ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«ΒΙΟκοφινάκι»: Το καλαθάκι με βιολογικά προϊόντα που ενισχύει απεξαρτημένους

Βαγγέλης Στολάκης25 Ιουλίου 2022

Φρέσκα, βιολογικά προϊόντα που παράγονται με μεράκι, χωρίς την προσθήκη φαρμάκων και πάνω από όλα ετοιμάζονται με αγάπη για τη... ζωή. Η παραπάνω φράση... συμπυκνώνεται στο «ΒΙΟκοφινάκι», ένα τελάρο με βιολογικά προϊόντα τα οποία καλλιεργούν, φροντίζουν, μαζεύουν και διανέμουν «πόρτα- πόρτα» απεξαρτημένα άτομα που ολοκλήρωσαν εδώ και χρόνια με επιτυχία το πρόγραμμα και έχουν ως στόχο με τη δουλειά τους να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για άλλα άτομα που... «ξαναγεννιούνται» όπως λένε χαρακτηριστικά και επιθυμούν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή.

Πριν λίγα χρόνια, ιδρύθηκε η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΑΡΓΩ στους κόλπους της οποίας αναπτύσσεται η παραπάνω δράση. 

«Ξεκινήσαμε από το μηδέν. Σήμερα είμαστε τρεις εργαζόμενοι και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε κι άλλη μια θέση εργασίας, και μετά άλλη μια κ.ο.κ.» αναφέρει ο Δημήτρης.

Ο Δημήτρης και οι άλλοι δυο εργαζόμενοι καθημερινά φροντίζουν τα βιολογικά λαχανικά τους που μεγαλώνουν στα θερμοκήπιά τους, που βρίσκονται σε έκταση που έχει παραχωρηθεί στην ΚΟΙΝ.Σ. ΕΠ. από Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης στην περιοχή της Σταυρούπολης.

Κάθε βδομάδα προμηθεύουν με φρέσκα βιολογικά λαχανικά περίπου 80 οικογένειες στη Θεσσαλονίκη. Όπως λέει ο ίδιος την περίοδο της πρώτης καραντίνας και του πρώτου lockdown η δουλειά πήγαινε καλύτερα, μιας και ο κόσμος δεν κυκλοφορούσε. Τότε εβδομαδιαίως διανέμονταν περισσότερα από 150 «ΒΙΟκοφινάκια» στην πόλη.

Κάθε «ΒΙΟκοφινάκι» περιλαμβάνει όλα τα λαχανικά εποχής τα οποία καλλιεργούνται από την ομάδα της «ΑΡΓΩ». Αυτή την περίοδο κάθε καλάθι έχει αγγουράκια, πιπεριές, πιπεριές για γέμισμα, μελιτζάνες, κολοκυθάκια κ.α. Το κόστος ανέρχεται στα 10 ευρώ για το καλάθι των πέντε κιλών, στα 15 ευρώ για αντίστοιχο καλάθι με επιπλέον 50% προϊόντα και τέλος, στα 20 ευρώ για το μεγάλο καλάθι.

«Αφού συγκεντρώσουμε τις παραγγελίες, τις διανέμουμε με το φορτηγάκι μας πόρτα πόρτα. Ο κόσμος στηρίζει τη δουλειά μας αλλά και το μέλλον της ομάδας, για να δημιουργηθούν κι άλλες θέσεις εργασίας» τονίζει.

Αναφέρεται δε, στη σπουδαιότητα για την επανένταξη κάποιου απεξαρτημένου στην κοινωνία να αισθάνεται μέλος μιας ομάδας. Μιλώντας για την προσωπική του εμπειρία μετά το Πρόγραμμα σημειώνει «Ξαναγεννήθηκα, από τη αρχή».

Η ομάδα «ΑΡΓΩ» στηρίζει όμως και άλλα απεξαρτημένα άτομα που κατάφεραν να πατήσουν ξανά στα πόδια τους. Μαζί με τις παραγγελίες για κάποιο «ΒΙΟκοφινάκι» οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν χειροποίητα πισσία, μέλι, παστέλια που ετοιμάζουν ή πωλούν σε καταστήματα που άνοιξαν άλλα μέλη της κοινότητας. «Κοιτάμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε» λέει στο makthes.gr ο Δημήτρης.

Αγοράζοντας «ΒΙΟκοφινάκι» προμηθεύεστε στο χώρο σας φρέσκα, βιολογικά λαχανικά και ενισχύετε την εργασιακή αποκατάσταση απεξαρτημένων ατόμων.

Σημειώνεται πως στην «ΑΡΓΩ» συμμετέχουν σαράντα τρία (43) μέλη:

39 Φυσικά Πρόσωπα:

Εικοσιένα (21) απόφοιτοι, απεξαρτημένα άτομα του Π.Ε.Θ.Ε.Α. «ΑΡΓΩ» και ωφελούμενοι (χρήστες ψυχικής υγείας) του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης

Δέκα (10) εργαζόμενοι του Π.Ε.Θ.Ε.Α. «ΑΡΓΩ» και άλλων μονάδων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης

Οκτώ (8) γονείς απεξαρτημένων ατόμων, ενεργοί πολίτες

4 Νομικά Πρόσωπα:

Γ.Ν.Θ.»Γ.ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ» – Οργανική Μονάδα Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (απόφαση Δ.Σ. 6η/13-04-2018, θέμα 56ο)

Σύλλογος Φίλων «ΑΡΓΩ»

Σύλλογος Φίλων Ψυχιατρείου

Σύλλογος Οικογενειών για την Ψυχική Υγεία Θεσσαλονίκης

Όποιος θέλει να επικοινωνήσει για να παραλαμβάνει το "ΒΙΟκοφινάκι", μπορεί να στείλε μήνυμα στη σελίδα στο facebook ή να καλέσει τηλέφωνο στο 6980571038. 







This page might use cookies if your analytics vendor requires them.