Μονόλογοι

Θεσσαλονίκη: Το αντίο του Αρναούτογλου, η επιστροφή της Πατουλίδου, η αστοχία των δημοσκόπων και το... ταμείο ανεργίας των ευρωβουλευτών. Γράφει ο Σαλονικιός

11/06/2024 11:50

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών συνδέεται εμμέσως και με τα αυτοδιοικητικά της Θεσσαλονίκης. Δεν αναφέρομαι βεβαίως στα ποσοστά τα οποία πήραν τα κόμματα, αλλά στο αποτέλεσμα της σταυροδοσίας. Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές από τη Θεσσαλονίκη ήταν πολλοί και σε πολλά κόμματα. Ωστόσο, μόνον δύο κατάφεραν να εκλεγούν στην ευρωβουλή. Η Αφροδίτη Λατινοπούλου, η οποία είναι και αρχηγός του κόμματος Φωνή Λογικής και ο Σάκης Αρναούτογλου ο οποίος εξελέγη τρίτος στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Ο Σάκης ήταν υποψήφιος και το 2019 και τα είχε πάει αρκετά καλά αφού είχε πλασαριστεί στην πέμπτη θέση συγκεντρώνοντας 65.150 σταυρούς οπότε ξαναδοκίμασε και το 2024 και δικαιώθηκε καθώς κατάφερε να εκλεγεί, λαμβάνοντας 91.841 σταυρούς, παρά τον σκληρό ανταγωνισμό, απέναντι σε έμπειρα πολιτικά στελέχη, ορισμένα εκ των οποίων είχαν και την έμμεση στήριξη της Χαριλάου Τρικούπη.

Νωρίτερα, τον Οκτώβριο είχε δώσει άλλη μία επιτυχημένη μάχη στον δήμο Θεσσαλονίκης όπου είχε εκλεγεί πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό του Στέλιου Αγγελούδη. Είχε μάλιστα διοριστεί εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα Πολιτικής Προστασίας. Τώρα, μετά την εκλογή του στο Στρασβούργο, παραιτείται από τον δήμο. Μάλιστα χθες, συμμετείχε για τελευταία φορά σε συνεδρίαση του συμβουλίου και εμφανώς συγκινημένος αποχαιρέτησε τους συναδέλφους του. Τη θέση του στο δημοτικό συμβούλιο θα καταλάβει ο πρώτος επιλαχών Στέλιος Τσούλιας.

Υποψήφια για την ευρωβουλή ήταν ένα ακόμη αυτοδιοικητικό στέλεχος, η Βούλα Πατουλίδου η οποία ωστόσο δεν τα κατάφερε καθώς η Νέα Δημοκρατία υποχώρησε σημαντικά σε σχέση με το 2019, χάνοντας και μία έδρα αφού αυτή τη φορά εξέλεξε επτά ευρωβουλευτές από οκτώ που είχε εκλέξει πριν από πέντε χρόνια. Η Βούλα δεν τα πήγε όσο καλά υπολόγιζε, συγκέντρωσε κοντά εκατό χιλιάδες σταυρούς και πλασαρίστηκε στη δέκατη τέταρτη θέση. Έτσι, αναμένεται να επιστρέψει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας όπου διατηρεί τη θέση της περιφερειακής συμβούλου καθώς είχε παραιτηθεί από αντιπεριφερειάρχης όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά της. Θυμίζω ότι το χαρτοφυλάκιό της ανέλαβε ο Κώστας Γιουτίκας. Τώρα, εάν η Βούλα θα παραμείνει απλή σύμβουλος ή εάν θα αναλάβει κάποιο πόστο, αυτό θα το αποφασίσει βεβαίως ο Απόστολος Τζιτζικώστας.

Η εκτίμηση ψήφου

Όπως έχουμε πει επανειλημμένως, στις εκλογές, εκτός από τα κόμματα κρίνονται και οι δημοσκόποι. Είχαμε, μάλιστα δημοσιεύσει το περασμένο Σάββατο τις τελευταίες προβλέψεις εννέα εταιρειών δημοσκοπήσεων προκειμένου να τις συγκρίνουμε με το τελικό αποτέλεσμα. Ανατρέχοντας σε εκείνα τα ευρήματα διαπιστώνω ότι όλες έπεσαν έξω στο αποτέλεσμα. Το μόνο που πέτυχαν ήταν η σειρά των πέντε πρώτων κομμάτων, αλλά όχι τα ποσοστά τους. Όλες ανεξαιρέτως έδιναν στη Νέα Δημοκρατία ποσοστό άνω του 30%, το χαμηλότερο, 31% το έδινε η PULSE. Αλλά και τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σχεδόν σε όλες τις μετρήσεις υψηλότερα από το 14,92% που πήρε. Πλησιέστερα βρέθηκε η Metron Analysis που έδινε 15,5%. Εγγύτερα προς το 12,8% του ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν τρεις εταιρείες, οι MRB και Interviw με 12,5% και η GPO με 13,2%. Το ακριβές ποσοστό 9,3% που πήραν η Ελληνική Λύση και το ΚΚΕ το πέτυχε η PRORATA.

Μιλώντας με στέλεχος μίας εκ των εταιρειών δημοσκοπήσεων μου εξήγησε πόσο επισφαλής είναι τελικά η εκτίμηση ψήφου που κάνουν όλες οι εταιρείες με τη μέθοδο της αναγωγής των αναποφάσιστων και της αδιευκρίνιστης ψήφου. Αναγωγή σημαίνει ότι στα “καθαρά” ποσοστά που μετράνε στη δημοσκόπηση προσθέτουν στη συνέχεια, με κάποια μεθοδολογία τα ποσοστά της αδιευκρίνιστης ψήφου. Όπως μου είπε, από τις δημοσκοπήσεις του τελευταίου δεκαημέρου φαινόταν, και είχαν δημοσιοποιηθεί άλλωστε και τα ευρήματα, ότι η ΝΔ ήταν κάτω από 30%, χωρίς την αναγωγή. “Η αναγωγή έχει ρίσκο το οποίο, λόγω της μεγάλης αποχής, αποδείχθηκε ακόμη μεγαλύτερο”, μου εξήγησε. Μήπως, επομένως, θα ήταν προτιμότερο οι εταιρείες να περιοριστούν στη δημοσιοποίηση μόνο των ποσοστών που καταγράφουν από τις μετρήσεις τους και να αφήσουν κατά μέρος τα υπόλοιπα;

Γερό βοήθημα

Από τους είκοσι έναν ευρωβουλευτές που ολοκληρώνουν οσονούπω τη θητεία τους στο Στρασβούργο οι οκτώ πρόκειται να συνεχίσουν και την επόμενη πενταετία. Πρόκειται για τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Μανόλη Κεφαλογιάννη, Κώστα Αρβανίτη, Έλενα Κουντουρά, Νίκο Παπαδάκη, Νίκο Παπανδρέου και Μανόλη Φράγκο. Από τους υπόλοιπους δεκατρείς, έξι ήταν υποψήφιοι αλλά δεν κατάφεραν να εκλεγούν. Πρόκειται για τους Στέλιο Κυμπουρόπουλο, Μαρία Σπυράκη, Θόδωρο Ζαγοράκη, Στέλιο Κούλογλου, Αλέξανδρο Γεωργούλη, Πέτρο Κόκκαλη. Όλοι αυτοί, πάντως, μαζί και με τους επτά που αφυπηρετούν, χωρίς να διεκδικήσουν την επανεκλογή τους πρόκειται να λάβουν ένα γερό κομπόδεμα, που ισοδυναμεί με έξι μισθούς, προκειμένου να βοηθηθούν για το επόμενο βήμα στη ζωή τους. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς το βοήθημα αυτό υπολογίζεται γύρω στα πενήντα χιλιάδες ευρώ. Καθόλου άσχημα.



O Σαλονικιός