Μονόλογοι

Τα μυστικά της σταυροδοσίας, οι εντός έδρας ήττες της Πατουλίδου και του Εξαδάκτυλου και η πανωλεθρία του Ανδρουλάκη. Γράφει ο Μποξέρ*

13/06/2024 12:43


klei-1.jpg

Μια παλιά αθλητική σοφία λέει ότι όταν δεν κερδίζεις στην έδρα σου δύσκολα μπορεί να διακριθείς. Αν δηλαδή, δεν μπορείς να βάλεις δύο και τρία γκολ και να πας με άνεση να παίξεις εκτός έδρας και στα δύσκολα δεν βλέπεις χαΐρι. Ακόμη και σήμερα που καταργήθηκε το εκτός έδρας γκολ ισχύει αυτό.

Τα θυμήθηκα όλα αυτά βλέποντας τα αποτελέσματα της σταυροδοσίας για τις εκλογές της Ευρωβουλής στη Θεσσαλονίκη. Στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ η παραπάνω αθλητική σοφία βρήκε την ισχύ της. Στη σειρά κατάταξης ξεχωρίζει κανείς τον Θεσσαλονικιό Σάκη Αρναούτογλου, που βγήκε πρώτος και με διαφορά. Πήρε 6.787 σταυρούς και ο δεύτερος Γιάννης Μανιάτης συγκέντρωσε 4.549, με τρίτο τον Παπανδρέου με 3.995 και το κυριότερο με τέταρτο τον Ζαγοράκη, που ήταν ένας από τους βασικούς αντιπάλους του Αρναούτογλου, με 3.509 σταυρούς. Με αυτά τα νούμερα ο συμπαθής μετεωρολόγος κατάφερε να κάνει μια καλή μαγιά εντός έδρας και να αναπληρώσει τις πιο χαμηλές θέσεις που πέτυχε στη νότια Ελλάδα. Έτσι βγήκε τρίτος, έχασε μόνο από τον Μανιάτη και τον Παπανδρέου και ταξιδεύει οσουνούπω για να γίνει μόνιμος κάτοικος Βρυξελών.

Αντίθετα αυτά δεν ίσχυσαν στο γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο ούτε για τη Βούλα Πατουλίδου ούτε για τον Θανάση Εξαδάκτυλο ούτε για τη Μαρία Σπυράκη. Κοιτώντας τα νούμερα της Α’ Θεσσαλονίκης, που είναι η έδρα και των τριών και που θα έπρεπε να πετάνε, βλέπει κανείς στην πρώτη θέση τον Αυτιά. Η Πατουλίδου έρχεται δεύτερη, με τρίτο τον Μπελέρη, που σάρωσε σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ ο Εξαδάκτυλος ήταν μόλις 6ος και η Σπυράκη 8η. Και άντε η Σπυράκη έχει μια πανελλαδική αναγνωρισιμότητα, αλλά οι άλλοι δύο χρειάζονταν τις πρωτιές και το πουσάρισμα στις έδρες τους. Και δεν το πήραν.

patoylidoy-eksadaktilos.webp

Έστω στη Β’ τα κατάφεραν να τα πάνε καλύτερα. Πρώτη η Πατουλίδου με 9.293 σταυρούς, δεύτερος ο Εξαδάκτυλος με 8.831, τρίτος ο Αυτιάς με 8.554 και μετά έρχεται ο Μπελέρης με το καθόλου ευκαταφρόνητο 6.999. Έτσι όμως δεν κερδίζεις τις μάχες ούτε εντός έδρας αλλά ούτε και εκτός. Το έχουν αυτό οι Θεσσαλονικείς. Το είδαμε και στις εκλογές για τον πρόεδρο της ΝΔ το 2016, όταν ο Τζιτζικώστας ζορίστηκε στη Θεσσαλονίκη.

Μια και μιλάμε για τους τρεις υποψηφίους ευρωβουλευτές που δεν εκλέχτηκαν, δηλαδή την Πατουλίδου, τη Σπυράκη και τον Εξαδάκτυλο, μην εκπλαγείτε αν τους ξανασυναντήσουμε σε τρία χρόνια στις βουλευτικές λίστες της ΝΔ…

Ψάχνοντας τις σταυροδοσίες είδαμε τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του Αυτιά στην κεντρική Μακεδονία, όπου ήρθε πρώτος και με διαφορά, συγκεντρώνοντας 48.415 σταυρούς. Δεύτερος ήταν ο Μπελέρης με 37.476 σταυρούς, τρίτος ο Μεϊμαράκης με 35.774 και μόλις 4η η Πατουλίδου (34.747) και έκτος ο Εξαδάκτυλος με 29.384 σταυρούς.

Αν πάμε δε στην Κρήτη βλέπουμε γιατί ο Μανώλης Κεφαλογιάννης παρά τη δεκαετή του παρουσία στην Ευρωβουλή ξαναβγήκε ευρωβουλευτής και μάλιστα άνετα. Πρώτος στο Ηράκλειο με διπλάσιο νούμερο σταυρών από τον δεύτερο επίσης Κρητικό Μεϊμαράκη, πρώτος στο Ρέθυμνο με υπερδιπλάσια διαφορά από τον Μεϊμαράκη και στα Χανιά πάλι πρώτος με 1.500 σταυρούς περισσότερους από τον δεύτερο Αυτιά. Σε όλη δε τη Μεγαλόνησο η Πατουλίδου και ο Εξαδάκτυλος ήταν από τη 12η μέχρι τη 15η θέση.

Αυτά για τη σταυροδοσία.

kyriakos-mitsotakis-alpha2-2048x1366.webp

Πάμε τώρα στα πιο σοβαρά που είναι η νέα κυβέρνηση. Σοβαρά όχι γιατί μάς ενδιαφέρουν τα πρόσωπα, αλλά οι πολιτικές. Που ακουμπούν κάθε Έλληνα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την προχτεσινή του συνέντευξη στον Alpha είπε ουσιαστικά τρία πράγματα.

Πρώτον ότι ο ανασχηματισμός είναι μια δύσκολη υπόθεση και πρέπει να τον μελετήσει καλά πριν τον υλοποιήσει.

Δεύτερον ότι ο ίδιος δε θα κοιτάξει ούτε δεξιά ούτε αριστερά, αλλά πως θα είναι αποτελεσματική η διακυβέρνηση και τρίτον ότι η προτεραιότητές του θα είναι το κράτος και η ακρίβεια. Για την ακρίβεια μπορεί και να το πετύχει σχετικά γρήγορα. Για το κράτος αμφιβάλω. Γιατί εκεί απέτυχαν πολλοί στο παρελθόν.

Και μάλλον είπε τον πόνο του για τον ΑΣΕΠ. Που ενώ έχουν εγκριθεί 3.000 προσλήψεις νοσηλευτών η εκκίνησή τους καθυστερεί λόγω του ΑΣΕΠ. Γι’ αυτό είπε και το πρωτοφανές για Μητσοτάκη ότι «δε λειτουργεί το ΑΣΕΠ. Λυπάμαι που το λέω έτσι ξερά. Οι ρυθμοί του είναι απογοητευτικοί». Εδώ κάποια καμπανάκια κτυπούν. Για ένα θεσμό που είναι ανεξάρτητος και εποπτεύεται από τη Βουλή.

Καμπανάκια κτύπησαν πολλά και στο ΠΑΣΟΚ. Που ομολογουμένως δεν τα περίμεναν όλοι. Σα να τού τα είχαν φυλαγμένα του Ανδρουλάκη. Ιδιαίτερα η παρέμβαση του Νίκου Παπανδρέου τρεις ημέρες μετά την πρωτιά του στη μάχη της Ευρωβουλής λέει πολλά. Και ο Ανδρουλάκης όμως πέτυχε διάνα στη σταυροδοσία:. Πρώτος ο Παπανδρέου που είναι…Παπανδρέου, δεύτερος ο Μανιάτης που είναι…Μανιάτης και τρίτος ο Αρναούτογλου που μπορεί να είναι του κλίματος Ανδρουλάκη, αλλά δεν τον λες και τον ιντριγκαδόρο του ΠΑΣΟΚ. Όσο για τον εκλεκτό του προέδρου Ανδρέα Σπυρόπουλο αυτός βρέθηκε στην 7η θέση. Πίσω και από τον αρχηγό της εθνικής στο Εuro του 2004 που ήρθε το 2024 μεταγραφή στο ΠΑΣΟΚ την τελευταία στιγμή.

Προεδρική πανωλεθρία το λένε αυτό…

*Ένας Αθηναίος που ζει στη Θεσσαλονίκη



Ο Μποξέρ