ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

87η ΔΕΘ: Βαλκανική στροφή με το βλέμμα στο αύριο

Το στίγμα της φετινής διοργάνωσης - Πού θα εστιάσει - Η ελληνική περιφέρεια στο επίκεντρο - Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ - HELEXPO, Κυριάκος Ποζρικίδης μιλά στη «ΜτΚ»

 01/08/2023 07:00

87η ΔΕΘ: Βαλκανική στροφή με το βλέμμα στο αύριο

Στέφανος Μαχτσίρας

Σταθερά και δυναμικά παρούσα «δηλώνει» και φέτος η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (9-17 Σεπτεμβρίου), συνεπής στο καθιερωμένο φθινοπωρινό ραντεβού της με επισκέπτες και εκθέτες. Η φετινή διοργάνωση θα έχει στο επίκεντρο την τεχνολογία, την πράσινη ανάπτυξη, την ενέργεια και το μικρομεσαίο επιχειρείν.

Η ΔΕΘ επιδιώκει να αναδείξει τη δυναμική και τις προοπτικές της αγοράς με τις πλέον σύγχρονες υπηρεσίες και τεχνολογίες που προσφέρονται φιλοξενώντας και φέτος ένα ευρύτατο φάσμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας και παραγωγικότητας με έμφαση στην ελληνική περιφέρεια.

Σε μία περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές επίπεδο, η 87η ΔΕΘ θα παρουσιάσει όλες τις νέες προκλήσεις στην τεχνολογία, καινοτομία, προστασία του περιβάλλοντος, ενέργεια, εκπαίδευση, start-ups και ηλεκτρονική διακυβέρνηση. 

Παράλληλα η 87η ΔΕΘ θα φιλοξενήσει και πλήθος ψυχαγωγικών εκδηλώσεων για όλες τις ηλικίες.

Τα Forum και το πολιτικό... άρωμα

Ταυτόχρονα, η διοργάνωση προετοιμάζει το καθιερωμένο Helexpo Forum, τη συνεδριακή πλατφόρμα διαλόγου, που «καθιερώθηκε» εν μέσω πανδημίας, για όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά και οικονομικά ζητήματα της χώρας.

Στην ίδια κατεύθυνση, εκτιμάται ότι και ένα μέρος από το οικονομικό φόρουμ που θα γίνει και φέτος παράλληλα με τη διεξαγωγή της ΔΕΘ θα εστιαστεί στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες έχουν τεράστια περιθώρια περαιτέρω σύσφιξης. Προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνουν και επιχειρηματικές συναντήσεις Β2Β ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Στο πλαίσιο αυτό και καθώς η Έκθεση «παράγει» και πολιτικά γεγονότα, πέραν της εναρκτήριας ομιλίας του πρωθυπουργού και της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί το πρώτο Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ και της αντίστοιχης ομιλίας και συνέντευξης Τύπου από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το δεύτερο, θα πραγματοποιούνται καθημερινά, υπό τη σκέπη του Thessaloniki Helexpo Forum, θεματικά πάνελ συζήτησης στα οποία συμμετέχουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων, συνδέσμων και επιχειρήσεων.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι ένα εκθεσιακό γεγονός με θεσμικό χαρακτήρα, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της χώρας. Από την ίδρυση της, το 1926, μέχρι σήμερα, αντανακλά τους ρυθμούς και τις τάσεις όχι μόνο της εγχώριας, αλλά και της διεθνούς επιχειρηματικότητας.

Επίσης, φιλοξενεί και οργανώνει πλήθος ψυχαγωγικών εκδηλώσεων για όλες τις ηλικίες, ενώ πέραν των άλλων, αποτελεί το ετήσιο «ραντεβού» της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας με τους πολίτες, με στόχο την ενημέρωσή τους για την πολιτικο-οικονομική ατζέντα του έτους που ακολουθεί.

Το 2022, περισσότεροι από 212.363 επισκέπτες, που υποδέχτηκε σε εννέα ημέρες -από τις 10 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου- η 86η ΔΕΘ, θύμισαν επισκεψιμότητες προ πανδημίας και επιβεβαίωσαν τον χαρακτήρα της ως το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός στη χώρα.

«Πάνω από 1.500 επιχειρήσεις θα συμμετέχουν»

«Στη φετινή ΔΕΘ υπολογίζουμε, αν και δεν έχουμε πάρει ακόμα την τελική λίστα πως θα συμμετέχουν περίπου 50 επιχειρήσεις από τη Βουλγαρία με έμφαση στους τομείς ενέργειας, τεχνολογίας, μηχανημάτων, αγροδιατροφής. Η τιμώμενη χώρα θα φιλοξενηθεί στο περίπτερο 13», επισημαίνει o διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ - HELEXPO, Kυριάκος Ποζρικίδης.

«Πάνω από 1.500 ελληνικές επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους θα συμμετέχουν και φέτος στη Διεθνή Έκθεση. Το Helexpo Forum θα διεξαχθεί κανονικά και φέτος αλλά όχι με τη μορφή και τη δομή που το είχαμε συνηθίσει, θα υπάρξουν αλλαγές ενώ θα έχουμε και μία συνεργασία με τον Economist σε ένα φόρουμ τριών ημερών. Παράλληλα θα λάβουν χώρα και το ελληνοβουλγαρικό φόρουμ όπως και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων», σημειώνει.

Ελλάς - Βουλγαρία, στενή οικονομική συμμαχία

Η Βουλγαρία συμμετέχει στη ΔΕΘ από την πρώτη διοργάνωση της το 1926 και από τότε η γειτονική χώρα έχει αδιάλειπτη παρουσία σε πολλές γενικές και κλαδικές εκθέσεις της ΔΕΘ-HELEXPO.

Όπως επεσήμανε σε σχετική επιστολή του προς τη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO ο Υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας της Βουλγαρίας, κ. Nikola Stoyanov, η 87η ΔΕΘ αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική διοργάνωση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το ιδανικό γεγονός, προκειμένου να ενισχυθούν οι οικονομικές, επιχειρηματικές, πολιτικές, πολιτιστικές και μορφωτικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η αναπτυσσόμενη οικονομία της Βουλγαρίας, οι παραγωγικοί κλάδοι που η γειτονική χώρα πρωταγωνιστεί και το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων, που αναβαθμίζεται συνέχεια, θα αποτυπωθούν μεταξύ άλλων στη συμμετοχή της Βουλγαρίας ως Τιμώμενης Χώρας στην 87η ΔΕΘ.

Η προετοιμασία της συμμετοχής της Βουλγαρίας ως Τιμώμενης Χώρας εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς από το Υπουργείο Οικονομίας, που έχει αναλάβει το σχετικό συντονισμό και την προετοιμασία του περιπτέρου της χώρας.

Οι τομείς της Βουλγαρικής οικονομίας, που θα παρουσιαστούν στην 87η ΔΕΘ είναι τεχνολογία και ICT, ενέργεια και περιβάλλον, τουρισμός, αυτοκινητοβιομηχανία, logistics, εκπαίδευση, δημόσιες υποδομές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η βουλγαρική συμμετοχή θα πλαισιωθεί από παράλληλες εκδηλώσεις και μάλιστα στο επίπεδο της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα διοργανωθεί ελληνοβουλγαρικό επιχειρηματικό φόρουμ με κύριες θεματικές την ψηφιακή συνδεσιμότητα και τα κοινά project σε τουρισμό, υποδομές, ναυτιλία και ενέργεια.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - Βουλγαρίας. Τα τελευταία χρόνια περισσότεροι από 10.000 Βούλγαροι έχουν αγοράσει ακίνητα, κυρίως στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Το 2022 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 1.812.000 ταξιδιώτες από την Βουλγαρία ενώ την αντίστροφη πορεία ακολούθησαν 806.000 Έλληνες.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2023, καταγράφηκε αύξηση στις οδικές αφίξεις στην Ελλάδα από όλες τις γειτονικές χώρες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Ειδικότερα, η μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτες διαφορές καταγράφεται από την Βουλγαρία κατά +259 χιλ./+61,1% ενώ καταγράφηκαν 682 χιλ. οδικές αφίξεις.

Νέα αύξηση κατέγραψαν οι ελληνικές άμεσες επενδύσεις στη Βουλγαρία το 2022, με το απόθεμά τους να ανέρχεται σε 2,958 δισεκατ. ευρώ έναντι 2,814 δισεκατ. το 2021, σύμφωνα με στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας (BNB) που δημοσιοποιεί το ελληνικό γραφείο ΟΕΥ στη Σόφια.

Αύξηση κατέγραψαν επίσης το 2022 οι ελληνικές εξαγωγές στη Βουλγαρία, ανερχόμενες σε 4,211 δισεκατ. ευρώ έναντι 1,962 δισεκατ. το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με σχετικό report του ελληνικού Γραφείου ΟΕΥ στην Σόφια, η Βουλγαρία αποτελεί τον πέμπτο μεγαλύτερο αγοραστή των ελληνικών προϊόντων με ποσοστό 5% επί των συνολικών εξαγωγών, πίσω μόνο από Ιταλία, Γερμανία, Κύπρο και Γαλλία.

Τα κυριότερα εξαγόμενα ελληνικά προϊόντα προς τη Βουλγαρία για το 2021 ήταν: φυσικό αέριο, πολυπροπυλένιο σε αρχικές μορφές, απορρίμματα και θραύσματα από εξευγενισμένο χαλκό, προϊόντα καπνού, παιχνίδια από πλαστική ύλη, άσφαλτος από πετρέλαιο και ράβδοι από αργίλιο, ενώ από τον F&B κλάδο ξεχώρισαν: φράουλες, μπύρα, και επιτραπέζιες ελιές.

Από την άλλη πλευρά, σημαντικές εμφανίζονται οι εισαγωγές από Βουλγαρία σε δημητριακά (€255,47 εκατ. το 2021 από €175 εκατ. το 2020), σε γαλακτοκομικά προϊόντα (γύρω στα €60 εκατ.), σε κρέατα (€50,18 εκατ. από €39,43 εκατ. το 2020) κλπ.

Επώνυμα ποιοτικά προϊόντα

Σύμφωνα με το ίδιο report, σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης παρουσιάζουν επώνυμα και ποιοτικά ελληνικά προϊόντα του κλάδου τροφίμων και ποτών, κυρίως προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ, που απολαμβάνουν ευρείας αναγνώρισης από τους Βούλγαρους καταναλωτές, αλλά και από υπηρεσίες εστίασης, με έμφαση στα τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, στους οίνους και αποστάγματα, στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και στα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας. Τα προϊόντα αυτά παρουσιάζουν σημαντικά περιθώρια για αύξηση των εξαγωγών, αφενός λόγω ανόδου του τουριστικού ρεύματος προς Ελλάδα και αφετέρου ως συνέπεια της αλλαγής των διατροφικών συνηθειών του Βούλγαρου καταναλωτή.

Η νέα ΔΕΘ ψάχνει χρηματοδότες

Aσθμαίνοντας προχωρούν οι διαδικασίες για την ανάπλαση της ΔΕΘ που εφόσον βρεθούν επενδυτές και κεφάλαια, στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2030 - 2031.

Για την ανάπλαση της ΔΕΘ θα χρειάζονταν πέντε χρόνια, αλλά επειδή η Έκθεση θα συνεχίσει παράλληλα να λειτουργεί, τελικά οι εργασίες μάλλον θα διαρκέσουν επτά χρόνια. Αυτά βεβαίως αφού προηγουμένως κλείσει το χρηματοδοτικό σχήμα του έργου, σε συνεργασία με το μέτοχο της εταιρείας που είναι το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ).

«Είμαστε αισιόδοξοι για το εγχείρημα της ανάπλασης ενώ ελπίζουμε να έχουμε ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ», αναφέρει ο κ. Ποζρικίδης.

Η εξασφάλιση των απαραίτητων κεφαλαίων για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου, θα τροφοδοτήσει μία οικονομική δραστηριότητα της τάξης των 350-400 εκατ. ευρώ στη διάρκεια των πέντε ή επτά ετών κατασκευής και, 1.000 θέσεις εργασίας το χρόνο.

Ο προϋπολογισμός του έργου, που προ πανδημίας είχε προσδιοριστεί στα 200 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια αναθεωρήθηκε ανεβαίνοντας στα 280 εκατ. ευρώ ενώ πλέον εκτιμάται πως θα αγγίξει τα 300 εκατ. ευρώ, υπό το βάρος του απογειωμένου ενεργειακού κόστους και των διαρκών ανατιμήσεων. Το χρηματοδοτικό σχήμα που φαίνεται να προτιμάται θα αποτελεί μία συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μία μορφή ΣΔΙΤ δηλαδή.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της πρότασης που επελέγη κατά τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση, τα 17 περίπτερα του σημερινού εκθεσιακού κέντρου, δύο εκ των οποίων χτίστηκαν στην εποχή του Σχεδίου Μάρσαλ, θα δώσουν τη θέση τους σε πέντε νέα περίπτερα-νησίδες (με διατήρηση του Παλέ Ντε Σπορ, του Πύργου του ΟΤΕ, του κτιρίου του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και της Πύλης του Τόξου στην πλευρά της ΧΑΝΘ).

Παράλληλα, πέραν των πολύ εκτεταμένων χώρων πρασίνου και των ελεύθερων χώρων, θα δημιουργηθεί υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο χωροθετημένο στην περιοχή προς τη Λεωφόρο Στρατού και την 3ης Σεπτεμβρίου και ξενοδοχείο εμβληματικής μορφής, περίπου 150 δωματίων, προς την πλευρά της οδού Αγγελάκη.

Σχεδόν το 55% θα είναι κοινόχρηστος χώρος, αστικό πάρκο με έντονο το υδάτινο στοιχείο. Το νέο εκθεσιακό, θα έχει τέσσερα εκθεσιακά περίπτερα, μαζί με το συνεδριακό, συνολικής δόμησης 47.000 τ.μ. και 1.100 θέσεις πάρκινγκ, business center και ξενοδοχείο boutique.

Με την ανάπλαση δημιουργείται ένας μεγάλος χώρος ανοιχτός στους πολίτες και διαπερατός από την Αγγελάκη μέχρι τη Λεωφόρο Στρατού. Τα περίπτερα, που θα συνδέονται μεταξύ τους με αερογέφυρες, θα έχουν βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και οι ενεργειακές ανάγκες του νέου εκθεσιακού κέντρου θα είναι μειωμένες κατά 70% σε σχέση με εκείνες του σημερινού.


Οι αντιπροσωπευτικές εκθεσιακές ενότητες

Ελλάδα και Επιχειρηματικότητα-γνωρίστε Ελληνικές επιχειρήσεις, επιμελητήρια, φορείς και οργανισμούς της χώρας (Περίπτερα Δ.Ε.Θ. 2, 3, 8, και 16)

Akademia -Εκπαίδευση, Έρευνα, Καινοτομία, Ανώτατα Δημόσια και Ιδιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, σύγχρονες εκπαιδευτικές δραστηριότητες με διεθνή διάσταση, διασύνδεση της εκπαιδευτικής κοινότητας με την επιχειρηματικότητα

Αυτοκίνηση Ηλεκτροκίνηση– Το Μέλλον στις Μετακινήσεις, τα πιο εξελιγμένα και προσιτά μοντέλα οχημάτων, ηλεκτρικών και υβριδικών – ΙΧ και επαγγελματικά – καθώς και τα τελευταία μοντέλα ποδηλάτων, μοτοσυκλετών, scooter και αμαξιδίων (Περίπτερο 17)

Κυκλική Οικονομία-Ανακύκλωση – Ενέργεια – Δόμηση, για τον οικολογικό σχεδιασμό, την επαναχρησιμοποίηση των υλικών για τη μειωμένη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και τις πρωτοπόρες τεχνολογικές εφαρμογές (Περίπτερα 9 και 10 – Υπαίθριοι χώροι Β07, Β08 και Β10)

Γαστρονομική Διατροφή-Ελληνική Γαστρονομία, Παραγωγοί αλλά και επιχειρήσεις τροφίμων και διακεκριμένοι σεφ (Περίπτερα 4 και 5)

Ψηφιακή Ελλάδα Start Ups-Ψηφιακές Τεχνολογίες, ιδέες, προϊόντα και υπηρεσίες από επαγγελματίες του χώρου και ειδικούς αναλυτές (Περίπτερα 7 και 12)

Δημόσιοι Φορείς Οργανισμοί-το σύγχρονο προφίλ του δημόσιου τομέα με νέα επιδοτούμενα Ευρωπαϊκά και όχι μόνο, προγράμματα (Περίπτερο 15)

Cosmos-Διεθνείς Συμμετοχές, Κρατικές συμμετοχές ξένων χωρών, πρεσβείες αλλά και επιχειρήσεις από διάφορες χώρες (Περίπτερο 5 και 16)

Έπιπλα -Οικιακός Εξοπλισμός, Προτάσεις για το σπίτι με ποιοτικά, μοντέρνα και έξυπνα οικιακά είδη, μικροσυσκευές, διακοσμητικά και έπιπλα (Περίπτερα 8 και 9).

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 30.07.2023

Σταθερά και δυναμικά παρούσα «δηλώνει» και φέτος η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης (9-17 Σεπτεμβρίου), συνεπής στο καθιερωμένο φθινοπωρινό ραντεβού της με επισκέπτες και εκθέτες. Η φετινή διοργάνωση θα έχει στο επίκεντρο την τεχνολογία, την πράσινη ανάπτυξη, την ενέργεια και το μικρομεσαίο επιχειρείν.

Η ΔΕΘ επιδιώκει να αναδείξει τη δυναμική και τις προοπτικές της αγοράς με τις πλέον σύγχρονες υπηρεσίες και τεχνολογίες που προσφέρονται φιλοξενώντας και φέτος ένα ευρύτατο φάσμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας και παραγωγικότητας με έμφαση στην ελληνική περιφέρεια.

Σε μία περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων τόσο στο εγχώριο όσο και στο διεθνές επίπεδο, η 87η ΔΕΘ θα παρουσιάσει όλες τις νέες προκλήσεις στην τεχνολογία, καινοτομία, προστασία του περιβάλλοντος, ενέργεια, εκπαίδευση, start-ups και ηλεκτρονική διακυβέρνηση. 

Παράλληλα η 87η ΔΕΘ θα φιλοξενήσει και πλήθος ψυχαγωγικών εκδηλώσεων για όλες τις ηλικίες.

Τα Forum και το πολιτικό... άρωμα

Ταυτόχρονα, η διοργάνωση προετοιμάζει το καθιερωμένο Helexpo Forum, τη συνεδριακή πλατφόρμα διαλόγου, που «καθιερώθηκε» εν μέσω πανδημίας, για όλα τα μεγάλα αναπτυξιακά και οικονομικά ζητήματα της χώρας.

Στην ίδια κατεύθυνση, εκτιμάται ότι και ένα μέρος από το οικονομικό φόρουμ που θα γίνει και φέτος παράλληλα με τη διεξαγωγή της ΔΕΘ θα εστιαστεί στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες έχουν τεράστια περιθώρια περαιτέρω σύσφιξης. Προς αυτή την κατεύθυνση θα γίνουν και επιχειρηματικές συναντήσεις Β2Β ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Στο πλαίσιο αυτό και καθώς η Έκθεση «παράγει» και πολιτικά γεγονότα, πέραν της εναρκτήριας ομιλίας του πρωθυπουργού και της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί το πρώτο Σαββατοκύριακο της ΔΕΘ και της αντίστοιχης ομιλίας και συνέντευξης Τύπου από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το δεύτερο, θα πραγματοποιούνται καθημερινά, υπό τη σκέπη του Thessaloniki Helexpo Forum, θεματικά πάνελ συζήτησης στα οποία συμμετέχουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων, συνδέσμων και επιχειρήσεων.

Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι ένα εκθεσιακό γεγονός με θεσμικό χαρακτήρα, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της χώρας. Από την ίδρυση της, το 1926, μέχρι σήμερα, αντανακλά τους ρυθμούς και τις τάσεις όχι μόνο της εγχώριας, αλλά και της διεθνούς επιχειρηματικότητας.

Επίσης, φιλοξενεί και οργανώνει πλήθος ψυχαγωγικών εκδηλώσεων για όλες τις ηλικίες, ενώ πέραν των άλλων, αποτελεί το ετήσιο «ραντεβού» της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας με τους πολίτες, με στόχο την ενημέρωσή τους για την πολιτικο-οικονομική ατζέντα του έτους που ακολουθεί.

Το 2022, περισσότεροι από 212.363 επισκέπτες, που υποδέχτηκε σε εννέα ημέρες -από τις 10 έως και τις 18 Σεπτεμβρίου- η 86η ΔΕΘ, θύμισαν επισκεψιμότητες προ πανδημίας και επιβεβαίωσαν τον χαρακτήρα της ως το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός στη χώρα.

«Πάνω από 1.500 επιχειρήσεις θα συμμετέχουν»

«Στη φετινή ΔΕΘ υπολογίζουμε, αν και δεν έχουμε πάρει ακόμα την τελική λίστα πως θα συμμετέχουν περίπου 50 επιχειρήσεις από τη Βουλγαρία με έμφαση στους τομείς ενέργειας, τεχνολογίας, μηχανημάτων, αγροδιατροφής. Η τιμώμενη χώρα θα φιλοξενηθεί στο περίπτερο 13», επισημαίνει o διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ - HELEXPO, Kυριάκος Ποζρικίδης.

«Πάνω από 1.500 ελληνικές επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους θα συμμετέχουν και φέτος στη Διεθνή Έκθεση. Το Helexpo Forum θα διεξαχθεί κανονικά και φέτος αλλά όχι με τη μορφή και τη δομή που το είχαμε συνηθίσει, θα υπάρξουν αλλαγές ενώ θα έχουμε και μία συνεργασία με τον Economist σε ένα φόρουμ τριών ημερών. Παράλληλα θα λάβουν χώρα και το ελληνοβουλγαρικό φόρουμ όπως και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων», σημειώνει.

Ελλάς - Βουλγαρία, στενή οικονομική συμμαχία

Η Βουλγαρία συμμετέχει στη ΔΕΘ από την πρώτη διοργάνωση της το 1926 και από τότε η γειτονική χώρα έχει αδιάλειπτη παρουσία σε πολλές γενικές και κλαδικές εκθέσεις της ΔΕΘ-HELEXPO.

Όπως επεσήμανε σε σχετική επιστολή του προς τη διοίκηση της ΔΕΘ-HELEXPO ο Υπουργός Οικονομίας και Βιομηχανίας της Βουλγαρίας, κ. Nikola Stoyanov, η 87η ΔΕΘ αποτελεί τη μεγαλύτερη εμπορική διοργάνωση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και το ιδανικό γεγονός, προκειμένου να ενισχυθούν οι οικονομικές, επιχειρηματικές, πολιτικές, πολιτιστικές και μορφωτικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η αναπτυσσόμενη οικονομία της Βουλγαρίας, οι παραγωγικοί κλάδοι που η γειτονική χώρα πρωταγωνιστεί και το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων, που αναβαθμίζεται συνέχεια, θα αποτυπωθούν μεταξύ άλλων στη συμμετοχή της Βουλγαρίας ως Τιμώμενης Χώρας στην 87η ΔΕΘ.

Η προετοιμασία της συμμετοχής της Βουλγαρίας ως Τιμώμενης Χώρας εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς από το Υπουργείο Οικονομίας, που έχει αναλάβει το σχετικό συντονισμό και την προετοιμασία του περιπτέρου της χώρας.

Οι τομείς της Βουλγαρικής οικονομίας, που θα παρουσιαστούν στην 87η ΔΕΘ είναι τεχνολογία και ICT, ενέργεια και περιβάλλον, τουρισμός, αυτοκινητοβιομηχανία, logistics, εκπαίδευση, δημόσιες υποδομές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η βουλγαρική συμμετοχή θα πλαισιωθεί από παράλληλες εκδηλώσεις και μάλιστα στο επίπεδο της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών θα διοργανωθεί ελληνοβουλγαρικό επιχειρηματικό φόρουμ με κύριες θεματικές την ψηφιακή συνδεσιμότητα και τα κοινά project σε τουρισμό, υποδομές, ναυτιλία και ενέργεια.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους για τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - Βουλγαρίας. Τα τελευταία χρόνια περισσότεροι από 10.000 Βούλγαροι έχουν αγοράσει ακίνητα, κυρίως στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας. Το 2022 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 1.812.000 ταξιδιώτες από την Βουλγαρία ενώ την αντίστροφη πορεία ακολούθησαν 806.000 Έλληνες.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2023, καταγράφηκε αύξηση στις οδικές αφίξεις στην Ελλάδα από όλες τις γειτονικές χώρες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022. Ειδικότερα, η μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτες διαφορές καταγράφεται από την Βουλγαρία κατά +259 χιλ./+61,1% ενώ καταγράφηκαν 682 χιλ. οδικές αφίξεις.

Νέα αύξηση κατέγραψαν οι ελληνικές άμεσες επενδύσεις στη Βουλγαρία το 2022, με το απόθεμά τους να ανέρχεται σε 2,958 δισεκατ. ευρώ έναντι 2,814 δισεκατ. το 2021, σύμφωνα με στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας (BNB) που δημοσιοποιεί το ελληνικό γραφείο ΟΕΥ στη Σόφια.

Αύξηση κατέγραψαν επίσης το 2022 οι ελληνικές εξαγωγές στη Βουλγαρία, ανερχόμενες σε 4,211 δισεκατ. ευρώ έναντι 1,962 δισεκατ. το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με σχετικό report του ελληνικού Γραφείου ΟΕΥ στην Σόφια, η Βουλγαρία αποτελεί τον πέμπτο μεγαλύτερο αγοραστή των ελληνικών προϊόντων με ποσοστό 5% επί των συνολικών εξαγωγών, πίσω μόνο από Ιταλία, Γερμανία, Κύπρο και Γαλλία.

Τα κυριότερα εξαγόμενα ελληνικά προϊόντα προς τη Βουλγαρία για το 2021 ήταν: φυσικό αέριο, πολυπροπυλένιο σε αρχικές μορφές, απορρίμματα και θραύσματα από εξευγενισμένο χαλκό, προϊόντα καπνού, παιχνίδια από πλαστική ύλη, άσφαλτος από πετρέλαιο και ράβδοι από αργίλιο, ενώ από τον F&B κλάδο ξεχώρισαν: φράουλες, μπύρα, και επιτραπέζιες ελιές.

Από την άλλη πλευρά, σημαντικές εμφανίζονται οι εισαγωγές από Βουλγαρία σε δημητριακά (€255,47 εκατ. το 2021 από €175 εκατ. το 2020), σε γαλακτοκομικά προϊόντα (γύρω στα €60 εκατ.), σε κρέατα (€50,18 εκατ. από €39,43 εκατ. το 2020) κλπ.

Επώνυμα ποιοτικά προϊόντα

Σύμφωνα με το ίδιο report, σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης παρουσιάζουν επώνυμα και ποιοτικά ελληνικά προϊόντα του κλάδου τροφίμων και ποτών, κυρίως προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ, που απολαμβάνουν ευρείας αναγνώρισης από τους Βούλγαρους καταναλωτές, αλλά και από υπηρεσίες εστίασης, με έμφαση στα τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, στους οίνους και αποστάγματα, στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και στα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας. Τα προϊόντα αυτά παρουσιάζουν σημαντικά περιθώρια για αύξηση των εξαγωγών, αφενός λόγω ανόδου του τουριστικού ρεύματος προς Ελλάδα και αφετέρου ως συνέπεια της αλλαγής των διατροφικών συνηθειών του Βούλγαρου καταναλωτή.

Η νέα ΔΕΘ ψάχνει χρηματοδότες

Aσθμαίνοντας προχωρούν οι διαδικασίες για την ανάπλαση της ΔΕΘ που εφόσον βρεθούν επενδυτές και κεφάλαια, στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2030 - 2031.

Για την ανάπλαση της ΔΕΘ θα χρειάζονταν πέντε χρόνια, αλλά επειδή η Έκθεση θα συνεχίσει παράλληλα να λειτουργεί, τελικά οι εργασίες μάλλον θα διαρκέσουν επτά χρόνια. Αυτά βεβαίως αφού προηγουμένως κλείσει το χρηματοδοτικό σχήμα του έργου, σε συνεργασία με το μέτοχο της εταιρείας που είναι το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ).

«Είμαστε αισιόδοξοι για το εγχείρημα της ανάπλασης ενώ ελπίζουμε να έχουμε ανακοινώσεις κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ», αναφέρει ο κ. Ποζρικίδης.

Η εξασφάλιση των απαραίτητων κεφαλαίων για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου, θα τροφοδοτήσει μία οικονομική δραστηριότητα της τάξης των 350-400 εκατ. ευρώ στη διάρκεια των πέντε ή επτά ετών κατασκευής και, 1.000 θέσεις εργασίας το χρόνο.

Ο προϋπολογισμός του έργου, που προ πανδημίας είχε προσδιοριστεί στα 200 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια αναθεωρήθηκε ανεβαίνοντας στα 280 εκατ. ευρώ ενώ πλέον εκτιμάται πως θα αγγίξει τα 300 εκατ. ευρώ, υπό το βάρος του απογειωμένου ενεργειακού κόστους και των διαρκών ανατιμήσεων. Το χρηματοδοτικό σχήμα που φαίνεται να προτιμάται θα αποτελεί μία συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μία μορφή ΣΔΙΤ δηλαδή.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της πρότασης που επελέγη κατά τον διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την ανάπλαση, τα 17 περίπτερα του σημερινού εκθεσιακού κέντρου, δύο εκ των οποίων χτίστηκαν στην εποχή του Σχεδίου Μάρσαλ, θα δώσουν τη θέση τους σε πέντε νέα περίπτερα-νησίδες (με διατήρηση του Παλέ Ντε Σπορ, του Πύργου του ΟΤΕ, του κτιρίου του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και της Πύλης του Τόξου στην πλευρά της ΧΑΝΘ).

Παράλληλα, πέραν των πολύ εκτεταμένων χώρων πρασίνου και των ελεύθερων χώρων, θα δημιουργηθεί υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο χωροθετημένο στην περιοχή προς τη Λεωφόρο Στρατού και την 3ης Σεπτεμβρίου και ξενοδοχείο εμβληματικής μορφής, περίπου 150 δωματίων, προς την πλευρά της οδού Αγγελάκη.

Σχεδόν το 55% θα είναι κοινόχρηστος χώρος, αστικό πάρκο με έντονο το υδάτινο στοιχείο. Το νέο εκθεσιακό, θα έχει τέσσερα εκθεσιακά περίπτερα, μαζί με το συνεδριακό, συνολικής δόμησης 47.000 τ.μ. και 1.100 θέσεις πάρκινγκ, business center και ξενοδοχείο boutique.

Με την ανάπλαση δημιουργείται ένας μεγάλος χώρος ανοιχτός στους πολίτες και διαπερατός από την Αγγελάκη μέχρι τη Λεωφόρο Στρατού. Τα περίπτερα, που θα συνδέονται μεταξύ τους με αερογέφυρες, θα έχουν βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και οι ενεργειακές ανάγκες του νέου εκθεσιακού κέντρου θα είναι μειωμένες κατά 70% σε σχέση με εκείνες του σημερινού.


Οι αντιπροσωπευτικές εκθεσιακές ενότητες

Ελλάδα και Επιχειρηματικότητα-γνωρίστε Ελληνικές επιχειρήσεις, επιμελητήρια, φορείς και οργανισμούς της χώρας (Περίπτερα Δ.Ε.Θ. 2, 3, 8, και 16)

Akademia -Εκπαίδευση, Έρευνα, Καινοτομία, Ανώτατα Δημόσια και Ιδιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, σύγχρονες εκπαιδευτικές δραστηριότητες με διεθνή διάσταση, διασύνδεση της εκπαιδευτικής κοινότητας με την επιχειρηματικότητα

Αυτοκίνηση Ηλεκτροκίνηση– Το Μέλλον στις Μετακινήσεις, τα πιο εξελιγμένα και προσιτά μοντέλα οχημάτων, ηλεκτρικών και υβριδικών – ΙΧ και επαγγελματικά – καθώς και τα τελευταία μοντέλα ποδηλάτων, μοτοσυκλετών, scooter και αμαξιδίων (Περίπτερο 17)

Κυκλική Οικονομία-Ανακύκλωση – Ενέργεια – Δόμηση, για τον οικολογικό σχεδιασμό, την επαναχρησιμοποίηση των υλικών για τη μειωμένη επιβάρυνση του περιβάλλοντος και τις πρωτοπόρες τεχνολογικές εφαρμογές (Περίπτερα 9 και 10 – Υπαίθριοι χώροι Β07, Β08 και Β10)

Γαστρονομική Διατροφή-Ελληνική Γαστρονομία, Παραγωγοί αλλά και επιχειρήσεις τροφίμων και διακεκριμένοι σεφ (Περίπτερα 4 και 5)

Ψηφιακή Ελλάδα Start Ups-Ψηφιακές Τεχνολογίες, ιδέες, προϊόντα και υπηρεσίες από επαγγελματίες του χώρου και ειδικούς αναλυτές (Περίπτερα 7 και 12)

Δημόσιοι Φορείς Οργανισμοί-το σύγχρονο προφίλ του δημόσιου τομέα με νέα επιδοτούμενα Ευρωπαϊκά και όχι μόνο, προγράμματα (Περίπτερο 15)

Cosmos-Διεθνείς Συμμετοχές, Κρατικές συμμετοχές ξένων χωρών, πρεσβείες αλλά και επιχειρήσεις από διάφορες χώρες (Περίπτερο 5 και 16)

Έπιπλα -Οικιακός Εξοπλισμός, Προτάσεις για το σπίτι με ποιοτικά, μοντέρνα και έξυπνα οικιακά είδη, μικροσυσκευές, διακοσμητικά και έπιπλα (Περίπτερα 8 και 9).

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 30.07.2023

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία