Μονόλογοι

Οι μαύρες τρύπες της ΝΔ, το φάουλ του ΣΥΡΙΖΑ, η παρουσία του Ανδρουλάκη στην Τούμπα και οι αποκαλύψεις του Σωτήρη Κούβελα. Γράφει ο Μποξέρ*

15/04/2024 11:46


klei-1.jpg


Σήμερα το απόγευμα στο Ωδείο Αθηνών θα γίνουν τα τελικά αποκαλυπτήρια της ευρωλίστας της ΝΔ, σε ένα χώρο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τη Ρηγίλλης. Οπότε και αυτό έχει τους συμβολισμούς του.

Νέα ονόματα δεν αναμένονται και το τελευταίο γνωστό ήταν αυτό του Γιώργου Αυτιά. Η λίστα με τους Θεσσαλονικείς φαίνεται ότι έχει ολοκληρωθεί (Πατουλίδου, Εξαδάκτυλος και Σπυράκη) καθώς στα 10 νέα ονόματα που θα παρουσιαστούν σήμερα, μαζί με τους 32 ήδη γνωστούς, δεν συμπεριλαμβάνεται κάποιος ή κάποια από τη «Νύφη του Θερμαϊκού». Τι θα ακούσουμε από νέα πρόσωπα; Υποψηφίους που θα καλύπτουν διάφορα γεωγραφικά αλλά και κοινωνικά κενά. Αυτά σε ότι αφορά στον Βορρά θα αφορούν υποψηφίους από τη δυτική Μακεδονία και τη Θράκη.

Μένουμε στη ΝΔ. Στην Πειραιώς ψάχνουν τις λεγόμενες μαύρες τρύπες.

Στα πολιτικά η φράση κλειδί είναι το σύνθημα περί σταθερότητας που επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στην συνέντευξή του στον Αντ1 με διάφορες παραλλαγές. Πάμε τώρα στις λεγόμενες μαύρες τρύπες ή κόκκινες ζώνες, τις οποίες πάντως κανείς στη ΝΔ δεν πρόκειται να αποκαλύψει δημόσια.

Πρώτη στο επίκεντρο η Αττική, όπου μένει ο μισός πληθυσμός της χώρας και όπου η ΝΔ θέλει να συνεχίσει να έχει καλά αποτελέσματα ιδιαίτερα στις πιο λαϊκές περιοχές. Εδώ το ότι θα λείπει ο Χαρδαλιάς από το κεντρικό επιτελείο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Όχι ότι ο Nik Hard δε θα βοηθήσει, αλλά είναι πλέον περιφερειάρχης όποτε τρέχει και η καθημερινότητα της Περιφέρειας Αττικής.

Δεύτερη μαύρη τρύπα είναι η Θεσσαλία για προφανείς λόγους. Εκεί οι περσινές πλημμύρες δημιούργησαν τοπικές αναταράξεις που αποτυπώθηκαν και στις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και στις εθνικές εκλογές.

Τρίτον η δυτική Μακεδονία. Και εδώ οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποκάλυψαν τα εκλογικά προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή για τη ΝΔ. Θυμίζουμε ότι ο Γιώργος Κασαπίδης, ο μέχρι το 2023 εν ενεργεία περιφερειάρχης και επίσημος υποψήφιος της ΝΔ, έχασε από τον «αντάρτη» Γιάννη Αμανατίδη που ήταν πρώην βουλευτής του κόμματος στην Κοζάνη, ο οποίος μάλιστα εξαιτίας του αντάρτικου διεγράφη από τη ΝΔ. Ε, η διαγραφή του Αμανατίδη ανακλήθηκε πριν από μερικές ημέρες και ο σημερινός περιφερειάρχης πλέον επέστρεψε στη ΝΔ. Με δεδομένο ότι στη δυτική Μακεδονία υπάρχει εδώ και καιρό το ζήτημα που λέγεται απολιγνιτοποίηση, που προκαλεί ακόμη αναταράξεις στους τοπικούς πληθυσμούς, αντιλαμβάνεται κανείς τη σημασία της περιοχής για τη ΝΔ ενόψει ευρωεκλογών.

