ΑΠΟΨΕΙΣ

Καλό Απρίλιο

 12/04/2024 18:00

Μέσα σε μία σύνθετη εικόνα καθημερινότητας και προσπάθεια να φτάσουμε με το καλό στο Πάσχα, ζούμε την καθημερινή δυσκολία των κομμάτων να μιλήσουν για την Ευρώπη και τις εκλογές του Ιουνίου.

Οι εκλογές είναι κρίσιμες για εμάς -όχι για την επιβίωση των κομμάτων που προσπαθούν, αλλά για την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για εμάς, τον καθένα και την καθεμία είναι σημαντικό αν σε ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από συγκρούσεις και προβλήματα και κινδυνεύει με τις εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο να μας βάλει σε πολλά δύσκολα και δισεπίλυτα, μπορεί η ΕΕ να αποτελέσει παράγοντα σταθεροποίησης και προόδου.

Για να το πετύχει αυτό πρέπει να γίνει πολιτικός θεσμός. Δηλαδή; Να αποκτήσει κεντρική κυβέρνηση, κεντρικό νομοθετικό σώμα, κεντρική δικαιοσύνη. Στο σχήμα διάκρισης εξουσιών να έχουμε νομοθετικό σώμα, εκτελεστική εξουσία και δικαστική εξουσία!

Αυτονόητα πρέπει να υπάρξει αποκέντρωση και συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις. Σε αυτά μπορεί να μας βοηθήσουν τα νέα εργαλεία και περιβάλλοντα ψηφιακής πραγματικότητας. Πρόκειται πλέον για μία σύνθετη πραγματικότητα που για όλους είναι διαφορετική.

Κινδυνεύουμε να επικρατήσουν ή να είναι πολύ ισχυρά σε όλες τις χώρες κόμματα που θέλουν την αποδόμηση της ΕΕ και πιστεύουν ότι έτσι -επικαλούμενα το εσωτερικό του κράτους τους και την «αναμφίβολη» σπουδαιότητα και πρωτιά του «Λαού» της Χώρας- και φυσικά των ιδίων, θα κερδίσουν την εξουσία.

Έτσι και τα ελληνικά κόμματα προσπαθούν το καθένα να δει τι το συμφέρει. Να ασχοληθεί με το κεντρικό ζήτημα των Ευρωεκλογών ή να ασχολείται με θέματα που φέρνει στην δημοσιότητα και νομίζει ότι είναι δικό του πλεονέκτημα;

Όλα τα άλλα πλην ΝΔ και λίγων μικρότερων επαναφέρουν ένα δυστυχές γεγονός και προσπαθούν να κερδίσουν από αυτό. Αλλά και η ΝΔ δεν στρέφεται, ακόμη, στα της ΕΕ.

Κυρίως οι εκπρόσωποι των δύο μεγάλων οικογενειών -το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ- πρέπει να ασχοληθούν και να στρέψουν εκεί την συζήτηση. Στην προοπτική της Ελλάδας και της ΕΕ. Αλλιώς θα ζούμε μία διαρκή απασχόληση με θέματα εκτός της Ευρωπαϊκής πολιτικής.

Θα μου πείτε: τι περιμένεις από μία κοινωνία που το 1989 όταν κατέρρευσε ο κομμουνισμός ασχολούταν με ξεματιάστρες και πρωτοσέλιδα με φωτογραφίες σε παραλίες;

Ελπίζω μέσα στον Απρίλιο και τον Μάιο να συζητήσουμε για τα θέματα του κοινού μας σπιτιού, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τα οικονομικά, τα κοινωνικά, τα περιβαλλοντικά, την οργάνωση ενιαίων πολιτικών και επιτέλους την πολιτική της δομή.

Το Σάββατο 13 Απριλίου για όποιον και όποια ενδιαφέρεται θα υπάρχει μία τέτοια ευκαιρία διαλόγου. Καλοδεχούμενες και καλοδεχούμενοι!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 07.04.2024