Μονόλογοι

Οι δημοσκοπήσεις και τι λένε κατ’ ιδίαν οι αναλυτές, οι περιοδείες Μητσοτάκη, Κασσελάκη και Κουτσούμπα στον Βορρά και ο παράγοντας ΠΑΟΚ. Γράφει ο Μποξέρ*

16/05/2024 11:52

klei-1.jpg

Οι δημοσκόποι έχουν αυτήν την περίοδο δουλίτσα. Όχι, τόσο όσο στις εθνικές εκλογές, γιατί τότε οι κάλπες ήταν πολλές. Μόνο τους υποψηφίους βουλευτές ανά νομό να μετρούσαν είχαν ενασχόληση για δύο μήνες. Ενώ τώρα τα πράγματα είναι πιο απλά. Τι μετρούν; Μια πανελλαδική κάλπη για τα κόμματα και τρεις πιο ειδικές με τους υποψηφίους ευρωβουλευτές σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Φαντάζομαι θα μάθατε για τη χτεσινή δημοσκόπηση της MRB. Τι δείχνει; Με την αναγωγή επί των εγκύρων η ΝΔ φτάνει το 32,3%, δηλαδή περίπου το ποσοστό που είχε στις προηγούμενες ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ το 16%, δηλαδή είναι κοντά στο εθνικό του ποσοστό και το ΠΑΣΟΚ πιάνει το 14% και τσιμπάει σε σχέση με το αποτέλεσμα του περασμένου Ιουνίου. Στα υπόλοιπα η Ελληνική Λύση ακουμπά το 10% και το ΚΚΕ πλησιάζει το 8%, ενώ έχουμε και τρεις εκπλήξεις. Η Nίκη που κινείται στο όριο του 3%, η Νέα Αριστερά που καταγράφει ανοδικά ποσοστά (3,8%) και η Φωνή Λογικής που είναι κοντά στο να πιάσει το όριο του 3%.

Οι δημοσκόποι τώρα μού λένε ότι η ΝΔ μπορεί να καταγράφεται οριακά λίγο υπερτιμημένα, ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ όλα είναι πιθανά (είτε προς τα επάνω είτε προς τα κάτω), μια και δεν ξέρει κανείς μετά βεβαιότητας ποιοι από τους εν δυνάμει ψηφοφόρους του που επιλέγουν σήμερα το κόμμα θα πάνε τελικά να ψηφίσουν στις 9 Ιουνίου και για το ΠΑΣΟΚ ότι μπορεί να κτυπήσει τη δεύτερη θέση. Και γιατί η περιφέρεια, όπου έχει υψηλότερα ποσοστά, δεν μετριέται και πολύ αναλυτικά, αλλά και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη κάτι πολύ υπό διαμόρφωση.

Όσο για τους «μικρούς» οι ειδικοί τονίζουν ότι τις ψήφους τη Νίκης δεν μπορεί κανείς να τις εντοπίσει εύκολα, οπότε τα χαμηλά ποσοστά που εμφανίζουν στις τρέχουσες δημοσκοπήσεις δε σημαίνουν απολύτως τίποτα. Για το κόμμα της Αφροδίτης Λατινοπούλου ότι μπορεί να κάνει την έκπληξη και να περάσει το 3%, καθώς φαίνεται ότι εισπράττει ένα ποσοστό των ψηφοφόρων των Σπαρτιατών και για τον Βελόπουλο ότι είναι κάτι το απρόβλεπτο. Σε ένα κύμα δημοσκοπήσεων πηγαίνει καλά, στο επόμενο μαζεύεται.

Οι εκλογές πάντως ξεκίνησαν ήδη. Εννοούμε την επιστολική ψήφο, τα έγγραφα της οποίας έχουν αρχίσει να φτάνουν στους εγγεγραμμένους. Θα είχε πάντως εδώ ενδιαφέρον μια χαρτογράφηση του προφίλ των «επιστολικών». Από ποιες περιοχές προέρχονται οι περισσότεροι, τι ηλικίες είναι και τι φύλο. Γιατί κάτι μού λέει ότι επιστολική ψήφος παραπέμπει και σε υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Να δούμε τι θα ψηφίσουν οι 202.556 που επέλεξαν την κάλπη από μακριά.

epistolikhpng.webp

Τις επόμενες ημέρες η κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολιτικών αρχηγών. Αύριο ξεκινά περιοδείες στην Πιερία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος την Παρασκευή θα συνεχίσει τις επισκέψεις σε Πέλλα και Ημαθία, ενώ ενδιαφέρον θα έχει η επίσκεψη που θα κάνει σε σχολείο στα Ριζώματα Ημαθίας. Εκεί ο πρωθυπουργός μαζί με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη θα παρουσιάσουν το νέο Ψηφιακό Σχολείο, που θα περιλαμβάνει το ψηφιακό Φροντιστήριο, διαδικτυακά μαθήματα, τα οποία θα απευθύνονται κυρίως σε μαθητές από ακριτικές νησιωτικές περιοχές, καθώς και υπηρεσιακά έντυπα, όπως απουσιολόγιο, βιβλίο ύλης και βαθμολογίες. Στο πλαίσιο του Ψηφιακού Σχολείου επανασχεδιάζεται η πλατφόρμα MySchool καθώς και το σύνολο των ψηφιακών υπηρεσιών διοίκησης.

Σήμερα και αύριο θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος το βράδυ θα μιλήσει σε ανοικτή προεκλογική συγκέντρωση στην πλατεία του Ευόσμου και αύριο το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τούμπας. Το ΚΚΕ συνεχίζει παραδοσιακά.

Όσο για τον Στέφανο Κασσελάκη και αυτός κάπου εδώ τριγύρω θα βρίσκεται. Θεσσαλονίκη, Κιλκίς και πάλι Θεσσαλονίκη, όπου είναι πολύ πιθανό να τον δούμε στη Διεθνή Έκθεση του βιβλίου.

Φυσικά την Κυριακή όλα τα μάτια θα είναι στραμμένα στη Θεσσαλονίκη και στο τοπικό ντέρμπι Άρη-ΠΑΟΚ. Με μια νίκη ο Δικέφαλος στέφεται πρωταθλητής. Με τον Κασσελάκη να βρίσκεται ακόμη στη Θεσσαλονίκη και τον Μητσοτάκη να ετοιμάζεται να την επισκεφτεί τη Δευτέρα…

Όλο και κάτι θα πουν αν ο ΠΑΟΚ στεφθεί πρωταθλητής…

*Ένας Αθηναίος που ζει στη Θεσσαλονίκη


Ο Μποξέρ