Αφιερώματα

Αφιέρωμα: Παραμυθένιες αυλές της Θεσσαλονίκης για καφέ, ποτό και φαγητό

Επιλογές που χαρίζουν ξεχωριστό χρώμα σε κάθε εμπειρία εξόδου μας

 27/06/2023 17:55

Αφιέρωμα: Παραμυθένιες αυλές της Θεσσαλονίκης για καφέ, ποτό και φαγητό

Μία από τις ωραιότερες τάσεις των τελευταίων ετών στην εστίαση της Θεσσαλονίκης, είναι η δημιουργία αυλών σε εστιατόρια και καφέ μπαρ, δημιουργώντας πραγματικές «οάσεις» μέσα στην πόλη που λατρεύονται από όλους μας ειδικά το καλοκαίρι αλλά και τις περιόδους καλοκαιρίας την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Οι αυλές αυτές αποτελούν πόλο έλξης, είναι παραμυθένιες, μας ταξιδεύουν σε τροπικές χώρες, στις χίλιες και μία νύχτες, χαρίζοντας ξεχωριστό χρώμα σε κάθε εμπειρία εξόδου μας σε αυτές.

Εμείς ανακαλύψαμε και σας παρουσιάζουμε ορισμένες από αυτές τις αυλές της πόλης, με στόχο να χρωματίσουμε και να αρωματίσουμε κατάλληλα την επόμενη έξοδό μας.

Deseo

deseo1.jpg

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ και τι καλύτερο, από το να επιλέξουμε για έξοδό μας το «Deseo», στη γωνία Νικολάου Πλαστήρα 43 κι Αναξιμάνδρου, στη Χαριλάου. Ως all day café bar, προσφέρεται για κάθε είδους απόλαυση, κάθε ώρα της ημέρας αφού, εκτός από τα γευστικά πρωινά του και τους καφέδες του, προσφέρει μία εξαιρετική ποικιλία από επιλογές για brunch και, φυσικά, όλες τις επιλογές σε ποτό, για απολαυστικές απογευματινές και βραδινές εξόδους, σε μία cozy ατμόσφαιρα κι ένα εξαιρετικής αισθητικής περιβάλλον.

Tο «Deseo», δεν θεωρείται τυχαία ένας από τους ωραιότερους χώρους για έξοδο στην πόλη και είναι ένα αγαπημένο πλέον σημείο συνάντησης θαμώνων, όχι μόνο από την περιοχή της Χαριλάου, αλλά από όλη τη Θεσσαλονίκη.

Την άνοιξη και το καλοκαίρι, η δροσερή αυλή του αποτελεί ιδανικό σημείο χαλάρωσης και διασκέδασης, μακριά από τους έντονους ήχους της πόλης.

Τους πιο κρύους μήνες, η ζεστασιά του «Deseo» στον εσωτερικό χώρο του, αλλάζει τελείως την ατμόσφαιρα και σε συνδυασμό με την πολύ ιδιαίτερη διακόσμηση και το πραγματικά επιβλητικό του bar, προσφέρει μοναδικές εμπειρίες.

Η καλαίσθητη διακόσμησή του, ο άνετος χώρος του με τις γήινες αποχρώσεις και το ξύλο να επικρατεί σε πολλά σημεία, τα cozy καθίσματά του και η συνολικά ιδιαίτερη και κομψή αισθητική του, καθιστούν το «Deseo» έναν πραγματικά μοναδικό χώρο για τις ζεστές ημέρες και βραδιές που έρχονται. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Νικολάου Πλαστήρα 43 (περιοχή Χαριλάου)
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 326304

Rou Leisure Gathering SKG

rou-leisure-gathering-skg1.jpg

Yπάρχει ένας υπέροχος χώρος στην περιοχή της Τούμπας, ένα café bar restaurant που προσφέρεται για χαλάρωση με όλη τη σημασία της λέξης, ένας χώρος φωτεινός, το «Rou. Leisure Gathering SKG», που άνοιξε τις πόρτες του το Μάιο του 2022 στην οδό Πραξαγόρα.

Θυμίζει απίστευτα αυλή χωριού, με δροσιά το καλοκαίρι, προστατευμένη ωστόσο και το χειμώνα και είναι ένας χώρος κυριολεκτικά «διαμαντάκι» για brunch ή spritz, για εκλεκτή κρεατοφαγία και fusion κουζίνα, για όλες τις ημέρες και τις εποχές.

Η ίδια η γειτονιά, προϊδεάζει όποιον κατευθύνεται προς το «Rou», για στιγμές γαλήνης και απόλαυσης, σε ένα χώρο όμοιος του οποίου δεν υπάρχει αλλού στη Θεσσαλονίκη.

Παρόλο το ότι βρίσκεται μία ανάσα από το γήπεδο του ΠΑΟΚ, οι δημιουργοί του καταστήματος δεν επέλεξαν τον κεντρικό δρόμο της Λαμπράκη, όπου κινείται συνήθως ο κόσμος και λειτουργούν τα περισσότερα καταστήματα της περιοχής, αλλά έναν πολύ πιο ήσυχο δρόμο, άμεσα ωστόσο συνδεδεμένο με την τοπική ιστορία.

Επάνω στην οδό Πραξαγόρα, όπου έχει ανοίξει το «Rou» - έναν δρόμο λίγο πιο κάτω από τον κεντρικό, με ελιές κι αρκετό φως και μία γειτονιά, που έχει αλλάξει, πλέον, ύφος - βρισκόταν παλαιότερα το τοπικό Υδραγωγείο.

Το «Rou» είναι, από μόνο του, προορισμός. Μία ρομαντική είσοδος και μία πραγματική πετρόχτιστη αυλή παραδοσιακού ύφους, όπου ακόμη δεσπόζει ένα από τα παλιά ελαιόδεντρα και πολλά νέα δέντρα, μαζί με τα άνετα τραπεζοκαθίσματα, δίνουν διάφορες επιλογές σημείων στο χώρο. Εξάλλου, «Rou» στα Λουξεμβουργιανά σημαίνει γαλήνη, ηρεμία και ησυχία κι αυτό θέλουν και οι ιδιοκτήτες: να προσφέρουν έναν χώρο ιδανικό, για ένα escapism εντός πόλης. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Πραξαγόρα 22, Τούμπα Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2316 024779

Δέντρο στο μπαρ

sto-mpar1.jpg

Κανείς δεν φανταζόταν το 1899, όταν πρωτοφτιάχτηκε το πανέμορφο κτίριο στην οδό Βασιλέως Γεωργίου, πως αυτό το εκπληκτικό οίκημα θα δεχόταν τόσο πολύ κόσμο σε κάθε φάση της ζωής του.

