ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υπόθεση Λιγνάδη: Οι μαρτυρίες «φωτιά» και τα στοιχεία που καίνε τον σκηνοθέτη

Κατηγορούμενος για βιασμό κατά συρροή ο σκηνοθέτης και ηθοποιός, ο οποίος θα απολογηθεί την Τετάρτη - Ανοίγει σήμερα επίσημα η έρευνα για όλες τις καταγγελίες σεξουαλικής βίας στον χώρο του θεάτρου - Καταθέτει στον εισαγγελέα ο πρόεδρος του ΣΕΗ

 22/02/2021 07:26

Υπόθεση Λιγνάδη: Οι μαρτυρίες «φωτιά» και τα στοιχεία που καίνε τον σκηνοθέτη
INTIME NEWS

Αντιμέτωπος με ένα βαρύ κατηγορητήριο είναι ο Δημήτρης Λιγνάδης το οποίο θα επιχειρήσει να αντικρούσει, απολογούμενος την ερχόμενη Τετάρτη, καθώς αρνείται την κατηγορία που του αποδίδεται.

Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης κρατείται στη ΓΑΔΑ και μελετά τα στοιχεία της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος του

Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης φορώντας χειροπέδες έφτασε χθες το πρωί στην ανακρίτρια για να λάβει γνώση της δικογραφίας και να ζητήσει ολιγοήμερη προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσει την υπερασπιστική του γραμμή, η οποία θα κινηθεί στη γραμμή άρνησης, κάτι που προανήγγειλε άλλωστε ο δικηγόρος του σε δηλώσεις του.

Ο παραιτηθείς καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου θα περάσει το κατώφλι της αρμόδιας ανακρίτριας την ερχόμενη Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου.

Μετά την απολογία του, ανακρίτρια και εισαγγελέας θα κρίνουν με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κατηγοριών που βαρύνουν τον μέχρι πρότινος καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου αν θα κριθεί προφυλακιστέος ως ύποπτος φυγής ή ως ύποπτος διάπραξης νέων αδικημάτων ή θα αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Το αδίκημα για το οποίο βρίσκεται ποινικά υπόλογος ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι αυτό του βιασμού κατά συρροή, διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και η προβλεπόμενη ποινή – σε περίπτωση καταδίκης – φτάνει μέχρι τα 10 χρόνια κάθειρξη για κάθε πράξη.

Το πλαίσιο της κακουργηματικής πράξης κυμαίνεται από πέντε έως δέκα χρόνια κάθειρξη.

Οι εισαγγελικές αρχές κινήθηκαν ταχύτατα, μεθοδικά και κάτω από άκρα μυστικότητα εξετάζοντας μάρτυρες-κλειδιά μέχρι αργά τη νύχτα της Παρασκευής, οι οποίοι εισέφεραν καθοριστικά στοιχεία για την αποκάλυψη της δράσης του κατηγορούμενου. 

Μόνος του στο κελί με φρουρό στην πόρτα

Για δεύτερη νύχτα κρατήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ο Δημήτρης Λιγνάδης. Ο γνωστός ηθοποιός - σκηνοθέτης θα λάβει σήμερα, Δευτέρα μέσω του δικηγόρου του τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του έτσι ώστε να οργανώσει την άμυνα του έναντι των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο. Ο Δημήτρης Λιγνάδης επέστρεψε μετά τον εισαγγελέα στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ, όπου κρατήθηκε για δεύτερη νύχτα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, φαίνεται πως γνώριζε ότι θα κρατηθεί, καθώς όταν εκδόθηκε το ένταλμα είχε μαζί του κάποια είδη πρώτης ανάγκης.

Ο Λιγνάδης, ρωτούσε τους αστυνομικούς πώς μπορούσε να έχει επικοινωνία με τον δικηγόρο του, του εξήγησαν ότι υπάρχει καρτοτηλέφωνο και να μιλά από εκεί συνοδεία αστυνομικού. Βρίσκεται σε κελί στην πίσω πλευρά του κτιρίου και δεν είναι με άλλον κρατούμενο. Η δυνατότητα αυτή υπήρχε, γιατί δεν είχε πολλούς κρατούμενους η ΓΑΔΑ αυτές τις μέρες. Σύμφωνα με τη Μίνα Καραμήτρου, Υπάρχει μόνιμα ένας αστυνομικός έξω από το κελί του κι αυτό συμβαίνει σε ειδικές περιπτώσεις, όταν ο κρατούμενος χρίζει 24ωρης παρακολούθησης από τις Αρχές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής "Ευτυχείτε του Open", ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε τον εξής διάλογο με την ανακρίτρια:

Ανακρίτρια: Κύριε Λιγνάδη υπάρχει ένταλμα σε βάρος σας… Κατηγορείστε για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή… Τα καταγγελλόμενα αποτυπώνονται σε δύο μηνύσεις που κατατέθηκαν εις βάρος σας στην εισαγγελία. Γνωρίζετε επ’ αυτών;

Δημήτρης Λιγνάδης: Όχι κυρία ανακρίτρια, δεν έχω γνώση, δεν ξέρω… πέρα απ’ όσα ακούγονται ως φήμες… δεν γνωρίζω για μηνύσεις

Ανακρίτρια: Υπάρχουν δύο… καταγγέλθηκαν τελεσμένα αδικήματα βιασμού κατά συρροή, το δεύτερο είναι για το 2010. Πρόκειται για… Γνωρίζετε κάτι επ’ αυτών; Επί των καταγγελιών; Είναι βαρύτατες οι κατηγορίες αυτές κύριε Λιγνάδη…

Δημήτρης Λιγνάδης: Όχι, δεν γνωρίζω… Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες… Δεν έχω ιδέα. Δεν έχω ενημερωθεί… Έθεσα εαυτόν αμέσως στη διάθεσή σας, στη διάθεση των αρχών. Για αυτό και παρουσιάστηκα αμέσως μετά την έκδοση εντάλματος, δεν με αναζήτησε η αστυνομία, δεν είχα ή έχω να κρύψω κάτι! Είμαι ειλικρινής απέναντί σας, σε όλη αυτή την ιστορία… δεν υπάρχει κάποιο θέμα, ούτε να κρυφτώ ούτε να διαφύγω, ούτε κάτι άλλο…

Στον Εισαγγελέα για να καταθέσει ο Σπύρος Μπιμπίλας

Ο πρόεδρος του Σωματείου των Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας αναμένεται να καταθέσει στον Εισαγγελέα σήμερα το πρωί.

Ο κ. Μπιμπίλας έχει κληθεί να παραδώσει στον εισαγγελικό λειτουργό όσες καταγγελίες για σοβαρές πράξεις σεξουαλικής βίας έχει συλλέξει στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας που διενεργείται εντός του ΣΕΗ.

Μάλιστα ο εισαγγελικός λειτουργός φαίνεται να έχει ζητήσει από τον μάρτυρα και καταγγελίες που αφορούν τον ήδη κατηγορούμενο κορυφαίο του θεάτρου αλλά και όσες άλλες διαθέτει σε βάρος άλλων ηθοποιών.

Η κατάθεση και το υλικό που θα παραδώσει στον Εισαγγελέα ο κ. Μπιμπίλας, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος για την εξέλιξη της έρευνας.

Οι καταγγελίες και η απειλή σε γυναίκα

Στη διάθεσή των δικαστικών Αρχών βρίσκονται δυο μηνύσεις και τρεις ιδιαίτερα σημαντικές μαρτυρικές καταθέσεις.

Η πρώτη μήνυση κατατέθηκε το πρωϊνό της Παρασκευής 5 Φεβρουαρίου από τον 40χρονο Βασίλη Κ. ο οποίος ισχυρίζεται ότι βιάστηκε από τον Λιγνάδη πριν από 25 χρόνια, όταν δηλαδή ήταν σε ηλικία 15 ετών. Παρότι παραγεγραμμένο το αδίκημα, στη μήνυσή του ο Βασίλης Κ. κατέγραψε μαρτυρίες και από άλλα πρόσωπα τα οποία φέρονται να έπεσαν «θύματα» του Λιγνάδη.

Ένας εξ΄αυτών κλήθηκε και κατέθεσε υπό άκρα μυστικότητα στους εισαγγελείς (κ.κ. Σπυρόπουλο και Στεφανάτο), αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι το 2015 βιάστηκε από τον ηθοποιό-σκηνοθέτη. Η συγκεκριμένη μαρτυρία έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο στην άσκηση ποινικής δίωξης για βιασμό κατ’ εξακολούθηση αλλά και στην έκδοση του εντάλματος σύλληψης.

Η δεύτερη μαρτυρία προέρχεται από γυναίκα η οποία μπαινοέβγαινε στο σπίτι του ηθοποιού και κατέθεσε (επί τέσσερις ώρες την Παρασκευή) συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τον τρόπο δράσης του και κυρίως τα ανήλικα (κυρίως) αγόρια αλλά και κορίτσια τα οποία μπαινοέβγαιναν.

Η τρίτη μαρτυρία αφορά τη μήνυση που κατέθεσε την Παρασκευή 25χρονος, σήμερα, άνδρας ο οποίος υποστηρίζει ότι βιάστηκε από τον Λιγνάδη σε ηλικία 14 ετών. Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε την βασιμότητα της μήνυσης, επισημαίνοντας ότι ήταν και εκείνος μέλος νεαρής παρέας την οποία ο σκηνοθέτης κάλεσε σπίτι του, όπου τους πρότεινε να καταναλώσουν ναρκωτικά και αλκοόλ και να συνευρεθούν ερωτικά μεταξύ τους.

Αρνείται τις κατηγορίες 

Ο συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη Νίκος Γεωργουλέας δήλωσε ότι ο εντολέας του «αρνείται όλες αυτές τις κατηγορίες».

Όπως είπε χθες ο κ. Γεωργουλέας έξω από τη ΓΑΔΑ, αμέσως μόλις εξεδόθη το ένταλμα, ενημερωθήκαμε και προσήχθη αυτοβούλως.

«Ήταν στην Αθήνα και είχε γνωστοποιηθεί πολύ πριν την έκδοση του εντάλματος το πού βρίσκεται. Θα προσαχθεί ενώπιον της ανακρίτριας, θα λάβουμε δικογραφία. Προς το παρόν θα μου επιτρέψετε, να μην κάνω τοποθέτηση», είπε, επαναλαμβάνοντας τη θέση του κ. Λιγνάδη, ο οποίος αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Ακόμη, όπως σημείωσε ο κ. Γεωργουλέας, «ο κ. Λιγνάδης είναι έντιμος, ειλικρινής» και έχει καλή συνεργασία με τις Αρχές.

«Προχωράμε με τη νόμιμη διαδικασία. Δεν έχω λάβει ακόμα γνώση της δικογραφίας, δεν ξέρω τι λένε οι καταθέσεις. Φήμες, άρθρα και συνεντεύξεις τα ξέρουμε όλοι, αλλά αυτό απέχει πολύ από τη δικογραφία. Θα έχει την ευκαιρία να ακουστεί και από εκεί και πέρα θα κρίνουν οι αρμόδιοι», πρόσθεσε. 

Η «σκοτεινή» πορεία του Λιγνάδη στις πλατείες της Αθήνας

Σε πλατείες του κέντρου, όπως στο Μεταξουργείο, ο Δημήτρης Λιγνάδης, προσέγγιζε ανήλικους μετανάστες.Ο ίδιος έμενε στον 8ο όροφο μιας πολυκατοικίας στην περιοχή. Οι άνθρωποι που ζούσαν δίπλα στον Δημήτρη Λιγνάδη άκουγαν ψιθύρους, άλλοι έβλεπαν αλλά δεν έδιναν σημασία.

Στο διαμέρισμα του οι επισκέψεις ανηλίκων ήταν συχνό φαινόμενο. Μια γυναίκα , ένοικος της ίδιας πολυκατοικίας μιλά μπροστπά την κάμερα και υποστηρίζει ότι και η κόρη της ήρθε αντιμέτωπη με τον γνωστό σκηνοθέτη.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης τελευταία φορά πήγε στο σπίτι του στο Μεταξουργείο την περασμένη Τρίτη. Μέσα στο χιονιά μαζί με ένα ακόμα άτομο ανέβηκαν στο διαμέρισμα πήραν μια τσάντα με προσωπικά του αντικείμενα και έφυγαν με μια μοτοσικλέτα προς άγνωστη κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον 25χρονο που κατέθεσε μήνυση για βιασμό ο Δημήτρης Λιγνάδης τον πλησίασε στην πλατεία στο Μεταξουργείο πριν από περίπου 10 χρόνια όταν ήταν δηλαδή 14 ετών και του υποσχέθηκε λαμπρή καριέρα στο θέατρο.

Στη γειτονιά του γνωστού ηθοποιού όλοι μιλούν για τη σύλληψη του, ο καθένας έχει και τη δική του ιστορία να πει.

Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες ότι οι γείτονες του Δημήτρη Λιγνάδη μαζεύουν υπογραφές για να φύγει από την γειτονιά.

«Σχεδίαζε νέες κακοποιήσεις ανηλίκων»

Την ίδια στιγμή, στη δημοσιότητα δόθηκε το σκεπτικό της έκδοσης εντάλματος σύλληψης για τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το ενδεχόμενο διάπραξης νέων αδικημάτων και όχι ο κίνδυνος διαφυγής του, οδήγησαν τις δικαστικές αρχές να δώσουν εντολή για την σύλληψη του.

Όπως ανέφερε το ΑΠΕ – ΜΠΕ περιγράφεται στο ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του μέχρι πρότινος επικεφαλής του Κρατικού Θεάτρου, οι Εισαγγελείς που ζήτησαν την έκδοση του εντάλματος σύλληψης από την αρμόδια ανακρίτρια αλλά και η ίδια η δικαστική λειτουργός ,επικαλούνται μία βαρύτατη συρροή ειδικών περιστάσεων που κατά την κρίση τους, καθιστούν απαραίτητη την σύλληψη και κράτηση του κατηγορούμενου μέχρι την απολογία του.

Το ένταλμα σύμφωνα με πληροφορίες δεν επικαλείται κίνδυνο διαφυγής του κατηγορούμενου αλλά τον κίνδυνο διάπραξης νέων, μεγάλης απαξίας αδικημάτων, περιγράφοντας μια επιτήδεια και μεθοδευμένη εγκληματική δράση. Ένα modus operandi δηλαδή στην προπαρασκευή και εκτέλεση των πράξεων, αλλά και στην επιλογή θυμάτων, που κατά τις δικαστικές αρχές αναδεικνύει την βαρύτητα της κατηγορίας του βιασμού κατά συρροή που του αποδόθηκε.

Στο ένταλμα αναφέρονται οκτώ λόγοι που αφορούν κυρίως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εγκληματικής δράσης που αποδίδεται στον ηθοποιό- σκηνοθέτη από πραγματικά περιστατικά, αλλά και το εξακολουθητικό της πράξης του βιασμού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ένταλμα σύλληψης αναφέρεται ότι σε βάρος του καλλιτέχνη συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις: 

  • Οι σοβαρές ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή
  • Η ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία των θυμάτων
  • Ο τρόπος δράσης με μεθοδική και συστηματική προσέγγιση καθώς και με καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης
  • Η εκμετάλλευση της επαγγελματικής ιδιότητας του κατηγορουμένου
  • Η άσκηση βίας, καθώς από τα στοιχεία της δικογραφίας φαίνεται να οδηγούσε τα θύματα του σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας
  • Η εμμονή και η εγκληματική ροπή για πολλά έτη, που διαφαίνεται.
  • Η επιλογή προσώπων από ευάλωτες κατηγορίες με παθόντες επί το πλείστον αλλοδαπούς ανήλικους και τέλος
  • Η ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων ότι έχει σχεδιάσει παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων.

Στο στόχαστρο της αστυνομίας και ένας ακόμη ηθοποιός που καταγγέλλεται για βιασμό

Την ίδια ώρα στο στόχαστρο της εισαγγελίας έχει μπει σύμφωνα με πληροφορίες και ένα ακόμη πρόσωπο από το χώρο της ηθοποιίας το οποίο έχει καταγγελθεί από τον 38χρονο Δημήτρη Άνθη ως βιαστής του. Πρόκειται όπως είχε γράψει το protothema.gr για ηθοποιό κοντά στα 40, απόφοιτο της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, με συμμετοχές σε μεγάλες θεατρικές παραγωγές σκηνοθετών πρώτης γραμμής, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αλλά και σταθερή παρουσία σε δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές της τελευταίας πενταετίας μέσα από τις οποίες έγινε ευρύτερα γνωστός. Ο άνδρας αυτός φέρεται να συνδέεται στενά, σε επαγγελματικό αλλά και προσωπικό επίπεδο με τον Δημήτρη Λιγνάδη. Μάλιστα, στο πρόσωπο αυτό είχε αναφερθεί και ο Νίκος Σ. κατά τη διάρκεια της συγκλονιστικής συνέντευξής του στην ιστοσελιδα «2020mag.gr» κατά τη διάρκεια της οποίας αποκάλυψε τη δίκη του βάναυση σεξουαλική κακοποίηση από τον κατηγορούμενο σήμερα σκηνοθέτη.

Όπως είχε αναφέρει στη συνέντευξη του ο Νίκος Σ., ο άνδρας αυτός βρίσκονταν μέσα στο διαμέρισμα του κατηγορούμενου σκηνοθέτη και έδειχνε «σαν να εκτελούσε εντολές του» ικανοποιώντας τις αρρωστημένες ορέξεις του, ήταν δηλαδή και εκείνος θύμα του σκηνοθέτη. Μόνο που ο 38χρονος Δ. Άνθης αναγνώρισε στο πρόσωπο του άνδρα αυτού τον δικό του θύτη. Σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει ο κ. Άνθης, ο άνθρωπος αυτός που βρίσκονταν μαζί με το Νίκο Σ. στο διαμέρισμα του Δημήτρη Λιγνάδη τον κακοποίησε σεξουαλικά και γλύτωσε από εκείνον μόνον όταν χτύπησε το τηλέφωνο του και ο ίδιος βρήκε μια ευκαιρία να ξεφύγει.

Για τον ηθοποιό αυτό λοιπόν ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, διεξάγεται προανάκριση και η εισαγγελία αφού εξετάσει τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν θα αποφασίσει για το εάν θα προχωρήσει σε άσκηση διώξεων ή όχι. Πέραν όμως αυτής της περίπτωσης, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως υπό έρευνα βρίσκεται πλέον και ένας ακόμη πολύ γνωστός ηθοποιός ο οποίος έχει καταγγελθεί από γυναίκα συνάδελφό του για σεξουαλική κακοποίηση. Η ίδια γυναίκα φέρεται να έχει καταγγείλει πολύ σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σκληρή κριτική των ηθοποιών κατά της Μενδώνη

Αξίζει να αναφερθεί πως το ΣΕΗ εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου (20/2) ανακοίνωση σχετικά με την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη την Παρασκευή.

«Για όσα είδαμε και ακούσαμε χθες», τιτλοφορείται η ανακοίνωση, στην οποία το σωματείο κάνει λόγο για «εκκωφαντική σιωπή» τριών εβδομάδων από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας σε σχέση με τις καταγγελίες που έρχονται στη δημοσιότητα.

«Δεν ξέρουμε αν η παραίτηση μιας υπουργού ή σύσσωμης της κυβέρνησης είναι αρκετή για να καθαρίσει η κοινωνία από τις αποκαλύψεις κυκλωμάτων που εμπλέκουν ακόμα και προσφυγόπουλα σε σεξουαλική εκμετάλλευση.

Ξέρουμε όμως περίτρανα και αναντίρρητα πως, τη στιγμή αυτή, οι ηθοποιοί είμαστε μόνοι μας και αβοήθητοι. Και για αυτό, μόνοι μας, αλληλέγγυοι και δυνατοί θα συνεχίσουμε.

Για ένα καλύτερο μέλλον στο θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, την μεταγλώττιση, τις δραματικές σχολές, τον Πολιτισμό και την κοινωνία γενικότερα. Ώστε, κάποτε επιτέλους, να μην μένει καμία μόνη και κανένας μόνος», τόνισαν οι ηθοποιοί.

