ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Δολοφονία 19χρονου: Ζήτημα τιμής η πλήρης διαλεύκανση - Τα "άλλα δύο" οχήματα, οι 15 που αναζητούνται και το δεύτερο μαχαίρι

Έρχονται ραγδαίες εξελίξεις στα ζητήματα οπαδικής βίας - Η ανοιχτή διαβούλευση και η παρέμβαση της δικαιοσύνης

 05/02/2022 08:00

Δολοφονία 19χρονου: Ζήτημα τιμής η πλήρης διαλεύκανση - Τα "άλλα δύο" οχήματα, οι 15 που αναζητούνται και το δεύτερο μαχαίρι

Ζήτημα τιμής για τις αρχές είναι η πλήρης διαλεύκανση της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού και η απόδοση όλων των υπευθύνων στη δικαιοσύνη.
Οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και καθημερινά προκύπτουν νεότερα στοιχεία.
Το βίντεο από την ερασιτεχνική λήψη, πιθανότατα από κινητό τηλέφωνο, από σημείο απέναντι από αυτό της δολοφονίας που δείχνει τις τελευταίες στιγμές της επίθεσης στον Άλκη και τους φίλους του και τη διαφυγή των δραστών με δύο οχήματα δεν είναι το μόνο που εξετάζεται.

Υπάρχουν και άλλα. Ένα, σίγουρα από κάμερα ασφαλείας γειτονικού καταστήματος αλλά και τουλάχιστον ένα ακόμη, το οποίο μάλιστα οι αρχές θεωρούν ιδιαιτέρως σημαντικό.
Η αστυνομία αναζητά δύο ακόμα αυτοκίνητα και θεωρεί ότι  συνολικά 12 – 15 άτομα εμπλέκονται στη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη.

Οι αρχές θεωρούν ότι υπάρχουν εμπλεκόμενοι που δεν έχουν καταγραφεί στο επίμαχο βίντεο – ντοκουμέντο και αναζητούνται ακόμη δύο αυτοκίνητα και συνολικά αριθμός 12 ως 15 ατόμων θεωρείται ότι ενεπλάκη στην επίθεση που κόστισε τη ζωή στον 19χρονο Άλκη.
Η ΕΛ.ΑΣ ψάχνει υλικό από τις κάμερες ασφαλείας τις ημέρες πριν από τη δολοφονία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι δράστες είχαν προετοιμάσει την επίθεση με κάθε λεπτομέρεια μέρες πριν εκδηλωθεί.

"Μίλησε" και το δεύτερο μαχαίρι

Στα χέρια των αρχών βρίσκεται και δεύτερο μαχαίρι πουν χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση που επέφερε το θάνατο του Άλκη, όπως και ένα ρόπαλο που χρησιμοποίησαν οι δράστες.

Το μαχαίρι έχει μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια και εξετάζεται εξονυχιστικά, αφού διαπιστώθηκαν ίχνη αίματος που προσφέρουν περισσότερα σημαντικά στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι στο σημείο του εγκλήματος βρέθηκε επίσης και μια ματσέτα 44 εκατοστών, εκ των οποίων τα 30,5 είναι η λεπίδα και ζυγίζει σχεδόν μισό κιλό.

Η Πολιτεία ζητά προτάσεις για την οπαδική βία - Οι σκέψεις για τους συνδέσμους φιλάθλων

Ο υπουργός προστασίας του πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος είπε χθες πως άμεσα, η Πολιτεία θα καλέσει σε διαβούλευση όλους τους φορείς για το θέμα της οπαδικής βίας. Θα ζητηθούν προτάσεις από τις ομάδες, από τους συνδέσμους οπαδών και άλλων παραγόντων.

Όμως φαίνεται ότι και το ζήτημα της λειτουργίας των συνδέσμων φιλάθλων απασχολεί ιδιιαιτέρως σοβαρά.

Η αρχή έγινε με τη σάρωση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη γραφείων συνδέσμων.

Ο κ Θεοδωρικάκος είπε σχετικά: «Είναι δεδομένη η απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας οι έλεγχοι στους συνδέσμους φιλάθλων να είναι συνεχείς. Όσοι λειτουργούν παρανόμως θα κλείνουν. Ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους σε όλη τη χώρα. Πολιτεία και αθλητικοί παράγοντες οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να μπει τέλος στο χουλιγκανισμό μέσα και έξω από τα γήπεδα. Είναι ζήτημα πολιτισμού και ανθρωπιάς».

Παρέμβαση και του Άρειου Πάγου

Για το θέμα υπήρξε και η παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και συγκεκριμένα της εγκυκλίου που εφιστά την προσοχή και ζητεί την εγρήγορση και την διερεύνηση σε κάθε λεπτομέρεια υποθέσεων οπαδικής βίας. Ολόκληρη η εγκύκλιος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχει ως εξής:

«Προς:

Τους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της Χώρας

ΘΕΜΑ: Βία με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις ή αθλητικό υπόβαθρο.

Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά έξαρσης της βίας με αθλητικό υπόβαθρο και ενόψει ότι η βία, ως κοινωνικό πρόβλημα, βρίσκει στο χώρο του αθλητισμού πρόσφορο έδαφος εκδήλωσης της, ανεξάρτητα από τα αίτια που την προκαλούν, επισημαίνονται τα ακόλουθα, στο πλαίσιο των κατά το άρθρο 24 παρ. 5 Ν. 1756/1988 αρμοδιοτήτων μας:

Ως γενική αρχή, επιβάλλεται, στο πλαίσιο της λειτουργικής σας αρμοδιότητας για την τήρηση της νομιμότητας και την προστασία των πολιτών και η δική σας υπερβάλλουσα εγρήγορση και σημαντική συμβολή, με εξάντληση κάθε δικονομικής δυνατότητας, για την πρόληψη και την δραστική αντιμετώπιση εγκλημάτων βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις ή με αθλητικό υπόβαθρο, με την προσήκουσα εφαρμογή των οικείων διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, των νόμων περί αθλητισμού και των λοιπών ειδικών ποινικών νόμων. Ειδικότερα:

Α) Στο άρθ. 41 ΣΤ' Ν. 2725/1999, (όπως τροποποιήθηκε και αντί καταστάθηκε ακολούθως, ήδη δε με το άρθ. 14 Ν. 4809/2021), τυποποιούνται (παρ. 1 και 2) τα εγκλήματα βίας, με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις ή αθλητικό υπόβαθρο, παράλληλα δε περιέχονται στο άρθρο αυτό δικονομικές διατάξεις αναφορικά με την εκδίκαση αυτών. Επισημαίνονται ιδιαίτερα και εφιστούμε την προσοχή σας στην εφαρμογή τους: 1) Των ουσιαστικών διατάξεων: α) της παρ. 3, κατά την οποία αποτελεί επιβαρυντική περίσταση η τέλεση των εγκλημάτων που προβλέπονται στις προηγούμενες παραγράφους από ιδιαίτερα επικίνδυνο δράστη, όπως η ιδιότητα αυτή ορίζεται στην εν λόγω διάταξη (κατά την οποία χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα επικίνδυνος και ο δράστης που έχει τελέσει στο παρελθόν τέτοια αδικήματα), β) της παρ. 4, κατά την οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβαρυντική περίσταση, η τέλεση των εγκλημάτων που προσδιορίζονται στη διάταξη αυτή και προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα, υπό τις προϋποθέσεις των παρ. 1 και 2, γ) της παρ. 4Α, κατά την οποία συνιστούν επιβαρυντικές περιπτώσεις η τέλεση των ανωτέρω εγκλημάτων υπό τις αναφερόμενες στη διάταξη προϋποθέσεις, δ) της παρ. 6 περί μη μετατροπής της στερητικής της ελευθερίας ποινής (ούτε σε παροχή κοινωφελούς εργασίας) και μη αναστολής αυτής και ε) της παρ. 7α, σύμφωνα με την οποία, σε περίπτωση καταδίκης για τις ως άνω πράξεις επιβάλλεται υποχρεωτικά, για χρονικό διάστημα δύο έως πέντε ετών στο δράστη απαγόρευση προσέλευσης και παρακολούθησης αθλητικών εκδηλώσεων, κατά τα οριζόμενα στη διάταξη αυτή. 2) Των προβλεπόμενων στην παρ. 8 δικονομικών διατάξεων. Συγκεκριμένα, κατά τη ρητή πρόβλεψη του νόμου για την εκδίκαση των προβλεπομένων στο άρθρο αυτό εγκλημάτων εφαρμόζεται υποχρεωτικά η διαδικασία των άρθ. 418 επ. ΚΠΔ και οι σχετικές υποθέσεις εκδικάζονται εντός τριάντα (30) ημερών, εκτός αν πρόκειται για τις εξαιρέσεις της παρ. 9 (ελαφρά πλημμελήματα διαιτητών ή αθλητών κατά τη συμμετοχή τους στην αθλητική συνάντηση), ενώ η προθεσμία για την άσκηση έφεσης και η άσκηση έφεσης δεν αναστέλλουν την εκτέλεση της καταδικαστικής απόφασης.

Β) Με την παρ. 10 του ανωτέρω άρθρου προβλέπεται η εφαρμογή των προαναφερθεισών (στοιχ. Α') διατάξεων των παρ. 4Α, 6, 7 και 8 του εν λόγω άρθρου, των αξιόποινων συμπεριφορών που περιγράφονται σ' αυτή, ακόμη και όταν δεν συνδέονται με συγκεκριμένη αθλητική εκδήλωση, όταν έχουν σαφή αθλητική αναφορά ή αθλητικό υπόβαθρο, που ανάγεται σε αντιπαλότητα μεταξύ οπαδών αθλητικών ομάδων.

Γ) Έχει θεσπιστεί ως ιδιαίτερη αξιόποινη συμπεριφορά (παρ. 6 του ως άνω άρθρου), η παρότρυνση, υποκίνηση, ενθάρρυνση ή διευκόλυνση με οποιονδήποτε τρόπο και ιδίως δημόσια, ή δια του τύπου ή διαδικτύου, των εγκλημάτων που προβλέπονται στο άρθρο αυτό, από μεμονωμένα άτομα ή οργανωμένες ομάδες. Επιβάλλεται η απαρέγκλιτη εφαρμογή της διάταξης αυτής, σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνεται τέτοια αξιόποινη συμπεριφορά, τελούμενη από οποι- ονδήποτε (παράγοντες Π.Α.Ε. ή άλλων σωματείων, συνδέσμους φιλάθλων ή άλλους), με τις οριζόμενες κατά τα ανωτέρω δικονομικές ρυθμίσεις, ενόψει μάλιστα ότι αφορά στην πρόληψη των προαναφερόμενων εγκλημάτων, αλλά και άλλων σοβαρών εγκλημάτων βίας που σχετίζονται με αυτά. Ομοίως επιβάλλεται η προσήκουσα αξιολόγηση κάθε άλλης αξιόποινης συμπεριφοράς που συμβάλλει στην αθλητική βία (χειραγώγηση αθλητικών αγώνων κ.ο.κ.).

Δ) Με το άρθ. 41 Β' Ν. 2725/1999, όπως τροποποιήθηκε με το άρθ. 12 Ν. 4809/2021, προβλέπονται οι «λέσχες φιλάθλων» καθώς και η υποχρέωση των οικείων αθλητικών σωματείων ή Α.Α.Ε. να ασκούν με εκπρόσωπό τους εποπτεία και έλεγχο στις λέσχες που έχουν αναγνωρίσει σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην παρ. 3., καθώς επίσης προβλέπεται η δυνατότητα των λεσχών να έχουν γραφεία ή εντευκτήρια, ύστερα από άδεια της αρμόδιας αστυνομικής αρχής, η οποία προβαίνει υποχρεωτικά στη σφράγιση κάθε χώρου που, χωρίς την ανωτέρω άδεια, στεγάζει με οποιονδήποτε τρόπο τη λειτουργία γραφείων, ή εντευκτηρίων λέσχης. Τέλος, προβλέπεται ότι όποιος λειτουργεί τα ως άνω γραφεία ή εντευκτήρια χωρίς άδεια της αρμόδιας αστυνομικής αρχής, ή παραβιάζει τη σφραγίδα που έθεσε η αστυνομική αρχή στους χώρους αυτούς, τιμωρείται με την ποινή που προβλέπεται από το άρθρο 178 του Π.Κ. Έχει παρατηρηθεί ότι ομάδες δραστών ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων βίας, τελουμένων από «οπαδικά» κίνητρα, ή με επίφαση αθλητικό υπόβαθρο, έχουν ενταχθεί «ως φίλαθλοι» σε λέσχες φιλάθλων, ενώ γραφεία και εντευκτήρια, λειτουργούντα προφανώς παράνομα, αποτελούν «ορμητήρια» των δραστών αυτών για την τέλεση τέτοιων πράξεων και χώρους απόκρυψης όπλων. Ενόψει τούτων παρακαλούμε για τον έλεγχο της νομιμότητας λειτουργίας των ως άνω γραφείων, εντευκτηρίων και άλλων χώρων, την εφαρμογή των προβλεπόμενων κυρώσεων και την διερεύνηση τέλεσης εγκλημάτων που διώκονται αυτεπάγγελτα, καθώς και τη διακρίβωση των στοιχείων των υπαιτίων (φυσικών αυτουργών ή συνεργών). Είναι αυτονόητο ότι ο ανωτέρω έλεγχος πρέπει να γίνεται συστηματικά και όχι μόνο σε περιπτώσεις ακραίας εγκληματικής βίας.

Ε) Τέλος, είναι γνωστό ότι, ενόψει των μέτρων περιορισμού του αριθμού των φιλάθλων στους αθλητικούς χώρους, η τέλεση εγκλημάτων βίας με αθλητικό υπόβαθρο έχει μεταφερθεί εκτός των αθλητικών χώρων, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, δράστες με «οπαδικά» κίνητρα ή επικαλούμενοι τέτοια κίνητρα, διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών, ληστείες, παραβάσεις του νόμου περί όπλων, ναρκωτικών κ.ο.κ. Η δραστική αντιμετώπιση αυτής της μορφής εγκληματικότητας είναι επιτακτική ανάγκη, προς τούτο δε επισημαίνονται τα εξής: 1) Επιβάλλεται η εξάντληση κάθε νόμιμου δικονομικού μέσου πρωτίστως για την διακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας και τη σύλληψη των δραστών, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι περιπτώσεις θέσης στο «αρχείο αγνώστων δραστών» δικογραφιών με τέτοια εγκλήματα. Τούτο, αφενός μεν θα αποτρέψει τη συνέχιση της εγκληματικής συμπεριφοράς των δραστών αυτών, αφετέρου δε θα αποθαρρύνει όμοια συμπεριφορά άλλων. 2) Ο χειρισμός των σοβαρών, κατά την κρίση του Διευθύνοντος την Εισαγγελία, δικογραφιών, να ανατίθεται σε έμπειρους εισαγγελικούς λειτουργούς, για την προσήκουσα νομική αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού. Σημειώνεται ότι κατά τη νομική αυτή αξιολόγηση, εφόσον πρόκειται για δράστες που δρούν κατά ομάδες και οργανωμένα, πρέπει να διερευνάται κατά περίπτωση η τυχόν τέλεση ακόμη και των εγκλημάτων που προβλέπονται στο άρθ. 187 ΓΊ.Κ. και 3) Είναι επιβεβλημένη η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας στην περίπτωση πλημμελημάτων, εφόσον συντρέχουν οι προς τούτο προϋποθέσεις, η εκδίκαση των υποθέσεων σε σύντομο χρόνο και η άσκηση προσήκουσας εποπτείας στην εκτέλεση των ποινών που επιβάλλονται».

Οι ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης στην Εισαγγελία

Στο γραφείο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, βρέθηκαν εκπρόσωποι των τριών μεγάλων ομάδων της Θεσσαλονίκης, που κλήθηκαν να συνδράμουν στην προσπάθεια διαλεύκανσης της υπόθεσης δολοφονίας του Άλκη Καμπανού, αλλά και στην αντιμετώπιση της μάστιγας του χουλιγκανισμού στην πόλη.

Τον ΠΑΟΚ εκπροσώπησαν οι Κυριάκος Κυριάκος και Μάκης Γκαγκάτσης, τον Άρη ο Θόδωρος Καρυπίδης και τον Ηρακλή ο Φώτης Θέος. Το παρών στη συνάντηση έδωσαν και υψηλόβαθμα στελέχη της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

Εξερχόμενος του δικαστικού μεγάρου, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Μάκης Γκαγκάτσης αποκάλυψε ότι "συζητάμε με τον Καρυπίδη τη διεξαγωγή φιλικού αγώνα με τον Άρη", κάτι που είχε προταθεί από τον πατέρα του Άλκη, ενώ χρησιμοποίησε σκληρούς χαρακτηρισμούς για τον 23χρονο, που συνελήφθη ως ύποπτος για την εγκληματική ενέργεια: "Είναι ζώο και πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη από τα ζώα. Αυτοαποκαλείται οπαδός του ΠΑΟΚ. Είναι εγκληματίας".

Απέρριψε τους υπαινιγμούς του Αλέξη Κούγια περί εμπλοκής του ΠΑΟΚ στην επιλογή δικηγόρου υπεράσπισης του 23χρονου χαρακτηρίζοντάς τους ως "γελοίους" και ζήτησε από το κράτος "να διευθετήσει το πρόβλημα".


Ζήτημα τιμής για τις αρχές είναι η πλήρης διαλεύκανση της δολοφονίας του Άλκη Καμπανού και η απόδοση όλων των υπευθύνων στη δικαιοσύνη.
Οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και καθημερινά προκύπτουν νεότερα στοιχεία.
Το βίντεο από την ερασιτεχνική λήψη, πιθανότατα από κινητό τηλέφωνο, από σημείο απέναντι από αυτό της δολοφονίας που δείχνει τις τελευταίες στιγμές της επίθεσης στον Άλκη και τους φίλους του και τη διαφυγή των δραστών με δύο οχήματα δεν είναι το μόνο που εξετάζεται.

Υπάρχουν και άλλα. Ένα, σίγουρα από κάμερα ασφαλείας γειτονικού καταστήματος αλλά και τουλάχιστον ένα ακόμη, το οποίο μάλιστα οι αρχές θεωρούν ιδιαιτέρως σημαντικό.
Η αστυνομία αναζητά δύο ακόμα αυτοκίνητα και θεωρεί ότι  συνολικά 12 – 15 άτομα εμπλέκονται στη δολοφονία του 19χρονου Άλκη στη Θεσσαλονίκη.

Οι αρχές θεωρούν ότι υπάρχουν εμπλεκόμενοι που δεν έχουν καταγραφεί στο επίμαχο βίντεο – ντοκουμέντο και αναζητούνται ακόμη δύο αυτοκίνητα και συνολικά αριθμός 12 ως 15 ατόμων θεωρείται ότι ενεπλάκη στην επίθεση που κόστισε τη ζωή στον 19χρονο Άλκη.
Η ΕΛ.ΑΣ ψάχνει υλικό από τις κάμερες ασφαλείας τις ημέρες πριν από τη δολοφονία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι δράστες είχαν προετοιμάσει την επίθεση με κάθε λεπτομέρεια μέρες πριν εκδηλωθεί.

"Μίλησε" και το δεύτερο μαχαίρι

Στα χέρια των αρχών βρίσκεται και δεύτερο μαχαίρι πουν χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση που επέφερε το θάνατο του Άλκη, όπως και ένα ρόπαλο που χρησιμοποίησαν οι δράστες.

Το μαχαίρι έχει μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια και εξετάζεται εξονυχιστικά, αφού διαπιστώθηκαν ίχνη αίματος που προσφέρουν περισσότερα σημαντικά στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι στο σημείο του εγκλήματος βρέθηκε επίσης και μια ματσέτα 44 εκατοστών, εκ των οποίων τα 30,5 είναι η λεπίδα και ζυγίζει σχεδόν μισό κιλό.

Η Πολιτεία ζητά προτάσεις για την οπαδική βία - Οι σκέψεις για τους συνδέσμους φιλάθλων

Ο υπουργός προστασίας του πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος είπε χθες πως άμεσα, η Πολιτεία θα καλέσει σε διαβούλευση όλους τους φορείς για το θέμα της οπαδικής βίας. Θα ζητηθούν προτάσεις από τις ομάδες, από τους συνδέσμους οπαδών και άλλων παραγόντων.

Όμως φαίνεται ότι και το ζήτημα της λειτουργίας των συνδέσμων φιλάθλων απασχολεί ιδιιαιτέρως σοβαρά.

Η αρχή έγινε με τη σάρωση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη γραφείων συνδέσμων.

Ο κ Θεοδωρικάκος είπε σχετικά: «Είναι δεδομένη η απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Ελληνικής Αστυνομίας οι έλεγχοι στους συνδέσμους φιλάθλων να είναι συνεχείς. Όσοι λειτουργούν παρανόμως θα κλείνουν. Ο νόμος είναι νόμος και ισχύει για όλους σε όλη τη χώρα. Πολιτεία και αθλητικοί παράγοντες οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να μπει τέλος στο χουλιγκανισμό μέσα και έξω από τα γήπεδα. Είναι ζήτημα πολιτισμού και ανθρωπιάς».

Παρέμβαση και του Άρειου Πάγου

Για το θέμα υπήρξε και η παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και συγκεκριμένα της εγκυκλίου που εφιστά την προσοχή και ζητεί την εγρήγορση και την διερεύνηση σε κάθε λεπτομέρεια υποθέσεων οπαδικής βίας. Ολόκληρη η εγκύκλιος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου έχει ως εξής:

«Προς:

Τους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της Χώρας

ΘΕΜΑ: Βία με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις ή αθλητικό υπόβαθρο.

Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά έξαρσης της βίας με αθλητικό υπόβαθρο και ενόψει ότι η βία, ως κοινωνικό πρόβλημα, βρίσκει στο χώρο του αθλητισμού πρόσφορο έδαφος εκδήλωσης της, ανεξάρτητα από τα αίτια που την προκαλούν, επισημαίνονται τα ακόλουθα, στο πλαίσιο των κατά το άρθρο 24 παρ. 5 Ν. 1756/1988 αρμοδιοτήτων μας:

Ως γενική αρχή, επιβάλλεται, στο πλαίσιο της λειτουργικής σας αρμοδιότητας για την τήρηση της νομιμότητας και την προστασία των πολιτών και η δική σας υπερβάλλουσα εγρήγορση και σημαντική συμβολή, με εξάντληση κάθε δικονομικής δυνατότητας, για την πρόληψη και την δραστική αντιμετώπιση εγκλημάτων βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις ή με αθλητικό υπόβαθρο, με την προσήκουσα εφαρμογή των οικείων διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, των νόμων περί αθλητισμού και των λοιπών ειδικών ποινικών νόμων. Ειδικότερα:

Α) Στο άρθ. 41 ΣΤ' Ν. 2725/1999, (όπως τροποποιήθηκε και αντί καταστάθηκε ακολούθως, ήδη δε με το άρθ. 14 Ν. 4809/2021), τυποποιούνται (παρ. 1 και 2) τα εγκλήματα βίας, με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις ή αθλητικό υπόβαθρο, παράλληλα δε περιέχονται στο άρθρο αυτό δικονομικές διατάξεις αναφορικά με την εκδίκαση αυτών. Επισημαίνονται ιδιαίτερα και εφιστούμε την προσοχή σας στην εφαρμογή τους: 1) Των ουσιαστικών διατάξεων: α) της παρ. 3, κατά την οποία αποτελεί επιβαρυντική περίσταση η τέλεση των εγκλημάτων που προβλέπονται στις προηγούμενες παραγράφους από ιδιαίτερα επικίνδυνο δράστη, όπως η ιδιότητα αυτή ορίζεται στην εν λόγω διάταξη (κατά την οποία χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα επικίνδυνος και ο δράστης που έχει τελέσει στο παρελθόν τέτοια αδικήματα), β) της παρ. 4, κατά την οποία θεωρείται ιδιαίτερα επιβαρυντική περίσταση, η τέλεση των εγκλημάτων που προσδιορίζονται στη διάταξη αυτή και προβλέπονται στον Ποινικό Κώδικα, υπό τις προϋποθέσεις των παρ. 1 και 2, γ) της παρ. 4Α, κατά την οποία συνιστούν επιβαρυντικές περιπτώσεις η τέλεση των ανωτέρω εγκλημάτων υπό τις αναφερόμενες στη διάταξη προϋποθέσεις, δ) της παρ. 6 περί μη μετατροπής της στερητικής της ελευθερίας ποινής (ούτε σε παροχή κοινωφελούς εργασίας) και μη αναστολής αυτής και ε) της παρ. 7α, σύμφωνα με την οποία, σε περίπτωση καταδίκης για τις ως άνω πράξεις επιβάλλεται υποχρεωτικά, για χρονικό διάστημα δύο έως πέντε ετών στο δράστη απαγόρευση προσέλευσης και παρακολούθησης αθλητικών εκδηλώσεων, κατά τα οριζόμενα στη διάταξη αυτή. 2) Των προβλεπόμενων στην παρ. 8 δικονομικών διατάξεων. Συγκεκριμένα, κατά τη ρητή πρόβλεψη του νόμου για την εκδίκαση των προβλεπομένων στο άρθρο αυτό εγκλημάτων εφαρμόζεται υποχρεωτικά η διαδικασία των άρθ. 418 επ. ΚΠΔ και οι σχετικές υποθέσεις εκδικάζονται εντός τριάντα (30) ημερών, εκτός αν πρόκειται για τις εξαιρέσεις της παρ. 9 (ελαφρά πλημμελήματα διαιτητών ή αθλητών κατά τη συμμετοχή τους στην αθλητική συνάντηση), ενώ η προθεσμία για την άσκηση έφεσης και η άσκηση έφεσης δεν αναστέλλουν την εκτέλεση της καταδικαστικής απόφασης.

Β) Με την παρ. 10 του ανωτέρω άρθρου προβλέπεται η εφαρμογή των προαναφερθεισών (στοιχ. Α') διατάξεων των παρ. 4Α, 6, 7 και 8 του εν λόγω άρθρου, των αξιόποινων συμπεριφορών που περιγράφονται σ' αυτή, ακόμη και όταν δεν συνδέονται με συγκεκριμένη αθλητική εκδήλωση, όταν έχουν σαφή αθλητική αναφορά ή αθλητικό υπόβαθρο, που ανάγεται σε αντιπαλότητα μεταξύ οπαδών αθλητικών ομάδων.

Γ) Έχει θεσπιστεί ως ιδιαίτερη αξιόποινη συμπεριφορά (παρ. 6 του ως άνω άρθρου), η παρότρυνση, υποκίνηση, ενθάρρυνση ή διευκόλυνση με οποιονδήποτε τρόπο και ιδίως δημόσια, ή δια του τύπου ή διαδικτύου, των εγκλημάτων που προβλέπονται στο άρθρο αυτό, από μεμονωμένα άτομα ή οργανωμένες ομάδες. Επιβάλλεται η απαρέγκλιτη εφαρμογή της διάταξης αυτής, σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνεται τέτοια αξιόποινη συμπεριφορά, τελούμενη από οποι- ονδήποτε (παράγοντες Π.Α.Ε. ή άλλων σωματείων, συνδέσμους φιλάθλων ή άλλους), με τις οριζόμενες κατά τα ανωτέρω δικονομικές ρυθμίσεις, ενόψει μάλιστα ότι αφορά στην πρόληψη των προαναφερόμενων εγκλημάτων, αλλά και άλλων σοβαρών εγκλημάτων βίας που σχετίζονται με αυτά. Ομοίως επιβάλλεται η προσήκουσα αξιολόγηση κάθε άλλης αξιόποινης συμπεριφοράς που συμβάλλει στην αθλητική βία (χειραγώγηση αθλητικών αγώνων κ.ο.κ.).

Δ) Με το άρθ. 41 Β' Ν. 2725/1999, όπως τροποποιήθηκε με το άρθ. 12 Ν. 4809/2021, προβλέπονται οι «λέσχες φιλάθλων» καθώς και η υποχρέωση των οικείων αθλητικών σωματείων ή Α.Α.Ε. να ασκούν με εκπρόσωπό τους εποπτεία και έλεγχο στις λέσχες που έχουν αναγνωρίσει σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην παρ. 3., καθώς επίσης προβλέπεται η δυνατότητα των λεσχών να έχουν γραφεία ή εντευκτήρια, ύστερα από άδεια της αρμόδιας αστυνομικής αρχής, η οποία προβαίνει υποχρεωτικά στη σφράγιση κάθε χώρου που, χωρίς την ανωτέρω άδεια, στεγάζει με οποιονδήποτε τρόπο τη λειτουργία γραφείων, ή εντευκτηρίων λέσχης. Τέλος, προβλέπεται ότι όποιος λειτουργεί τα ως άνω γραφεία ή εντευκτήρια χωρίς άδεια της αρμόδιας αστυνομικής αρχής, ή παραβιάζει τη σφραγίδα που έθεσε η αστυνομική αρχή στους χώρους αυτούς, τιμωρείται με την ποινή που προβλέπεται από το άρθρο 178 του Π.Κ. Έχει παρατηρηθεί ότι ομάδες δραστών ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων βίας, τελουμένων από «οπαδικά» κίνητρα, ή με επίφαση αθλητικό υπόβαθρο, έχουν ενταχθεί «ως φίλαθλοι» σε λέσχες φιλάθλων, ενώ γραφεία και εντευκτήρια, λειτουργούντα προφανώς παράνομα, αποτελούν «ορμητήρια» των δραστών αυτών για την τέλεση τέτοιων πράξεων και χώρους απόκρυψης όπλων. Ενόψει τούτων παρακαλούμε για τον έλεγχο της νομιμότητας λειτουργίας των ως άνω γραφείων, εντευκτηρίων και άλλων χώρων, την εφαρμογή των προβλεπόμενων κυρώσεων και την διερεύνηση τέλεσης εγκλημάτων που διώκονται αυτεπάγγελτα, καθώς και τη διακρίβωση των στοιχείων των υπαιτίων (φυσικών αυτουργών ή συνεργών). Είναι αυτονόητο ότι ο ανωτέρω έλεγχος πρέπει να γίνεται συστηματικά και όχι μόνο σε περιπτώσεις ακραίας εγκληματικής βίας.

Ε) Τέλος, είναι γνωστό ότι, ενόψει των μέτρων περιορισμού του αριθμού των φιλάθλων στους αθλητικούς χώρους, η τέλεση εγκλημάτων βίας με αθλητικό υπόβαθρο έχει μεταφερθεί εκτός των αθλητικών χώρων, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, δράστες με «οπαδικά» κίνητρα ή επικαλούμενοι τέτοια κίνητρα, διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας των πολιτών, ληστείες, παραβάσεις του νόμου περί όπλων, ναρκωτικών κ.ο.κ. Η δραστική αντιμετώπιση αυτής της μορφής εγκληματικότητας είναι επιτακτική ανάγκη, προς τούτο δε επισημαίνονται τα εξής: 1) Επιβάλλεται η εξάντληση κάθε νόμιμου δικονομικού μέσου πρωτίστως για την διακρίβωση των στοιχείων ταυτότητας και τη σύλληψη των δραστών, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι περιπτώσεις θέσης στο «αρχείο αγνώστων δραστών» δικογραφιών με τέτοια εγκλήματα. Τούτο, αφενός μεν θα αποτρέψει τη συνέχιση της εγκληματικής συμπεριφοράς των δραστών αυτών, αφετέρου δε θα αποθαρρύνει όμοια συμπεριφορά άλλων. 2) Ο χειρισμός των σοβαρών, κατά την κρίση του Διευθύνοντος την Εισαγγελία, δικογραφιών, να ανατίθεται σε έμπειρους εισαγγελικούς λειτουργούς, για την προσήκουσα νομική αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού. Σημειώνεται ότι κατά τη νομική αυτή αξιολόγηση, εφόσον πρόκειται για δράστες που δρούν κατά ομάδες και οργανωμένα, πρέπει να διερευνάται κατά περίπτωση η τυχόν τέλεση ακόμη και των εγκλημάτων που προβλέπονται στο άρθ. 187 ΓΊ.Κ. και 3) Είναι επιβεβλημένη η εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας στην περίπτωση πλημμελημάτων, εφόσον συντρέχουν οι προς τούτο προϋποθέσεις, η εκδίκαση των υποθέσεων σε σύντομο χρόνο και η άσκηση προσήκουσας εποπτείας στην εκτέλεση των ποινών που επιβάλλονται».

Οι ΠΑΕ της Θεσσαλονίκης στην Εισαγγελία

Στο γραφείο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, βρέθηκαν εκπρόσωποι των τριών μεγάλων ομάδων της Θεσσαλονίκης, που κλήθηκαν να συνδράμουν στην προσπάθεια διαλεύκανσης της υπόθεσης δολοφονίας του Άλκη Καμπανού, αλλά και στην αντιμετώπιση της μάστιγας του χουλιγκανισμού στην πόλη.

Τον ΠΑΟΚ εκπροσώπησαν οι Κυριάκος Κυριάκος και Μάκης Γκαγκάτσης, τον Άρη ο Θόδωρος Καρυπίδης και τον Ηρακλή ο Φώτης Θέος. Το παρών στη συνάντηση έδωσαν και υψηλόβαθμα στελέχη της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

Εξερχόμενος του δικαστικού μεγάρου, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Μάκης Γκαγκάτσης αποκάλυψε ότι "συζητάμε με τον Καρυπίδη τη διεξαγωγή φιλικού αγώνα με τον Άρη", κάτι που είχε προταθεί από τον πατέρα του Άλκη, ενώ χρησιμοποίησε σκληρούς χαρακτηρισμούς για τον 23χρονο, που συνελήφθη ως ύποπτος για την εγκληματική ενέργεια: "Είναι ζώο και πρέπει να ζητήσουμε συγγνώμη από τα ζώα. Αυτοαποκαλείται οπαδός του ΠΑΟΚ. Είναι εγκληματίας".

Απέρριψε τους υπαινιγμούς του Αλέξη Κούγια περί εμπλοκής του ΠΑΟΚ στην επιλογή δικηγόρου υπεράσπισης του 23χρονου χαρακτηρίζοντάς τους ως "γελοίους" και ζήτησε από το κράτος "να διευθετήσει το πρόβλημα".


ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία