Μονόλογοι

Δήμος Θεσσαλονίκης: Ξεκίνησε η διαβούλευση για τα τραπεζοκαθίσματα - Τι έγινε στη χθεσινή ευρεία συνάντηση. Γράφει ο Σαλονικιός

20/01/2024 10:26

Η “Μακεδονία της Κυριακής” κυκλοφορεί αύριο με κεντρικό θέμα “Επιχείρηση απελευθέρωσης πεζοδρομίων, στο στόχαστρο του δήμου οι καταπατητές”. Η εφημερίδα αναδεικνύει όλες τις πτυχές ενός από τα σοβαρότερα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη που είναι η καταπάτηση του δημόσιου χώρους και ειδικότερα πεζοδρομίων, πεζοδρόμων και πλατειών.

Στο εκτενές ρεπορτάζ αναδεικνύονται ποια είναι τα “κόκκινα” σημεία όπου παρατηρούνται οι μεγαλύτερες παραβάσεις, ποια τεχνάσματα χρησιμοποιούν οι κατά σύστημα καταπατητές και ποια είναι τα όπλα που έχει στη διάθεσή του ο δήμος προκειμένου να βάλει τάξη στην ασυδοσία.

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο νέος δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης, μετά την εργώδη προσπάθεια να βάλει τάξη στον τομέα της καθαριότητας, η δεύτερη προτεραιότητά του είναι να μπει τάξη και στη διαχείριση του δημόσιου χώρου, κυρίως στο ιστορικό κέντρο όπου παρουσιάζονται τα περισσότερα προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας ο Αγγελούδης ξεκίνησε εδώ και λίγες ημέρες έναν κύκλο διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους σε αυτό το θέμα. Δηλαδή με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων εστίασης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο, το Σύλλογο Κατοίκων Ιστορικού Κέντρου κ.ο.κ.

Για το σκοπό αυτό έγινε χθες στο δημαρχείο σύσκεψη υπό τον δήμαρχο στην οποία συμμετείχαν ο Λευτέρης Γεωργιάδης από το ΕΕΘ, οι Φιλοκώστας, Κουδούνης, Ιακώβου, Βασιλειάδης, Νικολόπουλος, Ιωάννου από τους επαγγελματίες, οι αντιδήμαρχοι Παντελής Καζαντζίδης και Κώστας Τσιαπακίδης, ο προϊστάμενος της δημοτικής αστυνομίας Μιχάλης Αλαγιώτης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αγγελούδης τους είπε ότι ο δήμος είναι αποφασισμένος να βάλει τέλος στην ασυδοσία με τα τραπεζοκαθίσματα. Τους ζήτησε μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να καταθέσουν κάποιες προτάσεις σχετικά με ενδεχόμενες αλλαγές στην ισχύουσα κανονιστική διάταξη που είχε θεσπιστεί επί διοίκησης Γιάννη Μπουτάρη και τροποποιήθηκε επί Κωνσταντίνου Ζέρβα, οι προτάσεις αυτές θα αξιολογηθούν από τη διοίκηση του δήμου, το τελικό σχέδιο κανονιστικής με τις όποιες αλλαγές θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και αμέσως μετά θα τεθεί σε εφαρμογή.

Τους ξεκαθάρισε συγχρόνως πως ό,τι αποφασιστεί θα ισχύσει για όλους. Δηλαδή δεν πρόκειται να υπάρξουν εξαιρέσεις για κανέναν όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης, ο Αγγελούδης φάνηκε να μην ενθουσιάζεται καθόλου με την ιδέα να δίνεται η δυνατότητα στους καταστηματάρχες να αυξάνουν τα τραπεζοκαθίσματά, άρα και την κατάληψη κοινόχρηστου χρόνου τα τριήμερα Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, όπως προτάθηκε από τους καταστηματάρχες.

Παράλληλα, όμως, θέλοντας να δώσει το στίγμα των προθέσεών της η νέα διοίκηση άρχισε από προχθές να παραδίδει σημειώματα σε καταστήματα τα οποία αρνούνται να συμμορφωθούν και συνεχίζουν να καταλαμβάνουν παράνομα κοινόχρηστο χώρο επικαλούμενοι... την covid-19!

Θυμίζω ότι τον Μάιο του 2020 είχε δοθεί η δυνατότητα στους καταστηματάρχες να καταλάβουν μεγαλύτερο κοινόχρηστο χώρο από αυτόν που προέβλεπε η άδειά τους προκειμένου να τηρηθούν οι αποστάσεις λόγω πανδημίας.

Το μέτρο αυτό έπαψε να ισχύει πριν από έναν χρόνο, ωστόσο ορισμένοι σφυρίζουν κλέφτικα. Στα σημειώματα που παραδίδονται ο δήμος δηλώνει ρητά πως τους δίνεται χρονικό διάστημα 15 ημερών προκειμένου να συμμορφωθούν και στη συνέχεια θα αρχίσει η επιβολή προστίμων και η άρση των παράνομων τραπεζοκαθισμάτων.

Για να δούμε...


O Σαλονικιός