Τέταρτο και ίσως πιο μεγάλο αγκάθι για τη ΝΔ είναι η κεντρική Μακεδονία. Εδώ η Ελληνική Λύση και η Νίκη μαζί με τους Σπαρτιάτες κτύπησαν στις πρόσφατες εκλογές ποσοστά που σε κάποιες περιοχές, όπως η Πιερία, ξεπέρασαν το 20%, ενώ αλλού, όπως η Πέλλα, η Ημαθία, το Κιλκίς και η Χαλκιδική πλησίασαν το 20%. Εδώ η τακτική θα είναι πολυεπίπεδη. Πρώτον στην πολιτική: θα γίνουν κινήσεις προς αυτές τις παραδοσιακές κατηγορίες ψηφοφόρων (όπως για παράδειγμα η απόφαση για παραμονή του Βέλους στη Θεσσαλονίκη), ενώ θα υπάρξει και έντονη κριτική προς τις λαϊκιστικές θέσεις ιδιαίτερα του Κυριάκου Βελόπουλου. «Ποιος γνωρίζει εκτός κεντρικής Μακεδονίας ότι ο Βελόπουλος πουλά σε τηλεοπτικές εκπομπές κεραλοιφές;» έλεγε υψηλόβαθμο στέλεχος της ΝΔ. Ακόμη το σχέδιο περιλαμβάνει και περιοδείες με υπουργούς, που διαθέτουν το αντίστοιχο πολιτικό προφίλ, όπως ο Μάκης Βορίδης, ενώ και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, που τον είδαμε να ανεβαίνει στην εξέδρα της εκδήλωσης της Πολίχνης, αναμένεται να βάλει πλάτη για να διατηρηθούν τα ποσοστά της ΝΔ στις δύσκολες περιοχές.

Πάμε στα του ΣΥΡΙΖΑ τώρα. Εδώ όλοι δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή του κόσμου στις χτεσινές εσωκομματικές εκλογές, που ξεπέρασε τελικά τις 60.000. Για την κεντρική Μακεδονία η σειρά κατάταξης θα έχει ενδιαφέρον. Για να δούμε ποιος από τους 21 υποψηφίους θα είναι πρώτος. Η Δώρα, η πρώην εκπρόσωπος Τύπου ή η Δώρα, η χήρα του Νικολαϊδη, όπως ατυχώς έγραψαν οι ΣΥΡΙΖΕοι στο ψηφοδέλτιο. Το μεγάλο μυστικό βέβαια κρύβεται στους 5 που θα ανακοινώσει ο Στέφανος Κασσελάκης. Εκεί θα φανεί και το προφίλ που θέλει να δώσει ο ίδιος στους ανθρώπους του στην ευρωβουλή.

choris-titlo-H96CZ.png

Στο ΠΑΣΟΚ τώρα οι μεταγραφές (βλέπε Ζαγοράκης), αλλά και οι προσχωρήσεις της τελευταίας στιγμής (βλέπε Καλλιακμάνης) προκάλεσαν εσωτερικές γκρίνιες, αλλά όλα στην πορεία προς τις εκλογές θα ξεχαστούν. Ιδιαίτερα αν ο ΠΑΟΚ περάσει την Πέμπτη κόντρα στην Μπρυζ και στις κερκίδες της Τούμπας βρεθούν -όπως φημολογείται- ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Ελλάδος το 2004.

androulakis-zagorakis.png

Ενδιαφέρον πάντως για τον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ θα έχουν και αυτά που θα διαδραματισθούν σήμερα στο Μέγαρο Καρατζά στην εκδήλωση που διοργανώνει το ίδρυμα Κώστα Σημίτη. Το θέμα (Τεχνητή Νοημοσύνη) μπορεί να μην είναι… σέξι και από τις ομιλίες να μη διαφανούν οι προθέσεις των ομιλητών ενόψει ευρωεκλογών, αλλά στα πηγαδάκια θα ακουστούν σίγουρα πολλά.

Ένας μετά τον άλλο φεύγουν από τη ζωή οι παλιοί βουλευτές της καραμανλικής περιόδου. Τελευταίο παράδειγμα ο ιδιαίτερα συμπαθής Θεοφάνης Δημοσχάκης του Έβρου που έχει μείνει στην ιστορία με τα πολλά ανέκδοτα που έλεγε. Ήταν δε και αυτός μια από τις συμπάθειες του Κώστα Καραμανλή.

dimosxakis.jpg

Μένουμε στα θέματα ιστορίας. Πολλά από αυτά περιλαμβάνονταν στη συνέντευξη του Σωτήρη Κούβελα στη χτεσινή «ΜτΚ». Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα που είπε ο πρώην υπουργός αφορούσε τον Αβέρωφ και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Ο πρώτος ήταν αυτός που του έβαλε την ιδέα -ήδη από το 1981- να κατέβει υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Και για τον δεύτερο είπε ότι παρά τα ζόρια που είχε την περίοδο που ήταν πρόεδρος της ΝΔ δεν τον είδε ποτέ θυμωμένο…

*Ένας Αθηναίος που ζει στη Θεσσαλονίκη


Ο Μποξέρ