ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Θεσσαλονίκη: Όταν οι έφηβοι εκφράζονται θεατρικά

Για το φεστιβάλ U_th Theatre Festival μιλά η διευθύντρια παραγωγής του Δόμνα Χουρναζίδου

 20/04/2024 08:00

Θεσσαλονίκη: Όταν οι έφηβοι εκφράζονται θεατρικά

Κυριακή Τσολάκη

Πάνω από 200 έφηβοι από 17 ομάδες θα ανεβούν στη σκηνή για να εκφραστούν θεατρικά στο πλαίσιο της διοργάνωσης U_th Theatre Festival που παρουσιαστεί από 22 έως 28 Απριλίου στο Θέατρο Αυλαία.

Είναι η τρίτη συνεχής χρονιά του φεστιβάλ, το οποίο εμπνεύστηκε και διοργανώνει η εταιρεία θεάτρου αντίqρηση. «Ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε με τον Νικόλα Μαραγκόπουλο πάνω στην πρώτη ομάδα εφήβων. Είχα μια σχετική εμπειρία ως εκπαιδευτικός. Αυτά που ζήσαμε με τα παιδιά, τη μεταμόρφωση που είδαμε και τη μετακίνησή τους, ήταν για εμάς αποκαλυπτικά. Έτσι, θέλαμε να γνωρίσουμε και άλλους ανθρώπους που ασχολούνται με εφήβους, αλλά θέλαμε και τα παιδιά μας να έρθουν σε επαφή και με άλλα παιδιά που είχαν τις ίδιες ανησυχίες. Καμιά φορά όταν είσαι σε μια ομάδα νομίζεις ότι μόνο εσύ βιώνεις τα προβλήματα. Όταν τα μοιράζεσαι και καταλαβαίνεις ότι είναι κοινά μπορείς και ευκολότερα να τα αντιμετωπίσεις», τονίζει η διευθύντρια παραγωγής της διοργάνωσης Δόμνα Χουρναζίδου.

theater-festival.jpg


Το θέατρο βοηθά πολύ στη διαχείριση μιας δύσκολης ηλικιακής φάσης, όπως η εφηβεία. «Οι εκπαιδευτικοί βλέπουν τα παιδιά και τις αλλαγές τους και αξιοποιούν και τους θεατροπαιδαγωγούς, ίσως σε στιγμές που οι γονείς τους δεν τα παρατηρούν. Οι έφηβοι είναι μια πολύ ιδιαίτερη ηλικιακή ομάδα και αυτό η κοινωνία το αντιλαμβάνεται πιο έντονα τα τελευταία χρόνια και ρίχνει την προσοχή της σε αυτούς. Άν τους μιλήσεις με αλήθεια και τους δώσεις ένα ασφαλές πλαίσιο για να μπορέσουν να εκφραστούν, κάνουν θαύματα. Αυτό προσπαθούμε να βάλουμε δίνοντας στα παιδιά χώρο να μιλήσουν, να πουν τα προβλήματά τους, να εκφραστούν ή και να θυμώσουν, αλλά να καταλάβουν γιατί θυμώνουν. Τις περισσότερες φορές όταν βιώνουμε ένα συναίσθημα τη στιγμή που το βιώνουμε μπορεί και να μην καταλάβουμε τι ακριβώς μας συμβαίνει και να το κατανοήσουμε μετά. Το θέατρο δίνει αυτή την ευκαιρία στα παιδιά, πράγμα πολύ σημαντικό», επισημαίνει η κ. Χουρναζίδου.

Το πρόγραμμα με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Νικόλα Μαραγκόπουλο είναι πολυποίκιλο και περιλαμβάνει παραστάσεις κλασικών και σύγχρονων έργων του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου, καθώς και παρουσιάσεις νέων έργων που έχουν δημιουργηθεί από τα σχήματα τα οποία συμμετέχουν.

Άτυπα η διοργάνωση έχει διεθνή χαρακτήρα γιατί ήδη στο παρελθόν φιλοξένησε ομάδες από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πολωνία.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν στην Αποθήκη Δ, στο λιμάνι, δράσεις (ομιλίες, προβολές και workshops) με κοινωνικό πρόσημο που αφορούν εφήβους και η θεματική τους θα αφορά τις εξαρτήσεις, την οπαδική βία και τα έμφυλα στερεότυπα.

Παρακάτω το αναλυτικό πρόγραμμα:

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

09:30 – 10:30 > ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Παράσταση: «Η Κατσαρίδα», βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Βασίλη Μαυρογεωργίου, σε διασκευή και σκηνοθεσία Χαράς Αδαμίδου.

Σύντομη περιγραφή: Ένα αισιόδοξο κείμενο για την τεράστια δύναμη της θέλησης, το αναπάντεχο ταξίδι της αυτογνωσίας και το πολύτιμο δώρο του απρόσμενου.

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

11:00-12:00 > 2ο Πρότυπο Λύκειο Θεσσαλονίκης «Λευκός Πύργος»

Παράσταση: «Η Δωδεκάτη Νύχτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε διασκευή και σκηνοθετική επιμέλεια Λίλας Παντελίδου.

Σύντομη περιγραφή: Μία από τις πιο δημοφιλείς ρομαντικές κωμωδίες του Σαίξπηρ για τη φύση και τη δύναμη του έρωτα, το χάος των ανθρώπινων σχέσεων και τις κοινωνικές συμβάσεις.

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

12:30-13:30 > Ελληνογαλλική Σχολή «Καλαμαρί»

Παράσταση: «Η Κατσαρίδα», βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Βασίλη Μαυρογεωργίου, σε διασκευή Λένας Πετροπούλου και εμψύχωση/σκηνοθεσία Καρολίνας Ρήγα.

Σύντομη περιγραφή: Ένα κείμενο γεμάτο θετική διάθεση που μας θυμίζει ότι, με τη βοήθεια των άλλων, μπορούμε να κατακτήσουμε το ανέφικτο.

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

14:00-15:00 > Θέατρο εΦ

Παράσταση: «Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γυρίζεις σπίτι», εμπνευσμένο από το έργο «Τρόποι να γυρίζεις σπίτι» του Alejandro Zambra, σε σκηνοθεσία Αρετής Μακρολειβαδίτη και Άννας Μαργαριτίδου.

Σύντομη περιγραφή: Ένα ταξίδι στον χρόνο για την αξία του να παραμένουμε για πάντα παιδιά στην καρδιά και τη σκέψη μας.

Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά

15:30-16:30 > Άσπρο Δέντρο

Παράσταση: «Μια γιορτή … για όλους», βασισμένο στο έργο του Volker Ludwig «Μια γιορτή στου Νουριάν», σε εμψύχωση/σκηνοθεσία Μαριαλένας Στεργίου.

Σύντομη περιγραφή: Τι κάνουμε με το «διαφορετικό»; Ένα έργο που εστιάζει στις προκαταλήψεις, τον εγκλωβισμό σε εθνικότητες και κοινωνικές τάξεις και την πολιτισμική συμφιλίωση.

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

17:00-18:00 > Εργαστήρι Θεάτρου «Thespians»

Παράσταση: «Μικρές αλλόκοτα αλλιώτικες ιστορίες» της Βαρβάρας Δουμανίδου και της Μαρίας Ράπτη, σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Δουμανίδου.

Σύντομη περιγραφή: Ένα πρωτότυπο έργο που αντιστρέφει τους «κανόνες» των παραμυθιών, μέσα από ιστορίες μαγικές και, κυρίως, διαφορετικές.

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

Σάββατο 27 Απριλίου 2024

10:00-11:00 > Σβούρα ArtLab

Παράσταση: «Το καπλάνι της βιτρίνας», βασισμένο στο ομώνυμο έργο της Άλκης Ζέη, σε διασκευή Νανάς Παπαγαβριήλ.

Σύντομη περιγραφή: Το έργο μιλά για το τέλος της παιδικής αθωότητας στην Ελλάδα της δικτατορίας του Μεταξά, μιας εποχής κατά την οποία τα παιδιά ενηλικιώθηκαν πρόωρα.

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

11:30-12:30 > Εταιρεία Θεάτρου MONKS

Παράσταση: «Να θάψουμε τους Νεκρούς» του Ίρβιν Σω, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαυρόπουλου.

Σύντομη περιγραφή: Το έργο ισορροπεί ανάμεσα στη μαύρη κωμωδία και το δράμα, υπενθυμίζοντάς μας την αξία της ζωής, της ζωής που δεν μπορεί να υποβαθμιστεί από την προπαγάνδα και τα οικονομικά προβλήματα.

Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά

13:00-14:00 > Θεατρικό Εργαστήρι «Πέρασμα»

Παράσταση: «Η συνταγή της φιλίας», συλλογικό έργο – θέατρο της επινόησης

Σύντομη περιγραφή: Ποια είναι η μαγική συνταγή για τη σχέση της φιλίας; Μια σύνθεση των ατομικών εμπειριών και ιστοριών των μελών της ομάδας πάνω στο θέμα της φιλίας.

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

14:30-15:30 > Vafo-TEENS / Θεατρική ομάδα Βαφοπουλείου

Παράσταση: «Μόνο Να Μ’ Αγαπάς», συλλογικό έργο – θέατρο της επινόησης

Περιγραφή έργου: Μια σύνθεση στιγμών από την καθημερινότητα των μελών της ομάδας, σε ένα έργο που δίνει στους εφήβους την ευκαιρία να ταυτιστούν και στους ενήλικες τη δυνατότητα να τους καταλάβουν και να έρθουν κοντά τους.

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

16:00-17:00 > «Γεια Χαρά» / Θεατρική ομάδα του Συλλόγου Παρανεστιωτών Θεσ/νίκης «Ο ΝΕΣΤΟΣ»

Παράσταση: «Μυθιστορίες Αρχαίας Τρέλας», βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Δημόκριτου Τσουκάπα, σε διασκευή/εμψύχωση/σκηνοθεσία Αναστασίας Θυμιοπούλου.

Σύντομη περιγραφή: Τρεις αρχαίοι ελληνικοί μύθοι και ο γάμος της Θέτιδας, σε μια ενιαία ιστορία γεμάτη χιούμορ.

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

17:30-18:30 > ΚΗΠΟΣ

Παράσταση: «Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΕΕΝ ΥΜΠΥ», βασισμένο στο έργο «Ο βασιλιάς Υμπύ» του Αλφρέντ Ζαρύ, σε ελεύθερη διασκευή/σκηνοθεσία Θανάση Μεγαλόπουλου.

Σύντομη περιγραφή: Μια σάτιρα των παθογενειών της σύγχρονης εξουσίας, μέσα από το πρίσμα ενός θεοπάλαβου μεσαιωνικού παραμυθιού και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σημερινοί έφηβοι.

Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά

Κυριακή 28 Απριλίου 2024

10:00-11:00 > «2 πρώτες ώρες» / Συμπεριληπτική – μουσικοθεατρική ομάδα

Παράσταση: «Όνειρο 10», συλλογικό έργο βασισμένο σε κείμενα του Ζαχαρία Σπανού και της ομάδας

Σύντομη περιγραφή: «Τι θέλεις να κάνεις όταν μεγαλώσεις;» Μια μουσικοθεατρική παράσταση με παιδιά διαφορετικών ηλικιών που μιλά για την ανάγκη μας να κάνουμε όνειρα συλλογικά, όνειρα που μπορούμε να τα μοιραστούμε με άλλους.

Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά

11:30-12:30 > «Metamorfosis in Art» / Καλλιτεχνική Κολεκτίβα

Παράσταση: «Θέλω μια χώρα», βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Ανδρέα Φλουράκη, σε διασκευή και σύνθεση κειμένων Μάγδας Θεοσίδου.

Σύντομη περιγραφή: 12 πολίτες αναζητούν την ιδανική χώρα για να ζήσουν. Μήπως, τελικά, υπάρχει μόνο στα όνειρα;

Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά

13:00-14:00 > Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης

Παράσταση: «Ταραγμένη Άνοιξη», συλλογικό έργο βασισμένο σε κείμενα της ομάδας

Σύντομη περιγραφή: Μπορούν οι ενήλικες να νιώσουν την ταραγμένη άνοιξη που βιώνουν οι έφηβοι; Τα μέλη της ομάδας μοιράζονται σκέψεις, συναισθήματα και ανησυχίες για όλα εκείνα που οι μεγάλοι πιστεύουν ότι τους απασχολούν.

Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά

15:00-16:00 > Λυρικός Μικρός Πλανήτης

Παράσταση: «Ρωμαίος και Ιουλιέτα αλλιώς», βασισμένο στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε διασκευή/σκηνοθεσία Σοφίας Μελιγκοπούλου

Σύντομη περιγραφή: Μια παρωδία του δημοφιλούς και διαχρονικού σαιξπηρικού έργου.

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

16:30-17:30 > Εταιρεία Θεάτρου αντίqρηση

Παράσταση: «Άμλετ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε διασκευή/σκηνοθεσία Νικόλα Μαραγκόπουλου

Σύντομη περιγραφή: Όπως ο Άμλετ, έτσι και κάθε έφηβος αμφισβητεί τα πάντα, θέλει να γκρεμίσει τον παλιό κόσμο και να χτίσει έναν καινούριο, όπου θα τον αποδέχονται γι’ αυτό που Είναι και όχι γι’ αυτό που Φαίνεται

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Το φετινό U_TH FESTIVAL πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει παραχωρήσει στην εταιρεία θεάτρου αντίqρηση την Αποθήκη Δ στο Λιμάνι.

Πάνω από 200 έφηβοι από 17 ομάδες θα ανεβούν στη σκηνή για να εκφραστούν θεατρικά στο πλαίσιο της διοργάνωσης U_th Theatre Festival που παρουσιαστεί από 22 έως 28 Απριλίου στο Θέατρο Αυλαία.

Είναι η τρίτη συνεχής χρονιά του φεστιβάλ, το οποίο εμπνεύστηκε και διοργανώνει η εταιρεία θεάτρου αντίqρηση. «Ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε με τον Νικόλα Μαραγκόπουλο πάνω στην πρώτη ομάδα εφήβων. Είχα μια σχετική εμπειρία ως εκπαιδευτικός. Αυτά που ζήσαμε με τα παιδιά, τη μεταμόρφωση που είδαμε και τη μετακίνησή τους, ήταν για εμάς αποκαλυπτικά. Έτσι, θέλαμε να γνωρίσουμε και άλλους ανθρώπους που ασχολούνται με εφήβους, αλλά θέλαμε και τα παιδιά μας να έρθουν σε επαφή και με άλλα παιδιά που είχαν τις ίδιες ανησυχίες. Καμιά φορά όταν είσαι σε μια ομάδα νομίζεις ότι μόνο εσύ βιώνεις τα προβλήματα. Όταν τα μοιράζεσαι και καταλαβαίνεις ότι είναι κοινά μπορείς και ευκολότερα να τα αντιμετωπίσεις», τονίζει η διευθύντρια παραγωγής της διοργάνωσης Δόμνα Χουρναζίδου.

theater-festival.jpg


Το θέατρο βοηθά πολύ στη διαχείριση μιας δύσκολης ηλικιακής φάσης, όπως η εφηβεία. «Οι εκπαιδευτικοί βλέπουν τα παιδιά και τις αλλαγές τους και αξιοποιούν και τους θεατροπαιδαγωγούς, ίσως σε στιγμές που οι γονείς τους δεν τα παρατηρούν. Οι έφηβοι είναι μια πολύ ιδιαίτερη ηλικιακή ομάδα και αυτό η κοινωνία το αντιλαμβάνεται πιο έντονα τα τελευταία χρόνια και ρίχνει την προσοχή της σε αυτούς. Άν τους μιλήσεις με αλήθεια και τους δώσεις ένα ασφαλές πλαίσιο για να μπορέσουν να εκφραστούν, κάνουν θαύματα. Αυτό προσπαθούμε να βάλουμε δίνοντας στα παιδιά χώρο να μιλήσουν, να πουν τα προβλήματά τους, να εκφραστούν ή και να θυμώσουν, αλλά να καταλάβουν γιατί θυμώνουν. Τις περισσότερες φορές όταν βιώνουμε ένα συναίσθημα τη στιγμή που το βιώνουμε μπορεί και να μην καταλάβουμε τι ακριβώς μας συμβαίνει και να το κατανοήσουμε μετά. Το θέατρο δίνει αυτή την ευκαιρία στα παιδιά, πράγμα πολύ σημαντικό», επισημαίνει η κ. Χουρναζίδου.

Το πρόγραμμα με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Νικόλα Μαραγκόπουλο είναι πολυποίκιλο και περιλαμβάνει παραστάσεις κλασικών και σύγχρονων έργων του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου, καθώς και παρουσιάσεις νέων έργων που έχουν δημιουργηθεί από τα σχήματα τα οποία συμμετέχουν.

Άτυπα η διοργάνωση έχει διεθνή χαρακτήρα γιατί ήδη στο παρελθόν φιλοξένησε ομάδες από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πολωνία.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν στην Αποθήκη Δ, στο λιμάνι, δράσεις (ομιλίες, προβολές και workshops) με κοινωνικό πρόσημο που αφορούν εφήβους και η θεματική τους θα αφορά τις εξαρτήσεις, την οπαδική βία και τα έμφυλα στερεότυπα.

Παρακάτω το αναλυτικό πρόγραμμα:

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

09:30 – 10:30 > ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Παράσταση: «Η Κατσαρίδα», βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Βασίλη Μαυρογεωργίου, σε διασκευή και σκηνοθεσία Χαράς Αδαμίδου.

Σύντομη περιγραφή: Ένα αισιόδοξο κείμενο για την τεράστια δύναμη της θέλησης, το αναπάντεχο ταξίδι της αυτογνωσίας και το πολύτιμο δώρο του απρόσμενου.

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

11:00-12:00 > 2ο Πρότυπο Λύκειο Θεσσαλονίκης «Λευκός Πύργος»

Παράσταση: «Η Δωδεκάτη Νύχτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε διασκευή και σκηνοθετική επιμέλεια Λίλας Παντελίδου.

Σύντομη περιγραφή: Μία από τις πιο δημοφιλείς ρομαντικές κωμωδίες του Σαίξπηρ για τη φύση και τη δύναμη του έρωτα, το χάος των ανθρώπινων σχέσεων και τις κοινωνικές συμβάσεις.

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

12:30-13:30 > Ελληνογαλλική Σχολή «Καλαμαρί»

Παράσταση: «Η Κατσαρίδα», βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Βασίλη Μαυρογεωργίου, σε διασκευή Λένας Πετροπούλου και εμψύχωση/σκηνοθεσία Καρολίνας Ρήγα.

Σύντομη περιγραφή: Ένα κείμενο γεμάτο θετική διάθεση που μας θυμίζει ότι, με τη βοήθεια των άλλων, μπορούμε να κατακτήσουμε το ανέφικτο.

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

14:00-15:00 > Θέατρο εΦ

Παράσταση: «Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να γυρίζεις σπίτι», εμπνευσμένο από το έργο «Τρόποι να γυρίζεις σπίτι» του Alejandro Zambra, σε σκηνοθεσία Αρετής Μακρολειβαδίτη και Άννας Μαργαριτίδου.

Σύντομη περιγραφή: Ένα ταξίδι στον χρόνο για την αξία του να παραμένουμε για πάντα παιδιά στην καρδιά και τη σκέψη μας.

Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά

15:30-16:30 > Άσπρο Δέντρο

Παράσταση: «Μια γιορτή … για όλους», βασισμένο στο έργο του Volker Ludwig «Μια γιορτή στου Νουριάν», σε εμψύχωση/σκηνοθεσία Μαριαλένας Στεργίου.

Σύντομη περιγραφή: Τι κάνουμε με το «διαφορετικό»; Ένα έργο που εστιάζει στις προκαταλήψεις, τον εγκλωβισμό σε εθνικότητες και κοινωνικές τάξεις και την πολιτισμική συμφιλίωση.

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

17:00-18:00 > Εργαστήρι Θεάτρου «Thespians»

Παράσταση: «Μικρές αλλόκοτα αλλιώτικες ιστορίες» της Βαρβάρας Δουμανίδου και της Μαρίας Ράπτη, σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Δουμανίδου.

Σύντομη περιγραφή: Ένα πρωτότυπο έργο που αντιστρέφει τους «κανόνες» των παραμυθιών, μέσα από ιστορίες μαγικές και, κυρίως, διαφορετικές.

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

Σάββατο 27 Απριλίου 2024

10:00-11:00 > Σβούρα ArtLab

Παράσταση: «Το καπλάνι της βιτρίνας», βασισμένο στο ομώνυμο έργο της Άλκης Ζέη, σε διασκευή Νανάς Παπαγαβριήλ.

Σύντομη περιγραφή: Το έργο μιλά για το τέλος της παιδικής αθωότητας στην Ελλάδα της δικτατορίας του Μεταξά, μιας εποχής κατά την οποία τα παιδιά ενηλικιώθηκαν πρόωρα.

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

11:30-12:30 > Εταιρεία Θεάτρου MONKS

Παράσταση: «Να θάψουμε τους Νεκρούς» του Ίρβιν Σω, σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαυρόπουλου.

Σύντομη περιγραφή: Το έργο ισορροπεί ανάμεσα στη μαύρη κωμωδία και το δράμα, υπενθυμίζοντάς μας την αξία της ζωής, της ζωής που δεν μπορεί να υποβαθμιστεί από την προπαγάνδα και τα οικονομικά προβλήματα.

Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά

13:00-14:00 > Θεατρικό Εργαστήρι «Πέρασμα»

Παράσταση: «Η συνταγή της φιλίας», συλλογικό έργο – θέατρο της επινόησης

Σύντομη περιγραφή: Ποια είναι η μαγική συνταγή για τη σχέση της φιλίας; Μια σύνθεση των ατομικών εμπειριών και ιστοριών των μελών της ομάδας πάνω στο θέμα της φιλίας.

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

14:30-15:30 > Vafo-TEENS / Θεατρική ομάδα Βαφοπουλείου

Παράσταση: «Μόνο Να Μ’ Αγαπάς», συλλογικό έργο – θέατρο της επινόησης

Περιγραφή έργου: Μια σύνθεση στιγμών από την καθημερινότητα των μελών της ομάδας, σε ένα έργο που δίνει στους εφήβους την ευκαιρία να ταυτιστούν και στους ενήλικες τη δυνατότητα να τους καταλάβουν και να έρθουν κοντά τους.

Διάρκεια παράστασης: 50 λεπτά

16:00-17:00 > «Γεια Χαρά» / Θεατρική ομάδα του Συλλόγου Παρανεστιωτών Θεσ/νίκης «Ο ΝΕΣΤΟΣ»

Παράσταση: «Μυθιστορίες Αρχαίας Τρέλας», βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Δημόκριτου Τσουκάπα, σε διασκευή/εμψύχωση/σκηνοθεσία Αναστασίας Θυμιοπούλου.

Σύντομη περιγραφή: Τρεις αρχαίοι ελληνικοί μύθοι και ο γάμος της Θέτιδας, σε μια ενιαία ιστορία γεμάτη χιούμορ.

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

17:30-18:30 > ΚΗΠΟΣ

Παράσταση: «Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΕΕΝ ΥΜΠΥ», βασισμένο στο έργο «Ο βασιλιάς Υμπύ» του Αλφρέντ Ζαρύ, σε ελεύθερη διασκευή/σκηνοθεσία Θανάση Μεγαλόπουλου.

Σύντομη περιγραφή: Μια σάτιρα των παθογενειών της σύγχρονης εξουσίας, μέσα από το πρίσμα ενός θεοπάλαβου μεσαιωνικού παραμυθιού και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σημερινοί έφηβοι.

Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά

Κυριακή 28 Απριλίου 2024

10:00-11:00 > «2 πρώτες ώρες» / Συμπεριληπτική – μουσικοθεατρική ομάδα

Παράσταση: «Όνειρο 10», συλλογικό έργο βασισμένο σε κείμενα του Ζαχαρία Σπανού και της ομάδας

Σύντομη περιγραφή: «Τι θέλεις να κάνεις όταν μεγαλώσεις;» Μια μουσικοθεατρική παράσταση με παιδιά διαφορετικών ηλικιών που μιλά για την ανάγκη μας να κάνουμε όνειρα συλλογικά, όνειρα που μπορούμε να τα μοιραστούμε με άλλους.

Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά

11:30-12:30 > «Metamorfosis in Art» / Καλλιτεχνική Κολεκτίβα

Παράσταση: «Θέλω μια χώρα», βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Ανδρέα Φλουράκη, σε διασκευή και σύνθεση κειμένων Μάγδας Θεοσίδου.

Σύντομη περιγραφή: 12 πολίτες αναζητούν την ιδανική χώρα για να ζήσουν. Μήπως, τελικά, υπάρχει μόνο στα όνειρα;

Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά

13:00-14:00 > Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης

Παράσταση: «Ταραγμένη Άνοιξη», συλλογικό έργο βασισμένο σε κείμενα της ομάδας

Σύντομη περιγραφή: Μπορούν οι ενήλικες να νιώσουν την ταραγμένη άνοιξη που βιώνουν οι έφηβοι; Τα μέλη της ομάδας μοιράζονται σκέψεις, συναισθήματα και ανησυχίες για όλα εκείνα που οι μεγάλοι πιστεύουν ότι τους απασχολούν.

Διάρκεια παράστασης: 45 λεπτά

15:00-16:00 > Λυρικός Μικρός Πλανήτης

Παράσταση: «Ρωμαίος και Ιουλιέτα αλλιώς», βασισμένο στο έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε διασκευή/σκηνοθεσία Σοφίας Μελιγκοπούλου

Σύντομη περιγραφή: Μια παρωδία του δημοφιλούς και διαχρονικού σαιξπηρικού έργου.

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

16:30-17:30 > Εταιρεία Θεάτρου αντίqρηση

Παράσταση: «Άμλετ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε διασκευή/σκηνοθεσία Νικόλα Μαραγκόπουλου

Σύντομη περιγραφή: Όπως ο Άμλετ, έτσι και κάθε έφηβος αμφισβητεί τα πάντα, θέλει να γκρεμίσει τον παλιό κόσμο και να χτίσει έναν καινούριο, όπου θα τον αποδέχονται γι’ αυτό που Είναι και όχι γι’ αυτό που Φαίνεται

Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά

Το φετινό U_TH FESTIVAL πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ο οποίος έχει παραχωρήσει στην εταιρεία θεάτρου αντίqρηση την Αποθήκη Δ στο Λιμάνι.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία