Μονόλογοι

Θεσσαλονίκη: Οι προτάσεις του δήμου για το flyover, η ενόχληση για τον Τζιτζικώστα και το παρασκήνιο στο ΑΠΘ. Γράφει ο Σαλονικιός

06/02/2024 11:46

Μετά το διάλειμμα της Agrotica όπου το κέντρο της πόλης γέμισε με τρακτέρ, η Θεσσαλονίκη επανέρχεται στη σκληρή καθημερινότητα του flyover. Η αλήθεια είναι ότι τα τρακτέρ δεν προκάλεσαν ιδιαίτερα προβλήματα, παρότι έφτασαν ως την είσοδο της ΔΕΘ. Αντιθέτως, το μποτιλιάρισμα στην περιφερειακή, αλλά και σε άλλους δρόμους, στα όρια και εντός της πόλης, καλά κρατεί.

Αυτός είναι και ο λόγος που ασκούνται πιέσεις για τη λήψη μέτρων ώστε να υπάρξει μια καλύτερη διαχείριση των κυκλοφοριακών προβλημάτων καθώς, μέχρι στιγμής, τα μόνα που έχουμε δει είναι η αστυνόμευση εντός πόλης σε δύο βασικούς οδικούς άξονες (Κ. Καραμανλή-Εγνατία και Βασ. Όλγας-Τσιμισκή) και η ενίσχυση της αστικής συγκοινωνίας με πέντε νέες λεωφορειακές γραμμές και 140 (προς το παρόν) συμβασιούχους οδηγούς στον ΟΑΣΘ.

Την πίεση για την ανάληψη και άλλων πρωτοβουλιών αρχίζουν να την αισθάνονται και οι τοπικοί άρχοντες. Απόδειξη η προ ημερών, έπειτα από μακρά περίοδο σιωπής, αντίδραση του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα με τα περίφημα 15 σημεία-μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Από την πλευρά του ο Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος συμπλήρωσε μόλις έναν μήνα θητείας, εξακολουθεί να θέτει το θέμα της προσωρινής διακοπής των εργασιών έως ότου λειτουργήσει το μετρό.

Παράλληλα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει πρωτοβουλία να προτείνει κι αυτός από την πλευρά του μια σειρά άμεσων κυκλοφοριακών παρεμβάσεων. Για τον λόγο αυτό είχε μάλιστα σύσκεψη την περασμένη Παρασκευή με στελέχη του δήμου, σχετικά με το αντικείμενο, όπως οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι, Δημοτικής Αστυνομίας Κώστας Τσιαπακίδης, Καθαριότητας Γιώργος Δημαρέλος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και συγκοινωνιολόγος Σπύρος Βούγιας και μερικά υπηρεσιακά στελέχη.

Εκεί έγινε μια εκτενής συζήτηση σχετικά με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα όπως για παράδειγμα η εκ νέου μονοδρόμηση της 26ης Οκτωβρίου, στο τμήμα της μπροστά από τα Δικαστήρια, η αμφιδρόμηση της Δωδεκανήσου κ.ο.κ. Επίσης πρόκειται να επαναδιατυπωθεί το αίτημα του Αγγελούδη για ενίσχυση της αστυνόμευσης καθώς, όπως έχει πει, από τους υποτιθέμενους εκατό αστυνομικούς που έχουν έρθει στην πόλη, ούτε οι μισοί δεν απασχολούνται γι' αυτόν τον σκοπό.

Σήμερα, αύριο θα υπάρξει οριστικοποίηση των προτάσεων οι οποίες θα παρουσιαστούν σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη. Παράλληλα, όπως είχε πει και στο forum της “Μακεδονίας της Κυριακής” και του makthes.gr ο δήμαρχος, τις επόμενες ημέρες θα συγκληθεί ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με μόνο θέμα το flyover. Σε αυτήν θα κληθούν να συμμετάσχουν σχεδόν οι πάντες, από εκπρόσωπο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εικάζω πως θα είναι ο υφυπουργός Νίκος Ταχιάος, έως τους εκπροσώπους του συνοικισμού των Κωνσταντινουπολιτών που αντιδρούν στο έργο. Η συνεδρίαση θα γίνει πιθανότατα στις 20 Φεβρουαρίου.

Απάντηση Ταχιάου

Μένω στα του flyover και επανέρχομαι στα περίφημα 15 σημεία-παρεμβάσεις τα οποία δημοσιοποίησε προ ημερών ο Τζιτζικώστας. Πληροφορούμαι ότι η κίνηση αυτή του περιφερειάρχη έχει προκαλέσει ενόχληση στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Αρμόδια πηγή μου μετέφερε ότι θα υπάρξει απάντηση επί αυτών των σημείων, πιθανότατα από τον υφυπουργό Νίκο Ταχιάο. Μου λέει, για παράδειγμα, η πηγή μου πως όταν έγινε η εκδήλωση για την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο του έργου, τον Δεκέμβριο του 2022, σε ξενοδοχείο της δυτικής Θεσσαλονίκης, ήταν όλοι εκεί, μεταξύ αυτών και ο περιφερειάρχης, και κανείς δεν έθεσε το παραμικρό ζήτημα.

Όπως δεν έθεσαν, μου λέει, ζητήματα ούτε μετέπειτα, έως και πριν από μία δύο εβδομάδες. Μένει να δούμε εάν η ενόχληση αυτή θα εκφραστεί και δημοσίως, μέσω ανακοίνωσης.

Και νέα προσφυγή στο ΣτΕ

Αφήνω τα του flyover για να πάω στα του ΑΠΘ όπου χθες είχαμε την πρώτη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Διοίκησης για την εκλογή πρύτανη. Οι υποψήφιοι ήταν τρεις εκ των οποίων ο Χαράλαμπος Φείδας έλαβε έξι ψήφους και οι Κυριάκος Αναστασιάδης και Στράτος Στυλιανίδης από δύο, ενώ υπήρξε και ένα λευκό, προερχόμενο από τον Γρηγόρη Ζαρωτιάδη. Υπέρ του Φείδα, εκτός του ιδίου ψήφισαν ο Απόστολος Αποστολίδης, με τον οποίο θυμίζω, έχουν συμφωνήσει να μοιράσουν την τετραετή πρυτανική, θητεία, ο Γιώργος Ζωγραφίδης και τρία εξωτερικά μέλη, ήτοι οι Ειρήνη Αγγελιδάκη, Δημήτρης Παπαντώνης και Γιώργος Τσατσαρώνης. Κατά τη χθεσινή πρώτη ψηφοφορία απαιτούνταν για την εκλογή πρύτανη τουλάχιστον οκτώ ψήφοι στους έντεκα.

Η διαδικασία επαναλαμβάνεται σήμερα οπότε χρειάζονται επτά στους έντεκα που σημαίνει ότι θα πάμε και σε τρίτη ψηφοφορία αύριο, όταν και αναμένεται να βγει λευκός καπνός, αφού αρκεί η απόλυτη πλειοψηφία των έξι ψήφων. Μάλιστα, σήμερα και αύριο δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συζήτηση μεταξύ των έντεκα, απλώς μόνον θα ψηφίσουν ηλεκτρονικά.

Κατά τη χθεσινή, διαδικτυακή συζήτηση πληροφορούμαι ότι ασκήθηκε κριτική από τους Αναστασιάδη και Στυλιανίδη προς τους Φείδα και Αποστολίδη για τη “συναλλαγή”, όπως τη θεωρούν, μεταξύ των δύο για να μοιράσουν τη θητεία εξ ημισείας. Θυμίζω ότι για το θέμα αυτό έχει κατατεθεί ήδη μια προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τον Στυλιανίδη.

Πληροφορούμαι, ωστόσο, ότι μετά την αυριανή οριστικοποίηση του αποτελέσματος θα κατατεθεί και δεύτερη προσφυγή, πιθανότατα και από τους δύο (Στυλιανίδη και Αναστασιάδη). Μαθαίνω ότι κατά τη χθεσινή παρέμβασή του ο Αναστασιάδης είπε πως εάν υπήρχε εφορευτική επιτροπή, η οποία βεβαίως δεν προβλέπεται στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα ακύρωνε την υποψηφιότητα Φείδα επειδή δεν είναι τετραετής, όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά διετής.

Το ίδιο ισχύει και για τους προτεινόμενους αντιπρυτάνεις. Όπως αντιλαμβάνεστε, μπορεί αύριο να βγει λευκός καπνός από την καμινάδα του ΑΠΘ, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι αυτός θα διαρκέσει για πολύ αφού, σε περίπτωση που οι προσφυγές γίνουν αποδεκτές από το ΣτΕ τότε πάμε σε επανάληψη εκλογών.

Ο... Ιανός Μυλόπουλος

Μιας και ο λόγος περί ΑΠΘ να σας πω ότι την περασμένη Παρασκευή ο ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης διοργάνωσε εκδήλωση, εκφράζοντας την αντίθεσή του στο προωθούμενο νομοσχέδιο περί ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων. Δύο πράγματα μου έκαναν εντύπωση.

Το πρώτο ήταν ο κόσμος που ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση. Εκτός του ότι ήταν λιγοστός, ο μέσος όρος ηλικίας ήταν αποκαρδιωτικός, αν σκεφθεί μάλιστα κανείς ότι αφορούσε ζήτημα που ενδιέφερε πρωτίστως τη νεολαία. Οι φοιτητές ήταν μετρημένοι στα δάκτυλα, απόδειξη ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πολύ μικρή απήχηση στους νέους, ακόμη και όταν τάσσεται στο πλευρό τους.

Το δεύτερο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος. “Μα, ποιος θα μπορούσε να είναι καταλληλότερος;”, θα μου πείτε. Άλλωστε, ο Μυλόπουλος ήταν ανέκαθεν κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων τα οποία τα χαρακτήριζε “εφιάλτες”.

Πράγματι, ήταν, εκτός από την ακαδημαϊκή περίοδο, μετά την αποχώρησή από την πρυτανεία, όταν αιτήθηκε και έλαβε άδεια από το ΑΠΘ προκειμένου να πάει να δουλέψει στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Λευκωσίας το οποίο είναι ιδιωτικό.

Μάλιστα, την περίοδο εκείνη τα δίδακτρα στο συγκεκριμένο ΑΕΙ κυμαίνονταν από έξι έως οκτώ χιλιάδες ευρώ. Φαίνεται πως το “όχι” στα ιδιωτικά ΑΕΙ για τον Μυλόπουλο, ισχύει μόνον εντός συνόρων όπου υπάρχει και η σχετική εκλογική πελατεία.


O Σαλονικιός