ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ VIRAL

Η Μάριον Τζόουνς είχε πιαστεί στη φάκα σαν τον Αλ Καπόνε (βίντεο)

Βασίλης Μόσχου05 Οκτωβρίου 2021

Συμπληρώνονται σήμερα 14 χρόνια από την αποκάλυψη μίας από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία του κλασικού αθλητισμού. Στις 5 Οκτωβρίου 2007, η κάποτε κορυφαία αθλήτρια του στίβου, Μάριον Τζόουνς, ομολόγησε πως ο αθλητικός της μύθος ήταν κίβδηλος, αφού χτίστηκε χάρη στην εκτεταμένη χρήση αναβολικών ουσιών.

Η ειρωνεία είναι ότι το ξήλωμα του πουλόβερ άρχισε εξαιτίας μίας ομοσπονδιακής έρευνας που αποκάλυψε ότι η Τζόουνς είχε διαπράξει σοβαρότατα, φορολογικής φύσεως, αδικήματα. Η ιστορία της έκανε πολλούς να θυμηθούν τον διαβόητο Αλ Καπόνε, που ενώ ήταν ηθικός και φυσικός αυτουργός χιλιάδων ανθρωποκτονιών, τη σκοτεινή εποχή της ποταπαγόρευσης, συνελήφθη τελικά από τον ευφυέστατο Έλιοτ Νες, για υπόθεση φοροδιαφυγής.

Από το μπάσκετ στον στίβο

Η Τζόουνς ξεκίνησε την αθλητική της πορεία παίζοντας μπάσκετ. Μολονότι όμως τα πήγαινε εξαιρετικά, άλλαξε ρότα για να αφοσιωθεί στη μεγάλη της αγάπη, τον στίβο. Σε ηλικία 13 ετών είχε ήδη χαρακτηριστεί ως παιδί – θαύμα, τρέχοντας τα 100 μέτρα σε 13 δευτερόλεπτα και τα 400 σε 59.

Το έπος του Σίδνεϊ και η απότομη πτώση

Το απόγειο της δόξας της ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2000, στο Σίδνεϊ. Η Τζόουνς άφησε άφωνο τον πλανήτη, κατακτώντας πέντε μετάλλια – τρία χρυσά και δύο χάλκινα – με τις συμμετοχές της στα 100, 200 και 400 μέτρα, στο 4x100 και στο άλμα εις μήκος. Τα πρωτοσέλιδα των αμερικανικών εφημερίδων την συνέκριναν με τον μεγάλο Καρλ Λιούις, που είχε γράψει τη δική του ιστορία 16 χρόνια νωρίτερα, στους Ολυμπιακούς του Λος Άντζελες. Τη στιγμή της απόλυτης δόξας, ουδείς μπορούσε να φανταστεί πως λίγα χρόνια αργότερα, η Τζόουνς θα ερχόταν αντιμέτωπη με την κατάρρευση και την πλήρη απομυθοποίηση.

Στις 5 Οκτωβρίου του 2007, κι ενώ ο κλοιός είχε σφίξει επικίνδυνα γύρω της, λόγω της συνεχών αποκαλύψεων για την εμπλοκή της σε υποθέσεις ντόπινγκ, η ίδια αναγκάστηκε να ομολογήσει πως έκανε χρήση παράνομων ουσιών και τρεις μέρες αργότερα, είχε, πλέον, χάσει και επισήμως όλα τα κερδισμένα μετάλλια που την είχαν στείλει στην κορυφή.

Ο πρώτος της σύζυγος και επίσης αθλητής, Σι Τζέι Χάντερ, αποκάλυψε ότι ήταν πάντα παρών όταν η Τζόουνς έκανε ενέσεις - με στεροειδή και άλλες απαγορευμένες ουσίες - στο στομάχι. Τα λεγόμενα του Χάντερ επιβεβαίωσε και ο Βίκτορ Κόντε, ιδρυτής της φαρμακευτικής εταιρείας Balco, ο άνθρωπος που χορηγούσε τα αναβολικά στην ξεπεσμένη πια πρωταθλήτρια.

Το… κερασάκι στην τούρτα της αποκαθήλωσης ήρθε με τη δημοσίευση ενός γράμματος με το οποίο η Τζόουνς ομολογούσε ότι έκανε συστηματική χρήση στεροειδών και πως είπε ψέματα στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών. Για τον λόγο αυτό, το 2008 καταδικάστηκε σε εξάμηνη φυλάκιση.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.