Μονόλογοι

Νίκη με απώλειες για τον Καϊτεζίδη και πόλεμος εξωδίκων στην Καλαμαριά. Γράφει ο Σαλονικιός

16/02/2024 10:45

Θα παραμείνει στη θέση του προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας ο Ιγνάτιος Καϊτεζίδης αφού στις χθεσινές εκλογές η παράταξη της οποίας ήταν επικεφαλής συγκέντρωσε 60%, καταλαμβάνοντας 16 από τις συνολικά 25 έδρες του δ.σ. Θυμίζω ότι στις προηγούμενες εκλογές η παράταξη του δημάρχου Πυλαίας Χορτιάτη είχε μία έδρα παραπάνω και υψηλότερο ποσοστό. Μάλιστα οι απώλειες θα ήταν μεγαλύτερες εάν δεν γινόταν η... λαθροχειρία με την αύξηση κατά 13 εξ οφίτσιο μέλη της γενικής συνέλευσης της ΠΕΔΚΜ, εκ των οποίων οι έντεκα ήταν συμπτωματικά προσκείμενοι στον Καϊτεζίδη.

Καλή επίδοση σημείωσε και η παράταξη στην οποία συνασπίστηκαν οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις με πολιτική αναφορά στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ, με άτυπο επικεφαλής τον δήμαρχο Νεάπολης Συκεών Σίμο Δανιηλίδη. Κατέλαβε εννέα έδρες, μία παραπάνω σε σχέση με το 2019 όταν η παράταξη του ΠΑΣΟΚ είχε πέντε έδρες και τρεις αυτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Πληροφορούμαι, πάντως ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε πολύ έντονο παρασκήνιο και σκληρή μάχη, ακόμη και για την τελευταία ψήφο. Περισσότερο κινητικοί ήταν οι “γαλάζιοι” αυτοδιοικητικοί οι οποίοι αξιοποίησαν και κυβερνητικές επιρροές προκειμένου να πείσουν συγκεκριμένους δημάρχους να ταχθούν στο πλευρό του Καϊτεζίδη, ή έστω, να μην πάνε απέναντι. Η συνέχεια θα δοθεί πλέον στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας στην οποία οι εκλογές ορίστηκαν για τις 2 Μαρτίου. Εκεί, φαβορί ως γνωστόν είναι ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου ο οποίος αναμένεται να επανεκλεγεί.

Η μάχη της παραλίας

Αφήνω τα εκλογομαγειρέματα και πάω προς Καλαμαριά όπου βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ανελέητος πόλεμος εξωδίκων. Το επίδικο της υπόθεσης δεν είναι άλλο από την ανοικοδόμηση των οικοπέδων που βρίσκονται στο Καραμπουρνάκι. Όπως γνωρίζετε, ήδη σε δύο όμορα οικόπεδα έκτασης περίπου δύο στρεμμάτων, είναι σε εξέλιξη εργασίες ανέγερσης δύο οικοδομών, συνολικού εμβαδού 1.600 τ.μ. Ο δήμος, μετά και την αλλαγή διοίκησης, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να σταματήσει την ανοικοδόμηση. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας έχει καλέσει τους ιδιοκτήτες να συζητήσουν πρόταση για αποζημίωση των οικοπέδων τους, μέσω της διαδικασίας της απαλλοτρίωσης, χωρίς όμως να βρει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά.

Στην πρόσκληση του δήμου οι ιδιοκτήτες απάντησαν στη συνέχεια με μπαράζ εξωδίκων κατά της δημάρχου Χρύσας Αράπογλου, του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Γιώργου Τελίδη, του νομικού συμβούλου του δήμου, ακόμη και εναντίον του προέδρου του Συλλόγου “Κατιρλί” για δηλώσεις του σε Μέσο Ενημέρωσης σχετικά με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Στο εξώδικο που έλαβε η δήμαρχος ανταπάντησε με δικό της εξώδικο καλώντας τους ιδιοκτήτες να ανακαλέσουν εντός πέντε ημερών όσα σε βάρος της ανέφεραν στο δικό τους εξώδικο, διαφορετικά επιφυλάσσεται για την άσκηση ένδικων μέσων.

Το όλο θέμα απασχόλησε συνάντηση την οποία διοργάνωσε την περασμένη Δευτέρα η διοίκηση του δήμου, προσκαλώντας να συμμετάσχουν σε αυτήν και τους επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων οι οποίοι ανταποκρίθηκαν. Ήταν επίσης εκεί και οι εκπρόσωποι των τοπικών συλλόγων καθώς το θέμα απασχολεί την τοπική κοινωνία. Στο μεταξύ η νέα διοίκηση του δήμου διαπίστωσε ότι το 2022 είχε υπάρξει τροποποίηση των οικοδομικών αδειών των επίμαχων οικοπέδων, κάτι που δεν είχε γνωστό, παρότι το θέμα είχε συζητηθεί επανειλημμένως και στο δημοτικό συμβούλιο. Μόλις έγινε γνωστή αυτή η... άγνωστη τροποποίηση των αδειών η Αράπογλου έδωσε εντολή (εντέλεσθαι) στην διευθύντρια της Πολεοδομίας να τις ανακαλέσει. Αναμένεται η συνέχεια...


O Σαλονικιός