Αφιερώματα

Αφιέρωμα: Live μουσικές σκηνές στην Θεσσαλονίκη, που μας χαρίζουν μοναδικές βραδιές

Για νύχτες με ρυθμό και απόλυτη διασκέδαση

 13/03/2024 23:15

Αφιέρωμα: Live μουσικές σκηνές στην Θεσσαλονίκη, που μας χαρίζουν μοναδικές βραδιές

Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη που εδώ και δεκαετίες φημίζεται για τη νυχτερινή της ζωή. Για τους καλλιτέχνες της, τους δημιουργούς της, τον ρυθμό της και τον τρόπο με τον οποίο γνωρίζει να διασκεδάζει.

Η αλήθεια είναι ότι η μορφή της διασκέδασης άλλαξε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, εν τούτοις ουκ ολίγες μουσικές σκηνές στην πόλη, συνεχίζουν να βάζουν με επιτυχία τη δική τους υπογραφή στον παλμό της νύχτας στην Θεσσαλονίκη.

Πάμε μαζί να γνωρίσουμε 5 από αυτές τις μουσικές σκηνές που θα χαρίσουν με ξεχωριστό τρόπο, νότες χαράς, ρυθμού και απόλυτης διασκέδασης!

Πρόζα

proza1.jpg

Ενδιάμεσα σχεδόν του κέντρου και της ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπως κατευθύνεστε προς Κατσιμίδη και συγκεκριμένα στο νούμερο 33 της οδού Λαχανά, κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ, ανοίγει τις πόρτες του το μουσικό στέκι «Πρόζα». Και μπορεί το όνομά του να έχει σχέση με τον πεζό λόγο, ωστόσο θα ακούσετε μόνο αγαπημένα σας τραγούδια, σε ένα πρόγραμμα που ξεκινά με έντεχνα ακούσματα και κλείνει με αγαπημένα, λαϊκά τραγούδια, που θα σας κάνουν να θέλετε να χορέψετε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!

Η «Πρόζα» άνοιξε ως μουσική σκηνή το Σεπτέμβριο του 2022, στο χώρο όπου λειτουργούσε έως τότε η «Φωλιά του Κόκκορα».

Με σταθερούς καλλιτέχνες, που παρουσιάζουν κάθε εβδομάδα το πρόγραμμα, έχει γίνει ήδη ένα από τα αγαπημένα στέκια των μουσικόφιλων της Θεσσαλονίκης, ειδικά όσων θέλουν να έχουν μια πλήρη έξοδο, με μουσική, τραγούδι και χορό.

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο, η πίστα στην «Πρόζα» γεμίζει κόσμο κάθε ηλικίας. Το πρόγραμμα ξεκινά με αγαπημένα έντεχνα τραγούδια κι όσο οι ώρες περνούν, γυρνάει σε αγαπημένα λαϊκά ακούσματα, με τα τσιφτετέλια, τα ζεϊμπέκικα και τα χασαποσέρβικα, να σας καλούν σε χορό, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, στον άνετο, 200 τ.μ. χώρο της «Πρόζα», που έχει στηθεί ακριβώς, για να μπορέσετε να περάσετε εξαιρετικά όμορφα με την παρέα σας.

Στη σκηνή της «Πρόζα», ερμηνεύουν ο Σάκης Χαβιάρας, η Σταυρένια Ζεϊμπέκη και η Κάτια Πασχαλίδου, τραγουδιστές της Θεσσαλονίκης με χρόνια εμπειρία που, με τις φωνές τους, σας κρατούν συντροφιά όλο το βράδυ. Η σκηνή είναι πάντα γεμάτη, χάρη στην ιδιαίτερη έμφαση που δίνεται στο ποιοτικό μουσικό πρόγραμμα, δομημένο έτσι, ώστε η διασκέδαση και ψυχαγωγία σας, να είναι εγγυημένες! Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Λαχανά 33
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 837770

Ραντεβού live

rantevou-live4.jpg

Το «Ραντεβού live», είναι μία νέα μουσική σκηνή της πόλης της Θεσσαλονίκης, ως χώρος, ωστόσο, δεν είναι και τόσο καινούριος. Πρόκειται για το παλιό ρεμπετάδικο «Ουράνιο Τόξο», που άνοιξε το 1982 στην περιοχή της Τούμπας, απέναντι από το Παπάφειο, από το Βασίλη Γραβάνη και το Δημήτρη Κατριτζίδη, με τον πρώτο να είναι ιδιοκτήτης της επιχείρησης ακόμη και σήμερα, έχοντας δώσει πλέον στο χώρο το όνομα «Ραντεβού live», εμπνευσμένος από την ομώνυμη μπουάτ, που ο ίδιος διατηρούσε στη Μαρτίου.

Ο Βασίλης Γραβάνης, είναι εδώ και δεκαετίες επιχειρηματίας στο χώρο της διασκέδασης της Θεσσαλονίκης – ο ίδιος είχε και τη μουσική σκηνή «Αβαντάζ live stage» - και φέρει μεγάλη εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα. Μέσα στη χρονιά που μας πέρασε, άλλαξε το όνομα του παλιού του ρεμπετάδικου στη Σιδηροκάστρου 21 κι έτσι το «Ραντεβού live» μας περιμένει, πλέον, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στον ανανεωμένο χώρο του και με το επίσης ανανεωμένο του πρόγραμμα, που περιλαμβάνει, σήμερα έντεχνες και λαϊκές, αγαπημένες μελωδίες.

Σταθερά ονόματα στο «Ραντεβού live», οι τραγουδιστές Κωνσταντίνος Κορίτσας και Δώρα Νταλγκά, που συνεργάζονταν κι όσο ήταν ακόμη «Ουράνιο Τόξο», αλλά και οι επίσης τραγουδιστές Δώρα Αλεξίου κι Άρης Παναγιωτόπουλος, που συνοδεύονται από μουσικούς – οργανοπαίχτες της πόλης, στις εμφανίσεις που κάνουν δύο φορές την εβδομάδα. Υπεύθυνος για το πρόγραμμα με αγαπημένες μελωδίες που ακούμε κάθε φορά, είναι ο Μίλτος Γουλιελμάκης, επίσης μουσικός και για πολλά χρόνια συνεργάτης της επιχείρησης, με το μπουζούκι του.

Θαμώνες, άνθρωποι κάθε ηλικίας, από φοιτητές μέχρι μεγαλύτερων ηλικιών παρέες, που βρίσκουν εδώ την κοινή τους αγάπη για το καλό ελληνικό έντεχνο και λαϊκό τραγούδι. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Σιδηροκάστρου 21
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 925030

Πριγκηπέσσα

prighkipessa1.jpg

H ιστορία της «Πριγκηπέσσας», της «λαϊκής μουσικής σκηνής» της πόλης στην οδό Φιλικής Εταιρείας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δεν είναι άγνωστη. Εδώ και 18 χρόνια, είναι συνυφασμένη με την ψυχαγωγία και τη «μύηση» στο αυθεντικό ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, πολλών βέρων Θεσσαλονικέων κι αμέτρητων επισκεπτών της πόλης και φυσικά με την παρουσία δεκάδων καλλιτεχνών, οργανοπαιχτών, τραγουδιστών, συγγραφέων, ποιητών που, από το πάλκο της, μοιράστηκαν την τέχνη τους με το ευρύτερο κοινό, βρίσκοντας έναν κοινό τόπο, για να είναι ο εαυτός τους.

Η «Πριγκηπέσσα» θυμίζει… κουτούκι σε μεγέθυνση και ταιριάζει απόλυτα στην πόλη. Πλέον, εκτός από τις ποιοτικές βραδιές με αγαπημένα άσματα, παρουσιάσεις βιβλίων και γενικότερη επαφή με το χώρο της τέχνης, προσφέρει κι ένα εμπεριστατωμένο μενού, για μία έξοδο, από την οποία δε θα λείπει, κυριολεκτικά, τίποτα!

Η «Πριγκηπέσσα» άνοιξε το 2006 από δύο μουσικούς της πόλης, το Δημήτρη Μυστακίδη και το Δημήτρη Σφίγγο, ως μία μικρή μουσική σκηνή που, ως βασική φιλοσοφία, έφερε την εξοικείωση του κοινού με το ρεμπέτικο ρεπερτόριο και με άλλες αγαπημένες μουσικές, με πολύ μεγάλη έμφαση να δίνεται στον ήχο, που οι εμπνευστές της, ήθελαν να είναι άρτιος. Από το χώρο της έχουν περάσει σχεδόν όλοι οι αγαπημένοι καλλιτέχνες της λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής, από όλη την Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Σφίγγος, συνεχίζει και σήμερα τη λειτουργία της «Πριγκηπέσσας», πλέον μαζί με τους Κώστα Μακρή και Θεμιστοκλή Μοσκοφίδη προσφέροντας, εδώ και 18 χρόνια, ποιοτικό ήχο και προσεκτική επιλογή προγραμμάτων, με γνώμονα την «ψυχαγωγία» κι όχι τη «διασκέδαση», όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Φιλικής Εταιρείας 5 (Περιοχή Λευκού Πύργου – πίσω από τη Λέσχη Αξιωματικών)
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 273542

Τομπουρλίκα

tompoyrlika1.jpg

Υπάρχει ένα τραγούδι του 1940, σε στίχους και σύνθεση Πάνου Τούντα, που ονομάζεται «Τομπουρλίκα» και είναι κι αυτό που ενέπνευσε την ονομασία της δικής μας «Τομπουρλίκας», του μουσικού μεζεδοπωλείου που εδώ και 32 χρόνια έχει γράψει και συνεχίζει να γράφει καθημερινά, τη δική του μοναδική ιστορία, στην ιστορία της καλής ρεμπέτικης διασκέδασης της Θεσσαλονίκης.

Οι πιο πολλοί θυμούνται την «Τομπουρλίκα» από την οδό Καλαποθάκη, δίπλα στην πλατεία Ελευθερίας, όπου λειτούργησε έως το 2005, οπότε και μεταφέρθηκε στα Άνω Λαδάδικα, για να καταλήξει στο νούμερο 5 της οδού Λόρδου Βύρωνος, όπου λειτουργεί από το 2015. Βραδιές βουτηγμένες σε άσματα οικεία κι αγαπημένα, άλλα λιγότερο, άλλα περισσότερο, ντυμένες με ζεστές μελωδίες, μεράκι και κυρίως καλό, παραδοσιακό φαγητό, κρατούν τη σκυτάλη όλα αυτά τα χρόνια, στο κατεξοχήν σημείο συνάντησης για τους λάτρεις του είδους. Από τα τραπέζια του έχουν περάσει δεκάδες εκπρόσωποι του συγκεκριμένου μουσικού στερεώματος, από τους αδερφούς Μιλάνου μέχρι τον Αγάθωνα και το Λέσβιο Σόλωνα Λέκκα, ενώ η σταθερή μπάντα της «Τομπουρλίκας», μας κρατά παρέα όλα αυτά τα χρόνια, όσο εμείς απολαμβάνουμε τους νόστιμους μεζέδες με το τσιπουράκι μας.

Στο προαναφερθέν, ομώνυμο του μαγαζιού άσμα, η «τομπουρλίκα» είναι μία «αφράτη», «γεματούλα» κοπέλα (σ.σ. αυτό σημαίνει και η λέξη «τομπουρλίκα», που προέρχεται από την τούρκικη λέξη tombul), την οποία εξυμνεί το τραγούδι κι από εκεί πήρε το όνομά του και το μεζεδοπωλείο – ρεμπετάδικο της Θεσσαλονίκης, το παλιότερο με γνήσιο ελληνικό φυσικό, χωρίς χρήση μικροφώνων, ήχο στο τραγούδι. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Λόρδου Βύρωνος 5, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 548193

Μικρή Σκηνή

mikri-skini5.jpg

Ο πολυχώρος «Μικρή Σκηνή», στην Επταλόφου 14, στην Τούμπα, άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2020, λίγο πριν γίνει γνωστός ο ιός που από τότε άρχισε να ταλαιπωρεί και την Ελλάδα, μέσα σε μία εποχή όπου ο πολιτισμός ήδη τύγχανε λιγότερης προσοχής από όση του αξίζει και σε μία πόλη, τη Θεσσαλονίκη, όπου νέοι αντίστοιχοι χώροι, ανοίγουν με δυσκολία.

Άνοιξε σε ένα κτήριο διόλου τυχαίο κι άμεσα συνυφασμένο με μία μακρόχρονη μουσική ιστορία της πόλης, αφού στον ίδιο χώρο λειτουργούσε για χρόνια το «Αγροτικόν», το στούντιο του Νίκου Παπάζογλου, σημείο συνάντησης πολλών συγκροτημάτων – που ακόμη και σήμερα, εμφανίζονται στις live σκηνές της πόλης - αλλά και ηχογράφησης δίσκων, καλλιτεχνών της εποχής. Δημιουργήθηκε από μία ομάδα άμεσα συνδεδεμένη με τον καλλιτεχνικό χώρο, που έχει έρθει να μας μυήσει με τον τρόπο της στη δική της κουλτούρα, σε έναν πιο εκλεπτυσμένο τρόπο διασκέδασης, που τόσο έχουμε ανάγκη ακόμη κι εάν δεν το έχουμε καταλάβει!

Την ομάδα του πολυχώρου «Μικρή Σκηνή», απαρτίζουν ο ηχολήπτης και φωτιστής Δημοσθένης Παπαδήμος – είναι ο κάτοχος του διπλανού μεζεδοπωλείου «Esperando», δραστηριοποιείται επί πολλά χρόνια στον καλλιτεχνικό χώρο κι έχει να επιδείξει χρόνια συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας – η κόρη του αρχικού συνεργάτη του Δημοσθένη Παπαδήμου, του Χρήστου Ερκέκογλου, που συνεχίζει το έργο του πατέρα της έχοντας αναλάβει, πλέον και το Φορέα Μουσικής Παιδείας «Κρουστόφωνο», Μαριάννα Ερκέκογλου κι ο ηθοποιός Μάρκος Τότσκας, με μεγάλη συμμετοχή σε καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης.

Πρόκειται για ένα χώρο από αυτούς που σπάνια ανοίγουν πλέον και που, παρόλο που αναγκάστηκε να κλείσει αμέσως μετά τα εγκαίνιά του, σήμερα συνεχίζει κανονικά κι αυξητικά την πορεία του. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Επταλόφου 14, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6944503542







Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη που εδώ και δεκαετίες φημίζεται για τη νυχτερινή της ζωή. Για τους καλλιτέχνες της, τους δημιουργούς της, τον ρυθμό της και τον τρόπο με τον οποίο γνωρίζει να διασκεδάζει.

Η αλήθεια είναι ότι η μορφή της διασκέδασης άλλαξε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, εν τούτοις ουκ ολίγες μουσικές σκηνές στην πόλη, συνεχίζουν να βάζουν με επιτυχία τη δική τους υπογραφή στον παλμό της νύχτας στην Θεσσαλονίκη.

Πάμε μαζί να γνωρίσουμε 5 από αυτές τις μουσικές σκηνές που θα χαρίσουν με ξεχωριστό τρόπο, νότες χαράς, ρυθμού και απόλυτης διασκέδασης!

Πρόζα

proza1.jpg

Ενδιάμεσα σχεδόν του κέντρου και της ανατολικής Θεσσαλονίκης, όπως κατευθύνεστε προς Κατσιμίδη και συγκεκριμένα στο νούμερο 33 της οδού Λαχανά, κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ, ανοίγει τις πόρτες του το μουσικό στέκι «Πρόζα». Και μπορεί το όνομά του να έχει σχέση με τον πεζό λόγο, ωστόσο θα ακούσετε μόνο αγαπημένα σας τραγούδια, σε ένα πρόγραμμα που ξεκινά με έντεχνα ακούσματα και κλείνει με αγαπημένα, λαϊκά τραγούδια, που θα σας κάνουν να θέλετε να χορέψετε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!

Η «Πρόζα» άνοιξε ως μουσική σκηνή το Σεπτέμβριο του 2022, στο χώρο όπου λειτουργούσε έως τότε η «Φωλιά του Κόκκορα».

Με σταθερούς καλλιτέχνες, που παρουσιάζουν κάθε εβδομάδα το πρόγραμμα, έχει γίνει ήδη ένα από τα αγαπημένα στέκια των μουσικόφιλων της Θεσσαλονίκης, ειδικά όσων θέλουν να έχουν μια πλήρη έξοδο, με μουσική, τραγούδι και χορό.

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο, η πίστα στην «Πρόζα» γεμίζει κόσμο κάθε ηλικίας. Το πρόγραμμα ξεκινά με αγαπημένα έντεχνα τραγούδια κι όσο οι ώρες περνούν, γυρνάει σε αγαπημένα λαϊκά ακούσματα, με τα τσιφτετέλια, τα ζεϊμπέκικα και τα χασαποσέρβικα, να σας καλούν σε χορό, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, στον άνετο, 200 τ.μ. χώρο της «Πρόζα», που έχει στηθεί ακριβώς, για να μπορέσετε να περάσετε εξαιρετικά όμορφα με την παρέα σας.

Στη σκηνή της «Πρόζα», ερμηνεύουν ο Σάκης Χαβιάρας, η Σταυρένια Ζεϊμπέκη και η Κάτια Πασχαλίδου, τραγουδιστές της Θεσσαλονίκης με χρόνια εμπειρία που, με τις φωνές τους, σας κρατούν συντροφιά όλο το βράδυ. Η σκηνή είναι πάντα γεμάτη, χάρη στην ιδιαίτερη έμφαση που δίνεται στο ποιοτικό μουσικό πρόγραμμα, δομημένο έτσι, ώστε η διασκέδαση και ψυχαγωγία σας, να είναι εγγυημένες! Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Λαχανά 33
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 837770

Ραντεβού live

rantevou-live4.jpg

Το «Ραντεβού live», είναι μία νέα μουσική σκηνή της πόλης της Θεσσαλονίκης, ως χώρος, ωστόσο, δεν είναι και τόσο καινούριος. Πρόκειται για το παλιό ρεμπετάδικο «Ουράνιο Τόξο», που άνοιξε το 1982 στην περιοχή της Τούμπας, απέναντι από το Παπάφειο, από το Βασίλη Γραβάνη και το Δημήτρη Κατριτζίδη, με τον πρώτο να είναι ιδιοκτήτης της επιχείρησης ακόμη και σήμερα, έχοντας δώσει πλέον στο χώρο το όνομα «Ραντεβού live», εμπνευσμένος από την ομώνυμη μπουάτ, που ο ίδιος διατηρούσε στη Μαρτίου.

Ο Βασίλης Γραβάνης, είναι εδώ και δεκαετίες επιχειρηματίας στο χώρο της διασκέδασης της Θεσσαλονίκης – ο ίδιος είχε και τη μουσική σκηνή «Αβαντάζ live stage» - και φέρει μεγάλη εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα. Μέσα στη χρονιά που μας πέρασε, άλλαξε το όνομα του παλιού του ρεμπετάδικου στη Σιδηροκάστρου 21 κι έτσι το «Ραντεβού live» μας περιμένει, πλέον, κάθε Παρασκευή και Σάββατο, στον ανανεωμένο χώρο του και με το επίσης ανανεωμένο του πρόγραμμα, που περιλαμβάνει, σήμερα έντεχνες και λαϊκές, αγαπημένες μελωδίες.

Σταθερά ονόματα στο «Ραντεβού live», οι τραγουδιστές Κωνσταντίνος Κορίτσας και Δώρα Νταλγκά, που συνεργάζονταν κι όσο ήταν ακόμη «Ουράνιο Τόξο», αλλά και οι επίσης τραγουδιστές Δώρα Αλεξίου κι Άρης Παναγιωτόπουλος, που συνοδεύονται από μουσικούς – οργανοπαίχτες της πόλης, στις εμφανίσεις που κάνουν δύο φορές την εβδομάδα. Υπεύθυνος για το πρόγραμμα με αγαπημένες μελωδίες που ακούμε κάθε φορά, είναι ο Μίλτος Γουλιελμάκης, επίσης μουσικός και για πολλά χρόνια συνεργάτης της επιχείρησης, με το μπουζούκι του.

Θαμώνες, άνθρωποι κάθε ηλικίας, από φοιτητές μέχρι μεγαλύτερων ηλικιών παρέες, που βρίσκουν εδώ την κοινή τους αγάπη για το καλό ελληνικό έντεχνο και λαϊκό τραγούδι. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Σιδηροκάστρου 21
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 925030

Πριγκηπέσσα

prighkipessa1.jpg

H ιστορία της «Πριγκηπέσσας», της «λαϊκής μουσικής σκηνής» της πόλης στην οδό Φιλικής Εταιρείας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δεν είναι άγνωστη. Εδώ και 18 χρόνια, είναι συνυφασμένη με την ψυχαγωγία και τη «μύηση» στο αυθεντικό ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, πολλών βέρων Θεσσαλονικέων κι αμέτρητων επισκεπτών της πόλης και φυσικά με την παρουσία δεκάδων καλλιτεχνών, οργανοπαιχτών, τραγουδιστών, συγγραφέων, ποιητών που, από το πάλκο της, μοιράστηκαν την τέχνη τους με το ευρύτερο κοινό, βρίσκοντας έναν κοινό τόπο, για να είναι ο εαυτός τους.

Η «Πριγκηπέσσα» θυμίζει… κουτούκι σε μεγέθυνση και ταιριάζει απόλυτα στην πόλη. Πλέον, εκτός από τις ποιοτικές βραδιές με αγαπημένα άσματα, παρουσιάσεις βιβλίων και γενικότερη επαφή με το χώρο της τέχνης, προσφέρει κι ένα εμπεριστατωμένο μενού, για μία έξοδο, από την οποία δε θα λείπει, κυριολεκτικά, τίποτα!

Η «Πριγκηπέσσα» άνοιξε το 2006 από δύο μουσικούς της πόλης, το Δημήτρη Μυστακίδη και το Δημήτρη Σφίγγο, ως μία μικρή μουσική σκηνή που, ως βασική φιλοσοφία, έφερε την εξοικείωση του κοινού με το ρεμπέτικο ρεπερτόριο και με άλλες αγαπημένες μουσικές, με πολύ μεγάλη έμφαση να δίνεται στον ήχο, που οι εμπνευστές της, ήθελαν να είναι άρτιος. Από το χώρο της έχουν περάσει σχεδόν όλοι οι αγαπημένοι καλλιτέχνες της λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής, από όλη την Ελλάδα.

Ο Δημήτρης Σφίγγος, συνεχίζει και σήμερα τη λειτουργία της «Πριγκηπέσσας», πλέον μαζί με τους Κώστα Μακρή και Θεμιστοκλή Μοσκοφίδη προσφέροντας, εδώ και 18 χρόνια, ποιοτικό ήχο και προσεκτική επιλογή προγραμμάτων, με γνώμονα την «ψυχαγωγία» κι όχι τη «διασκέδαση», όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Φιλικής Εταιρείας 5 (Περιοχή Λευκού Πύργου – πίσω από τη Λέσχη Αξιωματικών)
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 273542

Τομπουρλίκα

tompoyrlika1.jpg

Υπάρχει ένα τραγούδι του 1940, σε στίχους και σύνθεση Πάνου Τούντα, που ονομάζεται «Τομπουρλίκα» και είναι κι αυτό που ενέπνευσε την ονομασία της δικής μας «Τομπουρλίκας», του μουσικού μεζεδοπωλείου που εδώ και 32 χρόνια έχει γράψει και συνεχίζει να γράφει καθημερινά, τη δική του μοναδική ιστορία, στην ιστορία της καλής ρεμπέτικης διασκέδασης της Θεσσαλονίκης.

Οι πιο πολλοί θυμούνται την «Τομπουρλίκα» από την οδό Καλαποθάκη, δίπλα στην πλατεία Ελευθερίας, όπου λειτούργησε έως το 2005, οπότε και μεταφέρθηκε στα Άνω Λαδάδικα, για να καταλήξει στο νούμερο 5 της οδού Λόρδου Βύρωνος, όπου λειτουργεί από το 2015. Βραδιές βουτηγμένες σε άσματα οικεία κι αγαπημένα, άλλα λιγότερο, άλλα περισσότερο, ντυμένες με ζεστές μελωδίες, μεράκι και κυρίως καλό, παραδοσιακό φαγητό, κρατούν τη σκυτάλη όλα αυτά τα χρόνια, στο κατεξοχήν σημείο συνάντησης για τους λάτρεις του είδους. Από τα τραπέζια του έχουν περάσει δεκάδες εκπρόσωποι του συγκεκριμένου μουσικού στερεώματος, από τους αδερφούς Μιλάνου μέχρι τον Αγάθωνα και το Λέσβιο Σόλωνα Λέκκα, ενώ η σταθερή μπάντα της «Τομπουρλίκας», μας κρατά παρέα όλα αυτά τα χρόνια, όσο εμείς απολαμβάνουμε τους νόστιμους μεζέδες με το τσιπουράκι μας.

Στο προαναφερθέν, ομώνυμο του μαγαζιού άσμα, η «τομπουρλίκα» είναι μία «αφράτη», «γεματούλα» κοπέλα (σ.σ. αυτό σημαίνει και η λέξη «τομπουρλίκα», που προέρχεται από την τούρκικη λέξη tombul), την οποία εξυμνεί το τραγούδι κι από εκεί πήρε το όνομά του και το μεζεδοπωλείο – ρεμπετάδικο της Θεσσαλονίκης, το παλιότερο με γνήσιο ελληνικό φυσικό, χωρίς χρήση μικροφώνων, ήχο στο τραγούδι. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Λόρδου Βύρωνος 5, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 548193

Μικρή Σκηνή

mikri-skini5.jpg

Ο πολυχώρος «Μικρή Σκηνή», στην Επταλόφου 14, στην Τούμπα, άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά το Φεβρουάριο του 2020, λίγο πριν γίνει γνωστός ο ιός που από τότε άρχισε να ταλαιπωρεί και την Ελλάδα, μέσα σε μία εποχή όπου ο πολιτισμός ήδη τύγχανε λιγότερης προσοχής από όση του αξίζει και σε μία πόλη, τη Θεσσαλονίκη, όπου νέοι αντίστοιχοι χώροι, ανοίγουν με δυσκολία.

Άνοιξε σε ένα κτήριο διόλου τυχαίο κι άμεσα συνυφασμένο με μία μακρόχρονη μουσική ιστορία της πόλης, αφού στον ίδιο χώρο λειτουργούσε για χρόνια το «Αγροτικόν», το στούντιο του Νίκου Παπάζογλου, σημείο συνάντησης πολλών συγκροτημάτων – που ακόμη και σήμερα, εμφανίζονται στις live σκηνές της πόλης - αλλά και ηχογράφησης δίσκων, καλλιτεχνών της εποχής. Δημιουργήθηκε από μία ομάδα άμεσα συνδεδεμένη με τον καλλιτεχνικό χώρο, που έχει έρθει να μας μυήσει με τον τρόπο της στη δική της κουλτούρα, σε έναν πιο εκλεπτυσμένο τρόπο διασκέδασης, που τόσο έχουμε ανάγκη ακόμη κι εάν δεν το έχουμε καταλάβει!

Την ομάδα του πολυχώρου «Μικρή Σκηνή», απαρτίζουν ο ηχολήπτης και φωτιστής Δημοσθένης Παπαδήμος – είναι ο κάτοχος του διπλανού μεζεδοπωλείου «Esperando», δραστηριοποιείται επί πολλά χρόνια στον καλλιτεχνικό χώρο κι έχει να επιδείξει χρόνια συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας – η κόρη του αρχικού συνεργάτη του Δημοσθένη Παπαδήμου, του Χρήστου Ερκέκογλου, που συνεχίζει το έργο του πατέρα της έχοντας αναλάβει, πλέον και το Φορέα Μουσικής Παιδείας «Κρουστόφωνο», Μαριάννα Ερκέκογλου κι ο ηθοποιός Μάρκος Τότσκας, με μεγάλη συμμετοχή σε καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης.

Πρόκειται για ένα χώρο από αυτούς που σπάνια ανοίγουν πλέον και που, παρόλο που αναγκάστηκε να κλείσει αμέσως μετά τα εγκαίνιά του, σήμερα συνεχίζει κανονικά κι αυξητικά την πορεία του. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Επταλόφου 14, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6944503542







ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία