ΑΠΟΨΕΙΣ

Υγεία: Ούτε συγκάλυψη σκανδάλων ούτε στιγματισμός προσώπων

 14/11/2018 12:00

Ο χώρος της υγείας αποτέλεσε ένα πραγματικό σκάνδαλο παράνομου προσπορισμού δημόσιου χρήματος.

Η πολιτική ευθύνη για αυτήν την κατάσταση είναι τεράστια και προφανής.

Το θέμα της διερεύνησης των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων είναι διαφορετικής τάξης ζήτημα. Η ανακίνηση του δυσχεραίνει τη δημιουργία κλίματος συναίνεσης, ωστόσο θα ήταν λανθασμένη επιλογή να υπάρξει οποιασδήποτε μορφής συγκάλυψη ή συμψηφισμός. Η ανάδειξη των πραγματικών στοιχείων και εφόσον εντοπιστούν ευθύνες η συνακόλουθη απόδοση είναι βασική προϋπόθεση, για να ανακτήσει το πολιτικό σύστημα την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Η στήριξη της διαδικασίας εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος και η αντιμετώπιση των περιπτώσεων διαφθοράς πρέπει να είναι διαχρονική πολιτική θέση αρχών, ανεξαρτήτως του ποιος βρίσκεται στην κυβέρνηση και του προσώπου στο οποίο αφορά το κάθε φορά εξεταζόμενο θέμα.

Η διερεύνηση των υποθέσεων μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες του συντάγματος, του κανονισμού της Βουλής και του ισχύοντος νομικού πλαισίου, είναι απαραίτητο να μην προδικάσει την ύπαρξη ποινικών ευθυνών, να διεξαχθεί με ουσιαστικό και δεοντολογικό τρόπο, να σεβαστεί τη διάκριση των εξουσιών και να στηρίξει τη δικαιοσύνη στο έργο της. Μόνο έτσι η διαδικασία εξέτασης της υπόθεσης δεν θα οδηγήσει στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής και θα συμβάλει στην εξυγίανση και στην αναβάθμιση του κύρους των κομμάτων και των θεσμών.

Είναι μεγάλο λάθος η αφαίρεση στην πράξη του τεκμηρίου αθωότητας και η εκ των προτέρων αντιμετώπιση ως ενόχων των πολιτικών που φέρονται ως εμπλεκόμενοι. Οι υπουργοί της κυβέρνησης που αποφαίνονται για την ενοχή πολιτικών προσώπων και επιζητούν την κινητοποίηση της δικαιοσύνης, ώστε να πάνε κάποιοι φυλακή και να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές, δεν βοηθούν την κυβέρνηση να αποδείξει ότι διαθέτει την προσήκουσα προσήλωση στην τυπική τήρηση των διαδικασιών. Αντίθετα βοηθούν την αντιπολίτευση να ομιλεί για πολιτική εκμετάλλευση του θέματος.

Είναι εξίσου μεγάλο λάθος η εκ μέρους των δυνάμεων της αντιπολίτευσης (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) εκπεφρασμένη θέση ότι όλες οι υποθέσεις είναι μια σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η εκ των προτέρων υπεράσπιση, εν είδει απονομής αθωωτικής απόφασης, των προσώπων για τα οποία υπάρχει διερεύνηση, λειτουργεί αρνητικά στην αντικειμενική εξέταση των υποθέσεων και στην εξυγίανση του πολιτικού συστήματος.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, για να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία καλλιέργειας βραχύβιων πολιτικών εντυπώσεων. Είναι υποχρέωση του πολιτικού συστήματος και της δικαιοσύνης οι υποθέσεις να ολοκληρωθούν με εφαρμογή των αρχών του κράτους δικαίου και απαρέγκλιτη τήρηση των νόμων και των προβλεπόμενων διαδικασιών.


*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ"