Λόγια του Βαρδάρη

  • Ζητούν παραίτηση της Αλεξίου για σχόλιο στο facebook για την υπόθεση της Μπεκατώρου
    19/01/2021 19:02

    Ζητούν παραίτηση της Αλεξίου για σχόλιο στο facebook για την υπόθεση της Μπεκατώρου

    Την παραίτηση της ανεξάρτητης δημοτικής συμβούλου Θεσσαλονίκης, Δήμητρας Αλεξίου (που εξελέγη με την παράταξη "Θεσσαλονίκη Μαζί" της Κατερίνας Νοτοπούλου αλλά ανεξαρτητοποιήθηκε) ζητά με ανακοίνωσή της η παράταξη "Η πόλη ανάποδα" του δήμου Θεσσαλονίκης. 

    Αφορμή αποτέλεσε ένα σχόλιο της κ. Αλεξίου στο facebook με αφορμή τα όσα κατήγγειλε η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου. 

    Έγραψε η κ. Αλεξίου: "Καταδικάζω την σεξουαλική κακοποίηση! Αλλά μια απορία μου παραμένει άλυτη. Πολλές γυναίκες από εμάς έχουν διαμείνει στα πλαίσια επαγγελματικών συνεδρίων στο ίδιο ξενοδοχείο με συναδέρφους άνδρες. Στο ίδιο δωμάτιο όμως πως καταλήγεις χωρίς την θέλησή σου;". 

    unnamed-20.jpg


    Σε ανακοίνωσή της η παράταξη "Η πόλη ανάποδα" σημειώνει μεταξύ άλλων: 

    "Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε και η κ. Αλεξίου, η οποία με δημόσιο σχόλιό της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης αναρωτήθηκε πώς γίνεται γυναίκες που σε επαγγελματικά συνέδρια διαμένουν στο ίδιο ξενοδοχείο με άνδρες συναδέλφους, να καταλήγουν στο ίδιο δωμάτιο χωρίς τη θέλησή τους. Μάλιστα στη συνέχεια υπεραμύνθηκε της στάσης της φτάνοντας να γράψει ότι την ενοχλεί «αφάνταστα που μέρος των γυναικών τους βολεύει αποποιούμενες κάθε ευθύνη τους να επιρρίπτουν βιασμούς και πολλά άλλα για να ανέβουν επαγγελματικά» (τα σχετικά στιγμιότυπα οθόνης είναι στη διάθεσή μας!

    Να εξηγήσουμε λοιπόν στην κ. Αλεξίου και σε ανάλογους καλοθελητές, πως όταν μια γυναίκα βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο με έναν άντρα δεν είναι απαραίτητο να επιδιώκει σεξουαλική επαφή μαζί του και πως το «όχι» -που γιορτάζεται και ως εθνική επέτειος- σημαίνει όχι. Οφείλουμε επίσης να θυμίσουμε στην κ. Αλεξίου ότι το ίδιο ισχύει και για τις φορές που φοιτήτριες βρίσκονται στα γραφεία συναδέλφων της πανεπιστημιακών και ξαφνικά υφίστανται σεξουαλική παρενόχληση με εκβιασμούς για τη βαθμολογία τους. Την καλύτερη εξήγηση όμως μπορεί να την πάρει από την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του ΑΠΘ που έχει συσταθεί γι’ αυτόν τον λόγο.

    Απαιτούμε την άμεση παραίτηση της δημοτικής συμβούλου, η παρουσία της οποίας προσβάλλει το Δημοτικό Συμβούλιο. Απαιτούμε να πάρει τώρα θέση απέναντί της η παράταξη Ζέρβα. Η διοίκηση να στηρίξει να στηρίξει έμπρακτα και ουσιαστικά τις σχετικές δομές και υπηρεσίες του Δήμου.

    Στεκόμαστε αδιαπραγμάτευτα στο πλευρό της Σοφίας και κάθε Σοφίας".

    Κύκλοι πάντως της διοίκησης σχολίασαν αναφορικά με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας: 

    "Η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης έχει ξεκάθαρη θέση και στάση: Μηδενική ανοχή στη σεξουαλική κακοποίηση γυναικών. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, άλλωστε, προετοιμάζει ανάλογα τηλεοπτικά spot στα δημοτικά ΜΜΕ στο πλαίσιο καμπάνιας ευαισθητοποίησης για το ζήτημα, ενώ διατηρεί δομή για τη φιλοξενία κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους. Οποιαδήποτε άλλη τοποθέτηση απηχεί προσωπικές απόψεις".