Μονόλογοι

Η χτεσινή παρουσία -μετά του υιού- του Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη, το πρόβλημα με τον Μπελέρη και το πάρτι στο ΠΑΣΟΚ. Γράφει ο Μποξέρ*

18/04/2024 10:11

Πάντα οι ανακοινώσεις για τι λίστες της Ευρωβουλής έκρυβαν εκπλήξεις, αλλά και γκρίνιες. Παλιότερα ακόμη περισσότερο όταν η ευρωλίστα σήμαινε και απευθείας εκλογή. Τότε που δεν ίσχυε ο σταυρός, αλλά η λίστα. Συνεπώς η πρώτη εφτάδα ή οκτάδα έβγαινε σίγουρα για ένα κόμμα που ήταν μεγάλο, όπως η ΝΔ.

Θυμάμαι τις παραμονές του 2009 που η ΝΔ ήταν σε υποχώρηση και από τη γαλάζια ευρωλίστα είχαν μείνει έξω γνωστά ονόματα που διεκδικούσαν την είσοδό τους, όπως ο Γιώργος Τσιότρας που ήταν τότε διορισμένος περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας, ο τότε πρόεδρος της Διοικούσας της ΝΔ και στενός φίλος του Καραμανλή Βάκης Φραντζής, αλλά και ο Μαργαρίτης Σχοινάς που δεν χώρεσαν στο ψηφοδέλτιο, γιατί έπρεπε να υποστηριχθούν οι εκλεκτοί φίλοι πρωτοκλασσάτων στελεχών, όπως ο Γιώργος Παπανικολάου, που ήταν του κλίματος του Λευτέρη Ζαγορίτη, ο Γιώργος Κουμουτσάκος που ήταν ο άνθρωπος του Πέτρου Μολυβιάτη, ο Γιώργος Παπαστάμκος για τον οποίο έδωσε μάχη ο Γιώργος Σουφλιάςκαι ο σημερινός υπουργός περιβάλλοντος Θόδωρος Σκυλακάκης που ήταν πρόταση της Ντόρας. Από τη Θεσσαλονίκη είχε επιλεγεί τότε ο Γιάννης Τσουκαλάς και είχε γίνει παρασκηνιακά το «έλα να δεις» από αυτούς που έμειναν απ’ έξω.

Σήμερα με το σταυρό οι γκρίνιες περιορίστηκαν. Όποιος θέλει να βγει μπαίνει στη μάχη και αν έχει τα κότσιαεκλέγεται. Αυτή τη φορά οι γκρίνιες και οι προβληματισμοί που ακούστηκαν εντός τη ΝΔ αφορούσαν ένα κυρίως πρόσωπο: τον Φρέντη Μπελέρη. Σε πολλούς κεντρώους δεν άρεσε η επιλογή, γιατί θεωρείται ότι δε συνάδει με την στρατηγική Μητσοτάκη για το κεντρώο χώρο, αλλά ούτε και με τη λογική του πρωθυπουργού, την οποία έχει επαναλάβει συχνά το τελευταίο διάστημα, να πάνε στην Ευρωβουλή άνθρωποι καταρτισμένοι για να εκπροσωπήσουν πιο αποτελεσματικά την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

mpeleris-mitsotakis-1.jpg

Αν θέλετε το σήριαλ με το Μπελέρη (μπαίνει ή δεν μπαίνει στη λίστα) δεν ήταν και πολύ της σχολής Μητσοτάκη, ο οποίος όταν ήθελε κάτι το περνούσε και το τελείωνε γρήγορα. Τελεία και παύλα. Τώρα σα να σερνόταν το θέμα και πολλοί τελικά εκτιμούν ότι ο Μπελέρης βρέθηκε εντός για δύο λόγους: πρώτον γιατί δεν υπήρχε άλλος του δεξιού άκρου και δεύτερον γιατί θα πήγαινε με άλλο κόμμα.

Αφήστε δε που υπάρχει και το ερωτηματικό για το τι θα γίνει όταν αποφυλακισθεί, αν εκλεγεί. Θα πάει για δήμαρχος Χειμάρρας ή για ευρωβουλευτής; Γιατίαν δεν κάνω λάθος για να αναλάβει ξανά τη δημαρχεία πάλευε η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα….

Πάντως η υπόθεση Μπελέρη έχει και ένα καλό για την κυβέρνηση. Την έφερε πιο κοντά με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, ο οποίος δέχτηκε χτες τον γιο του δημάρχου της ΧειμάρραςΠέτρο Μπελέρη και δήλωσε χαρούμενος που θα είναι υποψήφιος ο πατέρας του. Μαζί στη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο ήταν και ο Σταύρος Παπασταύρου που έτσι επανεμφανίστηκε στη δημοσιότητα για όσους τον είχαν χάσει. Δείχνοντας και ποιος ήταν ο ιθύνων νους και ο υποστηρικτής της πρότασης για τον Μπελέρη στον πρωθυπουργό. Μαζί με τον Μάκη Βορίδη. Λέγεται δε ότι θα τον στηρίξει το σαμαρικό μπλοκ…

Γκρίνιες βέβαια έχουμε και αλλού. Παλιές και καινούργιες. Στην αριστερά για παράδειγμα έκανε δημόσια τοποθέτηση η Έφη Αχτσιόγλου που άσκησε κριτική στον επιλεγέντα από το δημοψήφισμα του ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιο ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπανώτα για παλιότερες δηλώσεις του περί της γυναικείας κακοποίησης.

papanotas-axtsioglou-arthrou.jpg

Για τη γούνα του ακούγονται και εντός του ΣΥΡΙΖΑ πολλά. Παρασκηνιακά τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ γίνεται κανονικός πόλεμος. Γιατί οι δύο όλο κι όλο εν ενεργεία ευρωβουλευτές (Αρβανίτης και Κουντουρά) ζορίζονται πολύ, καθώς η τράπουλα έχει ανακατευθεί για τα καλά. Η υπερκινητικότητα του Νικόλα Φαραντούρη που λέγεται ότι έχει λάβει προσκλήσεις από όλες τις Ομάδες Μελών του ΣΥΡΙΖΑ ενοχλεί, αλλά μάλλον αδίκως. Γιατί τι να γίνει, σύντροφοι; Έτσι είναι η μάχη της εκλογής.

Στο ΠΑΣΟΚ μετά το σήριαλ Ζαγοράκη τα πράγματα ηρέμησαν. Εκεί το πάρτι θα γίνει από τις 10 Ιουνίου και μετά. Αν τα σημερινά ποσοστά των δημοσκοπήσεων επαληθευθούν και το κόμμα βρεθεί τρίτο και καταϊδρωμένο…

Τελειώνουμε πάλι με Καραμανλή, που δείχνει να μην ξεχνά τα πράγματα που δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη όσο ήταν πρωθυπουργός. Έτσι χτες το βράδυ παραβρέθηκε στην τελετή αναγόρευσης σε επίτιμο διδάκτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών, Κοινωνικών και ΟικονοµικώνΕπιστηµών του Διεθνούς Πανεπιστημίου του φίλου του, Κώστα Γραμμένου.

01.jpg

Θυμίζουμε ότι το 2005 επί πρωθυπουργίας Καραμανλή τέθηκε σε ισχύ το σχέδιο νόμου που όριζε την ίδρυση του πρώτου Διεθνούς Πανεπιστημίου στη χώρα μας, με πρώτο πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος το χτεσινό τιμώμενο πρόσωπο. Μαζί με τον τέως πρωθυπουργό ήταν χτες στην τελετή και ο γιος του Αλέξανδρος.

*Ένας Αθηναίος που ζει στη ΘεσσαλονίκηΟ Μποξέρ