ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ COVID-19 ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έλληνας γιατρός που εμβολιάστηκε για τον κορονοϊό μιλά στο makthes.gr (Φωτ.)

Βαγγέλης Στολάκης15 Δεκεμβρίου 2020

Το επόμενο προγραμματισμένο ραντεβού του Γιώργου Σακελλίων για τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer-BioNTech έχει οριστεί για τις 5 Ιανουαρίου 2021. Χθες το απόγευμα στις 7 ώρα Αγγλίας ο Έλληνας αναισθησιολόγος που τα τελευταία έξι χρόνια ζει και εργάζεται στην Αγγλία εμβολιάστηκε με την πρώτη δόση του εμβολίου που πήρε το «πράσινο φως» από τις αρμόδιες βρετανικές αρχές πριν λίγες ημέρες. Η Μεγάλη Βρετανία είναι η πρώτη χώρα που ξεκίνησε τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού, του φονικού αυτού ιού που βρίσκεται σε έξαρση σε ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη.

Ο εμβολιασμός έγινε στο Colchester Hospital NHS, στο νοσοκομείο όπου εργάζεται. Εκεί, όπως ο ίδιος αναφέρει μέσα σε πέντε ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 2500 εμβολιασμοί, ενώ καθημερινά πραγματοποιούνται περίπου 200 εμβολιασμοί. «Νιώθετε κάποια παρενέργεια;» ρωτώ τον κ. Σακελλίων, που την περίοδο 2000-2004 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς στην Ελλάδα. «Λίγο το αριστερό μου χέρι βαρύ και έναν μικρό πόνο στο σημείο της έγχυσης. Παρόμοιο πόνο αισθάνθηκα και στο εμβόλιο της γρίπης. Αυτά είναι αναμενόμενα άλλωστε. Όπως λένε το καλό είναι να μην γίνεται στο μη κυριάρχο θέμα» αναφέρει. «Λένε ότι μπορεί να αισθανθείς κάποια κόπωση ή μυαλγία» τονίζει. «Συζητώντας και με άλλους που έκαναν το εμβόλιο, αντιμετώπισαν το ίδιο» λέει. «Δεν έχω βγάλει τρίτο χέρι, φτερά ή κέρατα όπως ορισμένοι γράφουν κυρίως από την Ελλάδα στα social media» αναφέρει χαριτολογώντας.


Όπως εξηγεί ο κ. Σακελλίων, στην Αγγλία ο προγραμματισμός για τους εμβολιασμούς ξεκίνησε πολύ πριν ανακαλυφθεί το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, σχεδόν ταυτόχρονα με την εμφάνιση του ιού τον περασμένο Φεβρουάριο. «Το νοσοκομείο που εργάζομαι επελέγη μεταξύ των 50 του Ηνωμένου Βασιλείου όπου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί» λέει. Αρχικά, εμβολιάζονται οι νοσηλευόμενοι των νοσοκομείων άνω των 80 ετών και στη συνέχεια οι νοσηλευόμενοι άνω των 70 ετών και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. «Η ιεράρχηση έχει να κάνει με τον βαθμό έκθεσης στον κίνδυνο ανάλογα με την ειδικότητα και το αντικείμενο της εργασίας και την προσωπική αξιολόγηση ρίσκου του καθενός» αναφέρει ο κ. Σακελλίων. Και εξηγεί: «όταν έλαβε άδεια στην Μεγάλη Βρετανία το εμβόλιο μας ήρθε μέιλ σε όλο το προσωπικό ότι το νοσοκομείο μας επιλέχθηκε για να είναι από τα πρώτα όπου θα γίνουν εμβολιασμοί. Μετά από δυο ημέρες ήρθε νέο μέιλ που μας καλούσαν να δηλώσουμε ενδιαφέρον στον προαιρετικό εμβολιασμό.

Ωστόσο, ακόμα κι εκείνοι που έχουν εμβολιαστεί δεν πρέπει να εφησυχάσουν, καθώς η πρώτη δόση χρειάζεται είκοσι περίπου ημέρες για να επιδράσει, ενώ για να θωρακιστεί κάποιος κατά του κορονοϊού πρέπει να λάβει απαραιτήτως και δεύτερη δόση.


Τι είναι όμως η αξιολόγηση ρίσκου που τοποθετεί τους νοσηλευτές σε «πράσινη», «κίτρινη» και «πορτοκαλί» ομάδα; Όπως εξηγεί η κατηγοριοποίηση που έγινε σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με κεντρική οδηγία του συστήματος εξαρτάται από παράγοντες όπως είναι ο βαθμός επικινδυνότητας της εργασίας, η έκθεση, ενδεχόμενα προβλήματα υγείας που μπορεί να έχει κάποιος κ.α. «Η αξιολόγηση συνδυάζει τον βαθμό έκθεσης και τα προσωπικά προβλήματα υγείας του καθενός. Εγώ ήμουν στην κίτρινη ομάδα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι εργάζομαι ως αναισθησιολόγος κρίθηκε πως ανήκει στην πρώτη ομάδα ανθρώπων για να εμβολιαστούν» σχολιάζει ο κ. Σακελλίων.

Ο Έλληνας γιατρός αναφερόμενος στο κλίμα που επικρατεί στη χώρα σχολιάζει ότι «δυστυχώς ο κόσμος έχει την αίσθηση ότι σωθήκαμε και χαλάρωσαν» τονίζει. «Ακόμα κι εμείς που εμβολιαστήκαμε πρέπει να είμαστε σε συνεχή επιφυλακή και να τηρούμε τα μέτρα. Μας έστειλαν μέιλ από το νοσοκομείο να προσέχουμε» καταλήγει ο κ. Σακελλίων.

Εκτιμάται ότι για να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί στην Μεγάλη Βρετανία, και να δεχτούν περίπου 30.000.000 Βρετανοί το εμβόλιο ώστε να εξασφαλιστεί η απαραίτητη ανοσία θα χρειαστεί διάστημα περίπου πέντε μηνών.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.