ΑΠΟΨΕΙΣ

Λάζαρος!

 28/04/2024 21:30

Το Σάββατο χθες γιορτάσαμε τον Λάζαρο. Αν βγήκε ή όχι θα το δούμε. Στο μεταξύ περιμένουμε το Πάσχα δηλαδή τη μετάβαση από μία κατάσταση σε μία άλλη. Μπροστά στις ευρωεκλογές αναζητούμε τι και πως.

Έχουμε να διαλέξουμε τελικά από 31 κόμματα. 40 πήραν έστω και μία ψήφο το 2019. 31 είναι τώρα! Από τα 31 το 2019 6 εξέλεξαν ευρωβουλευτές και καλό θα ήταν να μάθουμε στην συνέχεια μέχρι τον Ιούνιο τι έκαναν στο διάστημα της πενταετίας!

Εντωμεταξύ μαθαίνουμε ότι θα χρειαστούν αρκετά εκατομμύρια (κοντά στα 16) για την υλοποίηση της επιστολικής ψήφου. Πέντε ημέρες πριν είναι ζητήσει να ψηφίσουν επιστολικά 100 χιλιάδες στο εσωτερικό και 40 χιλιάδες από το εξωτερικό (μάλιστα 30 χιλιάδες από την Ευρώπη). Αυτονόητα λίγοι αν σκεφτούμε τα 2 εκατομμύρια που ζουν στο εξωτερικό και τα 2 εκατομμύρια ετεροδημοτών!

Λήγει η προθεσμία τη Μεγάλη Δευτέρα αύριο και άρα ας το σκεφτεί όποιος θέλει να μην ταλαιπωρηθεί. Και να σημειώσω κάτι που δεν ακούγεται καθαρά. Αν δηλώσεις να ψηφίσεις επιστολικά και τελικά δεν στείλεις τον φάκελο ή δεν φτάσει στην ώρα του δεν χάνεις το δικαίωμα να ψηφίσεις! Απλά πρέπει να πας στο εκλογικό κέντρο που είσαι γραμμένος την Κυριακή 9 Ιουνίου από τις 10 το πρωί!

Θα δούμε πόσοι τελικά θα ψηφίσουν επιστολικά. Να πω άλλη μία φορά ότι έφτασε ο καιρός να καταργηθεί η αντιστοίχηση σε ένα και μοναδικό εκλογικό τμήμα και εντός Ελλάδας να ψηφίζουμε όπου είμαστε την ημέρα των εκλογών! Τι τα κάνουμε τα ψηφιακά και τις εφαρμογές (είχε ένα εξαιρετικό τριήμερο BEYOND για τις τεχνολογίες που όποιος δεν είδε μπορεί να το δει εκ των υστέρων από το διαδίκτυο που ασχολήθηκε με όλα αυτά!). Και επιτέλους αφού έχουμε εθνικό δημοτολόγιο να καταργήσουμε το απαράδεκτο καθεστώς ετεροδημότης και ο καθένας να συμμετέχει στον δήμο που κατοικεί και να ψηφίζει στην εκλογική περιφέρεια που κατοικεί!

Έφτασε ο καιρός υλοποίησης μεταρρυθμίσεων που σχεδιάζονται 15 χρόνια πριν… Ποτέ δεν είναι αργά! Μπορεί ο Λάζαρος να βγει έξω και να προχωρήσουμε. Αρκεί να κάνουμε μία αρχή εκλογών και να ασχοληθεί με όλα αυτά!

Κατά τα άλλα η απαγόρευση συμμετοχής του κόμματος Σπαρτιάτες μπορεί να προκαλέσει την ανακατανομή των εδρών στις Βουλευτικές Εκλογές του 2023. Οι 243.922 ψήφοι θα θεωρηθούν άκυρες και έτσι οι 300 έδρες θα μοιραστούν στα 7 κόμματα που πέρασαν το 3% Πρακτικά οι 12 έδρες του κόμματος θα μοιραστούν χωρίς επιπλέον φασαρίες. Ενδέχεται να προκύψουν μικροαλλαγές (δηλαδή να αλλάξει περιφέρεια κάποια έδρα κάποιου κόμματος) αλλά ας περιμένουμε!

Κατά τα άλλα! Ας περιμένουμε την Ανάσταση την άλλη Κυριακή με υγεία και προσοχή!

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28.04.2024