ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19

50.000 self tests στα φαρμακεία- Τις επόμενες ώρες η διάθεση στους πολίτες

Βαγγέλης Στολάκης05 Απριλίου 2021

Καθολική είναι η συμμετοχή των φαρμακοποιών της Θεσσαλονίκης στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για χορήγηση self tests στους πολίτες. Η διάθεση των tests θα πραγματοποιείται μέσω φαρμακείων και αναμένεται να ξεκινήσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα, πιθανότητα την Τετάρτη, όπως άλλωστε δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Παλώνη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Διονύση Ευγενίδη που μίλησε στο makthes.gr σε σύνολο 1300 φαρμακείων του νομού Θεσσαλονίκης τα 1200 δήλωσαν μέχρι σήμερα το μεσημέρι, οπότε και έληγε η σχετική προθεσμία την αποθήκη από την οποία επιθυμούν τα προμηθευτούν τα self tests.

Αναφορικά με τα ερωτήματα που έθεταν τις προηγούμενες ημέρες οι φαρμακοποιοί ο κ. Ευγενίδης επισημαίνει ότι δόθηκαν οι διευκρινιστικές απαντήσεις, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του. «Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η διάθεσή τους» υποστηρίζει ο κ. Ευγενίδης.

«Είμαστε σε αναμονή. Έχουν δοθεί αναλυτικές οδηγίες. Περιμένουμε να δούμε τα tests που θα μας στείλουν. Είμαστε σε αναμονή» σχολιάζει από την πλευρά του η αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Άννα Σιδηροπούλου.

Η διάθεση των self tests σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα γίνει κεντρικά. Στόχος είναι μέχρι την Παρασκευή, 9 Απριλίου, να έχουν εφοδιαστεί με επαρκείς ποσότητες τα 11.000 φαρμακεία της χώρας και να έχει ξεκινήσει η διάθεσή τους, σε πρώτη φάση στους μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και τους εκπαιδευτικούς. Στη συνέχεια, στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και, τέλος, στους άνω των 67 ετών.

Τα self tests θα διατίθενται στους πολίτες (ένα κάθε εβδομάδα, ανάλογα με το ΑΜΚΑ του κάθε πολίτη) μέσω των φαρμακείων, ωστόσο η εκτέλεση του ελέγχου θα πραγματοποιείται κατ’ οίκον.

Το περασμένο Σάββατο έγινε η παραλαβή 1.000.000 tests.

Στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης (ΣΥ.ΦΑ Θεσσαλονίκης) αναμένονται σε πρώτη φάση τις επόμενες ώρες 50.000 rapid tests τα οποία θα διανεμηθούν στο 85% των φαρμακείων του νομού.

Όπως αναφέρει στο makthes.gr ο Γενικός Γραμματέας του ΔΣ, Σπύρος Νικολαΐδης από τη στιγμή που θα φτάσουν στις εγκαταστάσεις- αποθήκες τα tests σε μια ώρα θα διατεθούν σε κάθε φαρμακείο.

Αναφερόμενος στην διαδικασία ο κ. Νικολαΐδης λέει πως κάθε φαρμακείο της Θεσσαλονίκης θα λάβει αρχικά 75 τεμάχια. Όταν τελειώσουν τα πρώτα 50 tests τότε θα ειδοποιείται η αποθήκη μέσω του ειδικού συστήματος όπου ο κάθε φαρμακοποιός θα ενημερώνει για την κάθε διάθεση βάσει ΑΜΚΑ. «Πρόκειται για ένα αυτοματοποιημένο σύστημα. Όταν δίνεται το 50ο test τότε θα χτυπά καμπανάκι στις εγκαταστάσεις μας και αμέσως θα στέλνουμε νέα tests στο κάθε φαρμακείο. Με αυτό τον τρόπο και το υπουργείου ελέγχει την διάθεση των tests» υποστηρίζει ο κ. Νικολαΐδης.

Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι κυρίως ρινικά τεστ ή τεστ λήψης σιέλου, πολύ πιο απλά στη χρήση τους, με απλές οδηγίες χρήσης και ειδικά σχεδιασμένα έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά μόνος του. Τα τεστ θα δίνονται στους πολίτες, οι οποίοι θα πραγματοποιούν την λήψη δείγματος εκτός φαρμακείου.

Το αποτέλεσμα των self tests θα δηλώνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr·

Υπενθυμίζεται ότι έως σήμερα το απόγευμα αναμενόταν ρεκόρ ημερήσιων εμβολιασμών με τον αριθμό τους να ξεπερνά τις 53.000.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.