Μονόλογοι

Το γαλαζοπράσινο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, η υποψηφιότητα Χρυσόγονου και η αργόσυρτη Δικαιοσύνη. Γράφει ο Σαλονικιός

05/03/2024 10:03

Αρχίζει σιγά σιγά να λαμβάνει σάρκα και οστά το ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, αν και επισήμως δεν έχει γίνει καμία ανακοίνωση προς το παρόν. Ωστόσο, θεωρείται βέβαιο ότι ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης θα συνεχίσει και για δεύτερη θητεία, όπως και ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Ενδεχομένως και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, εκτός εάν της κοστίσει το ατόπημα με τη γνωστή υπόθεση της “εργαλειοποίησης” της λίστας των αποδήμων που έχουν εγγραφεί για να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο. Όπως με ενημερώνει αρμόδια πηγή το φάουλ της Μισέλ δεν είναι από αυτά που θεωρούνται κραυγαλέα, εκτός εάν ο Μητσοτάκης αναζητούσε αφορμή για να την ξεφορτωθεί. Από τους νυν θεωρείται μάλλον δύσκολο να πάνε για τρίτη θητεία οι Ελίζα Βόζεμπεργκ, Μανόλης Κεφαλογιάννης και Θοδωρής Ζαγοράκης.

Σίγουρες θα πρέπει να θεωρούνται οι υποψηφιότητες του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, δημοσιογράφου Δημήτρη Τσιόδρα όπως και του επίσης δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά, αλλά και της Βίκυς Φλέσσα που ήταν υποψήφια και το 2019. Στους 42 θα είναι επίσης και δύο ολυμπιονίκες, ο Πύρρος Δήμας και η Βούλα Πατουλίδου, αλλά και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο επίσης σχετικός με τον τομέα της Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο νυν πρόεδρος Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΚΕΔΕ Μιχάλης Αγγελόπουλος, που ήταν υποψήφιος και το 2019, η τέως δήμαρχος Κέρκυρας Μερώπη Υδραίου, όπως και οι Σωτήρης Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και η Εύη Χριστοφιλοπούλου, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ.

Βλέποντας αρκετό πρώην ΠΑΣΟΚ στη “γαλάζια” ευρωλίστα, μερικοί στη ΝΔ αναρωτιούνται ποιος θα είναι τελικά ο συσχετισμός μεταξύ “γαλάζιων” και πρώην “πράσινων” στο σύνολο των 42. Θυμίζω ότι εκτός από τη Χριστοφιλοπούλου και ο Πύρρος Δήμας υπήρξε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Σέρμπος είχε διατελέσει σύμβουλος του Νίκου Ανδρουλάκη για θέματα εξωτερικής πολιτικής ώσπου παραιτήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022, αλλά και η Πατουλίδου εισέβαλε στην πολιτική σκηνή με το όχημα του ΠΑΣΟΚ το μακρινό 2006 όταν ο Γιώργος Παπανδρέου την όρισε υποψήφια νομάρχη Θεσσαλονίκης. Θυμίζω ότι η Βούλα είναι αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, αξίωμα από το οποίο πρόκειται να αποχωρήσει λίαν συντόμως, ενδεχομένως μόλις ανακοινωθεί και επισήμως η υποψηφιότητά της. Το σύνολο του ψηφοδελτίου θα ανακοινωθεί πιθανότατα μετά το συνέδριο του κόμματος το οποίο θα γίνει 5 έως 7 Απριλίου.

Επιστρέφει με ΠΑΣΟΚ

Μιας και ο λόγος περί ευρωψηφοδελτίων να σας πω ότι κλείδωσε οριστικά η υποψηφιότητα του Κώστα Χρυσόγονου με το ΠΑΣΟΚ. Θυμίζω ότι ο γνωστός συνταγματολόγος έχει θητεύσει στην Ευρωβουλή την περίοδο 2014-2019 όταν είχε εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ από τον οποίο, όμως, στη συνέχεια είχε πάρει αποστάσεις. Στις εκλογές του 2023 επανέκαμψε στο ΠΑΣΟΚ, συμμετέχοντας σε μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Από την προηγούμενη θητεία του στο Στρασβούργο είχε αναπτύξει καλές σχέσεις με τον τότε ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη κι έτσι προετοιμάζεται τώρα για τη νέα μάχη.

Με την ευκαιρία να πω ότι ο Χρυσόγονος είναι ένας εκ των ομιλητών της εκδήλωσης την οποία διοργανώνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα γίνει στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα Νερού, του δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Ομιλητές στην ίδια εκδήλωση θα είναι επίσης ο Γιώργος Λιτσαρδάκης, γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ και ο Κώστας Χρυσάφης, καθηγητής Φυσικής στο ΑΠΘ.

Η γάγγραινα της Δικαιοσύνης

Οι αλλαγές στους ποινικούς κώδικες που ψηφίστηκαν πρόσφατα σήκωσαν πολλή σκόνη με αφορμή κυρίως την αυστηροποίηση των ποινών που μεταξύ άλλων προβλέπουν έκτιση ποινών φυλάκισης ακόμη και λίγων χρόνων. Ωστόσο, η μεγαλύτερη παθογένεια στην απονομή της Δικαιοσύνης είναι οι πέραν κάθε λογικής καθυστερήσεις. Σε τέτοιο βαθμό που, ακόμη και όταν επιβάλλονται ποινές κανείς δεν θυμάται για ποιο αδίκημα πρόκειται, πέραν φυσικά των άμεσα εμπλεκομένων. Μάλιστα από αυτή τη μάστιγα δεν εξαιρούνται ούτε και σοβαρές υποθέσεις όπως η δίκη της Χρυσής Αυγής, η δίκη για το Μάτι κ.ο.κ. Φανταστείτε τι γίνεται σε λιγότερο σοβαρά αδικήματα.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση που αφορούσε 23 οπαδούς του ΠΑΟΚ οι οποίοι είχαν προκαλέσει επεισόδια σε αγώνα κυπέλλου με τον Ολυμπιακό που είχε γίνει τον Μάρτιο του 2016. Η υπόθεση εκδικάστηκε πρωτόδικα τον Δεκέμβριο του 2022, εξίμισι χρόνια αφότου τελέστηκαν τα αδικήματα! Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε τελικά ένοχους τους 23 από τους 36 κατηγορούμενους και τους επέβαλε ποινές φυλάκισης από 5 έως 16 μήνες, με τριετή αναστολή. Είκοσι εξ αυτών άσκησαν έφεση ώστε να κριθούν σε δεύτερο βαθμό. Χρειάστηκε όμως να περάσουν άλλοι 14 μήνες για να καθαρογραφεί και να κατατεθεί η πρωτόδικη απόφαση με αποτέλεσμα, τελικά, κατά την έναρξη της δευτεροβάθμιας δίκης το Εφετείο να κάνει δεκτή την ένσταση των συνηγόρων των κατηγορουμένων περί μη νόμιμης κλήτευσης, κηρύσσοντας απαράδεκτη τη συζήτηση. Κατόπιν αυτού παύθηκε η ποινική δίωξη λόγω συμπλήρωσης της οκταετίας ενώ εξαφανίζεται και η πρωτόδικη απόφαση!

Ο νόμος Φλωρίδη περιλαμβάνει και διατάξεις που στοχεύουν στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται κάτι τέτοιο. Όλες οι προηγούμενες προσπάθειες αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές. Να δούμε ποια θα είναι η τύχη και αυτής.

Με την ευκαιρία, να επισημάνω ότι δεν αποτελεί πρότυπο καλής συνδικαλιστικής πρακτικής να αποφασίζεται απόγευμα κινητοποίηση στα Δικαστήρια και μάλιστα απόγευμα Κυριακής και να την πληροφορούνται οι εμπλεκόμενοι (διάδικοι, μάρτυρες κ.λπ.) όταν προσέρχονται στο δικαστικό μέγαρο. Στη δίωρη στάση των διοικητικών υπαλλήλων των Δικαστηρίων αναφέρομαι η οποία έγινε χθες, από τις 9 έως τις 11, με αποτέλεσμα να ξεροσταλιάζουν εκατοντάδες άνθρωποι στους διαδρόμους του δικαστικού μεγάρου και στα πέριξ καφέ ώσπου να περάσει η ώρα.



O Σαλονικιός