Μονόλογοι

Το γιατί της επιλογής Μητσοτάκη για τον Μπελέρη, η ευρωπαϊκή αφωνία του Ζαγοράκη και η σοφία του Στέλιου Νέστωρα. Γράφει ο Μποξέρ*

22/04/2024 09:39


klei-1.jpg

Ο Φρέντη Μπελέρης και η υποψηφιότητά του ως ευρωβουλευτής κατάφερε να είναι θέμα συζήτησης σε όλα τα κόμματα. Και αν στην αντιπολίτευση τα πυρά ήταν αναμενόμενα, εντός της ΝΔ τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα. Έτσι ίσως εξηγείται και η καθυστέρηση στη λήψη της απόφασης που πάρθηκε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής. Κυριολεκτικά λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η λίστα με τα 42 ονόματα.

Γιατί είναι περίπλοκα τα πράγματα. Όπως μου έλεγε έμπειρος κομματικός της ΝΔ από τον Βορρά οι αστοί και οι πιο κεντρώοι στη ΝΔ είναι εναντίον της πρότασης για Μπελέρη, γιατί θολώνει το μήνυμα για το κεντρώο προφίλ της ΝΔ. Την ίδια στιγμή, όπως επικαλούνται χτεσινά ρεπορτάζ, το 90% της κομματικής βάσης της ΝΔ ήταν υπέρ της υποψηφιότητας του φυλακισμένου δημάρχου Χειμάρρας. Και όσο και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης πολλές φορές λειτουργεί με άλλα κριτήρια, στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν μάλλον δύσκολο να πάει κόντρα σε μια τόσο καθαρή επιθυμία. Εξάλλου ο πρωθυπουργός έχει αντιληφθεί ότι το «στρίβειν προς το κέντρο» έχει δημιουργήσει μεγάλες γκρίνιες στο δεξιό ακροατήριο. Και αυτό σε προεκλογικές ημέρες είναι καλό να αποφεύγεται…

Κάποιοι μάλιστα συνδέουν το γεγονός ότι στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η ΝΔ δείχνει να έχει αρχίσει να «τσιμπάει» σε ψήφους και να ανεβάζει τα ποσοστά της με τον Μπελέρη. Εδώ πάντως καλό είναι να πούμε ότι στη ΝΔ είναι εμφανής η προσπάθεια να μη μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των ευρωεκλογών η συγκεκριμένη υπόθεση. Γι’ αυτό και η φράση του πρωθυπουργού στη Συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλες ότι «δεν είναι δουλειά μου να μιλώ για μεμονωμένες υποψηφιότητες, καθώς έχουμε 42 υποψηφίους».

Τα υπόλοιπα θα φανούν στην κάλπη των ευρωεκλογών και στο νούμερο των σταυρών του Μπελέρη.

Μένουμε στις ευρωεκλογές και στη γαλάζια ευρωλίστα. Εκεί οι γνώστες του παρασκηνίου επισημαίνουν τις πινελιές που έβαλε ο Θανάσης Νέζης στο κλείσιμο του ευρωψοδελτίου. Προσθέτοντας στα ονόματα των υποψηφίων ανθρώπους που προέχονται από τις τοπικές κοινωνίες της περιφέρειας. Όπως ο Γιώργος Δακής ως πρώην περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας, ο Θεόφιλος Καραχάλιος ως πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Γιάννης Βεζυργιαννίδης ως πρώην πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής της ΝΔ στη Ροδόπη. Και οι τρεις εκλογικές περιοχές, δηλαδή η Κοζάνη, η Λάρισα και η Ροδόπη, θεωρούνται κρίσιμες για το εκλογικό αποτέλεσμα και οι επιλογές δείχνουν Νέζη. Και όχι Γιάννη Μπρατάκο που είχε στην αρχή την ευθύνη της κατάρτισης του ψηφοδελτίου.

Και μια και μιλάμε για εμπνευστές να πούμε ότι στην επιλογή Μπελέρη ο ιθύνων νους ήταν ο πρώην υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ενώ υπέρ του επιχειρηματολόγησε το τελευταίο διάστημα και ο έτερος υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Πάμε στα του ΠΑΣΟΚ. Μια από τις κριτικές που άκουσε όλα αυτά τα χρόνια που ήταν ευρωβουλευτής ο Θοδωρής Ζαγοράκης είναι ότι δεν είπε και πολλά για τα θέματα της Ευρώπης. Η τακτική της…ευρωπαϊκής αφωνίας του παλιού αρχηγού της εθνικής Ελλάδας φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και στην προεκλογική περίοδο. Και αυτό γιατί το βασικό του επικοινωνιακό όχημα, με το οποίο θα πορευθεί προς τις εκλογές, θα είναι ένα βιβλίο, το οποίο επιμελήθηκε ο καλός συνάδελφος και γνωστός Παοκτσής Σταύρος Σουντουλίδης. Tίτλος του βιβλίου, το οποίο προλογίζει ο Ότο Ρεχάγκελ και περιλαμβάνει 368 σελίδες, είναι «Ο Αρχηγός-Η δική μου αλήθεια» και θα κυκλοφορήσει στις 25 Απρίλιου. Δεν το έχω διαβάσει, αλλά υποθέτω ότι θα ασχολείται με τα της μπάλας παρά με τα της Ευρωβουλής. Είναι δε σίγουρο ότι θα το ακούσουμε πολύ στην πορεία προς τις ευρωπαϊκές κάλπες.

zagorakis-vivlio.jpg

Στον ΣΥΡΙΖΑ τώρα μου ήρθαν κάτι πληροφορίες από τη Βόρεια Ελλάδα για τι πρώτες μετρήσεις. Σε αυτές πάνε καλά οι Νικόλας Φαραντούρης, Νίκος Παπάς και Δώρα Αυγέρη. Όμως η μάχη θα είναι σκληρή.

Η σιωπή είναι χρυσός πολλές φορές στην πολιτική. Και αυτό ισχύει για τον παλιό ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Στέλιο Νέστωρα. Σπάνια μιλάει και όταν μιλάει έχει κάτι να πει. Με αυτήν την έννοια έχει αξία να διαβάσει κανείς τη συνέντευξη που παραχώρησε στο www.makthes.gr και στη Σοφία Χριστοφορίδου με αφορμή τη χτεσινή επέτειο από την άνοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα.

nestor-stelios.jpg

Από την ιδιαίτερα διδακτική συνέντευξή του κρατώ αυτό που απάντησε στο ερώτημα όταν ακόμα και σήμερα ακούει τη φράση «μία χούντα μας χρειάζεται;» ή το περίφημο «η χούντα έκανε δρόμους;». «Μια φορά με κάλεσαν στο γυμνάσιο στο Σουφλί για να μιλήσουμε για την 21η Απριλίου. Σηκώθηκε ένας και μου είπε "τα λέτε, τα λέτε, αλλά η Χούντα μας έφτιαξε το δρόμο". Εγώ του είπα "πες το αυτό όταν θα πας στην Κύπρο να σε κρεμάσουν ανάποδα". Οι άνθρωποι τα λένε αυτά γιατί πρέπει να δικαιολογήσουν και το δικό τους "μούλωγμα" στη διάρκεια της δικτατορίας. Το βουλώσανε τότε, άρα πρέπει να πουν γιατί το βουλώσανε», ήταν τα λόγια του Νέστωρα.

Τα είπε όλα με αυτό…

*Ένας Αθηναίος που ζει στη Θεσσαλονίκη


Ο Μποξέρ