Μονόλογοι

Θεσσαλονίκη: Το παρασκήνιο της απόρριψης για μετονομασία της Λαγκαδά σε Μ. Θεοδωράκη και τα μπερδέματα στο ΑΠΘ. Γράφει ο Σαλονικιός

01/02/2024 10:33

Η εκ νέου απόρριψη της πρότασης των τεσσάρων δήμων (Θεσσαλονίκης, Νεάπολης Συκεών, Παύλου Μελά και Αμπελοκήπων Μενεμένης) για μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη έχει προκαλέσει πολλές επικρίσεις, και δικαιολογημένα θα έλεγα. Το σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης είναι ρηχό και αναχρονιστικό. Το να επικαλείται κανείς σήμερα, στην εποχή της τεχνολογικής έξαρσης, ότι θα προκληθεί αναστάτωση στη λειτουργία των επιχειρήσεων που έχουν έδρα τους την οδό Λαγκαδά, επειδή θα αλλάξει η ονομασία της οδού, είναι τουλάχιστον αστείο. Άσε που αν διατρέξεις την Λαγκαδά σε όλο το μήκος της είναι ζήτημα εάν θα βρεις έστω και μία ταμπέλα που να πληροφορεί τον περαστικό σε ποιο δρόμο βρίσκεται.

Την απόφαση αυτή έλαβε για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο (η πρώτη ήταν τον Ιανουάριο του 2023) η αρμόδια Επιτροπή του άρθρου 8 του νόμου 3463/2006 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης. Πολλοί πιστεύουν ότι η Επιτροπή αυτή υπάγεται στον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Γιάννη Σάββα εξ ου, και όπως μαθαίνω, έχει δεχθεί ο ίδιος δεκάδες τηλεφωνήματα διαμαρτυρίας. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι διαφορετική.

Η εν λόγω Επιτροπή είναι ανεξάρτητη. Αποτελείται από πέντε μέλη εκ των οποίων δύο είναι φιλόλογοι που τους ορίζει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ένα μέλος είναι υπάλληλος της Αποκεντρωμένης και τα άλλα δύο μέλη είναι εκπρόσωποι των δήμων.

Ρώτησα λοιπόν και έμαθα ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής όπου ελήφθη η επίμαχη απόφαση έγινε τον περασμένο Νοέμβριο και παρόντα ήταν μόνον τρία από τα πέντε μέλη. Απουσίαζαν οι εκπρόσωποι των δήμων! Ο ένας ήταν ο Δρόσος Τσαβλής ο οποίος ειδοποίησε ότι δεν μπορούσε να παραστεί γιατί έλειπε στο εξωτερικό. Ο δεύτερος ήταν ο Λαφαζανίδης από το δήμο Κορδελιού Ευόσμου ο οποίος επίσης δεν παρέστη. Θα μπορούσε βεβαίως να ζητηθεί να κρατηθεί το θέμα και να εξεταστεί σε επόμενη συνεδρίαση με πλήρη σύνθεση. Όμως οι τρεις είχαν άλλη γνώμη και με ψήφους τρεις έναντι μηδεμιάς απορρίφθηκε η πρόταση για μετονομασία της οδού Λαγκαδά σε Λεωφόρο Μίκη Θεοδωράκη.

Όπως, μάλιστα, πληροφορούμαι, η εν λόγω Επιτροπή έχει μια κάποια αλλεργία σε τέτοιου είδους θέματα. Μου λένε ότι και η μετονομασία της οδού Κομνηνών στην Καλαμαριά, σε οδό Θρασύβουλου Λαζαρίδη πέρασε με οριακή πλειοψηφία τριών ψήφων έναντι δύο. Είχαν καταψηφίσει η μία εκ των φιλολόγων και η υπάλληλος της Αποκεντρωμένης. Εν πάσει περιπτώσει, το ερώτημα τώρα είναι εάν μπορεί να βρεθεί τρόπος ώστε να θεραπευτούν αυτές οι άστοχες αποφάσεις τις Επιτροπής και να αποδοθεί στον μεγάλο συνθέτη η τιμή που του αρμόζει.

Πρύτανης θα βγει αλλά για πόσο;

apth-auth.jpg

Είχαμε διερωτηθεί προ ημερών μήπως το υπουργείο Παιδείας ήθελε να εκδικηθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Αφορμή για το ερώτημα ήταν η αδιαφορία (;) με την οποία αντιμετώπιζε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου την εκκρεμότητα που υπάρχει εδώ και ένα δίμηνο όσον αφορά την εκλογή πρύτανη. Θυμίζω ότι τον περασμένο Νοέμβριο είχε εκλεγεί το 11μελες Συμβούλιο Διοίκησης το οποίο θα εκλέξει τον πρύτανη. Η υπόθεση είχε κολλήσει στο ποιος ήταν ο αρμόδιος για να συγκαλέσει το Συμβούλιο καθώς ο εκτελών χρέη πρύτανη, Απόστολος Αποστολίδης είχε κώλυμα επειδή έχει και την ιδιότητα του μέλους του ίδιου Οργάνου.

Το ΑΠΘ, δια του Αποστολίδη είχε αποστείλει σχετικό ερώτημα στο υπουργείο από τον περασμένο Δεκέμβριο. Απαντήθηκε μόλις την περασμένη Παρασκευή, με την έκδοση υπουργικής απόφασης στην οποία αναφέρεται μάλιστα, ότι “υφίσταται επιτακτική ανάγκη άμεσης συνέχισης της αρξαμένης διαδικασίας για την ανάδειξη των νέων πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του συγκεκριμένου ακαδημαϊκού Ιδρύματος”. Λίγο αργά το συνειδητοποίησε αυτό ο υπουργός Πιερρακάκης αλλά, τέλος πάντων, κάλλιο αργά παρά ποτέ.

Σύμφωνα με την επιστολή του υπουργού ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Χρυσόστομος Σταμούλης, ως αρχαιότερο μέλος της Συγκλήτου, είναι αυτός που τελικά θα συγκαλέσει το Συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου για να αρχίσει η διαδικασία εκλογής πρύτανη.

Τρεις, ως γνωστόν, είναι οι υποψήφιοι: ο πρώην πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Κυριάκος Αναστασιάδης, ο πρώην αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης Ευστράτιος Στυλιανίδης και ο πρώην Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Χαράλαμπος Φείδας, ο οποίος έχει συμφωνήσει να παραιτηθεί μετά από δύο χρόνια από τη θέση του πρύτανη για να αναλάβει ο πρώην κοσμήτορας της Γεωπονικής Σχολής Απόστολος Αποστολίδης. Γι' αυτήν την άτυπη και σίγουρα πρωτοφανή συμφωνία έχω αναφερθεί κατά το παρελθόν, ας μην επανέλθω. Σημειώνω μόνο ότι κατά την πρώτη ψηφοφορία της Δευτέρας απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία 8/11, στη δεύτερη 7/11 και στη τρίτη η οποία θα γίνει την Τετάρτη αρκεί η απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή έξι στους έντεκα.

Το παράδοξο είναι ότι μία τόσο σημαντικής βαρύτητας για το ΑΠΘ διαδικασία, θα διεξαχθεί με υβριδικό τρόπο. Δηλαδή, κάποιοι από τους έντεκα θα βρίσκονται στην αίθουσα της Συγκλήτου και οι υπόλοιποι, κατά βάση εξωτερικά μέλη, από τους οποίους κάποιοι βρίσκονται στο εξωτερικό, θα συμμετάσχουν διαδικτυακά. Θεωρώ ότι αυτή τουλάχιστον η συνεδρίαση, κατά την οποία θα επιλεγεί η ηγεσία του Ιδρύματος για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, θα έπρεπε να γίνει δια ζώσης με παρόντα και τα έντεκα μέλη.

Εν πάση περιπτώσει, την επόμενη εβδομάδα το ΑΠΘ θα αποκτήσει πρύτανη. Ενδέχεται, όμως, η υπόθεση να έχει και συνέχεια. Το λέω αυτό γιατί, στο μεταξύ, έχει κατατεθεί ήδη μια προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκ μέρους του Στυλιαννίδη. Ο εκ των υποψηφίων πρυτάνεων ζητά από το ανώτατο δικαστήριο να εξετάσει τη νομιμότητα της εκλογής του Πρύτανη. Αναφέρει ότι ο πρύτανης είναι κατά το νόμο μονοπρόσωπο όργανο με τετραετή θητεία. Συνεπώς, κατά τον ίδιο, η δήλωση του Φείδα για διαμοιρασμό της θητείας του πρύτανη με τον Αποστολίδη είναι προδήλως αντίθετη στο πνεύμα και στο γράμμα του νόμου.

Θυμίζω εδώ ότι υπάρχει προηγούμενο στο ΑΠΘ με ακύρωση πρυτανικών εκλογών, έπειτα από προσφυγή στο ΣτΕ. Είχε συμβεί τον Δεκέμβριο του 2014 όταν το ανώτατο δικαστήριο είχε ακυρώσει τις εκλογές που είχαν γίνει τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, έπειτα από προσφυγή του Ανδρέα Γιαννακουδάκη. Αυτό είχε οδηγήσει σε επανάληψη των εκλογών από τις οποίες είχε επανεκλεγεί ο Περικλής Μήτκας. Μένει να δούμε εάν το ίδιο σκηνικό θα επαναληφθεί και τώρα. Πάντως η απόφαση του ΣτΕ δεν πρόκειται να βγει πριν από την άνοιξη.



O Σαλονικιός