Το πανέμορφο κτίριο που εδώ και 10 χρόνια στεγάζει το αγαπημένο μας «Δέντρο στο Μπαρ» έχει μια μακρά πορεία και πολλές κρυμμένες ιστορίες μέσα του. Το Δέντρο για το οποίο μιλάμε έχει όνομα και λέγεται «Σοφόρα» με χαρακτηριστικά, τα πράσινα κλαδιά με τα σύνθετα, καταπράσινα φύλλα.

Από τη Σχολή Κωφών, έπειτα εστιατόριο και κλαμπ (εδώ κάποτε στεγαζόταν το Bandiera και το Ghetto Lux), ένα παλιό αρχοντικό με αυλή στη Λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου, δίπλα στην παραλία και πολύ κοντά στον Λευκό Πύργο έχει κλέψει την καρδιά μας εδώ και χρόνια!

Με σεβασμό και με αγάπη η ομάδα του «Δέντρου στο Μπαρ» έφτιαξε ένα διαχρονικό στέκι που έχει αφήσει ήδη το δικό του μοναδικό στίγμα στην πόλη, και είναι ένα από τα στολίδια του δρόμου έτσι όπως φωτίζεται κάθε βράδυ και ομορφαίνει την περιοχή.

Η αρχική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα κλασικό, stage bar με καθημερινά live, κι έτσι και έγινε – και όταν έπεφτε η αυλαία την άνοιξη, η δράση και η ζωή να μεταφερόταν στη φιλόξενη αυλή στη σκιά του δέντρου.

Πλέον, με την έναρξη της σεζόν ετοιμαστείτε για μουσική σχεδόν κάθε βράδυ αφού από Τετάρτη έως και Σάββατο το «Δέντρο στο Μπαρ» αρχίζει τα φημισμένα του live, με ποπ και ροκ μουσικές, με funk ήχους και soul μελωδίες – Plus, κάθε 15 μέρες οι βραδιές με ελληνικά 90s θα δώσουν «αυτό το κάτι»! Εσείς, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δείτε το πρόγραμμα και να κλείσετε τραπέζι. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλέως Γεωργίου 25
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 811885

Έπαυλη Μαρόκκου

marokkoy4.jpg

Μια νεοκλασική οικία του 1906 ξαναγεννήθηκε το 2018 για να επαναπροσδιορίσει τη διασκέδαση, την παρέα, και το καλό φαγητό σε ένα πανέμορφο χώρο με τεράστια ιστορία… που μας μάγεψε για τα καλά.

Αν αναρωτιέσαι πώς πήρε αυτό το όνομα, ας σε διαφωτίσουμε. Η Έπαυλη Μαρόκκου χτίστηκε από τον αυστριακό υπήκοο Ιωάννη Μαρόκκο γύρω στο 1906. Έπειτα πωλήθηκε στην οικογένεια Μπουρλά, πέρασε στα χέρια του Δημοσίου και το 1985 ανακηρύσσεται διατηρητέο μνημείο και αποτελεί πλέον και επίσημα ένα τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Το 1986 ήταν η πρώτη φορά που έγινε καφέ μπαρ με το όνομα «Πανσέλοινος» και έπειτα άλλαξε χρήση – καθώς ήταν για χρόνια το τμήμα τροχαίας στην περιοχή.

Σήμερα η Έπαυλη Μαρόκκου επιτέλους… βρήκε τον καλύτερο εαυτό της. Ένα μελίσσι κόσμου, μουσικών και θετικών vibes πλανάται στον χώρο και από την πρώτη μέρα έγινε talk of the town – αφού έρχονται από όλη την πόλη για να πιουν τον καφέ τους, να δοκιμάσουν νέα πιάτα στο brunch ή να απολαύσουν το κοκτέιλ τους!

Ένα ανοιχτό μαγαζί για όλους, για τη νυχτερινή έξοδο, για ένα ξεχωριστό γεύμα, για μια παρέα που θέλει να πιει και να τσιμπήσει κάτι στη μέση, για κάποιον που επιστρέφει από τη βραδινή του βόλτα στην παραλία! Το μυστικό της Έπαυλης, είναι πως ταιριάζει με όλους και όλες τις διαθέσεις

Το δυνατό της χαρτί, εκτός από όλα τα άλλα, είναι πως, διαθέτει δύο αυλές, μια μπροστά και μια πίσω όπου ειδικά το καλοκαίρι η δροσιά του «τα σπάει».

Όσο ο καιρός το επιτρέπει, η πίσω αυλή θα φιλοξενεί τους καφέδες και τα ποτά σου! Μόλις όμως κρυώσει για τα καλά, ένας χώρος επιστρέφει στην καθημερινότητά μας! Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 133
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 836233

Garden Bar 53

garden-bar-531.jpg

Στο νούμερο 9 της οδού Δοριλέως στην Τούμπα, μας περιμένει η αυλή του «Garden Bar 53». Μία αυλή όμορφη, δροσερή και πολύχρωμη, κυρίως cozy κι ευχάριστη, διαθέσιμη καθημερινά all day, με happy hour για καφέ από νωρίς το πρωί, νόστιμα snacks κατά τη διάρκεια της ημέρας κι απολαυστικά signature κι άλλα cocktails και ποτά, τις βραδινές ώρες. Στον όμορφο αυτό χώρο, με τις άνετες μαξιλάρες και το ωραίο περιβάλλον, μπορούμε πραγματικά να χαλαρώσουμε και να δούμε την καθημερινότητά μας στην πόλη διαφορετικά!

Αχ, αυτές οι αυλές στην πόλη, οι αυλές που λειτουργούν ως καφέ – μπαρ κι ομορφαίνουν την καθημερινότητά μας! Το «Garden Bar 53», στην Άνω Τούμπα είναι, ίσως, από τα παλαιότερα καταστήματα που άνοιξαν με αυτό το concept εκμεταλλευόμενο, από το 2016, την ύπαρξη της συγκεκριμένης αυλής, για να φτιάξει το ιδανικό σημείο χαλάρωσης κι απόλαυσης για τους πελάτες του.

Ανοιχτό από νωρίς το πρωί για καφέ κάθε είδους, μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες κι ανοιχτό, κυριολεκτικά, σε όλους, ασχέτως ηλικίας ή επαγγέλματος, το «Garden Bar 53» μας μαγεύει με την chill out ατμόσφαιρά του.

Ένας πετρόχτιστος χώρος με πλούσια βλάστηση, ακόμη και φοίνικες κι άλλα μεγάλα δέντρα. Ομπρέλες στο εξωτερικό για παντός καιρού δυνατότητα να απολαύσουμε ό,τι επιθυμούμε κι όμορφος διάκοσμος εντός του καταστήματος, που εξελίσσεται κάθε χρόνο, ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής ως προς το design, ιδανικός για να ξενοιάσουμε και να ξεχάσουμε ότι βρισκόμαστε στο… κλεινόν άστυ. Εδώ, κάθε έγνοια μένει πίσω και οι συχνές μουσικές βραδιές, μας χαλαρώνουν ακόμη περισσότερο.

Ο χώρος είναι ιδανικός και για παιδιά, λόγω της αυλής του, αλλά και της παραδιπλανής πλατείας και ιδιαίτερα pet friendly – προσφέρεται μπολάκι με νερό, για κάθε τετράποδο φίλο που θα μπει στο χώρο. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Δοριλέου 9, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 988223

Di Piu

di-piu1.jpg

Παρκάροντας στην ευρύχωρη Νικολάου Πλαστήρα στη Χαριλάου, στο νούμερο 61, έξω από το «Di Piu», αυτό που τραβάει την προσοχή και προδιαθέτει για μια όμορφη παραμονή στο χώρο, είναι τα δέντρα του δρόμου και η γύρω ησυχία. Το «Di Piu» έχει όχι μία, αλλά δύο από τις πιο όμορφες αυλές για να περάσει κανείς απολαυστικές ώρες με την παρέα του, ακόμη και μόνος του, σε ένα περιβάλλον όπου θα νιώθει άνετα, σε μία cozy αισθητική και με ποτά κι εδέσματα, που ξεχωρίζουν.

Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, που η δροσιά είναι μία προϋπόθεση για μία ποιοτική έξοδο και οι καταπράσινοι εξωτερικοί χώροι του με τους καναπέδες και τις μαξιλάρες υπόσχονται μοναδικές στιγμές, αλλά και όλη τη χρονιά, με τον εντυπωσιακό τριών επιπέδων εσωτερικό χώρο που διαθέτει, αποτελεί προορισμό για κάθε ώρα της ημέρας κι έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο φροντισμένα all day café bars της Θεσσαλονίκης.

To «Di Piu», λειτουργεί σε ένα εντυπωσιακό τριώροφο κτίριο σε κεντρικό σημείο της Χαριλάου και δύσκολα περνά απαρατήρητο, όσο κι αν το «κρύβουν» τα καταπράσινα δέντρα της περιοχής και των ίδιων των κήπων του.

Όσοι βρίσκονται στα πέριξ, είναι πραγματικά τυχεροί. Σπάνια βρίσκει κανείς αντίστοιχο χώρο στη Θεσσαλονίκη, όπου η αισθητική «δένει» με αρκετά στοιχεία της φύσης και το τυπικό μοτίβο του τραπεζιού με τις καρέκλες γύρω γύρω αντικαθίσταται από άνετους, cozy καναπέδες με αναπαυτικές μαξιλάρες ή stands με ψηλά σκαμπό, σε διάφορα σημεία του χώρου, ώστε να βρίσκει το δικό του spot κυριολεκτικά, η καθεμία κι ο καθένας.

Αισθητικά, ο χώρος «παντρεύει» ελάχιστα πιο «art nouveau» στοιχεία, με πιο παραδοσιακό και φυσικά urban ύφος και το ξύλο συνδυάζεται με πολυτελή υλικά, όπως το βελούδο ή το μάρμαρο, χωρίς να λείπουν και οι παραπομπές σε θάλασσα, με πιο navy διακοσμητικά στοιχεία. Στο χώρο κυριαρχούν τα γήινα χρώματα, ειδικά το ροζ, που συνδυάζεται υπέροχα με το ξύλο των επίπλων. Τα τραπεζοκαθίσματα είναι άφθονα και η ατμόσφαιρα χαλαρή, οικεία και με αέρα πολυτελή, χωρίς υπερβολές στο ύφος. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ν. Πλαστήρα 61, Χαριλάου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 329505

Πόρτα Ανοιχτή

anoichti7.jpg

Υπάρχει μία «Πόρτα Ανοιχτή» για όλους στη Σταυρούπολη, δίπλα από τη Μονή Λαζαριστών κι αυτή δεν είναι άλλη από το ομώνυμο εστιατόριο ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, που άνοιξε το 2018. Με την καταπράσινη αυλή και το χαρακτηριστικής τοπικής αρχιτεκτονικής σπίτι ακριβώς δίπλα -που κάνουν όποιον το επισκέπτεται να νιώθει σαν να βρίσκεται σε κάποιο νησί- μας περιμένει καθημερινά να απολαύσουμε γνήσιες γεύσεις, χωρίς υπερβολές κι επιτηδευμένες προσπάθειες, αλλά με απλές, οικείες και άνετες επιλογές. Τόσο στο μενού, όσο και στον ίδιο το χώρο.

Από την «Πόρτα Ανοιχτή», περνούν όλοι: οικογένειες, που βρίσκουν εδώ ένα ήσυχο σημείο για να απολαύσουν το γεύμα τους, παρέες φίλων που προτιμούν μία πιο ήσυχη και ποιοτική έξοδο, νεότεροι και μεγαλύτεροι κάτοικοι κι επισκέπτες της περιοχής, που θα βρουν στο προσεγμένο αυτό εστιατόριο κάτι κυριολεκτικά για όλα τα γούστα και σε πολύ τίμιες τιμές.

Ο χώρος προσιτός και φιλικός, με casual ατμόσφαιρα, ύφος απλό, ώστε να νιώθουν όλοι άνετα, η μουσική ανάλογη και η ατμόσφαιρα είναι πραγματικά μοναδική, ειδικά το καλοκαίρι, οπότε κι ο κήπος πρωταγωνιστεί.

Στο χώρο επικρατούν το ξύλο, το τούβλο και η πέτρα, με σημαντικό στοιχείο τα δέντρα της αυλής, όπως η μεγάλη πλατανομουριά, που δίνουν την ευκαιρία για ένα γεύμα «απομονωμένο», μακριά από τη φασαρία της πόλης, σαν να βρίσκεται κανείς στην αυλή ενός νησιώτικου τοπίου.

Η τελευταία αίσθηση ενισχύεται ιδιαίτερα από το χαρακτηριστικό, διώροφο λευκό σπίτι με τα μπλε παράθυρα που βρίσκεται επίσης στην αυλή. Ο ίδιος χώρος υπήρξε, στο παρελθόν, το τελευταίο σπίτι του γνωστού τραγουδιστή Χρύσανθου Θεοδωρίδη, που έχει μείνει στην ιστορία ως «Το αηδόνι του Πόντου». Θα καθίσουμε, εκτός άλλων, σε ξύλινες καρέκλες με ψάθα και θα πατήσουμε επάνω σε κιλίμια, όσο περιηγούμαστε στο χώρο. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κολοκοτρώνη 13, Σταυρούπολη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2311 265325

Rediviva Cucina Povera

rediviva-cucina-povera1.jpg

Το καλοκαίρι έφτασε και στο «Rediviva Cucina Povera», στο νούμερο 70 της οδού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, στην Άνω Πόλη, η παρουσία του γίνεται έντονα αισθητή. Όπως κάθε χρόνο. Στην πολύχρωμη, ολάνθιστη αυλή της, που με το που ο καιρός ανοίγει γίνεται ιδανικός προορισμός για απολαυστικά γεύματα μέρα και νύχτα, αισθάνεσαι τον χρόνο, λίγο, σαν να έχει σταματήσει.

Λίγο η περιοχή, λίγο η αισθητική, σίγουρα τα χειροποίητα προϊόντα, τα γεύματα εδώ θυμίζουν άλλες φορές παλιά ελληνική ταινία, άλλες τραπεζώματα σαν σε ταινία κάποιας άλλης μεσογειακής χώρας, είναι πάντως απόλυτα ξεχωριστά, σε σχέση με κάθε άλλο σημείο στην πόλη. Είτε πρόκειται για τα λαχταριστά θαλασσινά τους, είτε για κρέας, είτε για τα ευφάνταστα ορεκτικά, πάντα με ντόπια, συχνά μαζεμένα με το χέρι προϊόντα.

Στην υπερυψωμένη αυλή του αγαπημένου αυτού εστιατορίου, που άνοιξε το 2015 από μία παρέα φίλων, που αγαπούσαν τον εναλλακτικό τρόπο ζωής, τη φύση και τα προϊόντα της και που, μέχρι και σήμερα συνεχίζει να λειτουργεί με τη μορφή μίας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.), η αρχή δεν έγινε εκ του μη όντος, αλλά με ήδη βαθιά εμπειρία στις γεύσεις Ανατολής κι όχι μόνο. Και το κατάστημα ήρθε να ταιριάξει απόλυτα με το χαρακτήρα του σημείου, την ιστορική γειτονιά του Τσιναρίου, λίγα μέτρα από τον πλάτανο σήμα – κατατεθέν της περιοχής και την οθωμανική βρύση του Μουράτ Β’. Δείτε περισσότερα

Διεύθυνση: Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου 70, Άνω Πόλη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2313 067400

Το Παραγάδι

to-paraghadi1.jpg

Υπάρχει μία αυλή στην Άνω Τούμπα, όπου η φρέσκια σαρδέλα συνταιριάζεται στο μενού με φριτάτα με μανιτάρια και κατσικίσιο τυρί, το λιθρίνι με μπουρσάν σε κανταΐφι βουτύρου, η γαριδομακαρονάδα με λουκουμά αλμυρό κι όλα αυτά με αποκλειστικά χειροποίητες σαλάτες, αλοιφές και μαρμελάδες ή γλυκά του κουταλιού… κι αυτή δεν είναι άλλη από την αυλή της ψαροταβέρνας «Το Παραγάδι», στο νούμερο 26 της οδού Γρηγορίου Στεφάνου.

Εδώ, μακριά από τους ήχους της πόλης, κάθε γεύμα γίνεται απολαυστικό, χάρη στην ησυχία που εξασφαλίζει το σημείο, το καταπράσινο του χώρου, η καλή εξυπηρέτηση και το πολύ πλούσιο μενού, που κάνει τη συγκεκριμένη ψαροταβέρνα, να ξεχωρίζει από οποιαδήποτε άλλη.

Με πάνω από 30 χρόνια ιστορίας, το «Παραγάδι», η οικογενειακή αυτή ψαροταβέρνα που άνοιξε το 1989, υπόσχεται καθημερινά φρέσκες απολαύσεις, που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς ρέκτες της γνήσιας ελληνικής ψαροφαγίας. Ιδιοκτήτης και προσωπικό, βαθείς γνώστες του επαγγέλματός τους, «ζουν» στο χώρο τους. Δημιουργούν ατμόσφαιρα αυθεντικής ελληνικής ταβέρνας: απέριττο τόπο κοινωνικής συναναστροφής, στέκι καλοφαγάδων.

Η κουζίνα δουλεύει καθημερινά ασταμάτητα, για να βγουν στο τραπέζι μας τα πιο νόστιμα ψάρια και θαλασσινά κι όχι μόνο. Φρέσκια σαρδέλα, γάβρος παρασκευασμένος με κάθε δυνατό τρόπο, μπακαλιαράκι, κουτσομούρα, μαγιόψαρο, γαρίδες, μυδοπίλαφο, ποικιλία από όστρακα, ριζότο με θαλασσινά, κριθαρότο με γαρίδες, αλλά και μεγαλύτερα ψάρια, όπως μπαρμπούνι, συναγρίδα, λιθρίνι, σαργός και φαγκρί, ό,τι βγάζει η θάλασσα κάθε εποχή.

Όλα προερχόμενα από ελληνικές θάλασσες, μαγειρεμένα αποκλειστικά με λάδι ελιάς Ελλήνων παραγωγών κι επώνυμο ηλιέλαιο στα τηγάνια. Φτάνουν στο τραπέζι μας καθαρά, προσεγμένα και σε επαρκέστατη ποσότητα, συνοδευόμενα από πλούσιες κι άφθονες σαλάτες ή ορεκτικά, που παρασκευάζονται αποκλειστικά επί τόπου, με τον σπιτικό, παραδοσιακό τρόπο, πιάτο το πιάτο. Και κάθε φθινόπωρο, από τα κρύα του Νοέμβρη και μετά, νοστιμότατες χυλωμένες ψαρόσουπες με πετρόψαρα, γαρίδες και καραβίδες. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Γρηγορίου Στεφάνου 26, Άνω Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 900883




















Μία από τις ωραιότερες τάσεις των τελευταίων ετών στην εστίαση της Θεσσαλονίκης, είναι η δημιουργία αυλών σε εστιατόρια και καφέ μπαρ, δημιουργώντας πραγματικές «οάσεις» μέσα στην πόλη που λατρεύονται από όλους μας ειδικά το καλοκαίρι αλλά και τις περιόδους καλοκαιρίας την άνοιξη και το φθινόπωρο.

Οι αυλές αυτές αποτελούν πόλο έλξης, είναι παραμυθένιες, μας ταξιδεύουν σε τροπικές χώρες, στις χίλιες και μία νύχτες, χαρίζοντας ξεχωριστό χρώμα σε κάθε εμπειρία εξόδου μας σε αυτές.

Εμείς ανακαλύψαμε και σας παρουσιάζουμε ορισμένες από αυτές τις αυλές της πόλης, με στόχο να χρωματίσουμε και να αρωματίσουμε κατάλληλα την επόμενη έξοδό μας.

Deseo

deseo1.jpg

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ και τι καλύτερο, από το να επιλέξουμε για έξοδό μας το «Deseo», στη γωνία Νικολάου Πλαστήρα 43 κι Αναξιμάνδρου, στη Χαριλάου. Ως all day café bar, προσφέρεται για κάθε είδους απόλαυση, κάθε ώρα της ημέρας αφού, εκτός από τα γευστικά πρωινά του και τους καφέδες του, προσφέρει μία εξαιρετική ποικιλία από επιλογές για brunch και, φυσικά, όλες τις επιλογές σε ποτό, για απολαυστικές απογευματινές και βραδινές εξόδους, σε μία cozy ατμόσφαιρα κι ένα εξαιρετικής αισθητικής περιβάλλον.

Tο «Deseo», δεν θεωρείται τυχαία ένας από τους ωραιότερους χώρους για έξοδο στην πόλη και είναι ένα αγαπημένο πλέον σημείο συνάντησης θαμώνων, όχι μόνο από την περιοχή της Χαριλάου, αλλά από όλη τη Θεσσαλονίκη.

Την άνοιξη και το καλοκαίρι, η δροσερή αυλή του αποτελεί ιδανικό σημείο χαλάρωσης και διασκέδασης, μακριά από τους έντονους ήχους της πόλης.

Τους πιο κρύους μήνες, η ζεστασιά του «Deseo» στον εσωτερικό χώρο του, αλλάζει τελείως την ατμόσφαιρα και σε συνδυασμό με την πολύ ιδιαίτερη διακόσμηση και το πραγματικά επιβλητικό του bar, προσφέρει μοναδικές εμπειρίες.

Η καλαίσθητη διακόσμησή του, ο άνετος χώρος του με τις γήινες αποχρώσεις και το ξύλο να επικρατεί σε πολλά σημεία, τα cozy καθίσματά του και η συνολικά ιδιαίτερη και κομψή αισθητική του, καθιστούν το «Deseo» έναν πραγματικά μοναδικό χώρο για τις ζεστές ημέρες και βραδιές που έρχονται. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Νικολάου Πλαστήρα 43 (περιοχή Χαριλάου)
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 326304

Rou Leisure Gathering SKG

rou-leisure-gathering-skg1.jpg

Yπάρχει ένας υπέροχος χώρος στην περιοχή της Τούμπας, ένα café bar restaurant που προσφέρεται για χαλάρωση με όλη τη σημασία της λέξης, ένας χώρος φωτεινός, το «Rou. Leisure Gathering SKG», που άνοιξε τις πόρτες του το Μάιο του 2022 στην οδό Πραξαγόρα.

Θυμίζει απίστευτα αυλή χωριού, με δροσιά το καλοκαίρι, προστατευμένη ωστόσο και το χειμώνα και είναι ένας χώρος κυριολεκτικά «διαμαντάκι» για brunch ή spritz, για εκλεκτή κρεατοφαγία και fusion κουζίνα, για όλες τις ημέρες και τις εποχές.

Η ίδια η γειτονιά, προϊδεάζει όποιον κατευθύνεται προς το «Rou», για στιγμές γαλήνης και απόλαυσης, σε ένα χώρο όμοιος του οποίου δεν υπάρχει αλλού στη Θεσσαλονίκη.

Παρόλο το ότι βρίσκεται μία ανάσα από το γήπεδο του ΠΑΟΚ, οι δημιουργοί του καταστήματος δεν επέλεξαν τον κεντρικό δρόμο της Λαμπράκη, όπου κινείται συνήθως ο κόσμος και λειτουργούν τα περισσότερα καταστήματα της περιοχής, αλλά έναν πολύ πιο ήσυχο δρόμο, άμεσα ωστόσο συνδεδεμένο με την τοπική ιστορία.

Επάνω στην οδό Πραξαγόρα, όπου έχει ανοίξει το «Rou» - έναν δρόμο λίγο πιο κάτω από τον κεντρικό, με ελιές κι αρκετό φως και μία γειτονιά, που έχει αλλάξει, πλέον, ύφος - βρισκόταν παλαιότερα το τοπικό Υδραγωγείο.

Το «Rou» είναι, από μόνο του, προορισμός. Μία ρομαντική είσοδος και μία πραγματική πετρόχτιστη αυλή παραδοσιακού ύφους, όπου ακόμη δεσπόζει ένα από τα παλιά ελαιόδεντρα και πολλά νέα δέντρα, μαζί με τα άνετα τραπεζοκαθίσματα, δίνουν διάφορες επιλογές σημείων στο χώρο. Εξάλλου, «Rou» στα Λουξεμβουργιανά σημαίνει γαλήνη, ηρεμία και ησυχία κι αυτό θέλουν και οι ιδιοκτήτες: να προσφέρουν έναν χώρο ιδανικό, για ένα escapism εντός πόλης. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Πραξαγόρα 22, Τούμπα Θεσσαλονίκη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2316 024779

Δέντρο στο μπαρ

sto-mpar1.jpg

Κανείς δεν φανταζόταν το 1899, όταν πρωτοφτιάχτηκε το πανέμορφο κτίριο στην οδό Βασιλέως Γεωργίου, πως αυτό το εκπληκτικό οίκημα θα δεχόταν τόσο πολύ κόσμο σε κάθε φάση της ζωής του.

Το πανέμορφο κτίριο που εδώ και 10 χρόνια στεγάζει το αγαπημένο μας «Δέντρο στο Μπαρ» έχει μια μακρά πορεία και πολλές κρυμμένες ιστορίες μέσα του. Το Δέντρο για το οποίο μιλάμε έχει όνομα και λέγεται «Σοφόρα» με χαρακτηριστικά, τα πράσινα κλαδιά με τα σύνθετα, καταπράσινα φύλλα.

Από τη Σχολή Κωφών, έπειτα εστιατόριο και κλαμπ (εδώ κάποτε στεγαζόταν το Bandiera και το Ghetto Lux), ένα παλιό αρχοντικό με αυλή στη Λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου, δίπλα στην παραλία και πολύ κοντά στον Λευκό Πύργο έχει κλέψει την καρδιά μας εδώ και χρόνια!

Με σεβασμό και με αγάπη η ομάδα του «Δέντρου στο Μπαρ» έφτιαξε ένα διαχρονικό στέκι που έχει αφήσει ήδη το δικό του μοναδικό στίγμα στην πόλη, και είναι ένα από τα στολίδια του δρόμου έτσι όπως φωτίζεται κάθε βράδυ και ομορφαίνει την περιοχή.

Η αρχική ιδέα ήταν να δημιουργηθεί ένα κλασικό, stage bar με καθημερινά live, κι έτσι και έγινε – και όταν έπεφτε η αυλαία την άνοιξη, η δράση και η ζωή να μεταφερόταν στη φιλόξενη αυλή στη σκιά του δέντρου.

Πλέον, με την έναρξη της σεζόν ετοιμαστείτε για μουσική σχεδόν κάθε βράδυ αφού από Τετάρτη έως και Σάββατο το «Δέντρο στο Μπαρ» αρχίζει τα φημισμένα του live, με ποπ και ροκ μουσικές, με funk ήχους και soul μελωδίες – Plus, κάθε 15 μέρες οι βραδιές με ελληνικά 90s θα δώσουν «αυτό το κάτι»! Εσείς, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δείτε το πρόγραμμα και να κλείσετε τραπέζι. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλέως Γεωργίου 25
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 811885

Έπαυλη Μαρόκκου

marokkoy4.jpg

Μια νεοκλασική οικία του 1906 ξαναγεννήθηκε το 2018 για να επαναπροσδιορίσει τη διασκέδαση, την παρέα, και το καλό φαγητό σε ένα πανέμορφο χώρο με τεράστια ιστορία… που μας μάγεψε για τα καλά.

Αν αναρωτιέσαι πώς πήρε αυτό το όνομα, ας σε διαφωτίσουμε. Η Έπαυλη Μαρόκκου χτίστηκε από τον αυστριακό υπήκοο Ιωάννη Μαρόκκο γύρω στο 1906. Έπειτα πωλήθηκε στην οικογένεια Μπουρλά, πέρασε στα χέρια του Δημοσίου και το 1985 ανακηρύσσεται διατηρητέο μνημείο και αποτελεί πλέον και επίσημα ένα τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Το 1986 ήταν η πρώτη φορά που έγινε καφέ μπαρ με το όνομα «Πανσέλοινος» και έπειτα άλλαξε χρήση – καθώς ήταν για χρόνια το τμήμα τροχαίας στην περιοχή.

Σήμερα η Έπαυλη Μαρόκκου επιτέλους… βρήκε τον καλύτερο εαυτό της. Ένα μελίσσι κόσμου, μουσικών και θετικών vibes πλανάται στον χώρο και από την πρώτη μέρα έγινε talk of the town – αφού έρχονται από όλη την πόλη για να πιουν τον καφέ τους, να δοκιμάσουν νέα πιάτα στο brunch ή να απολαύσουν το κοκτέιλ τους!

Ένα ανοιχτό μαγαζί για όλους, για τη νυχτερινή έξοδο, για ένα ξεχωριστό γεύμα, για μια παρέα που θέλει να πιει και να τσιμπήσει κάτι στη μέση, για κάποιον που επιστρέφει από τη βραδινή του βόλτα στην παραλία! Το μυστικό της Έπαυλης, είναι πως ταιριάζει με όλους και όλες τις διαθέσεις

Το δυνατό της χαρτί, εκτός από όλα τα άλλα, είναι πως, διαθέτει δύο αυλές, μια μπροστά και μια πίσω όπου ειδικά το καλοκαίρι η δροσιά του «τα σπάει».

Όσο ο καιρός το επιτρέπει, η πίσω αυλή θα φιλοξενεί τους καφέδες και τα ποτά σου! Μόλις όμως κρυώσει για τα καλά, ένας χώρος επιστρέφει στην καθημερινότητά μας! Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 133
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 836233

Garden Bar 53

garden-bar-531.jpg

Στο νούμερο 9 της οδού Δοριλέως στην Τούμπα, μας περιμένει η αυλή του «Garden Bar 53». Μία αυλή όμορφη, δροσερή και πολύχρωμη, κυρίως cozy κι ευχάριστη, διαθέσιμη καθημερινά all day, με happy hour για καφέ από νωρίς το πρωί, νόστιμα snacks κατά τη διάρκεια της ημέρας κι απολαυστικά signature κι άλλα cocktails και ποτά, τις βραδινές ώρες. Στον όμορφο αυτό χώρο, με τις άνετες μαξιλάρες και το ωραίο περιβάλλον, μπορούμε πραγματικά να χαλαρώσουμε και να δούμε την καθημερινότητά μας στην πόλη διαφορετικά!

Αχ, αυτές οι αυλές στην πόλη, οι αυλές που λειτουργούν ως καφέ – μπαρ κι ομορφαίνουν την καθημερινότητά μας! Το «Garden Bar 53», στην Άνω Τούμπα είναι, ίσως, από τα παλαιότερα καταστήματα που άνοιξαν με αυτό το concept εκμεταλλευόμενο, από το 2016, την ύπαρξη της συγκεκριμένης αυλής, για να φτιάξει το ιδανικό σημείο χαλάρωσης κι απόλαυσης για τους πελάτες του.

Ανοιχτό από νωρίς το πρωί για καφέ κάθε είδους, μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες κι ανοιχτό, κυριολεκτικά, σε όλους, ασχέτως ηλικίας ή επαγγέλματος, το «Garden Bar 53» μας μαγεύει με την chill out ατμόσφαιρά του.

Ένας πετρόχτιστος χώρος με πλούσια βλάστηση, ακόμη και φοίνικες κι άλλα μεγάλα δέντρα. Ομπρέλες στο εξωτερικό για παντός καιρού δυνατότητα να απολαύσουμε ό,τι επιθυμούμε κι όμορφος διάκοσμος εντός του καταστήματος, που εξελίσσεται κάθε χρόνο, ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής ως προς το design, ιδανικός για να ξενοιάσουμε και να ξεχάσουμε ότι βρισκόμαστε στο… κλεινόν άστυ. Εδώ, κάθε έγνοια μένει πίσω και οι συχνές μουσικές βραδιές, μας χαλαρώνουν ακόμη περισσότερο.

Ο χώρος είναι ιδανικός και για παιδιά, λόγω της αυλής του, αλλά και της παραδιπλανής πλατείας και ιδιαίτερα pet friendly – προσφέρεται μπολάκι με νερό, για κάθε τετράποδο φίλο που θα μπει στο χώρο. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Δοριλέου 9, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 988223

Di Piu

di-piu1.jpg

Παρκάροντας στην ευρύχωρη Νικολάου Πλαστήρα στη Χαριλάου, στο νούμερο 61, έξω από το «Di Piu», αυτό που τραβάει την προσοχή και προδιαθέτει για μια όμορφη παραμονή στο χώρο, είναι τα δέντρα του δρόμου και η γύρω ησυχία. Το «Di Piu» έχει όχι μία, αλλά δύο από τις πιο όμορφες αυλές για να περάσει κανείς απολαυστικές ώρες με την παρέα του, ακόμη και μόνος του, σε ένα περιβάλλον όπου θα νιώθει άνετα, σε μία cozy αισθητική και με ποτά κι εδέσματα, που ξεχωρίζουν.

Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, που η δροσιά είναι μία προϋπόθεση για μία ποιοτική έξοδο και οι καταπράσινοι εξωτερικοί χώροι του με τους καναπέδες και τις μαξιλάρες υπόσχονται μοναδικές στιγμές, αλλά και όλη τη χρονιά, με τον εντυπωσιακό τριών επιπέδων εσωτερικό χώρο που διαθέτει, αποτελεί προορισμό για κάθε ώρα της ημέρας κι έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο φροντισμένα all day café bars της Θεσσαλονίκης.

To «Di Piu», λειτουργεί σε ένα εντυπωσιακό τριώροφο κτίριο σε κεντρικό σημείο της Χαριλάου και δύσκολα περνά απαρατήρητο, όσο κι αν το «κρύβουν» τα καταπράσινα δέντρα της περιοχής και των ίδιων των κήπων του.

Όσοι βρίσκονται στα πέριξ, είναι πραγματικά τυχεροί. Σπάνια βρίσκει κανείς αντίστοιχο χώρο στη Θεσσαλονίκη, όπου η αισθητική «δένει» με αρκετά στοιχεία της φύσης και το τυπικό μοτίβο του τραπεζιού με τις καρέκλες γύρω γύρω αντικαθίσταται από άνετους, cozy καναπέδες με αναπαυτικές μαξιλάρες ή stands με ψηλά σκαμπό, σε διάφορα σημεία του χώρου, ώστε να βρίσκει το δικό του spot κυριολεκτικά, η καθεμία κι ο καθένας.

Αισθητικά, ο χώρος «παντρεύει» ελάχιστα πιο «art nouveau» στοιχεία, με πιο παραδοσιακό και φυσικά urban ύφος και το ξύλο συνδυάζεται με πολυτελή υλικά, όπως το βελούδο ή το μάρμαρο, χωρίς να λείπουν και οι παραπομπές σε θάλασσα, με πιο navy διακοσμητικά στοιχεία. Στο χώρο κυριαρχούν τα γήινα χρώματα, ειδικά το ροζ, που συνδυάζεται υπέροχα με το ξύλο των επίπλων. Τα τραπεζοκαθίσματα είναι άφθονα και η ατμόσφαιρα χαλαρή, οικεία και με αέρα πολυτελή, χωρίς υπερβολές στο ύφος. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ν. Πλαστήρα 61, Χαριλάου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 329505

Πόρτα Ανοιχτή

anoichti7.jpg

Υπάρχει μία «Πόρτα Ανοιχτή» για όλους στη Σταυρούπολη, δίπλα από τη Μονή Λαζαριστών κι αυτή δεν είναι άλλη από το ομώνυμο εστιατόριο ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, που άνοιξε το 2018. Με την καταπράσινη αυλή και το χαρακτηριστικής τοπικής αρχιτεκτονικής σπίτι ακριβώς δίπλα -που κάνουν όποιον το επισκέπτεται να νιώθει σαν να βρίσκεται σε κάποιο νησί- μας περιμένει καθημερινά να απολαύσουμε γνήσιες γεύσεις, χωρίς υπερβολές κι επιτηδευμένες προσπάθειες, αλλά με απλές, οικείες και άνετες επιλογές. Τόσο στο μενού, όσο και στον ίδιο το χώρο.

Από την «Πόρτα Ανοιχτή», περνούν όλοι: οικογένειες, που βρίσκουν εδώ ένα ήσυχο σημείο για να απολαύσουν το γεύμα τους, παρέες φίλων που προτιμούν μία πιο ήσυχη και ποιοτική έξοδο, νεότεροι και μεγαλύτεροι κάτοικοι κι επισκέπτες της περιοχής, που θα βρουν στο προσεγμένο αυτό εστιατόριο κάτι κυριολεκτικά για όλα τα γούστα και σε πολύ τίμιες τιμές.

Ο χώρος προσιτός και φιλικός, με casual ατμόσφαιρα, ύφος απλό, ώστε να νιώθουν όλοι άνετα, η μουσική ανάλογη και η ατμόσφαιρα είναι πραγματικά μοναδική, ειδικά το καλοκαίρι, οπότε κι ο κήπος πρωταγωνιστεί.

Στο χώρο επικρατούν το ξύλο, το τούβλο και η πέτρα, με σημαντικό στοιχείο τα δέντρα της αυλής, όπως η μεγάλη πλατανομουριά, που δίνουν την ευκαιρία για ένα γεύμα «απομονωμένο», μακριά από τη φασαρία της πόλης, σαν να βρίσκεται κανείς στην αυλή ενός νησιώτικου τοπίου.

Η τελευταία αίσθηση ενισχύεται ιδιαίτερα από το χαρακτηριστικό, διώροφο λευκό σπίτι με τα μπλε παράθυρα που βρίσκεται επίσης στην αυλή. Ο ίδιος χώρος υπήρξε, στο παρελθόν, το τελευταίο σπίτι του γνωστού τραγουδιστή Χρύσανθου Θεοδωρίδη, που έχει μείνει στην ιστορία ως «Το αηδόνι του Πόντου». Θα καθίσουμε, εκτός άλλων, σε ξύλινες καρέκλες με ψάθα και θα πατήσουμε επάνω σε κιλίμια, όσο περιηγούμαστε στο χώρο. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κολοκοτρώνη 13, Σταυρούπολη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2311 265325

Rediviva Cucina Povera

rediviva-cucina-povera1.jpg

Το καλοκαίρι έφτασε και στο «Rediviva Cucina Povera», στο νούμερο 70 της οδού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, στην Άνω Πόλη, η παρουσία του γίνεται έντονα αισθητή. Όπως κάθε χρόνο. Στην πολύχρωμη, ολάνθιστη αυλή της, που με το που ο καιρός ανοίγει γίνεται ιδανικός προορισμός για απολαυστικά γεύματα μέρα και νύχτα, αισθάνεσαι τον χρόνο, λίγο, σαν να έχει σταματήσει.

Λίγο η περιοχή, λίγο η αισθητική, σίγουρα τα χειροποίητα προϊόντα, τα γεύματα εδώ θυμίζουν άλλες φορές παλιά ελληνική ταινία, άλλες τραπεζώματα σαν σε ταινία κάποιας άλλης μεσογειακής χώρας, είναι πάντως απόλυτα ξεχωριστά, σε σχέση με κάθε άλλο σημείο στην πόλη. Είτε πρόκειται για τα λαχταριστά θαλασσινά τους, είτε για κρέας, είτε για τα ευφάνταστα ορεκτικά, πάντα με ντόπια, συχνά μαζεμένα με το χέρι προϊόντα.

Στην υπερυψωμένη αυλή του αγαπημένου αυτού εστιατορίου, που άνοιξε το 2015 από μία παρέα φίλων, που αγαπούσαν τον εναλλακτικό τρόπο ζωής, τη φύση και τα προϊόντα της και που, μέχρι και σήμερα συνεχίζει να λειτουργεί με τη μορφή μίας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.), η αρχή δεν έγινε εκ του μη όντος, αλλά με ήδη βαθιά εμπειρία στις γεύσεις Ανατολής κι όχι μόνο. Και το κατάστημα ήρθε να ταιριάξει απόλυτα με το χαρακτήρα του σημείου, την ιστορική γειτονιά του Τσιναρίου, λίγα μέτρα από τον πλάτανο σήμα – κατατεθέν της περιοχής και την οθωμανική βρύση του Μουράτ Β’. Δείτε περισσότερα

Διεύθυνση: Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου 70, Άνω Πόλη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2313 067400

Το Παραγάδι

to-paraghadi1.jpg

Υπάρχει μία αυλή στην Άνω Τούμπα, όπου η φρέσκια σαρδέλα συνταιριάζεται στο μενού με φριτάτα με μανιτάρια και κατσικίσιο τυρί, το λιθρίνι με μπουρσάν σε κανταΐφι βουτύρου, η γαριδομακαρονάδα με λουκουμά αλμυρό κι όλα αυτά με αποκλειστικά χειροποίητες σαλάτες, αλοιφές και μαρμελάδες ή γλυκά του κουταλιού… κι αυτή δεν είναι άλλη από την αυλή της ψαροταβέρνας «Το Παραγάδι», στο νούμερο 26 της οδού Γρηγορίου Στεφάνου.

Εδώ, μακριά από τους ήχους της πόλης, κάθε γεύμα γίνεται απολαυστικό, χάρη στην ησυχία που εξασφαλίζει το σημείο, το καταπράσινο του χώρου, η καλή εξυπηρέτηση και το πολύ πλούσιο μενού, που κάνει τη συγκεκριμένη ψαροταβέρνα, να ξεχωρίζει από οποιαδήποτε άλλη.

Με πάνω από 30 χρόνια ιστορίας, το «Παραγάδι», η οικογενειακή αυτή ψαροταβέρνα που άνοιξε το 1989, υπόσχεται καθημερινά φρέσκες απολαύσεις, που θα ικανοποιήσουν και τους πιο απαιτητικούς ρέκτες της γνήσιας ελληνικής ψαροφαγίας. Ιδιοκτήτης και προσωπικό, βαθείς γνώστες του επαγγέλματός τους, «ζουν» στο χώρο τους. Δημιουργούν ατμόσφαιρα αυθεντικής ελληνικής ταβέρνας: απέριττο τόπο κοινωνικής συναναστροφής, στέκι καλοφαγάδων.

Η κουζίνα δουλεύει καθημερινά ασταμάτητα, για να βγουν στο τραπέζι μας τα πιο νόστιμα ψάρια και θαλασσινά κι όχι μόνο. Φρέσκια σαρδέλα, γάβρος παρασκευασμένος με κάθε δυνατό τρόπο, μπακαλιαράκι, κουτσομούρα, μαγιόψαρο, γαρίδες, μυδοπίλαφο, ποικιλία από όστρακα, ριζότο με θαλασσινά, κριθαρότο με γαρίδες, αλλά και μεγαλύτερα ψάρια, όπως μπαρμπούνι, συναγρίδα, λιθρίνι, σαργός και φαγκρί, ό,τι βγάζει η θάλασσα κάθε εποχή.

Όλα προερχόμενα από ελληνικές θάλασσες, μαγειρεμένα αποκλειστικά με λάδι ελιάς Ελλήνων παραγωγών κι επώνυμο ηλιέλαιο στα τηγάνια. Φτάνουν στο τραπέζι μας καθαρά, προσεγμένα και σε επαρκέστατη ποσότητα, συνοδευόμενα από πλούσιες κι άφθονες σαλάτες ή ορεκτικά, που παρασκευάζονται αποκλειστικά επί τόπου, με τον σπιτικό, παραδοσιακό τρόπο, πιάτο το πιάτο. Και κάθε φθινόπωρο, από τα κρύα του Νοέμβρη και μετά, νοστιμότατες χυλωμένες ψαρόσουπες με πετρόψαρα, γαρίδες και καραβίδες. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Γρηγορίου Στεφάνου 26, Άνω Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 900883




















ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία