ΑΠΟΨΕΙΣ

Υποψήφιοι και celebrities αυτή η μάστιγα

 01/02/2023 12:00

Σε διαδικασία συμπλήρωσης των ψηφοδελτίων τους βρίσκονται τα κόμματα ενόψει των εθνικών εκλογών. Και σχηματισμού των συνδυασμών τους οι δημοτικές παρατάξεις.

Και η συνταγή σήμερα το 2023 παραμένει η ίδια όπως το 2000. Ξεκινάμε από τα βασικά μας πολιτικά στελέχη, μετά συνεχίζουμε με την ανανέωση από το δυναμικό -τις περισσότερες φορές αναλώσιμο- και κλείνουμε με τις επιλογές για λόγους επικοινωνίας.

Αυτούς που θα τραβήξουν ένα κοινό ψηφοφόρων που δεν το έχει το κόμμα ή η παράταξη, που θα απευθυνθεί σε ένα άλλο-διαφορετικό κομμάτι της κοινωνίας. Που συνήθως δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική ή λειτουργούν εξ αντανακλάσεως της.

Δημοσιογράφοι που η αναγνωρισιμότητά τους βοηθάει πολύ περισσότερο τους ίδιους να εκλεγούν από τα κόμματα.

Καλλιτέχνες που συνηθίζεται μεν να είναι βαθιά πολιτικοποιημένοι αλλά είδαμε και βλέπουμε επιλογές που έχουν να κάνουν με το φαίνεσθαι και όχι με το είσθε.

Πλέον μας προκύπτουν και επιστήμονες - σελέμπριτι . Κυρίως οι γιατροί που μπήκαν καθημερινά στα σπίτια μας λόγω της πανδημίας και τώρα τα κόμματα τους ζητούν να συμμετέχουν στις εκλογές για να μπουν και στα σπίτια των ψηφοφόρων. Δεν ξέρω βέβαια αν όλοι αυτοί που καθημερινά μας έλεγαν «οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες» επί δύο ολόκληρα χρόνια έχουν κάνει την αυτοκριτική τους αν αποδείχθηκαν χρήσιμοι στην κοινωνία.

Δεν ξεχνάμε ποτέ τους αθλητές. Για εκείνους που... ψηφίζουν με τα πόδια. Που ένας διάσημος ποδοσφαιριστής μπορεί να μην καταφέρνει να βάλει δύο λέξεις σε μία σειρά, αλλά θα προστατεύσει την ομάδα μας στο κοινοβούλιο ή στα δημοτικά δρώμενα.

Στις δημοτικές παρατάξεις δε, αντίστοιχα οι επικεφαλής αναζητούν την ίδια συνταγή. Σαν μικρογραφία της πολιτικής. Πόσα likes συγκεντρώνει στις φωτογραφίες και στις αναρτήσεις που κάνει; Πολλά; Εξαιρετικά. Μας κάνει.

Και μετά δυστυχώς αναρωτιόμαστε γιατί ψηφίζουν νόμους που δεν διαβάζουν, γιατί δεν αντιλαμβάνονται τις ανάγκες της κοινωνίας για να την εκφράσουν, γιατί ανέχονται να τους παρακολουθεί ένα παρακράτος χωρίς κανέναν να θέλει να βρει τους ενόχους.

Αναρωτιόμαστε γιατί ένας αντιδήμαρχος δεν μπορεί να βάλει σε μία τάξη την καθαριότητα και να μην βγαίνουν τα απορριμματοφορα όταν όλος ο κόσμος πηγαίνει ή γυρίζει από τη δουλειά του, το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να βγαίνει selfie στην ασφαλτόστρωση ή να έχει ρόλο διακοσμητικό και τέσσερα χρόνια να μην έχουμε δει ούτε στάλα έργο.

Προφανώς αν δεν τους ψηφίζαμε δεν θα τους επέλεγαν οι επικεφαλής. Και γι’ αυτό η ψήφος μας είναι η δύναμη μας. Τετριμμένο, κάποιοι θα το χαρακτηρίσουν γραφικό. Αλλά είναι η απόλυτη αλήθεια. Ανά τους αιώνες.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 29.01.2023