ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Κύπριοι φοιτητές κατασκήνωσαν έξω από το τουρκικό προξενείο (photos)

Ευτυχία Κωνσταντινίδου13 Νοεμβρίου 2018

Με συμβολική απεργία πείνας έξω από το τουρκικό προξενείο ξεκίνησε το τριήμερο εκδηλώσεων που οργανώνουν στη Θεσσαλονίκη κύπριοι φοιτητές, με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων από την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους της Τουρκίας στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου, στις 15 Νοεμβρίου 1983.

Πλήθος φοιτητών αλλά και μέλη της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Φοιτητών έχουν ήδη ξεκινήσει να στήνουν έξω από το τουρκικό προξενείο τα αντίσκηνα, στα οποία πρόκειται να διανυκτερεύσουν για τις επόμενες δύο μέρες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη "μαύρη" επέτειο, όπως τη χαρακτηρίζουν.

"Στις 15 Νοεμβρίου 1983 έχει κηρυχθεί παράνομα το ψευδοκράτος στο βόρειο και κατεχόμενο κομμάτι της Κύπρου. Θέλουμε οι έποικοι που ήρθαν από την Τουρκία να πάνε πίσω στα σπίτια τους, θέλουμε για τους αγνοούμενους να εξακριβωθεί η τύχη τους και να καταδικαστεί η Τουρκία για όσα έχει κάνει" αναφέρει στο makthes.gr φοιτήτρια και μέλος της Παγκύπριας Ενιαία Οργάνωση Φοιτητών (ΠΕΟΦ) Θεσσαλονίκης.

Οι κύπριοι φοιτητές καταδικάζουν την παράνομη εισβολή της Τουρκίας στη χώρα τους στις 20 Ιουλίου 1974, τη δολοφονία 8.000 Ελλήνων της Κύπρου, την εκδίωξη τους από τις πατρογονικές τους εστίες και τη μεταφορά 90.000 τούρκων έποικων στο κατεχόμενο τμήμα. Παράλληλα, τάσσονται κατά της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία όπως υποστηρίζουν χωρίζει τον πληθυσμό σε εδαφικές ζώνες με φυλετικά κριτήρια, αντιβαίνοντας στις αρχές της ελεύθερης εγκατάστασης, διακίνησης και ιδιοκτησίας, ενώ εξισώνει την πλειονότητα με τη μειονότητα.

"Εμείς λέμε όχι στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Στην Κύπρο το 82% είναι Ελληνοκύπριοι και το 18% Τουρκοκύπριοι. Δεν μπορείς να εξισώνεις τα δύο ποσοστά. Αυτό αντιβαίνει στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας" καταγγέλλει μέλος της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Φοιτητών (ΠΕΟΦ) Θεσσαλονίκης, ενώ τονίζει ότι " δεν γίνεται για να περάσω τα σύνορα να χρειάζεται να δείξω την ταυτότητά μου για να περάσω στο σπίτι μου."

Το τριήμερο των εκδηλώσεων θα κορυφωθεί στις 15 Νοεμβρίου στις 18,00, με εκδήλωση στο πνευματικό κέντρο του ιερού ναού Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, με ομιλητές τον δημοσιογράφο Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο, ο οποίος θα αναλύσει το "Τα νέα σχέδια λύσης του Κυπριακού, η ΑΟΖ και το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας" και την ποινικολόγο Ειρήνη Μαρούπα, η οποία θα αναλύσει το θέμα " Η συμφωνία των Πρεσπών, οι επιπτώσεις στον ελληνισμό και προτάσεις αναιρέσεών της".

Μετά την εκδήλωση αναμένεται να πραγματοποιηθεί πορεία διαμαρτυρίας προς το τουρκικό προξενείο στις 19.45.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.