ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Ξεκίνησαν οι μηνύσεις κατά του "Φρανκενστάιν του 21ου αιώνα"

Δήμητρα Μακρή27 Νοεμβρίου 2018

Νοσοκομείο της Κίνας  καταγγέλλει τον γενετιστή ο οποίος υποστηρίζει πως κατάφερε να φέρει στη ζωή τα δυο γενετικά τροποποιημένα κοριτσάκια. Συγκεκριμένα το νοσοκομείο όπου δούλεψε ο Χε Τζιανκουί τον κατηγορεί πως πλαστογράφησε τις υπογραφές της επιτροπής ηθικής του για να ολοκληρώσει το πείραμά του. Παράλληλα υπέβαλε και μήνυση στην Αστυνομία. Οι πράξεις αυτές αποτελούν στην ουσία την απάντηση και τη συνέχεια στην ανακοίνωση στην οποία προέβη χτες ο ερευνητής σοκάροντας την παγκόσμια κοινότητα. Ο ΚΙνέζος γενετιστής δήλωσε χτες πως βοήθησε να έρθουν στη ζωή τα γενετικά τροποποιημένα δίδυμα χρησιμοποιώντας τη μέθοδο CRISPR πετυχαίνοντας τη μετάλλαξη ενός γονιδίου των δυο κοριτσιών και κάνοντάς τα έτσι προστατευμένα απέναντι στο έιτζ.

Αξίζει να αναφερθεί πως αν και στην Κίνα ο νόμος δεν απαγορεύει αυτό το πείραμα, οι αρχές ξεκίνησαν μια έρευνα για τη συγκεκριμένη υπόθεση η οποία προκάλεσε τόσο ερωτήματα όσο και αντιδράσεις.

Τον εγκαταλείπουν οι αρχές

Μια μέρα μετά την ανακοίνωση της είδησης δεν μπορεί κανείς ξεκάθαρα και με απόλυτη βεβαιότητα να πει αν το πείραμα είναι πραγματικό. Αν  δηλαδή έγινε με κάθε ιατρική αυστηρότητα και με την υποστήριξη μιας επιτροπής ηθικής – όπως επιβεβαιώνει ο επιστήμονας με μια σειρά βίντεο στο youtube καθώς και στην ιστοσελίδα του εργαστηρίου του- ή αν πρόκειται για τον καθηγητή Φρανκενστάιν του 21ου αιώνα, ο οποίος δρα μόνος του κι έτοιμος να κάνει τα πάντα για να πετύχει τον σκοπό του ή αν φυσικά πρόκειται για μια μεγάλη απάτη, όπως έγραψε και η El Pais.

Είναι χαρακτηριστικό πως όλες οι αρχές στις οποίες εργάστηκε ο Χε και τις οποίες εμπλέκει στην έρευνα διέψευσαν τη συμμετοχή τους. Μάλιστα το νοσοκομείο το οποίο ο ερευνητής επικαλείται πως συνεργάστηκε, το ΧαρΜόνικερ στη Σενζέν προχώρησε περισσότερο την υπόθεση καταθέτοντας μήνυση εναντίον του για απάτη. Καταγγέλλει πως οι υπογραφές που έχουν τεθεί στο έγγραφο μοιάζουν πλαστογραφημένες και μάλιστα υποστηρίζει πως η συνάντηση της επιτροπής ηθικής που επικαλείται ο γιατρός δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. Και για τον λόγο αυτό θα ζητήσουν από το αρμόδιο τμήμα της Αστυνομίας να προβεί στα νόμιμα.

Σύμφωνα με την El Pais και το Πανεπιστήμιο του Νότου της Επιστήμης και της Τεχνολογίας της Κίνας σε ανακοίνωση Τύπου του ανέφερε πως έδωσε εντολή ώστε οι επαρχιακές αρχές να εκπονήσουν μια έρευνα σε βάθος και να βεβαιώσουν τη γνησιότητα της έρευνας και της ηθικής της.

Υπενθυμίζεται πως ο γενετιστής, ο οποίος σπούδασε στα αμερικανικά πανεπιστήμια του Ράις και του Στάνφορντ, εξέπληξε τον κόσμο χτες ανακοινώνοντας τη γέννηση των δυο πρώτων γενετικά τροποποιημένων διδύμων, της Λουλού και της Νανά. Σύμφωνα με τον ίδιο η υγεία των δυο μωρών είναι σε άριστη κατάσταση, στο σπίτι τους , το δε πείραμά του δεν προκάλεσε καμιά μη ηθελημένη μετάλλαξη.

Ο Χε επέστρεψε στην Κίνα το 2012 και δούλεψε με επτά ετεροθαλή ζευγάρια που προσφέρθηκαν εθελοντικά να συμμετάσχουν. Σε όλα τα ζευγάρια ο άντρας ήταν οροθετικός στο έιτζ. Μάλιστα αναφέρεται πως μέχρι η Γκρέις, η μητέρα της Λουλού και της Νανά, να καταφέρει να τα γεννήσει χρησιμοποίησε 11 έμβρυα και υποβλήθηκε σε έξι απόπειρες τεχνητής γονιμοποίησης.

Αναφέρεται τέλος πως ο Χε στο βίντεό του αναλαμβάνει τις ευθύνες του και υποστηρίζει πως δεν προσπάθησε να αλλάξει το χρώμα ή την εμφάνιση τω παιδιών παρά να βοηθήσει στην ίαση μιας ασθένειας. Ακόμη πως 122 Κινέζοι συνάδελφοί του καταδίκασαν το πείραμα του Χε και το αποκάλεσαν "τρέλα".   

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.