Μονόλογοι

Θεσσαλονίκη: Τα έξι παλαιά μέτρα για το Flyover, η επιστροφή της ΠΕΔ στην εποχή Παπαγεωργόπουλου και οι πανηγυρισμοί Ζέρβα. Γράφει ο Σαλονικιός

20/02/2024 15:00

Προσπαθώ να αντιληφθώ τη σκοπιμότητα, και περαιτέρω, και τη χρησιμότητα της χθεσινής σύσκεψης στο ΥΜΑΘ για το Flyover. Κατ' αρχάς ήταν μία σύσκεψη η οποία είχε σχεδόν πανηγυρικό χαρακτήρα καθώς συμμετείχαν, επισήμως ή ανεπισήμως καμιά τριανταριά νοματαίοι. Τώρα, τι ουσία μπορεί να παράξει μια συνάντηση με τέτοια σύνθεση είναι προς συζήτηση.

Αντιλαμβάνομαι ότι η χθεσινή συνάντηση ήθελε να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση της προσπάθειας να μετριαστούν οι επιπτώσεις στην Θεσσαλονίκη από τις εργασίες στην περιφερειακή. Μιας προσπάθειας που, και άργησε να ξεκινήσει και έμεινε στη μέση από τον περασμένο Νοέμβριο όταν αποφασίστηκε σιωπηρά, η κατάργηση του “Συντονιστικού”. Η επανεκκίνηση προέκυψε, θυμίζω, με την προ ημερών σύσκεψη για το θέμα αυτό, που είχε γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή και του πρωθυπουργού.

Πληροφορούμαι πάντως, και αυτό είναι ενθαρρυντικό, ότι οι επόμενες συσκέψεις του “Συντονιστικού”, οι οποίες θα γίνονται περίπου ανά δεκαπενθήμερο, ή και συχνότερα αν κριθεί αναγκαίο, θα είναι πιο κλειστές, με τη συμμετοχή όσων είναι σχετικοί με το θέμα και απαραίτητοι, δηλαδή εκπροσώπων από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Ινστιτούτο Μεταφορών, την Τροχαία, τον ΟΣΕΘ ή τον ΟΑΣΘ κ.λπ.

Μετά τη σύσκεψη ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Χρήστο Σταϊκούρα έξι παρεμβάσεις οι οποίες, όλες, είχαν συζητηθεί ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, αλλά δεν υλοποιήθηκαν. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκε:

● Συγκρότηση ομάδας υπό τον Συντονισμό της Περιφέρειας και τη συμμετοχή του ΙΜΕΤ η οποία θα παρακολουθεί τα κυκλοφοριακά προβλήματα και θα προτείνει λύσεις.

● Εκμίσθωση τμημάτων του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου για την εξασφάλιση διαδρόμου για τα ασθενοφόρα προς τα Νοσοκομεία 424 και Παπαγεωργίου.

● Ανάθεση αρμοδιοτήτων στην ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ ΑΕ για τη λειτουργία της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, από τον Ανισόπεδο Κόμβο Κ5 (Νοσοκομείο Παπαγεωργίου) έως τον Ανισόπεδο Κόμβο Κ12 (σύνδεση με Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Μουδανιών).

● Απόδοση χώρων της ΓΑΙΑΟΣΕ και της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ για κατασκευή υπαίθριων χώρων στάθμευσης.

● Περιοδική και συστηματική ενημέρωση των φορέων σχετικά με την εξέλιξη του έργου, στο πλαίσιο του Συντονιστικού Οργάνου.

● Ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του ΟΑΣΘ, με λεωφορεία και προσωπικό (ακούγεται ότι θα πάρουν καμιά σαρανταριά οδηγούς ακόμη).

Ελπίζω αυτή τη φορά να προχωρήσουν, και μάλιστα το ταχύτερο δυνατό αυτές οι παρεμβάσεις και να μην χρειαστεί να τις επαναλάβουν σε μια επόμενη σύσκεψη, μετά μερικούς μήνες.

Η μπάλα στην κερκίδα

Στο περιθώριο της σύσκεψης για το Flyover ο Σταϊκούρας ρωτήθηκε από το makthes.gr για την αποκάλυψη της “Μακεδονίας της Κυριακής” σχετικά με το πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που αφορά στην επίμαχη σύμβαση για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΟΑΣΘ, προϋπολογισμού 37,2 εκατ. ευρώ. Θυμίζω ότι στα συμπεράσματα του πορίσματος αναφέρεται ότι “Ως μόνη διαφαινόμενη ενδεδειγμένη λύση είναι ο τερματισμός της ελεγχόμενης σύμβασης”. Ο υπουργός απέφυγε να πάρει θέση παραπέμποντας στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

Αντιλαμβάνομαι ότι ο Σταϊκούρας δεν θέλει να αναμειχθεί σε μια υπόθεση την οποία διαχειρίστηκαν άλλοι τα προηγούμενα έξι χρόνια, καθώς η όλη υπόθεση ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2018 από τους υπουργούς Σπίρτζη και Παππά. Η ΝΔ κατήγγειλε τότε το διαγωνισμό ως σκανδαλώδη, αλλά μετά, ως κυβέρνηση, τον υιοθέτησε και τον ολοκλήρωσε. Ωστόσο το έργο ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί καθώς υπάρχουν σοβαρά εγγενή και νομικής φύσης προβλήματα στη σύμβαση με την οποία απέφυγε να ασχοληθεί και ο Κώστας Καραμανλής τα τέσσερα χρόνια που ήταν στο υπουργείο. Επιπλέον, το διαγωνισμό τον έκανε η Κοινωνία της Πληροφορίας η οποία εποπτεύεται από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Υπό αυτήν την έννοια καταλαβαίνω την απροθυμία του Σταϊκούρα να αναμειχθεί στην υπόθεση. Ωστόσο, επειδή το κράτος, κι επίσης, και οι κυβερνήσεις έχουν συνέχεια, κάποια στιγμή, από κάποιο υπουργείο θα πρέπει να δοθεί απάντηση για το δέον γενέσθαι από δω και πέρα.

Πάρε - δώσε

Αφήνω για λίγο τα του Flyover για να περάσω στο πλούσιο παρασκήνιο που εκτυλίχθηκε στο πλαίσιο των εκλογών για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και για την εκλογή των αντιπροσώπων στη γενική συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας η οποία θα γίνει στις 2 Μαρτίου στην Αθήνα. Θα ξεκινήσω από τα τελευταία, δηλαδή από τη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του νέου δ.σ. το οποίο είχε ως μοναδικό θέμα την εκλογή του προεδρείου και των υπολοίπων οργάνων (Εκτελεστικής Επιτροπής και Εποπτικού Συμβουλίου) της ΠΕΔΚΜ.

Το γεγονός που σημάδεψε τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν η απόφαση της υπό τον Ιγνάτιο Καϊτεζίδη πλειοψηφίας να αποκλείσει από το προεδρείο τον εκπρόσωπο της μειοψηφίας, εξαναγκάζοντας την αντιπολίτευση σε αποχώρηση. Από το 2014 και εντεύθεν είχε καθιερωθεί η πλειοψηφία να εκλέγει τον πρόεδρο και τον γενικό γραμματέα της ΠΕΔΚΜ και η μειοψηφία να καταλαμβάνει τη θέση του αντιπροέδρου. Αυτό είχε γίνει το 2014 με πρόεδρο τον Λάζαρο Κυρίζογλου και αντιπρόεδρο τον Σίμο Δανιηλίδη και επαναλήφθηκε και το 2019 με πρόεδρο τον Ιγνάτιο και αντιπρόεδρο ξανά τον Σίμο. Επίσης, και το 2010 όταν είχε εκλεγεί πρόεδρος ο Δανιηλίδης είχε προταθεί στον Λάζαρο να αναλάβει αντιπρόεδρος, ασχέτως εάν εκείνος προτίμησε να μην το αποδεχθεί.

Αυτή τη φορά ο δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη έκανε επίδειξη ηγεμονισμού, αποκλείοντας την παράταξη της αντιπολίτευσης από το προεδρείο. Κι αυτό παρότι η παράταξή του έχασε σε ποσοστό και έδρες σε σχέση με το 2019, ενώ η αντιπολίτευση κέρδισε μία έδρα παραπάνω στο δ.σ. Έτσι, αντιπρόεδρος εξελέγη ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Λευτέρης Αλεξανδρίδης ο οποίος, θυμίζω ότι είχε κατέλθει υποψήφιος κόντρα στον Κλεάνθη Μανδαλιανό που είχε το επίσημο χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας. Όπως μαθαίνω, η συμφωνία είχε κλειστεί πριν από τις εκλογές της περασμένης Πέμπτης στην ΠΕΔΚΜ, όταν ο Καϊτεζίδης είχε υποσχεθεί τη θέση του αντιπροέδρου στον Αλεξανδρίδη προκειμένου ο τελευταίος να μπει στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού, όπως και έγινε. Πάντως, πέρα από τα “δούναι” και “λαβείν” η εξέλιξη αυτή αποτελεί οπισθοδρόμηση για την αυτοδιοίκηση, υπονομεύει την ενότητά της, σε μια περίοδο μάλιστα που αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. Επιπλέον συνιστά επιστροφή στην πάλαι ποτέ εποχή του Παπαγεωργόπουλου όταν ο “φτερωτός” δεν έδινε στους αντιπάλους του ούτε τον πυρετό του. Κρίμα...

Επιστρέφοντας σε όσα προηγήθηκαν, είδα ότι προκύπτουν ορισμένες ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις από τη δεύτερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών που έγιναν την περασμένη Πέμπτη στην ΠΕΔΚΜ. Διαπίστωση πρώτη είναι ότι η παράταξη του Στέλιου Αγγελούδη μοιράστηκε, όχι ισομερώς είναι η αλήθεια, μεταξύ Καϊτεζίδη και Δανιηλίδη. Για παράδειγμα, στο δ.σ. εξελέγη ο Βασίλης Γάκης με το ψηφοδέλτιο της πλειοψηφίας και ο Γιώργος Αρβανίτης με αυτό της αντιπολίτευσης. Επίσης, στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ εξελέγησαν οι Γάκης, Δημήτρης Κίρλας και Δρόσος Τσαβλής με την πλειοψηφία και οι Βασίλης Διαμαντάκης και Γιάννης Ζιώγας από τη μειοψηφία. Με τον τρόπο αυτόν ο Αγγελούδης θέλησε να υπογραμμίσει ότι όταν λέει πως η παράταξή του είναι “ανεξάρτητη” το εννοεί.

Είδα επίσης δημάρχους που εξελέγησαν ως “αντάρτες” κόντρα στο επίσημο χρίσμα της ΝΔ να περιλαμβάνονται στο ψηφοδέλτιο Καϊτεζίδη και κάποιοι απ' αυτούς να εκλέγονται και στο δ.σ. Πρόκειται για τους Λευτέρη Αλεξανδρίδη (Κορδελιού Ευόσμου), Δημήτρη Ασλανίδη (Παύλου Μελά) και Γιάννη Ντούμο (Κατερίνης). Είδα και αντιπάλους στις εκλογές του Οκτωβρίου να βρίσκονται τώρα στην ίδια όχθη, όπως για παράδειγμα, οι Βασίλης Γάκης και Μάκης Κυριζίδης οι οποίοι εξελέγησαν στο δ.σ. με το ψηφοδέλτιο της πλειοψηφίας, αλλά και οι Γάκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, Κίρλας και Τσαβλής που μετείχαν στο ίδιο ψηφοδέλτιο και εξελέγησαν αντιπρόσωποι στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ παρότι τον Οκτώβριο ήταν αντίπαλοι. Το ίδιο συνέβη και με τους Απόστολο Τσολάκη και Στέλιο Αποστόλου από τη μια και την Άννα Τσιφτελίδου από την άλλη που ήταν σε αντίπαλους συνδυασμούς στο δήμο Θέρμης, όπως και οι Κώστας Ζαχαρίας και Χρήστος Βάρδας στην Καλαμαριά. Με το ψηφοδέλτιο του Καϊτεζίδη εξελέγη στην ΚΕΔΕ και ο Πάρης Τσογκαρλίδης που ήταν αντίπαλός του στις εκλογές στο δήμο Πυλαίας Χορτιάτη.

Το άλλο που μου έκανε εντύπωση είναι οι πανηγυρισμοί του Κωνσταντίνου Ζέρβα για το... επίτευγμά του να εκλεγεί αντιπρόσωπος της ΠΕΔΚΜ στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ. Δεν λέω, η επίδοση των 122 ψήφων που πήρε, δεύτερος πίσω από τον Καϊτεζίδη ήταν πράγματι σημαντική, αλλά, όταν έχεις διατελέσει δήμαρχος στο δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της χώρας δεν βγαίνεις να πανηγυρίσεις επειδή θα είσαι ένας εκ των 514 της γενικής συνέλευσης της ΚΕΔΕ. Ερμηνεύοντας μάλιστα αυτήν την επίδοση ως “δικαίωση”.

Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη του Κωνσταντίνου να σβήσει από το βιογραφικό του το εφιαλτικό αποτέλεσμα της 15ης Οκτωβρίου. Μόνον έτσι εξηγείται αυτό που αναφέρει στην ανάρτησή του: “Είναι συγκινητικό να διαπιστώνεις, πως οι άνθρωποι που βιώνουν καθημερινά την Αυτοδιοίκηση και τις προσκλήσεις της, άνθρωποι που πορευθήκαμε μαζί για πολλά χρόνια, σε αξιολογούν με βάση την πραγματικότητα που γνωρίζουν και όχι κάποιες κατασκευασμένες εκδοχές της”. Όπως αντιλαμβάνεστε, ο Κωνσταντίνος θεωρεί ότι ηττήθηκε στις εκλογές επειδή οι ψηφοφόροι δεν αντιλήφθηκαν το πραγματικά σπουδαίο έργο του, αλλά έκριναν με βάση “κάποιες κατασκευασμένες εκδοχές” του. Όμως, αν δεν καταλάβεις γιατί έχασες, δεν έχεις καμία ελπίδα να ξανακερδίσεις.



O Σαλονικιός