ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο - Κ. Μητσοτάκης: Δεν θα επιτρέψουμε συριζοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης - Οι θέσεις των κομμάτων και η αναφορά του Βενιζέλου στο άνοιγμα των λογαριασμών του Κ. Σημίτη

 14/11/2018 12:46

Ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συζήτηση για την αναθεώρηση του συντάγματος

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την αναθεώρηση του συντάγματος

Την απόφαση να παραδώσει η επιτροπή για την αναθεώρηση του συντάγματος την έκθεσή της στην ολομέλεια στις 15 Ιανουαρίου του 2019, έλαβε απόψε η Βουλή κατά πλειοψηφία.

Mε τον χρονικό ορίζοντα των δύο μηνών εργασιών της επιτροπής εξέφρασαν τη διαφωνία τους η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, το Ποτάμι και το ΚΚΕ και ζήτησαν την παράταση των εργασιών της.

Η δεκάωρη συνεδρίαση της ολομέλειας για τη συνταγματική αναθεώρηση, ολοκληρώθηκε με την ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου και την ψηφοφορία για τον καθορισμό της προθεσμίας υποβολής της έκθεσης της επιτροπής.

Αύριο, η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή θα εκλέξει το προεδρείο της προκειμένου να αρχίσει άμεσα τις εργασίες της. 

Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία από τις τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων και των εισηγητών τους. 

Aλ. Τσίπρας: Με την πρόταση, αφουγκραζόμαστε τη λαϊκή προσδοκία και απαίτηση

Σήμερα η διαδικασία της αναθεώρησης του συντάγματος παίρνει ακόμη ευρύτερο περιεχόμενο και αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, διότι έρχεται τη στιγμή που κάνουμε τα πρώτα μας βήματα μετά την ολοκλήρωση της μνημονιακής περιόδου, σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Η ολοκλήρωση της μνημονιακής περιόδου και η εκκίνηση της συνταγματικής αναθεώρησης συμπίπτουν χρονικά από επιλογή. Διότι σήμερα πλέον εκτός από την υποχρέωση έχουμε και την δυνατότητα να σκεφτούμε πάνω στην εμπειρία της χρεοκοπίας, της κρίσης αλλά και της διαχείρισης της. Να στοχαστούμε πάνω στις θεσμικές αιτίες τους, γιατί βεβαίως υπάρχουν και άλλες μη θεσμικές αιτίες, να αντλήσουμε από την εμπειρία μας και να εξάγουμε αναγκαία διδάγματα».

«Η κατάσταση του κράτους δεν ήταν ανεπάρκεια αλλά πολιτική επιλογή. Το οργανωτικό και διοικητικό χάος αποτέλεσε από μόνο του μια τεχνολογία εξουσίας. Ήταν η προϋπόθεση για την αναπαραγωγή σχέσεων εξάρτησης των πολιτών από το πολιτικό προσωπικό, τη δημιουργία, τη συντήρηση και τη συγκάλυψη εστιών διαφθοράς από τη βάση μέχρι τις κορυφές του διοικητικού μηχανισμού, την ανοχή στη γενικευμένη φοροδιαφυγή που λειτούργησε ως καταλύτης για την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, την αποδοχή του δηλαδή από τα μεσαία στρώματα ως της δικής τους ιδεολογίας», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Έχω τη πεποίθηση ότι μια από τις θετικές παρακαταθήκες της κρίσης ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών όχι μόνο εναντίον των πολιτικών της λιτότητας αλλά και εναντίον ενός πολιτικού συστήματος που περιορίζει τη συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων, που υποτιμά το ρόλο και τη νοημοσύνη τους και εν τέλει εγκαθιδρύει ένα καθεστώς αδιαφάνειας για κρίσιμες επιλογές», προσέθεσε και τόνισε:

«Η πρόταση μας για την συνταγματική αναθεώρηση δεν κοιτάει μόνο προς τα μέσα αλλά λαμβάνει υπόψη τους μετασχηματισμούς του κράτους και των θεσμών αλλά και την ανάδυση πολλαπλών εθνικών, υπερεθνικών, δημόσιων και ιδιωτικών κέντρων εξουσίας που δεν ελέγχονται από το λαό, αλλά αντίθετα επιβάλλουν πολιτικές και οικονομικές επιλογές ασκώντας την πειθαρχική τους λειτουργία πάνω στον λαό και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του».

Επισημαίνοντας ότι η κρίση λειτούργησε αφυπνιστικά, έφερε στο προσκήνιο με ένταση λαϊκά αιτήματα για περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ισότητα, περισσότερη κοινωνική προστασία, αλλά και το αίτημα για τη ριζική μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους» και σημειώνοντας ότι «δεν έχουμε την φιλοδοξία να δημιουργήσουμε το τέλειο σύνταγμα, δεν θέλουμε να επιβάλουμε τις δικές μας προτάσεις», ο πρωθυπουργός τόνισε:

«Αναζητούμε συναινέσεις σε θέσεις και προτάσεις που θεωρούμε αναγκαίες για τους σκοπούς που θέλουμε να υπηρετήσουμε. Εκτιμώ ότι υπάρχουν αρκετοί σε αυτό το κοινοβούλιο που τους μοιράζονται. Εκτιμώ ότι είναι αρκετοί εκείνοι που συμφωνούν στην ανάγκη μας νέας αρχιτεκτονικής του πολιτεύματος που προτείνουμε σήμερα. Στην ανάγκη για ενίσχυση της πολιτικής σταθερότητας, του Κοινοβουλίου και των κυβερνήσεων με την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας αλλά και τον ταυτόχρονο εσωτερικό εξισορροπητικό μηχανισμό του αναλογικού εκλογικού συστήματος, αλλά και στην ανάγκη να αποσυνδεθεί η διαδικασία εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής».

«Καταθέτουμε μια πρόταση αναθεώρησης που έχει ως κύριο σκοπό της την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής, την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, την κατάργηση των προνομιακών θεσμών υπέρ της πολιτικής ελίτ, που αποφεύγει τον συνταγματικό μαξιμαλισμό και τον βολονταρισμό», προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός κάλεσε το Σώμα να στηρίξει τις προτάσεις για τα δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία, το υποχρεωτικό δημοψήφισμα σε περίπτωση διεθνούς συμφωνίας που παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες του κράτους σε διεθνή οργανισμό αλλά και την πρόταση για τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.

Αναφερόμενος στις διατάξεις περί ευθύνης των υπουργών, σημείωσε ότι έρθει πλέον η ώρα για την τροποποίηση τους, «ώστε να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και με τον τρόπο αυτό να εξισωθεί η ποινική μεταχείριση στο μέτρο που πρέπει με την ποινική μεταχείριση όλων των πολιτών». Και προσέθεσε πως επίσης είναι ώρα για την τροποποίηση των διατάξεων για τη βουλευτική ασυλία, «ώστε αυτή να καλύπτει επίσης αποκλειστικά τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών», καθώς και «να προβλεφθεί όριο θητειών για τους βουλευτές ώστε να μην δημιουργούνται όροι συναλλαγής με το εκλογικό σώμα».

«Έχει έρθει ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους, γιατί το κράτος δεν θρησκεύει αλλά αποτελεί τον εγγυητή της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους τους πολίτες του, μιας αναφαίρετης και μη αναθεωρήσιμης ελευθερίας που παρέχει το σύνταγμά μας σε κάθε πολίτη», σημείωσε ο πρωθυπουργός στο τμήμα της ομιλίας του που αφορούσε τις σχέσεις πολιτείας - εκκλησίας.

«Αυτή η ρητή κατοχύρωση φρονώ» -συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας- «ότι δε θα βρει αντίθετη την εκκλησία που και εκείνη θέλει ένα σαφές περίγραμμα των σχέσεών της με το κράτος. Είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση του συντάγματος, ένα σημαντικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων εκκλησίας και κράτους, που δεν είναι ένα αποκλειστικά συνταγματικό θέμα, αλλά αφορά ένα δαιδαλώδες νομοθετικό και κανονιστικό πλέγμα το οποίο δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

«Αντίθετα προϋποθέτει διάλογο με σεβασμό και ειλικρίνεια. Προϋποθέτει καλή θέληση και μακρόχρονη κοινή εργασία. Αποδείχτηκε με την πρόσφατη πρόταση συμφωνίας που καταθέσαμε με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι όταν αυτές οι προϋποθέσεις καλύπτονται μπορούν να βρεθούν λύσεις ακόμη και στα πιο δισεπίλυτα προβλήματα. Λύσεις ταυτόχρονα συμβιβαστικές και προωθητικές», υπογράμμισε.

Κ. Μητσοτάκης:  Δεν θα επιτρέψουμε συριζοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης

Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνεδρίαση της Βουλής για την συνταγματική αναθεώρηση λέγοντας χαρακτηριστικά «η ΝΔ δεν θα επιτρέψει να συριζοποιήσετε τη συνταγματική διαδικασία».

Υποστήριξε ότι «με τη συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Τσίπρας θέλει να μεταθέσει τη συζήτηση από τη ζοφερή πραγματικότητα και από τα σκάνδαλα που έχουν δημιουργηθεί επί των ημερών του» και προσέθεσε: «Έχετε γίνει ο καλύτερος εκπρόσωπος σκοτεινών συμφερόντων, όμως όσο πλησιάζει η ώρα των εκλογών τόσο περισσότερα στόματα θα ανοίγουν και τότε καλά ξεμπερδέματα κ. Τσίπρα». Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι δεν θέλετε μία μεγάλη και τολμηρή αναθεώρηση, αλλά μία περιορισμένη στα ελάχιστα που μπορούμε να συμφωνήσουμε, ώστε να ακυρώσετε για μία δεκαετία τις ευρύτερες αλλαγές.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα στα οποία μπορεί να υπάρξει συμφωνία, όπως οι διατάξεις για την ευθύνη των υπουργών και την ασυλία των βουλευτών. Θύμισε, ότι ήδη από το 2006 είχε αναλάβει πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του άρθρου 86.

Χαρακτήρισε επικίνδυνες προτάσεις τα δημοψηφίσματα ή τις ατελέσφορες επί εξάμηνο ψηφοφορίες για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Ευθέως διαλυτική, είπε ότι είναι η πρόταση για συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής που θα οδηγήσει τη χώρα σε μόνιμη ακυβερνησία.

Για τις σχέσεις κράτους - εκκλησίας είπε ότι δεν χρειάζονται αναθεώρηση. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία κυβέρνησης- αρχιεπισκοπής λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας ακόμη και την εκκλησία την εργαλειοποιεί με ένα θέμα όπως το μισθολογικό των κληρικών και η περιουσία της εκκλησίας, σαν ένα διμερές παζάρι που ξεσηκώνει τους ιερείς και προκαλεί αντιδράσεις από το Πατριαρχείο.

«Στη δική μας χώρα η εκκλησία είναι υπόθεση ενός ολόκληρου λαού και γι' αυτό η ρύθμιση των σχέσεων δεν μπορεί να γίνει κρυφά από τον λαό και πολύ περισσότερο και με το λαό απέναντι», είπε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε «δεν δέχομαι καμία αλλαγή που δημιουργεί ανασφάλεια στους κληρικούς» και διαβεβαίωσε τους κληρικούς ότι «η κοροϊδία της κυβέρνησης δεν θα περάσει». Το άρθρο 3, είπε, που αφορά τις σχέσεις κράτους- Εκκλησίας δεν χρειάζεται καμία αναθεώρηση και σημείωσε ότι το κράτος δεν μπορεί να υποτιμά τη θρησκευτική πίστη του 95% του ελληνικού λαού.

Χαρακτήρισε συνολικά αναχρονιστικό και ιδεοληπτικό το κείμενος της πρότασης της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του συντάγματος και προσέθεσε ότι καταθέτει την πρότασή της ΝΔ για μία μεγάλη και τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση που αφορά 57 από τα 120 άρθρα του συντάγματος σε αντιδιαστολή με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά 23.

Ξεκαθάρισε ότι «εμείς θα συμμετάσχουμε κανονικά στη διαδικασία, θα είμαστε παρόντες παντού» και προσέθεσε πως «με αυτό το πνεύμα η ΝΔ προσέρχεται σαν υπεύθυνη δύναμη με τρεις αρχές»:

- Το νέο σύνταγμα να είναι λιτό, να εξασφαλίσει τη συνέχεια του κράτους και να θωρακίζει το κοινοβούλιο και τη δικαιοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι καθιερώνεται σταθερός τετραετής κύκλος, καταργείται η καταχρηστική επίκληση εθνικού θέματος για πρόκληση εκλογών, ενώ οι πρόωρες εκλογές θα αφορούν τον εναπομείναντα χρόνο μέχρι τη λήξη της θητείας. Η εκλογή ΠτΔ αποσυνδέεται πλήρως από τη πρόωρη διάλυση της Βουλής. Δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση η εκλογή από τον λαό αφού θα προσδώσει αυξημένη νομιμοποίηση. Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε προτάσεις όπως η εκλογή από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα ή με την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κρατά τις αρμοδιότητές του και θα δύναται να συγκαλεί τον Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Εξεταστικές επιτροπές θα μπορούν αν συστήνονται μόνο δύο ανά κοινοβουλευτικό περίοδο αλλά και με τα δύο πέμπτα της πλειοψηφίας, που θα δίνει τη δυνατότητα και στη μειοψηφία. Αλλαγή του άρθρου περί ασυλίας βουλευτών -που θα αφορούν αδικήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους- και του άρθρου περί ευθύνης υπουργών. Τέλος η δικαιοσύνη απεξαρτάται από την κυβέρνηση. Καταργείται το Ειδικό Δικαστήριο Μισθολογικών Διαφορών Δικαστών. Όλοι οι δικαστές αποχωρούν υποχρεωτικά στο 70ό έτος και για μία τριετία αποκλείονται από κυβερνητικές θέσεις, ώστε να μην ξαναδούμε φαινόμενα όπως ο διορισμός δικαστών σε θέσεις κυβερνητικών συμβούλων την επόμενη ημέρα της συνταξιοδότησής τους.

- Η πρόταση της ΝΔ εγγυάται το σταθερό οικονομικό περιβάλλον, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη. Καθιερώνονται μηχανισμοί που θα εξασφαλίζουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Η τοπική αυτοδιοίκηση αποκτά αυτοτελείς πόρους και μηχανισμούς διαφάνειας και λογοδοσίας. Αλλάζει το άρθρο 16 και αποκτά και η χώρα μας ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το άσυλο ιδεών περιφρουρείται και τα ιδρύματα επιστρέφουν στους καθηγητές και τους φοιτητές τους. «Εσείς θεωρείται ακαδημαϊκή ελευθερία να μπαίνουν στα πανεπιστήμια, Ρουβίκωνες, βαποράκια και μπαχαλάκηδες», είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα.

- Το σύνταγμα πρέπει να εξασφαλίζει την ισότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη. Κανείς πολίτης δεν θα είναι απροστάτευτος και προβλέπεται η καθιέρωση ενός πλαισίου ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Παράλληλα συνταγματική καθιέρωση του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις και την αξιολόγηση. Η ενημέρωση αναγνωρίζεται σαν δημόσιο αγαθό, η αδειοδότηση των καναλιών γίνεται αποκλειστικά από το ΕΣΡ.

Κλείνοντας, είπε ότι προτείνει την κατάργηση οκτώ άρθρων με παρωχημένες διατάξεις και προσέθεσε ότι η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί πεδίο ευθείας σύγκριση της ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκαθάρισε τέλος ότι δεν θα συναινέσει σε εργαλειακή αναθεώρηση και δεν θα επιτρέψει να πάει χαμένη μία ακόμη ευκαιρία γενναίας αναθεώρησης που θα εμποδίσει τις αλλαγές για μία δεκαετία.

Δευτερολογία Τσίπρα

Σε σειρά ζητημάτων που έθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του διαλόγου για την αναθεώρηση του συντάγματος, απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Για το δημοψήφισμα ενδεικτικώς διερωτήθηκε: «Εμείς συριζοποιούμε το σύνταγμα, όταν εμπεριέχουμε πρόταση που εσείς, κύριε Μητσοτάκη, έχετε συνυπογράψει;». Ενώ τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, «μάλλον απομακρύνεστε, κύριε Μητσοτάκη, από τη ΝΔ και πηγαίνετε προς τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό».

Κλείνοντας δε, αναφερόμενος στα θέματα Παιδείας και το άρθρο 16, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε: «Δεν θα επιτρέψουμε παιδεία άλλη για τα παιδιά του λαού και άλλη για τους κληρονόμους».

Για τις σχέσεις πολιτείας - εκκλησίας, με αιχμή τη συμφωνία του με τον αρχιεπίσκοπο, ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του τόνισε πως η αρχική ανακοίνωση της ΝΔ δεν έχει καμία σχέση με τα όσα ακολούθησαν στη στάση της ΝΔ.

«Σας τράβηξε το αυτί η πτέρυγα του ΛΑΟΣ, κύριε Μητσοτάκη, και αλλάξατε γνώμη στο θέμα με την εκκλησία;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν θέλετε γιατρούς, δασκάλους, νοσηλευτές, πυροσβέστες; Θέλετε επαναφορά στο 1 προς 5, και τους ιερείς στο Δημόσιο Μισθολόγιο. Θέλετε και μικρό Δημόσιο και να εμπεριέχει 10.000 ιερείς».

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, «δεν έκανα μόνος μου τη συμφωνία. Δεν σέβεστε τον αρχιεπίσκοπο; Πρόχειρη συμφωνία έκανε; Δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο, προκειμένου να κάνετε αντιπολίτευση σε αυτήν την κυβέρνηση».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αλλοπρόσαλλες ορισμένες από τις προτάσεις της ΝΔ και επιτέθηκε στον πρόεδρό της λέγοντας μεταξύ άλλων: «Δεν θέλετε να υπόκεινται σε άδεια οι καναλάρχες και θέλετε να ζητά άδεια όποιος θέλει να μεταφράσει την Αγία Γραφή, κύριε Μητσοτάκη», «προτείνετε έναν συνταγματικό "ζουρλομανδύα", για τα ελλείμματα. Μας κάνατε κριτική για τον "κόφτη" και τώρα εσείς το ζητάτε να μπει στο σύνταγμα».

Ειδικά για το ζήτημα του άρθρου 16 που αφορά στα ιδιωτικά ΑΕΙ, ο πρωθυπουργός είπε πως «δεν είναι προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας η αλλαγή που ζητάτε για ιδιωτικά πανεπιστήμια», υπογραμμίζοντας μάλιστα πως δεν άκουσε στις προτάσεις του κ. Μητσοτάκη να προβλέπεται η ενίσχυση της δημόσιας παιδείας.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός είπε «η πρότασή σας για ιδιωτικά πανεπιστήμια θα επιφέρει υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας" και προσέθεσε «άλλη παιδεία για τους κληρονόμους και άλλη για τα παιδιά του λαού εμείς δεν θα επιτρέψουμε»

Δευτερολογία Μητσοτάκη

Το πανεπιστημιακό άσυλο θα καταργηθεί τελείως, με την πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος όπως τα πάρκα και οι πλατείες, και οι μπαχαλάκηδες, οι ρουβίκωνες και έμποροι ναρκωτικών να ξέρουν ότι την επόμενη ημέρα θα πεταχτούν έξω.

Πρότεινε ακόμη την αναθεώρηση και του άρθρου 110 που προβλέπει την αναθεωρητική διαδικασία του συντάγματος, ώστε να γίνει πιο σαφής και προσέθεσε ότι δεν θα επιτρέψει στην κυβερνητική πλειοψηφία να κάνει «συνταγματικό ακτιβισμό που αντιβαίνει στο πνεύμα και στο γράμμα του συντάγματος».

Επανέλαβε την πρότασή του, η παρούσα Βουλή θα κρίνει αναθεωρητέες όλες τις διατάξεις που θα προτείνουν τα κόμματα και η επόμενη να αποφασίσει ποιες θα αναθεωρηθούν με απλή ή διευρυμένη πλειοψηφία. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό του είπε ότι «η άρνησή σας να δεχθείτε την πρόταση της ΝΔ έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχετε προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα».

Αναφέρθηκε στην συμφωνία με την Αρχιεπισκοπή λέγοντας ότι η ΝΔ συμφωνεί στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσία και απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα σημείωσε: «Προχωράτε στην απόλυση 10.000 ιερέων, για να προκηρυχθούν 10.000 θέσεις στο Δημόσιο για κολλητούς και φίλους» και τον ρώτησε: «Τι λέτε όμως στους κληρικούς που λογίζονται σαν δημόσιοι υπάλληλοι: ποιος θα είναι ο εργοδότης τους, ποια θα είναι τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Τους βάζετε σε ένα καθεστώς μεγάλης προσωπικής ανασφάλειας, αλλά θα συνεχίσει να τους πληρώνει το κράτος. Αυτό είναι λαϊκισμός του αισχίστου είδους. Επειδή θέλετε να βολέψετε 10.000 κολλητούς και φίλους στο Δημόσιο λέτε στους κληρικούς να κάνουν στην άκρη».

Για το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων απάντησε στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει υποχρέωση του κράτους να επιδοτεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τι σαχλαμάρες είναι αυτά που λέτε;».

Συνέχισε, πάντα αναφερόμενος προς τον πρωθυπουργό, αναφέροντας ότι 50.000 Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν στο εξωτερικό και επιλέγουν να πληρώσουν, αυτά είναι παιδιά της μεσαίας τάξης που τους στερείτε τη δυνατότητα να σπουδάσουν στην χώρα τους, και στην Ελλάδα να γίνει εκπαιδευτικό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τριτολογία Τσίπρα

Κύριε Μητσοτάκη, προφανώς εσείς τα έχετε μπερδέψει, διότι αμιγώς ιδιωτικό πανεπιστήμιο δεν υφίσταται πουθενά. Στον ευρωπαϊκό χάρτη τουλάχιστον όχι.

Και άρα, λοιπόν, αν υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση, πανεπιστήμια τα οποία θα υπάρχουν στον ευρωπαϊκό χάρτη, τότε θα υπόκεινται στις διατάξεις που ορίζει το ισχύον πλαίσιο του ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και προφανώς δεν έχουν καμία σχέση τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με τα ιδιωτικά σχολεία, τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, ούτε τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Επειδή διαμαρτύρονται εδώ και οι συνάδελφοι, θα κάνουμε μια ειδική συζήτηση για το άρθρο 16 και την εκπαίδευση.

Εγώ θέλω να πάρω τον λόγο για να πω μονάχα δυο πράγματα. Σε σχέση με τους ιερείς: Οι ιερείς σήμερα, κληρικοί, κύριε Μητσοτάκη είναι μόνιμοι όχι επειδή θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι ή επειδή απολαμβάνουν της δημοσιοϋπαλληλικής μονιμότητας κατά το Σύνταγμα, αλλά επειδή αυτό προβλέπει ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδας. Δεν υπάγονται στον νόμο 103 του Συντάγματος για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Άρα θα σας πρότεινα σε μια συμφωνία που έχει έναν ιδιαίτερο ιστορικό χαρακτήρα και έρχεται να δώσει μια θεσμική λύση με συμβιβασμούς να μη δημαγωγείτε. Και αυτό όχι επειδή δεν σας αρέσει αυτή η συμφωνία, διότι αν δεν σας άρεσε δεν θα σπεύδατε το ίδιο βράδυ να βγάλετε ανακοίνωση ότι την αποδέχεστε. Δεν ήταν ειρωνική, μην κοροϊδεύετε το ελληνικό Κοινοβούλιο, κάποιος σας τράβηξε το αυτί. Μη δημαγωγείτε, όμως, με θέματα που έχουν ένα τόσο ισχυρό θεσμικό περιεχόμενο και με θέματα που απασχολούν την Πολιτεία και την Εκκλησία πάνω από εβδομήντα χρόνια. Η πολιτική αντιπαράθεση μέσα στο Κοινοβούλιο και η αντιπαράθεση των κομμάτων θα υπάρχει πάντα. Προσπαθήστε, τουλάχιστον όσο μπορείτε, για θέματα που υπερβαίνουν την τρέχουσα αντιπαράθεση να μη δημαγωγείτε ασύστολα προς άγραν ορισμένων ψήφων κληρικών, όπως ακριβώς κάνατε και στο άλλο κρίσιμο μεγάλο θέμα, το εθνικό, όπου άλλη άποψη είχατε, άλλη ενδεχομένως να έχετε κατά βάθος μέσα σας, και προκειμένου να ψαρέψετε στα θολά νερά της ακροδεξιάς, αλλάξατε την άποψή σας. Στο ονοματολογικό αναφέρομαι, ναι.

Με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Έχει όνομα αυτή η χώρα. Λέγεται πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας τόσα χρόνια. Το ξέρατε, κύριε Μητσοτάκη; Δεν λέγεται Σκόπια.

Είστε και κοσμογυρισμένος, βγαίνετε στο εξωτερικό. Εν πάση περιπτώσει, άλλα λέτε έξω και άλλα μέσα. Όπως χθες, άλλα είπατε στη Σερβία που πήγατε, άλλα λέτε στο εσωτερικό.

Πάμε παρακάτω και κλείνω με αυτό. Κάνατε μια κρίσιμη παρατήρηση και πραγματικά θα πω αυτό και κλείνω, γιατί δεν πρέπει να πέσει κάτω αυτό. Είπατε ότι η μια Βουλή προτείνει τα άρθρα τα οποία θα αναθεωρηθούν και η άλλη Βουλή είναι αυτή η οποία θα έχει την ευθύνη για το περιεχόμενο της αναθεώρησης. Τώρα καταλαβαίνω γιατί, κύριε Μητσοτάκη, σας έχει πιάσει αυτός ο πόνος, αυτός ο πανικός, αυτό το άγχος. Μια λέτε ότι θέλετε αναθεώρηση, μια λέτε ότι δεν θέλετε αναθεώρηση. Διότι αυτό το οποίο επιθυμείτε στην πραγματικότητα είναι να έχετε εσείς τη δυνατότητα, η παράταξή σας δηλαδή, να προχωρήσουμε όχι σε αυτά τα οποία μπορεί να συναινέσουμε, όπως προβλέπει ο συνταγματικός νομοθέτης, αλλά να προχωρήσετε σε μια ιδεολογικά δική σας αναθεώρηση. Βεβαίως, δεν είναι ουδέτερη πολιτικά η αναθεώρηση του Συντάγματος.

Γι’ αυτό λοιπόν και προτείνετε κάτι πρωτοφανές, δηλαδή όχι να διερευνήσουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση πάνω σε αυτά που μπορούμε και αυτό να εξασφαλιστεί είτε με εκατόν ογδόντα ψήφους σε αυτήν τη Βουλή και εκατόν πενήντα μία στην επόμενη, είτε με εκατόν ογδόντα σε αυτήν, πόσω δε μάλλον στα πολύ ώριμα ζητήματα, στα κρίσιμα ζητήματα, και εκατόν πενήντα μία στην επόμενη, αλλά με μια διαδικασία πρωτάκουστη και πρωτοφανή από το 1974 μέχρι σήμερα, για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα.

Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι υπάρχει ήδη απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου που κάνει ακριβώς αυτήν την ερμηνεία, την οποία σας είπα, δηλαδή ότι η προτείνουσα Βουλή δεν δεσμεύει την Αναθεωρητική Βουλή μόνο ως προς τα άρθρα, αλλά και ως προς την κατεύθυνση τουλάχιστον της Αναθεώρησης. Δεν λέω τη λέξη «περιεχόμενο». Ως προς την κατεύθυνση.

Επιπλέον -και κλείνω μ’ αυτό- επειδή αναφερθήκατε κι εσείς σήμερα και άκουσα και χθες δηλώσεις και διαρροές ότι ουδείς σοβαρός συνταγματολόγος. Με ρωτάτε για το όνομα, ποιος είναι αυτός ο Γιαννακόπουλος.

Θα σας αναφέρω και κάποιον άλλον που τον γνωρίζετε καλά, γιατί ήταν συνεταιράκι σας για πολλά χρόνια. Ο κ. Βενιζέλος το 2001, κατά τη διάρκεια της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η οποία έγινε από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του κ. Σημίτη, λέει κάτι -και το καταθέτω στα Πρακτικά- για να υπερασπιστεί την άποψη ότι η προτείνουσα Βουλή είναι ταυτόχρονα και αυτή η Βουλή η οποία ορίζει το περιεχόμενο των προς αναθεώρηση άρθρων. Απαντά, λοιπόν, σε ερώτημα, αν δεν κάνω λάθος, του κ. Μπένου και λέει: «Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό το τι λέω. Ας θυμηθούμε την Αναθεώρηση του ’85-’86. Το ’85 το ΠΑΣΟΚ πρότεινε την αναθεώρηση του κεφαλαίου περί Προέδρου της Δημοκρατίας προς την κατεύθυνση του περιορισμού, της συρρίκνωσης των αρμοδιοτήτων του. Εάν υποτεθεί ότι το ΠΑΣΟΚ έχανε τις εκλογές του ’85 και αναδεικνυόταν μια άλλη Βουλή με άλλη πλειοψηφία, της Νέας Δημοκρατίας, θα μπορούσαμε να έχουμε Αναθεώρηση του Συντάγματος προς την κατεύθυνση της αύξησης των αρμοδιοτήτων; Ασφαλώς όχι» -απαντά ο κ. Βενιζέλος- «γιατί η πρώτη Βουλή καθόριζε όχι απλώς την ανάγκη, αλλά και την κατεύθυνση της Αναθεώρησης».

Άρα, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη, μαζέψτε καλύτερα τα επιχειρήματά σας. Είναι ένα ζήτημα, το οποίο προφανώς θα μας απασχολήσει και στο μέλλον, αλλά τουλάχιστον μην προσπαθείτε με ειρωνείες σαν αυτές του κ. Τζαβάρα να αποδομήσετε άλλες απόψεις, ιδίως όταν υπάρχουν αποφάσεις του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου και κυρίως όταν εξέχοντες συνταγματολόγοι, όπως ο πρώην και νυν συνέταιρός σας κ. Βενιζέλος, έχουν διατυπώσει σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα αυτήν ακριβώς την άποψη.

Φ. Γεννηματά: Είστε αδίστακτοι - Προκειμένου να πλήξετε τη δημοκρατική παράταξη εμπλέκετε τον Κ. Σημίτη

Απάντηση στη κυβέρνηση, σε έντονο ύφος, έδωσε από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά, για την απόπειρα να εμπλακεί ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε υποθέσεις διαφθοράς.

Η κ. Γεννηματά, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τόνισε: «Είπα προχθές ότι ο πανικός σας προκειμένου να πλήξετε τη δημοκρατική παράταξη, θα σας οδηγήσει να σπιλώσετε μέχρι και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Είστε αδίστακτοι. Τώρα φτάνετε στον Κ. Σημίτη, τον πρωθυπουργό της ΟΝΕ, του Ελσίνκι, της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε., των μεγάλων έργων, που άλλαξαν την εικόνα της χώρας.

Πάρτε το απόφαση, δεν μας αγγίζετε.

Αυτά που κάνετε θα σας γυρίσουν μπούμεραγκ».

Γεννηματά σε Τσίπρα:  Μετρηθήκατε, ζυγιστήκατε και είστε λίγος

Μόλις ανέβηκε στο βήμα της Βουλής , η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε για σοβαρό πρόβλημα τήρησης των κοινοβουλευτικών διαδικασιών τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ενοχλημένη από το γεγονός ότι δεν έδωσε το λόγο κατά σειρά στην ίδια και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς αλλά επέτρεψε για αρκετό χρονικό διάστημα την αντιπαράθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Όταν δεν λειτουργεί η Βουλή με ευθύνη του προέδρου της και κουρελιάζεται ο κανονισμός της, ιδιαίτερα σε μια τέτοια συζήτηση για το Σύνταγμα, υπάρχει σοβαρότατο ζήτημα Δημοκρατίας. Και έχετε τεράστια ευθύνη εσείς προσωπικά.

Εδώ μέσα είναι το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν είναι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για να εξασφαλίζετε το λόγο στον πρόεδρο του κόμματός σας», είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής χειροκροτούμενη από τους βουλευτές του κόμματός της.

Εξαπέλυσε ακόμη επίθεση σε κυβέρνηση και ΝΔ λέγοντας ότι έχουν κουράσει με την σικέ τους μονομαχία. «Δεν σας βγαίνει ρε παιδιά. Πάρτε το επιτέλους απόφαση. Πρέπει να διαλύσετε και τη Βουλή; Πρέπει να καταστρέψετε ότι έχει απομείνει από την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία των πολιτικών και του κοινοβουλίου; Είναι ντροπή αυτό που γίνεται σήμερα εδώ. Είναι ντροπή να μην μπορούμε να συζητήσουμε έτσι όπως οργανώνεται από τον κανονισμό της Βουλής για το Σύνταγμα, που είναι η κορυφαία διαδικασία συναίνεσης και συνεννόησης».

Η κ. Γεννηματά εκφράζοντας την απογοήτευσή της είπε ότι οι θεσμοί μπαίνουν στο ζύγι των κομματικών σκοπιμοτήτων .« Με ευθύνη της κυβέρνησης αυτή η κορυφαία διαδικασία κινδυνεύει να εκφυλιστεί», τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αναφερόμενη στον κ. Τσίπρα υποστήριξε ότι χρησιμοποιεί το Σύνταγμα για πολιτική σκοπιμότητα και πως δεν ενδιαφέρεται για την Αναθεώρησή του αλλά για τη διαχείριση της επερχόμενης ήττας . « Το παραμύθι σας δεν έχει λύκο», σημείωσε η Φώφη Γεννηματά.

« Συναγωνίζεσθε τον ΣΥΡΙΖΑ σε λαϊκισμό», είπε στον Κ. Μητσοτάκη τον οποίο επέκρινε ότι δεν απάντησε στις προτάσεις που ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο ενώ τώρα δείχνει συγκαταβατικός.

Λίγο αργότερα απαντώντας στη κριτική που της άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας πως επιδιώκοντας την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θέλει τη στρατηγική νίκη της ΝΔ, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής απάντησε σε υψηλούς τόνους κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι εξαπολύει συντονισμένες επιθέσεις εναντίον του Κινήματος Αλλαγής και της δημοκρατικής παράταξης από κοινού με την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ, όπως είπε:

« Κύριε Τσίπρα μείνατε στην αίθουσα μόνο γιατί θέλατε να πείτε αυτά που έχετε ετοιμάσει για να επαναλάβετε κατηγορίες εναντίον της παράταξής μας. Δεν κάνουμε έναν πόλεμο απέναντι σε εσάς. Εσείς είστε κυβέρνηση και σας κάνουμε κριτική. Προφανώς δεν με ακούσατε γιατί καταφέρομαι και εναντίον των όσων λέει η ΝΔ. Εμείς έχουμε χαράξει μια αυτόνομη στρατηγική και μια αυτόνομη πορεία. Δεν φταίμε εμείς αν εσείς έχετε γίνει ο μεγαλύτερος πολιτικός χορηγός της ΝΔ. Δεν φταίμε εμείς αν το μόνο που έχετε πετύχει αυτά τα χρόνια που είστε στην εξουσία είναι να ξεπλύνετε τις ευθύνες της ΝΔ και να συνεργάζεστε με το καραμανλικό κομμάτι της ΝΔ που σας βοηθά να λειτουργείτε με τον τρόπο που λειτουργείτε».

Η Φώφη Γεννηματά πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός είπε πάλι ψέματα: «Με δική μας πλειοψηφία παραπέμφθηκαν όλοι αυτοί στην Δικαιοσύνη και θα σας πω το εξής: εμείς αλλάξαμε το νόμο, εμείς δώσαμε εργαλεία στη Δικαιοσύνη για να μπορεί να ελέγχει όλες αυτές τις υποθέσεις, με τους δικούς μας νόμους γίνονται σήμερα όλες αυτές οι έρευνες και δε δεχόμαστε να μας κουνάει κανένας το δάκτυλο. Γιατί όταν εμείς ψηφίζαμε εσείς ήσασταν απέναντι. Και έρχεστε τώρα να κάνετε τους τιμητές και εγώ ρωτώ. Εμείς ήμασταν αυτοί που ψηφίσαμε τους νόμους, εμείς ήμασταν αυτοί που διώξαμε από την παράταξή μας, όλους όσους υπήρχε υπόνοια εμπλοκής μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση. Εσείς τι κάνατε κ. Τσίπρα όταν μέσα στο υπουργικό σας συμβούλιο οι υπουργοί σας μίλησαν για βρώμικα χέρια, για χρηματοδότηση από τον κ. Σόρος της κυβέρνησής σας για διάφορους σκοπούς;», υπογράμμισε η κ Γεννηματά και κλιμακώνοντας την επίθεσή της στον Αλέξη Τσίπρα συμπλήρωσε: «Παρακολουθήσατε άφωνος γιατί; Εκβιαζόμενος από ποιον; Από τους υπουργούς σας, από τους συνεταίρους σας; Αν κρίνουμε από τον ποιον αποπέμψατε από την κυβέρνησή σας μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Ποιος εισαγγελέας λοιπόν παρενέβη για όσα ελεεινά, πρωτάκουστα, πρωτοφανή ακούστηκαν μέσα στο υπουργικό συμβούλιο; Και ακούστε να σας πω. Εμείς δουλεύουμε για τον τόπο. Καλά θα κάνετε λοιπόν, επειδή αυτή η αγωνία που βγάζετε τι θα γίνει, θα χάσουμε εμείς, θα κερδίσει η ΝΔ, ξέρετε τι δείχνει; Δείχνει ότι δεν ξέρετε τι μπορεί να γίνει την επόμενη μέρα στον τόπο. Δεν έχετε σχέδιο ούτε εσείς ούτε η ΝΔ για το τι θα γίνει στον τόπο. Η αγωνία που βγάζετε και δήθεν με τα παπαγαλάκια σας προσπαθείτε να δείτε με ποιους θα πάμε, ποιους θα αφήσουμε, σε ποια κυβέρνηση θα μπούμε, η αγωνία σας δείχνει ότι έχετε τεράστια ανασφάλεια γιατί ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός τα ξανασκέφτεται όλα και ανατοποθετείται. Εμείς λοιπόν απέναντι στον ελληνικό λαό έχουμε μια πρόταση, το σχέδιο Ελλάδα, είναι ένα σχέδιο για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή που με ασφάλεια μπορεί να οδηγήσει τη χώρα από την κρίση. Το σχέδιο μας αυτό, το λέμε στον ελληνικό λαό και ζητάμε τη δύναμη για να κάνουμε την ανατροπή. Γιατί αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι προοδευτική αλλαγή, είναι ανατροπή και αξιοπρέπεια. Για να γυρίσουν τα παιδιά μας πίσω και να μη φύγουν άλλα κ. Τσίπρα. Και αυτό θα το πετύχουμε εμείς. Εμείς και στην προοδευτική παράταξη. Αυτός είναι ο ιστορικός μας ρόλος. Θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε. Δοκιμαστήκατε, αποτύχατε. Μετρηθήκατε, ζυγιστήκατε και είστε λίγος για όλα αυτά που αναλάβατε. Αρκετά». Και κατέληξε αναφέροντας: «Εμείς δεν έχουμε καμία συνεργασία με τον κ. Μητσοτάκη εσείς κοιτάξτε δίπλα σας στα υπουργικά έδρανα. Εσείς κυβερνάτε με το ακροδεξιό μόρφωμα των ΑΝΕΛ».

Τσίπρας σε Γεννηματά: Με στόχο τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύετε τη στρατηγική νίκη της ΝΔ

«Φοβάμαι ότι εάν συνεχίζετε να έχετε ως στόχο τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, τότε ενισχύετε τη στρατηγική νίκη της ΝΔ» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην τοποθέτηση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φ. Γεννηματά.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε πως η κ. Γεννηματά έχει επιλέξει μια μονόπλευρη πολιτική αντιπαράθεση: «Κάνετε κριτική και σε μένα προσωπικά και σε αλλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεπερνά και το πλαίσιο του δικού σας προσωπικού πολιτικού πολιτισμού» σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Έχετε ως στόχο τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε πως ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει στρατηγική νίκη της ΝΔ».

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως με αυτό τον στόχο «επιταχύνετε τη στρατηγική ήττα της παράταξης σας».

Καμμένος σε ΚΙΝΑΛ: Εκπροσωπείτε την κλαδική διαρρηκτών

«Είστε εσείς που εκπροσωπείτε την κλαδική διαρρηκτών και όχι εμείς οι ακροδεξιοί εταίροι!», ήταν η οργισμένη αντίδραση του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στην αναφορά της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά ότι «ο κ. Τσίπρας συνεργάζεται με το ακροδεξιό μόρφωμα».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στη Βουλή, ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις των ερευνών της Δικαιοσύνης.

«Η κ. Γεννηματά είπε ότι ο κ. Τσίπρας συνεργάζεται με το ακροδεξιό μόρφωμα. Δεν είμαστε ούτε ακροδεξιό, ούτε μόρφωμα. Είμαστε ένα Κίνημα που κινείται στο χώρο του δημοκρατικού κέντρου. Είμαστε άνθρωποι που προήλθαμε από τη ΝΔ - με την οποία συνεργαστήκαμε, πριν πάρει τον Βορίδη και τον Γεωργιάδη και την ακροδεξιά, με την οποία διαφωνήσαμε και με την οποία δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε ποτέ - και με το 'πατριωτικό ΠΑΣΟΚ' που εγκατέλειψε τους κλέφτες και τους απατεώνες που σήμερα έχουν γεμίσει τον Κορυδαλλό», ήταν η αντίδραση του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου.

«Η κ. Γεννηματά η ίδια, αντί να λέει ότι νομοθετούσε κατά εκείνων που βρίσκονται σήμερα στον Κορυδαλλό, να της θυμίσω ότι ήταν αυτή που προέτρεπε - η ίδια προσωπικά και η κοινοβουλευτική της ομάδα - τον πρόεδρο της επιτροπής, να πει ότι οι λογαριασμοί του Παπαντωνίου ήταν κινητά τηλέφωνα! Αυτοί είναι οι συνεργοί των εγκλείστων σήμερα στον Κορυδαλλό και εκείνων οι οποίοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη! Τις απάτες και τις κλοπές του ΠΑΣΟΚ δεν θα τις ξεχάσει ποτέ ο ελληνικός λαός!» είπε επίσης ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε: «Τώρα η Δικαιοσύνη φτάνει και στην εποχή του Σημίτη. Θα δούμε λοιπόν πόσα απίδια πιάνει ο σάκος! Είστε εσείς που εκπροσωπείτε αυτούς, με την κλαδική διαρρηκτών της ελληνικής πολιτικής σκηνής και όχι εμείς ακροδεξιοί εταίροι».

Κουτσούμπας: Στόχος της συνταγματικής αναθεώρησης η απρόσκοπτη κυριαρχία του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος

«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έχει επισημάνει, ότι η συγκεκριμένη συνταγματική αναθεώρηση, υπηρετεί δύο αλληλένδετους στόχους: Από τη μια μεριά προωθεί ανάγκες του σημερινού σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος, προκειμένου αυτό να εξασφαλίσει απρόσκοπτα την κυριαρχία του.

Από την άλλη, υπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες, προεκλογικού χαρακτήρα, προκειμένου να στηθεί αυτός ο κάλπικος διπολικός καβγάς, ανάμεσα κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ αλλά και για να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι κάτι προχωράει από τις τόσες προεκλογικές διακηρύξεις του που οι περισσότερες μένουν στα συρτάρια, προσπαθώντας να χρυσώσει το χάπι της μεγάλης κατηφόρας του» τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι τα «διπολικά- δικομματικά παιχνίδια είναι μέρος του αστικού πολιτικού συστήματος, προκειμένου να εγκλωβίζεται η λαϊκή δυσαρέσκεια».

Είπε ότι πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση της κυβερνητικής πολιτικής σταθερότητας, ώστε να εφαρμόζεται αδιατάρακτα η αντιλαϊκή πολιτική και να μην διαταράσσεται από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία, όπως την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και πολύ περισσότερο (να μην διαταράσσεται) από την πίεση που μπορεί να ασκήσει ο λαϊκός παράγοντας σε μια δεδομένη στιγμή.

Ως δεύτερο στόχο ανέφερε την προσπάθεια της κυβέρνησης να «αναπαλαιώσει το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα».

Σημείωσε ότι επειδή και οι δύο στόχοι είναι «καραμπινάτα αντιδραστικοί» γι' αυτό και η κυβέρνηση συμπίπτει με την ΝΔ και άλλα κόμματα που και αυτά μιλούν για την ανάγκη να μη διαταράσσεται η πολιτική «συνέχεια» και «σταθερότητα».

Χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ «μανούλα» στο παιχνίδι των λέξεων και στην διαστρέβλωση των εννοιών της προόδου και της συντήρησης, επισήμανε ότι «συντήρηση είναι το να μιλάς για τα υπερεθνικά κέντρα, που χειραγωγούν τη λαϊκή βούληση, αλλά να μην ακουμπάς καν τα συνταγματικά άρθρα, όπως το άρθρο 28, το άρθρο 80, που κατοχυρώνουν αυτά τα λεγόμενα υπερεθνικά κέντρα. Συντήρηση είναι να δέχεσαι την παρουσία ξένων στρατιωτικών βάσεων, στρατευμάτων στο ελληνικό έδαφος και να αποδέχεσαι τα αντίστοιχα άρθρα του συντάγματος που την επιτρέπουν, να αναγνωρίζεις τυπικά ορισμένα δικαιώματα στο Σύνταγμα και να τα υπονομεύεις με χίλιους τρόπους».

«Συντήρηση είναι να μην ακουμπάς καν αναγκαίους, υπερώριμους εκσυγχρονισμούς, κατοχυρωμένους αλλού, εδώ και αιώνες, σε άλλες χώρες, όπως είναι ο πλήρης διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας και να τους προσπερνάς με ημίμετρα. Και να προσθέτεις μάλιστα και ένα νέο επιχειρηματικό αυτή τη φορά εναγκαλισμό με την εκκλησία, όπως είναι το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας, στο οποίο εντάσσετε και αμφισβητούμενες εκτάσεις, για να αποσπάσετε αυτή τη φορά τη συναίνεση της εκκλησίας» πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι πάνω απ' όλα συντήρηση είναι το ίδιο το αστικό Σύνταγμα το οποίο κατοχυρώνει την εξουσία και τις διεθνείς συμμαχίες της κυρίαρχης εκμεταλλεύτριας τάξης.

«Ο ταξικός χαρακτήρας του Συντάγματος φαίνεται, και από το γεγονός, ότι καθορίζει το σύνολο των εξειδικευμένων νόμων και των αξόνων λειτουργίας και δράσης του πολιτικού συστήματος» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, αναφέροντας σειρά γενικόλογων άρθρων του Συντάγματος για δικαιώματα, όπως της εργασίας, της κατοικίας, της απεργίας τα οποία δικαιώματα όμως «υπονομεύονται στην πράξη με ρήτρες, "παραθυράκια" διάφορα, με εξαιρέσεις και φυσικά με εκατοντάδες αντιλαϊκούς νόμους».

Είπε ότι αυτό συμβαίνει διότι «το υπέρτατο δικαίωμα που αναγνωρίζει το Σύνταγμα και συνολικά το σύστημά σας, είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δηλαδή τα βάθρα της αστικής εξουσίας».

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τη θωράκιση του πολιτικού συστήματος και κυβερνήσεις συνεργασίας, και για να προλάβει πιθανούς τριγμούς και ρωγμές, κυρίως από την προοπτική ανόδου της ταξικής πάλης, που μπορεί να δημιουργήσει αστάθεια σε αυτό το σύστημα.

«Μια τέτοια "αστάθεια' βέβαια, είναι θεμιτή και δημιουργική, συμβάλει να ανοίγει ο δρόμος για αλλαγές και ανατροπές σε όφελος των πολλών, των λαϊκών συμφερόντων» πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων για επίτευξη της επιδίωξης αυτής εντάσσεται το άρθρο για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει και την ισχυροποίηση του θεσμού με διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αλλά και την δυνατότητα συνέχισης της διακυβέρνησης με κυβέρνηση που έχασε την πλειοψηφία λόγω ψήφου δυσπιστίας.

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα συναντιούνται και στην προσπάθεια αναστήλωσης του κλονισμένου κύρους του πολιτικού συστήματος και του αστικού κοινοβουλίου σημειώνοντας ότι η απαξίωση στα μάτια του λαού οφείλεται και στους αντιλαϊκούς νόμους που έχουν ψηφιστεί, έχει όμως και διαφορετικές αφετηρίες.

«Γνωρίζετε όλοι σας σε αυτή την αίθουσα, ότι το ΚΚΕ είναι ο πιο συνεπής πολέμιος των διαφόρων αντιδραστικών, ακροδεξιών, φασιστικών πράξεων απαξίωσής του από σκοταδιστικές δυνάμεις. Την ίδια στιγμή όμως καταγγέλλουμε ότι είναι βούτυρο στο ψωμί τέτοιων δυνάμεων, η πρεμούρα σας και μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, να εμφανίσετε ηθικοποιημένο και εξυγιασμένο το φθαρμένο αυτό σύστημα» υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε ως εξίσου «επικίνδυνη και αποπροσανατολιστική» τη θεωρία ότι για την κρίση στην Ελλάδα «δε φταίει το ίδιο καπιταλιστικό σύστημα, αλλά η λειτουργία του εγχώριου πολιτικού συστήματος» τη στιγμή που η κρίση δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Ενέταξε στην επιχείρηση «ηθικοποίησης» του συστήματος, εντάσσεται και το υπερώριμο αίτημα για την κατάργηση του άρθρου 86 που αφορά την ευθύνη υπουργών, σημειώνοντας ότι «κι εδώ καταφεύγετε σε ημίμετρα».

Είπε ότι θέση του ΚΚΕ είναι να φύγουν όλα τα εμπόδια για να προχωρά η έρευνα ή η δίωξη για τον συγκεκριμένο υπουργό, όπως σε όλους τους πολίτες.

Τάχθηκε κατά του διορισμού της ηγεσίας των ανώτερων δικαστηρίων.

Έκανε λόγο για «μεγάλη κοροϊδία» εις βάρος του λαού με αφορμή τα προνόμια βουλευτών, «ως δήθεν εργαλείο καταπολέμησης της διαφθοράς» και τόνισε ότι για το ΚΚΕ «η άρση ασυλίας δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ή να χρησιμοποιείται για την δίωξη της πολιτικής δράσης του βουλευτή».

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στα δημοψηφίσματα που προτείνει η κυβέρνηση σημειώνοντας ότι όταν τα αποτέλεσματά τους δεν είναι αρεστά ανατρέπονται από την κυρίαρχη πολιτική όχι μόνο στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015, αλλά και σε άλλες χώρες.

Αναφέρθηκε σε επιμέρους υπαρκτές διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ως προς ορισμένους αστικούς εκσυγχρονισμούς, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί δεν ανατρέπουν τη μεγάλη στρατηγική ταύτισή των δύο κομμάτων και η οποία δεν αποκλείεται «κάποια στιγμή αργότερα να οδηγήσει σε μεγάλο συνασπισμό.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ θα πάρει μέρος στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης προτείνοντας συγκεκριμένες αλλαγές σε σειρά άρθρων, όπως το άρθρο 48 περί κατάστασης πολιορκίας», που στοχοποιεί τον ονομαζόμενο «εσωτερικό εχθρό», δηλαδή το εργατικό - λαϊκό κίνημα και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες αναστέλλει μια σειρά δικαιώματα, όπως είναι της απεργίας, του συνεταιρίζεσθαι, της ελευθερίας του τύπου, δίνει τη δυνατότητα ακόμα και για τη συγκρότηση έκτακτων δικαστηρίων.

Όπως τόνισε, το ΚΚΕ θα προτείνει ακόμα αλλαγές:

- Στα άρθρα 28 και 80 που αφορούν επίσης την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε διακρατικές ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και ερμηνεύουν το Σύνταγμα υπό το πρίσμα και την αίρεση του ευρωενωσιακού δικαίου.

- Στο άρθρο 27 που αφορά την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και βάσεων στην Ελλάδα.

- Στο άρθρο 107 που αφορά την προστασία του ξένου και εφοπλιστικού κεφαλαίου στην Ελλάδα.

- Στη διεύρυνση του δικαιώματος στην απεργία, άλλο άρθρο, κ.ο.κ.

Είπε ότι η αστική δημοκρατία έχει στενά όρια καθώς «βλέπετε, χωρά -όπως έχει δείξει όλη η ιστορία και της πατρίδας μας αλλά και όλης της ανθρωπότητας- και τον κοινοβουλευτισμό, και την προσωρινή άρση ή τον περιορισμό του κοινοβουλευτισμού και το φασιστικό του κλαδί».

«Το αστικό κράτος δεν ηθικοποιείται, δεν γίνεται προοδευτικό ούτε ουδέτερο ταξικά. Έτσι είναι και το Σύνταγμά του. Το αστικό κράτος και το σύνταγμά του αλλάζει ριζικά, ανατρέπεται σε ριζοσπαστική, προοδευτική, λαϊκή κατεύθυνση με την μαζική, εργατική, λαϊκή  συνειδητή  δράση. Όταν περνά ο λαός στην κοινωνία της πραγματικής ισότητας που εξαλείφει, όχι μόνο την ταξική εκμετάλλευση, αλλά στην πορεία της καταργεί και κάθε μορφής αντίθεση που κληρονομεί από τον καπιταλισμό» υπογράμμισε.

Ο Δ. Κουτσούμπας στην αρχή της ομιλίας του κατήγγειλε την σημερινή διαδικασία στη Βουλή με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις ανταπαντήσεις και τις δευτερολογίες και τριτολογίες, έκανε λόγο για συμπαιγνία και επέρριψε ευθύνες και στον πρόεδρο της Βουλής.

Π.Καμμένος: Τώρα θα έρθουν και τα φτυάρια

«Ο κ. Λοβέρδος θα δει την υπογραφή του και της κ. Γεννηματά όταν οι ίδιοι λογαριασμοί, που τώρα ανοίχτηκαν, είχαν έρθει στην εξεταστική και τότε βεβαίωναν ότι ήταν λογαριασμοί τηλεφώνων», ανταπάντησε ο Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε: «Αυτοί οι ίδιοι λογαριασμοί είναι που βρέθηκαν τα εκατομμύρια. Τώρα θα έρθουν και τα φτυάρια και τότε θα δούμε τι υπάρχει από κάτω».

Ν. Μιχαλολιάκος: Καμία πρόταση δεν θα γίνει δεκτή

Την πλήρη αντίθεσή του στις προτάσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ για την αναθεώρηση του συντάγματος, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νικόλαος Μιχαλολιάκος, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για τη λήψη απόφασης για την προθεσμία παράδοσης της έκθεσης της επιτροπής αναθεώρησης του Συντάγματος.

«Για μια ακόμα φορά λειτουργείτε επικοινωνιακά ρίχνοντας την μπάλα στην εξέδρα, Και αυτά που προτείνετε, είναι για να μην περάσει η αναθεώρηση. Είναι δεδομένο ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του συντάγματος δεν θα γίνει δεκτή γιατί δεν θα λάβει τις 180 ψήφους, όπως δεκτή δεν θα γίνει και της ΝΔ» ανέφερε ο κ. Μιχαλολιάκος.

Ακόμα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι φοβάται την ιστορία, γι' αυτό αλλάζει τα βιβλία της Ιστορίας, αλλά όπως είπε, δεν θα περάσουν τα σχέδιά της αυτά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γνήσιος επίγονος του ΠΑΣΟΚ και με νεολογισμούς προσπαθεί να βαφτίσει το κρέας ψάρι» είπε, ενώ ζήτησε να υπάρξει ρητή αναδιατύπωση για τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους και να μην καταργηθεί ο θρησκευτικός όρκος στους βουλευτές . 

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος είναι στην ουσία η κατάργηση της ουσίας του ελληνικού κράτους που έγινε στο όνομα της Αγίας Τριάδος» τόνισε.

Ο κ. Μιχαλολιάκος χαρακτήρισε στίγμα για τους πολιτικούς και τα κόμματα το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, ζητώντας την κατάργηση του, γιατί όπως είπε, είναι στίγμα ηθικής για τα κόμματα.

Ακόμα, εξέφρασε την αντίθεση του για τις αλλαγές στο άρθρο 3 και την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου στη Βουλή.

"Δεν μπορεί να γίνει χωρισμός εκκλησίας κράτους και εσείς είστε τα τελευταία απολιθώματα που προσπαθείτε να το κάνετε», είπε.

Τέλος, χαρακτήρισε μεγάλο ψεύδος ότι καταργείται το άρθρο 86: «Το μόνο που καταργείται είναι η χρονική περίοδος της παραγραφής του αδικήματος των πολιτικών οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση ηθικής πολιορκίας. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδος λένε ότι πολιτικοί και κόμματα είναι κλέφτες. Τολμήστε να συμφωνήσετε στην κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών» ανέφερε ο κ. Μιχαλολιάκος. 

Βασίλης Λεβέντης: "Τελικά δεν θα γίνει η Συνταγματική Αναθεώρηση"

Την εκτίμηση ότι "τελικά δεν θα γίνει η Συνταγματική Αναθεώρηση" έκανε στην ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων εξηγώντας ότι " από τη σημερινή συζήτηση άλλα έχει στο κεφάλι του ο κ. Τσίπρας και άλλα ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Λεβέντης εκτίμησε, ακόμα, ότι είναι δύσκολο να βρει η επόμενη βουλή 180 βουλευτές που χρειάζεται η αναθεώρηση.

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας ο κ. Λεβέντης έψεξε τον κ. Τσίπρα ότι "εκμεταλλεύτηκε αυτό το θέμα, το 2014, για να ρίξε μια κακή κυβέρνηση και τώρα θέλει να το αλλάξει" και πρότεινε ο Πρόεδρος Δημοκρατίας να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών και να χρειάζονται 165 βουλευτές στην τρίτη ψηφοφορία.

Για το θέμα της εκκλησίας ο κ. Λεβέντης υποστήριξε ότι ο Αρχιεπίσκοπος να κάνει πίσω και σημείωσε ότι οι ιερείς αισθάνονται προδομένοι.

Συνδέοντας το θέμα της εκκλησίας με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Λεβέντης είπε " ότι και να κάνετε εάν αυτές οι αλλαγές δεν γίνονται στην ψυχή του λαού είναι σαν να μη γίνονται".

Τέλος ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων είπε ότι δεν πρέπει τώρα να γίνει και ζήτησε επίσης να ψηφιστεί τροπολογία όπου οι βουλευτές να εξαιρούνται από τα αναδρομικά. 

Σταύρος Θεοδωράκης: «Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα νέο Σύνταγμα. Χωρίς αναχρονιστικές διατάξεις, χωρίς λαϊκισμούς»
«Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα νέο Σύνταγμα. Χωρίς αναχρονιστικές διατάξεις, χωρίς λαϊκισμούς» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στην παρέμβασή του στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Επεσήμανε ότι «η συζήτηση για το Σύνταγμα θα έπρεπε να είναι η αφορμή για να σκεφθούμε την κρίση της δημοκρατίας, την απογοήτευση και την αποχή των πολιτών. Και τελικά, το είδος της κοινωνίας στην οποία θα θέλαμε να ζήσουμε». Ο κ. Θεοδωράκης πρόσθεσε ότι «αυτές οι σκέψεις πρέπει να μας οδηγήσουν στις αποφάσεις για το νέο Σύνταγμα! Και όχι τα πρόσκαιρα κομματικά συμφέροντα. Αυτά που καθοδηγούν πολλές από τις αποφάσεις σε αυτή την αίθουσα. Μπορούμε; Θα φανεί σε 2 μήνες. Αν και πολύ φοβάμαι ότι ο συντηρητικός λαϊκισμός και οι άγονες κομματικές σκοπιμότητες θα προσγειώσουν ξανά την Ελλάδα στο παρελθόν και όχι στο μέλλον. Ούτε καν στο παρόν!». 

Ο κ. Θεοδωράκης πρόβαλε τους εξής στόχους που θα πρέπει να εξυπηρετήσει η συνταγματική αναθεώρηση: «Να εξαλείψουμε τη σκανδαλώδη ατιμωρησία πολιτικών. Να ενισχύσουμε την πλήρη διάκριση των εξουσιών. Να βάλουμε θητείες και στους εκλεγμένους - 12 συνεχή χρόνια είναι αρκετά! Για δημάρχους και βουλευτές! Αν θέλουν να συνεχίσουν, πρέπει να κάνουν ένα διάλειμμα.

Επιπροσθέτως πρέπει: Να εξασφαλίσουμε την πολιτική σταθερότητα. Να κατοχυρώσουμε τον φιλελεύθερο ευρωπαϊκό χαρακτήρα του κράτους. Να απελευθερώσουμε την οικονομία από τα δεσμά του κρατισμού και το δημόσιο από την παντοκρατορία των κομμάτων. Να θωρακίσουμε τα ατομικά δικαιώματα. Να εναρμονίσουμε υποχρεώσεις και δικαιώματα με την ψηφιακή εποχή».

Με αφορμή την τελευταία στοχοποίηση του Κώστα Σημίτη, ο κ. Θεοδωράκης είπε πως «το δόγμα Πολάκη - που στήριξε και ο ίδιος ο κ.Τσίπρας - είναι δείγμα ολοκληρωτικής λογικής! Εκτός αν όλα γίνονται για τα πρωτοσέλιδα και για να τροφοδοτηθεί η αγοραία ανθρωποφαγία! Η απέχθειά σας στον εκσυγχρονισμό δεν θα πρέπει να σας παρασύρει σε παραλογισμούς».

Ο κ. Θεοδωράκης τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16, ώστε να επιτρέπεται η ίδρυση μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών πανεπιστημίων. «Ορισμένοι θέλουν να δυσφημίσουν τα δημόσια Πανεπιστήμια, διότι έχουν στόχο και σχέδιο να δημιουργήσουν ιδιωτικά Πανεπιστήμια, στα οποία θα έχουν πρόσβαση οι πλούσιοι φοιτητές. Με αυτά τα μυαλά λοιπόν, έρχεσθε να συζητήσουμε σήμερα την αναθεώρηση του Συντάγματος. Λέτε να μην αλλάξει το άρθρο 16 και να συνεχίσουμε να ζούμε στην υποκρισία με δεκάδες χιλιάδες παιδιά να σπουδάζουν έξω - ανάμεσα τους προφανώς και δικά σας παιδιά - αλλά στην Ελλάδα να μην έχουν άλλες επιλογές! Και το χειρότερο: Δίνετε και συνεχίζετε να δίνετε άδειες σε σχολές και παραρτήματα πανεπιστημίων, να λειτουργούν με άδεια του υπουργείου Εμπορίου και όχι του υπουργείου Παιδείας! Ουαί υμίν - είναι και επίκαιρα τα εκκλησιαστικά. Και από πού προκύπτει κύριε Τσίπρα ότι ο Προϋπολογισμός πρέπει να μοιράζεται στα δημόσια και τα μη κρατικά πανεπιστήμια; Στην Ισπανία και τη Γερμανία απαγορεύεται ρητά η ενίσχυση των μη κρατικών πανεπιστημίων. Στη Γαλλία δεν προβλέπεται καν. Μπείτε στο δίκτυο ''Ευρυδίκη'' της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα βρείτε όλες τις πληροφορίες. Και απομακρυνθείτε λίγο από τα fake news που προσπαθούν να γεννήσουν νέα τέρατα. Και είναι τόσο μεγάλη η ιδεοληπτική σας τύφλωση, που για να συζητήσουμε για τα μη κρατικά πανεπιστήμια εξαιρείτε από τη συζήτηση και το άρθρο 16 παράγραφος 2 που ορίζει ως βασική αποστολή του κράτους και την ανάπτυξη και της θρησκευτικής συνείδησης, δηλαδή επιβάλλει την κατήχηση! Ούτε αυτό θα το αλλάξουμε; Πως μιλάτε μετά για θρησκευτική ουδετερότητα; Εμείς θα επιμείνουμε: Αναθεώρηση του άρθρου 16 για οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς λόγους θέλουμε μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Και ταυτόχρονα, ουσιαστική κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού!» ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Θεοδωράκης μίλησε για λελογισμένη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του, ώστε να έχει τη δυνατότητα να συγκαλεί με πρωτοβουλία του το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, το οποίο από άτυπο αποκτά θεσμικό χαρακτήρα. Να μπορεί να ορίζει τους προέδρους των ανεξάρτητων αρχών από κατάλογο που προτείνει η Βουλή. Να επιλέγει την ηγεσία της Δικαιοσύνης από τους καταλόγους που θα συντάσσουν οι ολομέλειες των ανωτάτων δικαστηρίων. Και τέλος, να αποσυνδεθεί η διάλυση της Βουλής από την προεδρική εκλογή.

Για τις σχέσεις Εκκλησίας και κράτους, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε: «Αναγνωρίζουμε την ιστορική συμβολή της Ορθοδοξίας, αλλά το κράτος πρέπει να είναι θρησκευτικά ουδέτερο. Διασφαλίζουμε πλήρως την θρησκευτική ελευθερία, αλλά η εκπαίδευση στα σχολεία μας δεν είναι υπόθεση των μητροπολιτών. Και θέλω να προσθέσω κάποιες νέες απόψεις στη συζήτησή μας. Η Πολιτεία πρέπει να έχει εποπτεία στους τόπους λατρείας. Είναι μια κουβέντα που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Δηλαδή δεν μπορούν να λειτουργούν χωρίς έλεγχο στη σύσταση τους, ούτε εκκλησίες, ούτε τζαμιά, ούτε συναγωγές! Και δεν μπορούν να δημιουργούνται και να ενισχύονται με υπόγειες χρηματοδοτήσεις, όπως κατά κόρον συμβαίνει πλέον στην ΕΕ, με τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία να ανταγωνίζονται πόσα τζαμιά θα ανοίξουν».

Επίσης, μεταξύ των προτάσεων του Ποταμιού, περιλαμβάνονται η συμφωνία με την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας. «Η Βουλή να μη μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση αν συγχρόνως δεν είναι σε θέση να αναδείξει νέα», Για το θέμα της ποινικής ευθύνης των υπουργών, νομίζω ότι όλοι καταλήγουμε πια στις ίδιες απόψεις: κατάργηση των ειδικών προβλέψεων παραγραφής, ώστε να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες παραγραφής για υπουργούς και πολίτες. Η ηγεσία της Δικαιοσύνης να επιλέγεται από κατάλογο προσώπων που προτείνεται από το κάθε ανώτατο δικαστήριο». 

Λοβέρδος: Όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, για τους οικονομικούς εισαγγελείς, τους εισαγγελείς διαφθοράς είναι δικές μας

Απάντηση στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος. «Ο κ. Καμμένος ήταν παρών, ως βουλευτής και υπουργός, όλα τα τελευταία χρόνια. Θέλω να του κάνω μια υπενθύμιση. Το 2010 ή το 2011, η προανακριτική επιτροπή της Βουλής, με πρόεδρο τον νυν βουλευτή της πλειοψηφίας σας τον κ. Μπόλαρη, είναι αυτή η οποία παρέπεμψε τον κ. Τσοχατζόπουλο. Δεν δικαιούστε να μην το θυμάστε γιατί ήσασταν εδώ. Το 2004-2005 δεν είχε βρεθεί ούτε ένας λογαριασμός σχετικός.

Συνεπώς οι επιτροπές εκείνες, όλων των κομμάτων και εσείς και η ΝΔ, και τα δύο κόμματα της αριστεράς, εντόπιζαν αδυναμία στοιχείων. Όταν όμως τα στοιχεία προέκυψαν και οι υποψίες απομακρύνθηκαν από το χώρο μας, και μέσα από θεσμικές διαδικασίες επιτρέψαμε, βοηθήσαμε, δώσαμε όλα τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη, να λειτουργήσει. Θυμάστε πολύ καλά ότι όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, για τους οικονομικούς εισαγγελείς, τους εισαγγελείς διαφθοράς είναι δικές μας νομοθετικές επιβολές, έγιναν το 2010 και το 2011, αυτά για να έχουμε καθαρούς λογαριασμούς» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων

ΝΔ: Δεν υπάρχουν μαγικά Συντάγματα

«Η ΝΔ αντιλαμβάνεται την αναθεώρηση του Συντάγματος με όρους που υπαγορεύονται από τις ανάγκες των καιρών και με βάση τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και όχι πρόσκαιρα και κομματικά. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για υποκρισία. Θα αναμετρηθούμε όλοι με τις ευθύνες μας. Η δική μας πρόταση δεν αντιμετωπίζει πλαστά προβλήματα».

Αυτό τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τη λήψη απόφασης για την προθεσμία που η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος θα παραδώσει την έκθεσή της.

«Αναμετριόμαστε σήμερα με τις ευθύνες μας για να μη γίνει απρόσφορη η αναθεώρηση. Θα ασκήσουμε όλες τις αρμοδιότητες που έχουμε ώστε να γίνει μια τολμηρή αναθεώρηση μέσω της ψήφου του ελληνικού λαού», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για υποκρισία και ότι αντιλαμβάνονται ως ερμηνευτικό περίγελο το Σύνταγμα.

«Δεν είναι δυνατόν αυτοί που το αντιλαμβάνονται ως ερμηνευτικό περίγελο το Σύνταγμα, που με σφετερισμό προκάλεσαν τη διάλυση της Βουλής και καταχρώμενοι το Σύνταγμα αγνόησαν το δημοψήφισμα που προκάλεσαν, να αναδεικνύουν ότι θέλουν με αυτό τον τρόπο να φέρουν το λαό στο προσκήνιο. Οι ίδιοι που αγνόησαν το Σύνταγμα να κατηγορούν τη ΝΔ ότι το αντιλαμβάνεται ως απειλή», τόνισε ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε:

«Να κατηγορεί εμάς στη ΝΔ που δύο χρόνια πριν έχουμε προτείνει να έρθει απολύτως στο προσκήνιο ο λαός και να αναδείξει το ρόλο του. Ποιος φοβάται το λαό στο προσκήνιο; Αυτός που τον κολακεύει ή αυτός που θέλει να τον καταστήσει κυρίαρχο των προτάσεων του;»

Και ο κ. Τασούλας συνέχισε:

«Η πρόταση της ΝΔ δεν αντιμετωπίζει πλαστά προβλήματα. Δεν κινδυνεύει η δημοκρατία στη χώρα μας. Ούτε το Σύνταγμα ήταν η αιτία που χρεοκόπησε η χώρα. Χρεοκόπησε γιατί το πολιτικό προσωπικό και ο δημόσιος λόγος δεν μπόρεσαν να την εκσυγχρονίσουν και να διαπαιδαγωγήσουν τον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση προχωρούσε με ρυθμό βάδην και η αντιπολίτευση φώναξε όχι βάδην, τροχάδην».

«Αν θέλουμε να περιβάλουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος με την πρέπουσα ιστορική διάσταση πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτή η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες του λαού», υπογράμμισε ο κ. Τασούλας ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για εμπαιγμό όταν μιλά για συναίνεση.

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην επιστολή που απέστειλε σε πολιτικούς αρχηγούς και “νομίζοντες” πολιτικούς αρχηγούς, γράφει ότι αυτή η αναθεώρηση πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία συναίνεσης, πολιτικής και κοινωνικής. Να μην πέσει όμηρος του βραχέως πολιτικού χρόνου.

Προφανώς εμπαίζει τους πάντες. Η σημασία της έναρξης της αναθεώρησης του Συντάγματος για εμάς δεν είναι να μετατρέψουμε το Σύνταγμα σε απρόσφορη απόπειρα και να το χρησιμοποιήσουμε για καθαρά προεκλογική σκοπιμότητα. Να αποτελέσει δηλαδή στην ουσία μηχανισμό που θα κάψει, λόγω προθεσμιών βάσει του άρθρου 110, την ουσιαστική αναθεώρηση που χρειάζεται η χώρα για τα επόμενα 10 χρόνια, επαναλαμβάνοντας τις επιπτώσεις της αναιμικής αναθεώρησης του 2008», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αν το Σύνταγμα νομίζουμε ότι είναι μαγικό, δεν είναι. Και δεν θα λύσει τα προβλήματα όπως φαντάζονται αυτοί που θεωρούν ότι μπορεί να καθιερωθεί Σύνταγμα ευτυχίας και οικονομικής ευμάρειας. Την οικονομική ευμάρεια θα την κάνει η οικονομική πρόοδος και η ανάπτυξη, γι’ αυτό προτείνουμε βάθεμα της αποτελεσματικότητας του κράτους, της διοίκησης, της κοινωνικής δικαιοσύνης», τόνισε ο κ. Τασούλας.

«Μη γελιέστε. Το Σύνταγμα δεν θα σας σώσει αλλά θα βοηθήσει μια αποφασιστική κυβέρνηση να λύσει τους γόρδιους δεσμούς που έχει η χώρα. Για να μην πιστεύουμε ότι υπάρχουν μαγικά Συντάγματα εμείς λέμε ότι με μια αποφασιστική κυβέρνηση, αυτήν που θα εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός μετά τις εκλογές, δεν θα αργήσει να έρθει η ώρα που η Ελλάδα θα συμβαδίσει στην ανάπτυξη, στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο, αποφασιστικά και θεσμικά», κατέληξε ο κ. Τασούλας.

ΔΗΣΥ: Συμφωνούμε με την αλλαγή του άρθρου 86 περί ποινικής ευθύνης υπουργών

«Η αναθεώρηση θα έχει νόημα, θα εκκοινωνιστεί με ενδιαφέρον από τον πολίτη, μόνον αν στραφεί γύρω από τα θέματά του όπως τα αντιμετωπίζει ως οικονομικός ενεργός πολίτης, ως πολίτης που ενδιαφέρεται για τα κοινά και την πολιτική, ως διοικούμενος που ταλαιπωρείται και γενικά με όλες τις διαστάσεις που έχει στην Ελλάδα εν έτει 2018», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, δίνοντας την αιχμή της αναθεωρητικής γραμμής της ΔΗΣΥ.

«Ή θα είναι αυτός ο στόχος της αναθεώρησης ή θα γίνουν αναθεωρητικές προσπάθειες σε ώτα μη ακουόντων. Κι αυτά θα είναι τα ώτα των πολιτών και θα πρέπει να καταλάβουν κι είναι χρέος δικό μας αυτό, ό,τι αφορά τους ίδιους και όχι το πολιτικό σύστημα που θέλει να λύσει εσωτερικά του θέματα», σημείωσε.

Ο κ. Λοβέρδος απευθύνθηκε στο Σώμα τονίζοντας πως αυτήν την ώρα η Βουλή έχει δύο εκδοχές ή να αναλωθεί σε ζητήματα και διευθετήσεις που αφορούν κόμματα και εκλογές, «η οποία θα πάει άπατη σε ό,τι αφορά στη σχέση μας με τον πολίτη» ή «θα μετατοπίσει το κέντρο ενδιαφέροντας αυτού του διαβήματος στον άνθρωπο και τον πολίτη. Αλλιώς θα χάσουμε μια ακόμη ευκαιρία».

Με αιχμή το ύψιστο αγαθό της ανθρώπινης ζωής που προστατεύει το σύστημα των συνταγματικών δικαιωμάτων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν όλα τα κόμματα που θα καθίσουν στο ίδια έδρανα της συνταγματικής αναθεώρησης κοινό αξιακό κώδικα και καταλόγισε στο κυβερνών κόμμα ότι αντιλαμβάνεται την ανθρώπινη ζωή με «δύο όψεις, δύο δεδομένα και διπλά στάνταρντ». «Το ότι θα καθίσουμε στα ίδια έδρανα στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος δεν σημαίνει ότι μετέχουμε σε προσεγγίσεις, διαδικασίες και τελικώς απόψεις κοινές για την ποιότητα των θεσμών», πρόσθεσε.

Επί της ουσίας των προτάσεων για την αναθεώρηση, ο κ. Λοβέρδος επισήμανε ότι ο πολίτης ενδιαφέρεται για το αγαθό της πολιτικής σταθερότητας και πρέπει «να βρούμε την κατάλληλη λύση, ούτως ώστε ο τετραετής πολιτικός συνταγματικός κύκλος να είναι μία συνταγματική κυριολεξία κι όχι ο κανόνας να είναι οι πρόωρες χάριν δήθεν εθνικού θέματος». Πρότεινε, δε, να αξιοποιηθεί ο κανόνας της αυξημένης πλειοψηφίας για δημιουργία σταθερότητας στις επενδύσεις όπως και το να εξετάζεται κάθε ένσταση αντισυνταγματικότητας απευθείας από τις Ολομέλειες των δικαστηρίων. Δήλωσε την κατηγορηματική διαφωνία του και ζήτησε να αποσυρθεί η πρόταση για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας πως αυτή καθιστά τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα, παράγοντα πολιτικής ανωμαλίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, με αιχμή την πρόταση για τα δημοψηφίσματα, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να μιλάει η πλειοψηφία για δημοψηφίσματα, όταν είναι αυτή που διεξήγαγε ένα παράνομο δημοψήφισμα και επιπλέον δεν εφάρμοσε και το αποτέλεσμά του.

Επίσης, καταλόγισε στο κυβερνών κόμμα πως δεν συμπεριέλαβε στο άρθρο 16 παρ. 2 και στην αποστολή του κράτους την καλλιέργεια θρησκευτικής συνείδησης. Σημείωσε, δε, ότι η ρύθμιση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα «περάσει» και απευθυνόμενος προς την κυβερνητική πλειοψηφία τόνισε: «Δεν αποφεύγεται μία λύση που τη ζητούν η κοινωνία και τα ίδια τα πράγματα».

Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι το κόμμα του συμφωνεί με την αλλαγή του άρθρου 86 περί ποινικής ευθύνης υπουργών, ενώ μέμφθηκε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι το 2016 δεν υπέγραψαν αντίστοιχη πρόταση που κατέθεσαν ο ίδιος, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης και ορισμένοι ακόμη βουλευτές.

Τέλος, επισήμανε ότι είναι απολύτως απαραίτητες οι παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση και τους ΟΤΑ.

Ναι στα μη κρατικά πανεπιστήμια λένε οι ΑΝΕΛ

Έμφαση στις προτάσεις του κόμματός του τις οποίες παρουσίασε αναλυτικά, έδωσε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης, κάνοντας λόγο για αναγκαίες και επιβεβλημένες αλλαγές στο Σύνταγμα, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη λήψη απόφασης για την προθεσμία παράδοσης της έκθεσης της Επιτροπής Αναθεώρησης.

Σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Κατσίκης, οι ΑΝΕΛ προτείνουν μεταξύ άλλων:

- Ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

- Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του χωρίς όμως το πολίτευμά μας να μετατραπεί σε προεδρευομένη δημοκρατία.

- Δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες ομογενείς.

- Τροποποίηση του άρθρου 86 για ποινική ευθύνη υπουργών ώστε να λογοδοτούν στη δικαιοσύνη χωρίς καμία ανάμειξη της Βουλής.

-Τροποποίηση του άρθρου για την ελευθερία του Τύπου με την πρόβλεψη δημοσιοποίησης από τα ίδια τα ΜΜΕ της σύνθεσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, της οικονομικής κατάστασης και των μέσων χρηματοδότησής τους.

«Καταθέσαμε τις προτάσεις μας με γνώμονα τις γραμμές του κόμματός μας και θα τις στηρίξουμε στην Επιτροπή Αναθεώρησης», τόνισε κλείνοντας ο κ. Κατσίκης.

ΚΚΕ: Να αλλάξει το άρθρο 48 και ο αντιδραστικός νόμος περί κατάστασης πολιορκίας, στα άρθρα 28 και 80

«Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει προοδευτικό, συμμετοχικό ή δημοκρατικό Σύνταγμα στο πλαίσιο της σημερινής εξουσίας», ανέφερε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. «Πραγματικά κυρίαρχος μπορεί να γίνει ο λαός όταν θα έχει στην ιδιοκτησία του τον πλούτο που παράγει, και σε αυτό το πλαίσιο μιας νέας κοινωνικής οργάνωσης μπορεί να υπάρξουν λαογέννητοι θεσμοί διακυβέρνησης, εξουσίας» πρόσθεσε.

Το ΚΚΕ παλεύει να διευρυνθούν τα λαϊκά δημοκρατικά δικαιώματα, δήλωσε ο κ. Γκιόκας και θύμισε ότι το ΚΚΕ θέλει αλλαγές στο Σύνταγμα, όπως να προστατευθεί το δικαίωμα στην απεργία ή να καταργηθούν οι τρομονόμοι και άλλες τέτοιες διατάξεις που απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Αυτούς τους στόχους προωθούμε με την καθημερινή μας πάλη γιατί ο αγώνας του λαού και όχι της δήθεν αλλαγής, από τα πάνω, είναι ο παράγοντας που μπορεί να κατοχυρώσει αυτά τα δικαιώματα. Θα συμμετέχουμε στη διαδικασία αναθεώρησης και προβάλλουμε την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στο Σύνταγμα, όπως το άρθρο 48 και ο αντιδραστικός νόμος περί κατάστασης πολιορκίας, στα άρθρα 28 και 80 που αφορούν την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε διακρατικές συμμαχίες και ερμηνεύουν το Σύνταγμα υπό το πρίσμα του ευρωενωσιακού δικαίου, στο άρθρο 27 που αφορά την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, των βάσεων στην Ελλάδα, στο άρθρο 107 που αφορά στην προστασία του ξένου και του εφοπλιστικού κεφαλαίου», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο κ. Γκιόκας τόνισε ότι δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που ξεκινάει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. «Με τις προηγούμενες αναθεωρήσεις προχώρησαν αλλαγές που αφορούσαν το πεδίο της οικονομίας, σήμερα στόχος της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει γίνει ο καλύτερος σύμμαχος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι η δημιουργία συνθηκών πολιτικής σταθερότητας, η διευκόλυνση της συνέχειας των κυβερνήσεων και η αποτροπή της πρόωρης λήξης της κοινοβουλευτικής περιόδου», επισήμανε και παρατήρησε: «Το κέντρο βάρους της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κυβερνητική πολιτική σταθερότητα, η κυβερνητική πολιτική συνέχεια, δηλαδή να μη διαταραχθεί η άσκηση της κυρίαρχης πολιτικής».

«Θέλετε μια σειρά προσαρμογές στον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, διότι οι συνθήκες σήμερα δεν επιτρέπουν συγκρότηση σταθερών μονοκομματικών κυβερνήσεων, όπως γινόταν στο παρελθόν, εξ ου και η σύμπτωσή σας με τη ΝΔ, ιδίως στο κομμάτι της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο κ. Γκιόκας και συμπλήρωσε: «Στόχος είναι, επίσης, να ανακτηθεί η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, να αναστηλωθεί το κύρος του πολιτικού συστήματος, που έχει κλονιστεί στα μάτια του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα λόγω της κρίσης και των μέτρων και λόγω της ασυνέπειας λόγων και έργων».

Ο κ. Γκιόκας υποστήριξε ότι στόχος είναι και να στηθεί διπολικός καυγάς με τα συνθήματα για την εμβάθυνση της δημοκρατίας, τα κοινωνικά δικαιώματα, με τη δήθεν αντι-νεοφιλελεύθερη ατζέντα, «αλλά είναι θράσος να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για δημοκρατία και κοινωνική προστασία, τη στιγμή που ήταν η πολιτική δύναμη που, ενώ έκανε δημοψήφισμα το 2015, στη συνέχεια υλοποίησε ένα σωρό μέτρα και ΠΝΠ και κατεπείγοντα νομοσχέδια».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε και την πρόταση για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «περνάει ένας επιχειρηματικός εναγκαλισμός, μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας. Σε αυτό μπαίνουν αμφισβητούμενες εκτάσεις και νομιμοποιούνται οι κατά καιρούς διεκδικήσεις της Εκκλησίας».

Για την απλή αναλογική, ο κ. Γκιόκας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «τη φέρνει κολοβή, αφού δίνει δυνατότητα διανομής του 10% των εδρών, δηλαδή 30 έδρες, όχι με αναλογικό τρόπο αλλά ως μπόνους στο εκάστοτε πρώτο κόμμα».

Ένωση Κεντρώων: Κατ' επίφαση αναθεώρηση

«Μελετώντας τους τέσσερις άξονες της προτεινόμενης συνταγματικής αναθεώρησης γίνεται εύκολα αντιληπτή η προσπάθεια της κυβέρνησης να προβεί σε μία κατ' επίφαση αναθεώρηση και όχι σε ριζικές αλλαγές», ανέφερε ο ομιλητής της Ένωσης Κεντρώων, βουλευτής Σερρών Αναστάσιος Μεγαλομύστακας, στη Βουλή.

Ο κ. Μεγαλομύστακας τάχθηκε κατά της κατοχύρωσης της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, λέγοντας ότι επίσημη θρησκεία έχουν πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως η Κύπρος, η Δανία, η Αγγλία η Νορβηγία, η Μάλτα και η Γερμανία, που έχουν αναγνωρισμένες εκκλησίες, οι οποίες λειτουργούν ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. «Είναι προφανές ότι σε όλες αυτές τις χώρες που δεσμεύονται με τους σχετικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η προνομιακή σχέση κράτους-θρησκείας σε καμία περίπτωση δεν συγκρούεται με την πλήρη προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων», σημείωσε και πρόσθεσε: «Οι τροποποιήσεις που προτείνει η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνονται σε καμία κοινωνική ανάγκη αλλά σε μικροπολιτικά παιχνίδια. Αντίθετα, μία τέτοιου είδους κίνηση θα προκαλέσει διχασμό στην ελληνική κοινωνία και θα δημιουργήσει ρήγμα στην εθνική συνείδηση των Ελλήνων».

Ο βουλευτής τόνισε ότι «η αδυναμία του Κοινοβουλίου να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας φανερώνει μία πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων που είναι αγεφύρωτη, επομένως δεν υπάρχει δυνατότητα συνεννόησης, γεγονός που φυσιολογικά οδηγεί σε διάλυση της Βουλής. Επομένως, θέλουμε τη συνέχιση του υπάρχοντος καθεστώτος και να μην αποσυνδεθεί η διάλυση της Βουλής από την εκλογή του Προέδρου, καθώς μόνο έτσι θα μπορεί να λειτουργεί και σωστά».

«Σε κάθε περίπτωση, προσφυγή για εκλογή Προέδρου στον ελληνικό λαό δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτή από εμάς, αφού παραγνωρίζει την ιδιότητα του εκλογικού Σώματος ως του ανώτατου οργάνου του δημοκρατικού μας πολιτεύματος», συμπλήρωσε.

Ως προς το άρθρο 37 και συγκεκριμένα την παράγραφο 2, σύμφωνα με την οποία προτείνεται ο πρωθυπουργός να είναι εν ενεργεία βουλευτής, ο κ. Μεγαλομύστακας επισήμανε ότι η Ένωση Κεντρώων δεν το αποδέχεται, καθώς έχουν μιλήσει για οικουμενικές κυβερνήσεις που θα αποτελούνται από τεχνοκράτες. Όπως υποστήριξε, η διάταξη για τα δημοψηφίσματα δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πρόθεση να δώσει στον λαό τη δύναμη να αποφασίζει για πολύ σημαντικά θέματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ένωση Κεντρώων ζητά την απλή ανόθευτη αναλογική με την κατάργηση του bonus, και είναι σύμφωνη με την καθιέρωση προσωρινού κωλύματος εκλογιμότητας σε όσους έχουν διατελέσει βουλευτές σε τρεις διαδοχικές βουλευτικές περιόδους, «και μάλιστα θα θέλαμε αναδρομική ισχύ».

Τέλος, αναφερόμενος στις προτάσεις που θα καταθέσει η Ένωση Κεντρώων για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Μεγαλομύστακας σημείωσε ότι προτείνει «την ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου, τη μείωση του αριθμού των βουλευτών στους 150 και την υποχρεωτική συμμετοχή εισαγγελέα Εφετών σε όλες τις αναθέσεις συμβάσεων δημοσίων έργων και προμηθειών που υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ». «Επίσης, ζητούμε να αλλάξει άμεσα το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών και πρέπει να υπάρξει δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων», υπογράμμισε.

Ποτάμι: Να μην πάει χαμένη η ευκαιρία

Να μην πάει χαμένη η ευκαιρία που έχει αυτή η Βουλή και να προχωρήσουν οι πολιτικές δυνάμεις σε έναν ειλικρινή διάλογο, με ψυχραιμία και χωρίς περιχαρακώσεις στα ιδεολογικά χαρακώματά του στη διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση, κάλεσε από την Ολομέλεια ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι. Διότι, όπως είπε, αν αποτύχουμε να συνεννοηθούμε, τότε ας συνεννοηθούμε ότι θα αποτύχουμε.

«Μία γενναία αναθεώρηση θα έπρεπε να κατοχυρώνει την Ελλάδα ως ένα σύγχρονο κοσμικό ευρωπαϊκό κράτος, του οποίου η οικονομία θα απελευθερωνόταν από τα ασφυκτικά δεσμά του κρατισμού», ανέφερε ο ομιλητής του Ποταμού, σημειώνοντας ότι υπάρχουν αλλαγές σε διατάξεις του Συντάγματος που φαίνεται να είναι υπερώριμες και από την έως τώρα συζήτηση διαφαίνεται ότι υπάρχει μία κάποια συναίνεση σ' αυτές, όπως είναι οι διατάξεις για τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων, το άρθρο 86 για την ευθύνη των υπουργών ή το άρθρο 62 για τη βουλευτική ασυλία. Επίσης, ο κ. Μαυρώτας υποστήριξε ότι είναι κοινός τόπος η διαπίστωση για την ανάγκη σταθερότητας του εκλογικού κύκλου και η αποσύνδεσή του από την προεδρική εκλογή.

Όπως τόνισε, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ βάζει και αρκετά θέματα άμεσης συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, όπως δημοψηφίσματα, εκλογή Προέδρου, απλή αναλογική, ωστόσο διερωτήθηκε -παρότι ακούγεται καλά το να μιλήσει ο λαός- «είμαστε σίγουροι ότι θα εφαρμοστεί και καλά»; «Δυστυχώς, το έχουμε ζήσει αυτό και στο δημοψήφισμα του 2015 και στο Brexit και στα δημοψηφίσματα στην Καταλονία» έφερε ως παράδειγμα. Ο κ. Μαυρώτας ενημέρωσε το Σώμα ότι υπάρχουν θέματα στα οποία το Ποτάμι στηρίζει τη συγκεκριμένη πρόταση, όπως είναι οι διακριτοί ρόλοι Κράτους-Εκκλησίας, έθεσε, όμως, το ερώτημα πώς -για παράδειγμα- νοούνται οι διακριτοί ρόλοι ή η θρησκευτική ουδετερότητα, όταν η κρατική παιδεία έχει ως σκοπό να αναπτύσσει και τη θρησκευτική συνείδηση, με βάση το σημερινό άρθρο 16, παράγραφος 2; «Ένα άρθρο που, δυστυχώς, δεν το βλέπουμε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτιόμαστε: Δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ τους διακριτούς ρόλους ή τους προσπερνάει, προκειμένου να μην αναθεωρηθεί το άρθρο "ταμπού", το άρθρο 16, που απαγορεύει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων;», επισήμανε.

«Σήμερα, αντί να συζητάμε για τις προδιαγραφές που θα έπρεπε να έχουν τα μη κρατικά πανεπιστήμια, συζητάμε ακόμα για το αν θα πρέπει να δημιουργηθούν. Ας μιλήσουμε, λοιπόν, ως ένα πρώτο βήμα για μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Να βάλουμε, επίσης, στον νόμο ότι υποχρεωτικά, για παράδειγμα, το 10% έως 20% των φοιτητών θα είναι με υποτροφίες, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν σε αυτά και ανεξάρτητα εισοδήματος, με βάση μόνο τις επιδόσεις τους. Να πούμε, επίσης, ότι θα αξιολογούνται και θα πιστοποιούνται, όπως και τα δημόσια, με βάση δηλαδή μία δημόσια ανεξάρτητα αρχή όπως την ΑΔΙΠ, την οποία την έχετε απαξιώσει το τελευταίο διάστημα» πρότεινε ο κ. Μαυρωτάς.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του Ποταμιού για τη συνταγματική αναθεώρηση, μίλησε για ευέλικτη διαδικασία αναθεώρησης, όχι όμως πρόχειρη, του άρθρου 110. Όπως υπογράμμισε, πρέπει να κατοχυρωθεί συνταγματικά η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στον τόπο διαμονής τους. Επίσης, σημείωσε ότι πρέπει να εισαχθούν στο Σύνταγμα στοιχεία για την κλιματική αλλαγή, τη βιοποικιλότητα, τα ζώα, τον σεβασμό στο περιβάλλον γενικότερα.

Τέλος, ο κ. Μαυρωτάς υποστήριξε ότι πρέπει να επιδιωχθούν συναινέσεις όχι μόνο ως προς τον κατάλογο των άρθρων που θα αναθεωρηθούν, αλλά και ως προς την κατεύθυνση της αναθεώρησής τους, και κατέληξε: «Αν δεν σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και εντάξουμε την όλη διαδικασία στο μικροπολιτικό παιχνίδι, έχουμε χάσει. Θα μετρηθούμε όλοι μας με την ευθύνη. Αν δώσουμε ιδεολογικό και όχι ορθολογικό χαρακτήρα στη συζήτηση, τότε θα υψώσουμε τείχη. Εάν η συζήτηση γίνει για να τονίσουμε τις διαφορές μας και όχι για να τις λειάνουμε, θα συγκρουστούμε άγονα. Εάν η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση γίνει με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές και όχι στις επόμενες γενιές, θα οπισθοχωρήσουμε. Αν την βάλουμε στην προεκλογική κοκορομαχία, θα αποτύχουμε».

Ευ. Βενιζέλος: Πρόταση «συνταγματικού λαϊκισμού» η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση

«Κουτί της Πανδώρας» και πρόταση «συνταγματικού λαϊκισμού» χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και δήλωσε πως σε αυτήν τη Βουλή ούτε μία διάταξη δεν πρέπει να λάβει περισσότερες από 179 ψήφους, προκειμένου, στην επόμενη, την αναθεωρητική, να απαιτεί την πλειοψηφία των 180 ψήφων. Μόνο με αυτόν τον τρόπο -όπως είπε- η επόμενη θα είναι μία Βουλή αναθεωρητικής υπευθυνότητας και συναινέσεων.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο κλίμα, μέσα στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ εκκινεί τη διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, «ένα κλίμα όξυνσης και πόλωσης»: «Σήμερα ξεκινάει η διαδικασία της συναινετικής, υποτίθεται, αναθεώρησης και πληροφορούμαστε ότι διενεργείται έρευνα στους λογαριασμούς του Κώστα Σημίτη. Δηλαδή, κάποιοι θέλουν να αμαυρώσουν το εμβληματικό πρόσωπο του ευρωπαϊκού κεκτημένου της χώρας. Ματαιοπονούν! Αλλά εκτίθενται και εκθέτουν τη δικαιοσύνη».

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί πως το Σύνταγμα θα αλλάξει με την ύπαρξη μεταπλειοψηφικών εγγυήσεων.

«Έχει σημασία, με τη διαδικασία της αναθεώρησης, να μην τεθεί υπό διακινδύνευση ο αυστηρός χαρακτήρας του Συντάγματος και το συνταγματικό κεκτημένο. Να μην αλλοιωθούν οι θεσμικές ισορροπίες του Συντάγματος, που δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δεξιό, ούτε προοδευτικό ούτε συντηρητικό. Είναι ένα Σύνταγμα εθνικό, ευρύχωρο, που είναι έτοιμο να υποδεχθεί και να ρυθμίσει όλες τις δημοκρατικές επιλογές του ελληνικού λαού, εφόσον κινούνται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αντιπροσωπευτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος. Όπως επισήμανε, αυτό θα διασφαλιστεί μόνο με την ύπαρξη μεταπλειοψηφικών εγγυήσεων που κυριαρχούν στη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος. Όπως, άλλωστε, θύμισε, η αναθεώρηση απαιτεί συναίνεση και στις δύο φάσεις της διαδικασίας, και μάλιστα στις εκλογές που μεσολαβούν από τη μία Βουλή στην άλλη, ο λαός αποφαίνεται.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι το Σύνταγμα επιτρέπει την εναλλαγή πλειοψηφιών (151 και 180 ψήφοι) για να προσθέσει ότι αν πάμε σε έναν «συνταγματικό λαϊκισμό» τότε δεν πρέπει ούτε μία διάταξη να πάρει 180 ψήφους, ώστε να απαιτήσει αυξημένη πλειοψηφία στην επόμενη, την αναθεωρητική Βουλή. «Μην ξεχνάμε ότι η συγκυρία είναι άκρως επιβαρυμένη. Δεν έχουμε ένα συναινετικό κλίμα. Έχουμε όξυνση, πόλωση, εντάσεις, χειραγώγηση, έχουμε τεράστια προβλήματα αντοχής του τραπεζικού συστήματος, έχουμε μπροστά μας τις συνέπειες του υπερπλοενάσματος και άρα της υπερφορολόγησης που έχει διαλύσει τη μεσαία τάξη», υποστήριξε.

«Πρέπει να έχουμε συνείδηση πού βρισκόμαστε και πού πάμε και των προβλημάτων που μας αναμένουν. Η χώρα έζησε μακροχρόνια οικονομική κρίση. Ελήφθησαν και λαμβάνονται επώδυνα μέτρα. Η χώρα άντεξε. Και ένας από τους λόγους που άντεξε ήταν πως η χώρα έχει Σύνταγμα που ρύθμισε την αλλαγή του πολιτικού συστήματος, την αλλαγή των κοινοβουλευτικών συσχετισμών, την αλλαγή της κοινωνικής διαστρωμάτωσης. Το γεγονός ότι το Σύνταγμα άντεξε αυτές τις αλλαγές δείχνει την ποιότητά του. Πού λειτούργησε αρνητικά; Μόνο στην υποχρεωτική διάλυση της Βουλής τον Ιανουάριο του 2015», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος. Όπως συμπλήρωσε, τα χρόνια της κρίσης απέδειξαν πως χρειάζονται συνταγματικοί κανόνες δημοσιονομικής επίγνωσης και να κρούεται κώδωνας κινδύνου δημοσιονομικής εκτροπής και αυτός πρέπει να είναι ένας σαφής συνταγματικός κανόνας. Ακόμη, σημείωσε ότι πρέπει να κατοχυρωθεί συνταγματικά η ανεξαρτησία της ΤτΕ.

«Είναι σημαντικό να μη γίνουν λανθασμένες κινήσεις τώρα που ανοίγει το κουτί της Πανδώρας, της αναθεώρησης, που θα υποβαθμίσουν το επίπεδο της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Δυστυχώς, οι πιθανότητες να γίνουν λάθη είναι μεγαλύτερες από να γίνουν βελτιώσεις στο συνταγματικό κείμενο, λόγω της συγκυρίας που θα βαίνει επιδεινούμενο. Γι' αυτό το θεμελιώδες είναι να προστατεύσουμε το Σύνταγμα, τη Δημοκρατία, τους θεσμούς και την ομαλή πορεία του τόπου, σεβόμενοι τον αυστηρό χαρακτήρα του Συντάγματος. Καμία διάταξη δεν πρέπει να διαπιστωθεί ότι είναι αναθεωρητέα με πλειοψηφία που υπερβαίνει τις 179 ψήφους. Πρέπει η επόμενη Βουλή να είναι Βουλή αναγκαστικής αναθεωρητικής υπευθυνότητας και συναίνεσης», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ν. Νικολόπουλος: Να διατηρηθούν τα άρθρα 3 και 13 του Συντάγματος

«Στις ιδιαιτερότητες του έθνους και στην επίγνωση της εθνικής μας ταυτότητας», εστίασε στην ομιλία του στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος. Η συνταγματική αναθεώρηση «θα πρέπει να λάβει χώρα λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων του έθνους μας, επομένως να μην συνιστά μια απλή αναπαραγωγή ξένων συστημάτων όσον αφορά τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους». Και τούτο δεν μπορεί να γίνει παρά πατώντας σε δύο στέρεες βάσεις: Στη μακραίωνη παράδοση του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας και στο γκρέμισμα των τειχών που έχουν ορθωθεί μεταξύ του λαού και των φορέων άσκησης εξουσίας, οι οποίοι παρουσιάζονται ως τεχνικοί και ουδέτεροι», υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος υπεραμύνθηκε της διατήρησης των άρθρων 3 και 13 του Συντάγματος. Σημειώνοντας ότι η ανεξιθρησκεία και ο σεβασμός όλων των θρησκειών έχουν την απόλυτη συνταγματική κατοχύρωση «με τη δημοκρατική αρχή, το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την αρχή της ισότητας, την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και από την αρχή της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης» εκτιμά ότι το άρθρο 3 και το προοίμιο του Συντάγματος «έχουν συμβολικό χαρακτήρα, η εμβέλεια των οποίων διασφαλίζει τη συλλογική δεσμευτικότητα επικουρούμενη από μορφές έκφρασης και τελετουργικές πρακτικές» και τονίζει: «Κρίνουμε κατά ταύτα ότι το Σύνταγμα εν προκειμένω στις προαναφερόμενες διατάξεις ενσωματώνει τη συλλογική σοφία του έθνους μας και δε χρήζει καμίας αναθεώρησης».

Αναφορικά, με την καταβολή της επιδότησης από το Κράτος στην Εκκλησία, ο Νίκος Νικολόπουλος είπε ότι είναι κρίσιμη η κατοχύρωση των συμφερόντων της Εκκλησίας, και τόνισε ότι θα πρέπει να κατοχυρωθεί η καταβολή του ποσού της προβλεπόμενης επιδότησης υπό την αυξημένη τυπική ισχύ που επιφυλάσσει μια συνταγματική διάταξη. «Κρίνουμε ότι ο όρος που προβλέπει ότι οι δεσμεύσεις των μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της εξασφαλίζει ανισομερώς το κράτος, εφόσον η εκκλησία δεν είναι ικανή να θεσπίζει κανόνες δικαίου, όπως μπορούν να κάνουν οι εναλλασσόμενες κυβερνητικές πλειοψηφίες», προσέθεσε.

Τέλος, σε σχέση με την πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 21 για την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας χάριν επέκτασης του κοινωνικού κράτους, ο Νίκος Νικολόπουλος είπε πως είναι καταρχάς σύμφωνος με την πρόταση, ωστόσο επισήμανε ότι δεν θα συναινέσει «στην απαλοιφή του χαρακτηρισμού της οικογένειας ως "θεμελίου της προαγωγής και της συντήρησης του έθνους" και τούτο διότι η δομή της οικογένειας συνδέεται με τη μορφή των ευρύτερων, θεμελιακών θεσμών της κοινωνίας».

Αλ. Παπαρήγα: Το αστικό Σύνταγμα επιδέχεται μόνο ορισμένες αλλαγές

«Το αστικό Σύνταγμα επιδέχεται ορισμένες αλλαγές, αλλά όχι εκείνη που θίγει τα ιερά και τα όσια της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας», τόνισε στην ομιλία της στη Βουλή, η βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Αναφέροντας ότι το ΚΚΕ θα παλέψει για να προστατευθούν ορισμένα λαϊκά δικαιώματα, πρόσθεσε πως «δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι αυτό το Σύνταγμα μπορεί να χωρέσει από τον μεγαλύτερο αυταρχισμό ως το μεγαλύτερο ξεγέλασμα του λαού».

Σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει «ισότητα των πολιτών» σε μια ταξική κοινωνία, ανέφερε υπό μορφή ρητορικού ερωτήματος αν «ο λαός έχει δικαίωμα να ανατρέψει το Σύνταγμα και να επιβάλλει ένα άλλο» όπου αντί για καπιταλιστική ιδιοκτησία να υπάρχει κοινωνική ιδιοκτησία και αντί της «αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας» ο εργατικός έλεγχος;

«Όχι δεν μπορεί, γιατί σε αυτό το Σύνταγμα δίπλα στην απατηλή "ισότητα των πολιτών" υπάρχουν και οι διατάξεις για την εθνική ασφάλεια και την δημόσια ασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, στη συνέχεια, ότι βάσει των διατάξεων του Συντάγματος ο λαός «μπορεί να επέμβει μόνο όταν απειλούνται τα συμφέροντα της αστικής τάξης».

Αναφέρθηκε στο άρθρο 23 που θέτει περιορισμούς στο δικαίωμα άσκησης της απεργίας, στο άρθρο 28 που επιτρέπει την υιοθέτηση διεθνών συμβάσεων με ισχύ μεγαλύτερη από εκείνη του Συντάγματος καθώς και στο άρθρο 48 περί «καταστάσεως πολιορκίας».

Ειδικά για το άρθρο 28 επισήμανε ότι η ουσία βρίσκεται στο ότι αποτελεί τον ομφάλιο λώρο που επιτρέπει την υπερίσχυση των διεθνών συμβάσεων. Αφ' ης στιγμής υπάρχει αυτό «η ενισχυμένη πλειοψηφία στη Βουλή», για την απαραίτητη επικύρωση μπορεί να βρεθεί, τόνισε η κ. Παπαρήγα.

Η Α. Παπαρήγα είπε επίσης ότι στόχος της συνταγματικής αναθεώρησης είναι η εξασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης της αντιλαϊκής πολιτικής, προσθέτοντας ο λαός να φοβάται την «πολιτική σταθερότητα» καθώς αυτή δεν περιλαμβάνει μόνο την «κυβερνητική σταθερότητα», αλλά και τους μηχανισμούς του αστικού κράτους για την επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Τόνισε ότι ο λαός έχει κάθε συμφέρον με το κίνημά του να επιβάλλει «ρωγμές» σε αυτή τη σταθερότητα αν θέλει να αποσπάσει ορισμένες κατακτήσεις και να ανοίξει ένα διαφορετικό δρόμο.

Ανέφερε ακόμα ότι το άρθρο 27 του Συντάγματος παραβιάστηκε με την διέλευση ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων για την επέμβαση στην Γιουγκοσλαβία, υπενθυμίζοντας ότι τότε μόνο το ΚΚΕ είχε αντιταχθεί, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «στρογγύλευε» τη θέση του, και άλλες πολιτικές δυνάμεις τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ της επέμβασης.

Η Α. Παπαρήγα, απευθυνόμενη στην ΝΔ, υπενθύμισε ότι το '74 και το '75 «χάιδευε τους αναθεωρητές» κάνοντας και υποδείξεις στο ΚΚΕ για «σύγχρονη αριστερά» και τώρα δήθεν τους «πολεμά» κάνοντας, στην ουσία, «αντικομμουνισμό με προοπτική να τσακίσετε το κίνημα που ο ένας πολεμά με τον αναθεωρητισμό και ο άλλος με άλλα μέσα».

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την αναθεώρηση του συντάγματος

Την απόφαση να παραδώσει η επιτροπή για την αναθεώρηση του συντάγματος την έκθεσή της στην ολομέλεια στις 15 Ιανουαρίου του 2019, έλαβε απόψε η Βουλή κατά πλειοψηφία.

Mε τον χρονικό ορίζοντα των δύο μηνών εργασιών της επιτροπής εξέφρασαν τη διαφωνία τους η ΝΔ, η ΔΗΣΥ, το Ποτάμι και το ΚΚΕ και ζήτησαν την παράταση των εργασιών της.

Η δεκάωρη συνεδρίαση της ολομέλειας για τη συνταγματική αναθεώρηση, ολοκληρώθηκε με την ομιλία του υπουργού Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου και την ψηφοφορία για τον καθορισμό της προθεσμίας υποβολής της έκθεσης της επιτροπής.

Αύριο, η ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή θα εκλέξει το προεδρείο της προκειμένου να αρχίσει άμεσα τις εργασίες της. 

Ακολουθούν τα σημαντικότερα σημεία από τις τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων και των εισηγητών τους. 

Aλ. Τσίπρας: Με την πρόταση, αφουγκραζόμαστε τη λαϊκή προσδοκία και απαίτηση

Σήμερα η διαδικασία της αναθεώρησης του συντάγματος παίρνει ακόμη ευρύτερο περιεχόμενο και αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, διότι έρχεται τη στιγμή που κάνουμε τα πρώτα μας βήματα μετά την ολοκλήρωση της μνημονιακής περιόδου, σημείωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στην Ολομέλεια στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Η ολοκλήρωση της μνημονιακής περιόδου και η εκκίνηση της συνταγματικής αναθεώρησης συμπίπτουν χρονικά από επιλογή. Διότι σήμερα πλέον εκτός από την υποχρέωση έχουμε και την δυνατότητα να σκεφτούμε πάνω στην εμπειρία της χρεοκοπίας, της κρίσης αλλά και της διαχείρισης της. Να στοχαστούμε πάνω στις θεσμικές αιτίες τους, γιατί βεβαίως υπάρχουν και άλλες μη θεσμικές αιτίες, να αντλήσουμε από την εμπειρία μας και να εξάγουμε αναγκαία διδάγματα».

«Η κατάσταση του κράτους δεν ήταν ανεπάρκεια αλλά πολιτική επιλογή. Το οργανωτικό και διοικητικό χάος αποτέλεσε από μόνο του μια τεχνολογία εξουσίας. Ήταν η προϋπόθεση για την αναπαραγωγή σχέσεων εξάρτησης των πολιτών από το πολιτικό προσωπικό, τη δημιουργία, τη συντήρηση και τη συγκάλυψη εστιών διαφθοράς από τη βάση μέχρι τις κορυφές του διοικητικού μηχανισμού, την ανοχή στη γενικευμένη φοροδιαφυγή που λειτούργησε ως καταλύτης για την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, την αποδοχή του δηλαδή από τα μεσαία στρώματα ως της δικής τους ιδεολογίας», επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Έχω τη πεποίθηση ότι μια από τις θετικές παρακαταθήκες της κρίσης ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών όχι μόνο εναντίον των πολιτικών της λιτότητας αλλά και εναντίον ενός πολιτικού συστήματος που περιορίζει τη συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων, που υποτιμά το ρόλο και τη νοημοσύνη τους και εν τέλει εγκαθιδρύει ένα καθεστώς αδιαφάνειας για κρίσιμες επιλογές», προσέθεσε και τόνισε:

«Η πρόταση μας για την συνταγματική αναθεώρηση δεν κοιτάει μόνο προς τα μέσα αλλά λαμβάνει υπόψη τους μετασχηματισμούς του κράτους και των θεσμών αλλά και την ανάδυση πολλαπλών εθνικών, υπερεθνικών, δημόσιων και ιδιωτικών κέντρων εξουσίας που δεν ελέγχονται από το λαό, αλλά αντίθετα επιβάλλουν πολιτικές και οικονομικές επιλογές ασκώντας την πειθαρχική τους λειτουργία πάνω στον λαό και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του».

Επισημαίνοντας ότι η κρίση λειτούργησε αφυπνιστικά, έφερε στο προσκήνιο με ένταση λαϊκά αιτήματα για περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ισότητα, περισσότερη κοινωνική προστασία, αλλά και το αίτημα για τη ριζική μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους» και σημειώνοντας ότι «δεν έχουμε την φιλοδοξία να δημιουργήσουμε το τέλειο σύνταγμα, δεν θέλουμε να επιβάλουμε τις δικές μας προτάσεις», ο πρωθυπουργός τόνισε:

«Αναζητούμε συναινέσεις σε θέσεις και προτάσεις που θεωρούμε αναγκαίες για τους σκοπούς που θέλουμε να υπηρετήσουμε. Εκτιμώ ότι υπάρχουν αρκετοί σε αυτό το κοινοβούλιο που τους μοιράζονται. Εκτιμώ ότι είναι αρκετοί εκείνοι που συμφωνούν στην ανάγκη μας νέας αρχιτεκτονικής του πολιτεύματος που προτείνουμε σήμερα. Στην ανάγκη για ενίσχυση της πολιτικής σταθερότητας, του Κοινοβουλίου και των κυβερνήσεων με την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας αλλά και τον ταυτόχρονο εσωτερικό εξισορροπητικό μηχανισμό του αναλογικού εκλογικού συστήματος, αλλά και στην ανάγκη να αποσυνδεθεί η διαδικασία εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής».

«Καταθέτουμε μια πρόταση αναθεώρησης που έχει ως κύριο σκοπό της την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής, την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, την κατάργηση των προνομιακών θεσμών υπέρ της πολιτικής ελίτ, που αποφεύγει τον συνταγματικό μαξιμαλισμό και τον βολονταρισμό», προσέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός κάλεσε το Σώμα να στηρίξει τις προτάσεις για τα δημοψηφίσματα με λαϊκή πρωτοβουλία, το υποχρεωτικό δημοψήφισμα σε περίπτωση διεθνούς συμφωνίας που παραχωρεί κυριαρχικές αρμοδιότητες του κράτους σε διεθνή οργανισμό αλλά και την πρόταση για τη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.

Αναφερόμενος στις διατάξεις περί ευθύνης των υπουργών, σημείωσε ότι έρθει πλέον η ώρα για την τροποποίηση τους, «ώστε να καταργηθεί η σύντομη παραγραφή για τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και με τον τρόπο αυτό να εξισωθεί η ποινική μεταχείριση στο μέτρο που πρέπει με την ποινική μεταχείριση όλων των πολιτών». Και προσέθεσε πως επίσης είναι ώρα για την τροποποίηση των διατάξεων για τη βουλευτική ασυλία, «ώστε αυτή να καλύπτει επίσης αποκλειστικά τα αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση των καθηκόντων των βουλευτών», καθώς και «να προβλεφθεί όριο θητειών για τους βουλευτές ώστε να μην δημιουργούνται όροι συναλλαγής με το εκλογικό σώμα».

«Έχει έρθει ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους, γιατί το κράτος δεν θρησκεύει αλλά αποτελεί τον εγγυητή της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους τους πολίτες του, μιας αναφαίρετης και μη αναθεωρήσιμης ελευθερίας που παρέχει το σύνταγμά μας σε κάθε πολίτη», σημείωσε ο πρωθυπουργός στο τμήμα της ομιλίας του που αφορούσε τις σχέσεις πολιτείας - εκκλησίας.

«Αυτή η ρητή κατοχύρωση φρονώ» -συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας- «ότι δε θα βρει αντίθετη την εκκλησία που και εκείνη θέλει ένα σαφές περίγραμμα των σχέσεών της με το κράτος. Είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση του συντάγματος, ένα σημαντικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων εκκλησίας και κράτους, που δεν είναι ένα αποκλειστικά συνταγματικό θέμα, αλλά αφορά ένα δαιδαλώδες νομοθετικό και κανονιστικό πλέγμα το οποίο δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

«Αντίθετα προϋποθέτει διάλογο με σεβασμό και ειλικρίνεια. Προϋποθέτει καλή θέληση και μακρόχρονη κοινή εργασία. Αποδείχτηκε με την πρόσφατη πρόταση συμφωνίας που καταθέσαμε με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι όταν αυτές οι προϋποθέσεις καλύπτονται μπορούν να βρεθούν λύσεις ακόμη και στα πιο δισεπίλυτα προβλήματα. Λύσεις ταυτόχρονα συμβιβαστικές και προωθητικές», υπογράμμισε.

Κ. Μητσοτάκης:  Δεν θα επιτρέψουμε συριζοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης

Επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνεδρίαση της Βουλής για την συνταγματική αναθεώρηση λέγοντας χαρακτηριστικά «η ΝΔ δεν θα επιτρέψει να συριζοποιήσετε τη συνταγματική διαδικασία».

Υποστήριξε ότι «με τη συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Τσίπρας θέλει να μεταθέσει τη συζήτηση από τη ζοφερή πραγματικότητα και από τα σκάνδαλα που έχουν δημιουργηθεί επί των ημερών του» και προσέθεσε: «Έχετε γίνει ο καλύτερος εκπρόσωπος σκοτεινών συμφερόντων, όμως όσο πλησιάζει η ώρα των εκλογών τόσο περισσότερα στόματα θα ανοίγουν και τότε καλά ξεμπερδέματα κ. Τσίπρα». Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι δεν θέλετε μία μεγάλη και τολμηρή αναθεώρηση, αλλά μία περιορισμένη στα ελάχιστα που μπορούμε να συμφωνήσουμε, ώστε να ακυρώσετε για μία δεκαετία τις ευρύτερες αλλαγές.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα στα οποία μπορεί να υπάρξει συμφωνία, όπως οι διατάξεις για την ευθύνη των υπουργών και την ασυλία των βουλευτών. Θύμισε, ότι ήδη από το 2006 είχε αναλάβει πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του άρθρου 86.

Χαρακτήρισε επικίνδυνες προτάσεις τα δημοψηφίσματα ή τις ατελέσφορες επί εξάμηνο ψηφοφορίες για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας.

Ευθέως διαλυτική, είπε ότι είναι η πρόταση για συνταγματική καθιέρωση της απλής αναλογικής που θα οδηγήσει τη χώρα σε μόνιμη ακυβερνησία.

Για τις σχέσεις κράτους - εκκλησίας είπε ότι δεν χρειάζονται αναθεώρηση. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία κυβέρνησης- αρχιεπισκοπής λέγοντας ότι ο κ. Τσίπρας ακόμη και την εκκλησία την εργαλειοποιεί με ένα θέμα όπως το μισθολογικό των κληρικών και η περιουσία της εκκλησίας, σαν ένα διμερές παζάρι που ξεσηκώνει τους ιερείς και προκαλεί αντιδράσεις από το Πατριαρχείο.

«Στη δική μας χώρα η εκκλησία είναι υπόθεση ενός ολόκληρου λαού και γι' αυτό η ρύθμιση των σχέσεων δεν μπορεί να γίνει κρυφά από τον λαό και πολύ περισσότερο και με το λαό απέναντι», είπε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε «δεν δέχομαι καμία αλλαγή που δημιουργεί ανασφάλεια στους κληρικούς» και διαβεβαίωσε τους κληρικούς ότι «η κοροϊδία της κυβέρνησης δεν θα περάσει». Το άρθρο 3, είπε, που αφορά τις σχέσεις κράτους- Εκκλησίας δεν χρειάζεται καμία αναθεώρηση και σημείωσε ότι το κράτος δεν μπορεί να υποτιμά τη θρησκευτική πίστη του 95% του ελληνικού λαού.

Χαρακτήρισε συνολικά αναχρονιστικό και ιδεοληπτικό το κείμενος της πρότασης της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του συντάγματος και προσέθεσε ότι καταθέτει την πρότασή της ΝΔ για μία μεγάλη και τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση που αφορά 57 από τα 120 άρθρα του συντάγματος σε αντιδιαστολή με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά 23.

Ξεκαθάρισε ότι «εμείς θα συμμετάσχουμε κανονικά στη διαδικασία, θα είμαστε παρόντες παντού» και προσέθεσε πως «με αυτό το πνεύμα η ΝΔ προσέρχεται σαν υπεύθυνη δύναμη με τρεις αρχές»:

- Το νέο σύνταγμα να είναι λιτό, να εξασφαλίσει τη συνέχεια του κράτους και να θωρακίζει το κοινοβούλιο και τη δικαιοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι καθιερώνεται σταθερός τετραετής κύκλος, καταργείται η καταχρηστική επίκληση εθνικού θέματος για πρόκληση εκλογών, ενώ οι πρόωρες εκλογές θα αφορούν τον εναπομείναντα χρόνο μέχρι τη λήξη της θητείας. Η εκλογή ΠτΔ αποσυνδέεται πλήρως από τη πρόωρη διάλυση της Βουλής. Δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση η εκλογή από τον λαό αφού θα προσδώσει αυξημένη νομιμοποίηση. Είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε προτάσεις όπως η εκλογή από διευρυμένο εκλεκτορικό σώμα ή με την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κρατά τις αρμοδιότητές του και θα δύναται να συγκαλεί τον Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Εξεταστικές επιτροπές θα μπορούν αν συστήνονται μόνο δύο ανά κοινοβουλευτικό περίοδο αλλά και με τα δύο πέμπτα της πλειοψηφίας, που θα δίνει τη δυνατότητα και στη μειοψηφία. Αλλαγή του άρθρου περί ασυλίας βουλευτών -που θα αφορούν αδικήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους- και του άρθρου περί ευθύνης υπουργών. Τέλος η δικαιοσύνη απεξαρτάται από την κυβέρνηση. Καταργείται το Ειδικό Δικαστήριο Μισθολογικών Διαφορών Δικαστών. Όλοι οι δικαστές αποχωρούν υποχρεωτικά στο 70ό έτος και για μία τριετία αποκλείονται από κυβερνητικές θέσεις, ώστε να μην ξαναδούμε φαινόμενα όπως ο διορισμός δικαστών σε θέσεις κυβερνητικών συμβούλων την επόμενη ημέρα της συνταξιοδότησής τους.

- Η πρόταση της ΝΔ εγγυάται το σταθερό οικονομικό περιβάλλον, τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη. Καθιερώνονται μηχανισμοί που θα εξασφαλίζουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Η τοπική αυτοδιοίκηση αποκτά αυτοτελείς πόρους και μηχανισμούς διαφάνειας και λογοδοσίας. Αλλάζει το άρθρο 16 και αποκτά και η χώρα μας ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το άσυλο ιδεών περιφρουρείται και τα ιδρύματα επιστρέφουν στους καθηγητές και τους φοιτητές τους. «Εσείς θεωρείται ακαδημαϊκή ελευθερία να μπαίνουν στα πανεπιστήμια, Ρουβίκωνες, βαποράκια και μπαχαλάκηδες», είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα.

- Το σύνταγμα πρέπει να εξασφαλίζει την ισότητα και την κοινωνική αλληλεγγύη. Κανείς πολίτης δεν θα είναι απροστάτευτος και προβλέπεται η καθιέρωση ενός πλαισίου ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Παράλληλα συνταγματική καθιέρωση του ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις και την αξιολόγηση. Η ενημέρωση αναγνωρίζεται σαν δημόσιο αγαθό, η αδειοδότηση των καναλιών γίνεται αποκλειστικά από το ΕΣΡ.

Κλείνοντας, είπε ότι προτείνει την κατάργηση οκτώ άρθρων με παρωχημένες διατάξεις και προσέθεσε ότι η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί πεδίο ευθείας σύγκριση της ΝΔ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκαθάρισε τέλος ότι δεν θα συναινέσει σε εργαλειακή αναθεώρηση και δεν θα επιτρέψει να πάει χαμένη μία ακόμη ευκαιρία γενναίας αναθεώρησης που θα εμποδίσει τις αλλαγές για μία δεκαετία.

Δευτερολογία Τσίπρα

Σε σειρά ζητημάτων που έθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του διαλόγου για την αναθεώρηση του συντάγματος, απάντησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Για το δημοψήφισμα ενδεικτικώς διερωτήθηκε: «Εμείς συριζοποιούμε το σύνταγμα, όταν εμπεριέχουμε πρόταση που εσείς, κύριε Μητσοτάκη, έχετε συνυπογράψει;». Ενώ τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, «μάλλον απομακρύνεστε, κύριε Μητσοτάκη, από τη ΝΔ και πηγαίνετε προς τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό».

Κλείνοντας δε, αναφερόμενος στα θέματα Παιδείας και το άρθρο 16, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε: «Δεν θα επιτρέψουμε παιδεία άλλη για τα παιδιά του λαού και άλλη για τους κληρονόμους».

Για τις σχέσεις πολιτείας - εκκλησίας, με αιχμή τη συμφωνία του με τον αρχιεπίσκοπο, ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του τόνισε πως η αρχική ανακοίνωση της ΝΔ δεν έχει καμία σχέση με τα όσα ακολούθησαν στη στάση της ΝΔ.

«Σας τράβηξε το αυτί η πτέρυγα του ΛΑΟΣ, κύριε Μητσοτάκη, και αλλάξατε γνώμη στο θέμα με την εκκλησία;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν θέλετε γιατρούς, δασκάλους, νοσηλευτές, πυροσβέστες; Θέλετε επαναφορά στο 1 προς 5, και τους ιερείς στο Δημόσιο Μισθολόγιο. Θέλετε και μικρό Δημόσιο και να εμπεριέχει 10.000 ιερείς».

Ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, «δεν έκανα μόνος μου τη συμφωνία. Δεν σέβεστε τον αρχιεπίσκοπο; Πρόχειρη συμφωνία έκανε; Δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο, προκειμένου να κάνετε αντιπολίτευση σε αυτήν την κυβέρνηση».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αλλοπρόσαλλες ορισμένες από τις προτάσεις της ΝΔ και επιτέθηκε στον πρόεδρό της λέγοντας μεταξύ άλλων: «Δεν θέλετε να υπόκεινται σε άδεια οι καναλάρχες και θέλετε να ζητά άδεια όποιος θέλει να μεταφράσει την Αγία Γραφή, κύριε Μητσοτάκη», «προτείνετε έναν συνταγματικό "ζουρλομανδύα", για τα ελλείμματα. Μας κάνατε κριτική για τον "κόφτη" και τώρα εσείς το ζητάτε να μπει στο σύνταγμα».

Ειδικά για το ζήτημα του άρθρου 16 που αφορά στα ιδιωτικά ΑΕΙ, ο πρωθυπουργός είπε πως «δεν είναι προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας η αλλαγή που ζητάτε για ιδιωτικά πανεπιστήμια», υπογραμμίζοντας μάλιστα πως δεν άκουσε στις προτάσεις του κ. Μητσοτάκη να προβλέπεται η ενίσχυση της δημόσιας παιδείας.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός είπε «η πρότασή σας για ιδιωτικά πανεπιστήμια θα επιφέρει υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας" και προσέθεσε «άλλη παιδεία για τους κληρονόμους και άλλη για τα παιδιά του λαού εμείς δεν θα επιτρέψουμε»

Δευτερολογία Μητσοτάκη

Το πανεπιστημιακό άσυλο θα καταργηθεί τελείως, με την πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος όπως τα πάρκα και οι πλατείες, και οι μπαχαλάκηδες, οι ρουβίκωνες και έμποροι ναρκωτικών να ξέρουν ότι την επόμενη ημέρα θα πεταχτούν έξω.

Πρότεινε ακόμη την αναθεώρηση και του άρθρου 110 που προβλέπει την αναθεωρητική διαδικασία του συντάγματος, ώστε να γίνει πιο σαφής και προσέθεσε ότι δεν θα επιτρέψει στην κυβερνητική πλειοψηφία να κάνει «συνταγματικό ακτιβισμό που αντιβαίνει στο πνεύμα και στο γράμμα του συντάγματος».

Επανέλαβε την πρότασή του, η παρούσα Βουλή θα κρίνει αναθεωρητέες όλες τις διατάξεις που θα προτείνουν τα κόμματα και η επόμενη να αποφασίσει ποιες θα αναθεωρηθούν με απλή ή διευρυμένη πλειοψηφία. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό του είπε ότι «η άρνησή σας να δεχθείτε την πρόταση της ΝΔ έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχετε προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα».

Αναφέρθηκε στην συμφωνία με την Αρχιεπισκοπή λέγοντας ότι η ΝΔ συμφωνεί στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσία και απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα σημείωσε: «Προχωράτε στην απόλυση 10.000 ιερέων, για να προκηρυχθούν 10.000 θέσεις στο Δημόσιο για κολλητούς και φίλους» και τον ρώτησε: «Τι λέτε όμως στους κληρικούς που λογίζονται σαν δημόσιοι υπάλληλοι: ποιος θα είναι ο εργοδότης τους, ποια θα είναι τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Τους βάζετε σε ένα καθεστώς μεγάλης προσωπικής ανασφάλειας, αλλά θα συνεχίσει να τους πληρώνει το κράτος. Αυτό είναι λαϊκισμός του αισχίστου είδους. Επειδή θέλετε να βολέψετε 10.000 κολλητούς και φίλους στο Δημόσιο λέτε στους κληρικούς να κάνουν στην άκρη».

Για το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων απάντησε στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει υποχρέωση του κράτους να επιδοτεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τι σαχλαμάρες είναι αυτά που λέτε;».

Συνέχισε, πάντα αναφερόμενος προς τον πρωθυπουργό, αναφέροντας ότι 50.000 Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν στο εξωτερικό και επιλέγουν να πληρώσουν, αυτά είναι παιδιά της μεσαίας τάξης που τους στερείτε τη δυνατότητα να σπουδάσουν στην χώρα τους, και στην Ελλάδα να γίνει εκπαιδευτικό κέντρο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τριτολογία Τσίπρα

Κύριε Μητσοτάκη, προφανώς εσείς τα έχετε μπερδέψει, διότι αμιγώς ιδιωτικό πανεπιστήμιο δεν υφίσταται πουθενά. Στον ευρωπαϊκό χάρτη τουλάχιστον όχι.

Και άρα, λοιπόν, αν υπάρξει συνταγματική κατοχύρωση, πανεπιστήμια τα οποία θα υπάρχουν στον ευρωπαϊκό χάρτη, τότε θα υπόκεινται στις διατάξεις που ορίζει το ισχύον πλαίσιο του ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και προφανώς δεν έχουν καμία σχέση τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με τα ιδιωτικά σχολεία, τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, ούτε τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια.

Επειδή διαμαρτύρονται εδώ και οι συνάδελφοι, θα κάνουμε μια ειδική συζήτηση για το άρθρο 16 και την εκπαίδευση.

Εγώ θέλω να πάρω τον λόγο για να πω μονάχα δυο πράγματα. Σε σχέση με τους ιερείς: Οι ιερείς σήμερα, κληρικοί, κύριε Μητσοτάκη είναι μόνιμοι όχι επειδή θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι ή επειδή απολαμβάνουν της δημοσιοϋπαλληλικής μονιμότητας κατά το Σύνταγμα, αλλά επειδή αυτό προβλέπει ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδας. Δεν υπάγονται στον νόμο 103 του Συντάγματος για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Άρα θα σας πρότεινα σε μια συμφωνία που έχει έναν ιδιαίτερο ιστορικό χαρακτήρα και έρχεται να δώσει μια θεσμική λύση με συμβιβασμούς να μη δημαγωγείτε. Και αυτό όχι επειδή δεν σας αρέσει αυτή η συμφωνία, διότι αν δεν σας άρεσε δεν θα σπεύδατε το ίδιο βράδυ να βγάλετε ανακοίνωση ότι την αποδέχεστε. Δεν ήταν ειρωνική, μην κοροϊδεύετε το ελληνικό Κοινοβούλιο, κάποιος σας τράβηξε το αυτί. Μη δημαγωγείτε, όμως, με θέματα που έχουν ένα τόσο ισχυρό θεσμικό περιεχόμενο και με θέματα που απασχολούν την Πολιτεία και την Εκκλησία πάνω από εβδομήντα χρόνια. Η πολιτική αντιπαράθεση μέσα στο Κοινοβούλιο και η αντιπαράθεση των κομμάτων θα υπάρχει πάντα. Προσπαθήστε, τουλάχιστον όσο μπορείτε, για θέματα που υπερβαίνουν την τρέχουσα αντιπαράθεση να μη δημαγωγείτε ασύστολα προς άγραν ορισμένων ψήφων κληρικών, όπως ακριβώς κάνατε και στο άλλο κρίσιμο μεγάλο θέμα, το εθνικό, όπου άλλη άποψη είχατε, άλλη ενδεχομένως να έχετε κατά βάθος μέσα σας, και προκειμένου να ψαρέψετε στα θολά νερά της ακροδεξιάς, αλλάξατε την άποψή σας. Στο ονοματολογικό αναφέρομαι, ναι.

Με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Έχει όνομα αυτή η χώρα. Λέγεται πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας τόσα χρόνια. Το ξέρατε, κύριε Μητσοτάκη; Δεν λέγεται Σκόπια.

Είστε και κοσμογυρισμένος, βγαίνετε στο εξωτερικό. Εν πάση περιπτώσει, άλλα λέτε έξω και άλλα μέσα. Όπως χθες, άλλα είπατε στη Σερβία που πήγατε, άλλα λέτε στο εσωτερικό.

Πάμε παρακάτω και κλείνω με αυτό. Κάνατε μια κρίσιμη παρατήρηση και πραγματικά θα πω αυτό και κλείνω, γιατί δεν πρέπει να πέσει κάτω αυτό. Είπατε ότι η μια Βουλή προτείνει τα άρθρα τα οποία θα αναθεωρηθούν και η άλλη Βουλή είναι αυτή η οποία θα έχει την ευθύνη για το περιεχόμενο της αναθεώρησης. Τώρα καταλαβαίνω γιατί, κύριε Μητσοτάκη, σας έχει πιάσει αυτός ο πόνος, αυτός ο πανικός, αυτό το άγχος. Μια λέτε ότι θέλετε αναθεώρηση, μια λέτε ότι δεν θέλετε αναθεώρηση. Διότι αυτό το οποίο επιθυμείτε στην πραγματικότητα είναι να έχετε εσείς τη δυνατότητα, η παράταξή σας δηλαδή, να προχωρήσουμε όχι σε αυτά τα οποία μπορεί να συναινέσουμε, όπως προβλέπει ο συνταγματικός νομοθέτης, αλλά να προχωρήσετε σε μια ιδεολογικά δική σας αναθεώρηση. Βεβαίως, δεν είναι ουδέτερη πολιτικά η αναθεώρηση του Συντάγματος.

Γι’ αυτό λοιπόν και προτείνετε κάτι πρωτοφανές, δηλαδή όχι να διερευνήσουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση πάνω σε αυτά που μπορούμε και αυτό να εξασφαλιστεί είτε με εκατόν ογδόντα ψήφους σε αυτήν τη Βουλή και εκατόν πενήντα μία στην επόμενη, είτε με εκατόν ογδόντα σε αυτήν, πόσω δε μάλλον στα πολύ ώριμα ζητήματα, στα κρίσιμα ζητήματα, και εκατόν πενήντα μία στην επόμενη, αλλά με μια διαδικασία πρωτάκουστη και πρωτοφανή από το 1974 μέχρι σήμερα, για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα.

Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι υπάρχει ήδη απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου που κάνει ακριβώς αυτήν την ερμηνεία, την οποία σας είπα, δηλαδή ότι η προτείνουσα Βουλή δεν δεσμεύει την Αναθεωρητική Βουλή μόνο ως προς τα άρθρα, αλλά και ως προς την κατεύθυνση τουλάχιστον της Αναθεώρησης. Δεν λέω τη λέξη «περιεχόμενο». Ως προς την κατεύθυνση.

Επιπλέον -και κλείνω μ’ αυτό- επειδή αναφερθήκατε κι εσείς σήμερα και άκουσα και χθες δηλώσεις και διαρροές ότι ουδείς σοβαρός συνταγματολόγος. Με ρωτάτε για το όνομα, ποιος είναι αυτός ο Γιαννακόπουλος.

Θα σας αναφέρω και κάποιον άλλον που τον γνωρίζετε καλά, γιατί ήταν συνεταιράκι σας για πολλά χρόνια. Ο κ. Βενιζέλος το 2001, κατά τη διάρκεια της Συνταγματικής Αναθεώρησης, η οποία έγινε από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ του κ. Σημίτη, λέει κάτι -και το καταθέτω στα Πρακτικά- για να υπερασπιστεί την άποψη ότι η προτείνουσα Βουλή είναι ταυτόχρονα και αυτή η Βουλή η οποία ορίζει το περιεχόμενο των προς αναθεώρηση άρθρων. Απαντά, λοιπόν, σε ερώτημα, αν δεν κάνω λάθος, του κ. Μπένου και λέει: «Θα σας δώσω ένα παράδειγμα για να γίνει πιο κατανοητό το τι λέω. Ας θυμηθούμε την Αναθεώρηση του ’85-’86. Το ’85 το ΠΑΣΟΚ πρότεινε την αναθεώρηση του κεφαλαίου περί Προέδρου της Δημοκρατίας προς την κατεύθυνση του περιορισμού, της συρρίκνωσης των αρμοδιοτήτων του. Εάν υποτεθεί ότι το ΠΑΣΟΚ έχανε τις εκλογές του ’85 και αναδεικνυόταν μια άλλη Βουλή με άλλη πλειοψηφία, της Νέας Δημοκρατίας, θα μπορούσαμε να έχουμε Αναθεώρηση του Συντάγματος προς την κατεύθυνση της αύξησης των αρμοδιοτήτων; Ασφαλώς όχι» -απαντά ο κ. Βενιζέλος- «γιατί η πρώτη Βουλή καθόριζε όχι απλώς την ανάγκη, αλλά και την κατεύθυνση της Αναθεώρησης».

Άρα, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη, μαζέψτε καλύτερα τα επιχειρήματά σας. Είναι ένα ζήτημα, το οποίο προφανώς θα μας απασχολήσει και στο μέλλον, αλλά τουλάχιστον μην προσπαθείτε με ειρωνείες σαν αυτές του κ. Τζαβάρα να αποδομήσετε άλλες απόψεις, ιδίως όταν υπάρχουν αποφάσεις του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου και κυρίως όταν εξέχοντες συνταγματολόγοι, όπως ο πρώην και νυν συνέταιρός σας κ. Βενιζέλος, έχουν διατυπώσει σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα αυτήν ακριβώς την άποψη.

Φ. Γεννηματά: Είστε αδίστακτοι - Προκειμένου να πλήξετε τη δημοκρατική παράταξη εμπλέκετε τον Κ. Σημίτη

Απάντηση στη κυβέρνηση, σε έντονο ύφος, έδωσε από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά, για την απόπειρα να εμπλακεί ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε υποθέσεις διαφθοράς.

Η κ. Γεννηματά, απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τόνισε: «Είπα προχθές ότι ο πανικός σας προκειμένου να πλήξετε τη δημοκρατική παράταξη, θα σας οδηγήσει να σπιλώσετε μέχρι και τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Είστε αδίστακτοι. Τώρα φτάνετε στον Κ. Σημίτη, τον πρωθυπουργό της ΟΝΕ, του Ελσίνκι, της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε., των μεγάλων έργων, που άλλαξαν την εικόνα της χώρας.

Πάρτε το απόφαση, δεν μας αγγίζετε.

Αυτά που κάνετε θα σας γυρίσουν μπούμεραγκ».

Γεννηματά σε Τσίπρα:  Μετρηθήκατε, ζυγιστήκατε και είστε λίγος

Μόλις ανέβηκε στο βήμα της Βουλής , η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε για σοβαρό πρόβλημα τήρησης των κοινοβουλευτικών διαδικασιών τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ενοχλημένη από το γεγονός ότι δεν έδωσε το λόγο κατά σειρά στην ίδια και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς αλλά επέτρεψε για αρκετό χρονικό διάστημα την αντιπαράθεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Όταν δεν λειτουργεί η Βουλή με ευθύνη του προέδρου της και κουρελιάζεται ο κανονισμός της, ιδιαίτερα σε μια τέτοια συζήτηση για το Σύνταγμα, υπάρχει σοβαρότατο ζήτημα Δημοκρατίας. Και έχετε τεράστια ευθύνη εσείς προσωπικά.

Εδώ μέσα είναι το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Δεν είναι η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για να εξασφαλίζετε το λόγο στον πρόεδρο του κόμματός σας», είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής χειροκροτούμενη από τους βουλευτές του κόμματός της.

Εξαπέλυσε ακόμη επίθεση σε κυβέρνηση και ΝΔ λέγοντας ότι έχουν κουράσει με την σικέ τους μονομαχία. «Δεν σας βγαίνει ρε παιδιά. Πάρτε το επιτέλους απόφαση. Πρέπει να διαλύσετε και τη Βουλή; Πρέπει να καταστρέψετε ότι έχει απομείνει από την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία των πολιτικών και του κοινοβουλίου; Είναι ντροπή αυτό που γίνεται σήμερα εδώ. Είναι ντροπή να μην μπορούμε να συζητήσουμε έτσι όπως οργανώνεται από τον κανονισμό της Βουλής για το Σύνταγμα, που είναι η κορυφαία διαδικασία συναίνεσης και συνεννόησης».

Η κ. Γεννηματά εκφράζοντας την απογοήτευσή της είπε ότι οι θεσμοί μπαίνουν στο ζύγι των κομματικών σκοπιμοτήτων .« Με ευθύνη της κυβέρνησης αυτή η κορυφαία διαδικασία κινδυνεύει να εκφυλιστεί», τόνισε η Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής αναφερόμενη στον κ. Τσίπρα υποστήριξε ότι χρησιμοποιεί το Σύνταγμα για πολιτική σκοπιμότητα και πως δεν ενδιαφέρεται για την Αναθεώρησή του αλλά για τη διαχείριση της επερχόμενης ήττας . « Το παραμύθι σας δεν έχει λύκο», σημείωσε η Φώφη Γεννηματά.

« Συναγωνίζεσθε τον ΣΥΡΙΖΑ σε λαϊκισμό», είπε στον Κ. Μητσοτάκη τον οποίο επέκρινε ότι δεν απάντησε στις προτάσεις που ανακοίνωσε τον περασμένο Μάρτιο ενώ τώρα δείχνει συγκαταβατικός.

Λίγο αργότερα απαντώντας στη κριτική που της άσκησε ο Αλέξης Τσίπρας πως επιδιώκοντας την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θέλει τη στρατηγική νίκη της ΝΔ, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής απάντησε σε υψηλούς τόνους κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι εξαπολύει συντονισμένες επιθέσεις εναντίον του Κινήματος Αλλαγής και της δημοκρατικής παράταξης από κοινού με την καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ, όπως είπε:

« Κύριε Τσίπρα μείνατε στην αίθουσα μόνο γιατί θέλατε να πείτε αυτά που έχετε ετοιμάσει για να επαναλάβετε κατηγορίες εναντίον της παράταξής μας. Δεν κάνουμε έναν πόλεμο απέναντι σε εσάς. Εσείς είστε κυβέρνηση και σας κάνουμε κριτική. Προφανώς δεν με ακούσατε γιατί καταφέρομαι και εναντίον των όσων λέει η ΝΔ. Εμείς έχουμε χαράξει μια αυτόνομη στρατηγική και μια αυτόνομη πορεία. Δεν φταίμε εμείς αν εσείς έχετε γίνει ο μεγαλύτερος πολιτικός χορηγός της ΝΔ. Δεν φταίμε εμείς αν το μόνο που έχετε πετύχει αυτά τα χρόνια που είστε στην εξουσία είναι να ξεπλύνετε τις ευθύνες της ΝΔ και να συνεργάζεστε με το καραμανλικό κομμάτι της ΝΔ που σας βοηθά να λειτουργείτε με τον τρόπο που λειτουργείτε».

Η Φώφη Γεννηματά πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός είπε πάλι ψέματα: «Με δική μας πλειοψηφία παραπέμφθηκαν όλοι αυτοί στην Δικαιοσύνη και θα σας πω το εξής: εμείς αλλάξαμε το νόμο, εμείς δώσαμε εργαλεία στη Δικαιοσύνη για να μπορεί να ελέγχει όλες αυτές τις υποθέσεις, με τους δικούς μας νόμους γίνονται σήμερα όλες αυτές οι έρευνες και δε δεχόμαστε να μας κουνάει κανένας το δάκτυλο. Γιατί όταν εμείς ψηφίζαμε εσείς ήσασταν απέναντι. Και έρχεστε τώρα να κάνετε τους τιμητές και εγώ ρωτώ. Εμείς ήμασταν αυτοί που ψηφίσαμε τους νόμους, εμείς ήμασταν αυτοί που διώξαμε από την παράταξή μας, όλους όσους υπήρχε υπόνοια εμπλοκής μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση. Εσείς τι κάνατε κ. Τσίπρα όταν μέσα στο υπουργικό σας συμβούλιο οι υπουργοί σας μίλησαν για βρώμικα χέρια, για χρηματοδότηση από τον κ. Σόρος της κυβέρνησής σας για διάφορους σκοπούς;», υπογράμμισε η κ Γεννηματά και κλιμακώνοντας την επίθεσή της στον Αλέξη Τσίπρα συμπλήρωσε: «Παρακολουθήσατε άφωνος γιατί; Εκβιαζόμενος από ποιον; Από τους υπουργούς σας, από τους συνεταίρους σας; Αν κρίνουμε από τον ποιον αποπέμψατε από την κυβέρνησή σας μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Ποιος εισαγγελέας λοιπόν παρενέβη για όσα ελεεινά, πρωτάκουστα, πρωτοφανή ακούστηκαν μέσα στο υπουργικό συμβούλιο; Και ακούστε να σας πω. Εμείς δουλεύουμε για τον τόπο. Καλά θα κάνετε λοιπόν, επειδή αυτή η αγωνία που βγάζετε τι θα γίνει, θα χάσουμε εμείς, θα κερδίσει η ΝΔ, ξέρετε τι δείχνει; Δείχνει ότι δεν ξέρετε τι μπορεί να γίνει την επόμενη μέρα στον τόπο. Δεν έχετε σχέδιο ούτε εσείς ούτε η ΝΔ για το τι θα γίνει στον τόπο. Η αγωνία που βγάζετε και δήθεν με τα παπαγαλάκια σας προσπαθείτε να δείτε με ποιους θα πάμε, ποιους θα αφήσουμε, σε ποια κυβέρνηση θα μπούμε, η αγωνία σας δείχνει ότι έχετε τεράστια ανασφάλεια γιατί ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή ο ελληνικός λαός τα ξανασκέφτεται όλα και ανατοποθετείται. Εμείς λοιπόν απέναντι στον ελληνικό λαό έχουμε μια πρόταση, το σχέδιο Ελλάδα, είναι ένα σχέδιο για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή που με ασφάλεια μπορεί να οδηγήσει τη χώρα από την κρίση. Το σχέδιο μας αυτό, το λέμε στον ελληνικό λαό και ζητάμε τη δύναμη για να κάνουμε την ανατροπή. Γιατί αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα είναι προοδευτική αλλαγή, είναι ανατροπή και αξιοπρέπεια. Για να γυρίσουν τα παιδιά μας πίσω και να μη φύγουν άλλα κ. Τσίπρα. Και αυτό θα το πετύχουμε εμείς. Εμείς και στην προοδευτική παράταξη. Αυτός είναι ο ιστορικός μας ρόλος. Θέλουμε, ξέρουμε και μπορούμε. Δοκιμαστήκατε, αποτύχατε. Μετρηθήκατε, ζυγιστήκατε και είστε λίγος για όλα αυτά που αναλάβατε. Αρκετά». Και κατέληξε αναφέροντας: «Εμείς δεν έχουμε καμία συνεργασία με τον κ. Μητσοτάκη εσείς κοιτάξτε δίπλα σας στα υπουργικά έδρανα. Εσείς κυβερνάτε με το ακροδεξιό μόρφωμα των ΑΝΕΛ».

Τσίπρας σε Γεννηματά: Με στόχο τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύετε τη στρατηγική νίκη της ΝΔ

«Φοβάμαι ότι εάν συνεχίζετε να έχετε ως στόχο τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, τότε ενισχύετε τη στρατηγική νίκη της ΝΔ» είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στην τοποθέτηση της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φ. Γεννηματά.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε πως η κ. Γεννηματά έχει επιλέξει μια μονόπλευρη πολιτική αντιπαράθεση: «Κάνετε κριτική και σε μένα προσωπικά και σε αλλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεπερνά και το πλαίσιο του δικού σας προσωπικού πολιτικού πολιτισμού» σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Έχετε ως στόχο τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε πως ήττα του ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει στρατηγική νίκη της ΝΔ».

Ο πρωθυπουργός συμπλήρωσε πως με αυτό τον στόχο «επιταχύνετε τη στρατηγική ήττα της παράταξης σας».

Καμμένος σε ΚΙΝΑΛ: Εκπροσωπείτε την κλαδική διαρρηκτών

«Είστε εσείς που εκπροσωπείτε την κλαδική διαρρηκτών και όχι εμείς οι ακροδεξιοί εταίροι!», ήταν η οργισμένη αντίδραση του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στην αναφορά της επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά ότι «ο κ. Τσίπρας συνεργάζεται με το ακροδεξιό μόρφωμα».

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στη Βουλή, ο Πάνος Καμμένος αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις των ερευνών της Δικαιοσύνης.

«Η κ. Γεννηματά είπε ότι ο κ. Τσίπρας συνεργάζεται με το ακροδεξιό μόρφωμα. Δεν είμαστε ούτε ακροδεξιό, ούτε μόρφωμα. Είμαστε ένα Κίνημα που κινείται στο χώρο του δημοκρατικού κέντρου. Είμαστε άνθρωποι που προήλθαμε από τη ΝΔ - με την οποία συνεργαστήκαμε, πριν πάρει τον Βορίδη και τον Γεωργιάδη και την ακροδεξιά, με την οποία διαφωνήσαμε και με την οποία δεν μπορούμε να συνυπάρξουμε ποτέ - και με το 'πατριωτικό ΠΑΣΟΚ' που εγκατέλειψε τους κλέφτες και τους απατεώνες που σήμερα έχουν γεμίσει τον Κορυδαλλό», ήταν η αντίδραση του προέδρου των ΑΝΕΛ Πάνου Καμμένου.

«Η κ. Γεννηματά η ίδια, αντί να λέει ότι νομοθετούσε κατά εκείνων που βρίσκονται σήμερα στον Κορυδαλλό, να της θυμίσω ότι ήταν αυτή που προέτρεπε - η ίδια προσωπικά και η κοινοβουλευτική της ομάδα - τον πρόεδρο της επιτροπής, να πει ότι οι λογαριασμοί του Παπαντωνίου ήταν κινητά τηλέφωνα! Αυτοί είναι οι συνεργοί των εγκλείστων σήμερα στον Κορυδαλλό και εκείνων οι οποίοι θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη! Τις απάτες και τις κλοπές του ΠΑΣΟΚ δεν θα τις ξεχάσει ποτέ ο ελληνικός λαός!» είπε επίσης ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε: «Τώρα η Δικαιοσύνη φτάνει και στην εποχή του Σημίτη. Θα δούμε λοιπόν πόσα απίδια πιάνει ο σάκος! Είστε εσείς που εκπροσωπείτε αυτούς, με την κλαδική διαρρηκτών της ελληνικής πολιτικής σκηνής και όχι εμείς ακροδεξιοί εταίροι».

Κουτσούμπας: Στόχος της συνταγματικής αναθεώρησης η απρόσκοπτη κυριαρχία του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος

«Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έχει επισημάνει, ότι η συγκεκριμένη συνταγματική αναθεώρηση, υπηρετεί δύο αλληλένδετους στόχους: Από τη μια μεριά προωθεί ανάγκες του σημερινού σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος, προκειμένου αυτό να εξασφαλίσει απρόσκοπτα την κυριαρχία του.

Από την άλλη, υπηρετεί κομματικές σκοπιμότητες, προεκλογικού χαρακτήρα, προκειμένου να στηθεί αυτός ο κάλπικος διπολικός καβγάς, ανάμεσα κυρίως στο ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ αλλά και για να εμφανιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ότι κάτι προχωράει από τις τόσες προεκλογικές διακηρύξεις του που οι περισσότερες μένουν στα συρτάρια, προσπαθώντας να χρυσώσει το χάπι της μεγάλης κατηφόρας του» τόνισε στην ομιλία του στη Βουλή ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι τα «διπολικά- δικομματικά παιχνίδια είναι μέρος του αστικού πολιτικού συστήματος, προκειμένου να εγκλωβίζεται η λαϊκή δυσαρέσκεια».

Είπε ότι πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η εξασφάλιση της κυβερνητικής πολιτικής σταθερότητας, ώστε να εφαρμόζεται αδιατάρακτα η αντιλαϊκή πολιτική και να μην διαταράσσεται από την εκάστοτε πολιτική συγκυρία, όπως την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και πολύ περισσότερο (να μην διαταράσσεται) από την πίεση που μπορεί να ασκήσει ο λαϊκός παράγοντας σε μια δεδομένη στιγμή.

Ως δεύτερο στόχο ανέφερε την προσπάθεια της κυβέρνησης να «αναπαλαιώσει το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα».

Σημείωσε ότι επειδή και οι δύο στόχοι είναι «καραμπινάτα αντιδραστικοί» γι' αυτό και η κυβέρνηση συμπίπτει με την ΝΔ και άλλα κόμματα που και αυτά μιλούν για την ανάγκη να μη διαταράσσεται η πολιτική «συνέχεια» και «σταθερότητα».

Χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ «μανούλα» στο παιχνίδι των λέξεων και στην διαστρέβλωση των εννοιών της προόδου και της συντήρησης, επισήμανε ότι «συντήρηση είναι το να μιλάς για τα υπερεθνικά κέντρα, που χειραγωγούν τη λαϊκή βούληση, αλλά να μην ακουμπάς καν τα συνταγματικά άρθρα, όπως το άρθρο 28, το άρθρο 80, που κατοχυρώνουν αυτά τα λεγόμενα υπερεθνικά κέντρα. Συντήρηση είναι να δέχεσαι την παρουσία ξένων στρατιωτικών βάσεων, στρατευμάτων στο ελληνικό έδαφος και να αποδέχεσαι τα αντίστοιχα άρθρα του συντάγματος που την επιτρέπουν, να αναγνωρίζεις τυπικά ορισμένα δικαιώματα στο Σύνταγμα και να τα υπονομεύεις με χίλιους τρόπους».

«Συντήρηση είναι να μην ακουμπάς καν αναγκαίους, υπερώριμους εκσυγχρονισμούς, κατοχυρωμένους αλλού, εδώ και αιώνες, σε άλλες χώρες, όπως είναι ο πλήρης διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας και να τους προσπερνάς με ημίμετρα. Και να προσθέτεις μάλιστα και ένα νέο επιχειρηματικό αυτή τη φορά εναγκαλισμό με την εκκλησία, όπως είναι το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας, στο οποίο εντάσσετε και αμφισβητούμενες εκτάσεις, για να αποσπάσετε αυτή τη φορά τη συναίνεση της εκκλησίας» πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι πάνω απ' όλα συντήρηση είναι το ίδιο το αστικό Σύνταγμα το οποίο κατοχυρώνει την εξουσία και τις διεθνείς συμμαχίες της κυρίαρχης εκμεταλλεύτριας τάξης.

«Ο ταξικός χαρακτήρας του Συντάγματος φαίνεται, και από το γεγονός, ότι καθορίζει το σύνολο των εξειδικευμένων νόμων και των αξόνων λειτουργίας και δράσης του πολιτικού συστήματος» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, αναφέροντας σειρά γενικόλογων άρθρων του Συντάγματος για δικαιώματα, όπως της εργασίας, της κατοικίας, της απεργίας τα οποία δικαιώματα όμως «υπονομεύονται στην πράξη με ρήτρες, "παραθυράκια" διάφορα, με εξαιρέσεις και φυσικά με εκατοντάδες αντιλαϊκούς νόμους».

Είπε ότι αυτό συμβαίνει διότι «το υπέρτατο δικαίωμα που αναγνωρίζει το Σύνταγμα και συνολικά το σύστημά σας, είναι η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, δηλαδή τα βάθρα της αστικής εξουσίας».

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τη θωράκιση του πολιτικού συστήματος και κυβερνήσεις συνεργασίας, και για να προλάβει πιθανούς τριγμούς και ρωγμές, κυρίως από την προοπτική ανόδου της ταξικής πάλης, που μπορεί να δημιουργήσει αστάθεια σε αυτό το σύστημα.

«Μια τέτοια "αστάθεια' βέβαια, είναι θεμιτή και δημιουργική, συμβάλει να ανοίγει ο δρόμος για αλλαγές και ανατροπές σε όφελος των πολλών, των λαϊκών συμφερόντων» πρόσθεσε.

Επισήμανε ότι στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων για επίτευξη της επιδίωξης αυτής εντάσσεται το άρθρο για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει και την ισχυροποίηση του θεσμού με διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Προεδρίας της Δημοκρατίας, αλλά και την δυνατότητα συνέχισης της διακυβέρνησης με κυβέρνηση που έχασε την πλειοψηφία λόγω ψήφου δυσπιστίας.

Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα συναντιούνται και στην προσπάθεια αναστήλωσης του κλονισμένου κύρους του πολιτικού συστήματος και του αστικού κοινοβουλίου σημειώνοντας ότι η απαξίωση στα μάτια του λαού οφείλεται και στους αντιλαϊκούς νόμους που έχουν ψηφιστεί, έχει όμως και διαφορετικές αφετηρίες.

«Γνωρίζετε όλοι σας σε αυτή την αίθουσα, ότι το ΚΚΕ είναι ο πιο συνεπής πολέμιος των διαφόρων αντιδραστικών, ακροδεξιών, φασιστικών πράξεων απαξίωσής του από σκοταδιστικές δυνάμεις. Την ίδια στιγμή όμως καταγγέλλουμε ότι είναι βούτυρο στο ψωμί τέτοιων δυνάμεων, η πρεμούρα σας και μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης, να εμφανίσετε ηθικοποιημένο και εξυγιασμένο το φθαρμένο αυτό σύστημα» υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε ως εξίσου «επικίνδυνη και αποπροσανατολιστική» τη θεωρία ότι για την κρίση στην Ελλάδα «δε φταίει το ίδιο καπιταλιστικό σύστημα, αλλά η λειτουργία του εγχώριου πολιτικού συστήματος» τη στιγμή που η κρίση δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Ενέταξε στην επιχείρηση «ηθικοποίησης» του συστήματος, εντάσσεται και το υπερώριμο αίτημα για την κατάργηση του άρθρου 86 που αφορά την ευθύνη υπουργών, σημειώνοντας ότι «κι εδώ καταφεύγετε σε ημίμετρα».

Είπε ότι θέση του ΚΚΕ είναι να φύγουν όλα τα εμπόδια για να προχωρά η έρευνα ή η δίωξη για τον συγκεκριμένο υπουργό, όπως σε όλους τους πολίτες.

Τάχθηκε κατά του διορισμού της ηγεσίας των ανώτερων δικαστηρίων.

Έκανε λόγο για «μεγάλη κοροϊδία» εις βάρος του λαού με αφορμή τα προνόμια βουλευτών, «ως δήθεν εργαλείο καταπολέμησης της διαφθοράς» και τόνισε ότι για το ΚΚΕ «η άρση ασυλίας δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ή να χρησιμοποιείται για την δίωξη της πολιτικής δράσης του βουλευτή».

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στα δημοψηφίσματα που προτείνει η κυβέρνηση σημειώνοντας ότι όταν τα αποτέλεσματά τους δεν είναι αρεστά ανατρέπονται από την κυρίαρχη πολιτική όχι μόνο στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015, αλλά και σε άλλες χώρες.

Αναφέρθηκε σε επιμέρους υπαρκτές διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ως προς ορισμένους αστικούς εκσυγχρονισμούς, υπογραμμίζοντας ότι αυτοί δεν ανατρέπουν τη μεγάλη στρατηγική ταύτισή των δύο κομμάτων και η οποία δεν αποκλείεται «κάποια στιγμή αργότερα να οδηγήσει σε μεγάλο συνασπισμό.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ θα πάρει μέρος στη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης προτείνοντας συγκεκριμένες αλλαγές σε σειρά άρθρων, όπως το άρθρο 48 περί κατάστασης πολιορκίας», που στοχοποιεί τον ονομαζόμενο «εσωτερικό εχθρό», δηλαδή το εργατικό - λαϊκό κίνημα και κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες αναστέλλει μια σειρά δικαιώματα, όπως είναι της απεργίας, του συνεταιρίζεσθαι, της ελευθερίας του τύπου, δίνει τη δυνατότητα ακόμα και για τη συγκρότηση έκτακτων δικαστηρίων.

Όπως τόνισε, το ΚΚΕ θα προτείνει ακόμα αλλαγές:

- Στα άρθρα 28 και 80 που αφορούν επίσης την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε διακρατικές ιμπεριαλιστικές συμμαχίες και ερμηνεύουν το Σύνταγμα υπό το πρίσμα και την αίρεση του ευρωενωσιακού δικαίου.

- Στο άρθρο 27 που αφορά την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και βάσεων στην Ελλάδα.

- Στο άρθρο 107 που αφορά την προστασία του ξένου και εφοπλιστικού κεφαλαίου στην Ελλάδα.

- Στη διεύρυνση του δικαιώματος στην απεργία, άλλο άρθρο, κ.ο.κ.

Είπε ότι η αστική δημοκρατία έχει στενά όρια καθώς «βλέπετε, χωρά -όπως έχει δείξει όλη η ιστορία και της πατρίδας μας αλλά και όλης της ανθρωπότητας- και τον κοινοβουλευτισμό, και την προσωρινή άρση ή τον περιορισμό του κοινοβουλευτισμού και το φασιστικό του κλαδί».

«Το αστικό κράτος δεν ηθικοποιείται, δεν γίνεται προοδευτικό ούτε ουδέτερο ταξικά. Έτσι είναι και το Σύνταγμά του. Το αστικό κράτος και το σύνταγμά του αλλάζει ριζικά, ανατρέπεται σε ριζοσπαστική, προοδευτική, λαϊκή κατεύθυνση με την μαζική, εργατική, λαϊκή  συνειδητή  δράση. Όταν περνά ο λαός στην κοινωνία της πραγματικής ισότητας που εξαλείφει, όχι μόνο την ταξική εκμετάλλευση, αλλά στην πορεία της καταργεί και κάθε μορφής αντίθεση που κληρονομεί από τον καπιταλισμό» υπογράμμισε.

Ο Δ. Κουτσούμπας στην αρχή της ομιλίας του κατήγγειλε την σημερινή διαδικασία στη Βουλή με τις ομιλίες του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις ανταπαντήσεις και τις δευτερολογίες και τριτολογίες, έκανε λόγο για συμπαιγνία και επέρριψε ευθύνες και στον πρόεδρο της Βουλής.

Π.Καμμένος: Τώρα θα έρθουν και τα φτυάρια

«Ο κ. Λοβέρδος θα δει την υπογραφή του και της κ. Γεννηματά όταν οι ίδιοι λογαριασμοί, που τώρα ανοίχτηκαν, είχαν έρθει στην εξεταστική και τότε βεβαίωναν ότι ήταν λογαριασμοί τηλεφώνων», ανταπάντησε ο Πάνος Καμμένος και πρόσθεσε: «Αυτοί οι ίδιοι λογαριασμοί είναι που βρέθηκαν τα εκατομμύρια. Τώρα θα έρθουν και τα φτυάρια και τότε θα δούμε τι υπάρχει από κάτω».

Ν. Μιχαλολιάκος: Καμία πρόταση δεν θα γίνει δεκτή

Την πλήρη αντίθεσή του στις προτάσεις τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ για την αναθεώρηση του συντάγματος, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νικόλαος Μιχαλολιάκος, κατά τη συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής για τη λήψη απόφασης για την προθεσμία παράδοσης της έκθεσης της επιτροπής αναθεώρησης του Συντάγματος.

«Για μια ακόμα φορά λειτουργείτε επικοινωνιακά ρίχνοντας την μπάλα στην εξέδρα, Και αυτά που προτείνετε, είναι για να μην περάσει η αναθεώρηση. Είναι δεδομένο ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του συντάγματος δεν θα γίνει δεκτή γιατί δεν θα λάβει τις 180 ψήφους, όπως δεκτή δεν θα γίνει και της ΝΔ» ανέφερε ο κ. Μιχαλολιάκος.

Ακόμα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι φοβάται την ιστορία, γι' αυτό αλλάζει τα βιβλία της Ιστορίας, αλλά όπως είπε, δεν θα περάσουν τα σχέδιά της αυτά.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γνήσιος επίγονος του ΠΑΣΟΚ και με νεολογισμούς προσπαθεί να βαφτίσει το κρέας ψάρι» είπε, ενώ ζήτησε να υπάρξει ρητή αναδιατύπωση για τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους και να μην καταργηθεί ο θρησκευτικός όρκος στους βουλευτές . 

«Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος είναι στην ουσία η κατάργηση της ουσίας του ελληνικού κράτους που έγινε στο όνομα της Αγίας Τριάδος» τόνισε.

Ο κ. Μιχαλολιάκος χαρακτήρισε στίγμα για τους πολιτικούς και τα κόμματα το άρθρο 86 περί ευθύνης υπουργών, ζητώντας την κατάργηση του, γιατί όπως είπε, είναι στίγμα ηθικής για τα κόμματα.

Ακόμα, εξέφρασε την αντίθεση του για τις αλλαγές στο άρθρο 3 και την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου στη Βουλή.

"Δεν μπορεί να γίνει χωρισμός εκκλησίας κράτους και εσείς είστε τα τελευταία απολιθώματα που προσπαθείτε να το κάνετε», είπε.

Τέλος, χαρακτήρισε μεγάλο ψεύδος ότι καταργείται το άρθρο 86: «Το μόνο που καταργείται είναι η χρονική περίοδος της παραγραφής του αδικήματος των πολιτικών οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση ηθικής πολιορκίας. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδος λένε ότι πολιτικοί και κόμματα είναι κλέφτες. Τολμήστε να συμφωνήσετε στην κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών» ανέφερε ο κ. Μιχαλολιάκος. 

Βασίλης Λεβέντης: "Τελικά δεν θα γίνει η Συνταγματική Αναθεώρηση"

Την εκτίμηση ότι "τελικά δεν θα γίνει η Συνταγματική Αναθεώρηση" έκανε στην ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων εξηγώντας ότι " από τη σημερινή συζήτηση άλλα έχει στο κεφάλι του ο κ. Τσίπρας και άλλα ο κ. Μητσοτάκης.

Ο κ. Λεβέντης εκτίμησε, ακόμα, ότι είναι δύσκολο να βρει η επόμενη βουλή 180 βουλευτές που χρειάζεται η αναθεώρηση.

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας ο κ. Λεβέντης έψεξε τον κ. Τσίπρα ότι "εκμεταλλεύτηκε αυτό το θέμα, το 2014, για να ρίξε μια κακή κυβέρνηση και τώρα θέλει να το αλλάξει" και πρότεινε ο Πρόεδρος Δημοκρατίας να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών και να χρειάζονται 165 βουλευτές στην τρίτη ψηφοφορία.

Για το θέμα της εκκλησίας ο κ. Λεβέντης υποστήριξε ότι ο Αρχιεπίσκοπος να κάνει πίσω και σημείωσε ότι οι ιερείς αισθάνονται προδομένοι.

Συνδέοντας το θέμα της εκκλησίας με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Λεβέντης είπε " ότι και να κάνετε εάν αυτές οι αλλαγές δεν γίνονται στην ψυχή του λαού είναι σαν να μη γίνονται".

Τέλος ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων είπε ότι δεν πρέπει τώρα να γίνει και ζήτησε επίσης να ψηφιστεί τροπολογία όπου οι βουλευτές να εξαιρούνται από τα αναδρομικά. 

Σταύρος Θεοδωράκης: «Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα νέο Σύνταγμα. Χωρίς αναχρονιστικές διατάξεις, χωρίς λαϊκισμούς»
«Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα νέο Σύνταγμα. Χωρίς αναχρονιστικές διατάξεις, χωρίς λαϊκισμούς» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης στην παρέμβασή του στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Επεσήμανε ότι «η συζήτηση για το Σύνταγμα θα έπρεπε να είναι η αφορμή για να σκεφθούμε την κρίση της δημοκρατίας, την απογοήτευση και την αποχή των πολιτών. Και τελικά, το είδος της κοινωνίας στην οποία θα θέλαμε να ζήσουμε». Ο κ. Θεοδωράκης πρόσθεσε ότι «αυτές οι σκέψεις πρέπει να μας οδηγήσουν στις αποφάσεις για το νέο Σύνταγμα! Και όχι τα πρόσκαιρα κομματικά συμφέροντα. Αυτά που καθοδηγούν πολλές από τις αποφάσεις σε αυτή την αίθουσα. Μπορούμε; Θα φανεί σε 2 μήνες. Αν και πολύ φοβάμαι ότι ο συντηρητικός λαϊκισμός και οι άγονες κομματικές σκοπιμότητες θα προσγειώσουν ξανά την Ελλάδα στο παρελθόν και όχι στο μέλλον. Ούτε καν στο παρόν!». 

Ο κ. Θεοδωράκης πρόβαλε τους εξής στόχους που θα πρέπει να εξυπηρετήσει η συνταγματική αναθεώρηση: «Να εξαλείψουμε τη σκανδαλώδη ατιμωρησία πολιτικών. Να ενισχύσουμε την πλήρη διάκριση των εξουσιών. Να βάλουμε θητείες και στους εκλεγμένους - 12 συνεχή χρόνια είναι αρκετά! Για δημάρχους και βουλευτές! Αν θέλουν να συνεχίσουν, πρέπει να κάνουν ένα διάλειμμα.

Επιπροσθέτως πρέπει: Να εξασφαλίσουμε την πολιτική σταθερότητα. Να κατοχυρώσουμε τον φιλελεύθερο ευρωπαϊκό χαρακτήρα του κράτους. Να απελευθερώσουμε την οικονομία από τα δεσμά του κρατισμού και το δημόσιο από την παντοκρατορία των κομμάτων. Να θωρακίσουμε τα ατομικά δικαιώματα. Να εναρμονίσουμε υποχρεώσεις και δικαιώματα με την ψηφιακή εποχή».

Με αφορμή την τελευταία στοχοποίηση του Κώστα Σημίτη, ο κ. Θεοδωράκης είπε πως «το δόγμα Πολάκη - που στήριξε και ο ίδιος ο κ.Τσίπρας - είναι δείγμα ολοκληρωτικής λογικής! Εκτός αν όλα γίνονται για τα πρωτοσέλιδα και για να τροφοδοτηθεί η αγοραία ανθρωποφαγία! Η απέχθειά σας στον εκσυγχρονισμό δεν θα πρέπει να σας παρασύρει σε παραλογισμούς».

Ο κ. Θεοδωράκης τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16, ώστε να επιτρέπεται η ίδρυση μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών πανεπιστημίων. «Ορισμένοι θέλουν να δυσφημίσουν τα δημόσια Πανεπιστήμια, διότι έχουν στόχο και σχέδιο να δημιουργήσουν ιδιωτικά Πανεπιστήμια, στα οποία θα έχουν πρόσβαση οι πλούσιοι φοιτητές. Με αυτά τα μυαλά λοιπόν, έρχεσθε να συζητήσουμε σήμερα την αναθεώρηση του Συντάγματος. Λέτε να μην αλλάξει το άρθρο 16 και να συνεχίσουμε να ζούμε στην υποκρισία με δεκάδες χιλιάδες παιδιά να σπουδάζουν έξω - ανάμεσα τους προφανώς και δικά σας παιδιά - αλλά στην Ελλάδα να μην έχουν άλλες επιλογές! Και το χειρότερο: Δίνετε και συνεχίζετε να δίνετε άδειες σε σχολές και παραρτήματα πανεπιστημίων, να λειτουργούν με άδεια του υπουργείου Εμπορίου και όχι του υπουργείου Παιδείας! Ουαί υμίν - είναι και επίκαιρα τα εκκλησιαστικά. Και από πού προκύπτει κύριε Τσίπρα ότι ο Προϋπολογισμός πρέπει να μοιράζεται στα δημόσια και τα μη κρατικά πανεπιστήμια; Στην Ισπανία και τη Γερμανία απαγορεύεται ρητά η ενίσχυση των μη κρατικών πανεπιστημίων. Στη Γαλλία δεν προβλέπεται καν. Μπείτε στο δίκτυο ''Ευρυδίκη'' της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα βρείτε όλες τις πληροφορίες. Και απομακρυνθείτε λίγο από τα fake news που προσπαθούν να γεννήσουν νέα τέρατα. Και είναι τόσο μεγάλη η ιδεοληπτική σας τύφλωση, που για να συζητήσουμε για τα μη κρατικά πανεπιστήμια εξαιρείτε από τη συζήτηση και το άρθρο 16 παράγραφος 2 που ορίζει ως βασική αποστολή του κράτους και την ανάπτυξη και της θρησκευτικής συνείδησης, δηλαδή επιβάλλει την κατήχηση! Ούτε αυτό θα το αλλάξουμε; Πως μιλάτε μετά για θρησκευτική ουδετερότητα; Εμείς θα επιμείνουμε: Αναθεώρηση του άρθρου 16 για οικονομικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς λόγους θέλουμε μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια. Και ταυτόχρονα, ουσιαστική κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού!» ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Θεοδωράκης μίλησε για λελογισμένη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του, ώστε να έχει τη δυνατότητα να συγκαλεί με πρωτοβουλία του το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, το οποίο από άτυπο αποκτά θεσμικό χαρακτήρα. Να μπορεί να ορίζει τους προέδρους των ανεξάρτητων αρχών από κατάλογο που προτείνει η Βουλή. Να επιλέγει την ηγεσία της Δικαιοσύνης από τους καταλόγους που θα συντάσσουν οι ολομέλειες των ανωτάτων δικαστηρίων. Και τέλος, να αποσυνδεθεί η διάλυση της Βουλής από την προεδρική εκλογή.

Για τις σχέσεις Εκκλησίας και κράτους, ο Σταύρος Θεοδωράκης ανέφερε: «Αναγνωρίζουμε την ιστορική συμβολή της Ορθοδοξίας, αλλά το κράτος πρέπει να είναι θρησκευτικά ουδέτερο. Διασφαλίζουμε πλήρως την θρησκευτική ελευθερία, αλλά η εκπαίδευση στα σχολεία μας δεν είναι υπόθεση των μητροπολιτών. Και θέλω να προσθέσω κάποιες νέες απόψεις στη συζήτησή μας. Η Πολιτεία πρέπει να έχει εποπτεία στους τόπους λατρείας. Είναι μια κουβέντα που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Δηλαδή δεν μπορούν να λειτουργούν χωρίς έλεγχο στη σύσταση τους, ούτε εκκλησίες, ούτε τζαμιά, ούτε συναγωγές! Και δεν μπορούν να δημιουργούνται και να ενισχύονται με υπόγειες χρηματοδοτήσεις, όπως κατά κόρον συμβαίνει πλέον στην ΕΕ, με τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία να ανταγωνίζονται πόσα τζαμιά θα ανοίξουν».

Επίσης, μεταξύ των προτάσεων του Ποταμιού, περιλαμβάνονται η συμφωνία με την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας. «Η Βουλή να μη μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση αν συγχρόνως δεν είναι σε θέση να αναδείξει νέα», Για το θέμα της ποινικής ευθύνης των υπουργών, νομίζω ότι όλοι καταλήγουμε πια στις ίδιες απόψεις: κατάργηση των ειδικών προβλέψεων παραγραφής, ώστε να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες παραγραφής για υπουργούς και πολίτες. Η ηγεσία της Δικαιοσύνης να επιλέγεται από κατάλογο προσώπων που προτείνεται από το κάθε ανώτατο δικαστήριο». 

Λοβέρδος: Όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, για τους οικονομικούς εισαγγελείς, τους εισαγγελείς διαφθοράς είναι δικές μας

Απάντηση στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ έδωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος. «Ο κ. Καμμένος ήταν παρών, ως βουλευτής και υπουργός, όλα τα τελευταία χρόνια. Θέλω να του κάνω μια υπενθύμιση. Το 2010 ή το 2011, η προανακριτική επιτροπή της Βουλής, με πρόεδρο τον νυν βουλευτή της πλειοψηφίας σας τον κ. Μπόλαρη, είναι αυτή η οποία παρέπεμψε τον κ. Τσοχατζόπουλο. Δεν δικαιούστε να μην το θυμάστε γιατί ήσασταν εδώ. Το 2004-2005 δεν είχε βρεθεί ούτε ένας λογαριασμός σχετικός.

Συνεπώς οι επιτροπές εκείνες, όλων των κομμάτων και εσείς και η ΝΔ, και τα δύο κόμματα της αριστεράς, εντόπιζαν αδυναμία στοιχείων. Όταν όμως τα στοιχεία προέκυψαν και οι υποψίες απομακρύνθηκαν από το χώρο μας, και μέσα από θεσμικές διαδικασίες επιτρέψαμε, βοηθήσαμε, δώσαμε όλα τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη, να λειτουργήσει. Θυμάστε πολύ καλά ότι όλες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες, για τους οικονομικούς εισαγγελείς, τους εισαγγελείς διαφθοράς είναι δικές μας νομοθετικές επιβολές, έγιναν το 2010 και το 2011, αυτά για να έχουμε καθαρούς λογαριασμούς» είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων

ΝΔ: Δεν υπάρχουν μαγικά Συντάγματα

«Η ΝΔ αντιλαμβάνεται την αναθεώρηση του Συντάγματος με όρους που υπαγορεύονται από τις ανάγκες των καιρών και με βάση τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και όχι πρόσκαιρα και κομματικά. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για υποκρισία. Θα αναμετρηθούμε όλοι με τις ευθύνες μας. Η δική μας πρόταση δεν αντιμετωπίζει πλαστά προβλήματα».

Αυτό τόνισε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Τασούλας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τη λήψη απόφασης για την προθεσμία που η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος θα παραδώσει την έκθεσή της.

«Αναμετριόμαστε σήμερα με τις ευθύνες μας για να μη γίνει απρόσφορη η αναθεώρηση. Θα ασκήσουμε όλες τις αρμοδιότητες που έχουμε ώστε να γίνει μια τολμηρή αναθεώρηση μέσω της ψήφου του ελληνικού λαού», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για υποκρισία και ότι αντιλαμβάνονται ως ερμηνευτικό περίγελο το Σύνταγμα.

«Δεν είναι δυνατόν αυτοί που το αντιλαμβάνονται ως ερμηνευτικό περίγελο το Σύνταγμα, που με σφετερισμό προκάλεσαν τη διάλυση της Βουλής και καταχρώμενοι το Σύνταγμα αγνόησαν το δημοψήφισμα που προκάλεσαν, να αναδεικνύουν ότι θέλουν με αυτό τον τρόπο να φέρουν το λαό στο προσκήνιο. Οι ίδιοι που αγνόησαν το Σύνταγμα να κατηγορούν τη ΝΔ ότι το αντιλαμβάνεται ως απειλή», τόνισε ο κ. Τασούλας και πρόσθεσε:

«Να κατηγορεί εμάς στη ΝΔ που δύο χρόνια πριν έχουμε προτείνει να έρθει απολύτως στο προσκήνιο ο λαός και να αναδείξει το ρόλο του. Ποιος φοβάται το λαό στο προσκήνιο; Αυτός που τον κολακεύει ή αυτός που θέλει να τον καταστήσει κυρίαρχο των προτάσεων του;»

Και ο κ. Τασούλας συνέχισε:

«Η πρόταση της ΝΔ δεν αντιμετωπίζει πλαστά προβλήματα. Δεν κινδυνεύει η δημοκρατία στη χώρα μας. Ούτε το Σύνταγμα ήταν η αιτία που χρεοκόπησε η χώρα. Χρεοκόπησε γιατί το πολιτικό προσωπικό και ο δημόσιος λόγος δεν μπόρεσαν να την εκσυγχρονίσουν και να διαπαιδαγωγήσουν τον ελληνικό λαό. Η κυβέρνηση προχωρούσε με ρυθμό βάδην και η αντιπολίτευση φώναξε όχι βάδην, τροχάδην».

«Αν θέλουμε να περιβάλουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος με την πρέπουσα ιστορική διάσταση πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτή η κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες του λαού», υπογράμμισε ο κ. Τασούλας ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για εμπαιγμό όταν μιλά για συναίνεση.

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην επιστολή που απέστειλε σε πολιτικούς αρχηγούς και “νομίζοντες” πολιτικούς αρχηγούς, γράφει ότι αυτή η αναθεώρηση πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία συναίνεσης, πολιτικής και κοινωνικής. Να μην πέσει όμηρος του βραχέως πολιτικού χρόνου.

Προφανώς εμπαίζει τους πάντες. Η σημασία της έναρξης της αναθεώρησης του Συντάγματος για εμάς δεν είναι να μετατρέψουμε το Σύνταγμα σε απρόσφορη απόπειρα και να το χρησιμοποιήσουμε για καθαρά προεκλογική σκοπιμότητα. Να αποτελέσει δηλαδή στην ουσία μηχανισμό που θα κάψει, λόγω προθεσμιών βάσει του άρθρου 110, την ουσιαστική αναθεώρηση που χρειάζεται η χώρα για τα επόμενα 10 χρόνια, επαναλαμβάνοντας τις επιπτώσεις της αναιμικής αναθεώρησης του 2008», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αν το Σύνταγμα νομίζουμε ότι είναι μαγικό, δεν είναι. Και δεν θα λύσει τα προβλήματα όπως φαντάζονται αυτοί που θεωρούν ότι μπορεί να καθιερωθεί Σύνταγμα ευτυχίας και οικονομικής ευμάρειας. Την οικονομική ευμάρεια θα την κάνει η οικονομική πρόοδος και η ανάπτυξη, γι’ αυτό προτείνουμε βάθεμα της αποτελεσματικότητας του κράτους, της διοίκησης, της κοινωνικής δικαιοσύνης», τόνισε ο κ. Τασούλας.

«Μη γελιέστε. Το Σύνταγμα δεν θα σας σώσει αλλά θα βοηθήσει μια αποφασιστική κυβέρνηση να λύσει τους γόρδιους δεσμούς που έχει η χώρα. Για να μην πιστεύουμε ότι υπάρχουν μαγικά Συντάγματα εμείς λέμε ότι με μια αποφασιστική κυβέρνηση, αυτήν που θα εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός μετά τις εκλογές, δεν θα αργήσει να έρθει η ώρα που η Ελλάδα θα συμβαδίσει στην ανάπτυξη, στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο, αποφασιστικά και θεσμικά», κατέληξε ο κ. Τασούλας.

ΔΗΣΥ: Συμφωνούμε με την αλλαγή του άρθρου 86 περί ποινικής ευθύνης υπουργών

«Η αναθεώρηση θα έχει νόημα, θα εκκοινωνιστεί με ενδιαφέρον από τον πολίτη, μόνον αν στραφεί γύρω από τα θέματά του όπως τα αντιμετωπίζει ως οικονομικός ενεργός πολίτης, ως πολίτης που ενδιαφέρεται για τα κοινά και την πολιτική, ως διοικούμενος που ταλαιπωρείται και γενικά με όλες τις διαστάσεις που έχει στην Ελλάδα εν έτει 2018», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, δίνοντας την αιχμή της αναθεωρητικής γραμμής της ΔΗΣΥ.

«Ή θα είναι αυτός ο στόχος της αναθεώρησης ή θα γίνουν αναθεωρητικές προσπάθειες σε ώτα μη ακουόντων. Κι αυτά θα είναι τα ώτα των πολιτών και θα πρέπει να καταλάβουν κι είναι χρέος δικό μας αυτό, ό,τι αφορά τους ίδιους και όχι το πολιτικό σύστημα που θέλει να λύσει εσωτερικά του θέματα», σημείωσε.

Ο κ. Λοβέρδος απευθύνθηκε στο Σώμα τονίζοντας πως αυτήν την ώρα η Βουλή έχει δύο εκδοχές ή να αναλωθεί σε ζητήματα και διευθετήσεις που αφορούν κόμματα και εκλογές, «η οποία θα πάει άπατη σε ό,τι αφορά στη σχέση μας με τον πολίτη» ή «θα μετατοπίσει το κέντρο ενδιαφέροντας αυτού του διαβήματος στον άνθρωπο και τον πολίτη. Αλλιώς θα χάσουμε μια ακόμη ευκαιρία».

Με αιχμή το ύψιστο αγαθό της ανθρώπινης ζωής που προστατεύει το σύστημα των συνταγματικών δικαιωμάτων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν όλα τα κόμματα που θα καθίσουν στο ίδια έδρανα της συνταγματικής αναθεώρησης κοινό αξιακό κώδικα και καταλόγισε στο κυβερνών κόμμα ότι αντιλαμβάνεται την ανθρώπινη ζωή με «δύο όψεις, δύο δεδομένα και διπλά στάνταρντ». «Το ότι θα καθίσουμε στα ίδια έδρανα στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος δεν σημαίνει ότι μετέχουμε σε προσεγγίσεις, διαδικασίες και τελικώς απόψεις κοινές για την ποιότητα των θεσμών», πρόσθεσε.

Επί της ουσίας των προτάσεων για την αναθεώρηση, ο κ. Λοβέρδος επισήμανε ότι ο πολίτης ενδιαφέρεται για το αγαθό της πολιτικής σταθερότητας και πρέπει «να βρούμε την κατάλληλη λύση, ούτως ώστε ο τετραετής πολιτικός συνταγματικός κύκλος να είναι μία συνταγματική κυριολεξία κι όχι ο κανόνας να είναι οι πρόωρες χάριν δήθεν εθνικού θέματος». Πρότεινε, δε, να αξιοποιηθεί ο κανόνας της αυξημένης πλειοψηφίας για δημιουργία σταθερότητας στις επενδύσεις όπως και το να εξετάζεται κάθε ένσταση αντισυνταγματικότητας απευθείας από τις Ολομέλειες των δικαστηρίων. Δήλωσε την κατηγορηματική διαφωνία του και ζήτησε να αποσυρθεί η πρόταση για άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας πως αυτή καθιστά τον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα, παράγοντα πολιτικής ανωμαλίας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία, με αιχμή την πρόταση για τα δημοψηφίσματα, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να μιλάει η πλειοψηφία για δημοψηφίσματα, όταν είναι αυτή που διεξήγαγε ένα παράνομο δημοψήφισμα και επιπλέον δεν εφάρμοσε και το αποτέλεσμά του.

Επίσης, καταλόγισε στο κυβερνών κόμμα πως δεν συμπεριέλαβε στο άρθρο 16 παρ. 2 και στην αποστολή του κράτους την καλλιέργεια θρησκευτικής συνείδησης. Σημείωσε, δε, ότι η ρύθμιση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα «περάσει» και απευθυνόμενος προς την κυβερνητική πλειοψηφία τόνισε: «Δεν αποφεύγεται μία λύση που τη ζητούν η κοινωνία και τα ίδια τα πράγματα».

Ο κ. Λοβέρδος ανέφερε ότι το κόμμα του συμφωνεί με την αλλαγή του άρθρου 86 περί ποινικής ευθύνης υπουργών, ενώ μέμφθηκε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι το 2016 δεν υπέγραψαν αντίστοιχη πρόταση που κατέθεσαν ο ίδιος, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης και ορισμένοι ακόμη βουλευτές.

Τέλος, επισήμανε ότι είναι απολύτως απαραίτητες οι παρεμβάσεις στη δημόσια διοίκηση και τους ΟΤΑ.

Ναι στα μη κρατικά πανεπιστήμια λένε οι ΑΝΕΛ

Έμφαση στις προτάσεις του κόμματός του τις οποίες παρουσίασε αναλυτικά, έδωσε ο εισηγητής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης, κάνοντας λόγο για αναγκαίες και επιβεβλημένες αλλαγές στο Σύνταγμα, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τη λήψη απόφασης για την προθεσμία παράδοσης της έκθεσης της Επιτροπής Αναθεώρησης.

Σύμφωνα με τις προτάσεις που κατέθεσε ο κ. Κατσίκης, οι ΑΝΕΛ προτείνουν μεταξύ άλλων:

- Ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

- Εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό και ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του χωρίς όμως το πολίτευμά μας να μετατραπεί σε προεδρευομένη δημοκρατία.

- Δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες ομογενείς.

- Τροποποίηση του άρθρου 86 για ποινική ευθύνη υπουργών ώστε να λογοδοτούν στη δικαιοσύνη χωρίς καμία ανάμειξη της Βουλής.

-Τροποποίηση του άρθρου για την ελευθερία του Τύπου με την πρόβλεψη δημοσιοποίησης από τα ίδια τα ΜΜΕ της σύνθεσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, της οικονομικής κατάστασης και των μέσων χρηματοδότησής τους.

«Καταθέσαμε τις προτάσεις μας με γνώμονα τις γραμμές του κόμματός μας και θα τις στηρίξουμε στην Επιτροπή Αναθεώρησης», τόνισε κλείνοντας ο κ. Κατσίκης.

ΚΚΕ: Να αλλάξει το άρθρο 48 και ο αντιδραστικός νόμος περί κατάστασης πολιορκίας, στα άρθρα 28 και 80

«Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει προοδευτικό, συμμετοχικό ή δημοκρατικό Σύνταγμα στο πλαίσιο της σημερινής εξουσίας», ανέφερε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. «Πραγματικά κυρίαρχος μπορεί να γίνει ο λαός όταν θα έχει στην ιδιοκτησία του τον πλούτο που παράγει, και σε αυτό το πλαίσιο μιας νέας κοινωνικής οργάνωσης μπορεί να υπάρξουν λαογέννητοι θεσμοί διακυβέρνησης, εξουσίας» πρόσθεσε.

Το ΚΚΕ παλεύει να διευρυνθούν τα λαϊκά δημοκρατικά δικαιώματα, δήλωσε ο κ. Γκιόκας και θύμισε ότι το ΚΚΕ θέλει αλλαγές στο Σύνταγμα, όπως να προστατευθεί το δικαίωμα στην απεργία ή να καταργηθούν οι τρομονόμοι και άλλες τέτοιες διατάξεις που απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. «Αυτούς τους στόχους προωθούμε με την καθημερινή μας πάλη γιατί ο αγώνας του λαού και όχι της δήθεν αλλαγής, από τα πάνω, είναι ο παράγοντας που μπορεί να κατοχυρώσει αυτά τα δικαιώματα. Θα συμμετέχουμε στη διαδικασία αναθεώρησης και προβάλλουμε την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στο Σύνταγμα, όπως το άρθρο 48 και ο αντιδραστικός νόμος περί κατάστασης πολιορκίας, στα άρθρα 28 και 80 που αφορούν την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε διακρατικές συμμαχίες και ερμηνεύουν το Σύνταγμα υπό το πρίσμα του ευρωενωσιακού δικαίου, στο άρθρο 27 που αφορά την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων, των βάσεων στην Ελλάδα, στο άρθρο 107 που αφορά στην προστασία του ξένου και του εφοπλιστικού κεφαλαίου», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ο κ. Γκιόκας τόνισε ότι δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που ξεκινάει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. «Με τις προηγούμενες αναθεωρήσεις προχώρησαν αλλαγές που αφορούσαν το πεδίο της οικονομίας, σήμερα στόχος της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει γίνει ο καλύτερος σύμμαχος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, είναι η δημιουργία συνθηκών πολιτικής σταθερότητας, η διευκόλυνση της συνέχειας των κυβερνήσεων και η αποτροπή της πρόωρης λήξης της κοινοβουλευτικής περιόδου», επισήμανε και παρατήρησε: «Το κέντρο βάρους της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κυβερνητική πολιτική σταθερότητα, η κυβερνητική πολιτική συνέχεια, δηλαδή να μη διαταραχθεί η άσκηση της κυρίαρχης πολιτικής».

«Θέλετε μια σειρά προσαρμογές στον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος, διότι οι συνθήκες σήμερα δεν επιτρέπουν συγκρότηση σταθερών μονοκομματικών κυβερνήσεων, όπως γινόταν στο παρελθόν, εξ ου και η σύμπτωσή σας με τη ΝΔ, ιδίως στο κομμάτι της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας», υπογράμμισε ο κ. Γκιόκας και συμπλήρωσε: «Στόχος είναι, επίσης, να ανακτηθεί η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος, να αναστηλωθεί το κύρος του πολιτικού συστήματος, που έχει κλονιστεί στα μάτια του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα λόγω της κρίσης και των μέτρων και λόγω της ασυνέπειας λόγων και έργων».

Ο κ. Γκιόκας υποστήριξε ότι στόχος είναι και να στηθεί διπολικός καυγάς με τα συνθήματα για την εμβάθυνση της δημοκρατίας, τα κοινωνικά δικαιώματα, με τη δήθεν αντι-νεοφιλελεύθερη ατζέντα, «αλλά είναι θράσος να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για δημοκρατία και κοινωνική προστασία, τη στιγμή που ήταν η πολιτική δύναμη που, ενώ έκανε δημοψήφισμα το 2015, στη συνέχεια υλοποίησε ένα σωρό μέτρα και ΠΝΠ και κατεπείγοντα νομοσχέδια».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε και την πρόταση για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «περνάει ένας επιχειρηματικός εναγκαλισμός, μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας. Σε αυτό μπαίνουν αμφισβητούμενες εκτάσεις και νομιμοποιούνται οι κατά καιρούς διεκδικήσεις της Εκκλησίας».

Για την απλή αναλογική, ο κ. Γκιόκας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «τη φέρνει κολοβή, αφού δίνει δυνατότητα διανομής του 10% των εδρών, δηλαδή 30 έδρες, όχι με αναλογικό τρόπο αλλά ως μπόνους στο εκάστοτε πρώτο κόμμα».

Ένωση Κεντρώων: Κατ' επίφαση αναθεώρηση

«Μελετώντας τους τέσσερις άξονες της προτεινόμενης συνταγματικής αναθεώρησης γίνεται εύκολα αντιληπτή η προσπάθεια της κυβέρνησης να προβεί σε μία κατ' επίφαση αναθεώρηση και όχι σε ριζικές αλλαγές», ανέφερε ο ομιλητής της Ένωσης Κεντρώων, βουλευτής Σερρών Αναστάσιος Μεγαλομύστακας, στη Βουλή.

Ο κ. Μεγαλομύστακας τάχθηκε κατά της κατοχύρωσης της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, λέγοντας ότι επίσημη θρησκεία έχουν πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως η Κύπρος, η Δανία, η Αγγλία η Νορβηγία, η Μάλτα και η Γερμανία, που έχουν αναγνωρισμένες εκκλησίες, οι οποίες λειτουργούν ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. «Είναι προφανές ότι σε όλες αυτές τις χώρες που δεσμεύονται με τους σχετικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, η προνομιακή σχέση κράτους-θρησκείας σε καμία περίπτωση δεν συγκρούεται με την πλήρη προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων», σημείωσε και πρόσθεσε: «Οι τροποποιήσεις που προτείνει η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνονται σε καμία κοινωνική ανάγκη αλλά σε μικροπολιτικά παιχνίδια. Αντίθετα, μία τέτοιου είδους κίνηση θα προκαλέσει διχασμό στην ελληνική κοινωνία και θα δημιουργήσει ρήγμα στην εθνική συνείδηση των Ελλήνων».

Ο βουλευτής τόνισε ότι «η αδυναμία του Κοινοβουλίου να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας φανερώνει μία πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων που είναι αγεφύρωτη, επομένως δεν υπάρχει δυνατότητα συνεννόησης, γεγονός που φυσιολογικά οδηγεί σε διάλυση της Βουλής. Επομένως, θέλουμε τη συνέχιση του υπάρχοντος καθεστώτος και να μην αποσυνδεθεί η διάλυση της Βουλής από την εκλογή του Προέδρου, καθώς μόνο έτσι θα μπορεί να λειτουργεί και σωστά».

«Σε κάθε περίπτωση, προσφυγή για εκλογή Προέδρου στον ελληνικό λαό δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτή από εμάς, αφού παραγνωρίζει την ιδιότητα του εκλογικού Σώματος ως του ανώτατου οργάνου του δημοκρατικού μας πολιτεύματος», συμπλήρωσε.

Ως προς το άρθρο 37 και συγκεκριμένα την παράγραφο 2, σύμφωνα με την οποία προτείνεται ο πρωθυπουργός να είναι εν ενεργεία βουλευτής, ο κ. Μεγαλομύστακας επισήμανε ότι η Ένωση Κεντρώων δεν το αποδέχεται, καθώς έχουν μιλήσει για οικουμενικές κυβερνήσεις που θα αποτελούνται από τεχνοκράτες. Όπως υποστήριξε, η διάταξη για τα δημοψηφίσματα δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει την πρόθεση να δώσει στον λαό τη δύναμη να αποφασίζει για πολύ σημαντικά θέματα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ένωση Κεντρώων ζητά την απλή ανόθευτη αναλογική με την κατάργηση του bonus, και είναι σύμφωνη με την καθιέρωση προσωρινού κωλύματος εκλογιμότητας σε όσους έχουν διατελέσει βουλευτές σε τρεις διαδοχικές βουλευτικές περιόδους, «και μάλιστα θα θέλαμε αναδρομική ισχύ».

Τέλος, αναφερόμενος στις προτάσεις που θα καταθέσει η Ένωση Κεντρώων για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Μεγαλομύστακας σημείωσε ότι προτείνει «την ίδρυση συνταγματικού δικαστηρίου, τη μείωση του αριθμού των βουλευτών στους 150 και την υποχρεωτική συμμετοχή εισαγγελέα Εφετών σε όλες τις αναθέσεις συμβάσεων δημοσίων έργων και προμηθειών που υπερβαίνουν το 1 εκατ. ευρώ». «Επίσης, ζητούμε να αλλάξει άμεσα το άρθρο 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών και πρέπει να υπάρξει δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων», υπογράμμισε.

Ποτάμι: Να μην πάει χαμένη η ευκαιρία

Να μην πάει χαμένη η ευκαιρία που έχει αυτή η Βουλή και να προχωρήσουν οι πολιτικές δυνάμεις σε έναν ειλικρινή διάλογο, με ψυχραιμία και χωρίς περιχαρακώσεις στα ιδεολογικά χαρακώματά του στη διαδικασία για τη συνταγματική αναθεώρηση, κάλεσε από την Ολομέλεια ο Γιώργος Μαυρωτάς από το Ποτάμι. Διότι, όπως είπε, αν αποτύχουμε να συνεννοηθούμε, τότε ας συνεννοηθούμε ότι θα αποτύχουμε.

«Μία γενναία αναθεώρηση θα έπρεπε να κατοχυρώνει την Ελλάδα ως ένα σύγχρονο κοσμικό ευρωπαϊκό κράτος, του οποίου η οικονομία θα απελευθερωνόταν από τα ασφυκτικά δεσμά του κρατισμού», ανέφερε ο ομιλητής του Ποταμού, σημειώνοντας ότι υπάρχουν αλλαγές σε διατάξεις του Συντάγματος που φαίνεται να είναι υπερώριμες και από την έως τώρα συζήτηση διαφαίνεται ότι υπάρχει μία κάποια συναίνεση σ' αυτές, όπως είναι οι διατάξεις για τις ευθύνες των πολιτικών προσώπων, το άρθρο 86 για την ευθύνη των υπουργών ή το άρθρο 62 για τη βουλευτική ασυλία. Επίσης, ο κ. Μαυρώτας υποστήριξε ότι είναι κοινός τόπος η διαπίστωση για την ανάγκη σταθερότητας του εκλογικού κύκλου και η αποσύνδεσή του από την προεδρική εκλογή.

Όπως τόνισε, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ βάζει και αρκετά θέματα άμεσης συμμετοχής των πολιτών στη λήψη αποφάσεων, όπως δημοψηφίσματα, εκλογή Προέδρου, απλή αναλογική, ωστόσο διερωτήθηκε -παρότι ακούγεται καλά το να μιλήσει ο λαός- «είμαστε σίγουροι ότι θα εφαρμοστεί και καλά»; «Δυστυχώς, το έχουμε ζήσει αυτό και στο δημοψήφισμα του 2015 και στο Brexit και στα δημοψηφίσματα στην Καταλονία» έφερε ως παράδειγμα. Ο κ. Μαυρώτας ενημέρωσε το Σώμα ότι υπάρχουν θέματα στα οποία το Ποτάμι στηρίζει τη συγκεκριμένη πρόταση, όπως είναι οι διακριτοί ρόλοι Κράτους-Εκκλησίας, έθεσε, όμως, το ερώτημα πώς -για παράδειγμα- νοούνται οι διακριτοί ρόλοι ή η θρησκευτική ουδετερότητα, όταν η κρατική παιδεία έχει ως σκοπό να αναπτύσσει και τη θρησκευτική συνείδηση, με βάση το σημερινό άρθρο 16, παράγραφος 2; «Ένα άρθρο που, δυστυχώς, δεν το βλέπουμε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτιόμαστε: Δεν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ τους διακριτούς ρόλους ή τους προσπερνάει, προκειμένου να μην αναθεωρηθεί το άρθρο "ταμπού", το άρθρο 16, που απαγορεύει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων;», επισήμανε.

«Σήμερα, αντί να συζητάμε για τις προδιαγραφές που θα έπρεπε να έχουν τα μη κρατικά πανεπιστήμια, συζητάμε ακόμα για το αν θα πρέπει να δημιουργηθούν. Ας μιλήσουμε, λοιπόν, ως ένα πρώτο βήμα για μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Να βάλουμε, επίσης, στον νόμο ότι υποχρεωτικά, για παράδειγμα, το 10% έως 20% των φοιτητών θα είναι με υποτροφίες, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν σε αυτά και ανεξάρτητα εισοδήματος, με βάση μόνο τις επιδόσεις τους. Να πούμε, επίσης, ότι θα αξιολογούνται και θα πιστοποιούνται, όπως και τα δημόσια, με βάση δηλαδή μία δημόσια ανεξάρτητα αρχή όπως την ΑΔΙΠ, την οποία την έχετε απαξιώσει το τελευταίο διάστημα» πρότεινε ο κ. Μαυρωτάς.

Αναφερόμενος στις προτάσεις του Ποταμιού για τη συνταγματική αναθεώρηση, μίλησε για ευέλικτη διαδικασία αναθεώρησης, όχι όμως πρόχειρη, του άρθρου 110. Όπως υπογράμμισε, πρέπει να κατοχυρωθεί συνταγματικά η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού στον τόπο διαμονής τους. Επίσης, σημείωσε ότι πρέπει να εισαχθούν στο Σύνταγμα στοιχεία για την κλιματική αλλαγή, τη βιοποικιλότητα, τα ζώα, τον σεβασμό στο περιβάλλον γενικότερα.

Τέλος, ο κ. Μαυρωτάς υποστήριξε ότι πρέπει να επιδιωχθούν συναινέσεις όχι μόνο ως προς τον κατάλογο των άρθρων που θα αναθεωρηθούν, αλλά και ως προς την κατεύθυνση της αναθεώρησής τους, και κατέληξε: «Αν δεν σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και εντάξουμε την όλη διαδικασία στο μικροπολιτικό παιχνίδι, έχουμε χάσει. Θα μετρηθούμε όλοι μας με την ευθύνη. Αν δώσουμε ιδεολογικό και όχι ορθολογικό χαρακτήρα στη συζήτηση, τότε θα υψώσουμε τείχη. Εάν η συζήτηση γίνει για να τονίσουμε τις διαφορές μας και όχι για να τις λειάνουμε, θα συγκρουστούμε άγονα. Εάν η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση γίνει με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές και όχι στις επόμενες γενιές, θα οπισθοχωρήσουμε. Αν την βάλουμε στην προεκλογική κοκορομαχία, θα αποτύχουμε».

Ευ. Βενιζέλος: Πρόταση «συνταγματικού λαϊκισμού» η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για αναθεώρηση

«Κουτί της Πανδώρας» και πρόταση «συνταγματικού λαϊκισμού» χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και δήλωσε πως σε αυτήν τη Βουλή ούτε μία διάταξη δεν πρέπει να λάβει περισσότερες από 179 ψήφους, προκειμένου, στην επόμενη, την αναθεωρητική, να απαιτεί την πλειοψηφία των 180 ψήφων. Μόνο με αυτόν τον τρόπο -όπως είπε- η επόμενη θα είναι μία Βουλή αναθεωρητικής υπευθυνότητας και συναινέσεων.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο κλίμα, μέσα στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ εκκινεί τη διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος, «ένα κλίμα όξυνσης και πόλωσης»: «Σήμερα ξεκινάει η διαδικασία της συναινετικής, υποτίθεται, αναθεώρησης και πληροφορούμαστε ότι διενεργείται έρευνα στους λογαριασμούς του Κώστα Σημίτη. Δηλαδή, κάποιοι θέλουν να αμαυρώσουν το εμβληματικό πρόσωπο του ευρωπαϊκού κεκτημένου της χώρας. Ματαιοπονούν! Αλλά εκτίθενται και εκθέτουν τη δικαιοσύνη».

Για την αναθεώρηση του Συντάγματος τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστεί πως το Σύνταγμα θα αλλάξει με την ύπαρξη μεταπλειοψηφικών εγγυήσεων.

«Έχει σημασία, με τη διαδικασία της αναθεώρησης, να μην τεθεί υπό διακινδύνευση ο αυστηρός χαρακτήρας του Συντάγματος και το συνταγματικό κεκτημένο. Να μην αλλοιωθούν οι θεσμικές ισορροπίες του Συντάγματος, που δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δεξιό, ούτε προοδευτικό ούτε συντηρητικό. Είναι ένα Σύνταγμα εθνικό, ευρύχωρο, που είναι έτοιμο να υποδεχθεί και να ρυθμίσει όλες τις δημοκρατικές επιλογές του ελληνικού λαού, εφόσον κινούνται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αντιπροσωπευτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος. Όπως επισήμανε, αυτό θα διασφαλιστεί μόνο με την ύπαρξη μεταπλειοψηφικών εγγυήσεων που κυριαρχούν στη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος. Όπως, άλλωστε, θύμισε, η αναθεώρηση απαιτεί συναίνεση και στις δύο φάσεις της διαδικασίας, και μάλιστα στις εκλογές που μεσολαβούν από τη μία Βουλή στην άλλη, ο λαός αποφαίνεται.

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι το Σύνταγμα επιτρέπει την εναλλαγή πλειοψηφιών (151 και 180 ψήφοι) για να προσθέσει ότι αν πάμε σε έναν «συνταγματικό λαϊκισμό» τότε δεν πρέπει ούτε μία διάταξη να πάρει 180 ψήφους, ώστε να απαιτήσει αυξημένη πλειοψηφία στην επόμενη, την αναθεωρητική Βουλή. «Μην ξεχνάμε ότι η συγκυρία είναι άκρως επιβαρυμένη. Δεν έχουμε ένα συναινετικό κλίμα. Έχουμε όξυνση, πόλωση, εντάσεις, χειραγώγηση, έχουμε τεράστια προβλήματα αντοχής του τραπεζικού συστήματος, έχουμε μπροστά μας τις συνέπειες του υπερπλοενάσματος και άρα της υπερφορολόγησης που έχει διαλύσει τη μεσαία τάξη», υποστήριξε.

«Πρέπει να έχουμε συνείδηση πού βρισκόμαστε και πού πάμε και των προβλημάτων που μας αναμένουν. Η χώρα έζησε μακροχρόνια οικονομική κρίση. Ελήφθησαν και λαμβάνονται επώδυνα μέτρα. Η χώρα άντεξε. Και ένας από τους λόγους που άντεξε ήταν πως η χώρα έχει Σύνταγμα που ρύθμισε την αλλαγή του πολιτικού συστήματος, την αλλαγή των κοινοβουλευτικών συσχετισμών, την αλλαγή της κοινωνικής διαστρωμάτωσης. Το γεγονός ότι το Σύνταγμα άντεξε αυτές τις αλλαγές δείχνει την ποιότητά του. Πού λειτούργησε αρνητικά; Μόνο στην υποχρεωτική διάλυση της Βουλής τον Ιανουάριο του 2015», ανέφερε ο κ. Βενιζέλος. Όπως συμπλήρωσε, τα χρόνια της κρίσης απέδειξαν πως χρειάζονται συνταγματικοί κανόνες δημοσιονομικής επίγνωσης και να κρούεται κώδωνας κινδύνου δημοσιονομικής εκτροπής και αυτός πρέπει να είναι ένας σαφής συνταγματικός κανόνας. Ακόμη, σημείωσε ότι πρέπει να κατοχυρωθεί συνταγματικά η ανεξαρτησία της ΤτΕ.

«Είναι σημαντικό να μη γίνουν λανθασμένες κινήσεις τώρα που ανοίγει το κουτί της Πανδώρας, της αναθεώρησης, που θα υποβαθμίσουν το επίπεδο της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Δυστυχώς, οι πιθανότητες να γίνουν λάθη είναι μεγαλύτερες από να γίνουν βελτιώσεις στο συνταγματικό κείμενο, λόγω της συγκυρίας που θα βαίνει επιδεινούμενο. Γι' αυτό το θεμελιώδες είναι να προστατεύσουμε το Σύνταγμα, τη Δημοκρατία, τους θεσμούς και την ομαλή πορεία του τόπου, σεβόμενοι τον αυστηρό χαρακτήρα του Συντάγματος. Καμία διάταξη δεν πρέπει να διαπιστωθεί ότι είναι αναθεωρητέα με πλειοψηφία που υπερβαίνει τις 179 ψήφους. Πρέπει η επόμενη Βουλή να είναι Βουλή αναγκαστικής αναθεωρητικής υπευθυνότητας και συναίνεσης», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Ν. Νικολόπουλος: Να διατηρηθούν τα άρθρα 3 και 13 του Συντάγματος

«Στις ιδιαιτερότητες του έθνους και στην επίγνωση της εθνικής μας ταυτότητας», εστίασε στην ομιλία του στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση ο πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος, ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος. Η συνταγματική αναθεώρηση «θα πρέπει να λάβει χώρα λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων του έθνους μας, επομένως να μην συνιστά μια απλή αναπαραγωγή ξένων συστημάτων όσον αφορά τις σχέσεις Εκκλησίας-Κράτους». Και τούτο δεν μπορεί να γίνει παρά πατώντας σε δύο στέρεες βάσεις: Στη μακραίωνη παράδοση του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας και στο γκρέμισμα των τειχών που έχουν ορθωθεί μεταξύ του λαού και των φορέων άσκησης εξουσίας, οι οποίοι παρουσιάζονται ως τεχνικοί και ουδέτεροι», υπογράμμισε.

Ο Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος υπεραμύνθηκε της διατήρησης των άρθρων 3 και 13 του Συντάγματος. Σημειώνοντας ότι η ανεξιθρησκεία και ο σεβασμός όλων των θρησκειών έχουν την απόλυτη συνταγματική κατοχύρωση «με τη δημοκρατική αρχή, το σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την αρχή της ισότητας, την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας και από την αρχή της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης» εκτιμά ότι το άρθρο 3 και το προοίμιο του Συντάγματος «έχουν συμβολικό χαρακτήρα, η εμβέλεια των οποίων διασφαλίζει τη συλλογική δεσμευτικότητα επικουρούμενη από μορφές έκφρασης και τελετουργικές πρακτικές» και τονίζει: «Κρίνουμε κατά ταύτα ότι το Σύνταγμα εν προκειμένω στις προαναφερόμενες διατάξεις ενσωματώνει τη συλλογική σοφία του έθνους μας και δε χρήζει καμίας αναθεώρησης».

Αναφορικά, με την καταβολή της επιδότησης από το Κράτος στην Εκκλησία, ο Νίκος Νικολόπουλος είπε ότι είναι κρίσιμη η κατοχύρωση των συμφερόντων της Εκκλησίας, και τόνισε ότι θα πρέπει να κατοχυρωθεί η καταβολή του ποσού της προβλεπόμενης επιδότησης υπό την αυξημένη τυπική ισχύ που επιφυλάσσει μια συνταγματική διάταξη. «Κρίνουμε ότι ο όρος που προβλέπει ότι οι δεσμεύσεις των μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της εξασφαλίζει ανισομερώς το κράτος, εφόσον η εκκλησία δεν είναι ικανή να θεσπίζει κανόνες δικαίου, όπως μπορούν να κάνουν οι εναλλασσόμενες κυβερνητικές πλειοψηφίες», προσέθεσε.

Τέλος, σε σχέση με την πρόταση αναθεώρησης του άρθρου 21 για την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας χάριν επέκτασης του κοινωνικού κράτους, ο Νίκος Νικολόπουλος είπε πως είναι καταρχάς σύμφωνος με την πρόταση, ωστόσο επισήμανε ότι δεν θα συναινέσει «στην απαλοιφή του χαρακτηρισμού της οικογένειας ως "θεμελίου της προαγωγής και της συντήρησης του έθνους" και τούτο διότι η δομή της οικογένειας συνδέεται με τη μορφή των ευρύτερων, θεμελιακών θεσμών της κοινωνίας».

Αλ. Παπαρήγα: Το αστικό Σύνταγμα επιδέχεται μόνο ορισμένες αλλαγές

«Το αστικό Σύνταγμα επιδέχεται ορισμένες αλλαγές, αλλά όχι εκείνη που θίγει τα ιερά και τα όσια της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας», τόνισε στην ομιλία της στη Βουλή, η βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

Αναφέροντας ότι το ΚΚΕ θα παλέψει για να προστατευθούν ορισμένα λαϊκά δικαιώματα, πρόσθεσε πως «δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι αυτό το Σύνταγμα μπορεί να χωρέσει από τον μεγαλύτερο αυταρχισμό ως το μεγαλύτερο ξεγέλασμα του λαού».

Σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει «ισότητα των πολιτών» σε μια ταξική κοινωνία, ανέφερε υπό μορφή ρητορικού ερωτήματος αν «ο λαός έχει δικαίωμα να ανατρέψει το Σύνταγμα και να επιβάλλει ένα άλλο» όπου αντί για καπιταλιστική ιδιοκτησία να υπάρχει κοινωνική ιδιοκτησία και αντί της «αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας» ο εργατικός έλεγχος;

«Όχι δεν μπορεί, γιατί σε αυτό το Σύνταγμα δίπλα στην απατηλή "ισότητα των πολιτών" υπάρχουν και οι διατάξεις για την εθνική ασφάλεια και την δημόσια ασφάλεια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε, στη συνέχεια, ότι βάσει των διατάξεων του Συντάγματος ο λαός «μπορεί να επέμβει μόνο όταν απειλούνται τα συμφέροντα της αστικής τάξης».

Αναφέρθηκε στο άρθρο 23 που θέτει περιορισμούς στο δικαίωμα άσκησης της απεργίας, στο άρθρο 28 που επιτρέπει την υιοθέτηση διεθνών συμβάσεων με ισχύ μεγαλύτερη από εκείνη του Συντάγματος καθώς και στο άρθρο 48 περί «καταστάσεως πολιορκίας».

Ειδικά για το άρθρο 28 επισήμανε ότι η ουσία βρίσκεται στο ότι αποτελεί τον ομφάλιο λώρο που επιτρέπει την υπερίσχυση των διεθνών συμβάσεων. Αφ' ης στιγμής υπάρχει αυτό «η ενισχυμένη πλειοψηφία στη Βουλή», για την απαραίτητη επικύρωση μπορεί να βρεθεί, τόνισε η κ. Παπαρήγα.

Η Α. Παπαρήγα είπε επίσης ότι στόχος της συνταγματικής αναθεώρησης είναι η εξασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης της αντιλαϊκής πολιτικής, προσθέτοντας ο λαός να φοβάται την «πολιτική σταθερότητα» καθώς αυτή δεν περιλαμβάνει μόνο την «κυβερνητική σταθερότητα», αλλά και τους μηχανισμούς του αστικού κράτους για την επιβολή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Τόνισε ότι ο λαός έχει κάθε συμφέρον με το κίνημά του να επιβάλλει «ρωγμές» σε αυτή τη σταθερότητα αν θέλει να αποσπάσει ορισμένες κατακτήσεις και να ανοίξει ένα διαφορετικό δρόμο.

Ανέφερε ακόμα ότι το άρθρο 27 του Συντάγματος παραβιάστηκε με την διέλευση ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων για την επέμβαση στην Γιουγκοσλαβία, υπενθυμίζοντας ότι τότε μόνο το ΚΚΕ είχε αντιταχθεί, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «στρογγύλευε» τη θέση του, και άλλες πολιτικές δυνάμεις τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ της επέμβασης.

Η Α. Παπαρήγα, απευθυνόμενη στην ΝΔ, υπενθύμισε ότι το '74 και το '75 «χάιδευε τους αναθεωρητές» κάνοντας και υποδείξεις στο ΚΚΕ για «σύγχρονη αριστερά» και τώρα δήθεν τους «πολεμά» κάνοντας, στην ουσία, «αντικομμουνισμό με προοπτική να τσακίσετε το κίνημα που ο ένας πολεμά με τον αναθεωρητισμό και ο άλλος με άλλα μέσα».

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία