάβουν χώρα παραδοσιακά ψυχαγωγικά δρώμενα, ενώ πρωταγωνίστρια των εδεσμάτων που θα γευτούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες, θα είναι φυσικά η μπακάλικη πιπεριά.

Πηγή: ΕΡΤ

Κάθε Σεπτέμβριο, οι αγρότες του Αγίου Ιωάννη Σερρών μάζευαν από το χωράφι τις πιπεριές τους και τις πήγαιναν στον μπακάλη για να τις κάνει τουρσί. Με τα χρόνια η πιπεριά του Αι Γιάννη κληρονόμησε το επίθετο μπακάλικη, προσδιορίζοντας έτσι την ταπεινή καταγωγή της, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο παραγωγός Πέτρος Άτσαλος.

Σήμερα, η μπακάλικη πιπεριά του Αγίου Ιωάννη Σερρών είναι ένα ποιοτικό αγροτικό προϊόν με ιδιαίτερη γεύση και νοστιμιά που σερβίρεται ψητή, τηγανητή, μαγειρευτή ή ακόμη και ωμή στη σαλάτα. Η φήμη της και η ζήτησή της αυξάνεται κάθε χρόνο και για το λόγο αυτό η παραγωγή εξελίσσεται και προστίθενται νέοι καλλιεργητές. «Η συγκεκριμένη ποικιλία είναι τοπική και από σπόρους των προπαππούδων μας», αναφέρει ο κ. Άτσαλος. «Οι πιπεριές μας συλλέγονται αρκετά συχνά μέσα στην εβδομάδα και κόβονται όταν φτάσουν τα 5-6 εκατοστά, ώστε να μη σκληραίνουν, να είναι γλυκές και να περιέχουν λιγότερη καψαϊκίνη, στη συνέχεια τις συσκευάζουμε αναγράφοντας τον τόπο και το όνομα του παραγωγού, καταλήγει ο κ. Άτσαλος.

Απόψε στον Άγιο Ιωάννη Σερρών, έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί η 9η Γιορτή Μπακάλικης Πιπεριάς. Στο πλαίσιο της γιορτής, μεταξύ άλλων θα λάβουν χώρα παραδοσιακά ψυχαγωγικά δρώμενα, ενώ πρωταγωνίστρια των εδεσμάτων που θα γευτούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες, θα είναι φυσικά η μπακάλικη πιπεριά.

Πηγή: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία