Αφιερώματα

Αφιέρωμα: Ανακαλύψτε 9 από τα γευστικότερα street food points στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Γιατί το καλό street food… είναι έρωτας!

 09/08/2022 12:00

Αφιέρωμα: Ανακαλύψτε 9 από τα γευστικότερα street food points στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Η Θεσσαλονίκη έχει μεγάλη παράδοση, σε αυτό που τα τελευταία χρόνια ονομάζουμε με το διεθνή όρο ΤΟΥ, street food.

Είτε με καθαρές Ελληνικές γεύσεις, είτε με διεθνείς συνταγές από όλο τον κόσμο, το «φαγητό του δρόμου» έχει χιλιάδες λάτρεις και στην πόλη μας.

Ανακαλύψαμε για εσένα και σου παρουσιάζουμε 9 από τις πιο λαχταριστές προτάσεις στην καρδιά της Θεσσαλονίκης!

HOT DOG KING

hot-dog-king.jpg

Όταν μία αλλαντοποιεία – οικογενειακή επιχείρηση αποφασίζει να μπει στο χώρο της εστίασης με δική της παραγωγή, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι ξεχωριστό, όπως και το «Hot Dog King», που είναι ένα από τα τρανταχτά παραδείγματα του χώρου του.

Η τέταρτη γενιά αλλαντοποιών, που διαχειρίζεται σήμερα το κατάστημα, συνεχίζει την παράδοση της οικογένειας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και είμαστε τυχεροί, γιατί οι γεύσεις που μπορούμε να δοκιμάσουμε είναι πολλές και βασίζονται σε ό,τι καλύτερο έχουν να προσφέρουν, από τα προϊόντα που οι ίδιοι παράγουν.

Το «Hot Dog King» άνοιξε το 2012 στη Βασιλέως Ηρακλείου, βασισμένο στην επιθυμία της οικογένειας Συμεωνίδη – παλαιών αλλαντοποιών της Θεσσαλονίκης – να εισάγει στην αγορά το πώς πρέπει να είναι το hot dog, με πρώτες ύλες δικά τους προϊόντα κι εξειδίκευση, φυσικά, στα λουκάνικα.

Λουκάνικα μοσχαρίσια ή χοιρινά, ανάμεικτα, κοτόπουλου, καυτερά, χωριάτικα ελληνικά παραδοσιακά λουκάνικα, Φρανκφούρτης ή Βαυαρίας, στο «Hot Dog King» θα τα βρεις όλα.

Εσύ διαλέγεις το είδος που προτιμάς και συμπληρώνεις είτε βάσει μίας από τις προτάσεις του μενού, είτε με δικά σου αγαπημένα υλικά έχοντας, εάν το θελήσεις και τη βοήθεια των ανθρώπων του. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις: (1) Βασιλέως Ηρακλείου 2, (2) Mediterranean Cosmos (επίπεδο 1), (3) Καραολή και Δημητρίου 90, Εύοσμος, (4) Γυάλινο Περίπτερο Κήπου της Μεσογείου, Νέα Παραλία (5) Μαρίνα Πόρτο Καρράς, Χαλκιδική
Τηλέφωνα επικοινωνίας: (1) 2310 555281, (2) 2310 489444, (3) 2316 015566, (4) 2310 854692

ETHNIC STREET FOOD CARAVAN

ethnic.jpg

Το «Ethnic Street Food Caravan», φαίνεται πως ήρθε για να μείνει στην οδό Ζεύξιδος 10. Έχοντας περάσει στα χέρια των σημερινών ιδιοκτητών από το Νοέμβριο του 2021, έχει προσανατολιστεί προς την παροχή τελείως ιδιαίτερων προτάσεων, που ξεπερνούν κατά πολύ τις κλασσικές ethnic γεύσεις που έχεις συνηθίσει να τρως όλα αυτά τα χρόνια, στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Κι αυτό γιατί, στο μενού του δεν θα βρεις μόνο πατροπαράδοτο street food, αλλά και αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές από πολλές χώρες του κόσμου, παρουσιασμένες μοναδικά ως φαγητό δρόμου, από αυτά που θα σε κάνουν να «λερωθείς» στο take away, αλλά να απολαύσεις όπως λίγες φορές θα έχεις την ευκαιρία να το κάνεις.

Ethnic γεύσεις στη Θεσσαλονίκη, βρίσκουμε ουκ ολίγες και ουκ ολίγα χρόνια. Τόσες πολλές παραδοσιακές συνταγές από όλον τον κόσμο, ωστόσο, όσες βρίσκουμε στο «Ethnic Street Food Caravan», δεν θα βρούμε εύκολα αλλού.

Εδώ, έχουν πάει ένα βήμα πέρα από τα κλασσικά falafel, τα hot dog και τις τηγανητές πατάτες και βάσει και της φιλοσοφίας τους, που βασίζεται στο ότι το φαγητό σε… ταξιδεύει, έχουν περιλάβει πολλές επιπλέον γεύσεις, κατόπιν προσωπικής έρευνας του Chef τους και μιας επιμονής, στο να μαθαίνουν για νέα πιάτα και συνταγές, από χώρες και πόλεις όλου του κόσμου. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ζεύξιδος 10, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 220102

ΒΟΜΒΙΔΙΑ

-fA2fi.jpg

Βασιλέως Ηρακλείου, Λουλουδάδικα, η ιστορική Στοά Μοδιάνο και κάπου εκεί, ένα από τα πιο παλιά και γνωστά στέκια της περιοχής: τα «Βομβίδια».

Ανοιχτά σταθερά από το 1982, στέκι ανά καιρούς για κάθε είδους θαμώνες, από κατοίκους της περιοχής, μέχρι κάθε «ψαγμένο» επισκέπτη της πόλης, το αγαπημένο αυτό μαγαζάκι έχει γίνει διάσημο για πάνω από έναν λόγους, όλα αυτά τα χρόνια.

Αρχικά για τα ξεχωριστά του σουτζουκάκια, που βάπτισε «βομβίδια» ένας πελάτης από τα πρώτα χρόνια ήδη λειτουργίας του καταστήματος, μέχρι τις χειροποίητες αλοιφές του, που συνοδεύουν γευστικά, ότι παραγγείλεις. Και το κατάστημα, συνεχίζει να εξελίσσεται.

Τα «Βομβίδια», δεν λέγονταν έτσι εξ’ αρχής. Όταν πρωτοάνοιξαν, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ήταν ένα μικρό μαγαζάκι, ανώνυμο κυριολεκτικά, που μάζευε ωστόσο πολύ κόσμο καθημερινά, θαμώνες που γίνονταν όλοι μία παρέα, σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, στο μικρό στενό της Βασιλέως Ηρακλείου, με τις μυρωδιές από τα προϊόντα της παραδιπλανής αγοράς Μοδιάνο, να φτάνουν μέχρι τα τραπέζια τους. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Βασιλέως Ηρακλείου 35, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 281939

OYIROS ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ

oyiros.jpg

Στη Στρατηγού Καλλάρη, μία ανάσα από τη θάλασσα, πολύ κοντά στο Λευκό Πύργο, θα βρεις ένα street food με όλες τις κλασσικές επιλογές, που ξεχωρίζει για την καλαισθησία του χώρου του, τη θέα του και τις προτάσεις του καταλόγου του, το «Oyiros του Θερμαϊκού».

Με όνομα που έχει φτιαχτεί για να διαβάζεται σωστά κι εύκολα από τους επισκέπτες της πόλης – μα, επιτέλους, να και κάποιος που το σκέφτηκε! – εγγυάται γεύματα όπως αυτά που θα βρεις σε πολλά άλλα σημεία της Θεσσαλονίκης, με θέα ωστόσο που είναι πραγματικά … δροσιστική και ιδανική για καλοκαίρι.

Η Λεωφόρος Νίκης χωρίζει, κυριολεκτικά, το «Oyiros του Θερμαϊκού» από την προμενάδα της παραλιακής και το κατάστημα βρίσκεται στον όμορφο, πράσινο δρόμο της Καλλάρη, που ειδικά το καλοκαίρι είναι από τις καλύτερες επιλογές για έξοδο για φαγητό.

Μας άρεσε πολύ και μας δρόσισε η πράσινη σαλάτα, με σως εσπεριδοειδών, ζουμερή και νόστιμη, ενώ ξεχωρίζει και η σαλάτα «Οyiros», με πλούτο υλικών – μέσα σε αυτά πράσινο μήλο, ρόδι και βαλσάμικο ροδιού.

Αξίζει να δοκιμάσεις, στα ορεκτικά, τη μελωμένη φέτα, με φύλλο κρούστας, σουσάμι και μέλι, το ψητό χαλούμι με κρεμμύδι, τομάτα και βαλσάμικο, τη λαχματζούν με μοσχαρίσιο κιμά, μαϊντανό, σουμάκ κρεμμύδι και λεμόνι.

Από τα burgers αξίζει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις το «Oyiros Burger», με μπιφτέκι black angus, tυρί cheddar, καραμελωμένα κρεμμύδια, μπέικον και σως τρούφας και το ίδιο σε «Black Burger», με μαύρο κασέρι, τομάτα και λόλο ρόσο. Σε κάθε περίπτωση, τα burgers συνοδεύονται από τηγανητές πατάτες και σως καπνιστής μαγιονέζας. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Στρατηγού Καλλάρη 1, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 238836

KAPAMAROU PASTA

kapamaru.jpg

Από τις μακαρονάδες που έτρωγε ο Κabamaru, ο αγαπημένος ήρωας του γνωστού anime, μέχρι σήμερα έχουν περάσει πολλά χρόνια, ωστόσο στο «Kapamaru pasta», στο νούμερο 36 της οδού Δημητρίου Γούναρη, η έννοια της ενέργειας που μπορεί να σου προσφέρει μία καλομαγειρεμένη μακαρονάδα, είναι καθημερινά προτεραιότητα.

Από το Μάιο του 2018 στη συγκεκριμένη γειτονιά του κέντρου κι από το Φεβρουάριο του 2021 στην Τούμπα, το street food spot αυτό, που εστιάζει στις μακαρονάδες, προσφέρει value for money επιλογές σε συνδυασμούς pasta και σαλτσών κι εσύ έχεις τη δυνατότητα, να απολαύσεις κάθε ημέρα μία διαφορετική γεύση.

Χρώμα και διακόσμηση που παραπέμπει στα anime των 90’s, με τα μακαρόνια να είναι το σήμα κατατεθέν τους και να μαγειρεύονται επί τόπου στα τηγάνια της βιτρίνας, σε κοινή θέα, είναι αυτό που θα συναντήσεις στο «Kapamaru Pasta».

Στο «Kapamaru» θα βρεις κλασσικές επιλογές όπως η καρμπονάρα, η μπολονέζ, η γαριδομακαρονάδα και το bacon mac ‘n cheese, premium επιλογές όπως το δημοφιλέστερο ίσως, πλέον, πιάτο της Ναυαρίνου, το «μανιτόπουλο», με το λάδι τρούφας να κάνει τη διαφορά, τη «μπαρτσελόνα”, με τη χαρακτηριστική ροζ σάλτσα που αξίζει σίγουρα να δοκιμάσεις, τη λευκή θάλασσα με γαρίδες, μύδια, λευκό κρασί κι οπωσδήποτε την «absolut Salmon» μ καπνιστό σολομό σβησμένο με Absolute Vodka και ροζ σάλτσα, επίσης. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις: (1) Δημητρίου Γούναρη 36 (Κέντρο), (2) Υπατίας 65 (Τούμπα)
Τηλέφωνα επικοινωνίας: (1) 2310 265211 (Κέντρο), 2310 944143 (Τούμπα)

STREAT

streat.jpg

Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσεις από τη Ναυαρίνου και να μην προσέξεις το Streat - αφενός γιατί η ουρά των πελατών φτάνει ως... την άλλη άκρη, αφετέρου γιατί το μάτι σου θα πέσει σίγουρα στα χάρτινα κουτάκια με το φαγητό που μοσχομυρίζουν - και φαίνονται (και είναι!) λαχταριστά.

Είναι πάντα γεμάτο από κόσμο που θέλει να δοκιμάσει ακόμη μια μακαρονάδα, ή να δοκιμάσει ένα ακόμη κοκτέιλ.

Το Streat μετρά μόλις ένα χρόνο (και κάτι) ζωής, αλλά αγκαλιάστηκε κατευθείαν από όλους - εργαζόμενους της περιοχής, περαστικούς, φοιτητές που θέλουν ένα γρήγορο αλλά οικονομικό και χορταστικό γεύμα πριν και μετά τη σχολή.

Καφές, κοκτέιλ και μακαρονάδες - τρεις λέξεις που κάπως περιγράφουν το μενού του Streat χωρίς να λείπουν οι τέλειες σαλάτες του που εμείς τουλάχιστον οφείλουμε να κάνουμε ειδική μνεία μιας και μας έχουν σώσει από μεγάλες πείνες.

Στο μενού ξεχωρίζουμε όσον αφορά τη μεγάλη ποικιλία από μακαρονάδες την pink vodka pasta με κοτόπουλο, κρέμα γάλακτος, παρμεζάνα και κόκκινη σάλτσα σβησμένη με βότκα, την Streat Pasta με κοτόπουλο, μπέικον, λαχανικά εποχής, τη μακαρονάδα 4 τυριά, τη λευκή μπολονέζ με κιμά και λευκή σάλτσα, την καρμπονάρα, την al pesto αλλά και την επική γαριδομακαρονάδα! Μόλις δοκιμάσεις μια φορά κάποια από τις λαχταριστές μακαρονάδες , θα επιστρέφεις κάθε μέρα! Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Δ.Γούναρη 44, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2314 056304

Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΑΣ

daskalos-tis-kallas.jpg

Στην αρχή, το όνομα μπορεί να μπερδέψει, να αναρωτηθείς ποιος μπορεί να ήταν ο «Δάσκαλος της Κάλλας» που μπορεί να ενέπνευσε ένα κατάστημα γεύσεων, στη Θεσσαλονίκη. Μετά, καταλαβαίνεις.

Στην οδό Μαρίας Κάλλας, πολύ κοντά στο Μέγαρο Μουσικής και μία ανάσα, κυριολεκτικά, από τη θάλασσα, ένα food box έχει κάνει την εμφάνισή του εδώ και δύο χρόνια. Επίσημα άνοιξε το Μάιο του 2020, αμέσως μετά την πρώτη καραντίνα -που το έκλεισε για λίγο- και καθημερινά προσφέρει εξαιρετικά κρεατικά, από επιλεγμένες φάρμες της Βορείου Ελλάδος.

Έτσι εξηγείται, το ένα κομμάτι του ονόματος της καντίνας. Το δεύτερο, αφορά την άμεση συνεργασία των ανθρώπων της, με το γνωστό, παλιό κι αγαπημένο οβελιστήριο «Ο Δάσκαλος», που λειτουργεί από το 1990 στην οδό Παπάφη 192 κι από το οποίο προέρχονται όλα τα κρέατα, ακολουθώντας συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας, τις ίδιες που το έχουν καταστήσει ιστορικό, όλα αυτά τα χρόνια.

Η ίδια η καντίνα πληροί τις προδιαγραφές του εξωτερικού, που θέλουν ένα food box – ένα σταθερό δηλαδή food truck - να λειτουργεί ακριβώς όπως μία κλασσική καντίνα, με τη διαφορά ότι το συγκεκριμένο όχημα δεν είναι κινούμενο και μπορείς να το βρεις σταθερά, απέναντι από το νούμερο 15 της οδού Μαρίας Κάλλας. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Μαρίας Κάλλας 15, Νέα Παραλία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 888005

DELICIOUS STREET FOOD

delicious-streat.jpg

Είναι καλοκαίρι και είναι η ιδανική εποχή για την κινητή καντίνα «Delicious Streat Food», τη λαχανί καντίνα που βρίσκεται σε όλες σχεδόν τις εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, τώρα που αυτές γίνονται η μία μετά την άλλη.

Από το Θέατρο Δάσους μέχρι το Θέατρο Γης, λίγες ώρες πριν από κάθε εκδήλωση, φροντίζουν να προμηθεύουν το κοινό με hot dog δικής τους συνταγής, πανσέτες ή σουβλάκια, που βγαίνουν εκείνη την ώρα και συνεχίζουν σταθερά, μέχρι τις πρώτες πρωινές. Μέχρι, δηλαδή να λήξει η κάθε εκδήλωση.

Η «Delicious Streat Food» ξεκίνησε να λειτουργεί το 2003, ως κινητή καντίνα με ένα hot dog δικής τους συνταγής και κρεατικά που, στο σύνολό τους, καλύπτουν όλο το εύρος του καταλόγου ενός κινητού street food οχήματος, που σέβεται τον εαυτό του.

Με το λαχανί της χρώμα να την ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες καντίνες τη πόλης, κινείται σε όλα τα σημεία της Θεσσαλονίκης όπου λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις. και φροντίζει για την κάλυψη κάθε σου ανάγκης σε πανσέτα, σουβλάκι, λουκάνικο κι ό,τι άλλο ταιριάζει σε κάθε περίσταση, που εσύ θέλεις να ακούσεις ή να δεις τον αγαπημένο σου καλλιτέχνη ή την αγαπημένη σου παράσταση. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Θέατρο Γης, Θέατρο Δάσους κι άλλα σημεία όπου γίνονται εκδηλώσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6982499455

FALAFELERIA

falafeleria.jpg

Το όνομα φαλάφελ προέρχεται από την αραβική λέξη Μelfelfel που σημαίνει «καυτερό, πικάντικο». Η ιστορία τους χάνεται στα βάθη της αρχαιότητας αλλά αυτό που ξέρουμε με σιγουριά είναι πως ήταν, είναι και θα είναι από τα νοστιμότερα φαγητά - και μάλιστα χορτοφαγικό και υγιεινό.

Ένα street food που διεκδικούν πολλοί στην Ανατολή για την πατρότητά τους, αλλά εμείς ενδιαφερόμαστε κυρίως για το πού θα δοκιμάσουμε το καλύτερο. Λαχταριστό, πεντανόστιμο, κρατσανιστό φαλάφελ.

Σας το βρήκαμε αρκεί να πάτε ως τη Μαρτίου, στο νούμερο 14 και να ζητήσετε ένα λαχταριστό σάντουιτς. Αυθεντική λιβανέζικη συνταγή, μαστοριά στο μαγείρεμα. Τι σου λένε οι λέξεις Tabbouleh, Fattoush, Hummus, Baba Ghanoush, Guacamole;

Αν αγαπάτε όπως εμείς τις λιβανέζικες γεύσεις ή ακόμη κι αν δε τις έχετε δοκιμάσει ποτέ, πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε μια στάση στο Falafeleria που δεν μας έχει απογοητεύσει ποτέ. Νόστιμες, υγιεινές ανατολικές γεύσεις, ιδανικές για vegeterian και vegan διατροφή. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: 25ης Μαρτίου 14
Tηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 413666












Η Θεσσαλονίκη έχει μεγάλη παράδοση, σε αυτό που τα τελευταία χρόνια ονομάζουμε με το διεθνή όρο ΤΟΥ, street food.

Είτε με καθαρές Ελληνικές γεύσεις, είτε με διεθνείς συνταγές από όλο τον κόσμο, το «φαγητό του δρόμου» έχει χιλιάδες λάτρεις και στην πόλη μας.

Ανακαλύψαμε για εσένα και σου παρουσιάζουμε 9 από τις πιο λαχταριστές προτάσεις στην καρδιά της Θεσσαλονίκης!

HOT DOG KING

hot-dog-king.jpg

Όταν μία αλλαντοποιεία – οικογενειακή επιχείρηση αποφασίζει να μπει στο χώρο της εστίασης με δική της παραγωγή, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι ξεχωριστό, όπως και το «Hot Dog King», που είναι ένα από τα τρανταχτά παραδείγματα του χώρου του.

Η τέταρτη γενιά αλλαντοποιών, που διαχειρίζεται σήμερα το κατάστημα, συνεχίζει την παράδοση της οικογένειας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και είμαστε τυχεροί, γιατί οι γεύσεις που μπορούμε να δοκιμάσουμε είναι πολλές και βασίζονται σε ό,τι καλύτερο έχουν να προσφέρουν, από τα προϊόντα που οι ίδιοι παράγουν.

Το «Hot Dog King» άνοιξε το 2012 στη Βασιλέως Ηρακλείου, βασισμένο στην επιθυμία της οικογένειας Συμεωνίδη – παλαιών αλλαντοποιών της Θεσσαλονίκης – να εισάγει στην αγορά το πώς πρέπει να είναι το hot dog, με πρώτες ύλες δικά τους προϊόντα κι εξειδίκευση, φυσικά, στα λουκάνικα.

Λουκάνικα μοσχαρίσια ή χοιρινά, ανάμεικτα, κοτόπουλου, καυτερά, χωριάτικα ελληνικά παραδοσιακά λουκάνικα, Φρανκφούρτης ή Βαυαρίας, στο «Hot Dog King» θα τα βρεις όλα.

Εσύ διαλέγεις το είδος που προτιμάς και συμπληρώνεις είτε βάσει μίας από τις προτάσεις του μενού, είτε με δικά σου αγαπημένα υλικά έχοντας, εάν το θελήσεις και τη βοήθεια των ανθρώπων του. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις: (1) Βασιλέως Ηρακλείου 2, (2) Mediterranean Cosmos (επίπεδο 1), (3) Καραολή και Δημητρίου 90, Εύοσμος, (4) Γυάλινο Περίπτερο Κήπου της Μεσογείου, Νέα Παραλία (5) Μαρίνα Πόρτο Καρράς, Χαλκιδική
Τηλέφωνα επικοινωνίας: (1) 2310 555281, (2) 2310 489444, (3) 2316 015566, (4) 2310 854692

ETHNIC STREET FOOD CARAVAN

ethnic.jpg

Το «Ethnic Street Food Caravan», φαίνεται πως ήρθε για να μείνει στην οδό Ζεύξιδος 10. Έχοντας περάσει στα χέρια των σημερινών ιδιοκτητών από το Νοέμβριο του 2021, έχει προσανατολιστεί προς την παροχή τελείως ιδιαίτερων προτάσεων, που ξεπερνούν κατά πολύ τις κλασσικές ethnic γεύσεις που έχεις συνηθίσει να τρως όλα αυτά τα χρόνια, στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.

Κι αυτό γιατί, στο μενού του δεν θα βρεις μόνο πατροπαράδοτο street food, αλλά και αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές από πολλές χώρες του κόσμου, παρουσιασμένες μοναδικά ως φαγητό δρόμου, από αυτά που θα σε κάνουν να «λερωθείς» στο take away, αλλά να απολαύσεις όπως λίγες φορές θα έχεις την ευκαιρία να το κάνεις.

Ethnic γεύσεις στη Θεσσαλονίκη, βρίσκουμε ουκ ολίγες και ουκ ολίγα χρόνια. Τόσες πολλές παραδοσιακές συνταγές από όλον τον κόσμο, ωστόσο, όσες βρίσκουμε στο «Ethnic Street Food Caravan», δεν θα βρούμε εύκολα αλλού.

Εδώ, έχουν πάει ένα βήμα πέρα από τα κλασσικά falafel, τα hot dog και τις τηγανητές πατάτες και βάσει και της φιλοσοφίας τους, που βασίζεται στο ότι το φαγητό σε… ταξιδεύει, έχουν περιλάβει πολλές επιπλέον γεύσεις, κατόπιν προσωπικής έρευνας του Chef τους και μιας επιμονής, στο να μαθαίνουν για νέα πιάτα και συνταγές, από χώρες και πόλεις όλου του κόσμου. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Ζεύξιδος 10, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 220102

ΒΟΜΒΙΔΙΑ

-fA2fi.jpg

Βασιλέως Ηρακλείου, Λουλουδάδικα, η ιστορική Στοά Μοδιάνο και κάπου εκεί, ένα από τα πιο παλιά και γνωστά στέκια της περιοχής: τα «Βομβίδια».

Ανοιχτά σταθερά από το 1982, στέκι ανά καιρούς για κάθε είδους θαμώνες, από κατοίκους της περιοχής, μέχρι κάθε «ψαγμένο» επισκέπτη της πόλης, το αγαπημένο αυτό μαγαζάκι έχει γίνει διάσημο για πάνω από έναν λόγους, όλα αυτά τα χρόνια.

Αρχικά για τα ξεχωριστά του σουτζουκάκια, που βάπτισε «βομβίδια» ένας πελάτης από τα πρώτα χρόνια ήδη λειτουργίας του καταστήματος, μέχρι τις χειροποίητες αλοιφές του, που συνοδεύουν γευστικά, ότι παραγγείλεις. Και το κατάστημα, συνεχίζει να εξελίσσεται.

Τα «Βομβίδια», δεν λέγονταν έτσι εξ’ αρχής. Όταν πρωτοάνοιξαν, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, ήταν ένα μικρό μαγαζάκι, ανώνυμο κυριολεκτικά, που μάζευε ωστόσο πολύ κόσμο καθημερινά, θαμώνες που γίνονταν όλοι μία παρέα, σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, στο μικρό στενό της Βασιλέως Ηρακλείου, με τις μυρωδιές από τα προϊόντα της παραδιπλανής αγοράς Μοδιάνο, να φτάνουν μέχρι τα τραπέζια τους. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Βασιλέως Ηρακλείου 35, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 281939

OYIROS ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ

oyiros.jpg

Στη Στρατηγού Καλλάρη, μία ανάσα από τη θάλασσα, πολύ κοντά στο Λευκό Πύργο, θα βρεις ένα street food με όλες τις κλασσικές επιλογές, που ξεχωρίζει για την καλαισθησία του χώρου του, τη θέα του και τις προτάσεις του καταλόγου του, το «Oyiros του Θερμαϊκού».

Με όνομα που έχει φτιαχτεί για να διαβάζεται σωστά κι εύκολα από τους επισκέπτες της πόλης – μα, επιτέλους, να και κάποιος που το σκέφτηκε! – εγγυάται γεύματα όπως αυτά που θα βρεις σε πολλά άλλα σημεία της Θεσσαλονίκης, με θέα ωστόσο που είναι πραγματικά … δροσιστική και ιδανική για καλοκαίρι.

Η Λεωφόρος Νίκης χωρίζει, κυριολεκτικά, το «Oyiros του Θερμαϊκού» από την προμενάδα της παραλιακής και το κατάστημα βρίσκεται στον όμορφο, πράσινο δρόμο της Καλλάρη, που ειδικά το καλοκαίρι είναι από τις καλύτερες επιλογές για έξοδο για φαγητό.

Μας άρεσε πολύ και μας δρόσισε η πράσινη σαλάτα, με σως εσπεριδοειδών, ζουμερή και νόστιμη, ενώ ξεχωρίζει και η σαλάτα «Οyiros», με πλούτο υλικών – μέσα σε αυτά πράσινο μήλο, ρόδι και βαλσάμικο ροδιού.

Αξίζει να δοκιμάσεις, στα ορεκτικά, τη μελωμένη φέτα, με φύλλο κρούστας, σουσάμι και μέλι, το ψητό χαλούμι με κρεμμύδι, τομάτα και βαλσάμικο, τη λαχματζούν με μοσχαρίσιο κιμά, μαϊντανό, σουμάκ κρεμμύδι και λεμόνι.

Από τα burgers αξίζει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις το «Oyiros Burger», με μπιφτέκι black angus, tυρί cheddar, καραμελωμένα κρεμμύδια, μπέικον και σως τρούφας και το ίδιο σε «Black Burger», με μαύρο κασέρι, τομάτα και λόλο ρόσο. Σε κάθε περίπτωση, τα burgers συνοδεύονται από τηγανητές πατάτες και σως καπνιστής μαγιονέζας. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Στρατηγού Καλλάρη 1, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 238836

KAPAMAROU PASTA

kapamaru.jpg

Από τις μακαρονάδες που έτρωγε ο Κabamaru, ο αγαπημένος ήρωας του γνωστού anime, μέχρι σήμερα έχουν περάσει πολλά χρόνια, ωστόσο στο «Kapamaru pasta», στο νούμερο 36 της οδού Δημητρίου Γούναρη, η έννοια της ενέργειας που μπορεί να σου προσφέρει μία καλομαγειρεμένη μακαρονάδα, είναι καθημερινά προτεραιότητα.

Από το Μάιο του 2018 στη συγκεκριμένη γειτονιά του κέντρου κι από το Φεβρουάριο του 2021 στην Τούμπα, το street food spot αυτό, που εστιάζει στις μακαρονάδες, προσφέρει value for money επιλογές σε συνδυασμούς pasta και σαλτσών κι εσύ έχεις τη δυνατότητα, να απολαύσεις κάθε ημέρα μία διαφορετική γεύση.

Χρώμα και διακόσμηση που παραπέμπει στα anime των 90’s, με τα μακαρόνια να είναι το σήμα κατατεθέν τους και να μαγειρεύονται επί τόπου στα τηγάνια της βιτρίνας, σε κοινή θέα, είναι αυτό που θα συναντήσεις στο «Kapamaru Pasta».

Στο «Kapamaru» θα βρεις κλασσικές επιλογές όπως η καρμπονάρα, η μπολονέζ, η γαριδομακαρονάδα και το bacon mac ‘n cheese, premium επιλογές όπως το δημοφιλέστερο ίσως, πλέον, πιάτο της Ναυαρίνου, το «μανιτόπουλο», με το λάδι τρούφας να κάνει τη διαφορά, τη «μπαρτσελόνα”, με τη χαρακτηριστική ροζ σάλτσα που αξίζει σίγουρα να δοκιμάσεις, τη λευκή θάλασσα με γαρίδες, μύδια, λευκό κρασί κι οπωσδήποτε την «absolut Salmon» μ καπνιστό σολομό σβησμένο με Absolute Vodka και ροζ σάλτσα, επίσης. Δείτε περισσότερα…

Διευθύνσεις: (1) Δημητρίου Γούναρη 36 (Κέντρο), (2) Υπατίας 65 (Τούμπα)
Τηλέφωνα επικοινωνίας: (1) 2310 265211 (Κέντρο), 2310 944143 (Τούμπα)

STREAT

streat.jpg

Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσεις από τη Ναυαρίνου και να μην προσέξεις το Streat - αφενός γιατί η ουρά των πελατών φτάνει ως... την άλλη άκρη, αφετέρου γιατί το μάτι σου θα πέσει σίγουρα στα χάρτινα κουτάκια με το φαγητό που μοσχομυρίζουν - και φαίνονται (και είναι!) λαχταριστά.

Είναι πάντα γεμάτο από κόσμο που θέλει να δοκιμάσει ακόμη μια μακαρονάδα, ή να δοκιμάσει ένα ακόμη κοκτέιλ.

Το Streat μετρά μόλις ένα χρόνο (και κάτι) ζωής, αλλά αγκαλιάστηκε κατευθείαν από όλους - εργαζόμενους της περιοχής, περαστικούς, φοιτητές που θέλουν ένα γρήγορο αλλά οικονομικό και χορταστικό γεύμα πριν και μετά τη σχολή.

Καφές, κοκτέιλ και μακαρονάδες - τρεις λέξεις που κάπως περιγράφουν το μενού του Streat χωρίς να λείπουν οι τέλειες σαλάτες του που εμείς τουλάχιστον οφείλουμε να κάνουμε ειδική μνεία μιας και μας έχουν σώσει από μεγάλες πείνες.

Στο μενού ξεχωρίζουμε όσον αφορά τη μεγάλη ποικιλία από μακαρονάδες την pink vodka pasta με κοτόπουλο, κρέμα γάλακτος, παρμεζάνα και κόκκινη σάλτσα σβησμένη με βότκα, την Streat Pasta με κοτόπουλο, μπέικον, λαχανικά εποχής, τη μακαρονάδα 4 τυριά, τη λευκή μπολονέζ με κιμά και λευκή σάλτσα, την καρμπονάρα, την al pesto αλλά και την επική γαριδομακαρονάδα! Μόλις δοκιμάσεις μια φορά κάποια από τις λαχταριστές μακαρονάδες , θα επιστρέφεις κάθε μέρα! Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Δ.Γούναρη 44, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2314 056304

Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΑΣ

daskalos-tis-kallas.jpg

Στην αρχή, το όνομα μπορεί να μπερδέψει, να αναρωτηθείς ποιος μπορεί να ήταν ο «Δάσκαλος της Κάλλας» που μπορεί να ενέπνευσε ένα κατάστημα γεύσεων, στη Θεσσαλονίκη. Μετά, καταλαβαίνεις.

Στην οδό Μαρίας Κάλλας, πολύ κοντά στο Μέγαρο Μουσικής και μία ανάσα, κυριολεκτικά, από τη θάλασσα, ένα food box έχει κάνει την εμφάνισή του εδώ και δύο χρόνια. Επίσημα άνοιξε το Μάιο του 2020, αμέσως μετά την πρώτη καραντίνα -που το έκλεισε για λίγο- και καθημερινά προσφέρει εξαιρετικά κρεατικά, από επιλεγμένες φάρμες της Βορείου Ελλάδος.

Έτσι εξηγείται, το ένα κομμάτι του ονόματος της καντίνας. Το δεύτερο, αφορά την άμεση συνεργασία των ανθρώπων της, με το γνωστό, παλιό κι αγαπημένο οβελιστήριο «Ο Δάσκαλος», που λειτουργεί από το 1990 στην οδό Παπάφη 192 κι από το οποίο προέρχονται όλα τα κρέατα, ακολουθώντας συγκεκριμένες προδιαγραφές ποιότητας, τις ίδιες που το έχουν καταστήσει ιστορικό, όλα αυτά τα χρόνια.

Η ίδια η καντίνα πληροί τις προδιαγραφές του εξωτερικού, που θέλουν ένα food box – ένα σταθερό δηλαδή food truck - να λειτουργεί ακριβώς όπως μία κλασσική καντίνα, με τη διαφορά ότι το συγκεκριμένο όχημα δεν είναι κινούμενο και μπορείς να το βρεις σταθερά, απέναντι από το νούμερο 15 της οδού Μαρίας Κάλλας. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Μαρίας Κάλλας 15, Νέα Παραλία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 888005

DELICIOUS STREET FOOD

delicious-streat.jpg

Είναι καλοκαίρι και είναι η ιδανική εποχή για την κινητή καντίνα «Delicious Streat Food», τη λαχανί καντίνα που βρίσκεται σε όλες σχεδόν τις εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης, τώρα που αυτές γίνονται η μία μετά την άλλη.

Από το Θέατρο Δάσους μέχρι το Θέατρο Γης, λίγες ώρες πριν από κάθε εκδήλωση, φροντίζουν να προμηθεύουν το κοινό με hot dog δικής τους συνταγής, πανσέτες ή σουβλάκια, που βγαίνουν εκείνη την ώρα και συνεχίζουν σταθερά, μέχρι τις πρώτες πρωινές. Μέχρι, δηλαδή να λήξει η κάθε εκδήλωση.

Η «Delicious Streat Food» ξεκίνησε να λειτουργεί το 2003, ως κινητή καντίνα με ένα hot dog δικής τους συνταγής και κρεατικά που, στο σύνολό τους, καλύπτουν όλο το εύρος του καταλόγου ενός κινητού street food οχήματος, που σέβεται τον εαυτό του.

Με το λαχανί της χρώμα να την ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες καντίνες τη πόλης, κινείται σε όλα τα σημεία της Θεσσαλονίκης όπου λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις. και φροντίζει για την κάλυψη κάθε σου ανάγκης σε πανσέτα, σουβλάκι, λουκάνικο κι ό,τι άλλο ταιριάζει σε κάθε περίσταση, που εσύ θέλεις να ακούσεις ή να δεις τον αγαπημένο σου καλλιτέχνη ή την αγαπημένη σου παράσταση. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Θέατρο Γης, Θέατρο Δάσους κι άλλα σημεία όπου γίνονται εκδηλώσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6982499455

FALAFELERIA

falafeleria.jpg

Το όνομα φαλάφελ προέρχεται από την αραβική λέξη Μelfelfel που σημαίνει «καυτερό, πικάντικο». Η ιστορία τους χάνεται στα βάθη της αρχαιότητας αλλά αυτό που ξέρουμε με σιγουριά είναι πως ήταν, είναι και θα είναι από τα νοστιμότερα φαγητά - και μάλιστα χορτοφαγικό και υγιεινό.

Ένα street food που διεκδικούν πολλοί στην Ανατολή για την πατρότητά τους, αλλά εμείς ενδιαφερόμαστε κυρίως για το πού θα δοκιμάσουμε το καλύτερο. Λαχταριστό, πεντανόστιμο, κρατσανιστό φαλάφελ.

Σας το βρήκαμε αρκεί να πάτε ως τη Μαρτίου, στο νούμερο 14 και να ζητήσετε ένα λαχταριστό σάντουιτς. Αυθεντική λιβανέζικη συνταγή, μαστοριά στο μαγείρεμα. Τι σου λένε οι λέξεις Tabbouleh, Fattoush, Hummus, Baba Ghanoush, Guacamole;

Αν αγαπάτε όπως εμείς τις λιβανέζικες γεύσεις ή ακόμη κι αν δε τις έχετε δοκιμάσει ποτέ, πρέπει να κάνετε οπωσδήποτε μια στάση στο Falafeleria που δεν μας έχει απογοητεύσει ποτέ. Νόστιμες, υγιεινές ανατολικές γεύσεις, ιδανικές για vegeterian και vegan διατροφή. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: 25ης Μαρτίου 14
Tηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 413666












ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία