ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και... επισήμως ο Ζέρβας

Θα ανακοινώσει την απόφασή του σε μεγάλη εκδήλωση το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου - Ποιοι δηλώνουν ότι θα διεκδικήσουν ξανά το δημαρχιακό θώκο του κεντρικού δήμου και ποιοι το σκέφτονται

 02/10/2022 18:00

Υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και... επισήμως ο Ζέρβας

Βαγγέλης Στολάκης

Μπορεί να «υπάρχει ακόμα... χρόνος», όπως δηλώνουν τουλάχιστον οι περισσότεροι που «φλερτάρουν» με τη διεκδίκηση της δημαρχίας Θεσσαλονίκης, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά τους, ωστόσο ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα. Και αυτό γιατί, εκτός απροόπτου, οι δημοτικές και περιφερειακές κάλπες θα στηθούν στη χώρα σε έναν χρόνο ακριβώς από σήμερα, τον Οκτώβριο 2023, ενώ η νέα αυτοδιοικητική περίοδος θα μετρά πέντε και όχι τέσσερα χρόνια, όπως είναι σήμερα, όπως ορίζει άλλωστε ο νέος εκλογικός νόμος. Τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι διάφορα, η ονοματολογία καλά κρατεί και οι φερόμενοι ως υποψήφιοι δήμαρχοι του κεντρικού δήμου αυξάνονται. Άλλοι σίγουροι, άλλοι πιθανοί. Δεδομένο είναι πως η συζήτηση για τις δημοτικές εκλογές έχει ξεκινήσει, όπως άλλωστε ξεκίνησαν και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις, διεργασίες και συναντήσεις που αναμένεται να κορυφωθούν το επόμενο διάστημα. Δεδομένο είναι επίσης πως αυτή τη φορά δεν θα υπάρχουν τόσες πολλές υποψηφιότητες, όπως στις εκλογές του 2019, οι οποίες διεξήχθησαν με απλή αναλογική και είχε ως αποτέλεσμα να οδηγήσει πολλούς δήμους της χώρας στα όρια της... ακυβερνησίας. Ο χορός πάντως των υποψηφιοτήτων ξεκινά και τον... σέρνει πρώτος ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

zervas.jpg

Την... επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου στο δήμο Θεσσαλονίκης, αναμένεται να κάνει ο σημερινός δήμαρχος. Ο κ. Ζέρβας από νωρίς, σχεδόν ένα χρόνο μετά τις εκλογές του 2019 δήλωσε την πρόθεσή του να είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος. Ωστόσο, αναμένεται να το ανακοινώσει και με τον πλέον επίσημο τρόπο σε εκδήλωση τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022.

«Ναι στη Θεσσαλονίκη»

Στην προεκλογική του και εναρκτήρια εκδήλωση ο κ. Ζέρβας, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να παρουσιάσει τον συνδυασμό του «Ναι στη Θεσσαλονίκη». Πρόκειται για την παράταξη με την οποία διεκδίκησε και στις προηγούμενες εκλογές τον δημαρχιακό θώκο. Παρά τις σκέψεις για αλλαγή του ονόματος, ο ίδιος και το επιτελείο του αποφάσισαν την διατήρησή του. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της 10ης Οκτωβρίου στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς η ομάδα του Κωνσταντίνου Ζέρβα ήθελε να συμβολίσει τον έναν χρόνο που απομένει ακριβώς μέχρι την αναμέτρηση, με το ρολόι πλέον να μετρά αντίστροφα. Ούτε ο χώρος επιλέχθηκε τυχαία. Επιθυμία ήταν η πρώτη εκδήλωση να γίνει σε ένα μέρος επίσης συμβολικό. Στο... τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες έπεσαν διάφοροι χώροι εκδηλώσεων, ωστόσο επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος για τους προαναφερόμενους λόγους.

