Αφιερώματα

Αφιέρωμα: 6 νέες αφίξεις στην εστίαση της Θεσσαλονίκης, που αξίζει να ανακαλύψετε

Χώροι που καταθέτουν τη δική τους υπογραφή στη γαστρονομική σκηνή της πόλης

 22/01/2024 12:35

Αφιέρωμα: 6 νέες αφίξεις στην εστίαση της Θεσσαλονίκης, που αξίζει να ανακαλύψετε

Οι νέες αφίξεις στην εστίαση της Θεσσαλονίκης αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς. Τόσο στο κέντρο της πόλης, όσο και ανατολικά αλλά και δυτικά, τα 6 παρακάτω new entries έρχονται να καταθέσουν τη δική τους ξεχωριστή υπογραφή στη γαστρονομική σκηνή μίας πόλης, που πάντα ξεχωρίζει για τις γεύσεις και τα αρώματα της.

Εστιατόρια με δημιουργική κουζίνα, πολυχώρος για έξοδο όλη την ημέρα, street food spot με διεθνή χαρακτήρα, bakery με ευρωπαϊκό χρώμα, αλλά και ένας χώρος που αναδεικνύει τη μικροζυθοποιία, συνθέτουν το παζλ των 6 νέων αφίξεων στην Θεσσαλονίκη, που αξίζει να γνωρίζετε.

Πάμε να τις επισκεφτούμε μία προς μία...

Anama

anama1.jpg

Την άνοιξη του 2023, άνοιξε στην Κολοκοτρώνη 10 στον Εύοσμο, το εστιατόριο «Αnama», ένας νέος γαστριμαργικός χώρος, που ήρθε να θυμίσει γεύματα παραδοσιακά, λαχταριστά και καλοφτιαγμένα, να ξυπνήσει μνήμες φαγητού σε χωριό και να προτείνει επιπλέον πολλές μοντέρνες πινελιές στο μενού του.

Το έχουν χαρακτηρίσει ως «ένα πραγματικό στολίδι», έναν «πανέμορφο χώρο, που αναβαθμίζει τη δυτική πλευρά της πόλης», φτιαγμένο «με γούστο κι όμορφα υλικά», καλά «κρυμμένο» στην περιοχή. Πυροστιές και φωτιά στην κουζίνα είναι το βασικό του χαρακτηριστικό, στοιχείο που κάνει την τροφή, φαγητό και την αίσθηση, γεύση. Η φωτιά, η φιλοξενία και τα οικογενειακά γεύματα με αίσθηση χωριού, κάνουν το «Anama» έναν πραγματικά ξεχωριστό χώρο στην Θεσσαλονίκη.

Η ιδέα γύρω από το «Anama», βασίστηκε στο αρχέγονο στοιχείο της φωτιάς, τη γενεσιουργό αρχή του πολιτισμού. Φωτιά και κουζίνα πάνε μαζί, η δεύτερη, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την πρώτη, που δίνει το «παρών» εδώ και χιλιετίες κι – ευτυχώς, όπως λένε και στο «Anama» - συνεχίζει να καίει.

Η φωτιά αποτελεί, λοιπόν, την εστία του εστιατορίου αυτού. Που, χάρη στη λάμψη και τη θέρμη της, μας δίνει πιο νόστιμες γεύσεις, μεταμορφωμένες, γεύματα σιγομαγειρεμένα επάνω στα κούτσουρα, με τις φλόγες να γλύφουν το κάθε ξύλο και να δίνουν αποτέλεσμα διαφορετικό, από αυτό που έχουμε συνηθίσει στην καθημερινότητά μας. Εξάλλου, στο «Anama» ο chef ξέρει πώς να χειριστεί τη φωτιά, την ένταση, το χρόνο και τη θέση των υλικών, κι αυτό φαίνεται από το αποτέλεσμα: η φλόγα της γεύσης ξαναζωντανεύει, μέσα από χιλιολατρεμένες συνταγές και προσεγμένα υλικά. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κολοκοτρώνη 10, Εύοσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 768576

Mostra

mostra1.jpg

Η Αναστασία Μπέκα είναι μία νέα Θεσσαλονικιά Chef και το «Mostra», είναι ένα νέο μεζεδοπωλείο, το πρώτο της προσωπικό project που, από τέλη Οκτωβρίου του 2023, άνοιξε τις πόρτες του στο νούμερο 22 της οδού Μυστακίδου, στη Χαριλάου.