Σχετικά Άρθρα

Αντιμέτωπος με ένα βαρύ κατηγορητήριο είναι ο Δημήτρης Λιγνάδης το οποίο θα επιχειρήσει να αντικρούσει, απολογούμενος την ερχόμενη Τετάρτη, καθώς αρνείται την κατηγορία που του αποδίδεται.

Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης κρατείται στη ΓΑΔΑ και μελετά τα στοιχεία της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος του

Ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης φορώντας χειροπέδες έφτασε χθες το πρωί στην ανακρίτρια για να λάβει γνώση της δικογραφίας και να ζητήσει ολιγοήμερη προθεσμία προκειμένου να προετοιμάσει την υπερασπιστική του γραμμή, η οποία θα κινηθεί στη γραμμή άρνησης, κάτι που προανήγγειλε άλλωστε ο δικηγόρος του σε δηλώσεις του.

Ο παραιτηθείς καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου θα περάσει το κατώφλι της αρμόδιας ανακρίτριας την ερχόμενη Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου.

Μετά την απολογία του, ανακρίτρια και εισαγγελέας θα κρίνουν με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κατηγοριών που βαρύνουν τον μέχρι πρότινος καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου αν θα κριθεί προφυλακιστέος ως ύποπτος φυγής ή ως ύποπτος διάπραξης νέων αδικημάτων ή θα αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Το αδίκημα για το οποίο βρίσκεται ποινικά υπόλογος ο Δημήτρης Λιγνάδης είναι αυτό του βιασμού κατά συρροή, διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και η προβλεπόμενη ποινή – σε περίπτωση καταδίκης – φτάνει μέχρι τα 10 χρόνια κάθειρξη για κάθε πράξη.

Το πλαίσιο της κακουργηματικής πράξης κυμαίνεται από πέντε έως δέκα χρόνια κάθειρξη.

Οι εισαγγελικές αρχές κινήθηκαν ταχύτατα, μεθοδικά και κάτω από άκρα μυστικότητα εξετάζοντας μάρτυρες-κλειδιά μέχρι αργά τη νύχτα της Παρασκευής, οι οποίοι εισέφεραν καθοριστικά στοιχεία για την αποκάλυψη της δράσης του κατηγορούμενου. 

Μόνος του στο κελί με φρουρό στην πόρτα

Για δεύτερη νύχτα κρατήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ο Δημήτρης Λιγνάδης. Ο γνωστός ηθοποιός - σκηνοθέτης θα λάβει σήμερα, Δευτέρα μέσω του δικηγόρου του τη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του έτσι ώστε να οργανώσει την άμυνα του έναντι των στοιχείων που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο. Ο Δημήτρης Λιγνάδης επέστρεψε μετά τον εισαγγελέα στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ, όπου κρατήθηκε για δεύτερη νύχτα και σύμφωνα με το ρεπορτάζ, φαίνεται πως γνώριζε ότι θα κρατηθεί, καθώς όταν εκδόθηκε το ένταλμα είχε μαζί του κάποια είδη πρώτης ανάγκης.

Ο Λιγνάδης, ρωτούσε τους αστυνομικούς πώς μπορούσε να έχει επικοινωνία με τον δικηγόρο του, του εξήγησαν ότι υπάρχει καρτοτηλέφωνο και να μιλά από εκεί συνοδεία αστυνομικού. Βρίσκεται σε κελί στην πίσω πλευρά του κτιρίου και δεν είναι με άλλον κρατούμενο. Η δυνατότητα αυτή υπήρχε, γιατί δεν είχε πολλούς κρατούμενους η ΓΑΔΑ αυτές τις μέρες. Σύμφωνα με τη Μίνα Καραμήτρου, Υπάρχει μόνιμα ένας αστυνομικός έξω από το κελί του κι αυτό συμβαίνει σε ειδικές περιπτώσεις, όταν ο κρατούμενος χρίζει 24ωρης παρακολούθησης από τις Αρχές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εκπομπής "Ευτυχείτε του Open", ο Δημήτρης Λιγνάδης είχε τον εξής διάλογο με την ανακρίτρια:

Ανακρίτρια: Κύριε Λιγνάδη υπάρχει ένταλμα σε βάρος σας… Κατηγορείστε για το αδίκημα του βιασμού κατά συρροή… Τα καταγγελλόμενα αποτυπώνονται σε δύο μηνύσεις που κατατέθηκαν εις βάρος σας στην εισαγγελία. Γνωρίζετε επ’ αυτών;

Δημήτρης Λιγνάδης: Όχι κυρία ανακρίτρια, δεν έχω γνώση, δεν ξέρω… πέρα απ’ όσα ακούγονται ως φήμες… δεν γνωρίζω για μηνύσεις

Ανακρίτρια: Υπάρχουν δύο… καταγγέλθηκαν τελεσμένα αδικήματα βιασμού κατά συρροή, το δεύτερο είναι για το 2010. Πρόκειται για… Γνωρίζετε κάτι επ’ αυτών; Επί των καταγγελιών; Είναι βαρύτατες οι κατηγορίες αυτές κύριε Λιγνάδη…