Απολογισμός και στόχοι πενταετίας

Στην εκδήλωση ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να προχωρήσει σε αναλυτικό απολογισμό του έργου της διοίκησής του τα τελευταία τρία χρόνια. Θα προβληθούν βίντεο με το έργο που έχει γίνει επί θητείας του, ενώ εικόνες και φωτορεαλιστικά θα «παίζουν» παράλληλα με την ομιλία του.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης πλην του απολογισμού του θα μιλήσει και για το πρόγραμμά του ενόψει των νέων εκλογών και θα οριοθετήσει τους στόχους του για τη «Θεσσαλονίκη του 2030», όπως αναμένεται να είναι και το σχετικό σύνθημα της εκδήλωσης. Στην τοποθέτησή του θα υπερασπιστεί το έργο του, θα απαριθμήσει όλα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην πόλη συμβάλλοντας στην ανάπτυξή της αλλά και τις επενδύσεις που έγιναν από μεγάλες επιχειρήσεις. Πολιτικά, σύμφωνα με πληροφορίες θα επαναλάβει πως η παράταξη «Ναι στη Θεσσαλονίκη» είναι ένα καθαρά αυτοδιοικητικό σχήμα, εντός του οποίου δραστηριοποιούνται στελέχη όλων των κομμάτων «Πρόκειται για ένα αυτοδιοικητικό πολυτασικό σχήμα» ανέφερε χαρακτηριστικά στη «ΜτΚ» συνεργάτης του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Υποψήφιοι και ανασχηματισμός

Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή για το κοινό, ενώ προσκλήσεις θα σταλούν σε πολιτικούς, εκπροσώπους φορέων, επιμελητηρίων, θεσμικούς παράγοντες αλλά και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ακόμα δεν έχει αποφασιστεί εάν στην εκδήλωση θα ανακοινωθούν οι πρώτες υποψηφιότητες με τον συνδυασμό Ζέρβα. Δεδομένο θεωρείται ωστόσο, πως εκείνοι που έχουν δώσει τα χέρια με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και θα είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με τον συνδυασμό του θα είναι παρόντες στην εκδήλωση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Ζέρβας έχει ήδη συμφωνήσει με τοπικά στελέχη και από το ΠΑΣΟΚ και από τη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιό του. Υποψήφιοι με τον συνδυασμό του θα είναι και οι επικεφαλής παρατάξεων που το 2019 διεκδίκησαν τον δημαρχιακό θώκο: Πέτρος Λεκάκης, Μάκης Κυριζίδης και Χάρης Αηδονόπουλος, αλλά και παλιοί και νέοι αντιδήμαρχοι που θα προκύψουν από τον ανασχηματισμό, τον τελευταίο που δικαιούται να κάνει σε αυτή την αυτοδιοικητική περίοδο, που θα ανακοινώσει εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων.



Οι σίγουροι, οι πιθανοί και τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στον κεντρικό δήμο

Με την ιδέα διεκδίκησης του δημαρχιακού θώκου Θεσσαλονίκης στις εκλογές 2023 «φλερτάρουν» και εκείνοι που και στο παρελθόν δοκιμάστηκαν ενώ δεν αποκλείεται προσεχώς να υπάρξουν και άλλοι... πρωτοεμφανιζόμενοι.

orfanos-office.jpg

Την πρόθεσή του να διεκδικήσει εκ νέου το δημαρχιακό θώκο Θεσσαλονίκης το 2023 έχει εκφράσει και ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Ορφανός ο οποίος ήταν υποψήφιος δήμαρχος και το 2019, ενώ για λίγες ψήφους δεν κατόρθωσε να περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών με τον τότε επίσημο υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας και σημερινό πρόεδρο της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Νίκο Ταχιάο. Ο κ. Ορφανός έχει ήδη ξεκινήσεις σχετικές συναντήσεις στις οποίες δηλώνει πως θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πως η απόφασή του δεν καθορίζεται από τις βουλευτικές εκλογές οι οποίες θα προηγηθούν. Σημειώνεται, πως ο πρώην «γαλάζιος» υπουργός εκτός απροόπτου θα συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης, μετά και από σχετική επαφή που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η πιθανή ένταξή του στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο δεν αναμένεται να αλλάξει τον σχεδιασμό του για την δημαρχία Θεσσαλονίκης, άγνωστο ωστόσο παραμένει εάν θα επιμείνει τελικά σε περίπτωση εκλογής του στη Βουλή. Από την πλευρά του, ο Νίκος Ταχιάος έχει ξεκαθαρίσει εδώ και μήνες πως δεν επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ούτε όμως και υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εθνικές εκλογές. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ταχιάος παραιτήθηκε τόσο από τη θέση του δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης, όσο και από την θέση του επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», στην οποία εξελέγη ο Βασίλης Γάκης. Σε ό,τι αφορά τον πρώην αντιδήμαρχο και νυν πρόεδρο του δ.σ. του Μεγάρου Μουσικής μέχρι σήμερα κρατά κλειστά τα χαρτιά του, χωρίς να έχει αποφασίσει εάν θα τον ενδιέφερε μία νέα αυτοδιοικητική θητεία στο δήμο Θεσσαλονίκης, είτε ως επικεφαλής παράταξης και υποψήφιος δήμαρχος, είτε ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος σε κάποια άλλη παράταξη.

Από τον ΣΒΕ στο δήμο;

athanasios-savvakis.jpg

Στην ονοματολογία για τον κεντρικό δήμο τους τελευταίους μήνες έχει «πέσει» και το όνομα του μέχρι πρότινος προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Αθανάσιου Σαββάκη. Ο κ. Σαββάκης ωστόσο, μέχρι στιγμής κρατά κλειστά τα χαρτιά του, δεν διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει τα σενάρια που κυκλοφορούν, όταν τον ρωτούν. Πληροφορίες πάντως, τον θέλουν να δέχεται σχετικές εισηγήσεις από ομάδες πολιτών της Θεσσαλονίκης, μεταξύ αυτών και πρώην αυτοδιοικητικών.

Η Νοτοπούλου και οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ

Τα χαρτιά της κλειστά κρατά και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Τομεάρχης Τουρισμού του κόμματος, Κατερίνα Νοτοπούλου που το 2019 ήταν υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Η κ. Νοτοπούλου παρά τις πολλές κοινοβουλευτικές της υποχρεώσεις είναι συνεπής στις διαδικασίες του δήμου, συμμετέχει σχεδόν σε όλες τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και δηλώνει παρούσα σε όσους την ρωτούν, χωρίς να κρύβει ωστόσο πως προτεραιότητά της είναι η κεντρική πολιτική σκηνή και η νίκη του κόμματός της στις επόμενες εθνικές εκλογές για το σχηματισμό «προοδευτικής κυβέρνησης», όπως έχει πει πολλάκις ο Αλέξης Τσίπρας. Στα πηγαδάκια του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ακούγεται το τελευταίο διάστημα και το όνομα του πρώην πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλου, ωστόσο ο ίδιος σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να επιθυμεί την ενασχόληση με την κεντρική πολιτική σκηνή.

Σιγή ιχθύος (ακόμα) από Τσαβλή

Σε ό,τι αφορά τον πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Δρόσο Τσαβλή ο ίδιος δεν κρύβει το ενδιαφέρον του να ριχτεί στη μάχη για τον δημαρχιακό θώκο. «Με ενδιαφέρει η επόμενη ημέρα στο δήμο Θεσσαλονίκης, ωστόσο είναι νωρίς για ανακοινώσεις» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο κ. Τσαβλής, επιβεβαιώνοντας ότι κάνει επαφές με κόσμο και ομάδες πολιτών που θα υποστήριζαν μία πιθανή υποψηφιότητά του. Σε περίπτωση καθόδου του στις εκλογές ως επικεφαλής παράταξης ο κ. Τσαβλής θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει στο πλευρό του την ανεξάρτητη σήμερα δημοτική σύμβουλο Ιωάννα Σπανού, ενώ πληροφορίες τον θέλουν να βρίσκεται σε συνεννόηση και με άλλος τέσσερις εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους Θεσσαλονίκης.

Η περίπτωση Καϊλή

Από τη λίστα πάντως των φερόμενων υποψηφίων δημάρχων δεν απουσιάζει και το όνομα της «πράσινης» ευρωβουλευτού και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή. Η ίδια φέρεται να είναι πρόθυμη να διεκδικήσει μία τρίτη θητεία της στο Ευρωκοινοβούλιο, χωρίς να απαντά αρνητικά σε όσους τη ρωτούν για ενδεχόμενη ανεξάρτητη υποψηφιότητά της για το δήμο Θεσσαλονίκης. Άλλωστε, το όνομα της κ. Καϊλή είχε «παίξει» και πριν τις εκλογές του 2019, ωστόσο το Δεκέμβρη του 2018 μετά από συνάντηση που είχε με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά και αποφασίστηκε να είναι ξανά υποψήφια ευρωβουλευτής, στα σενάρια μπήκε τέλος.

Ποιοι άλλοι ακούγονται

Ο Σπύρος Βούγιας, επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» δεν θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος το 2023. Ενδιαφέρον για τον δημαρχιακό θώκο εκδηλώνει σε στενούς του συνεργάτες και ο πρώην βουλευτής, επιχειρηματίας και μέλος της παράταξης Βούγια, Νίκος Νυφούδης. Ο τελευταίος, σύμφωνα με πληροφορίες έχει πραγματοποιήσει σχετικές επαφές με βουλευτές και κομματικά στελέχη από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, πρώην στελέχη του «Ποταμιού» του Σταύρου Θεοδωράκη και Οικολόγους-Πράσινους, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει προθέσεις. Ακόμα δεν έχει ανακοινώσει τις προθέσεις του, ωστόσο φέρεται πως θα καταλήξει πριν τα Χριστούγεννα.

Σκέψεις εξετάζοντας ενδεχόμενη κάθοδό του κάνει και ο πρώην αντιδήμαρχος του Γιάννη Μπουτάρη, Γιώργος Δημαρέλος, ωστόσο και αυτός ακόμα τηρεί σιγήν ιχθύος μέχρι στιγμής. Στην λίστα των φερόμενων ως υποψηφίων προστίθεται και το όνομα του Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, ενώ ακούγεται και εκείνο του πρώην αντιδημάρχου Θανάση Παππά και της δημοτικής συμβούλου Ρίας Καλφακάκου. Την πρόθεσή του να διεκδικήσει την δημαρχία έχει ανακοινώσει στο παρελθόν μέσω facebook και ο συγκοινωνιολόγος Σταύρος Κωνσταντινίδης.

Υποψήφιος δήμαρχος αναμένεται να είναι και ο προερχόμενος από τους «Πράσινους» Μιχάλης Τρεμόπουλος. Μάλιστα η πρόσφατη δημιουργία του Δικτύου Πράσινων Αυτοδιοικητικών αποτελούμενο από 32 άτομα, σύμφωνα με πληροφορίες, υποδηλώνει τη σημασία που έχει ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε πρώτο και δεύτερο βαθμό για το κόμμα.

Δεδομένη θεωρείται η κάθοδος της Λαϊκής Συσπείρωσης που σήμερα έχει επικεφαλής τον πρώην ευρωβουλευτή Σωτήρη Ζαριανόπουλο (εκεί θα δοθεί χρίσμα κεντρικά από το ΚΚΕ).

Στα μέσα Οκτωβρίου η παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη» με επικεφαλής τον Γιώργο Ρακκά αναμένεται να πραγματοποιήσει εκδήλωση, όπου θα καθοριστεί εάν η παράταξη θα διεκδικήσει ξανά την ψήφο των Θεσσαλονικέων. Πρόθεση να συνεχίσουν την αυτοδιοικητική τους πορεία δηλώνουν πως έχουν και τα μέλη της παράταξης «Η Πόλη Ανάποδα», η οποία το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσει Συνέλευση Διεύρυνσης.

Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου αναμένεται να ανακοινώσει την νέα υποψηφιότητά του για το δήμο Θεσσαλονίκης και ο εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος και το 2019, Γιάννης Νασιούλας.

Υποψήφιος δήμαρχος θα είναι και ο επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Ελληνική Πόλη» Γιάννης Κουριανίδης. Η παράταξη πρόσφατα πραγματοποίησε συνέδριο όπου ανακοινώθηκε και επίσημα η απόφαση για κάθοδο στις επόμενες δημοτικές εκλογές, ενώ παρουσιάστηκαν οι τομεάρχες και οι επιστημονικοί συνεργάτες της παράταξης οι οποίοι θα συγκροτήσουν το πρόγραμμα του συνδυασμού.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 02.10.2022

Μπορεί να «υπάρχει ακόμα... χρόνος», όπως δηλώνουν τουλάχιστον οι περισσότεροι που «φλερτάρουν» με τη διεκδίκηση της δημαρχίας Θεσσαλονίκης, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά τους, ωστόσο ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα. Και αυτό γιατί, εκτός απροόπτου, οι δημοτικές και περιφερειακές κάλπες θα στηθούν στη χώρα σε έναν χρόνο ακριβώς από σήμερα, τον Οκτώβριο 2023, ενώ η νέα αυτοδιοικητική περίοδος θα μετρά πέντε και όχι τέσσερα χρόνια, όπως είναι σήμερα, όπως ορίζει άλλωστε ο νέος εκλογικός νόμος. Τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι διάφορα, η ονοματολογία καλά κρατεί και οι φερόμενοι ως υποψήφιοι δήμαρχοι του κεντρικού δήμου αυξάνονται. Άλλοι σίγουροι, άλλοι πιθανοί. Δεδομένο είναι πως η συζήτηση για τις δημοτικές εκλογές έχει ξεκινήσει, όπως άλλωστε ξεκίνησαν και οι παρασκηνιακές ζυμώσεις, διεργασίες και συναντήσεις που αναμένεται να κορυφωθούν το επόμενο διάστημα. Δεδομένο είναι επίσης πως αυτή τη φορά δεν θα υπάρχουν τόσες πολλές υποψηφιότητες, όπως στις εκλογές του 2019, οι οποίες διεξήχθησαν με απλή αναλογική και είχε ως αποτέλεσμα να οδηγήσει πολλούς δήμους της χώρας στα όρια της... ακυβερνησίας. Ο χορός πάντως των υποψηφιοτήτων ξεκινά και τον... σέρνει πρώτος ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

zervas.jpg

Την... επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου στο δήμο Θεσσαλονίκης, αναμένεται να κάνει ο σημερινός δήμαρχος. Ο κ. Ζέρβας από νωρίς, σχεδόν ένα χρόνο μετά τις εκλογές του 2019 δήλωσε την πρόθεσή του να είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος. Ωστόσο, αναμένεται να το ανακοινώσει και με τον πλέον επίσημο τρόπο σε εκδήλωση τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2022.

«Ναι στη Θεσσαλονίκη»

Στην προεκλογική του και εναρκτήρια εκδήλωση ο κ. Ζέρβας, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να παρουσιάσει τον συνδυασμό του «Ναι στη Θεσσαλονίκη». Πρόκειται για την παράταξη με την οποία διεκδίκησε και στις προηγούμενες εκλογές τον δημαρχιακό θώκο. Παρά τις σκέψεις για αλλαγή του ονόματος, ο ίδιος και το επιτελείο του αποφάσισαν την διατήρησή του. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της 10ης Οκτωβρίου στο φουαγιέ του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς η ομάδα του Κωνσταντίνου Ζέρβα ήθελε να συμβολίσει τον έναν χρόνο που απομένει ακριβώς μέχρι την αναμέτρηση, με το ρολόι πλέον να μετρά αντίστροφα. Ούτε ο χώρος επιλέχθηκε τυχαία. Επιθυμία ήταν η πρώτη εκδήλωση να γίνει σε ένα μέρος επίσης συμβολικό. Στο... τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες έπεσαν διάφοροι χώροι εκδηλώσεων, ωστόσο επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος για τους προαναφερόμενους λόγους.

Απολογισμός και στόχοι πενταετίας

Στην εκδήλωση ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να προχωρήσει σε αναλυτικό απολογισμό του έργου της διοίκησής του τα τελευταία τρία χρόνια. Θα προβληθούν βίντεο με το έργο που έχει γίνει επί θητείας του, ενώ εικόνες και φωτορεαλιστικά θα «παίζουν» παράλληλα με την ομιλία του.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης πλην του απολογισμού του θα μιλήσει και για το πρόγραμμά του ενόψει των νέων εκλογών και θα οριοθετήσει τους στόχους του για τη «Θεσσαλονίκη του 2030», όπως αναμένεται να είναι και το σχετικό σύνθημα της εκδήλωσης. Στην τοποθέτησή του θα υπερασπιστεί το έργο του, θα απαριθμήσει όλα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην πόλη συμβάλλοντας στην ανάπτυξή της αλλά και τις επενδύσεις που έγιναν από μεγάλες επιχειρήσεις. Πολιτικά, σύμφωνα με πληροφορίες θα επαναλάβει πως η παράταξη «Ναι στη Θεσσαλονίκη» είναι ένα καθαρά αυτοδιοικητικό σχήμα, εντός του οποίου δραστηριοποιούνται στελέχη όλων των κομμάτων «Πρόκειται για ένα αυτοδιοικητικό πολυτασικό σχήμα» ανέφερε χαρακτηριστικά στη «ΜτΚ» συνεργάτης του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Υποψήφιοι και ανασχηματισμός

Η εκδήλωση θα είναι ανοιχτή για το κοινό, ενώ προσκλήσεις θα σταλούν σε πολιτικούς, εκπροσώπους φορέων, επιμελητηρίων, θεσμικούς παράγοντες αλλά και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ακόμα δεν έχει αποφασιστεί εάν στην εκδήλωση θα ανακοινωθούν οι πρώτες υποψηφιότητες με τον συνδυασμό Ζέρβα. Δεδομένο θεωρείται ωστόσο, πως εκείνοι που έχουν δώσει τα χέρια με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης και θα είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με τον συνδυασμό του θα είναι παρόντες στην εκδήλωση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο κ. Ζέρβας έχει ήδη συμφωνήσει με τοπικά στελέχη και από το ΠΑΣΟΚ και από τη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να συμπεριληφθούν στο ψηφοδέλτιό του. Υποψήφιοι με τον συνδυασμό του θα είναι και οι επικεφαλής παρατάξεων που το 2019 διεκδίκησαν τον δημαρχιακό θώκο: Πέτρος Λεκάκης, Μάκης Κυριζίδης και Χάρης Αηδονόπουλος, αλλά και παλιοί και νέοι αντιδήμαρχοι που θα προκύψουν από τον ανασχηματισμό, τον τελευταίο που δικαιούται να κάνει σε αυτή την αυτοδιοικητική περίοδο, που θα ανακοινώσει εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων.



Οι σίγουροι, οι πιθανοί και τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στον κεντρικό δήμο

Με την ιδέα διεκδίκησης του δημαρχιακού θώκου Θεσσαλονίκης στις εκλογές 2023 «φλερτάρουν» και εκείνοι που και στο παρελθόν δοκιμάστηκαν ενώ δεν αποκλείεται προσεχώς να υπάρξουν και άλλοι... πρωτοεμφανιζόμενοι.

orfanos-office.jpg

Την πρόθεσή του να διεκδικήσει εκ νέου το δημαρχιακό θώκο Θεσσαλονίκης το 2023 έχει εκφράσει και ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Ορφανός ο οποίος ήταν υποψήφιος δήμαρχος και το 2019, ενώ για λίγες ψήφους δεν κατόρθωσε να περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών με τον τότε επίσημο υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας και σημερινό πρόεδρο της «Αττικό Μετρό ΑΕ», Νίκο Ταχιάο. Ο κ. Ορφανός έχει ήδη ξεκινήσεις σχετικές συναντήσεις στις οποίες δηλώνει πως θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και πως η απόφασή του δεν καθορίζεται από τις βουλευτικές εκλογές οι οποίες θα προηγηθούν. Σημειώνεται, πως ο πρώην «γαλάζιος» υπουργός εκτός απροόπτου θα συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Θεσσαλονίκης, μετά και από σχετική επαφή που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η πιθανή ένταξή του στο «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο δεν αναμένεται να αλλάξει τον σχεδιασμό του για την δημαρχία Θεσσαλονίκης, άγνωστο ωστόσο παραμένει εάν θα επιμείνει τελικά σε περίπτωση εκλογής του στη Βουλή. Από την πλευρά του, ο Νίκος Ταχιάος έχει ξεκαθαρίσει εδώ και μήνες πως δεν επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ούτε όμως και υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εθνικές εκλογές. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ταχιάος παραιτήθηκε τόσο από τη θέση του δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης, όσο και από την θέση του επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», στην οποία εξελέγη ο Βασίλης Γάκης. Σε ό,τι αφορά τον πρώην αντιδήμαρχο και νυν πρόεδρο του δ.σ. του Μεγάρου Μουσικής μέχρι σήμερα κρατά κλειστά τα χαρτιά του, χωρίς να έχει αποφασίσει εάν θα τον ενδιέφερε μία νέα αυτοδιοικητική θητεία στο δήμο Θεσσαλονίκης, είτε ως επικεφαλής παράταξης και υποψήφιος δήμαρχος, είτε ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος σε κάποια άλλη παράταξη.

Από τον ΣΒΕ στο δήμο;

athanasios-savvakis.jpg

Στην ονοματολογία για τον κεντρικό δήμο τους τελευταίους μήνες έχει «πέσει» και το όνομα του μέχρι πρότινος προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Αθανάσιου Σαββάκη. Ο κ. Σαββάκης ωστόσο, μέχρι στιγμής κρατά κλειστά τα χαρτιά του, δεν διαψεύδει ούτε επιβεβαιώνει τα σενάρια που κυκλοφορούν, όταν τον ρωτούν. Πληροφορίες πάντως, τον θέλουν να δέχεται σχετικές εισηγήσεις από ομάδες πολιτών της Θεσσαλονίκης, μεταξύ αυτών και πρώην αυτοδιοικητικών.

Η Νοτοπούλου και οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ

Τα χαρτιά της κλειστά κρατά και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Τομεάρχης Τουρισμού του κόμματος, Κατερίνα Νοτοπούλου που το 2019 ήταν υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Η κ. Νοτοπούλου παρά τις πολλές κοινοβουλευτικές της υποχρεώσεις είναι συνεπής στις διαδικασίες του δήμου, συμμετέχει σχεδόν σε όλες τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και δηλώνει παρούσα σε όσους την ρωτούν, χωρίς να κρύβει ωστόσο πως προτεραιότητά της είναι η κεντρική πολιτική σκηνή και η νίκη του κόμματός της στις επόμενες εθνικές εκλογές για το σχηματισμό «προοδευτικής κυβέρνησης», όπως έχει πει πολλάκις ο Αλέξης Τσίπρας. Στα πηγαδάκια του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης ακούγεται το τελευταίο διάστημα και το όνομα του πρώην πρύτανη Γιάννη Μυλόπουλου, ωστόσο ο ίδιος σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να επιθυμεί την ενασχόληση με την κεντρική πολιτική σκηνή.

Σιγή ιχθύος (ακόμα) από Τσαβλή

Σε ό,τι αφορά τον πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Δρόσο Τσαβλή ο ίδιος δεν κρύβει το ενδιαφέρον του να ριχτεί στη μάχη για τον δημαρχιακό θώκο. «Με ενδιαφέρει η επόμενη ημέρα στο δήμο Θεσσαλονίκης, ωστόσο είναι νωρίς για ανακοινώσεις» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο κ. Τσαβλής, επιβεβαιώνοντας ότι κάνει επαφές με κόσμο και ομάδες πολιτών που θα υποστήριζαν μία πιθανή υποψηφιότητά του. Σε περίπτωση καθόδου του στις εκλογές ως επικεφαλής παράταξης ο κ. Τσαβλής θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει στο πλευρό του την ανεξάρτητη σήμερα δημοτική σύμβουλο Ιωάννα Σπανού, ενώ πληροφορίες τον θέλουν να βρίσκεται σε συνεννόηση και με άλλος τέσσερις εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους Θεσσαλονίκης.

Η περίπτωση Καϊλή

Από τη λίστα πάντως των φερόμενων υποψηφίων δημάρχων δεν απουσιάζει και το όνομα της «πράσινης» ευρωβουλευτού και αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή. Η ίδια φέρεται να είναι πρόθυμη να διεκδικήσει μία τρίτη θητεία της στο Ευρωκοινοβούλιο, χωρίς να απαντά αρνητικά σε όσους τη ρωτούν για ενδεχόμενη ανεξάρτητη υποψηφιότητά της για το δήμο Θεσσαλονίκης. Άλλωστε, το όνομα της κ. Καϊλή είχε «παίξει» και πριν τις εκλογές του 2019, ωστόσο το Δεκέμβρη του 2018 μετά από συνάντηση που είχε με την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά και αποφασίστηκε να είναι ξανά υποψήφια ευρωβουλευτής, στα σενάρια μπήκε τέλος.

Ποιοι άλλοι ακούγονται

Ο Σπύρος Βούγιας, επικεφαλής της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη» δεν θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος το 2023. Ενδιαφέρον για τον δημαρχιακό θώκο εκδηλώνει σε στενούς του συνεργάτες και ο πρώην βουλευτής, επιχειρηματίας και μέλος της παράταξης Βούγια, Νίκος Νυφούδης. Ο τελευταίος, σύμφωνα με πληροφορίες έχει πραγματοποιήσει σχετικές επαφές με βουλευτές και κομματικά στελέχη από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, πρώην στελέχη του «Ποταμιού» του Σταύρου Θεοδωράκη και Οικολόγους-Πράσινους, προκειμένου να βολιδοσκοπήσει προθέσεις. Ακόμα δεν έχει ανακοινώσει τις προθέσεις του, ωστόσο φέρεται πως θα καταλήξει πριν τα Χριστούγεννα.

Σκέψεις εξετάζοντας ενδεχόμενη κάθοδό του κάνει και ο πρώην αντιδήμαρχος του Γιάννη Μπουτάρη, Γιώργος Δημαρέλος, ωστόσο και αυτός ακόμα τηρεί σιγήν ιχθύος μέχρι στιγμής. Στην λίστα των φερόμενων ως υποψηφίων προστίθεται και το όνομα του Γρηγόρη Ζαρωτιάδη, ενώ ακούγεται και εκείνο του πρώην αντιδημάρχου Θανάση Παππά και της δημοτικής συμβούλου Ρίας Καλφακάκου. Την πρόθεσή του να διεκδικήσει την δημαρχία έχει ανακοινώσει στο παρελθόν μέσω facebook και ο συγκοινωνιολόγος Σταύρος Κωνσταντινίδης.

Υποψήφιος δήμαρχος αναμένεται να είναι και ο προερχόμενος από τους «Πράσινους» Μιχάλης Τρεμόπουλος. Μάλιστα η πρόσφατη δημιουργία του Δικτύου Πράσινων Αυτοδιοικητικών αποτελούμενο από 32 άτομα, σύμφωνα με πληροφορίες, υποδηλώνει τη σημασία που έχει ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε πρώτο και δεύτερο βαθμό για το κόμμα.

Δεδομένη θεωρείται η κάθοδος της Λαϊκής Συσπείρωσης που σήμερα έχει επικεφαλής τον πρώην ευρωβουλευτή Σωτήρη Ζαριανόπουλο (εκεί θα δοθεί χρίσμα κεντρικά από το ΚΚΕ).

Στα μέσα Οκτωβρίου η παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη» με επικεφαλής τον Γιώργο Ρακκά αναμένεται να πραγματοποιήσει εκδήλωση, όπου θα καθοριστεί εάν η παράταξη θα διεκδικήσει ξανά την ψήφο των Θεσσαλονικέων. Πρόθεση να συνεχίσουν την αυτοδιοικητική τους πορεία δηλώνουν πως έχουν και τα μέλη της παράταξης «Η Πόλη Ανάποδα», η οποία το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσει Συνέλευση Διεύρυνσης.

Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου αναμένεται να ανακοινώσει την νέα υποψηφιότητά του για το δήμο Θεσσαλονίκης και ο εν ενεργεία δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος και το 2019, Γιάννης Νασιούλας.

Υποψήφιος δήμαρχος θα είναι και ο επικεφαλής του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Ελληνική Πόλη» Γιάννης Κουριανίδης. Η παράταξη πρόσφατα πραγματοποίησε συνέδριο όπου ανακοινώθηκε και επίσημα η απόφαση για κάθοδο στις επόμενες δημοτικές εκλογές, ενώ παρουσιάστηκαν οι τομεάρχες και οι επιστημονικοί συνεργάτες της παράταξης οι οποίοι θα συγκροτήσουν το πρόγραμμα του συνδυασμού.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 02.10.2022

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία