Μονόλογοι

Θεσσαλονίκη: Το γεφύρι της Άρτας στο ΑΠΘ, η υποκρισία Ζορπίδη, το οικόπεδο της Αγίας Φωτεινής και ο Λύτρας της ΔΑΠ. Γράφει ο Σαλονικιός

18/06/2024 11:16

Στη 1 σήμερα το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο «Καθηγητής Ε. Τσιρογιάννης» του κτιρίου της Κτηνιατρικής θα γίνουν τα εγκαίνια της κοινής Βιβλιοθήκης των Τμημάτων της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ η οποία θα καλύπτει τις ανάγκες Ιατρικής, Κτηνιατρικής, Οδοντιατρικής και Φαρμακευτικής. Με αφορμή αυτό το θετικό γεγονός αναζήτησα να δω σε τι στάδιο βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής της περίφημης βιβλιοθήκης στη Σχολή Θετικών Επιστημών, στο πρώην Στέκι του Βιολογικού. Θυμίζω ότι η υπόθεση αυτή ξεκίνησε πριν από περίπου δυόμιση χρόνια, μετά την εκκένωση του χώρου που τελούσε υπό κατάληψη επί σχεδόν τρεις και πλέον δεκαετίες!

Η επιχείρηση εκκένωσης έγινε την τελευταία ημέρα του 2021. Λίγους μήνες μετά, στις 18 Απριλίου 2022 ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή της Βιβλιοθήκης. Ωστόσο, τα ξημερώματα της 7ης Μαΐου 2022, οι γνωστοί-άγνωστοι έκαναν καταδρομική επίθεση με βαριοπούλες και ό,τι άλλο είχαν εύκαιρο, καταστρέφοντας ό,τι είχε γίνει έως τότε. Επιθέσεις εκφοβισμού έγιναν και κατά του αναδόχου του έργου με αποτέλεσμα να ζητήσει ο ίδιος τη λύση της σύμβασης και να εξαφανιστεί. Χρειάστηκε να περάσουν αρκετοί μήνες και να φτάσουμε στον Οκτώβριο του 2022 για να υπογραφεί νέα σύμβαση με άλλον εργολάβο.

Το έργο: «Εσωτερικές διαρρυθμίσεις χώρων ισογείου κτιρίου Βιολογίας για τις ανάγκες της ΣΘΕ», έχει προϋπολογισμό 1.314.516,13 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α 24%: 315.483,87 ευρώ) και εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τίτλο «Ενοποίηση Βιβλιοθηκών του ΑΠΘ». Εκτός από τη Βιβλιοθήκη θα δημιουργηθούν επιπλέον τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας και ένα μουσείο παλαιοντολογίας. Ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου ήταν 16 μήνες, συνεπώς θα έπρεπε να έχει τελειώσει, ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, Μάρτιο. Ρώτησα τον αρμόδιο αντιπρύτανη Δημήτρη Κουσενίδη σε τι στάδιο βρίσκονται οι εργασίες. Δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες. Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι το έργο προχωρά και από τον Σεπτέμβριο η Βιβλιοθήκη θα είναι έτοιμη για να λειτουργήσει με όλο τον εξοπλισμό της, τα βιβλία της κ.ο.κ. Ελπίζω οι εκτιμήσεις του να επιβεβαιωθούν ώστε, εκτός των άλλων, να εκλείψει και ο λόγος της καθημερινής αστυνομικής παρουσίας πέριξ του πανεπιστημίου. Παρατράβηξε δεν νομίζετε;

Αγία Φωτεινή και ΔΕΘ

Οι ειδήσεις που βγήκαν από τη χθεσινή συνάντηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη με τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη είναι κατ' αρχάς θετικές. Τα θέματα τα οποία συζήτησαν οι δύο, στο δημαρχείο ήταν η παραχώρηση στο δήμο της έκταση της Αγίας Φωτεινής και του πάρκου στο Πεδίον του Άρεως, απέναντι από το Γ' Στρώμα Στρατού. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, σε ό,τι αφορά την έκταση της Αγίας Φωτεινής θα πρέπει προηγουμένως να ρυθμιστεί το θέμα με τα Στρατιωτικά Οικήματα Αξιωματικών (ΣΟΑ) που βρίσκονται στο συγκεκριμένο οικόπεδο και στα οποία μένουν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Άρα θα πρέπει να βρεθεί λύση για τη μετεγκατάσταση αυτών των στελεχών ώστε στη συνέχεια να ελευθερωθεί ο χώρος και να προχωρήσει η διαδικασία της παραχώρησης.

Προσωπικά δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος όταν έχουμε να κάνουμε με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας το οποίο δεν δίνει του αγγέλου του νερό, θα δώσει στον Αγγελούδη; Το εύχομαι. Θυμίζω ότι η παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασης συνδέεται με την ανάπλαση της ΔΕΘ προκειμένου να αυξηθεί ο χώρος πρασίνου. Ήταν, δε, ένας από τους όρους που έθεσε ο δήμαρχος για να συμφωνήσει με το σχέδιο ανάπλασης. Συνεπώς, όσο θα καθυστερεί η παραχώρηση της Αγίας Φωτεινής τόσο θα πηγαίνει ακόμη πιο πίσω η ανάπλαση η οποία άλλωστε βραδυπορεί εδώ και αρκετά χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι και το Υπερταμείο σε αυτά τα οποία ανακοίνωσε για την ανάπλαση της ΔΕΘ, εξαίρεσε προς το παρόν οτιδήποτε παρεμβάσεις έχουν να κάνουν με την Αγία Φωτεινή.

Το δεύτερο που συμφώνησαν Αγγελούδης και Κεφαλογιάννης είναι πιο εύκολο. Αφορά την παραχώρηση στον δήμο του πάρκου στο Πεδίον του Άρεως έκτασης 16 στρεμμάτων. Το συγκεκριμένο πάρκο είχε παραχωρηθεί στο δήμο με χρησιδάνειο το οποίο έληξε πριν από δύο χρόνια χωρίς να ανανεωθεί. Χθες ο υφυπουργός είπε ότι υπάρχει θετική διάθεση από πλευράς υπουργείου να ανανεωθεί το χρησιδάνειο και σύντομα θα υπάρξουν και συγκεκριμένες ανακοινώσεις, όσον αφορά και τη χρονική διάρκεια, αλλά και τη διαδικασία, η οποία θα ακολουθηθεί. Μακάρι να λήξει το συντομότερο αυτή η εκκρεμότητα ώστε να μπορέσει ο δήμος να μισθώσει στη συνέχεια και το αναψυκτήριο το οποίο βρίσκεται μέσα στο πάρκο και έχει κλείσει εδώ και μήνες.

Μακεδονομάχος αλά καρτ

Την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από πρόσκληση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου αντιπροσωπεία από τριάντα επιχειρηματίες από τη Βόρεια Μακεδονία. Στόχος της επιχειρηματικής αποστολής ήταν η ενδυνάμωση των εμπορικών, επενδυτικών και γενικότερων οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Στο πλαίσιο αυτό οι επιχειρηματίες από τη γειτονική χώρα πραγματοποίησαν πολυάριθμες Β2Β συναντήσεις με εκπροσώπους βορειοελλαδικών επιχειρήσεων και διερεύνησαν τις δυνατότητες ανάπτυξης νέων συνεργασιών. Παράλληλα επισκέφθηκαν και τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, που αποτελεί την κύρια πύλη εξαγωγών - εισαγωγών για τη Βόρεια Μακεδονία.

Στη συνάντηση κλήθηκε εκ μέρους του ΕΒΕΘ να συμμετάσχει και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Ζορπίδης, ως εκπρόσωπος δεκάδων χιλιάδων μελών του ΕΕΘ. Εκείνος αρνήθηκε την πρόσκληση στέλοντας σχετική επιστολή στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “ως ΕΕΘ δεν συμμετείχαμε, ούτε πρόκειται να συμμετέχουμε σε καμία δράση ή εκδήλωση στην οποία συμμετέχει και η γειτονική χώρα, καθώς διατηρούμε ακόμη το δικαίωμα να πιστεύουμε πως η ονομασία της αποτελεί παραχάραξη της ιστορίας και δεν επιθυμούμε με τη συμμετοχή μας να νομιμοποιήσουμε κάτι το οποίο δεν αποδεχόμαστε”. Θυμίζει, επίσης, ότι “ως πρόεδρος του ΕΕΘ δέχτηκα ιδιαίτερο «πόλεμο» όταν είχα δώσει αρνητική απάντηση στον τότε πρωθυπουργό της χώρας κ. Αλέξη Τσίπρα για συμμετοχή σε επιχειρηματική αποστολή στα Σκόπια”.

Προσπερνώ το γεγονός ότι ο Ζορπίδης παρέλειψε να ενημερώσει για την πρόσκληση του ΕΒΕΘ τα μέλη της διοίκησης του ΕΕΘ και έλαβε μόνος του την απόφαση να απουσιάσει το μεγαλύτερο Επιμελητήριο της πόλης από την συγκεκριμένη συνάντηση. Και αλήθεια, τι ωραία που ακούγονται αυτές οι πατριωτικές κορώνες μόνο που, αυτός που τις εκφωνεί με τόση παρρησία, ως επιχειρηματίας πράττει ακριβώς το αντίθετο. Διότι, εξ όσων γνωρίζω το ταξιδιωτικό γραφείο του μια χαρά κάνει εκδρομές στα Σκόπια, όπως άλλωστε και στην Κωνσταντινούπολη, ακόμη και σε περιόδους που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι ιδιαίτερα τεταμένες. Συνεπώς, δάσκαλε που δίδασκες, καλό είναι να είσαι περισσότερο προσεκτικός.

Ο ειδήμων

Το πρόσωπο της επικαιρότητας το τελευταίο διήμερο δεν είναι άλλος από τον ποινικολόγο Απόστολο Λύτρα ο οποίος ήταν ο δράστης του άγριου ξυλοδαρμού της συζύγου του, κάτι που αναγκάστηκε χθες να παραδεχθεί και ο ίδιος. Όπως μου λένε φίλοι εξ Αθηνών, η “μαγκιά” του αυτή ήταν γνωστή στις πιάτσες της πρωτευούσης, ωστόσο, αυτό δεν εμπόδιζε τον Λύτρα να παρελαύνει από τα διάφορα πρωινάδικα, προσφέροντας τις νομικές γνώσεις του επί παντός του επιστητού, ακόμη και για αδικήματα στα οποία είχε υποπέσει ο ίδιος. Μάλιστα, πριν από περίπου έναν μήνα ήταν ομιλητής σε εκδήλωση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που έγινε στις 19 Μαΐου στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ. Θέμα της; Κρατηθείτε: “Έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά και έμφυλη βία”! Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ στη ΔΑΠ για την επιλογή της. Έκανε διάνα!

dap-lytras.jpg

Εύρης Τσουμής