Δημήτρης Λιγνάδης: Όχι, δεν γνωρίζω… Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες… Δεν έχω ιδέα. Δεν έχω ενημερωθεί… Έθεσα εαυτόν αμέσως στη διάθεσή σας, στη διάθεση των αρχών. Για αυτό και παρουσιάστηκα αμέσως μετά την έκδοση εντάλματος, δεν με αναζήτησε η αστυνομία, δεν είχα ή έχω να κρύψω κάτι! Είμαι ειλικρινής απέναντί σας, σε όλη αυτή την ιστορία… δεν υπάρχει κάποιο θέμα, ούτε να κρυφτώ ούτε να διαφύγω, ούτε κάτι άλλο…

Στον Εισαγγελέα για να καταθέσει ο Σπύρος Μπιμπίλας

Ο πρόεδρος του Σωματείου των Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας αναμένεται να καταθέσει στον Εισαγγελέα σήμερα το πρωί.

Ο κ. Μπιμπίλας έχει κληθεί να παραδώσει στον εισαγγελικό λειτουργό όσες καταγγελίες για σοβαρές πράξεις σεξουαλικής βίας έχει συλλέξει στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας που διενεργείται εντός του ΣΕΗ.

Μάλιστα ο εισαγγελικός λειτουργός φαίνεται να έχει ζητήσει από τον μάρτυρα και καταγγελίες που αφορούν τον ήδη κατηγορούμενο κορυφαίο του θεάτρου αλλά και όσες άλλες διαθέτει σε βάρος άλλων ηθοποιών.

Η κατάθεση και το υλικό που θα παραδώσει στον Εισαγγελέα ο κ. Μπιμπίλας, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική παράμετρος για την εξέλιξη της έρευνας.

Οι καταγγελίες και η απειλή σε γυναίκα

Στη διάθεσή των δικαστικών Αρχών βρίσκονται δυο μηνύσεις και τρεις ιδιαίτερα σημαντικές μαρτυρικές καταθέσεις.

Η πρώτη μήνυση κατατέθηκε το πρωϊνό της Παρασκευής 5 Φεβρουαρίου από τον 40χρονο Βασίλη Κ. ο οποίος ισχυρίζεται ότι βιάστηκε από τον Λιγνάδη πριν από 25 χρόνια, όταν δηλαδή ήταν σε ηλικία 15 ετών. Παρότι παραγεγραμμένο το αδίκημα, στη μήνυσή του ο Βασίλης Κ. κατέγραψε μαρτυρίες και από άλλα πρόσωπα τα οποία φέρονται να έπεσαν «θύματα» του Λιγνάδη.

Ένας εξ΄αυτών κλήθηκε και κατέθεσε υπό άκρα μυστικότητα στους εισαγγελείς (κ.κ. Σπυρόπουλο και Στεφανάτο), αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι το 2015 βιάστηκε από τον ηθοποιό-σκηνοθέτη. Η συγκεκριμένη μαρτυρία έπαιξε ιδιαίτερο ρόλο στην άσκηση ποινικής δίωξης για βιασμό κατ’ εξακολούθηση αλλά και στην έκδοση του εντάλματος σύλληψης.

Η δεύτερη μαρτυρία προέρχεται από γυναίκα η οποία μπαινοέβγαινε στο σπίτι του ηθοποιού και κατέθεσε (επί τέσσερις ώρες την Παρασκευή) συγκλονιστικές λεπτομέρειες για τον τρόπο δράσης του και κυρίως τα ανήλικα (κυρίως) αγόρια αλλά και κορίτσια τα οποία μπαινοέβγαιναν.

Η τρίτη μαρτυρία αφορά τη μήνυση που κατέθεσε την Παρασκευή 25χρονος, σήμερα, άνδρας ο οποίος υποστηρίζει ότι βιάστηκε από τον Λιγνάδη σε ηλικία 14 ετών. Ο μάρτυρας επιβεβαίωσε την βασιμότητα της μήνυσης, επισημαίνοντας ότι ήταν και εκείνος μέλος νεαρής παρέας την οποία ο σκηνοθέτης κάλεσε σπίτι του, όπου τους πρότεινε να καταναλώσουν ναρκωτικά και αλκοόλ και να συνευρεθούν ερωτικά μεταξύ τους.

Αρνείται τις κατηγορίες 

Ο συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη Νίκος Γεωργουλέας δήλωσε ότι ο εντολέας του «αρνείται όλες αυτές τις κατηγορίες».

Όπως είπε χθες ο κ. Γεωργουλέας έξω από τη ΓΑΔΑ, αμέσως μόλις εξεδόθη το ένταλμα, ενημερωθήκαμε και προσήχθη αυτοβούλως.

«Ήταν στην Αθήνα και είχε γνωστοποιηθεί πολύ πριν την έκδοση του εντάλματος το πού βρίσκεται. Θα προσαχθεί ενώπιον της ανακρίτριας, θα λάβουμε δικογραφία. Προς το παρόν θα μου επιτρέψετε, να μην κάνω τοποθέτηση», είπε, επαναλαμβάνοντας τη θέση του κ. Λιγνάδη, ο οποίος αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Ακόμη, όπως σημείωσε ο κ. Γεωργουλέας, «ο κ. Λιγνάδης είναι έντιμος, ειλικρινής» και έχει καλή συνεργασία με τις Αρχές.

«Προχωράμε με τη νόμιμη διαδικασία. Δεν έχω λάβει ακόμα γνώση της δικογραφίας, δεν ξέρω τι λένε οι καταθέσεις. Φήμες, άρθρα και συνεντεύξεις τα ξέρουμε όλοι, αλλά αυτό απέχει πολύ από τη δικογραφία. Θα έχει την ευκαιρία να ακουστεί και από εκεί και πέρα θα κρίνουν οι αρμόδιοι», πρόσθεσε. 

Η «σκοτεινή» πορεία του Λιγνάδη στις πλατείες της Αθήνας

Σε πλατείες του κέντρου, όπως στο Μεταξουργείο, ο Δημήτρης Λιγνάδης, προσέγγιζε ανήλικους μετανάστες.Ο ίδιος έμενε στον 8ο όροφο μιας πολυκατοικίας στην περιοχή. Οι άνθρωποι που ζούσαν δίπλα στον Δημήτρη Λιγνάδη άκουγαν ψιθύρους, άλλοι έβλεπαν αλλά δεν έδιναν σημασία.

Στο διαμέρισμα του οι επισκέψεις ανηλίκων ήταν συχνό φαινόμενο. Μια γυναίκα , ένοικος της ίδιας πολυκατοικίας μιλά μπροστπά την κάμερα και υποστηρίζει ότι και η κόρη της ήρθε αντιμέτωπη με τον γνωστό σκηνοθέτη.

Ο Δημήτρης Λιγνάδης τελευταία φορά πήγε στο σπίτι του στο Μεταξουργείο την περασμένη Τρίτη. Μέσα στο χιονιά μαζί με ένα ακόμα άτομο ανέβηκαν στο διαμέρισμα πήραν μια τσάντα με προσωπικά του αντικείμενα και έφυγαν με μια μοτοσικλέτα προς άγνωστη κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον 25χρονο που κατέθεσε μήνυση για βιασμό ο Δημήτρης Λιγνάδης τον πλησίασε στην πλατεία στο Μεταξουργείο πριν από περίπου 10 χρόνια όταν ήταν δηλαδή 14 ετών και του υποσχέθηκε λαμπρή καριέρα στο θέατρο.

Στη γειτονιά του γνωστού ηθοποιού όλοι μιλούν για τη σύλληψη του, ο καθένας έχει και τη δική του ιστορία να πει.

Μάλιστα, υπάρχουν πληροφορίες ότι οι γείτονες του Δημήτρη Λιγνάδη μαζεύουν υπογραφές για να φύγει από την γειτονιά.

«Σχεδίαζε νέες κακοποιήσεις ανηλίκων»

Την ίδια στιγμή, στη δημοσιότητα δόθηκε το σκεπτικό της έκδοσης εντάλματος σύλληψης για τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το ενδεχόμενο διάπραξης νέων αδικημάτων και όχι ο κίνδυνος διαφυγής του, οδήγησαν τις δικαστικές αρχές να δώσουν εντολή για την σύλληψη του.

Όπως ανέφερε το ΑΠΕ – ΜΠΕ περιγράφεται στο ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος του μέχρι πρότινος επικεφαλής του Κρατικού Θεάτρου, οι Εισαγγελείς που ζήτησαν την έκδοση του εντάλματος σύλληψης από την αρμόδια ανακρίτρια αλλά και η ίδια η δικαστική λειτουργός ,επικαλούνται μία βαρύτατη συρροή ειδικών περιστάσεων που κατά την κρίση τους, καθιστούν απαραίτητη την σύλληψη και κράτηση του κατηγορούμενου μέχρι την απολογία του.

Το ένταλμα σύμφωνα με πληροφορίες δεν επικαλείται κίνδυνο διαφυγής του κατηγορούμενου αλλά τον κίνδυνο διάπραξης νέων, μεγάλης απαξίας αδικημάτων, περιγράφοντας μια επιτήδεια και μεθοδευμένη εγκληματική δράση. Ένα modus operandi δηλαδή στην προπαρασκευή και εκτέλεση των πράξεων, αλλά και στην επιλογή θυμάτων, που κατά τις δικαστικές αρχές αναδεικνύει την βαρύτητα της κατηγορίας του βιασμού κατά συρροή που του αποδόθηκε.

Στο ένταλμα αναφέρονται οκτώ λόγοι που αφορούν κυρίως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εγκληματικής δράσης που αποδίδεται στον ηθοποιό- σκηνοθέτη από πραγματικά περιστατικά, αλλά και το εξακολουθητικό της πράξης του βιασμού. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ένταλμα σύλληψης αναφέρεται ότι σε βάρος του καλλιτέχνη συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις: 

  • Οι σοβαρές ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή
  • Η ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία των θυμάτων
  • Ο τρόπος δράσης με μεθοδική και συστηματική προσέγγιση καθώς και με καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης
  • Η εκμετάλλευση της επαγγελματικής ιδιότητας του κατηγορουμένου
  • Η άσκηση βίας, καθώς από τα στοιχεία της δικογραφίας φαίνεται να οδηγούσε τα θύματα του σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας
  • Η εμμονή και η εγκληματική ροπή για πολλά έτη, που διαφαίνεται.
  • Η επιλογή προσώπων από ευάλωτες κατηγορίες με παθόντες επί το πλείστον αλλοδαπούς ανήλικους και τέλος
  • Η ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων ότι έχει σχεδιάσει παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων.

Στο στόχαστρο της αστυνομίας και ένας ακόμη ηθοποιός που καταγγέλλεται για βιασμό

Την ίδια ώρα στο στόχαστρο της εισαγγελίας έχει μπει σύμφωνα με πληροφορίες και ένα ακόμη πρόσωπο από το χώρο της ηθοποιίας το οποίο έχει καταγγελθεί από τον 38χρονο Δημήτρη Άνθη ως βιαστής του. Πρόκειται όπως είχε γράψει το protothema.gr για ηθοποιό κοντά στα 40, απόφοιτο της δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, με συμμετοχές σε μεγάλες θεατρικές παραγωγές σκηνοθετών πρώτης γραμμής, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, αλλά και σταθερή παρουσία σε δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές της τελευταίας πενταετίας μέσα από τις οποίες έγινε ευρύτερα γνωστός. Ο άνδρας αυτός φέρεται να συνδέεται στενά, σε επαγγελματικό αλλά και προσωπικό επίπεδο με τον Δημήτρη Λιγνάδη. Μάλιστα, στο πρόσωπο αυτό είχε αναφερθεί και ο Νίκος Σ. κατά τη διάρκεια της συγκλονιστικής συνέντευξής του στην ιστοσελιδα «2020mag.gr» κατά τη διάρκεια της οποίας αποκάλυψε τη δίκη του βάναυση σεξουαλική κακοποίηση από τον κατηγορούμενο σήμερα σκηνοθέτη.

Όπως είχε αναφέρει στη συνέντευξη του ο Νίκος Σ., ο άνδρας αυτός βρίσκονταν μέσα στο διαμέρισμα του κατηγορούμενου σκηνοθέτη και έδειχνε «σαν να εκτελούσε εντολές του» ικανοποιώντας τις αρρωστημένες ορέξεις του, ήταν δηλαδή και εκείνος θύμα του σκηνοθέτη. Μόνο που ο 38χρονος Δ. Άνθης αναγνώρισε στο πρόσωπο του άνδρα αυτού τον δικό του θύτη. Σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει ο κ. Άνθης, ο άνθρωπος αυτός που βρίσκονταν μαζί με το Νίκο Σ. στο διαμέρισμα του Δημήτρη Λιγνάδη τον κακοποίησε σεξουαλικά και γλύτωσε από εκείνον μόνον όταν χτύπησε το τηλέφωνο του και ο ίδιος βρήκε μια ευκαιρία να ξεφύγει.

Για τον ηθοποιό αυτό λοιπόν ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, διεξάγεται προανάκριση και η εισαγγελία αφού εξετάσει τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν θα αποφασίσει για το εάν θα προχωρήσει σε άσκηση διώξεων ή όχι. Πέραν όμως αυτής της περίπτωσης, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως υπό έρευνα βρίσκεται πλέον και ένας ακόμη πολύ γνωστός ηθοποιός ο οποίος έχει καταγγελθεί από γυναίκα συνάδελφό του για σεξουαλική κακοποίηση. Η ίδια γυναίκα φέρεται να έχει καταγγείλει πολύ σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις μέσα στις επόμενες ημέρες.

Σκληρή κριτική των ηθοποιών κατά της Μενδώνη

Αξίζει να αναφερθεί πως το ΣΕΗ εξέδωσε το βράδυ του Σαββάτου (20/2) ανακοίνωση σχετικά με την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη την Παρασκευή.

«Για όσα είδαμε και ακούσαμε χθες», τιτλοφορείται η ανακοίνωση, στην οποία το σωματείο κάνει λόγο για «εκκωφαντική σιωπή» τριών εβδομάδων από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας σε σχέση με τις καταγγελίες που έρχονται στη δημοσιότητα.

«Δεν ξέρουμε αν η παραίτηση μιας υπουργού ή σύσσωμης της κυβέρνησης είναι αρκετή για να καθαρίσει η κοινωνία από τις αποκαλύψεις κυκλωμάτων που εμπλέκουν ακόμα και προσφυγόπουλα σε σεξουαλική εκμετάλλευση.

Ξέρουμε όμως περίτρανα και αναντίρρητα πως, τη στιγμή αυτή, οι ηθοποιοί είμαστε μόνοι μας και αβοήθητοι. Και για αυτό, μόνοι μας, αλληλέγγυοι και δυνατοί θα συνεχίσουμε.

Για ένα καλύτερο μέλλον στο θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, την μεταγλώττιση, τις δραματικές σχολές, τον Πολιτισμό και την κοινωνία γενικότερα. Ώστε, κάποτε επιτέλους, να μην μένει καμία μόνη και κανένας μόνος», τόνισαν οι ηθοποιοί.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία