Μονόλογοι

Η ατάκα του Μεϊμαράκη, η κάρτα της Ντόρας και οι καλές πρακτικές δύο υποψηφίων ευρωβουλευτών. Γράφει ο Μποξέρ*

02/05/2024 10:56


klei-1.jpg

Η ατάκα του 48ωρου ανήκει στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Την είπε σε τηλεοπτικό κανάλι όταν μετά το διαφημιστικό διάλειμμα ο τηλεπαρουσιαστής τού ζήτησε να σχολιάσει την μεταγραφή του Άρη Σπηλιωτόπουλου στον ΣΥΡΙΖΑ. «Έχουμε πάρει και εμείς στελέχη από άλλα κόμματα», είπε στην αρχή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ που δεν ήθελε να δώσει και μεγάλη σημασία στο γεγονός. Όταν ο δημοσιογράφος επέμεινε ο «Βαγγέλας», που είναι γνωστός για τα φαρμακερά του σχόλια, πήρε μπρος απάντησε με το γνωστό σκωπτικό του ύφος: «Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα. Όταν το ανακοινώσατε με πήρε η φον ντερ Λάιεν και μου είπε "τι γίνεται εκεί; Έχετε τέτοιες μετακινήσεις;"», είπε.

Αυτά συμβαίνουν όταν πιέζεις κάποιον πολιτικό να σου πει κάτι, αυτός λέγεται Μεϊμαράκης, που για όσους δεν ξέρουν έχει εμπειρία κομματικής ζωής 50 χρόνων και τον ρωτάς για κάποιον παλιό του συναγωνιστή. Γιατί ο Μεϊμαράκης μπήκε στη ΝΔ το 1974. Και σε αντίθεση με πολλούς άλλους δεν έφυγε ποτέ.

Μένω σε μερικές δηλώσεις υποψηφίων ευρωβουλευτών που είναι η αλήθεια μου άρεσαν. Και δη Θεσσαλονικιών. Πρώτη περίπτωση ο Σάκης Αρναούτογλου. Ο συμπαθής μετεωρολόγος, που δεν τον λες και επαγγελματία πολιτικό, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε ότι αν εκλεγεί στην Ευρωβουλή δεν πρόκειται ποτέ να ψηφίσει κάτι που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη χώρα του. Η κουβέντα έγινε με αφορμή το γνωστό ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου περί του κράτους δικαίου στην Ελλάδα και σε συζήτηση για το κατά πόσο ένας ευρωβουλευτής θα μπορούσε να ψηφίσει κάτι που μπορεί να προκαλέσει κακό στη χώρα του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει το ενδεχόμενο να κοπούν κονδύλια από την Ευρώπη για την Ελλάδα.

arnaoutoglou.webp

Παρών στη συζήτηση ήταν ο γαλάζιος υποψήφιος ευρωβουλευτής Θανάσης Εξαδάκτυλος που καλωσόρισε το σχόλιο του Αρναούτογλου. Κάποιος μάς σφύριξε δε ότι ο Εξαδάκτυλος δε διαπνέεται καθόλου από τη λογική πως ό,τι προέρχεται από άλλο χρώμα και δεν είναι γαλάζιο είναι απορριπτέο. Το απέδειξε όταν σε άλλο πάνελ επικαλέστηκε τον Γιάννη Μανιάτη όταν ρωτήθηκε για ένα θέμα που αφορούσε την ενέργεια. «Μα αυτός δεν είναι δικός σας; Είναι ΠΑΣΟΚ», τού αντέτεινε ο δημοσιογράφος. Με τον Εξαδάκτυλο να απαντά ότι όταν μιλάμε για ενέργεια δεν υπάρχει πιο ειδικός από το Μανιάτη. Ασχέτως χρώματος.

exadaktylos.jpg


Respect, που λένε και για τους δύο. Μακάρι στην επόμενη Ευρωβουλή να υπάρξουν τέτοιες συναινετικές και σύγχρονες φωνές.

Μένουμε στα πολιτικά, που πια μπαίνουν και αυτά σε κλίμα κατανυκτικό. Χτες είναι η αλήθεια ότι φοβήθηκα ότι κάτι θα μας ξεφύγει. Βλέπετε η απεργία των δημοσιογράφων κρύβει συχνά εκπλήξεις. Γιατί όταν απεργούμε γίνονται γεγονότα. Θυμάμαι τον Χρήστο τον Ζαχόπουλο, τον γενικό γραμματέα πολιτισμού του Καραμανλή, που κάπου το 2004 και σε ώρα στάσης των δημοσιογράφων είχε επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας σε ένα ξέφωτο. Το τι φημολογία κυκλοφόρησε αυτό το τρίωρο δε λέγεται.

Γενικά οι ημέρες που οι δημοσιογράφοι απεργούν είναι περίεργες. Γιατί οι πολιτικοί όλο και κάποια σημαντική εκκρεμότητα λύνουν. Αν έχει συμβεί κάτι χτες μπορεί και να το μάθουμε τις επόμενες ημέρες. Αλλά ίσως και ποτέ.

Κατάνυξη λοιπόν, από σήμερα και μετά. Ένα ενδιαφέρον θα έχουν οι επόμενες ημέρες και αυτό θα είναι η μάχη των Επιταφιών. Εκεί συνήθως διαγκωνίζονται οι βουλευτές για να κουβαλήσουν τον Επιτάφιο. Προβλέπω ότι φέτος θα υπάρχει μια σχετική ύφεση, καθώς οι βουλευτικές εκλογές έγιναν πέρσι. Εκεί που θα υπάρξει ένας σχετικός συνωστισμός είναι με του υποψηφίους ευρωβουλευτές. Που θα σπεύσουν να πάνε σε όσους Επιτάφιους περισσότερους γίνεται.

Ο πρωθυπουργός πάντως θα παρακολουθήσει την Ακολουθία των Αγίων Παθών στη Μητρόπολη Αθηνών, χοροστατούντος του Ιερώνυμου. Και θα είναι σίγουρα ανεβασμένος. Και γιατί το κλίμα με τον Αρχιεπίσκοπο είναι καλύτερο. Αλλά και γιατί το περιοδικό Time του αφιέρωσε ένα εκτενές αφιέρωμα με τίτλο «Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας θέλει το έθνος του να είναι το comeback story της δεκαετίας».

Είναι ίσως η πιο ωραία πασχαλινή κάρτα αυτή που δημιούργησε η Ντόρα Μπακογιάννη. Με πέντε λέξεις που αποτελούν τη λέξη Πάσχα: Πίστη, Αγάπη, Σύνεση, Χαρά, Αισιοδοξία.

ntora-pasxa.jpg

Φαντασία, αισθητική και μήνυμα…

Από κάτω η αντίστοιχη κάρτα του Αντώνη Σαμαρά. Χωρίς σχόλια…

samaras-pasxa.jpg

*Ένας Αθηναίος που ζει στη Θεσσαλονίκη


Ο Μποξέρ