Μικρό, μοντέρνο και με μίνιμαλ διακόσμηση, φιλοδοξεί να μας μυήσει στη φιλοσοφία της ιδιοκτήτριάς του περί ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, βασισμένης τόσο σε κρέας, όσο και σε ψάρι, σε επιλεγμένα προϊόντα κι ωραία παρουσιασμένα πιάτα, για να ανυπομονούμε να το επισκεφθούμε ξανά και ξανά!

Η Αναστασία Μπέκα, είναι γεννημένη στη Θεσσαλονίκη και είναι μία Chef, με πολλή όρεξη και μεράκι για τη δουλειά της.

Έχοντας βρεθεί στη Γαλλία λίγα χρόνια πριν και καταλαβαίνοντας ότι ως τόπος της άρεσε πολύ, αποφάσισε να επενδύσει σε έναν τομέα που πάντα αγαπούσε, αυτόν της γαστρονομίας. Αφού αποφοίτησε από Ακαδημία Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής του Παρισιού, εργάστηκε αρχικά στη γαλλική πρωτεύουσα και στη συνέχεια στη Νότια Γαλλία, μέχρι να επιστρέψει στη γενέτειρά της, τη Θεσσαλονίκη, όπου την πρωτογνωρίσαμε μέσα από τη συνεργασία της με Ισραηλινούς, δημιουργώντας το πρώτο Kosher εστιατόριο στην πόλη, «Το Cosmos – Routes of Kosher».

Φέτος, έχοντας πλέον και μεγάλη εμπειρία σε εστιατόρια του εξωτερικού και της Ελλάδας, αποφάσισε να ανοίξει το πρώτο δικό της γαστρονομικό project, το ολοκαίνουριο «Mostra», στην περιοχή της Χαριλάου. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Μυστακίδου 22, Χαριλάου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 316162

Τρυγητής

trighitis1.jpg

Καλό φαγητό είναι εκείνο που σε αφήνει με μια αίσθηση πληρότητας, αλλά και με αναμνήσεις που θα σου δείξουν το δρόμο την επόμενη φορά για να το αναζητήσεις ξανά. Στον «Τρυγητή» αυτό το έχουν πετύχει και μάλιστα μέσα σε λίγους μήνες, καθώς άνοιξε τις πόρτες του στους Θεσσαλονικείς μόλις τον περασμένο Απρίλιο.

Στα Κωνσταντινουπολίτικα, σε έναν χώρο λιτό και σύγχρονο -αν και με στοιχεία από το παρελθόν, όπως το μωσαϊκό και οι ξύλινες καρέκλες παλαιού καφενείου- δημιουργούνται πιάτα με γεύσεις ελληνικές, οικείες και χειροποίητες από την αρχή μέχρι το τέλος.

Η βάση για το καλό φαγητό σε αυτή τη σύγχρονη ταβέρνα είναι οι πρώτες ύλες. Πρέπει να είναι άριστες, στην εποχή τους και… διαθέσιμες. Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα εναλλάσσονται και τα πιάτα στον «Τρυγητή». Η κάρτα του μενού μικρή, με μία σταθερή βάση και με αρκετές προσθήκες που καθημερινά είναι διαφορετικές, ανάλογα με το τι καλό θα βρουν στην αγορά οι άνθρωποι του «Τρυγητή» και τι νέο θα εμπνευστούν από αυτό.

Τα πιάτα στον «Τρυγητή» δεν είναι «πειραγμένα», είναι αναθεωρημένα με έντονη γεύση παρελθόντος μακρινού. Αυτό τα κάνει δημιουργικά και στην πράξη ικανοποιούν με έναν τρόπο οικείο, ακόμη και όσους δεν έχουν γευτεί ξανά κάτι παρόμοιο.

Πέρα από τις εξαίρετες πρώτες ύλες, πολλά πράγματα που θα γευτείτε στα πιάτα του σεφ και συνιδιοκτήτη, Γιώργου Κατακαλίδη, είναι χειροποίητα, όπως ο παστουρμάς ξιφία. Αλλά και ελιές σπιτικές, σάλτσες, μελάσα ροδιού, μηλόξυδο και άλλα όμορφα που νοστιμίζουν τα πιάτα του καταλόγου. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: 17ης Νοεμβρίου, Πυλαία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2317 700903

Country Breadery

country-breadery1.jpg

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο νούμερο 13 της Προξένου Κορομηλά, το «Country Breadery» είναι ένα new entry – άνοιξε μόλις το Πάσχα του 2023 - που ήρθε να διευρύνει τους γευστικούς μας ορίζοντες, ως προς τα είδη αρτοποιίας κι εν μέρει και της ζαχαροπλαστικής. Bασική του πρώτη ύλη το φυσικό, χειροποίητο προζύμι αργής ωρίμανσης, ενώ το όνομα του προέρχεται από την ξενική ονομασία του χωριάτικου ψωμιού, αφράτου μέσα και ξεροψημένου έξω, η μυρωδιά και η υφή του οποίου, δεν μοιάζουν με κανενός άλλου.

Ιδιοκτήτες του «Country Breadery» ο Αλέξανδρος Τοπαλίδης και οι αδερφές του Κυριακή και Μαριάνθη, που δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό, στο πρώτο τους αυτό εγχείρημα. Με κοινό συνδετικό κρίκο στην προσπάθειά τους την αναζήτηση του καλού προϊόντος και των καλών γεύσεων, ενώνουν καθημερινά τις δυνάμεις τους στο χώρο τους και μας προτείνουν ό,τι καλύτερο σε άρτους, κουλουράκια, χωριάτικες πίτες και κρουασάν, πάντα με τα πιο ποιοτικά προϊόντα, από επιλεγμένους παραγωγούς.

Στο «Country Breadery» θα βρούμε πέντε τύπους ψωμιού: ολικής, λευκό, ελαιόψωμο, πολύσπορο και γαλλική μπαγκέτα. Όλοι οι άρτοι παρασκευάζονται αποκλειστικά με προζύμι σίκαλης αργής ωρίμανσης που οι ίδιοι ετοιμάζουν με νερό κι αλεύρι. Το προζύμι τους ωριμάζει αργά και σε ελεγχόμενη θερμοκρασία για πολλές ώρες και προσφέρει πολλά οφέλη στη διατροφή.

Ακολουθώντας τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις και με τη φιλοσοφία του «αληθινού φαγητού», όπως παλιά, οι άνθρωποι του «Country Breadery» προσαρμόζουν το ψωμί τους στα νέα δεδομένα και τεχνικές, διατηρώντας ωστόσο, τα καλύτερα δυνατά οφέλη, που προέρχονται από τη χρήση προζυμίου: πιο εύκολο στην πέψη προϊόν, με μεγαλύτερη διατηρησιμότητα, καλύτερη γεύση και μυρωδιά, που θέλει πολλές ώρες να παρασκευασθεί και γίνεται ανάρπαστο από τον κόσμο, αφού δε μοιάζει με άλλα ψωμιά του εμπορίου. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Προξένου Κορομηλά 13, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2314 070919

Crocodilos Τaps & Bottleshop

crocodilos-taps-bottleshop1.jpg

Το «Crocodilos Taps & Bottleshop», είναι ένα σχετικά new entry στη λίστα των μπυραριών της Θεσσαλονίκης. Άνοιξε το Δεκέμβριο του 2022 στο νούμερο 1 της οδού Βοσπόρου στην Τούμπα κι αυτό που φέρει, είναι μία δική του ιδιαιτερότητα: μας προτείνει αποκλειστικά μπύρες μικροζυθοποιών από όλον τον κόσμο, φρέσκες, craft μπύρες, που ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους και μας ταξιδεύουν σε νέους γευστικούς προορισμούς.

Οι «craft» ή αλλιώς οι χειροποίητες μπύρες από μικρούς ζυθοποιούς, έχουν όλες ένα βασικό χαρακτηριστικό, που τις διαφοροποιεί από όλες τις υπόλοιπες: κρύβουν μέσα τους το μεράκι του μικροπαραγωγού τους, σκοπός του οποίου είναι να προωθήσει πρώτα ποιότητα και μετά ποσότητα. Εξ’ ου και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει είναι άριστα, η βύνη κι ο λυκίσκος πρώτης ποιότητας και το τελικό αποτέλεσμα, μοναδικό, που προκύπτει μετά από πειραματισμούς με τις πρώτες ύλες.

Στην μπυραρία «Crocodilos», που δεν είναι σαν καμία άλλη στην πόλη, αυτό το ξέρουν καλά. Το σχετικά νέο αυτό εγχείρημα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα «bottleshop», με προϊόντα από κάθε γωνιά της γης – αρκεί να είναι craft και φρέσκα – κι αποτελεί έμπνευση κι αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας και συνεργασίας τεσσάρων Θεσσαλονικέων, του Στέλιου, του Θανάση, του Τέο και του Στέφανου. Ένα ταξίδι τους στο Βερολίνο και η αγάπη που είχαν από πριν για το συγκεκριμένο είδος μπύρας, τους έκανε να ανοίξουν το δικό τους, αγαπημένο craft στέκι στην πόλη.

Αυτή τη στιγμή, στα ψυγεία του «Crocodilos» παγώνουν 140 ετικέτες και στο χώρο φιλοξενούνται 10 διαφορετικά βαρέλια – που προσεχώς, θα αυξηθούν. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Βοσπόρου 1, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2314 070790

Paul's Burger

pauls-burger1.jpg

Το Μάρτιο του 2023, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, στο νούμερο 38 της Γεωργίου Παπανδρέου (πρώην Ανθέων), ένα δυνατό δίδυμο κόρης και μητέρας που αγαπούν το φαγητό και ειδικά τα burgers, άνοιξε το δικό του street food στέκι, το «Paul’s Burger». Μία σειρά από αμερικάνικου τύπου smash burgers, με μοσχαρίσιο κιμά, χειροποίητες πίκλες και φρεσκοκομμένο cheddar, αλλά και νόστιμες σαλάτες και ποικιλία σε finger food, μας περιμένουν καθημερινά, για να τα δοκιμάσουμε!

Το «Paul’s Burger» πήρε το όνομά του από την πολωνικής καταγωγής Πωλίνα Μαγδαληνή Βοκλάβεκ, τη μητέρα της Τζούλια Βοκλάβεκ. Γνωστές ως Paul και Ju, είναι μητέρα και κόρη, με τη Ju να είναι η ιδιοκτήτρια του καταστήματος. Μαζί φροντίζουν για τις καλύτερες πρώτες ύλες και την ταχύτατη κι άψογη εξυπηρέτησή μας καθημερινά, έχοντας επιλέξει για προϊόν τους, κάτι που σπάνια βρίσκει κανείς στη Θεσσαλονίκη.

Η φιλοσοφία τους, καλύπτει δύο βασικούς άξονες: το «love at first burger» (σ.σ. «έρωτας με το πρώτο burger») και το «skinny people are easy to kidnap, stay safe, eat burgers» (σ.σ. «οι πολύ αδύνατοι άνθρωποι, είναι πιο εύκολο να απαχθούν, μείνετε ασφαλείς, τρώτε burgers»). Με χιούμορ και με φρέσκες ιδέες, μας υποδέχονται καθημερινά.

Λάτρεις – κι όχι μόνο – των burgers, μπορούν να βρουν εδώ μία εντυπωσιακή ποικιλία προτάσεων. Σε κάθε burger τηρείται ο κανόνας του 100% μοσχαρίσιου κιμά (το προμηθεύονται από το «Meating Place Didaskalou», οπότε η ποιότητα είναι εγγυημένη), του smash μπιφτεκιού (πολύ λεπτό μπιφτέκι βόειου κρέατος), της χειροποίητης γλυκιάς πίκλας (όπως στην αμερικάνικη παράδοση των burgers και γενικά της χειροποίητης παρασκευής υλικών, της πατάτας McCein (για σίγουρη ποιότητα) και του brioche ή χωριάτικου, τύπου ciabatta, ψωμιού. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Γεωργίου Παπανδρέου 38, πρώην Ανθέων
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 421322







Οι νέες αφίξεις στην εστίαση της Θεσσαλονίκης αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς. Τόσο στο κέντρο της πόλης, όσο και ανατολικά αλλά και δυτικά, τα 6 παρακάτω new entries έρχονται να καταθέσουν τη δική τους ξεχωριστή υπογραφή στη γαστρονομική σκηνή μίας πόλης, που πάντα ξεχωρίζει για τις γεύσεις και τα αρώματα της.

Εστιατόρια με δημιουργική κουζίνα, πολυχώρος για έξοδο όλη την ημέρα, street food spot με διεθνή χαρακτήρα, bakery με ευρωπαϊκό χρώμα, αλλά και ένας χώρος που αναδεικνύει τη μικροζυθοποιία, συνθέτουν το παζλ των 6 νέων αφίξεων στην Θεσσαλονίκη, που αξίζει να γνωρίζετε.

Πάμε να τις επισκεφτούμε μία προς μία...

Anama

anama1.jpg

Την άνοιξη του 2023, άνοιξε στην Κολοκοτρώνη 10 στον Εύοσμο, το εστιατόριο «Αnama», ένας νέος γαστριμαργικός χώρος, που ήρθε να θυμίσει γεύματα παραδοσιακά, λαχταριστά και καλοφτιαγμένα, να ξυπνήσει μνήμες φαγητού σε χωριό και να προτείνει επιπλέον πολλές μοντέρνες πινελιές στο μενού του.

Το έχουν χαρακτηρίσει ως «ένα πραγματικό στολίδι», έναν «πανέμορφο χώρο, που αναβαθμίζει τη δυτική πλευρά της πόλης», φτιαγμένο «με γούστο κι όμορφα υλικά», καλά «κρυμμένο» στην περιοχή. Πυροστιές και φωτιά στην κουζίνα είναι το βασικό του χαρακτηριστικό, στοιχείο που κάνει την τροφή, φαγητό και την αίσθηση, γεύση. Η φωτιά, η φιλοξενία και τα οικογενειακά γεύματα με αίσθηση χωριού, κάνουν το «Anama» έναν πραγματικά ξεχωριστό χώρο στην Θεσσαλονίκη.

Η ιδέα γύρω από το «Anama», βασίστηκε στο αρχέγονο στοιχείο της φωτιάς, τη γενεσιουργό αρχή του πολιτισμού. Φωτιά και κουζίνα πάνε μαζί, η δεύτερη, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την πρώτη, που δίνει το «παρών» εδώ και χιλιετίες κι – ευτυχώς, όπως λένε και στο «Anama» - συνεχίζει να καίει.

Η φωτιά αποτελεί, λοιπόν, την εστία του εστιατορίου αυτού. Που, χάρη στη λάμψη και τη θέρμη της, μας δίνει πιο νόστιμες γεύσεις, μεταμορφωμένες, γεύματα σιγομαγειρεμένα επάνω στα κούτσουρα, με τις φλόγες να γλύφουν το κάθε ξύλο και να δίνουν αποτέλεσμα διαφορετικό, από αυτό που έχουμε συνηθίσει στην καθημερινότητά μας. Εξάλλου, στο «Anama» ο chef ξέρει πώς να χειριστεί τη φωτιά, την ένταση, το χρόνο και τη θέση των υλικών, κι αυτό φαίνεται από το αποτέλεσμα: η φλόγα της γεύσης ξαναζωντανεύει, μέσα από χιλιολατρεμένες συνταγές και προσεγμένα υλικά. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Κολοκοτρώνη 10, Εύοσμος
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 768576

Mostra

mostra1.jpg

Η Αναστασία Μπέκα είναι μία νέα Θεσσαλονικιά Chef και το «Mostra», είναι ένα νέο μεζεδοπωλείο, το πρώτο της προσωπικό project που, από τέλη Οκτωβρίου του 2023, άνοιξε τις πόρτες του στο νούμερο 22 της οδού Μυστακίδου, στη Χαριλάου.

Μικρό, μοντέρνο και με μίνιμαλ διακόσμηση, φιλοδοξεί να μας μυήσει στη φιλοσοφία της ιδιοκτήτριάς του περί ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, βασισμένης τόσο σε κρέας, όσο και σε ψάρι, σε επιλεγμένα προϊόντα κι ωραία παρουσιασμένα πιάτα, για να ανυπομονούμε να το επισκεφθούμε ξανά και ξανά!

Η Αναστασία Μπέκα, είναι γεννημένη στη Θεσσαλονίκη και είναι μία Chef, με πολλή όρεξη και μεράκι για τη δουλειά της.

Έχοντας βρεθεί στη Γαλλία λίγα χρόνια πριν και καταλαβαίνοντας ότι ως τόπος της άρεσε πολύ, αποφάσισε να επενδύσει σε έναν τομέα που πάντα αγαπούσε, αυτόν της γαστρονομίας. Αφού αποφοίτησε από Ακαδημία Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής του Παρισιού, εργάστηκε αρχικά στη γαλλική πρωτεύουσα και στη συνέχεια στη Νότια Γαλλία, μέχρι να επιστρέψει στη γενέτειρά της, τη Θεσσαλονίκη, όπου την πρωτογνωρίσαμε μέσα από τη συνεργασία της με Ισραηλινούς, δημιουργώντας το πρώτο Kosher εστιατόριο στην πόλη, «Το Cosmos – Routes of Kosher».

Φέτος, έχοντας πλέον και μεγάλη εμπειρία σε εστιατόρια του εξωτερικού και της Ελλάδας, αποφάσισε να ανοίξει το πρώτο δικό της γαστρονομικό project, το ολοκαίνουριο «Mostra», στην περιοχή της Χαριλάου. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Μυστακίδου 22, Χαριλάου
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2310 316162

Τρυγητής

trighitis1.jpg

Καλό φαγητό είναι εκείνο που σε αφήνει με μια αίσθηση πληρότητας, αλλά και με αναμνήσεις που θα σου δείξουν το δρόμο την επόμενη φορά για να το αναζητήσεις ξανά. Στον «Τρυγητή» αυτό το έχουν πετύχει και μάλιστα μέσα σε λίγους μήνες, καθώς άνοιξε τις πόρτες του στους Θεσσαλονικείς μόλις τον περασμένο Απρίλιο.

Στα Κωνσταντινουπολίτικα, σε έναν χώρο λιτό και σύγχρονο -αν και με στοιχεία από το παρελθόν, όπως το μωσαϊκό και οι ξύλινες καρέκλες παλαιού καφενείου- δημιουργούνται πιάτα με γεύσεις ελληνικές, οικείες και χειροποίητες από την αρχή μέχρι το τέλος.

Η βάση για το καλό φαγητό σε αυτή τη σύγχρονη ταβέρνα είναι οι πρώτες ύλες. Πρέπει να είναι άριστες, στην εποχή τους και… διαθέσιμες. Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα εναλλάσσονται και τα πιάτα στον «Τρυγητή». Η κάρτα του μενού μικρή, με μία σταθερή βάση και με αρκετές προσθήκες που καθημερινά είναι διαφορετικές, ανάλογα με το τι καλό θα βρουν στην αγορά οι άνθρωποι του «Τρυγητή» και τι νέο θα εμπνευστούν από αυτό.

Τα πιάτα στον «Τρυγητή» δεν είναι «πειραγμένα», είναι αναθεωρημένα με έντονη γεύση παρελθόντος μακρινού. Αυτό τα κάνει δημιουργικά και στην πράξη ικανοποιούν με έναν τρόπο οικείο, ακόμη και όσους δεν έχουν γευτεί ξανά κάτι παρόμοιο.

Πέρα από τις εξαίρετες πρώτες ύλες, πολλά πράγματα που θα γευτείτε στα πιάτα του σεφ και συνιδιοκτήτη, Γιώργου Κατακαλίδη, είναι χειροποίητα, όπως ο παστουρμάς ξιφία. Αλλά και ελιές σπιτικές, σάλτσες, μελάσα ροδιού, μηλόξυδο και άλλα όμορφα που νοστιμίζουν τα πιάτα του καταλόγου. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: 17ης Νοεμβρίου, Πυλαία
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2317 700903

Country Breadery

country-breadery1.jpg

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο νούμερο 13 της Προξένου Κορομηλά, το «Country Breadery» είναι ένα new entry – άνοιξε μόλις το Πάσχα του 2023 - που ήρθε να διευρύνει τους γευστικούς μας ορίζοντες, ως προς τα είδη αρτοποιίας κι εν μέρει και της ζαχαροπλαστικής. Bασική του πρώτη ύλη το φυσικό, χειροποίητο προζύμι αργής ωρίμανσης, ενώ το όνομα του προέρχεται από την ξενική ονομασία του χωριάτικου ψωμιού, αφράτου μέσα και ξεροψημένου έξω, η μυρωδιά και η υφή του οποίου, δεν μοιάζουν με κανενός άλλου.

Ιδιοκτήτες του «Country Breadery» ο Αλέξανδρος Τοπαλίδης και οι αδερφές του Κυριακή και Μαριάνθη, που δίνουν καθημερινά τον καλύτερό τους εαυτό, στο πρώτο τους αυτό εγχείρημα. Με κοινό συνδετικό κρίκο στην προσπάθειά τους την αναζήτηση του καλού προϊόντος και των καλών γεύσεων, ενώνουν καθημερινά τις δυνάμεις τους στο χώρο τους και μας προτείνουν ό,τι καλύτερο σε άρτους, κουλουράκια, χωριάτικες πίτες και κρουασάν, πάντα με τα πιο ποιοτικά προϊόντα, από επιλεγμένους παραγωγούς.

Στο «Country Breadery» θα βρούμε πέντε τύπους ψωμιού: ολικής, λευκό, ελαιόψωμο, πολύσπορο και γαλλική μπαγκέτα. Όλοι οι άρτοι παρασκευάζονται αποκλειστικά με προζύμι σίκαλης αργής ωρίμανσης που οι ίδιοι ετοιμάζουν με νερό κι αλεύρι. Το προζύμι τους ωριμάζει αργά και σε ελεγχόμενη θερμοκρασία για πολλές ώρες και προσφέρει πολλά οφέλη στη διατροφή.

Ακολουθώντας τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις και με τη φιλοσοφία του «αληθινού φαγητού», όπως παλιά, οι άνθρωποι του «Country Breadery» προσαρμόζουν το ψωμί τους στα νέα δεδομένα και τεχνικές, διατηρώντας ωστόσο, τα καλύτερα δυνατά οφέλη, που προέρχονται από τη χρήση προζυμίου: πιο εύκολο στην πέψη προϊόν, με μεγαλύτερη διατηρησιμότητα, καλύτερη γεύση και μυρωδιά, που θέλει πολλές ώρες να παρασκευασθεί και γίνεται ανάρπαστο από τον κόσμο, αφού δε μοιάζει με άλλα ψωμιά του εμπορίου. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Προξένου Κορομηλά 13, Κέντρο
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2314 070919

Crocodilos Τaps & Bottleshop

crocodilos-taps-bottleshop1.jpg

Το «Crocodilos Taps & Bottleshop», είναι ένα σχετικά new entry στη λίστα των μπυραριών της Θεσσαλονίκης. Άνοιξε το Δεκέμβριο του 2022 στο νούμερο 1 της οδού Βοσπόρου στην Τούμπα κι αυτό που φέρει, είναι μία δική του ιδιαιτερότητα: μας προτείνει αποκλειστικά μπύρες μικροζυθοποιών από όλον τον κόσμο, φρέσκες, craft μπύρες, που ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους και μας ταξιδεύουν σε νέους γευστικούς προορισμούς.

Οι «craft» ή αλλιώς οι χειροποίητες μπύρες από μικρούς ζυθοποιούς, έχουν όλες ένα βασικό χαρακτηριστικό, που τις διαφοροποιεί από όλες τις υπόλοιπες: κρύβουν μέσα τους το μεράκι του μικροπαραγωγού τους, σκοπός του οποίου είναι να προωθήσει πρώτα ποιότητα και μετά ποσότητα. Εξ’ ου και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει είναι άριστα, η βύνη κι ο λυκίσκος πρώτης ποιότητας και το τελικό αποτέλεσμα, μοναδικό, που προκύπτει μετά από πειραματισμούς με τις πρώτες ύλες.

Στην μπυραρία «Crocodilos», που δεν είναι σαν καμία άλλη στην πόλη, αυτό το ξέρουν καλά. Το σχετικά νέο αυτό εγχείρημα, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα «bottleshop», με προϊόντα από κάθε γωνιά της γης – αρκεί να είναι craft και φρέσκα – κι αποτελεί έμπνευση κι αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας και συνεργασίας τεσσάρων Θεσσαλονικέων, του Στέλιου, του Θανάση, του Τέο και του Στέφανου. Ένα ταξίδι τους στο Βερολίνο και η αγάπη που είχαν από πριν για το συγκεκριμένο είδος μπύρας, τους έκανε να ανοίξουν το δικό τους, αγαπημένο craft στέκι στην πόλη.

Αυτή τη στιγμή, στα ψυγεία του «Crocodilos» παγώνουν 140 ετικέτες και στο χώρο φιλοξενούνται 10 διαφορετικά βαρέλια – που προσεχώς, θα αυξηθούν. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Βοσπόρου 1, Τούμπα
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2314 070790

Paul's Burger

pauls-burger1.jpg

Το Μάρτιο του 2023, στην ανατολική Θεσσαλονίκη, στο νούμερο 38 της Γεωργίου Παπανδρέου (πρώην Ανθέων), ένα δυνατό δίδυμο κόρης και μητέρας που αγαπούν το φαγητό και ειδικά τα burgers, άνοιξε το δικό του street food στέκι, το «Paul’s Burger». Μία σειρά από αμερικάνικου τύπου smash burgers, με μοσχαρίσιο κιμά, χειροποίητες πίκλες και φρεσκοκομμένο cheddar, αλλά και νόστιμες σαλάτες και ποικιλία σε finger food, μας περιμένουν καθημερινά, για να τα δοκιμάσουμε!

Το «Paul’s Burger» πήρε το όνομά του από την πολωνικής καταγωγής Πωλίνα Μαγδαληνή Βοκλάβεκ, τη μητέρα της Τζούλια Βοκλάβεκ. Γνωστές ως Paul και Ju, είναι μητέρα και κόρη, με τη Ju να είναι η ιδιοκτήτρια του καταστήματος. Μαζί φροντίζουν για τις καλύτερες πρώτες ύλες και την ταχύτατη κι άψογη εξυπηρέτησή μας καθημερινά, έχοντας επιλέξει για προϊόν τους, κάτι που σπάνια βρίσκει κανείς στη Θεσσαλονίκη.

Η φιλοσοφία τους, καλύπτει δύο βασικούς άξονες: το «love at first burger» (σ.σ. «έρωτας με το πρώτο burger») και το «skinny people are easy to kidnap, stay safe, eat burgers» (σ.σ. «οι πολύ αδύνατοι άνθρωποι, είναι πιο εύκολο να απαχθούν, μείνετε ασφαλείς, τρώτε burgers»). Με χιούμορ και με φρέσκες ιδέες, μας υποδέχονται καθημερινά.

Λάτρεις – κι όχι μόνο – των burgers, μπορούν να βρουν εδώ μία εντυπωσιακή ποικιλία προτάσεων. Σε κάθε burger τηρείται ο κανόνας του 100% μοσχαρίσιου κιμά (το προμηθεύονται από το «Meating Place Didaskalou», οπότε η ποιότητα είναι εγγυημένη), του smash μπιφτεκιού (πολύ λεπτό μπιφτέκι βόειου κρέατος), της χειροποίητης γλυκιάς πίκλας (όπως στην αμερικάνικη παράδοση των burgers και γενικά της χειροποίητης παρασκευής υλικών, της πατάτας McCein (για σίγουρη ποιότητα) και του brioche ή χωριάτικου, τύπου ciabatta, ψωμιού. Δείτε περισσότερα…

Διεύθυνση: Γεωργίου Παπανδρέου 38, πρώην Ανθέων
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 421322







ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία