Μονόλογοι

Το new entry του Εξαδάκτυλου στη γαλάζια ευρωλίστα, το δείπνο στη «Μαύρη Θάλασσα» και τα χαμόγελα του Σχοινά. Γράφει ο Μποξέρ*

12/02/2024 13:12


mpoxer.jpg

Ποιος θα συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ; Αυτό ήταν το ερώτημα που πλανιόταν πάνω από την πόλη από την Παρασκευή το μεσημέρι. Όπως κάποτε τα φάντασμα του κομμουνισμού πάνω από την Ευρώπη, όπως έλεγε και ο Μαρξ. Μέχρι την Αθήνα έφτασε η πληροφορία για την παρουσία δεκάδων αξιωματούχων που έφτασαν στη Θεσσαλονίκη για να συμμετέχουν στην ημερίδα του ΕΛΚ και της ΝΔ για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Βλέπετε η ώρα των ευρωεκλογών πλησιάζει, οι μνηστήρες πληθαίνουν, όπως και τα ερωτήματα τα οποία μπορεί να απαντήσει μόνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Βασική παράμετρος είναι το τι θα γίνει με τους σημερινούς ευρωβουλευτές που συμπληρώνουν τώρα τη δεύτερη θητεία. Δηλαδή τον Μανόλη Κεφαλογιάννη, την Ελίζα Βόζενμπεργκ και τον Θοδωρή Ζαγοράκη, ενώ από την Πέμπτη προστέθηκε στη σχετική λίστα και η Μαρία Σπυράκη, η υπόθεση της οποίας τέθηκε στο αρχείο από την Εισαγγελία Βρυξελών και οσονούπω αναμένεται να αποκτήσει εκ νέου την κομματική της ιδιότητα ως μέλος της ΝΔ.

Για τη Βόζενμπεργκ υπήρξε μια φημολογία ότι ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τον Μητσοτάκη θα μπει στη λίστα. Όμως με ποια λογική θα κοπούν μετά οι Κεφαλογιάννης, η Σπυράκη και ο Ζαγοράκης, που και αυτοί διανύουν τη δεύτερη θητεία τους, όπως η Βόζενμπεργκ; Αυτό το ερώτημα ακούστηκε στο περιθώριο της ημερίδας του ΕΛΚ στο συνεδριακό κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης». Και απάντηση δεν υπήρξε. Γιατί τώρα και η Σπυράκη έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικεί μια τρίτη θητεία. Για την ιστορία τόσο ο Κεφαλογιάννης όσο και ο Ζαγοράκης ήταν στην ημερίδα του Σαββάτου και κινούνταν σε διάφορα πηγαδάκια. Μάλιστα ο Κεφαλογιάννης μίλησε κιόλας, ενώ ο Ζαγοράκης συμμετείχε σε πολλές συζητήσεις, εκφράζοντας τον προβληματισμό του... γιατί όχι και αυτός.

Στο Βελλίδειο ήταν και ο Θεσσαλονικιός Θανάσης Εξαδάκτυλος που έχει επίσης κλειδώσει για την ευρωλίστα. Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, παλιός Νεοδημοκράτης και της αντίληψης Μητσοτάκη έχει όλα τα προσόντα για να δώσει τη μάχη για την εκλογή του και να είναι ένας καλός ευρωβουλευτής.

Στο Βελλίδειο ήταν και ο έτερος μνηστήρας για την ευρωλίστα Νίκος Παπαϊωάννου, αντίθετα δεν εμφανίστηκαν ούτε η Βούλα Πατουλίδου ούτε η Μαρία Σπυράκη.

Παρών και ουσιαστικά οικοδεσπότης της ημερίδας ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που πάει για δεύτερη θητεία και καθαρή πρωτιά και ο οποίος κινήθηκε για αρκετές ώρες στη Θεσσαλονίκη και εκτός ημερίδας. Μάλιστα την Παρασκευή συνέφαγε στη «Μαύρη Θάλασσα» με τους δύο ξένους αντιπροέδρους του ΕΛΚ που ήταν στη Θεσσαλονίκη, τον Τάσο Χατζηβασιλείου και τον Απόστολο Τζιτζικώστα και το Σάββατο μίλησε στο Money Show.

Παρών στην ημερίδα και ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Οι προσεκτικοί είπαν ότι ήταν και πολύ χαρούμενος. Μίλησε με όλους και έγινε δεκτός από όλους το διήμερο των εκδηλώσεων του ΕΚΛ που ξεκίνησαν στην Αθήνα την Παρασκευή το απόγευμα. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Mένουμε στο Βελλίδιο, όπου χτες είχαμε μια συγκέντρωση με πολύ κόσμο που διοργάνωσαν οι ορθόδοξα χριστιανικά σωματεία κατά του νόμου για τον γάμο των ομοφύλων. Παρόντες και δύο γαλάζιοι βουλευτές: ο Δημήτρης Κούβελας και ο Θόδωρος Καράογλου. Φαίνεται ότι και οι δύο παράκουσαν την αρχική σύσταση από το Μέγαρο Μαξίμου προς τους διαφωνούντες βουλευτές να κινηθούν «σεμνά και ταπεινά». Θέλετε την πρόβλεψή μου; Δύσκολα θα δουν ξανά κυβερνητικό πόστο.

Η μάχη για τις ευρωεκλογές συνεχίζεται και σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με την παρουσίαση, του βιβλίου του θεωρούμενου σίγουρου για την ευρωλίστα της ΝΔ διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρη Τσιόδρα που θα μιλήσει σε εκδήλωση στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης στις 6.30 το απόγευμα. Αναμένεται δε μια σχετική κοσμοπλημμύρα.

Πάντως για να πούμε και του στραβού το δίκαιο το πρόβλημα με τη γαλάζια ευρωλίστα είναι τριπλό. Πρώτον τι θα γίνει με τους παλιούς; Δεύτερον το θα γίνει με τον Γιώργο Αυτιά, που πολλοί δεν τον θέλουν, τονίζοντας ότι δεν ταιριάζει στο προφίλ της ΝΔ του Μητσοτάκη. Και τρίτον οι υποψηφιότητες από τον Βορρά. Πλην του Εξαδάκτυλου και του παραολυμπιονίκη Αντώνη Τσαπατάκη που είναι σίγουροι, όλα τα άλλα είναι ανοικτά. Η Πατουλίδου σκοντάφτει στην υποψηφιότητα του Πύρρου Δήμα που είναι του ίδιου προφίλ, αλλά και στο αν θα χρειαστεί να παραιτηθεί από τη θέση της αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης για να είναι υποψήφια. Και πέραν τούτων ουδέν…

Στα ευρωπαϊκά, εν Αθήναις, κυκλοφορίες πολύ το όνομα της Πόπης Τσαπανίδου για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και σχολιάστηκε το ότι η Εύα Καϊλή δεν ψήφισε το περιβόητο ψήφισμα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα.

Κλείνουμε με τα γαστρονομικά. Έμαθα ότι ο Καραμανλής είχε κέφια στο δείπνο στην ταβέρνα «Έτσι απλά» που έγινε την Τέταρτη το βράδυ στο Λαγκαδά. Είπε ιστορίες για την γνωριμία του με τη Νατάσσα και ρωτούσε να μάθει νέα για τους διάφορους παλιούς Νεοδημοκράτες. Ήταν τέτοια η τσίκνα του μαγαζιού που οι συμμετέχοντες χρειάστηκαν να αερίσουν για μέρες τα ρούχα που φορούσαν. Περί πολιτικής λίγες οι κουβέντες….

Ετοιμαστείτε για τη φετινή ημέρα των ερωτευμένων. Εκείνη την ημέρα ξεκινά η συζήτηση στη Βουλή για το γάμο των ομοφύλων ζευγαριών και όλοι θα πρέπει να πάρουν τις οριστικές τους αποφάσεις.

All you need is love, που έλεγαν και οι αγαπητοί μου Βeatles…

*Ένας Αθηναίος στη Θεσσαλονίκη


Ο Μποξέρ