Αφιερώματα

Αφιέρωμα: Οι 10 από τις καλύτερες κάβες της Θεσσαλονίκης, για τις πιο όμορφες και ξεχωριστές στιγμές σας

Οι χώροι, τα πρόσωπα και οι προτάσεις τους για την περίοδο των γιορτών και όχι μόνο

 15/12/2023 16:30

 Αφιέρωμα: Οι 10 από τις καλύτερες κάβες της Θεσσαλονίκης, για τις πιο όμορφες και ξεχωριστές στιγμές σας

Για τις πιο όμορφες και ξεχωριστές στιγμές μας, προσωπικές ή επαγγελματικές, οι κάβες ποτών δίνουν πάντα τις λύσεις. Είτε είστε λάτρης του κρασιού, είτε των αποσταγμάτων ή εάν αναζητάτε ιδιαίτερες ετικέτες σε οίνους ή αλκοολούχα ποτά, οι κάβες της Θεσσαλονίκης σας προσφέρουν πάντα εκατοντάδες έως και χιλιάδες επιλογές σε ορισμένες περιπτώσεις.

Για να ενθουσιάσετε τους επισκέπτες στο τραπέζι σας, για να εντυπωσιάσετε τον κάθε εορτάζοντα ή εορτάζουσα, για να διασκεδάσετε με την παρέα σας, αλλά και για κάθε προσωπική στιγμή σας, που θέλετε να «αρωματίσετε» και να «χρωματίσετε» με τον καλύτερο τρόπο.

Οι κάβες στην πόλη μας μάλιστα εδώ και χρόνια έχουν εξελιχθεί σε αγαπημένο προορισμό για τους Θεσσαλονικείς, τόσο με τις ποιοτικές προτάσεις τους, όσο και τις πλούσιες επιλογές τους, από κρασιά, ποτά, αναψυκτικά και νερά, έως επιλεγμένα delicatessen προϊόντα που θα καλύψουν κάθε επιθυμία σας.

Ανακαλύψαμε λοιπόν, τις 10 ακόλουθες επιλεγμένες κάβες για να τις γνωρίσετε, να δείτε τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή τους, αλλά και για να σας προτείνουν μοναδικές δημιουργίες για το εορταστικό τραπέζι και για κάθε όμορφη περίσταση του χρόνου!

Fiali

fiali1.jpg

Η κάβα Fiali ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2013, όταν δύο φίλοι, βαθιά οινόφιλοι, με ουσιαστικές γνώσεις επί του αντικειμένου, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία νέα επιχείρηση έχοντας το ποιοτικό κρασί ως επίκεντρο.

Ο Μιχάλης Λιάκος, με σπουδές στη Βρετανία και ο Γιώργος Βακαλέρης, με σπουδές και πολυετή διαμονή στην Αμερική, έκαναν το χόμπι τους επάγγελμα, ένωσαν τις δυνάμεις τους, τις εμπειρίες τους και κυρίως, την αγάπη τους για το κρασί, με αποτέλεσμα η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει μία κάβα που θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί και ως η ιδανική για τον υποψήφιο οινόφιλο. Επίσης, προσφέρει μία πλούσια ποικιλία επιλογών και σε όλη την γκάμα των αλκοολούχων ποτών, από ουίσκι, βότκα, τζιν και ρούμι έως λικέρ και επιλεγμένα αποστάγματα.

Οι ίδιοι βασιζόμενοι στο προσωπικό τους αισθητήριο, με πολλές προσωπικές αναζητήσεις καθώς και με την καθημερινή επικοινωνία με τους πελάτες τους, μας παρουσιάζουν προτάσεις, δίνοντας έμφαση σε ετικέτες από μικρότερες παραγωγές με ενδιαφέροντα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Μέσω μίας δυναμικής διαδικασίας, εξελίσσουν και εμπλουτίζουν τη λίστα τους, η οποία πλέον αριθμεί 500 ετικέτες.

Η κάβα Fialiεστιάζει σε οίνους από διαφορετικά κτήματα από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, με στόχο να γνωρίσουν οι πελάτες του γεύσεις από μία ποικιλία terroirs και μικροκλίματος. Μάλιστα, κατέχει και την αποκλειστική αντιπροσώπευση ορισμένων κτημάτων, ενώ παρέχει στα υποψήφια και συνεργαζόμενα καταστήματα εστίασης δοκιμές, εκπαίδευση προσωπικού, δημιουργία λίστας κρασιών και συνεχή υποστήριξη σε όλη τη διάρκεια της συνεργασίας. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αιγαίου 68, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 402075

Wine 24 Shop

wine-24-shop1.jpg

Το Wine 24 Shop είναι μία οικογενειακή κάβα ποτών, που λειτουργεί από το 1978, συμπληρώνοντας 45 και πλέον χρόνια δυναμικής παρουσίας στον κλάδο της εμπορίας ποτών στην Θεσσαλονίκη. Τα θεμέλια της επιχείρησης μπήκαν από τα δύο αδέρφια, τον Χρήστο και τον Γιώργο Χαριζάνο και το 2004 πήραν τη σκυτάλη τα παιδιά τους, Δημήτρης και Τριαντάφυλλος.

Η δεύτερη γενιά του Wine 24 Shop είναι ουσιαστικά μεγαλωμένη μέσα στην κάβα, έχοντας εντρυφήσει στο είδος από πολύ μικρή ηλικία. Η ενασχόλησή τους με το αντικείμενο ήταν μονόδρομος και όχι άδικα, καθώς οι δυο τους έδωσαν μία νέα πνοή στην επιχείρηση εισάγοντας στην επιχείρηση το e-shop το 2013, απογειώνοντας τις πωλήσεις τους και αποτελώντας, μάλιστα, μία από τις πρώτες εταιρείες στο είδος τους που εισήγαγαν τη φιλοσοφία της online κάβας.

Είναι και οι δυο τους αφιερωμένοι και αφοσιωμένοι στη δική τους οικογενειακή παράδοση και προσπαθούν να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία μέσα από τη συνεχή ενημέρωση για το αντικείμενό τους και την άρτια παροχή υπηρεσιών και προϊόντων.

Το Wine 24 Shop εμπορεύεται ποτά, κρασιά, καφέδες και εξοπλισμό bar και έχει στο ενεργητικό του δύο φυσικά καταστήματα στην Θεσσαλονίκη, στο κέντρο και στην περιοχή της Χαριλάου, αλλά και ένα ιδιαίτερα δυναμικό e-shop στο οποίο μπορείτε να κάνετε παραγγελίες 24 ώρες το 24ωρο και μάλιστα, προσφέροντας όλα τα προϊόντα ετοιμοπαράδοτα για άμεση αποστολή. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων:

Εθνικής Αμύνης 14 & Τσιμισκή, Kέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2315 152572

Καθ. Αλ. Ζουμετίκου 36-38, Χαριλάου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 815538, 2310 818235

Κάβα Βερυκούκης

kava-verikoukis1.jpg

Η κάβα Βερυκούκης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992 στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης από τον έμπορο Βασίλειο Βερυκούκη. Ο ίδιος δραστηριοποιούνταν ήδη με το χονδρεμπόριο ποτού και ερχόμενος στη Θεσσαλονίκη από το Αμύνταιο Φλώρινας, αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική του κάβα, με την περιοχή της Τριανδρίας να αποτελεί προσωπική του επιλογή.

Οι γιοι του Θεόδωρος, απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου και Κώστας, απόφοιτος της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων ανέλαβαν τα τελευταία χρόνια τα ηνία της επιχείρησης, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, δίνοντας όμως παράλληλα το δικό τους στίγμα στην χονδρική και λιανική πώληση ποτών, με νέες προτάσεις και συνεχή εξέλιξη στον τομέα τους.

Μάλιστα, ο Θεόδωρος Βερυκούκης είναι εδώ και έναν χρόνο ο πρόεδρος της Ένωσης Διακινητών Εμπόρων Οίνων & Ποτών Μακεδονίας – Θράκης (ΕΔΕΟΠ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ), δίνοντας έναν καθημερινό αγώνα για τα δικαιώματα των συναδέλφων του και δη το νομοθετικό γίγνεσθαι του κλάδου του, με απώτερο στόχο την παροχή άρτιων υπηρεσιών στον καταναλωτή. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κουντουριώτου 8, Τριανδρία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 901068

Winehouse

winehouse1.jpg

Με το κρασί να κερδίζει διαρκώς όλο και περισσότερο έδαφος έναντι των άλλων ποτών, η κάβα «Winehouse» στην περιοχή της Πυλαίας, ένα σπίτι του κρασιού στην κυριολεξία, είναι ο πιο κατάλληλος συνεργάτης όλων των επιχειρήσεων εστίασης και φιλοξενίας που αντιμετωπίζουν το κρασί επαγγελματικά, αλλά κι όλων όσων θέλουν να προμηθευτούν ό,τι καλύτερο υπάρχει στην αγορά, να έρθουν σε επαφή με νέα προϊόντα και ντόπιους παραγωγούς ή να εντρυφήσουν λίγο παραπάνω, στον ατελείωτο χώρο του κρασιού.

Ο οινολόγος, κριτής διαγωνισμών οίνου και συγγραφέας Ανέστης Χαϊτίδης κι ο Νίκος Νυφούδης, γνωστός επιχειρηματίας της εστίασης με έντονη δραστηριότητα στο Λονδίνο και με δυναμική δράση στο χώρο της προβολής ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, ένωσαν εδώ και κάποια χρόνια τις δυνάμεις τους και τις γνώσεις τους σε έναν τομέα όπου εξειδικεύονται και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Το «Winehouse» άνοιξε στα τέλη του 2008 και λειτουργεί με τη σημερινή του δομή και στο σημείο που βρίσκεται τώρα, από το 2015. Στο βιογραφικό της επιχείρησης συγκαταλέγονται παράλληλα μία θυγατρική εταιρία στη Γερμανία και η αντίστοιχη συνεργασία στην Ελβετία, όπου αντιπροσωπεύονται τα οινοποιεία που οι ίδιοι έχουν ανακαλύψει μέσα στα χρόνια ενώ, χάρη στη χρόνια εμπειρία τους στο χώρο των εξαγωγών κρασιού, παρέχουν και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα πωλήσεων κι εξαγωγικού μάρκετινγκ.

Τόσο ο Ανέστης Χαϊτίδης όσο και ο Νίκος Νυφούδης, φροντίζουν να βρίσκονται σε άμεση συνεργασία με τον κάθε παραγωγό σε πρωτογενές επίπεδο, στο ίδιο το αμπέλι, αφού αυτό που τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα, είναι και η διαδικασία της παραγωγής του αλλά και το πώς θα καταναλωθεί το κρασί. Ως εκ τούτου, η ποιότητα πάντα είναι το βασικό τους μέλημα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κέννεντυ 7, Πυλαία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 454187

Ποτοεπιλογές

potoepiloghes1.jpg

Οι Ποτοεπιλογές πρωτοσυστήθηκαν στους Θεσσαλονικείς το 2012 και πλέον αποτελούν μία από τις πιο ενημερωμένες κάβες της πόλης. Ιδιοκτήτρια της κάβας είναι η Ελένη Καρατάντση. Η ίδια προέρχεται από μία οικογένεια με ιστορία στο ποτό από το 1988, καθώς οι γονείς της δραστηριοποιούνταν στον κλάδο του εμπορίου ποτών και διέθεταν κατάστημα κάβας, οπότε και ουσιαστικά μεγάλωσε μέσα σε αυτόν τον χώρο.

Η Ελένη Καρατάντση εύλογα από νωρίς ήταν βέβαιη –λόγω και της οικογενειακής παράδοσης- πως ο κλάδος αυτός είναι εκείνος που θα ήθελε και η ίδια να ακολουθήσει.

Το 2007 μάλιστα πήρε το πτυχίο της στα Οικονομικά και έπειτα, το 2012 το όνειρό της πήρε σάρκα και οστά. Οι Ποτοεπιλογές άνοιξαν τις πόρτες τους ως κατάστημα λιανικής επί της Γεωργίου Παπανδρέου, εκπροσωπώντας αυτό που η ίδια θαύμαζε από παιδί – την ατόφια κάβα, που προσιδιάζει στα παλαιού τύπου πρατήρια. Το 2014 μπήκε και στη χονδρική, ολοκληρώνοντας το επιχειρηματικό σχέδιο που είχε κατά νου, προκειμένου να καλύψει όλες τις ανάγκες της αγοράς.

Λόγω του χαρακτήρα της οικογενειακής επιχείρησης όλη η οικογένεια δίνει το δικό της στίγμα στις Ποτοεπιλογές, με πολλή προσωπική εργασία, φροντίζοντας το κατάστημα να είναι ανοιχτό πάντοτε, ανεξαρτήτως αργιών, από τις 8:00 έως τις 23:00. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Γεωργίου Παπανδρέου 50 (πρώην Ανθέων)
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 428134

Κάβα 11

111.jpg

Η «Κάβα 11», μετράει ήδη έξι χρόνια παρουσίας, σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Καλαμαριάς, την οδό Ιωάννη Πασαλίδη. Έχοντας ανοίξει το 2016 από δύο αρχικά συνεργάτες, ανήκει σήμερα στον επιχειρηματία Μιχάλη Χριστοδούλου, που ειδικεύεται στις πωλήσεις οίνων τα τελευταία 20 χρόνια.

Με βασικό μέλημα τη διαρκή αύξηση των κωδικών κρασιών που φιλοξενούν τα ράφια της, προσφέρει επιλογές σε συνολικά πάνω από 12.000 ελληνικές ετικέτες κρασιού και φυσικά, όλα τα ποτά που μπορεί κανείς να βρει σε μία ενημερωμένη και πλήρη, σύγχρονη κάβα της Θεσσαλονίκης.

Στην «Κάβα 11», θα τα βρεις όλα: από χύμα κι εμφιαλωμένα κρασιά και πιο σκληρά αλκοολούχα ποτά, μέχρι ελληνικές και διεθνείς μπύρες και φυσικά κάθε είδους εμφιαλωμένο νερό κι αναψυκτικό ως επιλεγμένα delicatessen προϊόντα.

Η ειδίκευσή τους, ωστόσο, είναι τα ελληνικά αποστάγματα και το κρασί και η μέριμνα για καλές, ποιοτικές συνεργασίες με τοπικούς παραγωγούς. Οι ετικέτες που θα βρεις στην «Κάβα 11», περιλαμβάνουν όλες τις εξαιρετικές και ξεχωριστές ελληνικές ποικιλίες, όπως Μαλαγουζιά, Μοσχάτο, Αθήρι, Ασσύρτικο και ιθαγενείς ζύμες και φυσικά ποικιλίες όπως Sauvignon Blanc, Syrah ή Chardonnay. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ι. Πασαλίδη 145, Καλαμαριά
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2310 455770

Cava Abatzis

cava-abatzis-1.jpg

Για τις πιο ξεχωριστές στιγμές της ζωής μας, για τη χαλάρωσή μας μετά από μια δύσκολη μέρα, για συνοδευτικό στα γεμάτα από φαγητό και χαρούμενα πρόσωπα τραπέζια… πάντοτε επιλέγουμε ένα ποτήρι εκλεκτό κρασί.

Αυτή ήταν η σκέψη των αδερφών, Πασχάλη και Τάσου Αμπατζή, όταν πρωτοξεκίνησαν την επιχείρησή το 1995, παρέχοντες κρασιά υψηλής ποιότητας και μεγάλη ποικιλία ποτών.

Σήμερα, έχοντας προστεθεί πλέον στην επιχείρηση και η επόμενη γενιά, η κάβα καλύπτει τις ανάγκες του κοινού της με αγάπη στο καλό κρασί και στις ξεχωριστές γεύσεις σπάνιων spirits.

Παράλληλα, τροφοδοτεί ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, ξενοδοχειακών μονάδων, καφέ και μπαρ στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική, αλλά και σε πολλά νησιά.

H Cava Abatzis διαθέτει 12.000 κωδικούς ποτών και οίνων. Ανάμεσα τους θα βρεις μια τεράστια ποικιλία από επιλεγμένα ελληνικά και ξένα κρασιά από διάφορους μικροοινοποιούς μέχρι μεγάλους παραγωγούς. Επιπλέον, μπορείς να αναζητήσεις αφρώδεις οίνους, σαμπάνιες, ουίσκι και όλων των ειδών τα spirits και τα αποστάγματα, αλλά και αρκετά bitters και λικέρ που θα αναδείξουν τα κοκτέιλ σας. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αριστοτέλους 12, Εύοσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 387400

Beer 24

beer-241.jpg

Το Beer 24 λειτουργεί ως εξειδικευμένη κάβα μπύρας εδώ και 10 χρόνια απευθυνόμενο σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, ενώ αποτελεί «σταθμό» για τους λάτρεις της μπύρας τόσο στον τομέα της λιανικής/χονδρικής, όσο και ως εξειδικευμένη μπυραρία ή αλλιώς taproom, που υποδέχεται τους πελάτες της σε έναν όμορφο και μοναδικής αισθητικής διώροφο χώρο επί της οδού Ολύμπου 17 στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ένα μοντέρνο ζυθοπωλείο που σερβίρει φρέσκιες απαστερίωτες μπύρες μικρών παραγωγών, δίνοντας την ευκαιρία στους θαμώνες του να δοκιμάσουν νέα είδη και να έρθουν σε επαφή με άλλους μπυρόφιλους, για να ανταλλάξουν απόψεις για το πάθος τους.

Το Beer 24 δεν μοιάζει με τίποτα από όσα έχετε δει μέχρι τώρα…

Αρχικά, λειτουργεί αποκλειστικά την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο από τις 18:00 και αποτελεί σημείο συνάντησης για όλους εμάς που εκτιμούμε τις εκλεκτές και σπάνιες μπύρες.

Εδώ θα βρείτε βαρελίσιες (craft) μπύρες, απαστερίωτες σε ειδικούς ψυκτικούς θαλάμους, αλλά και σε μπουκάλια. Υπάρχουν περίπου 280 κωδικοί μπύρας για κατανάλωση στο κατάστημα και 800 για πώληση λιανικής/χονδρικής. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ολύμπου 17, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2312 200024

Κάβα Μαξιλάρας

kava-maksilaras1.jpg

Η ιστορία της κάβας Μαξιλαράς ξεκινά το 1976, όταν ο Παναγιώτης Μαξιλαράς εγκαταστάθηκε από την Έδεσσα στη Θεσσαλονίκη και έπειτα από την ενασχόλησή του με την εστίαση μέσω της λειτουργίας μίας ταβέρνας που είχε στην κατοχή του και την επακόλουθη τριβή του με τον κλάδο του ποτού, αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα νέο ξεκίνημα δημιουργώντας μία κάβα-πρότυπο στην περιοχή του Κορδελιού.

Η κάβα Μαξιλαράς «γεννήθηκε» μέσα από το μεράκι του ιδιοκτήτη του και την αγάπη του για το αντικείμενο. Δραστηριοποιούνταν τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική πώληση ποτών, ενώ τα πρώτα χρόνια στην επιχείρηση υπήρχε κυρίως μεγάλη ποικιλία σε ελληνικά αποστάγματα, ρετσίνα και ούζο. Η αφοσίωση του Παναγιώτη Μαξιλαρά στους πελάτες του ήταν και είναι αδιαπραγμάτευτη, γι’ αυτό και έκανε κατ’οίκον διανομές σε όλους τους γειτονικούς νομούς κάθε εβδομάδα, όπως φυσικά και στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, ο ίδιος υπήρξε ήδη από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΖΑ και συγκεκριμένα, από το 1979 μέχρι και το 2000. Από τις αρχές της νέας χιλιετίας, ο Παναγιώτης Μαξιλαράς άρχισε να αποσύρεται σταδιακά από τον χώρο, δίνοντας το «χρίσμα» στον γιο του Δημήτρη, στον οποίο είχε φροντίσει να εμφυσήσει από πολύ νωρίς την αγάπη για το αντικείμενο και τον σεβασμό προς τους πελάτες.

Η κάβα Μαξιλαράς παρέχει εδώ και 47 χρόνια αδιάκοπα τις υπηρεσίες της στους πελάτες της, έχοντας αλλάξει διεύθυνση, παραμένοντας ωστόσο σταθερά στην περιοχή του Κορδελιού και κάνοντας διανομές στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, μέχρι και το κέντρο της πόλης. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ιασωνίδου 4, Κορδελιό
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 766340

Cava Efreno Bottle & Delicatessen

cava-efreno-1.jpg

Η «Cava Efreno Bottle & Delicatessen» βρίσκεται σε έναν εντυπωσιακό, καλοφτιαγμένο χώρο στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, στον Εύοσμο, και ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες της Θεσσαλονίκης, καθώς κινείται σε έναν χώρο εναλλακτικών προτάσεων, εκλεκτών προϊόντων από τα καλύτερα αμπελοτόπια της Ελλάδας και του εξωτερικού και οίνων ήπιας, φυσικής οινοποίησης.

«Καὶ οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου τοῦ ἱλαρῦναι πρόσωπον ἐν ἐλαίῳ, καὶ ἄρτος καρδίαν ἀνθρώπου στηρίζει». Με βασική φιλοσοφία το συγκεκριμένο ρητό, η «Cava Efreno Bottle & Delicatessen» φροντίζει, από το Νοέμβριο του 2018, να προσφέρει στους πελάτες της ό,τι πιο κοντά στον φυσικό τρόπο καλλιέργειας και μία ευρεία γκάμα προϊόντων, που ξεπερνούν τις 2.000 ετικέτες κρασιών, αποσταγμάτων και μπύρας.

Περιηγηθείτε με την «Cava Efreno Bottle & Delicatessen» στα πιο εκλεκτά αμπελοτόπια της Ελλάδας και του εξωτερικού, αφεθείτε στα μεθυστικά αρώματα που αναδύουν οι παραδοσιακοί άμβυκες κι ακολουθήστε αναπάντεχα γευστικά μονοπάτια, με οδηγό Ελληνικές μικροζυθοποιείες.

Πρωτοποριακά, εδώ δίνουν έμφαση στα κρασιά ήπιας φυσικής οινοποίησης, που έχουν χαμηλή περιβαλλοντική αποτύπωση (zero waste) κι αυτό κάνει την επιχείρηση, να ξεχωρίζει από άλλες της κατηγορίας της. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Μεγάλου Αλεξάνδρου 84, Εύοσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2311 264874












Για τις πιο όμορφες και ξεχωριστές στιγμές μας, προσωπικές ή επαγγελματικές, οι κάβες ποτών δίνουν πάντα τις λύσεις. Είτε είστε λάτρης του κρασιού, είτε των αποσταγμάτων ή εάν αναζητάτε ιδιαίτερες ετικέτες σε οίνους ή αλκοολούχα ποτά, οι κάβες της Θεσσαλονίκης σας προσφέρουν πάντα εκατοντάδες έως και χιλιάδες επιλογές σε ορισμένες περιπτώσεις.

Για να ενθουσιάσετε τους επισκέπτες στο τραπέζι σας, για να εντυπωσιάσετε τον κάθε εορτάζοντα ή εορτάζουσα, για να διασκεδάσετε με την παρέα σας, αλλά και για κάθε προσωπική στιγμή σας, που θέλετε να «αρωματίσετε» και να «χρωματίσετε» με τον καλύτερο τρόπο.

Οι κάβες στην πόλη μας μάλιστα εδώ και χρόνια έχουν εξελιχθεί σε αγαπημένο προορισμό για τους Θεσσαλονικείς, τόσο με τις ποιοτικές προτάσεις τους, όσο και τις πλούσιες επιλογές τους, από κρασιά, ποτά, αναψυκτικά και νερά, έως επιλεγμένα delicatessen προϊόντα που θα καλύψουν κάθε επιθυμία σας.

Ανακαλύψαμε λοιπόν, τις 10 ακόλουθες επιλεγμένες κάβες για να τις γνωρίσετε, να δείτε τους ανθρώπους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή τους, αλλά και για να σας προτείνουν μοναδικές δημιουργίες για το εορταστικό τραπέζι και για κάθε όμορφη περίσταση του χρόνου!

Fiali

fiali1.jpg

Η κάβα Fiali ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2013, όταν δύο φίλοι, βαθιά οινόφιλοι, με ουσιαστικές γνώσεις επί του αντικειμένου, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία νέα επιχείρηση έχοντας το ποιοτικό κρασί ως επίκεντρο.

Ο Μιχάλης Λιάκος, με σπουδές στη Βρετανία και ο Γιώργος Βακαλέρης, με σπουδές και πολυετή διαμονή στην Αμερική, έκαναν το χόμπι τους επάγγελμα, ένωσαν τις δυνάμεις τους, τις εμπειρίες τους και κυρίως, την αγάπη τους για το κρασί, με αποτέλεσμα η Θεσσαλονίκη να αποκτήσει μία κάβα που θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί και ως η ιδανική για τον υποψήφιο οινόφιλο. Επίσης, προσφέρει μία πλούσια ποικιλία επιλογών και σε όλη την γκάμα των αλκοολούχων ποτών, από ουίσκι, βότκα, τζιν και ρούμι έως λικέρ και επιλεγμένα αποστάγματα.

Οι ίδιοι βασιζόμενοι στο προσωπικό τους αισθητήριο, με πολλές προσωπικές αναζητήσεις καθώς και με την καθημερινή επικοινωνία με τους πελάτες τους, μας παρουσιάζουν προτάσεις, δίνοντας έμφαση σε ετικέτες από μικρότερες παραγωγές με ενδιαφέροντα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Μέσω μίας δυναμικής διαδικασίας, εξελίσσουν και εμπλουτίζουν τη λίστα τους, η οποία πλέον αριθμεί 500 ετικέτες.

Η κάβα Fialiεστιάζει σε οίνους από διαφορετικά κτήματα από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, με στόχο να γνωρίσουν οι πελάτες του γεύσεις από μία ποικιλία terroirs και μικροκλίματος. Μάλιστα, κατέχει και την αποκλειστική αντιπροσώπευση ορισμένων κτημάτων, ενώ παρέχει στα υποψήφια και συνεργαζόμενα καταστήματα εστίασης δοκιμές, εκπαίδευση προσωπικού, δημιουργία λίστας κρασιών και συνεχή υποστήριξη σε όλη τη διάρκεια της συνεργασίας. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αιγαίου 68, Καλαμαριά
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 402075

Wine 24 Shop

wine-24-shop1.jpg

Το Wine 24 Shop είναι μία οικογενειακή κάβα ποτών, που λειτουργεί από το 1978, συμπληρώνοντας 45 και πλέον χρόνια δυναμικής παρουσίας στον κλάδο της εμπορίας ποτών στην Θεσσαλονίκη. Τα θεμέλια της επιχείρησης μπήκαν από τα δύο αδέρφια, τον Χρήστο και τον Γιώργο Χαριζάνο και το 2004 πήραν τη σκυτάλη τα παιδιά τους, Δημήτρης και Τριαντάφυλλος.

Η δεύτερη γενιά του Wine 24 Shop είναι ουσιαστικά μεγαλωμένη μέσα στην κάβα, έχοντας εντρυφήσει στο είδος από πολύ μικρή ηλικία. Η ενασχόλησή τους με το αντικείμενο ήταν μονόδρομος και όχι άδικα, καθώς οι δυο τους έδωσαν μία νέα πνοή στην επιχείρηση εισάγοντας στην επιχείρηση το e-shop το 2013, απογειώνοντας τις πωλήσεις τους και αποτελώντας, μάλιστα, μία από τις πρώτες εταιρείες στο είδος τους που εισήγαγαν τη φιλοσοφία της online κάβας.

Είναι και οι δυο τους αφιερωμένοι και αφοσιωμένοι στη δική τους οικογενειακή παράδοση και προσπαθούν να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία μέσα από τη συνεχή ενημέρωση για το αντικείμενό τους και την άρτια παροχή υπηρεσιών και προϊόντων.

Το Wine 24 Shop εμπορεύεται ποτά, κρασιά, καφέδες και εξοπλισμό bar και έχει στο ενεργητικό του δύο φυσικά καταστήματα στην Θεσσαλονίκη, στο κέντρο και στην περιοχή της Χαριλάου, αλλά και ένα ιδιαίτερα δυναμικό e-shop στο οποίο μπορείτε να κάνετε παραγγελίες 24 ώρες το 24ωρο και μάλιστα, προσφέροντας όλα τα προϊόντα ετοιμοπαράδοτα για άμεση αποστολή. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις καταστημάτων:

Εθνικής Αμύνης 14 & Τσιμισκή, Kέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2315 152572

Καθ. Αλ. Ζουμετίκου 36-38, Χαριλάου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 815538, 2310 818235

Κάβα Βερυκούκης

kava-verikoukis1.jpg

Η κάβα Βερυκούκης ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1992 στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης από τον έμπορο Βασίλειο Βερυκούκη. Ο ίδιος δραστηριοποιούνταν ήδη με το χονδρεμπόριο ποτού και ερχόμενος στη Θεσσαλονίκη από το Αμύνταιο Φλώρινας, αποφάσισε να δημιουργήσει τη δική του κάβα, με την περιοχή της Τριανδρίας να αποτελεί προσωπική του επιλογή.

Οι γιοι του Θεόδωρος, απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου και Κώστας, απόφοιτος της Σχολής Τεχνολογίας Τροφίμων ανέλαβαν τα τελευταία χρόνια τα ηνία της επιχείρησης, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση, δίνοντας όμως παράλληλα το δικό τους στίγμα στην χονδρική και λιανική πώληση ποτών, με νέες προτάσεις και συνεχή εξέλιξη στον τομέα τους.

Μάλιστα, ο Θεόδωρος Βερυκούκης είναι εδώ και έναν χρόνο ο πρόεδρος της Ένωσης Διακινητών Εμπόρων Οίνων & Ποτών Μακεδονίας – Θράκης (ΕΔΕΟΠ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ), δίνοντας έναν καθημερινό αγώνα για τα δικαιώματα των συναδέλφων του και δη το νομοθετικό γίγνεσθαι του κλάδου του, με απώτερο στόχο την παροχή άρτιων υπηρεσιών στον καταναλωτή. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κουντουριώτου 8, Τριανδρία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 901068

Winehouse

winehouse1.jpg

Με το κρασί να κερδίζει διαρκώς όλο και περισσότερο έδαφος έναντι των άλλων ποτών, η κάβα «Winehouse» στην περιοχή της Πυλαίας, ένα σπίτι του κρασιού στην κυριολεξία, είναι ο πιο κατάλληλος συνεργάτης όλων των επιχειρήσεων εστίασης και φιλοξενίας που αντιμετωπίζουν το κρασί επαγγελματικά, αλλά κι όλων όσων θέλουν να προμηθευτούν ό,τι καλύτερο υπάρχει στην αγορά, να έρθουν σε επαφή με νέα προϊόντα και ντόπιους παραγωγούς ή να εντρυφήσουν λίγο παραπάνω, στον ατελείωτο χώρο του κρασιού.

Ο οινολόγος, κριτής διαγωνισμών οίνου και συγγραφέας Ανέστης Χαϊτίδης κι ο Νίκος Νυφούδης, γνωστός επιχειρηματίας της εστίασης με έντονη δραστηριότητα στο Λονδίνο και με δυναμική δράση στο χώρο της προβολής ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό, ένωσαν εδώ και κάποια χρόνια τις δυνάμεις τους και τις γνώσεις τους σε έναν τομέα όπου εξειδικεύονται και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εντυπωσιακό.

Το «Winehouse» άνοιξε στα τέλη του 2008 και λειτουργεί με τη σημερινή του δομή και στο σημείο που βρίσκεται τώρα, από το 2015. Στο βιογραφικό της επιχείρησης συγκαταλέγονται παράλληλα μία θυγατρική εταιρία στη Γερμανία και η αντίστοιχη συνεργασία στην Ελβετία, όπου αντιπροσωπεύονται τα οινοποιεία που οι ίδιοι έχουν ανακαλύψει μέσα στα χρόνια ενώ, χάρη στη χρόνια εμπειρία τους στο χώρο των εξαγωγών κρασιού, παρέχουν και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα πωλήσεων κι εξαγωγικού μάρκετινγκ.

Τόσο ο Ανέστης Χαϊτίδης όσο και ο Νίκος Νυφούδης, φροντίζουν να βρίσκονται σε άμεση συνεργασία με τον κάθε παραγωγό σε πρωτογενές επίπεδο, στο ίδιο το αμπέλι, αφού αυτό που τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα, είναι και η διαδικασία της παραγωγής του αλλά και το πώς θα καταναλωθεί το κρασί. Ως εκ τούτου, η ποιότητα πάντα είναι το βασικό τους μέλημα. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κέννεντυ 7, Πυλαία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 454187

Ποτοεπιλογές

potoepiloghes1.jpg

Οι Ποτοεπιλογές πρωτοσυστήθηκαν στους Θεσσαλονικείς το 2012 και πλέον αποτελούν μία από τις πιο ενημερωμένες κάβες της πόλης. Ιδιοκτήτρια της κάβας είναι η Ελένη Καρατάντση. Η ίδια προέρχεται από μία οικογένεια με ιστορία στο ποτό από το 1988, καθώς οι γονείς της δραστηριοποιούνταν στον κλάδο του εμπορίου ποτών και διέθεταν κατάστημα κάβας, οπότε και ουσιαστικά μεγάλωσε μέσα σε αυτόν τον χώρο.

Η Ελένη Καρατάντση εύλογα από νωρίς ήταν βέβαιη –λόγω και της οικογενειακής παράδοσης- πως ο κλάδος αυτός είναι εκείνος που θα ήθελε και η ίδια να ακολουθήσει.

Το 2007 μάλιστα πήρε το πτυχίο της στα Οικονομικά και έπειτα, το 2012 το όνειρό της πήρε σάρκα και οστά. Οι Ποτοεπιλογές άνοιξαν τις πόρτες τους ως κατάστημα λιανικής επί της Γεωργίου Παπανδρέου, εκπροσωπώντας αυτό που η ίδια θαύμαζε από παιδί – την ατόφια κάβα, που προσιδιάζει στα παλαιού τύπου πρατήρια. Το 2014 μπήκε και στη χονδρική, ολοκληρώνοντας το επιχειρηματικό σχέδιο που είχε κατά νου, προκειμένου να καλύψει όλες τις ανάγκες της αγοράς.

Λόγω του χαρακτήρα της οικογενειακής επιχείρησης όλη η οικογένεια δίνει το δικό της στίγμα στις Ποτοεπιλογές, με πολλή προσωπική εργασία, φροντίζοντας το κατάστημα να είναι ανοιχτό πάντοτε, ανεξαρτήτως αργιών, από τις 8:00 έως τις 23:00. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Γεωργίου Παπανδρέου 50 (πρώην Ανθέων)
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 428134

Κάβα 11

111.jpg

Η «Κάβα 11», μετράει ήδη έξι χρόνια παρουσίας, σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους της Καλαμαριάς, την οδό Ιωάννη Πασαλίδη. Έχοντας ανοίξει το 2016 από δύο αρχικά συνεργάτες, ανήκει σήμερα στον επιχειρηματία Μιχάλη Χριστοδούλου, που ειδικεύεται στις πωλήσεις οίνων τα τελευταία 20 χρόνια.

Με βασικό μέλημα τη διαρκή αύξηση των κωδικών κρασιών που φιλοξενούν τα ράφια της, προσφέρει επιλογές σε συνολικά πάνω από 12.000 ελληνικές ετικέτες κρασιού και φυσικά, όλα τα ποτά που μπορεί κανείς να βρει σε μία ενημερωμένη και πλήρη, σύγχρονη κάβα της Θεσσαλονίκης.

Στην «Κάβα 11», θα τα βρεις όλα: από χύμα κι εμφιαλωμένα κρασιά και πιο σκληρά αλκοολούχα ποτά, μέχρι ελληνικές και διεθνείς μπύρες και φυσικά κάθε είδους εμφιαλωμένο νερό κι αναψυκτικό ως επιλεγμένα delicatessen προϊόντα.

Η ειδίκευσή τους, ωστόσο, είναι τα ελληνικά αποστάγματα και το κρασί και η μέριμνα για καλές, ποιοτικές συνεργασίες με τοπικούς παραγωγούς. Οι ετικέτες που θα βρεις στην «Κάβα 11», περιλαμβάνουν όλες τις εξαιρετικές και ξεχωριστές ελληνικές ποικιλίες, όπως Μαλαγουζιά, Μοσχάτο, Αθήρι, Ασσύρτικο και ιθαγενείς ζύμες και φυσικά ποικιλίες όπως Sauvignon Blanc, Syrah ή Chardonnay. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ι. Πασαλίδη 145, Καλαμαριά
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 2310 455770

Cava Abatzis

cava-abatzis-1.jpg

Για τις πιο ξεχωριστές στιγμές της ζωής μας, για τη χαλάρωσή μας μετά από μια δύσκολη μέρα, για συνοδευτικό στα γεμάτα από φαγητό και χαρούμενα πρόσωπα τραπέζια… πάντοτε επιλέγουμε ένα ποτήρι εκλεκτό κρασί.

Αυτή ήταν η σκέψη των αδερφών, Πασχάλη και Τάσου Αμπατζή, όταν πρωτοξεκίνησαν την επιχείρησή το 1995, παρέχοντες κρασιά υψηλής ποιότητας και μεγάλη ποικιλία ποτών.

Σήμερα, έχοντας προστεθεί πλέον στην επιχείρηση και η επόμενη γενιά, η κάβα καλύπτει τις ανάγκες του κοινού της με αγάπη στο καλό κρασί και στις ξεχωριστές γεύσεις σπάνιων spirits.

Παράλληλα, τροφοδοτεί ένα μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, ξενοδοχειακών μονάδων, καφέ και μπαρ στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική, αλλά και σε πολλά νησιά.

H Cava Abatzis διαθέτει 12.000 κωδικούς ποτών και οίνων. Ανάμεσα τους θα βρεις μια τεράστια ποικιλία από επιλεγμένα ελληνικά και ξένα κρασιά από διάφορους μικροοινοποιούς μέχρι μεγάλους παραγωγούς. Επιπλέον, μπορείς να αναζητήσεις αφρώδεις οίνους, σαμπάνιες, ουίσκι και όλων των ειδών τα spirits και τα αποστάγματα, αλλά και αρκετά bitters και λικέρ που θα αναδείξουν τα κοκτέιλ σας. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Αριστοτέλους 12, Εύοσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 387400

Beer 24

beer-241.jpg

Το Beer 24 λειτουργεί ως εξειδικευμένη κάβα μπύρας εδώ και 10 χρόνια απευθυνόμενο σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, ενώ αποτελεί «σταθμό» για τους λάτρεις της μπύρας τόσο στον τομέα της λιανικής/χονδρικής, όσο και ως εξειδικευμένη μπυραρία ή αλλιώς taproom, που υποδέχεται τους πελάτες της σε έναν όμορφο και μοναδικής αισθητικής διώροφο χώρο επί της οδού Ολύμπου 17 στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ένα μοντέρνο ζυθοπωλείο που σερβίρει φρέσκιες απαστερίωτες μπύρες μικρών παραγωγών, δίνοντας την ευκαιρία στους θαμώνες του να δοκιμάσουν νέα είδη και να έρθουν σε επαφή με άλλους μπυρόφιλους, για να ανταλλάξουν απόψεις για το πάθος τους.

Το Beer 24 δεν μοιάζει με τίποτα από όσα έχετε δει μέχρι τώρα…

Αρχικά, λειτουργεί αποκλειστικά την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο από τις 18:00 και αποτελεί σημείο συνάντησης για όλους εμάς που εκτιμούμε τις εκλεκτές και σπάνιες μπύρες.

Εδώ θα βρείτε βαρελίσιες (craft) μπύρες, απαστερίωτες σε ειδικούς ψυκτικούς θαλάμους, αλλά και σε μπουκάλια. Υπάρχουν περίπου 280 κωδικοί μπύρας για κατανάλωση στο κατάστημα και 800 για πώληση λιανικής/χονδρικής. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ολύμπου 17, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2312 200024

Κάβα Μαξιλάρας

kava-maksilaras1.jpg

Η ιστορία της κάβας Μαξιλαράς ξεκινά το 1976, όταν ο Παναγιώτης Μαξιλαράς εγκαταστάθηκε από την Έδεσσα στη Θεσσαλονίκη και έπειτα από την ενασχόλησή του με την εστίαση μέσω της λειτουργίας μίας ταβέρνας που είχε στην κατοχή του και την επακόλουθη τριβή του με τον κλάδο του ποτού, αποφάσισε να πραγματοποιήσει ένα νέο ξεκίνημα δημιουργώντας μία κάβα-πρότυπο στην περιοχή του Κορδελιού.

Η κάβα Μαξιλαράς «γεννήθηκε» μέσα από το μεράκι του ιδιοκτήτη του και την αγάπη του για το αντικείμενο. Δραστηριοποιούνταν τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική πώληση ποτών, ενώ τα πρώτα χρόνια στην επιχείρηση υπήρχε κυρίως μεγάλη ποικιλία σε ελληνικά αποστάγματα, ρετσίνα και ούζο. Η αφοσίωση του Παναγιώτη Μαξιλαρά στους πελάτες του ήταν και είναι αδιαπραγμάτευτη, γι’ αυτό και έκανε κατ’οίκον διανομές σε όλους τους γειτονικούς νομούς κάθε εβδομάδα, όπως φυσικά και στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, ο ίδιος υπήρξε ήδη από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΟΠΖΑ και συγκεκριμένα, από το 1979 μέχρι και το 2000. Από τις αρχές της νέας χιλιετίας, ο Παναγιώτης Μαξιλαράς άρχισε να αποσύρεται σταδιακά από τον χώρο, δίνοντας το «χρίσμα» στον γιο του Δημήτρη, στον οποίο είχε φροντίσει να εμφυσήσει από πολύ νωρίς την αγάπη για το αντικείμενο και τον σεβασμό προς τους πελάτες.

Η κάβα Μαξιλαράς παρέχει εδώ και 47 χρόνια αδιάκοπα τις υπηρεσίες της στους πελάτες της, έχοντας αλλάξει διεύθυνση, παραμένοντας ωστόσο σταθερά στην περιοχή του Κορδελιού και κάνοντας διανομές στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, μέχρι και το κέντρο της πόλης. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ιασωνίδου 4, Κορδελιό
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 766340

Cava Efreno Bottle & Delicatessen

cava-efreno-1.jpg

Η «Cava Efreno Bottle & Delicatessen» βρίσκεται σε έναν εντυπωσιακό, καλοφτιαγμένο χώρο στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, στον Εύοσμο, και ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες της Θεσσαλονίκης, καθώς κινείται σε έναν χώρο εναλλακτικών προτάσεων, εκλεκτών προϊόντων από τα καλύτερα αμπελοτόπια της Ελλάδας και του εξωτερικού και οίνων ήπιας, φυσικής οινοποίησης.

«Καὶ οἶνος εὐφραίνει καρδίαν ἀνθρώπου τοῦ ἱλαρῦναι πρόσωπον ἐν ἐλαίῳ, καὶ ἄρτος καρδίαν ἀνθρώπου στηρίζει». Με βασική φιλοσοφία το συγκεκριμένο ρητό, η «Cava Efreno Bottle & Delicatessen» φροντίζει, από το Νοέμβριο του 2018, να προσφέρει στους πελάτες της ό,τι πιο κοντά στον φυσικό τρόπο καλλιέργειας και μία ευρεία γκάμα προϊόντων, που ξεπερνούν τις 2.000 ετικέτες κρασιών, αποσταγμάτων και μπύρας.

Περιηγηθείτε με την «Cava Efreno Bottle & Delicatessen» στα πιο εκλεκτά αμπελοτόπια της Ελλάδας και του εξωτερικού, αφεθείτε στα μεθυστικά αρώματα που αναδύουν οι παραδοσιακοί άμβυκες κι ακολουθήστε αναπάντεχα γευστικά μονοπάτια, με οδηγό Ελληνικές μικροζυθοποιείες.

Πρωτοποριακά, εδώ δίνουν έμφαση στα κρασιά ήπιας φυσικής οινοποίησης, που έχουν χαμηλή περιβαλλοντική αποτύπωση (zero waste) κι αυτό κάνει την επιχείρηση, να ξεχωρίζει από άλλες της κατηγορίας της. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Μεγάλου Αλεξάνδρου 84, Εύοσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2311 264874












ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία