Μονόλογοι

Η μάζωξη στο Πολεμικό Μουσείο, η υποβόσκουσα σύγκρουση Σαμαρά-Καραμανλή με τον Μητσοτάκη και το δελφινάριο του ΠΑΣΟΚ. Γράφει ο Μποξέρ*

24/06/2024 14:36


klei-1.jpg

Φωτιά στο νεοδημοκρατικό στρατόπεδο έχει βάλει η κοινή εμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή την ερχόμενη Δευτέρα 1η Ιουλίου στο Πολεμικό Μουσείο. Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί θα παραστούν και θα μιλήσουν στην παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Μανόλη Κοττάκη με τίτλο «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή» και όλοι ψάχνουν το γιατί.

Η συνεύρεση έχει προηγούμενο, καθώς οι δύο πρώην πρωθυπουργοί είχαν μιλήσει στην εκδήλωση που έχει κάνει πρόπερσι η ΝΔ στο Ζάππειο για την υπογραφή της συνθήκης προσχώρησης της Ελλάδας με την ΕΟΚ, όμως η εκδήλωση της ερχόμενης Δευτέρας είναι ιδιαίτερη.

Η ΝΔ επί Κυριάκου Μητσοτάκη στις 9 Ιουνίου υπέστη την πρώτη της εκλογική ήττα, η εσωτερική γκρίνια έχει αρχίσει να ακούγεται και οι σχέσεις των δύο πρώην με τον σημερινό πρωθυπουργό δε διανύουν και την καλύτερη φάση τους.

Το αντίθετο θα έλεγα. Ο Καραμανλής όλα αυτά τα χρόνια της προεδρίας του Κυριάκου Μητσοτάκη κινείται πιο θεσμικά και οι μοναδικές του παρεμβάσεις περιείχαν κριτική προς τη σημερινή ευρωπαϊκή ηγεσία, τα εθνικά θέματα, αλλά και το ζήτημα των υποκλοπών. Πέρσι δε αποφάσισε ύστερα από 34 χρόνια κοινοβουλευτικής παρουσίας να μην είναι ξανά υποψήφιος βουλευτής.

Αντίθετα ο Σαμαράς ήταν πιο επικριτικός προς τη γραμμή που ακολουθούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κυρίως σε ότι αφορά στην ελληνοτουρκική προσέγγιση («Δεν κάνουμε διάλογο με πειρατές»), αλλά και σε θέματα ευρύτερης κοινωνικής πολιτικής, όπως το μεταναστευτικό και το πρόσφατο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Επειδή δε ήταν πιο απαιτητικός από τον Καραμανλή σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση των δικών του ανθρώπων στην κυβέρνηση, οι τριγμοί και η δυσφορία του για επιλογές προσώπων που έκανε ο Μητσοτάκης ήταν εμφανείς.

Το ότι και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί θα μιλήσουν σε μια εκδήλωση που γίνεται λίγες ημέρες μετά το-13% της ΝΔ στις πρόσφατες ευρωεκλογές κάνει τη μάζωξη να θεωρείται πολύ hot για τη ΝΔ.

Αφήστε δε που τα ονόματα και των δύο (ιδίως του Καραμανλή) εμπλέκονται πολύ στο θέμα της επιλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, που θα τεθεί επί τάπητος του χρόνου. Και εκεί ενώ φαινόταν ότι το όνομα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου ήταν το απόλυτο φαβορί τώρα τα στοιχήματα είναι διαφορετικά.

Πάντως ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να πάει και αυτός στην βιβλιοπαρουσίαση της ερχόμενης Δευτέρας, για να αποκλιμακώσει την ένταση που έχει πάρει η εκδήλωση, αν και πολλοί θεωρούν ότι όπως δε σήκωσε το τηλέφωνο τους τελευταίους μήνες για να επικοινωνήσει με έναν από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, έτσι θα λειτουργήσει και τώρα. Στη λογική ότι έχουμε πιο σοβαρά πράγματα για να ασχοληθούμε. Για να δούμε…

Πάντως θυμίζουμε ότι το τελευταίο κοινό δείπνο των δύο πρώην πρωθυπουργών έγινε στη Θεσσαλονίκη. Στην προπέρσινη ΔΕΘ, όταν ο Καραμανλής προσκάλεσε τον Σαμαρά και έφαγαν μαζί στον «Βράχο» της Καλαμαριάς.

Α, ναι. Ακούγεται ότι στη μάζωξη του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας θα υπάρχουν και παρουσίες από τη Θεσσαλονίκη. Και δεν εννοούμε αυτή του Καραμανλή.

pasok-2.jpg

Για το ΠΑΣΟΚ τώρα ό,τι και να πούμε είναι λίγο. Το ότι ασχολούνται πια οι γελοιογράφοι μαζί του, σχολιάζοντας το δελφινάριο που υποβόσκει στη μάχη για το νέο πρόεδρο είναι τουλάχιστον ανησυχητικό. Το ίδιο και οι κραυγές στην τελευταία εκρηκτική συνεδρίαση, όπου ακούστηκαν μέχρι και συγκρίσεις του Ανδρουλάκη με τον στρατάρχη επί Στάλιν, Μπέρια. Ενώ και η διαφαινόμενη απόφαση του Χάρη Δούκα -έξι μήνες μόλις μετά την εκλογή του στο δήμο της Αθήνας!- να γίνει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μόνο εκσυγχρονιστική δεν τη λες…

Για το τέλος δύο συστάσεις. Η πρώτη προς τα κανάλια, αλλά και σε μερίδα του ηλεκτρονικού Τύπου: Έλεος με την υπόθεση Λύτρα. Δεν υπάρχει πιο σοβαρό ζήτημα επικαιρότητας από το τι έκανε ο ποινικολόγος την πρώτη ή τη δεύτερη ημέρα προφυλάκισής του; Είναι δυνατόν;

Η δεύτερη απευθύνεται προς τους δικαστές που θα κρίνουν την υπόθεση της «Περσεφόνης». Του σκάφους που έβαλε φωτιά στην Ύδρα, με το προσωπικό του να πετά πυροτεχνήματα για να διασκεδάσουν τους επιβαίνοντες στην κρουαζιέρα. Ας δώσουν την πιο αυστηρή ποινή. Προς γνώση και συμμόρφωση όλων…

*Ένας Αθηναίος που ζει στη Θεσσαλονίκη


Ο Μποξέρ