ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άδωνις Γεωργιάδης στη «ΜτΚ»: Το κρίσιμο είναι τα προβλήματα των πολιτών. Όσο ασχολούμαστε με αυτά, όλα θα πάνε καλά

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μιλά στη «ΜτΚ» για το στοίχημα της κυβέρνησης σχετικά με την ανεργία, τις κλαδικές και τις συλλογικές συμβάσεις, τον Στέφανο Κασσελάκη, το ΠΑΣΟΚ και την κρίση στη Μέση Ανατολή

 05/11/2023 18:00

Άδωνις Γεωργιάδης στη «ΜτΚ»: Το κρίσιμο είναι τα προβλήματα των πολιτών. Όσο ασχολούμαστε με αυτά, όλα θα πάνε καλά

Νίκος Οικονόμου

«Το κρίσιμο είναι τα προβλήματα των πολιτών. Όσο ασχολούμαστε με αυτά, όλα θα πάνε καλά», τονίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» σημειώνει ότι η «ΝΔ έχει την ευχέρεια να είναι το μόνο κόμμα που ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου. Όλοι οι άλλοι ασχολούνται με κάτι άλλο».

Επισημαίνει ότι «κάθε φορά μπορεί κάποιος να πει κάτι λάθος. Συμβαίνει αυτό στη ζωή, ιδιαίτερα όταν μιλάς συχνά. Για εμένα η αλαζονεία είναι υπαρκτός κίνδυνος και πρέπει να την αποφύγουμε πάση δυνάμει».

Για τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις απαντά ότι «δεν είναι ακόμα η ώρα τους» και για τις κλαδικές συμβάσεις ότι «όπου επιτυγχάνονται τις υποστηρίζουμε αλλά δεν μπορούμε να παρέμβουμε». Για την ανεργία επισημαίνει «ότι η Ελλάδα έχει από τη μία επίμονη ανεργία 10% και από την άλλη συνεχή αιτήματα μετακλήσεως των εργαζομένων από το εξωτερικό από διαφορετικούς κλάδους. Είναι ο μεγάλος μας γρίφος και το μεγάλο μας στοίχημα. Δουλεύουμε για να το λύσουμε».

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές απαντά ότι «η ΝΔ κέρδισε 200 από τους 300 δήμους και τις οκτώ από τις 13 περιφέρειες. Αν αυτό θεωρείται από κάποιους ήττα, νομίζω ότι έχουμε ξεχάσει την έννοια της ήττας. Μια χαρά τα πήγε η ΝΔ. Ούτε κίτρινες κάρτες ακούω, ούτε κόκκινες, ούτε μπλε».

Για τον Στέφανο Κασσελάκη τονίζει ότι «έκανε μία απίστευτα ωραία εκκίνηση στην πολιτική του διαδρομή και κατάφερε να κερδίσει σχετικά εύκολα και εντυπωσιακά τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Από την επόμενη μέρα όμως μόνο χάνει. Όταν έχεις ως κεντρική γραμμή προσώπων τον κύριο Πολάκη και την κυρία Τζάκρη, πάει να πει ότι δεν έχεις καθόλου επαφή με την πραγματικότητα. Οι άνθρωποι αυτοί είναι μόνο για να διώχνουν ψήφους, όχι για να φέρνουν». Όσο για το ΠΑΣΟΚ, απαντά: «Μακάρι να βρει τον βηματισμό του όπως και όλα τα κόμματα για το καλό της χώρας. Στο τέλος της ημέρας όλοι είμαστε εδώ για το καλό της χώρας.

Για τη Μέση Ανατολή σημειώνει με νόημα ότι «το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί και δεν είναι μόνο το τρομακτικό χτύπημα που είδαμε και μας ‘ξύπνησε’ όλους. Είναι οι 3.000-4.000 ρουκέτες που το Ισραήλ δέχεται κάθε χρόνο είτε από τη Χαμάς είτε από την Χεζμπολάχ. Κάποτε πρέπει να σταματήσουν να ρίχνουν ρουκέτες και να καταλάβουν ότι το Ισραήλ υπάρχει γιατί έχει δικαίωμα να υπάρχει. Και η όποια λύση του παλαιστινιακού ζητήματος δεν θα είναι μέσω της καταστροφής του Ισραήλ, θα είναι με το Ισραήλ. Όταν αυτό γίνει αντιληπτό σε όλους, τότε όλα θα πάνε καλά».

Κύριε Γεωργιάδη, αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση συμπλήρωσε πέντε μήνες θητείας. Είστε ευχαριστημένος από τον απολογισμό αλλά και την απόδοση της περιόδου;

Δεν μπορώ να κρίνω την απόδοση του συνόλου του κυβερνητικού έργου, προσωπικά μπορώ να σας μιλήσω για τον τομέα της ευθύνης μου.

Το υπουργείο Εργασίας αυτούς τους πέντε μήνες έχει ήδη ψηφίσει ένα σημαντικό νομοσχέδιο που έχει γίνει αφενός δεκτό από την αγορά. Έχει ετοιμάσει και βγάζει στη δημόσια διαβούλευση το δεύτερο το νομοσχέδιο. Έχει εκκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό τις εκκρεμείς κύριες και επικουρικές συντάξεις και έχει προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα σε σχέση με το παρελθόν τα προγράμματα κατάρτισης της ΔΥΠΑ.

Πιστεύω ότι το υπουργείο έχει να παρουσιάσει πολύ σημαντικό έργο για πέντε μήνες. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, πολλή ανηφόρα, πολύ κουπί για να λύσουμε τα προβλήματα των ανθρώπων.

Για τον απολογισμό του συνόλου της κυβερνήσεως όμως υπεύθυνος να απαντήσει είναι μόνον ο πρωθυπουργός.

Ήταν το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών μία κίτρινη κάρτα για επιλογές που έκανε η κυβέρνηση και η ΝΔ;

Ακούω συχνά την ερώτηση αυτή και οφείλω να σας πω ότι μου κάνει και λίγο εντύπωση. Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε 200 από τους 300 δήμους. Κέρδισε τις οκτώ από τις 13 Περιφέρειες. Αν αυτό θεωρείται από κάποιους ήττα, νομίζω ότι έχουμε ξεχάσει την έννοια της ήττας. Μια χαρά τα πήγε η Νέα Δημοκρατία στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όσους εξελέγησαν.

Οι εκλογές όμως ανήκουν πια στο παρελθόν, είμαστε πλέον αντιμέτωποι με τα προβλήματα των πολιτών.

Ούτε κίτρινες κάρτες ακούω, ούτε κόκκινες, ούτε μπλε. Ένα μόνο μας νοιάζει, να λύνουμε τα προβλήματα του κόσμου. Αν λύνονται τα προβλήματα του κόσμου, όλα θα πάνε καλά. Αν δεν τα λύσουμε, ο κόσμος θα μας στείλει σπίτι μας και έτσι πρέπει να γίνει. Έτσι λειτουργεί η πολιτική.

Οι δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν διαφορά πάνω από 20 μονάδες από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ. Πού οφείλεται αυτό κατά τη γνώμη σας;

Η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στα επίπεδα των εθνικών εκλογών και ολίγον αυξημένη διότι η αντιπολίτευση γενικά, όχι μόνο η αξιωματική, δεν έχει βρει ακόμα τον βηματισμό μιας πραγματικής αντιπολίτευσης.

Η Νέα Δημοκρατία έχει την ευχέρεια να είναι το μόνο κόμμα που ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου. Όλοι οι άλλοι ασχολούνται με κάτι άλλο.

Θα φέρω ένα παράδειγμα. Όταν φέραμε το εργασιακό νομοσχέδιο, θυμάστε τι έλεγαν στη Βουλή τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Ότι δήθεν καταργούμε το οκτάωρο, το πενθήμερο και τα λοιπά. Ποιον εκπροσωπούσαν όταν τα έλεγαν αυτά; Τον εαυτό τους. Μετά αναρωτιούνται γιατί χάνουν τις εκλογές. Όλος ο κόσμος της εργασίας ψάχνει να βρει δουλειά. Ψάχνει να αυξήσει τον μισθό του. Αυτά τον «καίνε», δεν τον «καίνε» οι τσακωμοί οι δικοί μου με το ΠΑΣΟΚ και με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν δεν το καταλάβουν αυτό στην αντιπολίτευση, ότι έχει έρθει η ώρα να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων, δεν θα μπορέσουν να πάνε καλύτερα και εμείς από την άλλη, όσο ασχολούμαστε με τα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.

Πώς κρίνετε μέχρι στιγμής την αντιπολιτευτική τακτική του Στέφανου Κασσελάκη που συμπληρώνει πια ενάμιση μήνα στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο κύριος Κασσελάκης έκανε μία απίστευτα ωραία εκκίνηση στην πολιτική του διαδρομή και κατάφερε να κερδίσει σχετικά εύκολα και εντυπωσιακά τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Από την επόμενη μέρα όμως, μόνο χάνει. Δεν έχω δει τίποτα που να είναι άξιο λόγου για αρχηγό αξιωματικής αντιπολιτεύσεως σε ενάμιση μήνα.

Να το πω λίγο διαφορετικά, όταν έχεις ως κεντρική γραμμή προσώπων τον κύριο Πολάκη και την κυρία Τζάκρη, πάει να πει ότι δεν έχεις καθόλου επαφή με την πραγματικότητα. Οι άνθρωποι αυτοί είναι μόνο για να διώχνουν ψήφους, όχι για να φέρνουν. Άρα;

Θεωρείτε πιθανή τη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ;

Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ νομίζω είναι βέβαιη, δεν είναι απλώς πιθανή. Πώς μπορεί να αποφευχθεί μετά από όλα αυτά που έχουν πει ο ένας για τον άλλον; Το θεωρώ πολύ απίθανο.

Η κυρία Τζάκρη προχθές έλεγε ότι πρέπει να διαγραφούν χωρίς δισταγμό. Και να μη διαγραφούν τώρα, τι θα γίνει; Θα έχει ηττηθεί ο πρόεδρός τους, δηλαδή πάλι αδιέξοδο. Δεν βλέπω, λοιπόν, να αποφεύγουν τη διάσπαση.

Το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται σιγά-σιγά σε αξιωματική αντιπολίτευση; Σας φοβίζει αυτό;

Καταρχάς δεν με φοβίζει να υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση. Το θεωρώ επιβεβλημένο. Σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα υπάρχει εναλλαγή στην εξουσία. Δεν τη φοβάμαι, αυτά εντάσσονται όλα στο πλαίσιο της δημοκρατίας. Μακάρι το ΠΑΣΟΚ να βρει τον βηματισμό του όπως και όλα τα κόμματα, για το καλό της χώρας. Στο τέλος της ημέρας όλοι είμαστε εδώ για το καλό της χώρας.

Με την αντιπολίτευση τόσο αδύναμη αποτελούν η αλαζονεία και οι βιαστικές δηλώσεις -όπως είπε και ο πρωθυπουργός- δύο βασικούς κινδύνους για την κυβέρνηση σήμερα;

Κάθε φορά μπορεί κάποιος να πει κάτι λάθος. Συμβαίνει αυτό στη ζωή, ιδιαίτερα όταν μιλάς συχνά. Για εμένα η αλαζονεία είναι υπαρκτός κίνδυνος και πρέπει να την αποφύγουμε πάση δυνάμει. Γιατί η αλαζονεία είναι αποκρουστική για τους πολίτες και έχουν δίκιο. Και δεν υπάρχει και λόγος να έχουμε αλαζονεία. Τα πράγματα στην πολιτική αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη.

Επαναλαμβάνω, το κρίσιμο είναι τα προβλήματα των πολιτών. Όσο ασχολούμαστε με αυτά, όλα θα πάνε καλά.

Σας φοβίζει μήπως η κρίση στη Μέση Ανατολή φρενάρει την ακμάζουσα ελληνική οικονομία που βαδίζει από τη μία αναβάθμιση στην άλλη;

Όποιος πει ότι δεν τον φοβίζει η κρίση στη Μέση Ανατολή είναι εκτός τόπου και χρόνου. Η κρίση στη Μέση Ανατολή είναι τρομακτική.

Τρομακτική πρώτα από όλα γιατί ξεκίνησε από ένα φρικιαστικό γεγονός: Την ανελέητη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Τρομακτική γιατί έχει εικόνες αθώων ανθρώπων που σκοτώνονται στη Γάζα ή αλλού, που κανένας μας δεν μπορεί να είναι χαρούμενος όταν τις βλέπει. Τρομακτική γιατί δεν ξέρει κανείς πόσοι άλλοι πρόκειται να εμπλακούν. Είναι μια πολύ άσχημη ιστορία.

Όμως εδώ οφείλω να πω ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί και δεν είναι μόνο το τρομακτικό χτύπημα που είδαμε και μας «ξύπνησε» όλους. Είναι οι 3.000-4.000 ρουκέτες που το Ισραήλ δέχεται κάθε χρόνο είτε από τη Χαμάς είτε από την Χεζμπολάχ.

Κάποτε πρέπει να σταματήσουν να ρίχνουν ρουκέτες. Κάποτε πρέπει να καταλάβουν ότι το Ισραήλ υπάρχει γιατί έχει δικαίωμα να υπάρχει. Και η όποια λύση του παλαιστινιακού ζητήματος δεν θα είναι μέσω της καταστροφής του Ισραήλ, θα είναι με το Ισραήλ. Όταν αυτό γίνει αντιληπτό σε όλους, τότε όλα θα πάνε καλά.

Η ακρίβεια παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα. Πώς βλέπετε να αντιμετωπίζεται πιο αποτελεσματικά;

Η ερώτηση αυτή εκφεύγει των τωρινών μου αρμοδιοτήτων, ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργού Ανάπτυξης. Ό,τι και να πω θα θεωρηθεί υπόδειξη στον διάδοχό μου και δεν θα το ήθελα. Ξέρω ότι δίνει τον αγώνα του και τον δίνει καλά.

Πάμε λίγο στα του υπουργείου σας. Πότε θα έχουμε ξανά εθνικές συλλογικές συμβάσεις; Και τι θα γίνει με τις κλαδικές συμβάσεις;

Για τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις δεν είναι ακόμα η ώρα. Θα είναι το κλείσιμο του κύκλου της κανονικότητας. Τις υποστηρίζω, τις έχω ως μακρινό στόχο, αλλά δεν είναι κάτι που θα γίνει αύριο.

Για τις κλαδικές συμβάσεις, όπου επιτυγχάνονται τις υποστηρίζουμε αλλά δεν μπορούμε να παρέμβουμε.

Πώς πάμε με την έκδοση των νέων συντάξεων; Είστε ευχαριστημένος;

Η έκδοση των νέων συντάξεων προχωρά πάρα πολύ καλά. Είμαστε ήδη αρκετά πιο κάτω από την ημέρα που ήρθα στο υπουργείο και στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις. Έχουμε θέσει κάποιους «φιλόδοξους» στόχους για το τέλος της χρονιάς, πιστεύω ότι θα τους πετύχουμε.

Αυτές τις ημέρες ξεκίνησε η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για το «Πιλοτικό Πρόγραμμα κινητικότητας 500 ανέργων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης» της ΔΥΠΑ. Τι σηματοδοτεί και τι λένε τα πρώτα νούμερα;

Είμαι πάρα πολύ υπερήφανος για το πιλοτικό πρόγραμμα κινητικότητας που προκηρύξαμε και θα σας πω για ποιους λόγους.

Πρώτον, γιατί είναι αίτημα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου που μου έγινε επισήμως όταν κατέβηκα στο Ηράκλειο της Κρήτης τον Αύγουστο. Τους υποσχέθηκα ότι θα γίνει και έγινε. Και χαίρομαι γιατί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου με πήρε να με συγχαρεί και να μου πει ότι πραγματικά δεν περίμεναν ότι θα ήμουν τόσο καίριος και αποτελεσματικός. Θέλω οι πολίτες να ξέρουν ότι όταν λέμε κάτι το εννοούμε.

Το πώς θα πάει όλο αυτό, θα το ξέρουμε σε λίγες μέρες. Είναι πολύ νωρίς για να σας μιλήσω με στοιχεία, περιμένω κι εγώ να μου τα δώσουν. Είμαι αισιόδοξος. Εάν πάντως δουλέψει, σίγουρα θα το επεκτείνουμε.

Μεγάλο πρόβλημα παραμένει η ανεργία παρά τη μείωσή της στα πιο χαμηλά επίπεδα της 15ετίας. Ποιος είναι ο οδικός χάρτης για την αντιμετώπισή της;

Είναι εντυπωσιακό και οξύμωρο ότι η Ελλάδα έχει από τη μία επίμονη ανεργία 10% και από την άλλη συνεχή αιτήματα μετακλήσεως των εργαζομένων από το εξωτερικό από διαφορετικούς κλάδους. Είναι ο μεγάλος γρίφος και το μεγάλο μας στοίχημα. Δουλεύουμε για να το λύσουμε. Πάντως η ανεργία συνεχίζει να αποκλιμακώνεται.

Για το τέλος, το θέμα της κατάρτισης. Τι σκέψεις και ποια συγκεκριμένα σχέδια υπάρχουν εδώ;

Η ορθή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων για την κατάρτιση είναι σήμερα το μεγαλύτερο εθνικό μας στοίχημα διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να συνταιριάξουμε τις προσφερόμενες από την αγορά εργασίας δεξιότητες με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Πιστεύω ότι θα το πετύχουμε.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 05.11.2023

«Το κρίσιμο είναι τα προβλήματα των πολιτών. Όσο ασχολούμαστε με αυτά, όλα θα πάνε καλά», τονίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» σημειώνει ότι η «ΝΔ έχει την ευχέρεια να είναι το μόνο κόμμα που ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου. Όλοι οι άλλοι ασχολούνται με κάτι άλλο».

Επισημαίνει ότι «κάθε φορά μπορεί κάποιος να πει κάτι λάθος. Συμβαίνει αυτό στη ζωή, ιδιαίτερα όταν μιλάς συχνά. Για εμένα η αλαζονεία είναι υπαρκτός κίνδυνος και πρέπει να την αποφύγουμε πάση δυνάμει».

Για τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις απαντά ότι «δεν είναι ακόμα η ώρα τους» και για τις κλαδικές συμβάσεις ότι «όπου επιτυγχάνονται τις υποστηρίζουμε αλλά δεν μπορούμε να παρέμβουμε». Για την ανεργία επισημαίνει «ότι η Ελλάδα έχει από τη μία επίμονη ανεργία 10% και από την άλλη συνεχή αιτήματα μετακλήσεως των εργαζομένων από το εξωτερικό από διαφορετικούς κλάδους. Είναι ο μεγάλος μας γρίφος και το μεγάλο μας στοίχημα. Δουλεύουμε για να το λύσουμε».

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές απαντά ότι «η ΝΔ κέρδισε 200 από τους 300 δήμους και τις οκτώ από τις 13 περιφέρειες. Αν αυτό θεωρείται από κάποιους ήττα, νομίζω ότι έχουμε ξεχάσει την έννοια της ήττας. Μια χαρά τα πήγε η ΝΔ. Ούτε κίτρινες κάρτες ακούω, ούτε κόκκινες, ούτε μπλε».

Για τον Στέφανο Κασσελάκη τονίζει ότι «έκανε μία απίστευτα ωραία εκκίνηση στην πολιτική του διαδρομή και κατάφερε να κερδίσει σχετικά εύκολα και εντυπωσιακά τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Από την επόμενη μέρα όμως μόνο χάνει. Όταν έχεις ως κεντρική γραμμή προσώπων τον κύριο Πολάκη και την κυρία Τζάκρη, πάει να πει ότι δεν έχεις καθόλου επαφή με την πραγματικότητα. Οι άνθρωποι αυτοί είναι μόνο για να διώχνουν ψήφους, όχι για να φέρνουν». Όσο για το ΠΑΣΟΚ, απαντά: «Μακάρι να βρει τον βηματισμό του όπως και όλα τα κόμματα για το καλό της χώρας. Στο τέλος της ημέρας όλοι είμαστε εδώ για το καλό της χώρας.

Για τη Μέση Ανατολή σημειώνει με νόημα ότι «το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί και δεν είναι μόνο το τρομακτικό χτύπημα που είδαμε και μας ‘ξύπνησε’ όλους. Είναι οι 3.000-4.000 ρουκέτες που το Ισραήλ δέχεται κάθε χρόνο είτε από τη Χαμάς είτε από την Χεζμπολάχ. Κάποτε πρέπει να σταματήσουν να ρίχνουν ρουκέτες και να καταλάβουν ότι το Ισραήλ υπάρχει γιατί έχει δικαίωμα να υπάρχει. Και η όποια λύση του παλαιστινιακού ζητήματος δεν θα είναι μέσω της καταστροφής του Ισραήλ, θα είναι με το Ισραήλ. Όταν αυτό γίνει αντιληπτό σε όλους, τότε όλα θα πάνε καλά».

Κύριε Γεωργιάδη, αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση συμπλήρωσε πέντε μήνες θητείας. Είστε ευχαριστημένος από τον απολογισμό αλλά και την απόδοση της περιόδου;

Δεν μπορώ να κρίνω την απόδοση του συνόλου του κυβερνητικού έργου, προσωπικά μπορώ να σας μιλήσω για τον τομέα της ευθύνης μου.

Το υπουργείο Εργασίας αυτούς τους πέντε μήνες έχει ήδη ψηφίσει ένα σημαντικό νομοσχέδιο που έχει γίνει αφενός δεκτό από την αγορά. Έχει ετοιμάσει και βγάζει στη δημόσια διαβούλευση το δεύτερο το νομοσχέδιο. Έχει εκκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό τις εκκρεμείς κύριες και επικουρικές συντάξεις και έχει προχωρήσει με μεγάλη ταχύτητα σε σχέση με το παρελθόν τα προγράμματα κατάρτισης της ΔΥΠΑ.

Πιστεύω ότι το υπουργείο έχει να παρουσιάσει πολύ σημαντικό έργο για πέντε μήνες. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, πολλή ανηφόρα, πολύ κουπί για να λύσουμε τα προβλήματα των ανθρώπων.

Για τον απολογισμό του συνόλου της κυβερνήσεως όμως υπεύθυνος να απαντήσει είναι μόνον ο πρωθυπουργός.

Ήταν το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών μία κίτρινη κάρτα για επιλογές που έκανε η κυβέρνηση και η ΝΔ;

Ακούω συχνά την ερώτηση αυτή και οφείλω να σας πω ότι μου κάνει και λίγο εντύπωση. Η Νέα Δημοκρατία κέρδισε 200 από τους 300 δήμους. Κέρδισε τις οκτώ από τις 13 Περιφέρειες. Αν αυτό θεωρείται από κάποιους ήττα, νομίζω ότι έχουμε ξεχάσει την έννοια της ήττας. Μια χαρά τα πήγε η Νέα Δημοκρατία στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όσους εξελέγησαν.

Οι εκλογές όμως ανήκουν πια στο παρελθόν, είμαστε πλέον αντιμέτωποι με τα προβλήματα των πολιτών.

Ούτε κίτρινες κάρτες ακούω, ούτε κόκκινες, ούτε μπλε. Ένα μόνο μας νοιάζει, να λύνουμε τα προβλήματα του κόσμου. Αν λύνονται τα προβλήματα του κόσμου, όλα θα πάνε καλά. Αν δεν τα λύσουμε, ο κόσμος θα μας στείλει σπίτι μας και έτσι πρέπει να γίνει. Έτσι λειτουργεί η πολιτική.

Οι δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν διαφορά πάνω από 20 μονάδες από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ. Πού οφείλεται αυτό κατά τη γνώμη σας;

Η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στα επίπεδα των εθνικών εκλογών και ολίγον αυξημένη διότι η αντιπολίτευση γενικά, όχι μόνο η αξιωματική, δεν έχει βρει ακόμα τον βηματισμό μιας πραγματικής αντιπολίτευσης.

Η Νέα Δημοκρατία έχει την ευχέρεια να είναι το μόνο κόμμα που ασχολείται με τα πραγματικά προβλήματα του κόσμου. Όλοι οι άλλοι ασχολούνται με κάτι άλλο.

Θα φέρω ένα παράδειγμα. Όταν φέραμε το εργασιακό νομοσχέδιο, θυμάστε τι έλεγαν στη Βουλή τα κόμματα της αντιπολίτευσης; Ότι δήθεν καταργούμε το οκτάωρο, το πενθήμερο και τα λοιπά. Ποιον εκπροσωπούσαν όταν τα έλεγαν αυτά; Τον εαυτό τους. Μετά αναρωτιούνται γιατί χάνουν τις εκλογές. Όλος ο κόσμος της εργασίας ψάχνει να βρει δουλειά. Ψάχνει να αυξήσει τον μισθό του. Αυτά τον «καίνε», δεν τον «καίνε» οι τσακωμοί οι δικοί μου με το ΠΑΣΟΚ και με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν δεν το καταλάβουν αυτό στην αντιπολίτευση, ότι έχει έρθει η ώρα να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων, δεν θα μπορέσουν να πάνε καλύτερα και εμείς από την άλλη, όσο ασχολούμαστε με τα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα.

Πώς κρίνετε μέχρι στιγμής την αντιπολιτευτική τακτική του Στέφανου Κασσελάκη που συμπληρώνει πια ενάμιση μήνα στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο κύριος Κασσελάκης έκανε μία απίστευτα ωραία εκκίνηση στην πολιτική του διαδρομή και κατάφερε να κερδίσει σχετικά εύκολα και εντυπωσιακά τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ. Από την επόμενη μέρα όμως, μόνο χάνει. Δεν έχω δει τίποτα που να είναι άξιο λόγου για αρχηγό αξιωματικής αντιπολιτεύσεως σε ενάμιση μήνα.

Να το πω λίγο διαφορετικά, όταν έχεις ως κεντρική γραμμή προσώπων τον κύριο Πολάκη και την κυρία Τζάκρη, πάει να πει ότι δεν έχεις καθόλου επαφή με την πραγματικότητα. Οι άνθρωποι αυτοί είναι μόνο για να διώχνουν ψήφους, όχι για να φέρνουν. Άρα;

Θεωρείτε πιθανή τη διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ;

Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ νομίζω είναι βέβαιη, δεν είναι απλώς πιθανή. Πώς μπορεί να αποφευχθεί μετά από όλα αυτά που έχουν πει ο ένας για τον άλλον; Το θεωρώ πολύ απίθανο.

Η κυρία Τζάκρη προχθές έλεγε ότι πρέπει να διαγραφούν χωρίς δισταγμό. Και να μη διαγραφούν τώρα, τι θα γίνει; Θα έχει ηττηθεί ο πρόεδρός τους, δηλαδή πάλι αδιέξοδο. Δεν βλέπω, λοιπόν, να αποφεύγουν τη διάσπαση.

Το ΠΑΣΟΚ αναδεικνύεται σιγά-σιγά σε αξιωματική αντιπολίτευση; Σας φοβίζει αυτό;

Καταρχάς δεν με φοβίζει να υπάρχει αξιωματική αντιπολίτευση. Το θεωρώ επιβεβλημένο. Σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα υπάρχει εναλλαγή στην εξουσία. Δεν τη φοβάμαι, αυτά εντάσσονται όλα στο πλαίσιο της δημοκρατίας. Μακάρι το ΠΑΣΟΚ να βρει τον βηματισμό του όπως και όλα τα κόμματα, για το καλό της χώρας. Στο τέλος της ημέρας όλοι είμαστε εδώ για το καλό της χώρας.

Με την αντιπολίτευση τόσο αδύναμη αποτελούν η αλαζονεία και οι βιαστικές δηλώσεις -όπως είπε και ο πρωθυπουργός- δύο βασικούς κινδύνους για την κυβέρνηση σήμερα;

Κάθε φορά μπορεί κάποιος να πει κάτι λάθος. Συμβαίνει αυτό στη ζωή, ιδιαίτερα όταν μιλάς συχνά. Για εμένα η αλαζονεία είναι υπαρκτός κίνδυνος και πρέπει να την αποφύγουμε πάση δυνάμει. Γιατί η αλαζονεία είναι αποκρουστική για τους πολίτες και έχουν δίκιο. Και δεν υπάρχει και λόγος να έχουμε αλαζονεία. Τα πράγματα στην πολιτική αλλάζουν από τη μία στιγμή στην άλλη.

Επαναλαμβάνω, το κρίσιμο είναι τα προβλήματα των πολιτών. Όσο ασχολούμαστε με αυτά, όλα θα πάνε καλά.

Σας φοβίζει μήπως η κρίση στη Μέση Ανατολή φρενάρει την ακμάζουσα ελληνική οικονομία που βαδίζει από τη μία αναβάθμιση στην άλλη;

Όποιος πει ότι δεν τον φοβίζει η κρίση στη Μέση Ανατολή είναι εκτός τόπου και χρόνου. Η κρίση στη Μέση Ανατολή είναι τρομακτική.

Τρομακτική πρώτα από όλα γιατί ξεκίνησε από ένα φρικιαστικό γεγονός: Την ανελέητη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ. Τρομακτική γιατί έχει εικόνες αθώων ανθρώπων που σκοτώνονται στη Γάζα ή αλλού, που κανένας μας δεν μπορεί να είναι χαρούμενος όταν τις βλέπει. Τρομακτική γιατί δεν ξέρει κανείς πόσοι άλλοι πρόκειται να εμπλακούν. Είναι μια πολύ άσχημη ιστορία.

Όμως εδώ οφείλω να πω ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί και δεν είναι μόνο το τρομακτικό χτύπημα που είδαμε και μας «ξύπνησε» όλους. Είναι οι 3.000-4.000 ρουκέτες που το Ισραήλ δέχεται κάθε χρόνο είτε από τη Χαμάς είτε από την Χεζμπολάχ.

Κάποτε πρέπει να σταματήσουν να ρίχνουν ρουκέτες. Κάποτε πρέπει να καταλάβουν ότι το Ισραήλ υπάρχει γιατί έχει δικαίωμα να υπάρχει. Και η όποια λύση του παλαιστινιακού ζητήματος δεν θα είναι μέσω της καταστροφής του Ισραήλ, θα είναι με το Ισραήλ. Όταν αυτό γίνει αντιληπτό σε όλους, τότε όλα θα πάνε καλά.

Η ακρίβεια παραμένει το νούμερο ένα πρόβλημα παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα. Πώς βλέπετε να αντιμετωπίζεται πιο αποτελεσματικά;

Η ερώτηση αυτή εκφεύγει των τωρινών μου αρμοδιοτήτων, ανήκει στην αρμοδιότητα του υπουργού Ανάπτυξης. Ό,τι και να πω θα θεωρηθεί υπόδειξη στον διάδοχό μου και δεν θα το ήθελα. Ξέρω ότι δίνει τον αγώνα του και τον δίνει καλά.

Πάμε λίγο στα του υπουργείου σας. Πότε θα έχουμε ξανά εθνικές συλλογικές συμβάσεις; Και τι θα γίνει με τις κλαδικές συμβάσεις;

Για τις εθνικές συλλογικές συμβάσεις δεν είναι ακόμα η ώρα. Θα είναι το κλείσιμο του κύκλου της κανονικότητας. Τις υποστηρίζω, τις έχω ως μακρινό στόχο, αλλά δεν είναι κάτι που θα γίνει αύριο.

Για τις κλαδικές συμβάσεις, όπου επιτυγχάνονται τις υποστηρίζουμε αλλά δεν μπορούμε να παρέμβουμε.

Πώς πάμε με την έκδοση των νέων συντάξεων; Είστε ευχαριστημένος;

Η έκδοση των νέων συντάξεων προχωρά πάρα πολύ καλά. Είμαστε ήδη αρκετά πιο κάτω από την ημέρα που ήρθα στο υπουργείο και στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις. Έχουμε θέσει κάποιους «φιλόδοξους» στόχους για το τέλος της χρονιάς, πιστεύω ότι θα τους πετύχουμε.

Αυτές τις ημέρες ξεκίνησε η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για το «Πιλοτικό Πρόγραμμα κινητικότητας 500 ανέργων από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου Κρήτης» της ΔΥΠΑ. Τι σηματοδοτεί και τι λένε τα πρώτα νούμερα;

Είμαι πάρα πολύ υπερήφανος για το πιλοτικό πρόγραμμα κινητικότητας που προκηρύξαμε και θα σας πω για ποιους λόγους.

Πρώτον, γιατί είναι αίτημα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου που μου έγινε επισήμως όταν κατέβηκα στο Ηράκλειο της Κρήτης τον Αύγουστο. Τους υποσχέθηκα ότι θα γίνει και έγινε. Και χαίρομαι γιατί ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου με πήρε να με συγχαρεί και να μου πει ότι πραγματικά δεν περίμεναν ότι θα ήμουν τόσο καίριος και αποτελεσματικός. Θέλω οι πολίτες να ξέρουν ότι όταν λέμε κάτι το εννοούμε.

Το πώς θα πάει όλο αυτό, θα το ξέρουμε σε λίγες μέρες. Είναι πολύ νωρίς για να σας μιλήσω με στοιχεία, περιμένω κι εγώ να μου τα δώσουν. Είμαι αισιόδοξος. Εάν πάντως δουλέψει, σίγουρα θα το επεκτείνουμε.

Μεγάλο πρόβλημα παραμένει η ανεργία παρά τη μείωσή της στα πιο χαμηλά επίπεδα της 15ετίας. Ποιος είναι ο οδικός χάρτης για την αντιμετώπισή της;

Είναι εντυπωσιακό και οξύμωρο ότι η Ελλάδα έχει από τη μία επίμονη ανεργία 10% και από την άλλη συνεχή αιτήματα μετακλήσεως των εργαζομένων από το εξωτερικό από διαφορετικούς κλάδους. Είναι ο μεγάλος γρίφος και το μεγάλο μας στοίχημα. Δουλεύουμε για να το λύσουμε. Πάντως η ανεργία συνεχίζει να αποκλιμακώνεται.

Για το τέλος, το θέμα της κατάρτισης. Τι σκέψεις και ποια συγκεκριμένα σχέδια υπάρχουν εδώ;

Η ορθή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων για την κατάρτιση είναι σήμερα το μεγαλύτερο εθνικό μας στοίχημα διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να συνταιριάξουμε τις προσφερόμενες από την αγορά εργασίας δεξιότητες με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Πιστεύω ότι θα το πετύχουμε.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 05.11.2023

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία