ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Σκληρή μάχη για τη σωτηρία του παραλιακού μετώπου της Καλαμαριάς

Η δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου κάλεσε κάθε αρμόδιο να παρέμβει προκειμένου να διακοπούν οι εργασίες ανοικοδόμησης στα οικόπεδα στο Καραμπουρνάκι

 04/04/2024 15:19

Νίκος Ηλιάδης

Την αποφασιστικότητα του δήμου Καλαμαριάς να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του προκειμένου να αποτρέψει την ανοικοδόμηση και των τελευταίων αδόμητων χώρων του παραλιακού μετώπου, διαμήνυσε η δήμαρχος Χρύσα Αράπογλου, σε συνέντευξη Τύπου η οποία δόθηκε σήμερα μπροστά από τα δύο επίμαχα οικόπεδα στο Καραμπουρνάκι, στα οποία από τον περασμένο Νοέμβριο εξελίσσονται εργασίες ανοικοδόμησης. Η κ. Αράπογλου σημείωσε ότι η υπόθεση αυτών των δύο οικοπέδων έχει μεγάλη σημασία διότι, εφόσον ολοκληρωθεί η ανοικοδόμηση, τότε υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και για τους υπόλοιπους αδόμητους χώρους στη Σοφούλη και στο Καραμπουρνάκι. Κάλεσε δε, κάθε αρμόδιο να παρέμβει προκειμένου να διακοπούν οι εργασίες ανοικοδόμησης και συγχρόνως να βρεθούν λύσεις και πόροι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία απαλλοτρίωσης την οποία έχει ξεκινήσει ο δήμος Καλαμαριάς.

Το ιστορικό

Παρουσιάζοντας το ιστορικό της υπόθεσης η κ. Αράπογλου ανέφερε τα εξής:

- Το 2015 ο Δήμος Καλαμαριάς προχώρησε σε αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, χαρακτηρίζοντας τις ιδιοκτησίες που βρίσκονται σε τμήμα της ακτής, στο Καραμπουρνάκι, χώρους πρασίνου και αθλοπαιδιών. Σε αυτήν την περιοχή ανήκουν και τα δύο επίμαχα οικόπεδα.
- Νωρίτερα, το 2012, οι ιδιοκτήτες των δύο οικοπέδων, ύστερα από θυελλώδεις δικαστικές διενέξεις, πήραν άδειες οικοδομής, οι οποίες τροποποιήθηκαν το 2014, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η αναθεώρηση του ΓΠΣ, προκειμένου να ανεγερθούν καταστήματα και οικίες, περίπου 1600 τ.μ. Ωστόσο, η ανοικοδόμηση ξεκίνησε έντεκα χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 2023. “Αυτό ήταν το πρώτο δώρο που πήραμε μετά την εκλογή μας” σημείωσε με δηκτικό τρόπο η δήμαρχος.
- Στις 29 Νοεμβρίου 2023, και ενώ οι οικοδομικές εργασίες ήταν σε εξέλιξη, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα «την έναρξη εκτέλεσης των διαδικασιών για την υλοποίηση της απαλλοτρίωσης των συγκεκριμένων ακινήτων που έχει ήδη επιβληθεί στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο». Και επειδή συντρέχουν λόγοι δημόσιας ωφέλειας, δηλαδή προστασίας του περιβάλλοντος, το δημοτικό συμβούλιο κάλεσε την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης Καλαμαριάς, την Πολεοδομία, να εκδώσει σήμα διακοπής των εργασιών προκειμένου να μην καταστεί άνευ αντικειμένου, η απαλλοτρίωση. Έκτοτε και αφότου ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή, ξεκινούν και συνεχίζονται μια σειρά ενέργειες για να υλοποιηθεί η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και να σταματήσει η οικοδόμηση σε έναν χαρακτηρισμένο χώρο κοινόχρηστου πρασίνου.

kalamariaoikopedo.jpg

Άρνηση της Πολεοδομίας

Από την πλούσια αλληλογραφία με την Πολεοδομία φαίνεται η πεισματική άρνηση της υπηρεσίας να εκτελέσει την προαναφερόμενη απόφαση, ισχυριζόμενη ότι η δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο δεν έχουν καμία αρμοδιότητα να κάνουν υποδείξεις προς την Πολεοδομία. “Την άποψη αυτή ήρθε να ενισχύσει ένα απαράδεκτο, κατά τη γνώμη μου, απαντητικό έγγραφο της αρμόδιας διεύθυνσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης (της ΔΙΠΕΧΩΣ-ΚΜ) στο οποίο αναφέρεται ότι η δήμαρχος δεν μπορεί να παρέχει οδηγίες ή εντολές προς την ΥΔΟΜ σε ζητήματα οικοδομικών αδειών.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι διαδικασίες ανοικοδόμησης συνεχίζονται, παρά τον χαρακτηρισμό από το ΓΠΣ ως χώρο πρασίνου, παρά τον κίνδυνο ανοικοδόμησης ολόκληρης της περιοχής, παρά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για απαλλοτρίωση, παρά το γεγονός ότι τμήμα του οικοπέδου βρίσκεται σε χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο, παρά το γεγονός ότι λίγα μέτρα από τα οικόπεδα σώζεται ακόμη τμήμα της ιστορικής τελευταίας σκάλας αποβίβασης των προσφύγων, παρά την ανάγκη για αύξηση πρασίνου στην Θεσσαλονίκη που μετρά την μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στην Ευρώπη, παρά τις ευρωπαϊκές οδηγίες για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, παρά τους κινδύνους αλλαγής της στάθμης της θάλασσας”.

Προσφυγή στο ΣτΕ

Η δήμαρχος εξήγησε ότι “κατόπιν όλων αυτών, με δεδομένη την άρνηση συνεργασίας της Πολεοδομίας και έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μου απέναντι στα συμφέροντα του τόπου και στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και γνωρίζοντας ότι τυχόν ανοικοδόμηση στα συγκεκριμένα ακίνητα θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για την τσιμεντοποίηση κάθε σπιθαμής ελεύθερου χώρου στη θάλασσα στο Καραμπουρνάκι, προχώρησα στην επιλογή να καταθέσει ο δήμος αίτηση ακύρωσης και αναστολής εκτέλεσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά της απόφασης της ΔΙΠΕΧΩΣ-ΚΜ, όσο και κατά των πράξεων άρνησης εκτέλεσης εντολής της προϊσταμένης της Πολεοδομίας.
Για όλες αυτές τις εξελίξεις ο δήμος Καλαμαριάς ενημέρωσε και τα αρμόδια όργανα της Αυτοδιοίκησης, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. “Κρίνω σκόπιμο να ληφθεί απόφαση τόσο από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ όσο και από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ-ΚΜ, στην οποία θα διατυπώνεται το αίτημα άρσης του απαράδεκτου εγγράφου της ΔΙΠΕΧΩΣ-ΚΜ και κάθε άλλου παρόμοιου εγγράφου άλλων κρατικών υπηρεσιών. Ζητώ επίσης την άσκηση παρέμβασης της ΚΕΔΕ κατά τη συζήτηση της αίτησης ακύρωσης και αναστολής που υπέβαλε ο δήμος Καλαμαριάς ενώπιον του ΣτΕ κατά της πράξης της ΔΙΠΕΧΩΣ-ΚΜ και κατά των πράξεων άρνησης εκτέλεσης εντολής της προϊσταμένης της ΥΔΟΜ Καλαμαριάς”.
Η κ. Αράπογλου τόνισε ότι “στην ουσία με την αίτησή μας στο ΣτΕ στρεφόμαστε εναντίον πράξεων που πλήττουν την διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και ακυρώνουν την αρμοδιότητα τους για την διοίκηση των τοπικών υποθέσεων και την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Γνωρίζουμε ότι δεν έχει επαναληφθεί κάτι ανάλογο μέχρι σήμερα, καθώς είναι καινοφανές Δήμος να προσφεύγει εναντίον υπηρεσίας του. Όμως δεν έχουμε άλλη επιλογή”.

Λύση η απαλλοτρίωση

Η κ. Αράπογλου κάλεσε κάθε αρμόδια αρχή να παρέμβει ώστε να σταματήσουν οι εργασίες ανοικοδόμησης για ένα χρονικό διάστημα έως ότου προχωρήσει η διαδικασία απαλλοτρίωσης. Επίσης αναφέρθηκε σε ενέργειες που έκανε ο δήμος για την εξεύρεση χρημάτων. Συγκεκριμένα:

- Στις 23 Ιανουαρίου 2024 η δήμαρχος απέστειλε επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο ζητώντας τη διάθεση κονδυλίων ώστε να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις των οικοπέδων που βρίσκονται στην περιοχή.

- Στις 20 Φεβρουαρίου απέστειλε επιστολή και προς τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου Γιάννη Ανδρουλάκη ζητώντας να ενταχθεί ο δήμος Καλαμαριάς σε πρόγραμμα χρηματοδότησης απαλλοτριώσεων.
Η κ. Αράπογλου σημείωσε επίσης ότι εκτός από τις απαλλοτριώσεις, το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί και με τη λεγόμενη “τράπεζα γης”. Δηλαδή την ανταλλαγή αυτών των οικοπέδων, με εκτάσεις ισοδύναμης αξίας. “Μπορούν τα αρμόδια υπουργεία, σε συνεργασία και με την Περιφέρεια να βρουν αυτές τις εκτάσεις”.

Μηνύσεις

Η δήμαρχος αναφέρθηκε και σε απόπειρες εκφοβισμού που δέχεται από την πλευρά των συνιδιοκτητών των δύο επίμαχων οικοπέδων. Όπως εξήγησε, μεταξύ των δύο πλευρών έχει υπάρξει ανταλλαγή εξωδίκων και εν τέλει, στις 7 Μαρτίου 2024 η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κατά των ιδιοκτητών των επίμαχων ακινήτων για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.
Η κ. Αράπογλου αναφέρθηκε και στους υπόλοιπους χώρους του παραλιακού μετώπου. Στο οικόπεδο των δέκα στρεμμάτων στην Ακτή Ντοβίλ το οποίο ανήκει στην Εθνική Τράπεζα και έχει αποχαρακτηριστεί από χώρος πρασίνου. “Είμαστε σε επικοινωνία με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και έχουμε πει ότι δεν θα επιτρέψουμε να ανοικοδομηθεί αυτός ο χώρος. Συζητάμε και ελπίζω πως θα βρούμε λύση”.
Αναφέρθηκε επίσης στο Παλατάκι, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή της με τους σχεδιασμούς της ΕΤΑΔ να το παραχωρήσει για λειτουργία ξενοδοχείου και χώρων ψυχαγωγίας και κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει εκείνος πρωτοβουλία για να δοθεί λύση γι' αυτό το ακίνητο. Μίλησε και για την μαρίνα της Αρετσούς, την πλαζ, το Ρεμέτζο κ.ο.κ.

Αιχμές κατά της Περιφέρειας

Η δήμαρχος άφησε αιχμές και κατά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το γεγονός ότι εξαίρεσε από το σχέδιο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, τα 6,5 χιλιόμετρα που ανήκουν στην Καλαμαριά. “Αυτό το κομμάτι δεν θέλησε κανείς να το ακουμπήσει. Το εξαίρεσαν από το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, για ευνόητους λόγους”.

“Η Καλαμαριά είναι μια περίκλειστη πόλη. Η μόνη ανάσα μας είναι η θάλασσα και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας τη στερήσει”, τόνισε η κ. Αράπογλου.

Γνωστοποίησε επίσης ότι ο δήμος Καλαμαριάς θα προχωρήσει, μαζί με τον δήμο Θεσσαλονίκης και την Μητροπολιτική Αναπτυξιακή σε υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για να εκπονηθούν μελέτες με σκοπό την ανάπτυξη ποδηλατικών διαδρομών, καθώς και κάποιων σημειακών αναπλάσεων, στο τμήμα του παραλιακού μετώπου από το Μέγαρο Μουσικής έως τη Νέα Κρήνη.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Δόμησης Ελπίδα Καλπίδου παρουσίασε το ιστορικό της έκδοσης των οικοδομικών αδειών στα δύο επίμαχα οικόπεδα. Ο δε Μιχάλης Δήμου, εκπρόσωπος του Δικτύου των Συλλόγων για την προστασία του παραλιακού μετώπου Καλαμαριάς αναφέρθηκε στους αγώνες που έχουν γίνει από τη δεκαετία του '80 ακόμη, για να αποτραπεί η ανοικοδόμηση της περιοχής.

Την αποφασιστικότητα του δήμου Καλαμαριάς να κάνει ό,τι περνά από το χέρι του προκειμένου να αποτρέψει την ανοικοδόμηση και των τελευταίων αδόμητων χώρων του παραλιακού μετώπου, διαμήνυσε η δήμαρχος Χρύσα Αράπογλου, σε συνέντευξη Τύπου η οποία δόθηκε σήμερα μπροστά από τα δύο επίμαχα οικόπεδα στο Καραμπουρνάκι, στα οποία από τον περασμένο Νοέμβριο εξελίσσονται εργασίες ανοικοδόμησης. Η κ. Αράπογλου σημείωσε ότι η υπόθεση αυτών των δύο οικοπέδων έχει μεγάλη σημασία διότι, εφόσον ολοκληρωθεί η ανοικοδόμηση, τότε υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και για τους υπόλοιπους αδόμητους χώρους στη Σοφούλη και στο Καραμπουρνάκι. Κάλεσε δε, κάθε αρμόδιο να παρέμβει προκειμένου να διακοπούν οι εργασίες ανοικοδόμησης και συγχρόνως να βρεθούν λύσεις και πόροι ώστε να προχωρήσει η διαδικασία απαλλοτρίωσης την οποία έχει ξεκινήσει ο δήμος Καλαμαριάς.

Το ιστορικό

Παρουσιάζοντας το ιστορικό της υπόθεσης η κ. Αράπογλου ανέφερε τα εξής:

- Το 2015 ο Δήμος Καλαμαριάς προχώρησε σε αναθεώρηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, χαρακτηρίζοντας τις ιδιοκτησίες που βρίσκονται σε τμήμα της ακτής, στο Καραμπουρνάκι, χώρους πρασίνου και αθλοπαιδιών. Σε αυτήν την περιοχή ανήκουν και τα δύο επίμαχα οικόπεδα.
- Νωρίτερα, το 2012, οι ιδιοκτήτες των δύο οικοπέδων, ύστερα από θυελλώδεις δικαστικές διενέξεις, πήραν άδειες οικοδομής, οι οποίες τροποποιήθηκαν το 2014, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η αναθεώρηση του ΓΠΣ, προκειμένου να ανεγερθούν καταστήματα και οικίες, περίπου 1600 τ.μ. Ωστόσο, η ανοικοδόμηση ξεκίνησε έντεκα χρόνια αργότερα, τον Νοέμβριο του 2023. “Αυτό ήταν το πρώτο δώρο που πήραμε μετά την εκλογή μας” σημείωσε με δηκτικό τρόπο η δήμαρχος.
- Στις 29 Νοεμβρίου 2023, και ενώ οι οικοδομικές εργασίες ήταν σε εξέλιξη, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα «την έναρξη εκτέλεσης των διαδικασιών για την υλοποίηση της απαλλοτρίωσης των συγκεκριμένων ακινήτων που έχει ήδη επιβληθεί στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο». Και επειδή συντρέχουν λόγοι δημόσιας ωφέλειας, δηλαδή προστασίας του περιβάλλοντος, το δημοτικό συμβούλιο κάλεσε την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης Καλαμαριάς, την Πολεοδομία, να εκδώσει σήμα διακοπής των εργασιών προκειμένου να μην καταστεί άνευ αντικειμένου, η απαλλοτρίωση. Έκτοτε και αφότου ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή, ξεκινούν και συνεχίζονται μια σειρά ενέργειες για να υλοποιηθεί η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και να σταματήσει η οικοδόμηση σε έναν χαρακτηρισμένο χώρο κοινόχρηστου πρασίνου.

kalamariaoikopedo.jpg

Άρνηση της Πολεοδομίας

Από την πλούσια αλληλογραφία με την Πολεοδομία φαίνεται η πεισματική άρνηση της υπηρεσίας να εκτελέσει την προαναφερόμενη απόφαση, ισχυριζόμενη ότι η δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο δεν έχουν καμία αρμοδιότητα να κάνουν υποδείξεις προς την Πολεοδομία. “Την άποψη αυτή ήρθε να ενισχύσει ένα απαράδεκτο, κατά τη γνώμη μου, απαντητικό έγγραφο της αρμόδιας διεύθυνσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης (της ΔΙΠΕΧΩΣ-ΚΜ) στο οποίο αναφέρεται ότι η δήμαρχος δεν μπορεί να παρέχει οδηγίες ή εντολές προς την ΥΔΟΜ σε ζητήματα οικοδομικών αδειών.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι διαδικασίες ανοικοδόμησης συνεχίζονται, παρά τον χαρακτηρισμό από το ΓΠΣ ως χώρο πρασίνου, παρά τον κίνδυνο ανοικοδόμησης ολόκληρης της περιοχής, παρά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για απαλλοτρίωση, παρά το γεγονός ότι τμήμα του οικοπέδου βρίσκεται σε χαρακτηρισμένο αρχαιολογικό χώρο, παρά το γεγονός ότι λίγα μέτρα από τα οικόπεδα σώζεται ακόμη τμήμα της ιστορικής τελευταίας σκάλας αποβίβασης των προσφύγων, παρά την ανάγκη για αύξηση πρασίνου στην Θεσσαλονίκη που μετρά την μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στην Ευρώπη, παρά τις ευρωπαϊκές οδηγίες για αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, παρά τους κινδύνους αλλαγής της στάθμης της θάλασσας”.

Προσφυγή στο ΣτΕ

Η δήμαρχος εξήγησε ότι “κατόπιν όλων αυτών, με δεδομένη την άρνηση συνεργασίας της Πολεοδομίας και έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης μου απέναντι στα συμφέροντα του τόπου και στην προστασία του περιβάλλοντος αλλά και γνωρίζοντας ότι τυχόν ανοικοδόμηση στα συγκεκριμένα ακίνητα θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για την τσιμεντοποίηση κάθε σπιθαμής ελεύθερου χώρου στη θάλασσα στο Καραμπουρνάκι, προχώρησα στην επιλογή να καταθέσει ο δήμος αίτηση ακύρωσης και αναστολής εκτέλεσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατά της απόφασης της ΔΙΠΕΧΩΣ-ΚΜ, όσο και κατά των πράξεων άρνησης εκτέλεσης εντολής της προϊσταμένης της Πολεοδομίας.
Για όλες αυτές τις εξελίξεις ο δήμος Καλαμαριάς ενημέρωσε και τα αρμόδια όργανα της Αυτοδιοίκησης, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. “Κρίνω σκόπιμο να ληφθεί απόφαση τόσο από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ όσο και από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ-ΚΜ, στην οποία θα διατυπώνεται το αίτημα άρσης του απαράδεκτου εγγράφου της ΔΙΠΕΧΩΣ-ΚΜ και κάθε άλλου παρόμοιου εγγράφου άλλων κρατικών υπηρεσιών. Ζητώ επίσης την άσκηση παρέμβασης της ΚΕΔΕ κατά τη συζήτηση της αίτησης ακύρωσης και αναστολής που υπέβαλε ο δήμος Καλαμαριάς ενώπιον του ΣτΕ κατά της πράξης της ΔΙΠΕΧΩΣ-ΚΜ και κατά των πράξεων άρνησης εκτέλεσης εντολής της προϊσταμένης της ΥΔΟΜ Καλαμαριάς”.
Η κ. Αράπογλου τόνισε ότι “στην ουσία με την αίτησή μας στο ΣτΕ στρεφόμαστε εναντίον πράξεων που πλήττουν την διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και ακυρώνουν την αρμοδιότητα τους για την διοίκηση των τοπικών υποθέσεων και την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος. Γνωρίζουμε ότι δεν έχει επαναληφθεί κάτι ανάλογο μέχρι σήμερα, καθώς είναι καινοφανές Δήμος να προσφεύγει εναντίον υπηρεσίας του. Όμως δεν έχουμε άλλη επιλογή”.

Λύση η απαλλοτρίωση

Η κ. Αράπογλου κάλεσε κάθε αρμόδια αρχή να παρέμβει ώστε να σταματήσουν οι εργασίες ανοικοδόμησης για ένα χρονικό διάστημα έως ότου προχωρήσει η διαδικασία απαλλοτρίωσης. Επίσης αναφέρθηκε σε ενέργειες που έκανε ο δήμος για την εξεύρεση χρημάτων. Συγκεκριμένα:

- Στις 23 Ιανουαρίου 2024 η δήμαρχος απέστειλε επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο ζητώντας τη διάθεση κονδυλίων ώστε να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις των οικοπέδων που βρίσκονται στην περιοχή.

- Στις 20 Φεβρουαρίου απέστειλε επιστολή και προς τον πρόεδρο του Πράσινου Ταμείου Γιάννη Ανδρουλάκη ζητώντας να ενταχθεί ο δήμος Καλαμαριάς σε πρόγραμμα χρηματοδότησης απαλλοτριώσεων.
Η κ. Αράπογλου σημείωσε επίσης ότι εκτός από τις απαλλοτριώσεις, το πρόβλημα θα μπορούσε να λυθεί και με τη λεγόμενη “τράπεζα γης”. Δηλαδή την ανταλλαγή αυτών των οικοπέδων, με εκτάσεις ισοδύναμης αξίας. “Μπορούν τα αρμόδια υπουργεία, σε συνεργασία και με την Περιφέρεια να βρουν αυτές τις εκτάσεις”.

Μηνύσεις

Η δήμαρχος αναφέρθηκε και σε απόπειρες εκφοβισμού που δέχεται από την πλευρά των συνιδιοκτητών των δύο επίμαχων οικοπέδων. Όπως εξήγησε, μεταξύ των δύο πλευρών έχει υπάρξει ανταλλαγή εξωδίκων και εν τέλει, στις 7 Μαρτίου 2024 η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κατά των ιδιοκτητών των επίμαχων ακινήτων για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.
Η κ. Αράπογλου αναφέρθηκε και στους υπόλοιπους χώρους του παραλιακού μετώπου. Στο οικόπεδο των δέκα στρεμμάτων στην Ακτή Ντοβίλ το οποίο ανήκει στην Εθνική Τράπεζα και έχει αποχαρακτηριστεί από χώρος πρασίνου. “Είμαστε σε επικοινωνία με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και έχουμε πει ότι δεν θα επιτρέψουμε να ανοικοδομηθεί αυτός ο χώρος. Συζητάμε και ελπίζω πως θα βρούμε λύση”.
Αναφέρθηκε επίσης στο Παλατάκι, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεσή της με τους σχεδιασμούς της ΕΤΑΔ να το παραχωρήσει για λειτουργία ξενοδοχείου και χώρων ψυχαγωγίας και κάλεσε τον πρωθυπουργό να πάρει εκείνος πρωτοβουλία για να δοθεί λύση γι' αυτό το ακίνητο. Μίλησε και για την μαρίνα της Αρετσούς, την πλαζ, το Ρεμέτζο κ.ο.κ.

Αιχμές κατά της Περιφέρειας

Η δήμαρχος άφησε αιχμές και κατά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το γεγονός ότι εξαίρεσε από το σχέδιο ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, τα 6,5 χιλιόμετρα που ανήκουν στην Καλαμαριά. “Αυτό το κομμάτι δεν θέλησε κανείς να το ακουμπήσει. Το εξαίρεσαν από το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο, για ευνόητους λόγους”.

“Η Καλαμαριά είναι μια περίκλειστη πόλη. Η μόνη ανάσα μας είναι η θάλασσα και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας τη στερήσει”, τόνισε η κ. Αράπογλου.

Γνωστοποίησε επίσης ότι ο δήμος Καλαμαριάς θα προχωρήσει, μαζί με τον δήμο Θεσσαλονίκης και την Μητροπολιτική Αναπτυξιακή σε υπογραφή προγραμματικής σύμβασης για να εκπονηθούν μελέτες με σκοπό την ανάπτυξη ποδηλατικών διαδρομών, καθώς και κάποιων σημειακών αναπλάσεων, στο τμήμα του παραλιακού μετώπου από το Μέγαρο Μουσικής έως τη Νέα Κρήνη.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης η αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Δόμησης Ελπίδα Καλπίδου παρουσίασε το ιστορικό της έκδοσης των οικοδομικών αδειών στα δύο επίμαχα οικόπεδα. Ο δε Μιχάλης Δήμου, εκπρόσωπος του Δικτύου των Συλλόγων για την προστασία του παραλιακού μετώπου Καλαμαριάς αναφέρθηκε στους αγώνες που έχουν γίνει από τη δεκαετία του '80 ακόμη, για να αποτραπεί η ανοικοδόμηση της περιοχής.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία