ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φαρμακοποιοί στα... κάγκελα για τα self tests- Λουράντος σε makthes.gr: "Το μάθαμε από την τηλεόραση"

Βαγγέλης Στολάκης20 Μαρτίου 2021

Στα... κάγκελα βρίσκονται οι φαρμακοποιοί της χώρας μετά τις χθεσινές εξαγγελίες της κυβέρνησης για χορήγηση δωρεάν rapid tests (ένα την εβδομάδα) στους πολίτες. Οι χθεσινές ανακοινώσεις έγιναν δια στόματος Άκη Σκέρτσου κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ενώ το μέτρο εντάσσεται στο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκαν σχετικά με την... χαλάρωση του «σκληρού» lock down.

Όπως αναφέρει στο makthes.gr ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και μέλος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος ο ίδιος ενημερώθηκε για τις κυβερνητικές αποφάσεις live από την... τηλεόραση, ξεκαθαρίζοντας πως προηγουμένως δεν υπήρχε καμία ενημέρωση τουλάχιστον του ιδίου από στελέχη του υπουργείου Υγείας.

«Υπάρχουν προϋποθέσεις. Μεταξύ αυτών να είναι εύκολη η πρόσβαση των πολιτών σε όλα τα φαρμακεία, να έχουν όλα τα φαρμακεία να πραγματοποιούν τεστ, να υπάρχουν ειδικοί χώροι και φυσικά να έχουμε μια αμοιβή. Δεν μπορούμε να παρέχουν με συνεχώς τις υπηρεσίες μας δωρεάν» αναφέρει ο κ. Λουράντος, συμπληρώνοντας πως των κυβερνητικών ανακοινώσεων είχε προηγηθεί συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου την περασμένη Τετάρτη, ώστε κατατέθηκαν όλες οι απόψεις.

«Ξαφνικά κι ενώ κάναμε προτάσεις μάθαμε ότι ο υπουργός ανακοίνωσε ότι τα τεστ θα δίνονται δωρεάν στον κόσμο. Ούτε πήραμε τέτοια απόφαση, ούτε καταθέσαμε τέτοια πρόταση. Αλήθεια, εάν τα δίνουμε δωρεάν εμάς ποιος θα μας τα δώσει; Οι φαρμακαποθήκες; Οι συνεταιρισμοί; Το κράτος; Πως θα πηγαίνουν κάθε μέρα τέστ σε 11.000 φαρμακεία της χώρας; Επίσης πόσα τεστ θα πάρει το κάθε φαρμακείο; Και κυρίως, όταν ο ασθενής κάνει το τεστ σπίτι του, ποιος θα είναι υποχρεωμένος να ενημερωθεί για το θετικό αποτέλεσμα ενός τεστ» αναρωτιέται ο πρόεδρος του μεγαλύτερου φαρμακευτικού συλλόγου της χώρας.

O κ. Λουράντος μέσω του makthes.gr εκφράζει την επιφύλαξή του εάν πολίτες που θα διαγνωστούν θετικοί στον κορονοϊό θα αποκαλύψουν και δεν θα αποκρύψουν το αποτέλεσμα του τεστ. «Το φαρμακείο είναι ένας χώρος που πληρώνουμε ενοίκιο και έχουμε δουλειά. Δεν είμαστε ούτε κέντρο υγείας, ούτε εμβολιαστικό κέντρο. Εάν ένας άνθρωπος ασχολείται με την διενέργεια τεστ έξω από τα φαρμακεία, τότε αυτά πως θα λειτουργούν» λέει.

«Καταθέσαμε μια σοβαρή πρόταση στο υπουργείου και απάντηση δεν πήραμε. Το μάθαμε από τους δημοσιογράφους» τονίζει ο κ. Λουράντος.

Από την πλευρά του, σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος αναφέρει: «Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ προσφάτως εξέτασε τη δυνατότητα διάθεσης και διενέργειας των rapid test ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 μέσα από τα φαρμακεία μας κατά τα πρότυπα άλλων χωρών που έχουν ήδη εφαρμόσει τη διαδικασία όπως Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Τσεχία, Αυστρία και τελευταία και η Κύπρος και αποφάσισε να καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στον Υπουργό Υγείας. Οι χθεσινές δηλώσεις της κυβέρνησης αφορούν τη δωρεάν διάθεση, μέσω των φαρμακείων, rapid test που θα γίνονται από τους ίδιους τους πολίτες.

Η επιλογή από την κυβέρνηση, βάσει της τρέχουσας συγκυρίας, της δυνατότητας μαζικής διάθεσης test ανίχνευσης αντιγόνου COVID-19 για τον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων, θα συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΦΣ αφού προηγηθεί συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για να εξετασθούν και να επιλυθούν τα ζητήματα που προκύπτουν από τον τρόπο και τη διαδικασία διάθεσής τους».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.