Μονόλογοι

Πότε επιτέλους θα τελειώσει το μαρτύριο του δρόμου Κατερίνης - Θεσσαλονίκης. Γράφει ο Σαλονικιός

20/03/2024 10:57

Στις 25 Φεβρουαρίου η “Μακεδονία” δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ με τίτλο “Ο Γολγοθάς των οδηγών από Αξιό έως Κατερίνη”. Όσα περιγράφονταν σε εκείνο το δημοσίευμα δεν ήταν ούτε τα μισά από αυτά που βίωσαν όσοι είχαν την ατυχία να επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη την Καθαρά Δευτέρα, μετά τις 4 το απόγευμα, από το αποκριάτικο τριήμερο.

Υπήρξαν περιπτώσεις που χρειάστηκαν ως και τέσσερις ώρες για να διασχίσει κάποιος την απόσταση από την Κατερίνη ως την Θεσσαλονίκη, περίπου όσες θα έκανε και ένας γρήγορος βαδιστής. Τα προβλήματα ξεκινούσαν από την υπόγεια διάβαση στο ύψος της Κατερίνης όπου ως γνωστόν ο ένας κλάδος παραμένει αποκλεισμένος εδώ και δύο χρόνια με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να διεξάγεται από μία λωρίδα ανά κατεύθυνση.

Το έργο επρόκειτο να ολοκληρωθεί στο σύνολό του στις αρχές του 2024. Ωστόσο, όταν το καλοκαίρι του 2023 τελείωσαν οι εργασίες στον κλάδο προς Θεσσαλονίκη και επρόκειτο στη συνέχεια να συνεχιστούν στον άλλο κλάδο, προς Αθήνα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με αποφάσεις του ζήτησε να “παγώσουν” οι εργασίες έως ότου παραδοθεί η περιφερειακή της Κατερίνης, κάτι που αναμένεται να γίνει ως το τέλος αυτού του μήνα. Δηλαδή, εδώ και περίπου εννέα μήνες στο συγκεκριμένο σημείο δεν γίνεται καμία απολύτως εργασία. Η πλήρης ολοκλήρωση των εργασιών αναμένεται τώρα σε περίπου έναν χρόνο με στόχο να προλάβουμε το καλοκαίρι του 2025.

Το επόμενο εμπόδιο που συναντούσαν οι οδηγοί ήταν στο ύψος του Αιγινίου όπου γίνονται εργασίες πλήρους αντικατάστασης μιας μικρής γέφυρας, μήκους λίγων δεκάδων μέτρων, στον κλάδο προς Θεσσαλονίκη οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες. Η μεγάλη ταλαιπωρία, ωστόσο, ξεκινούσε λίγα χιλιόμετρα μετά τα διόδια Αιγινίου, στο ύψος του Κλειδίου όπου προστίθονταν και οι οδηγοί οι οποίοι επέστρεφαν από τις αποκριάτικες εκδηλώσεις σε Κοζάνη και Νάουσα.

Από εκείνο το σημείο, και για αρκετές ώρες, η κίνηση γινόταν με πρώτη, δευτέρα. Η αιτία που προκάλεσε όλο αυτό το πρωτοφανές μποτιλιάρισμα βρισκόταν αρκετά χιλιόμετρα μακρύτερα, στο ύψος της γέφυρας του Αξιού.

Ως γνωστόν, από τις αρχές του χρόνου ο κλάδος προς Θεσσαλονίκη είναι κλειστός καθώς γίνονται εργασίες ενίσχυσης της γέφυρας με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να εκτρέπεται στον άλλο κλάδο και σε ένα μόνο ρεύμα. Στο τμήμα αυτό του δρόμου χρειάστηκαν ως και δύο ώρες για να το διασχίσει κανείς με ταχύτητες σημειωτόν. Εάν δεν προκύψει καμία καθυστέρηση, όπως συμβαίνει συνήθως με τα έργα στην Ελλάδα, η γέφυρα πρόκειται να δοθεί σε κυκλοφορία μέσα στο καλοκαίρι, με την ελπίδα ότι θα είναι σχετικά νωρίς, δηλαδή τον Ιούνιο. Όπερ σημαίνει ότι το έργο που ανέβηκε την Καθαρά Δευτέρα θα ξαναπαιχτεί και άλλες φορές, για παράδειγμα στο επικείμενο τριήμερο της 25ης Μαρτίου, αν και με νωπή την προχθεσινή ταλαιπωρία είναι βέβαιο πως πολλοί θα το ξανασκεφτούν. Σίγουρα όμως θα το δούμε να επαναλαμβάνεται το Πάσχα.

Συνέργειες

Είχα αναφερθεί προ ημερών στις δυσκολίες που συναντά η “από τα κάτω” προσπάθεια ορισμένων, κυρίως αυτοδιοικητικών στελεχών, τα οποία αναλαμβάνουν κάποιες διερευνητικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες σύγκλισης των δυνάμεων της κεντροαριστεράς. Είχα αναφέρει ως παραδείγματα τη συνεργασία των αυτοδιοικητικών που πρόσκεινται σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, στις εκλογές για την ΚΕΔΕ και την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και τον κοινό βηματισμό που αναπτύσσουν εσχάτως οι παρατάξεις των δύο κομμάτων στην Περιφέρεια υπό τους Χρήστο Παπαστεργίου και Γιάννη Μυλόπουλο.

Τις τελευταίες ημέρες είδαμε, σε ένα άλλο επίπεδο τώρα, κάποιες συναντήσεις μεταξύ στελεχών που ανήκουν ή έχουν πολιτική αναφορά στα δύο αυτά κόμματα. Χθες για παράδειγμα υπήρξε συνάντηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης Στέλιου Αγγελούδη με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου η οποία θήτευσε μάλιστα κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο στο δημοτικό συμβούλιο. Οι δυο τους συζήτησαν τα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν την πόλη και διαπίστωσαν ότι για αρκετά από αυτά υπάρχει συναντίληψη. Μάλιστα, η Νοτοπούλου στην ανακοίνωσή της που εξέδωσε στη συνέχεια μιλά για την ανάγκη “να υπάρξει συνεργασία και κοινές πρωτοβουλίες των εκπροσωπήσεων της Θεσσαλονίκης, με σκοπό την ανάδειξη, την προώθηση και την επίλυση των προβλημάτων της πόλης”, αλλά και για την ανάγκη “για συνέργειες ώστε η Θεσσαλονίκη να είναι μπροστά στην πολιτική ατζέντα”.

ageloudisnotopoulou.jpg

Λίγες μέρες νωρίτερα, το Σάββατο, εν μέσω τριημέρου της αποκριάς, σε ένα άλλο δημαρχείο η Χρύσα Αράπογλου υποδέχθηκε την έως πρότινος εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και, όπως όλα δείχνουν, και υποψήφια για την ευρωβουλή, Δώρα Αυγέρη. Όπως πληροφορούμαι, κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε συναντίληψη σε αρκετά από τα προβλήματα τα οποία ταλανίζουν την Καλαμαριά, αλλά και την Θεσσαλονίκη εν γένει. Σημειώνω ότι οι δύο κυρίες διατηρούν άριστες σχέσεις παλαιόθεν, καθώς θήτευσαν, αν και δεν συνέπεσαν χρονικά, στην ΕΡΤ3. Επίσης είναι γνωστό ότι στις εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου η Δώρα στήριξε ανοιχτά την υποψηφιότητα της Χρύσας.

arapoglouavgeri.jpg

Επιτέλους!

Το είχαμε επισημάνει αρκετές φορές, μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ότι ήταν λάθος οι νέες διοικήσεις να αναλαμβάνουν καθήκοντα δυόμισι μήνες μετά. Το σκεπτικό ήταν πως, οι απερχόμενοι, που είχαν χάσει στις εκλογές, στην καλύτερη περίπτωση τα παρατούσαν, καλή ώρα στη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας τις πόλεις τους στο έλεος του Θεού, στη χειρότερη, φρόντιζαν να κλείσουν “δύσκολες” γι' αυτούς υποθέσεις ή, ακόμη και να υποσκάψουν το έργο των επόμενων. Για όλους αυτούς τους λόγους λέγαμε ότι αυτή η πολιτική ανορθογραφία θα πρέπει να τελειώσει, ώστε οι νέες διοικήσεις να αναλαμβάνουν καθήκοντα ει δυνατόν μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες.

Τον προβληματισμό αυτόν φαίνεται, επιτέλους, να τον συμμερίζεται και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών γι' αυτό και ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος είπε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δ.σ. της ΚΕΔΕ, ότι το υπουργείο σκέφτεται να μεταθέσει το χρόνο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών προς τα τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου ώστε να περιοριστεί το “νεκρό” αυτό χρονικό διάστημα έως την πρώτη του έτους που θα αναλάβουν οι επόμενοι. Πρόκειται οπωσδήποτε για θετική εξέλιξη.


O Σαλονικιός