ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 85η ΔΕθ

Το ανθρώπινο ήπαρ «ζωντανεύει» σε... 3D εμφάνιση στην 85η ΔΕΘ

Κατερίνα Χατζηνικολάου 16 Σεπτεμβρίου 2021

Η καινοτομία δίνει λύσεις στους γιατρούς και βοηθά ασθενείς. Τη δυνατότητα μιας τρισδιάστατης αναπαράστασης με μεγάλη ακρίβεια του ανθρώπινου ήπατος δίνει μια εφαρμογή που παρουσιάζεται στο περίπτερο 14 της ΔΕΘ. Η πρωτότυπη αυτή, δράση οφείλεται στο πρόγραμμα Liver3D το οποίο ξεκίνησε το 2018 με ημερομηνία ολοκλήρωσης του τον Ιούνιο 2021, όμως λόγω κορονοϊου πήρε παράταση 7 μήνες.

Το Liver3D δίνει την δυνατότητα τρισδιάστατης αναπαράστασης ενός μοντέλου που θα αποδοθεί σε κλίμακα 1:1 το ήπαρ του ασθενούς ως πλασματικό διαφανές υλικό και θα επιτρέπει να φαίνεται η θέση και η έκταση της βλάβης αλλά και το δίκτυο των χοληφόρων αγγείων ή και των αιμοφόρων αγγείων.

Όλη η διαδικασία έχει να κάνει με την χρήση αξονικών τοπογραφιών σε έναν ασθενή, με σκοπό να δημιουργηθεί το τρισδιάστατο μοντέλο του ήπατος και να προσδιοριστεί η γεωμετρική θέση ενός όγκου αλλά και η διάστασή του. Η δημιουργία του 3D ήπατος μπορεί να δώσει λύσεις σε πολλές χειρουργικές επεμβάσεις, να βοηθήσει στην εκπαίδευση νέων γιατρών, ακόμα και σε δύσκολα περιστατικά όπως ο ηπατοκυτταρικός καρκίνος.

Το τρισδιάστατο μοντέλο μπορεί να προβληθεί με χρήση ενός κινητού σε πραγματικό χώρο! Το συγκεκριμένο μοντέλο μπορεί κάποιος να το δει στην οθόνη του υπολογιστή αλλά υπάρχουν ειδικά προγράμματα που δουλεύουν σε κινητές συσκευές, τηλέφωνα, ώστε να μπορεί ένας χειρουργός να δει την μορφή του ήπατος σε φυσική κλίμακα πάνω στο χειρουργείο.

Όπως ανέφερε ο κ. Βασίλης Τσιούκας Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ στο makthes.gr, "ο χειρουργός την ώρα της επέμβασης θα μπορέσει να βρει τον όγκο ώστε να τον αφαιρέσει μαζί με ένα κομμάτι υγιούς ιστού και να μείνει ένα μεγάλο τμήμα του ήπατος για να μπορέσει να αναπαραχθεί και να ζήσει κανονικά ο ασθενής μετά το χειρουργείο". Όπως πρόσθεσε, "μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και στο να ενημερωθεί ο ασθενής αλλά και οι οικείοι του για το πρόβλημα που υπάρχει".

Για να μπορέσει να κατασκευαστεί το τρισδιάστατο μοντέλο χρειάζεται μία ημέρα ή και λιγότερο. Ωστόσο για την εκτύπωσή του θα πρέπει να μετρηθούν περισσότερες μέρες. "Συγκεκριμένα ένα τελευταίο που εκτυπώσαμε μας πήρε περίπου τέσσερις ημέρες", ανέφερε ο κ. Τσούκας.

Τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένο το τρισδιάστατο μοντέλο είναι βιοδιασπώμενα, και φιλικά προς το περιβάλλον. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν το Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του ΑΠΘ, η Α' Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του ΑΠΘ, η εταιρία Vidavo Mobile Health η οποία δημιούργησε μια ιστοσελίδα ώστε να μπορέσουν να πάρουν τα δεδομένα, η εταιρία CONMET Construction Measuring Tools η οποία έκανε μια μελέτη στον εξοπλισμό του τρισδιάστατου μοντέλου και τέλος το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Παπαγεωργίου.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.