ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βασικό θέμα της αντιπαράθεσης: η δεσμευτικότητα της επόμενης Βουλής από την παρούσα

Η διαδικασία της πρώτης φάσης για την αναθεώρηση του Συντάγματος που ξεκίνησε σήμερα το πρωί θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με την ονομαστική ψηφοφορία

 12/02/2019 10:36

Βασικό θέμα της αντιπαράθεσης: η δεσμευτικότητα της επόμενης Βουλής από την παρούσα

Με τους εισηγητές των κομμάτων ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η διήμερη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σήμερα, η συζήτηση θα διαρκέσει έως τις 12 τα μεσάνυχτα. 

Επί της διαδικασίας...

Ομόφωνα τα κόμματα δια των γενικών εισηγητών τους, συμφώνησαν και κατέληξαν στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την ονομαστική ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ωστόσο, διαφώνησαν στο επίμαχο θέμα για τη δεσμευτικότητα της επόμενης Βουλής από την παρούσα βουλή, ως προς την κατεύθυνση.

Σε συνάντηση που είχαν όλοι οι γενικοί και ειδικοί εισηγητές των κομμάτων για να αποφασίσουν σχετικά με ζητήματα διαδικαστικού χαρακτήρα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επέμειναν στις αρχικές τους θέσεις όπως είχαν εκφραστεί και στην Επιτροπή της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, σχετικά με την ερμηνεία του άρθρου 110.

Η ΝΔ, δια του γενικού εισηγητή της Κώστα Τασούλα, διαφώνησε τόσο ως προς τη δεσμευτικότητα των προτάσεων της παρούσας Βουλής για την επόμενη αναθεωρητική Βουλή, αλλά και σχετικά με τη διατύπωση της κατεύθυνσης στα ψηφοδέλτια που θα δοθούν για να ψηφίσουν οι βουλευτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του γενικού εισηγητή της Γιώργου Κατρούγκαλου, επέμεινε ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη Βουλή ως προς την κατεύθυνση. Παράλληλα πρότεινε στα ψηφοδέλτια, δίπλα από το προτεινόμενο αναθεωρητέο άρθρο να υπάρχει αναλυτική επεξήγηση των στόχων που επιδιώκει η αναθεώρηση.

Ο κ. Τασούλας αντέτεινε ότι και σε όλες τις προηγούμενες αναθεωρήσεις, σε κάθε προτεινόμενο άρθρο υπήρχε μόνο λιτή αναφορά του άρθρου και σε ό,τι αυτό αφορά.

Ως προς τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί την ερχόμενη Πέμπτη κατά την ονομαστική ψηφοφορία, η οποία σε αυτή την περίπτωση δεν θα είναι ηλεκτρονική συμφωνήθηκε ότι:

Πρώτον: Θα γίνει μία γενική με αυτοτελή ψηφοδέλτια και κάθε βουλευτής θα μπορεί να ψηφίζει «ναι», «όχι» ή «παρών».

Δεύτερον: Μέχρι αύριο το μεσημέρι όλοι οι βουλευτές θα πάρουν στα χέρια τους ψηφοδέλτια με τις προτάσεις που έχουν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καθώς και ψηφοδέλτια με μεμονωμένες προτάσεις βουλευτών που έχουν τον απαραίτητο αριθμό των 50 υπογραφών.

Τρίτον: Οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν επί του συνόλου των προτάσεων και όλων των ψηφοδελτίων.

Στην καταμέτρηση δεν θα αθροιστούν τα αποτελέσματα ομοειδών προτάσεων.

Έντονη συζήτηση γίνεται πάντως για το άρθρο 32 που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ζήτημα για το οποίο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν καταθέσει τις δικές τους προτάσεις.

Η ΝΔ υπερψήφισε στην επιτροπή αναθεώρησης την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι διαφωνεί ως προς τη διαδικασία εκλογής του και το ίδιο προτίθεται να κάνει και στην Ολομέλεια.

Ο κ. Κατρούγκαλος είχε χαρακτηρίσει στην εισήγηση του στην Ολομέλεια «κουτοπόνηρη» την στάση αυτή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ενώ συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μας αναγκάζουν να κάνουμε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν μη συμβατά και θα αξιολογούνταν διαφορετικά».

Τασία Χριστοδουλοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ): Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με τη συνταγματική κατοχύρωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών καταργεί τον κοινωνικό ανταγωνισμό και την ταξική πάλη 

Σκληρή κριτική στη ΝΔ άσκησε η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τασία Χριστοδουλοπούλου, κατηγορώντας την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι με την πρόταση της για συνταγματική κατοχύρωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών καταργεί τον κοινωνικό ανταγωνισμό και την ταξική πάλη.

«Επαναφέρουν την αναδρομική νομιμοποίηση των μνημονίων. Ήταν η μεγάλη τους ευκαιρία να βγάλουν από πάνω τους τα μνημόνια», τόνισε η κ. Χριστοδουλόπουλου και πρόσθεσε:

«Πρέπει να στοχαστούμε για το χθες, το σήμερα και το αύριο, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό ανταποκρίνονται, γιατί θεωρούμε ότι το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε μετάβαση. Για αυτό ψηφίσαμε και την απλή αναλογική. Η ΝΔ δεν μπορεί να το αντιληφθεί, γι' αυτό δίνει ακόμα και την ανώτατη παιδεία στην αγορά. Το πολιτικό της πλαίσιο είναι όλα ιδιωτικά, όπως προσπάθησε με το νερό και την ενέργεια που εμείς τα επαναφέρουμε ως δημόσια αγαθά».

Τέλος η κ. Χριστοδουλόπουλου, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ως προς τη δεσμευτικότητα της επόμενης Βουλής από την παρούσα Βουλή για την κατεύθυνση των αναθεωρητέων διατάξεων, το οποίο υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αντέτεινε ότι «έχει να κάνει με τη φοβερή ανασφάλεια, την ηττοπάθεια και τον πανικό της, αν θα κερδίσει τις εκλογές. Το μόνο τραύμα που βίωσε η ΝΔ είναι ότι έχασε την κυβέρνηση», ανέφερε η κ. Χριστοδουλοπούλου.


Ντόρα Μπακογιάννη (ΝΔ): Ψηφίστε κατά συνείδηση για να "ξεκολλήσει η χώρα από το χθες"

Να ψηφίσουν κατά συνείδηση, για «να ξεκολλήσει η χώρα από το χθες και να μπει στο αύριο, για το καλό και την ευημερία του ελληνικού λαού», κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στη Βουλή για την αναθεώρηση του συντάγματος.

«Ο κόσμος αλλάζει, ο κόσμος πάει μπροστά. Έχετε μια ευκαιρία να ψηφίσετε κατά συνείδηση και όχι, κατά την εκχωρημένη συνείδηση στον αρχηγό του κόμματος, να ψηφίσετε κατά συνείδηση και να μην κολλήσετε στο χθες. Δώστε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αναπτυχθεί δίκαια, δώστε στον Έλληνα το ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα, δώστε τη δυνατότητα να ξεκολλήσουμε από το χθες και να μπούμε από κοινού σε ένα αύριο το οποίο επιθυμούμε» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Αναφερόμενη στο περιεχόμενο της αναθεώρησης του συντάγματος, είπε ότι «σε αυτή τη διαδικασία, που κινείται τρία χρόνια πριν την συμπλήρωση 200 χρόνων από την επανάσταση 1821, είναι η ώρα η Βουλή να κάνει απολογισμό, να δει τις καλές και τις κακές στιγμές του πολιτικού συστήματος».

«Αυτή η Βουλή έχει δει ένδοξες στιγμές, όταν γινόταν συζήτηση για αναθεωρήσεις. Όταν ο Κωνσταντίνος Τσάτσος μιλούσε από αυτό το βήμα και έλεγε ότι η συνταγματική αναθεώρηση μας υποχρεώνει όλους σε συναινέσεις. Ήταν μια από τις κορυφαίες στιγμές, όταν ο μακαρίτης ο Στεφανάκης δεχόταν σχεδόν το σύνολο των τροποποιήσεων που πρότεινε η τότε αντιπολίτευση. Σημειώνω ότι τότε η συμπολίτευση είχε 54% του ελληνικού λαού. Τι αποδεικνύει αυτό; Αποδεικνύει ότι αν θέλεις πραγματικά να κάνεις τομές, αν θέλεις πραγματικά να αναλάβεις την ευθύνη σου, απέναντι στις επόμενες γενιές, πρέπει έστω και για μια στιγμή, τη στιγμή που συζητιέται το σύνταγμα, να φύγεις από τον κομματισμό και το κομματικό σου καπέλο και να δεις το μέλλον αυτής της χώρας, για το οποίο νομοθετούμε», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη και απηύθυνε ύστατη έκκληση στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει την πλειοψηφία να μπει σε αυτή τη λογική. «Σήμερα έχετε την πλειοψηφία, όπως την είχε κάποτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο οποίος συμπεριφέρθηκε κατά ένα τρόπο. Σας παρακαλώ να συμπεριφερθείτε και εσείς τουλάχιστον ανάλογα με την προσπάθεια σας» είπε η βουλευτής της ΝΔ.

Η κ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι ο ελληνικός λαός έζησε οκτώ χρόνια κρίσης και το πολιτικό σύστημα πρέπει να απαντήσει και να κάνει την αυτοκριτική του τι οδήγησε σε αυτή την κρίση. «Είναι βέβαιο ότι αυτή η κρίση δημιουργήθηκε από τα υψηλά ελλείμματα πρωτίστως, από τον κομματισμό, από το πελατειακό κράτος, από την αναξιοκρατία; Συμφωνούμε σε αυτά; Έχουμε λοιπόν τώρα μια μοναδική ευκαιρία. Να κάνουμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση και όχι να την στείλουμε να γίνει δέκα χρόνια μετά» παρατήρησε η κ. Μπακογιάννη προσθέτοντας όμως ότι «δυστυχώς λόγω κομματικής αντίληψης και ιδεολογικών παρωπίδων, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το αρνείται σήμερα».

«Η πρόταση της ΝΔ για τη δικαιοσύνη δεν έχει κομματικό καπέλο. Το ξέρετε καλά. Καταλαβαίνετε ότι εμείς αύριο που θα είμαστε κυβέρνηση, δεν θέλουμε να διορίζουμε τη δικαιοσύνη» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ αναφερόμενη και στην πρόταση της ΝΔ για το περιβάλλον, παρατήρησε ότι «είμαστε η μόνη η χώρα που προχωράει σε αναθεώρηση του συντάγματος και δεν περιλαμβάνει σε αυτή το περιβάλλον». Αντίστοιχα και για τον τομέα της ανάπτυξης, η κ. Μπακογιάννη αναρωτήθηκε αν είναι «νεοφιλελεύθερο» να είσαι νοικοκύρης στα οικονομικά σου και να θέλεις να αποτρέψεις μια νέα κρίση.

«Μην μένετε σε μια επιχειρηματολογία η οποία ανήκει στο χθες. Είναι ουσία ότι πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα; Συμφωνούμε σε αυτό; Γιατί αρνείστε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; έχετε αίσθηση ποιο είναι το ποσοστό του ΑΕΠ που θα προστεθεί αν λειτουργήσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα; Είναι 1,5%» είπε η κ. Μπακογιάννη.

 Η τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ έθεσε και μια ακόμη παράμετρο για τον τρόπο που εξελίσσεται η όλη διαδικασία στη Βουλή.

«H συζήτηση για το σύνταγμα γίνεται μεταξύ Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Δεν υπάρχει κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Ο συνταγματικός νομοθέτης θέλει να εξασφαλίσει τις μεγαλύτερες δυνατές κοινοβουλευτικές συναινέσεις. Θα σας παρακαλούσα λοιπόν κύριε πρόεδρε, να συστήσετε στους παρόντες υπουργούς -όσο και αν έχουν ανάγκη να δείξουν ότι είναι υπουργοί- όσοι είναι να κατέβουν τα βουλευτικά έδρανα και όσοι δεν είναι, να περάσουν στα έδρανα των ανωτάτων κρατικών λειτουργών, πλην του υπουργού Δικαιοσύνης ο οποίος λόγω ιδιαιτερότητας πρέπει να παραμείνει» σχολίασε η Ντόρα Μπακογιάννη στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια.

«Στη δημοκρατία, η διαδικασία δεν είναι τύπος, είναι η ουσία» πρόσθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Αν το θέμα είναι ένα θέμα χωροταξίας, εγώ θεωρώ ότι είναι λυμένο και από το άρθρο 66 και από 119 και δεν χρειάζεται αυτή η αντιπαράθεση αν οι υπουργοί και οι αναπληρωτές υπουργοί θα καθίσουν εδώ, κάτω ή δίπλα» σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και πρόσθεσε: «σε κάθε περίπτωση να το πει το προεδρείο».

«Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Βούτσης είπε αυτά που είπε το πρωί. Έχω ζήσει τρεις αναθεωρήσεις συντάγματος. Ισχύει πάντοτε. Διότι είναι θέμα Κοινοβουλευτικών Ομάδων και δεν αφορά την κυβέρνηση. Αφορά τη Βουλή», επέμεινε η Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «δεν είναι χωροταξικό θέμα αλλά θέμα ουσίας. Επαναλαμβάνω ότι στη δημοκρατία η διαδικασία είναι ουσία. Γι΄αυτό και ο κ. Κατρούγκαλος κάθεται στα βουλευτικά έδρανα».

«Είναι προφανές ότι στα δημοκρατικά καθεστώτα μόνο η Βουλή και κανένας άλλος παράγοντας εκτελεστικής εξουσίας, δεν συμμετέχει στην αναθεώρηση. Γι' αυτόν τον λόγο το αναθεωρητικό ψήφισμα δημοσιεύεται από τον πρόεδρο της Βουλής και όχι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από εκεί και μετά δεν σημαίνει ότι ένας υπουργός που δεν θέλει να συμμετέχει στη διαδικασία, δεν έχει δικαίωμα να παρακολουθεί από τα υπουργικά έδρανα τη διαδικασία αυτή» είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην αναθεώρηση Γιώργος Κατρούγκαλος.


Ευάγγελος Βενιζέλος (ΚΙΝΑΛ): "Καμία διάταξη δεν πρέπει να συγκεντρώσει παραπάνω από 151 ψήφους, πρακτικά, παραπάνω από 179 ψήφους στην παρούσα Βουλή"

«Η θεωρία της δέσμευσης της επόμενης Βουλής από την παρούσα Βουλή οδηγεί σε νομικό και πραγματολογικό παραλογισμό», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και υπογράμμισε ότι καμία διάταξη για κρίσιμα ζητήματα δεν πρέπει να συγκεντρώσει πάνω από 179 ψήφους, ώστε όλες οι αλλαγές στο σύνταγμα να αποφασιστούν με συναίνεση και αυξημένη πλειοψηφία μετά τις εκλογές.

«Η δική μας θέση είναι πάρα πολύ καθαρή, καμία διάταξη δεν πρέπει να συγκεντρώσει παραπάνω από 151 ψήφους, δηλαδή, πρακτικά, παραπάνω από 179 ψήφους στην παρούσα Βουλή. Όλες οι διατάξεις πρέπει να τύχουν επεξεργασίας και απόφασης από την επόμενη Βουλή, μετά τις εκλογές, μετά την απόφαση του εκλογικού σώματος, με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, προκειμένου να διατηρηθεί ο αυστηρός χαρακτήρας του συντάγματος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της αναθεώρησης του συντάγματος.

«Άλλωστε 180 ψήφοι χρειάζονται και για την εκλογή ενός Προέδρου της Δημοκρατίας, συναινετικού, από μία νέα Βουλή, από μία νέα πλειοψηφία, μέσα σε ένα άλλο κλίμα λειτουργίας της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε:

«Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα μία πρόχειρη συζήτηση για την αναθεώρηση του ίδιου του άρθρου 110, το οποίο έχει τρία διαρθρωτικά στοιχεία, την αυξημένη πλειοψηφία, την παρεμβολή του εκλογικού σώματος και την προθεσμία ωρίμου χρόνου που κανείς δεν μπορεί να θίξει, γιατί, εάν θιγούν τα στοιχεία αυτά, θίγεται ο αυστηρός χαρακτήρας του συντάγματος».

Ο κ. Βενιζέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν αποδέχθηκε τελικά και δεν συμπεριέλαβε στις διατάξεις που είναι υπό αναθεώρηση καμία από τις προτάσεις που αφορούν κρίσιμα θέματα στο πεδίο στο οποίο έχει την πραγματική πρωτοβουλία το σύνταγμα και δεν μπορεί να την έχει ο κοινός νόμος, που είναι το πεδίο της δικαιοσύνης».

«Δεν υπάρχουν προτάσεις οι οποίες να πάνε στην επόμενη Βουλή προς συζήτηση σε σχέση με τον έλεγχο της συνταγματικότητας και σε σχέση με την επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο κενό, το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε από διάφορα βήματα, αλλά πάντως είναι μία αναπηρία της διαδικασίας αυτής», ανέφερε.

«Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι συνταγματικό, το πρόβλημα της χώρας φάνηκε όλα τα τελευταία χρόνια ότι είναι βαθιά πολιτικό, είναι αναπτυξιακό. Αν υπάρξουν οι προϋποθέσεις της πολιτικής αλλαγής, τότε και η ερμηνεία και η εφαρμογή του συντάγματος θα γίνει με άλλον τρόπο, με έναν τρόπο προοδευτικό, αποτελεσματικό, κινητήριο για τη χώρα. Μπορεί να δώσει πραγματικά προοπτική στη χώρα, μέσα όμως από την εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης προοδευτικού, συναινετικού, πρακτικού, εφαρμόσιμου», επεσήμανε ενώ κατέληξε:

«Η αναθεώρηση του συντάγματος δεν υποκαθιστά την ανάγκη να έχει η χώρα ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάταξης. Αυτό προτείνουμε εμείς, αυτό θέλει ο τόπος, αυτή είναι η προτεραιότητα της πατρίδας μας».




Γιώργος Μαυρωτάς (Το Ποτάμι): Το θέμα δεν είναι "αν" αλλά "πότε" θα αναθεωρηθεί το άρθρο 16

Με τη διαπίστωση ότι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης γίνεται σε ένα φορτισμένο κλίμα, όπου το πολιτικό σύστημα έχει χάσει μεγάλο κομμάτι της αξιοπιστίας του, ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Γιώργος Μαυρωτάς.

Ο βουλευτής και αντιπρόεδρος του Ποταμιού ανέφερε ότι η συνταγματική αναθεώρηση είναι μια μεγάλη ευκαιρία να υπάρξει συναίνεση προς όφελος της κοινωνίας αλλά ταυτόχρονα επέσεισε και τον κίνδυνο να «καεί» η ίδια η αναθεώρηση λόγω του άρθρου 110, το οποίο -όπως είπε- είναι το κλειδί της αναθεώρησης. Μάλιστα κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ αν πιστεύει πραγματικά ότι πρέπει να αλλάξουν κάποιες διατάξεις όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 86), τότε να ψηφίσει και την αναθεώρηση του άρθρου 110. Εξήγησε ότι η πενταετία «παγώματος» πρέπει να αναφέρεται μόνο για τις αναθεωρηθείσες διατάξεις και όχι στο σύνολο του Συντάγματος ώστε να διευκολύνεται η μεμονωμένη αλλαγή διατάξεων.

Στη συνέχεια ο κ. Μαυρωτάς αναφέρθηκε στο άρθρο 32 και την απεμπλοκή της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της Βουλής, το οποίο έκρινε σωστό και τόνισε ότι θα συνεισφέρει στην πολιτική σταθερότητα.

Για το άρθρο 16, ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού υποστήριξε ότι πρέπει να αρθεί η απαγόρευση ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, ως μια αναγκαία αλλαγή προς όφελος της κοινωνίας. Το θέμα, όπως είπε, δεν είναι αν θα αναθεωρηθεί το άρθρο 16, αλλά το "πότε".

Ως προς τους διακριτούς ρόλους Κράτους-Εκκλησίας, επανέλαβε τη σταθερή θέση του Ποταμιού ότι αυτό είναι προς όφελος και των δύο, και πως πρέπει να προβλέπεται η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους με την έννοια της ευμενούς ουδετερότητας.

Μάλιστα υποστήριξε πως η Εκκλησία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό και την περαιτέρω εκκοσμίκευση του καταστατικού χάρτη της χώρας μας. «Γιατί», όπως συμπλήρωσε, «η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ένα αδιαμφισβήτητο ιστορικό και πληθυσμιακό προβάδισμα στην Ελλάδα, καθώς είναι ένας θεσμός σχεδόν δύο χιλιάδων ετών», αλλά όπως τόνισε «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνεται πολιτικό εργαλείο».

Στο σημείο αυτό, ο Γιώργος Μαυρωτάς έκανε λόγο για «υποκρισία» του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας πως από τη μία υποστηρίζει τη θρησκευτική ουδετερότητα αλλά «ιδεοληπτικά, αν όχι φοβικά», δεν προτείνει την αναθεώρηση της παρ. 2 του άρθρου 16 στο οποίο αναφέρεται ότι αποστολή της κρατικής παιδείας είναι η ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης.

Ακόμη ο κ. Μαυρωτάς, σημείωσε ότι το Ποτάμι είναι υπέρ της τροπολογίας για την προστασία από διακρίσεις λόγω φύλου, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού καθώς -όπως είπε- καλά τα ευχολόγια και οι διακηρύξεις περί δικαιωμάτων και ισότητας, αλλά η προοδευτικότητα που επικαλούνται κάποιοι φαίνεται στην πράξη, όχι στα λόγια.

Καταλήγοντας, είπε ότι το Ποτάμι ανήκει στο προοδευτικό, φιλελεύθερο Κέντρο και δεν μπαίνει σε αριστερά και δεξιά κουτάκια, για αυτό και μπορεί να υποστηρίζει ταυτόχρονα και τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων (άρθρο 16) και τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας-Κράτους (άρθρο 3).


Σία Αναγνωστοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ): Περί "ουδετερόθρησκου" κράτους

«Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, μια πλειονότητα η οποία βρέθηκε περιθωριοποιημένη, και λόγω της κρίσης αλλά και λόγω του συντηρητισμού της τελευταίας εικοσαετίας από το 1990 έως το 2010. Ακόμη περισσότερο επιχειρείται να δημιουργηθούν θέσεις μάχης, σε σχέση με αυτό που εξελίσσεται στον ευρωπαϊκό χώρο, δηλαδή την άνοδο της Ακροδεξιάς, την υπερίσχυση των δυνάμεων του Νεοφιλελευθερισμού» ανέφερε κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου.

Είπε επίσης ότι η πρόταση της ΝΔ για ενσωμάτωση του δημοσιονομικού κανόνα στο σύνταγμα συνιστά μεγάλη παρέκκλιση από τα ελληνικά συντάγματα των μεγάλων στιγμών. «Αν τα ελληνικά συντάγματα των φωτεινότερων στιγμών ήταν η ισότητα και η ελευθερία, η ισότητα ως προϋπόθεση για την ελευθερία, τώρα πάμε σε ένα άλλο πράγμα: η ελευθερία αυτόνομη, ως όμως ατομική πρωτοβουλία. Αυτό θέλουμε; Αυτή τη θέση μάχης θέλουμε να ετοιμάσουμε;» ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Σία Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε και στο άρθρο 3 για τις σχέσεις κράτους- Εκκλησίας. «Είναι ύψιστης σημασίας πώς θα ξαναδούμε αυτή την ιστορική διαδρομή: Ουδετερόθρησκο κράτος, ρητή κατοχύρωση του ουδετερόθρησκου κράτους. Οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη σε αυτή τη χώρα έπρεπε να ήταν υπέρ ενός αιτήματος το οποίο κραυγάζουν από τους αιώνες τα φωτεινότερα μυαλά αυτού του έθνους, ο Ρήγας Φεραίος πρώτος από όλους» είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Δεν προτείνουμε μια επιθετική εκκοσμίκευση αλά Γαλλία, αλλά δεν είναι και συμβολική η πρόταση μας. Και δεν είναι συμβολική, γιατί η ρητή κατοχύρωση του ουδετερόθρησκου δεν επιτρέπει τις γκρίζες ζώνες οι οποίες δημιουργήθηκαν στην πορεία του πολιτικού βίου και οι οποίες συμπυκνώνονται σε αυτό που είπε ο κ. Βορίδης, το ελληνορθόδοξον έθνος».

Αναφερόμενη στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «ενώ κόπτεται η Νέα Δημοκρατία για την παράδοση, η οποία συμπυκνώνεται στο άρθρο 3, δεν κόπτεται για μια άλλη παράδοση στην οποία πάτησε η δημοκρατία σε αυτήν τη χώρα, η οποία ήταν το μεγάλο διάβημα για τη δημοκρατία».

«Αναφέρεται συνέχεια από τη Νέα Δημοκρατία το παράδειγμα της Κύπρου, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και όλα αυτά. Η Κύπρος έκανε ιδιωτικά πανεπιστήμια, γιατί είχε εθνικό πρόβλημα και γιατί υπήρξε μεγάλη δυσκολία με το δημόσιο πανεπιστήμιο» είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Κι αν, λοιπόν, φεύγει κόσμος, νέος κόσμος, γιατί δεν ανοίγουμε περισσότερες θέσεις και σχολές στα δημόσια πανεπιστήμιά μας;».

Αλέκα Παπαρήγα (ΚΚΕ): 

«Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να θωρακίσετε το αστικό πολιτικό σύστημα από την ανάκαμψη και αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος. Δεν θα το καταφέρετε» 

Η φιλολογία για τη σημασία της σταθερότητας του πολιτικού συστήματος απευθύνεται στον λαό, στον οποίο λένε ότι πέραν της λήψης κάθε μέτρου για την εξασφάλιση της σταθερότητας τού «βάρβαρου, ταξικού, εκμεταλλευτικού αστικού πολιτικού συστήματος» πρέπει και ο ίδιος να φοβάται την κυβερνητική ή πολιτική αστάθεια, επισήμανε στην ομιλία της στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας «εμείς, αντίθετα, του λέμε να μην την φοβάσαι, με όρους βεβαίως κινήματος». «Ο λαός πρέπει με την αντεπίθεση του, με την όξυνση της ταξικής πάλης να καταφέρνει χτυπήματα όχι μόνο στη διακυβέρνηση, αλλά γενικότερα στο πολιτικό σύστημα, να το μετατρέπει σε ασταθές, γιατί τότε μόνο μπορεί, να επιβάλλει ίσως κάποιες κατακτήσεις και βεβαίως τραβώντας τον δρόμο στη ριζική ανατροπή του» προσέθεσε.

Σημείωσε ότι η φιλολογία που γίνεται από όλα τα κόμματα για την πολιτική σταθερότητα έχει και το στοιχείο της πρόληψης και του φόβου καθώς «εκεί που υπήρχε το τέλμα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να φουντώσει το κίνημα και η λαϊκή αντεπίθεση». Είπε ότι το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας είναι πολύ κατοχυρωμένο και μόνο ο λαός μπορεί να το ανατρέψει.

Ανέφερε ότι στη συνταγματική αναθεώρηση υπάρχουν «αμετακίνητα» άρθρα όπως το άρθρο 48 περί "κατάστασης πολιορκίας", βάσει του οποίου «σε συνθήκες που κινδυνεύει η εδαφική ακεραιότητα της χώρας καταργείται η δράση του λαού». Και σημείωσε ότι στο άρθρο 48 δεν προστέθηκε άρθρο βάσει του οποίου η κυβέρνηση να έχει το δικαίωμα επίταξης, λιμανιών, αεροδρομίων, ξένων στρατιωτικών βάσεων και τεράστιων αποθηκών τροφίμων και άλλων μέσων για να μην πεινάσει ο λαός. «Άρα το άρθρο 120 "η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων", ένα πράγμα λέει: όταν κινδυνεύουν τα συμφέροντα των καπιταλιστών, πρέπει ο λαός να προστρέξει να τα σώσει και όταν δεν το κάνει αυτό θα απαγορεύεται η δράση του» προσέθεσε.

Αναφερόμενη στα άρθρα 27 και 28 τόνισε ότι επί της ουσίας δίνεται το δικαίωμα σε διακρατικές ενώσεις «ακόμα και στρατιωτικής επέμβασης στην Ελλάδα αν απειλούνται τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης», υπενθυμίζοντας επίσης ότι η νέα δομή του ΝΑΤΟ του δίνει το δικαίωμα αποστολής στρατού σε κράτος-μέλος αν απειλούνται τα ΝΑΤΟϊκά συμφέροντα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Ευρωστρατό. Προσέθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θωρακίζει το αστικό πολιτικό σύστημα προσθέτοντας και τον «αριστερό» φόβο ότι «αν συγκρουστούμε και βρεθούμε έξω από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ χαθήκαμε».

«Το Σύνταγμα θα γίνει πιο αυταρχικό, πιο αντιδραστικό» είπε η Α. Παπαρήγα ενώ αναφερόμενη στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη «λαϊκή εκπροσώπηση», είπε ότι «εμείς μιλάμε για λαϊκή κυριαρχία, λαϊκή εξουσία» και πως «καλούμε τον ελληνικό λαό όχι απλώς να αμφισβητήσει αυτό το πολιτικό σύστημα, αλλά με την πάλη του να επιδιώξει την ανατροπή του».

Είπε ότι ο εθνικισμός και ο ρατσισμός είναι γεννήματα του ίδιου του συστήματος και «όταν δεν είναι πολύ ισχυρά είναι πάρα πολύ βολικά για αναπαραγωγή πλαστών διαχωριστικών γραμμών».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν είχε ούτε την τόλμη να προχωρήσει στον πλήρη διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, ενώ στο άρθρο 16 θα έπρεπε να καταργηθεί κάθε ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλες τις βαθμίδες.
«Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να θωρακίσετε το αστικό πολιτικό σύστημα από την ανάκαμψη και αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος. Δεν θα το καταφέρετε» κατέληξε η Α. Παπαρήγα.

Κωστής Χατζηδάκης (ΝΔ): Κάλεσε  τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να φερθούν εθνικά και να υιοθετήσουν την άποψη του ΚΙΝΑΛ για μη κρατικά πανεπιστήμια 

Να προκρίνει το εθνικό συμφέρον αφήνοντας στην άκρη τις ιδεολογικές αγκυλώσεις και τη δογματική γραμμή του Μαξίμου στο ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας νωρίτερα στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη και την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί την πρόταση της ΝΔ να κατοχυρωθεί συνταγματικά η δημοσιονομική ισορροπία.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατέθεσε μελέτη της UNESCO, του 2009, που δείχνει ότι μόνο τέσσερις χώρες στον πλανήτη απαγόρευαν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. «Είναι η Β. Κορέα, η Κούβα, το Μπουτάν και η Ελλάδα. Μετά δε το 2009, δηλαδή το 2011 στη μεν Β. Κορέα πήγε ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο, το 2013 το Μπουτάν έβγαλε διαφήμιση για ιδιωτικό πανεπιστήμιο και το 2017 η Κούβα υπέγραψε συμφωνία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο στην Αβάνα με το Χάρβαρντ», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Και στη Βενεζουέλα έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ως και ο Μαδούρο σας βγήκε μπροστά».

Ο κ. Χατζηδάκης κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσουν στο ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. «Απευθύνομαι στη συνείδησή σας. Θέλετε να εμείνετε δογματικά στη γραμμή του Μαξίμου που λέει όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Η κοινή γνώμη είναι εναντίον σας. Τα νέα παιδιά απογοητεύονται, οι οικογένειες στέλνουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό, Έλληνες καθηγητές είναι στην Αγγλία, στην Αμερική, στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα μας ευγνωμονούν, αν αλλάξουμε τη διάταξη αυτή», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και απευθύνθηκε στα βουλευτικά έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ: «αν δεν θέλετε να υιοθετήσετε την πρότασή μας, σας παρακαλώ υιοθετείστε την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για μη κρατικά πανεπιστήμια. Σας παρακαλώ υιοθετείστε την. Όχι κομματικά αλλά εθνικά φερθείτε. Αφήστε στην άκρη το Μαξίμου και τις κομματικές γραμμές. Πρέπει να δούμε το εθνικό συμφέρον, το συμφέρον των νέων παιδιών. Έχετε καιρό να το σκεφτείτε ως την Πέμπτη».

Αναφερόμενος στον κοινό τόπο που βρέθηκε για την αποσύνδεση εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι, η χώρα έπειτα από 10 χρόνια κρίσης, πρέπει να έχει σταθερές κυβερνήσεις οι οποίες να εφαρμόζουν το πρόγραμμα που εγκρίθηκε από το λαό. «Συμπίπτουμε στο ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν πρέπει να γίνει αφορμή για τη διάλυση της Βουλής. Επομένως είναι θετική είδηση ότι, μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση η οποία θα εκλεγεί θα έχει καθαρή εντολή και μια καθαρή τετραετία, και αυτό πρέπει να το πιστώσουμε στο πολιτικό σύστημα της χώρας, ελπίζοντας φυσικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει μια νέα πολιτική κυβίστηση ξεφεύγοντας από την θέση που επί τόσους μήνες διαφήμιζε», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε ότι το Σύνταγμα παρέχει επαρκείς εξηγήσεις για τα κοινωνικά δικαιώματα και αναρωτήθηκε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υιοθετεί τον κανόνα να υπάρχει δημοσιονομική ισορροπία, κατοχυρωμένη στο Σύνταγμα, όπως γίνεται με τα Συντάγματα της Γαλλίας και της Γερμανίας που ορίζουν «όσα εισπράττουν τόσα να ξοδεύουν».

«Αυτό έτσι και αλλιώς το προβλέπει ο νόμος 4072/2014, που δεν τον έχει καταργήσει η κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει νεοφιλελεύθερη τη ΝΔ για την πρόταση της και το κάνει ενώ ξέρει ότι την ώρα που αρνείται την πρόταση της ΝΔ για δημοσιονομική ισορροπία, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060. Πραγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας», είπε ο Κ. Χατζηδάκης.

Κατερίνα Παπακώστα (υφυπουργός Προστασίας Πολίτη): Ευκαιρία να αναθεωρηθεί η απαξιωτική στάση εναντίον του βουλευτικού θεσμού

Δεν είναι λευκή ψήφος η ψήφος για τις 120 δόσεις, για την κοινωνική ατζέντα και το κοινωνικό Σύνταγμα είναι ψήφος συνείδησης υπέρ του λαού, είπε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, η οποία επισήμανε επίσης ότι σε αυτή τη Βουλή δίνεται η ευκαιρία να αναθεωρηθεί και η απαξιωτική στάση η οποία επιδείχθηκε εναντίον του θεσμού του βουλευτή.

Η κ. Παπακώστα, επί της ουσίας της αναθεωρητικής διαδικασίας, είπε ότι χάνονται μεν ευκαιρίες, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι πολύ σπουδαία η πρόταση της προτείνουσας Βουλής. «Χάσαμε ευκαιρίες όπως να σπάσουμε το μονοπώλιο του άρθρου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, να δώσουμε περισσότερες αρμοδιότητες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να φτιάξουμε ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και να δημιουργήσουμε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα», είπε.

Ωστόσο η κ. Παπακώστα αναφέρθηκε στις σημαντικές τομές που επιτεύχθηκαν, την «κοινωνική ατζέντα» με αφορμή την αναθεώρηση των άρθρων εκείνων που συγκροτούν το «κοινωνικό Σύνταγμα», την υποστήριξη δηλαδή στην οικογένεια, τη μητρότητα, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τους άπορους, τα ΑμεΑ.

Επίσης τόνισε ως πολύ σπουδαίες τις μεταρρυθμίσεις της κατοχύρωσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού και του δικαιώματος στην Υγεία, «για να έχουμε αξιοπρεπείς εργαζόμενους και να έχουν όλοι οι Έλληνες ίσα δικαιώματα στην προσβασιμότητα στις υπηρεσίες Υγείας», για την κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας της διαιτησίας και του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής, το να μπορεί ο λαός να παρεμβαίνει με λαϊκά δημοψηφίσματα, το εκλογικό σύστημα, καθώς και την ενίσχυση της Βουλής κυρίως με τη δυνατότητα να διαμορφώσει την κατάπτυστη διάταξη για την εξάλειψη κάθε ποινικής μεταχείρισης του πολιτικού προσωπικού.

Νίκος Παρασκευόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ): Αναγκαία κατεύθυνση να έχουμε ανθεκτικές στον χρόνο ρυθμίσεις

Η άποψη ότι μία νέα κυβέρνηση στην επόμενη Βουλή μπορεί να αξιολογήσει ως λευκή συναλλαγματική αυτά που θα αποφασίσει η παρούσα Βουλή οδηγεί σε εξουσιαστική λογική και δεν βοηθά το κράτος δικαίου. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, Νίκος Παρασκεύπουλος, υπεραμυνόμενος της άποψης που εξέφρασε και ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, ως προς την ερμηνεία του άρθρου 110 του Συντάγματος, ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη ως προς τη κατεύθυνση των αναθεωρητέων διατάξεων.

«Η αντίθετη άποψη ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να πάρει ένα συνταγματικό κείμενο και να το αξιολογήσει ως λευκή συναλλαγματική και να κάνει ό,τι θέλει, αντιβαίνει στην αρχή της εμπιστοσύνης, οδηγεί σε εξουσιαστική λογική και δεν μπορεί να βοηθήσει το κράτος δικαίου», σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Επίσης, καταλόγισε στη ΝΔ ότι λειτουργεί επικοινωνιακά, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόταση για το άρθρο 32 που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Ενόψει ότι η κατεύθυνση θα έχει συνέπειες δεκαετιών είναι λογικό, ενόψει της αναθεώρησης, να έχει μια γνώμη και η πρώτη και η δεύτερη Βουλή που θα προκύψει έπειτα από εκλογές. Η ουσία της Αναθεώρησης ανταποκρίνεται σε βάθος χρόνου και είναι σωστό να ορίζεται η κατεύθυνση», πρόεδρος της Επιτροπής.

Ακόμη, επισήμανε ότι η σημερινή Βουλή προχωρεί στην Αναθεώρηση βάσει ενός σκεπτικού που έδειξε ότι πρέπει να διορθωθούν οι δυσλειτουργίες και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία η κατεύθυνση για να έχουμε ανθεκτικές στον χρόνο ρυθμίσεις.

Ο κ. Παρασκευόπουλος υπεραμύνθηκε των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι έχουν τον χαρακτήρα της ειλικρίνειας και δεν αποσκοπούν στο πολιτικό όφελος ενόψει των εκλογών.

«Αυτό που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις προτάσεις του είναι η διόρθωση των δυσλειτουργιών στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και στην ενίσχυση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Αυτά χρειάζονται ενόψει της κρίσης που περάσαμε και που επηρέασε και δοκίμασε τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Δεν είναι η στιγμή να τις κρίνουμε με βάσει τα κριτήρια που μπορεί να υπάρχουν. Είμαστε υποχρεωμένοι να τις κρίνουμε με βάσει την ευστοχία και την αποτελεσματικότητα τους», υποστήριξε. Έφερε, δε, ως παράδειγμα την πρόταση της ΝΔ για συνταγματική καθιέρωση ολοκλήρωσης της τετραετούς θητείας μίας κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με τις εκλογές που ζητά κάθε μέρα.

Απαντώντας στον εισηγητή του ΚΚΕ, Γιάννη Γκιόκα, που αμφισβήτησε τα κίνητρα της κυβέρνησης για τα δημοψηφίσματα, αντέτεινε ότι «αυτό που πρέπει να δούμε είναι αν αυτές τις ρυθμίσεις χρειάζεται η δημοκρατία και η χώρα».

Τέλος, ο κ. Παρασκευόπουλος χαρακτήρισε σημαία ειλικρίνειας των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ την αναθεώρηση του άρθρου 86 για την ουσιαστική αναζήτηση των ποινικών ευθυνών για υπουργούς, ενώ έμφαση έδωσε τόσο στην ενίσχυση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων όσο και στη συνταγματική καθιέρωση «της έννοιας της επιείκειας απέναντι στην ακαμψία των νόμων και τις δυσλειτουργίες ακόμα και όταν έχουμε να κάνουμε με μισό ευρώ», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μάκης Βορίδης (ΝΔ): Το μόνο που πείραζε ήταν η έλλειψη δημοψηφισμάτων...

«Μετά από όσα δραματικά συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια, με την οικονομική κατάρρευση και πτώχευση ουσιαστικά της χώρας, θα περίμενε κανείς μία πρόταση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, να αναζητήσει εάν υπήρξαν συνταγματικές διατάξεις, που διευκόλυναν, επιτάχυναν, οδήγησαν σε αυτήν την κατάρρευση». Αυτό ανέφερε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, για να σημειώσει ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά την «αμεσοδημοκρατία, τα δημοψηφίσματα και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών».

«Δηλαδή, σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, στην κρίση οδηγηθήκαμε επειδή δεν κάναμε δημοψηφίσματα; Τώρα που θα γίνονται, δηλαδή, δημοψηφίσματα δεν θα ξαναϋπάρξει κρίση, η οποία επίσης ξέσπασε επειδή δεν ήταν καλός ο νόμος περί ευθύνης υπουργών!», τόνισε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε: «Δηλαδή, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ δεν φταίει ότι τα προηγούμενα χρόνια ψηφίζαμε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, δεν φταίνε οι επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές που υλοποιούσαμε, ανεξάρτητα από τα δημόσια οικονομικά. Αυτό δεν ενοχλεί. Δεν απασχολεί που στο Σύνταγμα δεν υπάρχει κανένας κανόνας και περιορισμός γι' αυτά τα θέματα. Επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβε ότι από εδώ και πέρα δεν θα υπάρξει κρίση ξανά επειδή θα υπάρχουν δημοψηφίσματα».

Με τον ίδιο τρόπο, ο βουλευτής της ΝΔ σχολίασε και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη θρησκευτική ουδετερότητα: «Κορωνίδα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση είναι η αναθεώρηση των άρθρων 3 και 13. Δηλαδή, θρησκευτική ουδετερότητα, αναθεώρηση του άρθρου 86 και η βουλευτική ασυλία. Από όλη την κρίση, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να μας μιλήσει για τη θρησκευτική ουδετερότητα. Να μιλήσουμε. Αλλά έχει σημασία να ξέρουμε ότι για τα άρθρα 3 και 13, που είναι εμβληματικού χαρακτήρα προτάσεις, δεν έχει εξασφαλίσει συναίνεση».

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο κ. Βορίδης ρώτησε: «Τι δεν ρυθμίζεται καλά στο Σύνταγμά μας και θέλατε παραπάνω; Δεν αποτολμάτε να πείτε ότι θέλετε την πλήρη λαϊκότητα. Διότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην κατάργηση της κρατούσας θρησκείας, στην κατάργηση του προοιμίου και ενδεχομένως, δε, και σε μία διαφορετική προσέγγιση της έννοιας της καλλιέργειας εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης. Δεν τα προτείνετε αυτά. Το κίνητρο για την πρωτοβουλία αυτής της συνταγματικής αλλαγής, στην πρότασή σας, βρίσκεται σε απόφαση του ΣτΕ. Όταν ο κ. Φίλης αποπειράθηκε την αλλαγή των βιβλίων των Θρησκευτικών, προσέφυγαν γονείς και η υπουργική απόφαση ακυρώθηκε. Γιατί είπε το ΣτΕ ότι ανάπτυξη της ελληνικής και θρησκευτικής συνειδήσεως νοείται η ανάπτυξη της ορθοδόξου συνειδήσεως και όχι άλλης. Αυτή η απόφαση είναι το καρφί στο μάτι σας».

Γιάννης Γκιόκας (ΚΚΕ): Στόχος η διασφάλιση της κυβερνητικής σταθερότητας

Η Συνταγματική Αναθεώρηση, που από την κυβέρνηση χαρακτηρίστηκε ως «προοδευτική, δημοκρατική πρωτοβουλία», όπως και οι προηγούμενες Αναθεωρήσεις, υπηρετεί μια σειρά από σύγχρονες ανάγκες του αστικού πολιτικού συστήματος, τόνισε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάνης Γκιόκας.

Όπως εξήγησε, οι στοχεύσεις αυτές είναι να μη διαταράσσεται η άσκηση της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής και να αναστηλωθεί το κύρος του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος στη λαϊκή συνείδηση. Μία τρίτη επιδίωξη είναι να τονωθεί ο κάλπικος διπολικός καυγάς και να κρυφτούν οι μεγάλες τους συγκλίσεις όχι μόνο στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική αλλά και στη Συνταγματική Αναθεώρηση, όπως είπε.

Ο Γ. Γκιόκας ανέφερε πως η διασφάλιση της κυβερνητικής πολιτικής σταθερότητας είναι κοινός παρονομαστής των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, γεγονός που φαίνεται από την κοινή τους πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 32 και την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διενέργεια εκλογών. Άλλες προτάσεις που υπηρετούν την κυβερνητική σταθερότητα, που «για τον λαό σημαίνει αστάθεια», είναι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ για εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας και της ΝΔ για συνταγματικά κατοχυρωμένο τετραετή κύκλο. Όπως είπε, πρόκειται «για αναγκαίες προσαρμογές στον τρόπο λειτουργίας του αστικού κράτους και των κυβερνήσεών του, παίρνοντας υπόψη ότι ο σημερινός πολιτικός συσχετισμός δεν επιτρέπει τη συγκρότηση μονοκομματικών κυβερνήσεων».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στο δεύτερο κοινό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, που είναι η αναστήλωση του κύρους του αστικού πολιτικού συστήματος το οποίο κλονίστηκε στα μάτια του λαού εξαιτίας της κρίσης, των μέτρων, της ασυνέπειας λόγω και έργων κ.λπ. και το οποίο συνεχίζει να κλονίζεται εξαιτίας των μεταγραφών και των παζαριών «στα οποία έχουν διαπρέψει όλα τα κόμματα». Σε αυτό το πλαίσιο της δήθεν ηθικοποίησης του πολιτικού συστήματος εντάσσεται η πρότασή τους για το άρθρο 86 (νόμος περί ευθύνης υπουργών) που ενώ το λαϊκό αίτημα ήταν να καταργηθεί πλήρως, με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ παραμένει υπό προϋποθέσεις, όπως είπε.

«Διατηρείται ο βασικός του πυρήνας, σύμφωνα με τον οποίο η απόφαση για τη συγκρότηση Επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την άσκηση ή την ανάκληση ποινικής δίωξης θα την έχει πάλι η εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η εκδίκαση θα γίνεται από ειδικό δικαστήριο και όχι από την τακτική δικαιοσύνη», ανέφερε, ενώ ξεκαθάρισε πως «θα ψηφίσουμε για την αναθεώρηση του άρθρου 86 μόνο και μόνο γιατί θέλουμε να δοθεί ώθηση στην αλλαγή αυτής της άθλιας διάταξης, χωρίς όμως να θεωρούμε ότι οι προτάσεις που γίνονται λύνουν το πρόβλημα».

Ως προς το στόχο της «κάλπικης βολικής αντιπαράθεσης», υπογράμμισε πως ο μεν ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί τη Συνταγματική Αναθεώρηση για να προβάλει την ψευδεπίγραφη αντινεοφιλελεύθερη ατζέντα και η ΝΔ για να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι τάχα εχθρός της αγοράς.

Ο κ. Γκιόκας, τόνισε ότι η αντιπαράθεση αυτή εκδηλώθηκε κυρίως στον τομέα των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, όπου υπάρχει και η μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στις φραστικές διακηρύξεις του Συντάγματος και αυτά που ισχύουν στην πραγματική ζωή. Πρόσθεσε πως τα δικαιώματα αυτά περιορίζει επίσης ένας συνταγματοποιημένος «δούρειος ίππος» που είναι η αναγνώριση της υπεροχής του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα άρθρα 28 και 80. Άλλο παράδειγμα που επιβεβαιώνει τον «κάλπικο χαρακτήρα της αντιπαράθεσής τους», όπως είπε, είναι οι προτάσεις της ΝΔ να κατοχυρωθεί ο ευρωενωσιακός προσανατολισμός της χώρας και η δημοσιονομική πειθαρχία, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υλοποιεί κάτι διαφορετικό. «Από τη μια μεριά ο συνταγματοποιημένος νεοφιλελευθερισμός της ΝΔ, από την άλλη μεριά ο εφαρμοσμένος νεοφιλελευθερισμός του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αν ο όρος νεοφιλελευθερισμός δεν είναι δόκιμος», σημείωσε ο Γ. Γκιόκας.

Η υποκρισία τους φαίνεται επίσης από την πρότασή τους τα δημοψηφίσματα να διεξάγονται μόνο για εθνικά και οικονομικά θέματα αλλά όχι για δημοσιονομικά ζητήματα, όπως είναι το 90% των νόμων, και να μην είναι δεσμευτικά για την κυβέρνηση, είπε, μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική, σημείωσε πως πρόκειται για καρικατούρα απλής αναλογικής, αφού επιτρέπει δέκα βουλευτές να κατευθύνονται στο πρώτο κόμμα. Ακόμα, ο κ. Γκιόκας υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε να κάνει στοιχειώδεις αστικούς εκσυγχρονισμούς που αλλού έχουν γίνει εδώ και 200 χρόνια, όπως ο διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας.

«Ότι δεν μιλάμε για μια προοδευτική, αλλά για μια ακόμη αντιδραστική-αντιλαϊκή αναθεώρηση φαίνεται και από τις προτάσεις που έχουν απορρίψει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όπως αυτές που κατέθεσε το ΚΚΕ και αφορούν την προστασία και διεύρυνση των λαϊκών δικαιωμάτων των συνδικαλιστικών ελευθεριών, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, «χωρίς φυσικά να έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει ένα προοδευτικό ή δημοκρατικό Σύνταγμα στο πλαίσιο της σημερινής εξουσίας του κεφαλαίου», είπε, ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, κάνοντας εκτενή αναφορά στις προτάσεις του κόμματός του.


Μάριος Γεωργιάδης (Ένωση Κεντρώων):  Απλό πρόσχημα η διαδικασία και σε συνθήκες μη κανονικότητας

«Η τρέχουσα πολιτική κατάσταση δεν παρουσιάζει τη νηφαλιότητα, τη σταθερότητα, τη δυνατότητα εθνικής συνεννόησης που αποτελούν τα εχέγγυα μιας ισορροπημένης, επιτυχημένης και αποτελεσματικής Συνταγματικής Αναθεώρησης. Αντίθετα όλα συνηγορούν ότι η διαδικασία της αποτελεί ένα απλό πρόσχημα μέσω του οποίου κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση απλώς απευθύνονται στο εκλογικό τους ακροατήριο, χωρίς καμία περαιτέρω ουσιαστική βούληση περί πραγματικής Συνταγματικής Αναθεώρησης».

Αυτό υπογράμμισε ο γενικός εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια «να προβεί σε μια κατ' επίφαση Αναθεώρηση του Συντάγματος χωρίς ριζικές τομές για την ενίσχυση βασικών αρχών, όπως διαφάνεια, αμεροληψία, ίση μεταχείριση των πολιτών απέναντι στο νόμο, και των εν γένει βασικών εγγυήσεων τήρησης της συνταγματικής αρχής».

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, κάποιες προτάσεις στοχεύουν στη συνταγματική καθιέρωση μειοψηφικών πολιτικών ιδεοληψιών, που δεν βρίσκουν νομιμοποιητικό έρεισμα ούτε στην πολιτική τάξη ούτε στην κοινωνία.

Ακόμα, ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων ενέταξε σε μικροκομματικά συμφέροντα τις προτάσεις της κυβέρνησης:

«Για αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές, την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας, η οποία, συνοδευόμενη με την πρόταση νέου πρωθυπουργού, καθίσταται προφανώς ανέφικτη και τον αριθμό των 1.000.000 υπογραφών για δημοψήφισμα για κατάργηση ψηφισμένου νόμου και των 500.000 υπογραφών για διενέργεια δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα».

Επίθεση εξαπέλυσε και κατά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνοντας ότι, «αν και αρκετές από τις προτάσεις της είναι σοβαρές και στη σωστή κατεύθυνση, κάποιες είναι ασαφείς ή μαρτυρούν την έλλειψη προσεκτικής και ολοκληρωμένης εξέτασης των ζητημάτων και ενώ δήθεν αποσκοπούν στην εξάλειψη των τακτικισμών της κυβέρνησης, εν τέλει ίσως διευκολύνουν τους μικροκομματικούς τακτικισμούς της εκάστοτε αντιπολίτευσης», όπως είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε ακόμα για «τροποποιήσεις που εισάγονται με τρόπο πρόχειρο, νομοτεχνικά εσφαλμένο, ασαφή και χωρίς να έχουν σταθμιστεί τα όσα διακυβεύονται».

«Τέτοια πρόταση είναι η απευθείας εκλογή του ΠτΔ από τον λαό, που πρώτιστα θα σημάνει συνταγματική μετατόπιση από την Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική στην Προεδρική Δημοκρατία, όπως και οι προτάσεις που, ανεξαρτήτως του ειδικότερου περιεχομένου τους και της ορθότητάς τους ή μη, προκαλούν σημαντικές τομές στο υφιστάμενο Σύνταγμα, όπως η θρησκευτική ουδετερότητα ή η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων», υπογράμμισε.

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ακόμα ότι η Αναθεώρηση πρέπει να γίνει με φειδώ και βάσει ευρειών κοινωνικών και πολιτικών συναινέσεων και συνθέσεων.

«Σε συνθήκες μη κανονικότητας, όπως αυτές οι οποίες επικρατούν στη χώρα μας κατά τα τελευταία έτη, δεν θα έπρεπε κατ' αρχήν να αποτολμάται Συνταγματική Αναθεώρηση, διότι κινδυνεύει να μεταπέσει από εργαλείο προσαρμογής του υπέρτατου και υπερκομματικού κανόνα δικαίου σε απόπειρα περιορισμού του έργου του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, με μικροπολιτικά κριτήρια», υποστήριξε.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης επανέφερε την πρόταση του κόμματός του «περί απώλειας της βουλευτικής ιδιότητας στην περίπτωση ανεξαρτητοποίησης του βουλευτή», σημειώνοντας ότι ίσως χρειάζεται προσαρμογή ώστε να διατηρεί την βουλευτική έδρα χωρίς όμως τη δυνατότητα προσχώρησης σε άλλο κόμμα.

«Στοχεύει στην αποσύνδεση της κυβερνητικής σταθερότητας από τυχαίες ή επί τούτου κομματικώς οργανωμένες ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών, ενώ προστατεύεται το κύρος του βουλευτή και αίρεται κάθε δυνατότητα η βουλευτική ιδιότητα και έδρα να καθίστανται αντικείμενο διαπραγμάτευσης και φημών περί εμπλοκής βουλευτών σε σχέσεις συναλλαγής με σκοπό τη λήψη “ανταλλαγμάτων”, εξασφάλιση δηλαδή της μελλοντικής πολιτικής τους επιβίωσης», συμπλήρωσε.

«Όταν η Βουλή μας δεν θα φοβάται να αναμετρηθεί με την ανάδειξη ενός Προέδρου της Δημοκρατίας ευρείας αποδοχής, όταν θα έχουν τελειώσει τα πρωτόγνωρα, εμφανή και μη πολιτικά παιχνίδια της τελευταίας κοινοβουλευτικής περιόδου, τότε ίσως θα είναι κατάλληλη η συγκυρία για την έναρξη διαβουλεύσεων περί Συνταγματικής Αναθεώρησης με σοβαρή πιθανότητα επίτευξης πραγματικών παραγωγικών αποτελεσμάτων», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Κώστας Δουζίνας (ΣΥΡΙΖΑ):  

«Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, επαναπολιτικοποιούν την πολιτική», ανέφερε κατά τη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Δουζίνας, και πρόσθεσε ότι στο σκέλος αυτό, της πολιτικής, η πρόταση κινείται σε τρεις κατευθύνσεις: Την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και την επανεκκίνηση του κοινωνικού κράτους.

«Η πιο σημαντική ενδυνάμωση της αντιπροσωπευτικής αρχής είναι η καθιέρωση του αναλογικού εκλογικού συστήματος. Η δημιουργία πολυκομματικών κυβερνήσεων, συνασπισμού και συναντίληψης, αποτελεί το ισχυρότερο αντίβαρο στο πρωθυπουργικό μοντέλο και την κυβερνητική παντοδυναμία», είπε ο Κώστας Δουζίνας και υπογράμμισε ότι στο ίδιο πλαίσιο, για την ενίσχυση της πολιτικής και της σταθερότητας της κυβέρνησης, βρίσκονται οι προτάσεις που αποτρέπουν τη διάλυση του Κοινοβουλίου, με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Η πρότασή μας προσπαθεί να αποτρέψει την καταφυγή σε εκλογές, δίνοντας ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στη Βουλή για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συναινέσεις αλλά και αναγνωρίζοντας τη συμμετοχή του λαού στην ύψιστη πολιτειακή διαδικασία», είπε ο κ. Δουζίνας και τόνισε ότι στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και η πρόταση να είναι ο πρωθυπουργός εκλεγμένος βουλευτής και να προτείνεται όριο θητειών για τους βουλευτές για να σταματήσει η λογική της «οικογενειοκρατίας, της δυναστείας και της γεροντοκρατίας».


Εύη Χριστοφιλοπούλου (ΔΗΣΥ): 

«Η παρούσα κυβέρνηση είχε τον χρόνο να ξεκινήσει τη Συνταγματική Αναθεώρηση πολύ νωρίτερα. Είναι πολύ κρίμα που εδώ και 2,5 χρόνια, και ενώ είχαμε επικοινωνιακού τύπου εκδηλώσεις, αργήσαμε πάρα πολύ να έρθουμε στη Βουλή να συζητήσουμε αυτό το κορυφαίο ζήτημα. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν μιλάμε για αντικοινοβουλευτισμό δεκαετιών», δήλωσε, κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η βουλευτής της ΔΗΣΥ Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Αυτή η κορυφαία διαδικασία συντελείται στο παρά πέντε, χωρίς δυνατότητα μεγάλης και διεξοδικής συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και μάλιστα με τρόπο ώστε αυτή η συζήτηση να είναι ουσιαστική και συναινετική», πρόσθεσε.

Η βουλευτής αναφέρθηκε και στο άρθρο 16, σημειώνοντας ότι «πέρα από τη χρόνια φοβία έναντι των μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, οι σημερινές συνθήκες, συνθήκες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, συνθήκες που χώρες όπως η Ελλάδα χάνουν μυαλά, ακαδημαϊκούς, ερευνητές, φοιτητές, είναι συνθήκες που απαιτούν να ξαναδούμε, χωρίς φοβίες και οπισθοδρόμηση, ένα σύστημα πανεπιστημίων που θα ευνοήσει και το δημόσιο πανεπιστήμιο και θα μπορεί να παράγει και συνέργειες». «Δεν θέλουμε να πάμε σε νεοφιλελεύθερες λογικές, θέλουμε όμως αναθεώρηση του άρθρου 16 με αυστηρή πιστοποίηση, έλεγχο και εποπτεία για ένα σύστημα που τελικά θα ευνοήσει τον Έλληνα πολίτη και κυρίως την ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», τόνισε η βουλευτής της ΔΗΣΥ, η οποία μίλησε και για το άρθρο 102 του Συντάγματος για την αυτοδιοίκηση. «Το σύστημα του Κλεισθένη αποδοκιμάζεται από το σύνολο, σχεδόν, των αιρετών της αυτοδιοίκησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου σε κατεύθυνση χαοτική. Για το ΚΙΝΑΛ η αυτοδιοίκηση είναι σημαντικός θεσμός και πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να αλλάξει το άρθρο, με τρόπο ώστε να δοθούν αποκλειστικές αρμοδιότητες στον α' και τον β' βαθμό, με σύστημα που θα ευνοεί το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων και την ανάληψη του αναπτυξιακού ρόλου, από την πλευρά της περιφέρειας, και του κοινωνικού ρόλο, από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης», επισήαμεν η κ. Χριστοφιλοπούλου.


Τα... διαδικαστικά

Τόσο η συζήτηση όσο και οι ψηφοφορίες θα είναι επί των προτάσεων που έχουν καταθέσει τα δύο μεγάλα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, καθώς και όσες έχουν τον απαιτούμενο αριθμό των 50 υπογραφών και έχει εισηγηθεί η Επιτροπή της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η συζήτηση θα επεκταθεί έως την Πέμπτη αντί μέχρι αύριο, Τετάρτη, που είχε αρχικά προγραμματιστεί, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους βουλευτές που το επιθυμούν να πάρουν τον λόγο. Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έκανε δεκτές σχετικές εισηγήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων κομμάτων που τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει συναίνεση και να μην υπάρξουν ασφυκτικά χρονικά περιθώρια σε αυτή την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία.

Με τους εισηγητές των κομμάτων ξεκίνησε στην Ολομέλεια της Βουλής η διήμερη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Σήμερα, η συζήτηση θα διαρκέσει έως τις 12 τα μεσάνυχτα. 

Επί της διαδικασίας...

Ομόφωνα τα κόμματα δια των γενικών εισηγητών τους, συμφώνησαν και κατέληξαν στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την ονομαστική ψηφοφορία, η οποία θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ωστόσο, διαφώνησαν στο επίμαχο θέμα για τη δεσμευτικότητα της επόμενης Βουλής από την παρούσα βουλή, ως προς την κατεύθυνση.

Σε συνάντηση που είχαν όλοι οι γενικοί και ειδικοί εισηγητές των κομμάτων για να αποφασίσουν σχετικά με ζητήματα διαδικαστικού χαρακτήρα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επέμειναν στις αρχικές τους θέσεις όπως είχαν εκφραστεί και στην Επιτροπή της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, σχετικά με την ερμηνεία του άρθρου 110.

Η ΝΔ, δια του γενικού εισηγητή της Κώστα Τασούλα, διαφώνησε τόσο ως προς τη δεσμευτικότητα των προτάσεων της παρούσας Βουλής για την επόμενη αναθεωρητική Βουλή, αλλά και σχετικά με τη διατύπωση της κατεύθυνσης στα ψηφοδέλτια που θα δοθούν για να ψηφίσουν οι βουλευτές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του γενικού εισηγητή της Γιώργου Κατρούγκαλου, επέμεινε ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη Βουλή ως προς την κατεύθυνση. Παράλληλα πρότεινε στα ψηφοδέλτια, δίπλα από το προτεινόμενο αναθεωρητέο άρθρο να υπάρχει αναλυτική επεξήγηση των στόχων που επιδιώκει η αναθεώρηση.

Ο κ. Τασούλας αντέτεινε ότι και σε όλες τις προηγούμενες αναθεωρήσεις, σε κάθε προτεινόμενο άρθρο υπήρχε μόνο λιτή αναφορά του άρθρου και σε ό,τι αυτό αφορά.

Ως προς τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί την ερχόμενη Πέμπτη κατά την ονομαστική ψηφοφορία, η οποία σε αυτή την περίπτωση δεν θα είναι ηλεκτρονική συμφωνήθηκε ότι:

Πρώτον: Θα γίνει μία γενική με αυτοτελή ψηφοδέλτια και κάθε βουλευτής θα μπορεί να ψηφίζει «ναι», «όχι» ή «παρών».

Δεύτερον: Μέχρι αύριο το μεσημέρι όλοι οι βουλευτές θα πάρουν στα χέρια τους ψηφοδέλτια με τις προτάσεις που έχουν καταθέσει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καθώς και ψηφοδέλτια με μεμονωμένες προτάσεις βουλευτών που έχουν τον απαραίτητο αριθμό των 50 υπογραφών.

Τρίτον: Οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν επί του συνόλου των προτάσεων και όλων των ψηφοδελτίων.

Στην καταμέτρηση δεν θα αθροιστούν τα αποτελέσματα ομοειδών προτάσεων.

Έντονη συζήτηση γίνεται πάντως για το άρθρο 32 που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ζήτημα για το οποίο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν καταθέσει τις δικές τους προτάσεις.

Η ΝΔ υπερψήφισε στην επιτροπή αναθεώρησης την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι διαφωνεί ως προς τη διαδικασία εκλογής του και το ίδιο προτίθεται να κάνει και στην Ολομέλεια.

Ο κ. Κατρούγκαλος είχε χαρακτηρίσει στην εισήγηση του στην Ολομέλεια «κουτοπόνηρη» την στάση αυτή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ενώ συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μας αναγκάζουν να κάνουμε πράγματα που υπό άλλες συνθήκες θα ήταν μη συμβατά και θα αξιολογούνταν διαφορετικά».

Τασία Χριστοδουλοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ): Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι με τη συνταγματική κατοχύρωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών καταργεί τον κοινωνικό ανταγωνισμό και την ταξική πάλη 

Σκληρή κριτική στη ΝΔ άσκησε η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τασία Χριστοδουλοπούλου, κατηγορώντας την Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι με την πρόταση της για συνταγματική κατοχύρωση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών καταργεί τον κοινωνικό ανταγωνισμό και την ταξική πάλη.

«Επαναφέρουν την αναδρομική νομιμοποίηση των μνημονίων. Ήταν η μεγάλη τους ευκαιρία να βγάλουν από πάνω τους τα μνημόνια», τόνισε η κ. Χριστοδουλόπουλου και πρόσθεσε:

«Πρέπει να στοχαστούμε για το χθες, το σήμερα και το αύριο, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό ανταποκρίνονται, γιατί θεωρούμε ότι το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε μετάβαση. Για αυτό ψηφίσαμε και την απλή αναλογική. Η ΝΔ δεν μπορεί να το αντιληφθεί, γι' αυτό δίνει ακόμα και την ανώτατη παιδεία στην αγορά. Το πολιτικό της πλαίσιο είναι όλα ιδιωτικά, όπως προσπάθησε με το νερό και την ενέργεια που εμείς τα επαναφέρουμε ως δημόσια αγαθά».

Τέλος η κ. Χριστοδουλόπουλου, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ως προς τη δεσμευτικότητα της επόμενης Βουλής από την παρούσα Βουλή για την κατεύθυνση των αναθεωρητέων διατάξεων, το οποίο υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αντέτεινε ότι «έχει να κάνει με τη φοβερή ανασφάλεια, την ηττοπάθεια και τον πανικό της, αν θα κερδίσει τις εκλογές. Το μόνο τραύμα που βίωσε η ΝΔ είναι ότι έχασε την κυβέρνηση», ανέφερε η κ. Χριστοδουλοπούλου.


Ντόρα Μπακογιάννη (ΝΔ): Ψηφίστε κατά συνείδηση για να "ξεκολλήσει η χώρα από το χθες"

Να ψηφίσουν κατά συνείδηση, για «να ξεκολλήσει η χώρα από το χθες και να μπει στο αύριο, για το καλό και την ευημερία του ελληνικού λαού», κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στη Βουλή για την αναθεώρηση του συντάγματος.

«Ο κόσμος αλλάζει, ο κόσμος πάει μπροστά. Έχετε μια ευκαιρία να ψηφίσετε κατά συνείδηση και όχι, κατά την εκχωρημένη συνείδηση στον αρχηγό του κόμματος, να ψηφίσετε κατά συνείδηση και να μην κολλήσετε στο χθες. Δώστε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αναπτυχθεί δίκαια, δώστε στον Έλληνα το ελάχιστο κοινωνικό εισόδημα, δώστε τη δυνατότητα να ξεκολλήσουμε από το χθες και να μπούμε από κοινού σε ένα αύριο το οποίο επιθυμούμε» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Αναφερόμενη στο περιεχόμενο της αναθεώρησης του συντάγματος, είπε ότι «σε αυτή τη διαδικασία, που κινείται τρία χρόνια πριν την συμπλήρωση 200 χρόνων από την επανάσταση 1821, είναι η ώρα η Βουλή να κάνει απολογισμό, να δει τις καλές και τις κακές στιγμές του πολιτικού συστήματος».

«Αυτή η Βουλή έχει δει ένδοξες στιγμές, όταν γινόταν συζήτηση για αναθεωρήσεις. Όταν ο Κωνσταντίνος Τσάτσος μιλούσε από αυτό το βήμα και έλεγε ότι η συνταγματική αναθεώρηση μας υποχρεώνει όλους σε συναινέσεις. Ήταν μια από τις κορυφαίες στιγμές, όταν ο μακαρίτης ο Στεφανάκης δεχόταν σχεδόν το σύνολο των τροποποιήσεων που πρότεινε η τότε αντιπολίτευση. Σημειώνω ότι τότε η συμπολίτευση είχε 54% του ελληνικού λαού. Τι αποδεικνύει αυτό; Αποδεικνύει ότι αν θέλεις πραγματικά να κάνεις τομές, αν θέλεις πραγματικά να αναλάβεις την ευθύνη σου, απέναντι στις επόμενες γενιές, πρέπει έστω και για μια στιγμή, τη στιγμή που συζητιέται το σύνταγμα, να φύγεις από τον κομματισμό και το κομματικό σου καπέλο και να δεις το μέλλον αυτής της χώρας, για το οποίο νομοθετούμε», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη και απηύθυνε ύστατη έκκληση στον ΣΥΡΙΖΑ που έχει την πλειοψηφία να μπει σε αυτή τη λογική. «Σήμερα έχετε την πλειοψηφία, όπως την είχε κάποτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο οποίος συμπεριφέρθηκε κατά ένα τρόπο. Σας παρακαλώ να συμπεριφερθείτε και εσείς τουλάχιστον ανάλογα με την προσπάθεια σας» είπε η βουλευτής της ΝΔ.

Η κ. Μπακογιάννη επισήμανε ότι ο ελληνικός λαός έζησε οκτώ χρόνια κρίσης και το πολιτικό σύστημα πρέπει να απαντήσει και να κάνει την αυτοκριτική του τι οδήγησε σε αυτή την κρίση. «Είναι βέβαιο ότι αυτή η κρίση δημιουργήθηκε από τα υψηλά ελλείμματα πρωτίστως, από τον κομματισμό, από το πελατειακό κράτος, από την αναξιοκρατία; Συμφωνούμε σε αυτά; Έχουμε λοιπόν τώρα μια μοναδική ευκαιρία. Να κάνουμε τη μεγάλη μεταρρύθμιση και όχι να την στείλουμε να γίνει δέκα χρόνια μετά» παρατήρησε η κ. Μπακογιάννη προσθέτοντας όμως ότι «δυστυχώς λόγω κομματικής αντίληψης και ιδεολογικών παρωπίδων, ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το αρνείται σήμερα».

«Η πρόταση της ΝΔ για τη δικαιοσύνη δεν έχει κομματικό καπέλο. Το ξέρετε καλά. Καταλαβαίνετε ότι εμείς αύριο που θα είμαστε κυβέρνηση, δεν θέλουμε να διορίζουμε τη δικαιοσύνη» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ αναφερόμενη και στην πρόταση της ΝΔ για το περιβάλλον, παρατήρησε ότι «είμαστε η μόνη η χώρα που προχωράει σε αναθεώρηση του συντάγματος και δεν περιλαμβάνει σε αυτή το περιβάλλον». Αντίστοιχα και για τον τομέα της ανάπτυξης, η κ. Μπακογιάννη αναρωτήθηκε αν είναι «νεοφιλελεύθερο» να είσαι νοικοκύρης στα οικονομικά σου και να θέλεις να αποτρέψεις μια νέα κρίση.

«Μην μένετε σε μια επιχειρηματολογία η οποία ανήκει στο χθες. Είναι ουσία ότι πρέπει να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα; Συμφωνούμε σε αυτό; Γιατί αρνείστε τα ιδιωτικά πανεπιστήμια; έχετε αίσθηση ποιο είναι το ποσοστό του ΑΕΠ που θα προστεθεί αν λειτουργήσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα; Είναι 1,5%» είπε η κ. Μπακογιάννη.

 Η τομεάρχης Ανάπτυξης της ΝΔ έθεσε και μια ακόμη παράμετρο για τον τρόπο που εξελίσσεται η όλη διαδικασία στη Βουλή.

«H συζήτηση για το σύνταγμα γίνεται μεταξύ Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Δεν υπάρχει κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Ο συνταγματικός νομοθέτης θέλει να εξασφαλίσει τις μεγαλύτερες δυνατές κοινοβουλευτικές συναινέσεις. Θα σας παρακαλούσα λοιπόν κύριε πρόεδρε, να συστήσετε στους παρόντες υπουργούς -όσο και αν έχουν ανάγκη να δείξουν ότι είναι υπουργοί- όσοι είναι να κατέβουν τα βουλευτικά έδρανα και όσοι δεν είναι, να περάσουν στα έδρανα των ανωτάτων κρατικών λειτουργών, πλην του υπουργού Δικαιοσύνης ο οποίος λόγω ιδιαιτερότητας πρέπει να παραμείνει» σχολίασε η Ντόρα Μπακογιάννη στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια.

«Στη δημοκρατία, η διαδικασία δεν είναι τύπος, είναι η ουσία» πρόσθεσε η Ντόρα Μπακογιάννη.

«Αν το θέμα είναι ένα θέμα χωροταξίας, εγώ θεωρώ ότι είναι λυμένο και από το άρθρο 66 και από 119 και δεν χρειάζεται αυτή η αντιπαράθεση αν οι υπουργοί και οι αναπληρωτές υπουργοί θα καθίσουν εδώ, κάτω ή δίπλα» σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και πρόσθεσε: «σε κάθε περίπτωση να το πει το προεδρείο».

«Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Βούτσης είπε αυτά που είπε το πρωί. Έχω ζήσει τρεις αναθεωρήσεις συντάγματος. Ισχύει πάντοτε. Διότι είναι θέμα Κοινοβουλευτικών Ομάδων και δεν αφορά την κυβέρνηση. Αφορά τη Βουλή», επέμεινε η Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «δεν είναι χωροταξικό θέμα αλλά θέμα ουσίας. Επαναλαμβάνω ότι στη δημοκρατία η διαδικασία είναι ουσία. Γι΄αυτό και ο κ. Κατρούγκαλος κάθεται στα βουλευτικά έδρανα».

«Είναι προφανές ότι στα δημοκρατικά καθεστώτα μόνο η Βουλή και κανένας άλλος παράγοντας εκτελεστικής εξουσίας, δεν συμμετέχει στην αναθεώρηση. Γι' αυτόν τον λόγο το αναθεωρητικό ψήφισμα δημοσιεύεται από τον πρόεδρο της Βουλής και όχι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από εκεί και μετά δεν σημαίνει ότι ένας υπουργός που δεν θέλει να συμμετέχει στη διαδικασία, δεν έχει δικαίωμα να παρακολουθεί από τα υπουργικά έδρανα τη διαδικασία αυτή» είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην αναθεώρηση Γιώργος Κατρούγκαλος.


Ευάγγελος Βενιζέλος (ΚΙΝΑΛ): "Καμία διάταξη δεν πρέπει να συγκεντρώσει παραπάνω από 151 ψήφους, πρακτικά, παραπάνω από 179 ψήφους στην παρούσα Βουλή"

«Η θεωρία της δέσμευσης της επόμενης Βουλής από την παρούσα Βουλή οδηγεί σε νομικό και πραγματολογικό παραλογισμό», τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και υπογράμμισε ότι καμία διάταξη για κρίσιμα ζητήματα δεν πρέπει να συγκεντρώσει πάνω από 179 ψήφους, ώστε όλες οι αλλαγές στο σύνταγμα να αποφασιστούν με συναίνεση και αυξημένη πλειοψηφία μετά τις εκλογές.

«Η δική μας θέση είναι πάρα πολύ καθαρή, καμία διάταξη δεν πρέπει να συγκεντρώσει παραπάνω από 151 ψήφους, δηλαδή, πρακτικά, παραπάνω από 179 ψήφους στην παρούσα Βουλή. Όλες οι διατάξεις πρέπει να τύχουν επεξεργασίας και απόφασης από την επόμενη Βουλή, μετά τις εκλογές, μετά την απόφαση του εκλογικού σώματος, με αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών, προκειμένου να διατηρηθεί ο αυστηρός χαρακτήρας του συντάγματος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος στη Βουλή, κατά τη συζήτηση της αναθεώρησης του συντάγματος.

«Άλλωστε 180 ψήφοι χρειάζονται και για την εκλογή ενός Προέδρου της Δημοκρατίας, συναινετικού, από μία νέα Βουλή, από μία νέα πλειοψηφία, μέσα σε ένα άλλο κλίμα λειτουργίας της δημοκρατίας και του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος και πρόσθεσε:

«Δεν έχει κανένα απολύτως νόημα μία πρόχειρη συζήτηση για την αναθεώρηση του ίδιου του άρθρου 110, το οποίο έχει τρία διαρθρωτικά στοιχεία, την αυξημένη πλειοψηφία, την παρεμβολή του εκλογικού σώματος και την προθεσμία ωρίμου χρόνου που κανείς δεν μπορεί να θίξει, γιατί, εάν θιγούν τα στοιχεία αυτά, θίγεται ο αυστηρός χαρακτήρας του συντάγματος».

Ο κ. Βενιζέλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν αποδέχθηκε τελικά και δεν συμπεριέλαβε στις διατάξεις που είναι υπό αναθεώρηση καμία από τις προτάσεις που αφορούν κρίσιμα θέματα στο πεδίο στο οποίο έχει την πραγματική πρωτοβουλία το σύνταγμα και δεν μπορεί να την έχει ο κοινός νόμος, που είναι το πεδίο της δικαιοσύνης».

«Δεν υπάρχουν προτάσεις οι οποίες να πάνε στην επόμενη Βουλή προς συζήτηση σε σχέση με τον έλεγχο της συνταγματικότητας και σε σχέση με την επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο κενό, το οποίο θα έχουμε την ευκαιρία να το συζητήσουμε από διάφορα βήματα, αλλά πάντως είναι μία αναπηρία της διαδικασίας αυτής», ανέφερε.

«Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι συνταγματικό, το πρόβλημα της χώρας φάνηκε όλα τα τελευταία χρόνια ότι είναι βαθιά πολιτικό, είναι αναπτυξιακό. Αν υπάρξουν οι προϋποθέσεις της πολιτικής αλλαγής, τότε και η ερμηνεία και η εφαρμογή του συντάγματος θα γίνει με άλλον τρόπο, με έναν τρόπο προοδευτικό, αποτελεσματικό, κινητήριο για τη χώρα. Μπορεί να δώσει πραγματικά προοπτική στη χώρα, μέσα όμως από την εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης προοδευτικού, συναινετικού, πρακτικού, εφαρμόσιμου», επεσήμανε ενώ κατέληξε:

«Η αναθεώρηση του συντάγματος δεν υποκαθιστά την ανάγκη να έχει η χώρα ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάταξης. Αυτό προτείνουμε εμείς, αυτό θέλει ο τόπος, αυτή είναι η προτεραιότητα της πατρίδας μας».




Γιώργος Μαυρωτάς (Το Ποτάμι): Το θέμα δεν είναι "αν" αλλά "πότε" θα αναθεωρηθεί το άρθρο 16

Με τη διαπίστωση ότι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης γίνεται σε ένα φορτισμένο κλίμα, όπου το πολιτικό σύστημα έχει χάσει μεγάλο κομμάτι της αξιοπιστίας του, ξεκίνησε την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Γιώργος Μαυρωτάς.

Ο βουλευτής και αντιπρόεδρος του Ποταμιού ανέφερε ότι η συνταγματική αναθεώρηση είναι μια μεγάλη ευκαιρία να υπάρξει συναίνεση προς όφελος της κοινωνίας αλλά ταυτόχρονα επέσεισε και τον κίνδυνο να «καεί» η ίδια η αναθεώρηση λόγω του άρθρου 110, το οποίο -όπως είπε- είναι το κλειδί της αναθεώρησης. Μάλιστα κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ αν πιστεύει πραγματικά ότι πρέπει να αλλάξουν κάποιες διατάξεις όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών (άρθρο 86), τότε να ψηφίσει και την αναθεώρηση του άρθρου 110. Εξήγησε ότι η πενταετία «παγώματος» πρέπει να αναφέρεται μόνο για τις αναθεωρηθείσες διατάξεις και όχι στο σύνολο του Συντάγματος ώστε να διευκολύνεται η μεμονωμένη αλλαγή διατάξεων.

Στη συνέχεια ο κ. Μαυρωτάς αναφέρθηκε στο άρθρο 32 και την απεμπλοκή της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της Βουλής, το οποίο έκρινε σωστό και τόνισε ότι θα συνεισφέρει στην πολιτική σταθερότητα.

Για το άρθρο 16, ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού υποστήριξε ότι πρέπει να αρθεί η απαγόρευση ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, ως μια αναγκαία αλλαγή προς όφελος της κοινωνίας. Το θέμα, όπως είπε, δεν είναι αν θα αναθεωρηθεί το άρθρο 16, αλλά το "πότε".

Ως προς τους διακριτούς ρόλους Κράτους-Εκκλησίας, επανέλαβε τη σταθερή θέση του Ποταμιού ότι αυτό είναι προς όφελος και των δύο, και πως πρέπει να προβλέπεται η θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους με την έννοια της ευμενούς ουδετερότητας.

Μάλιστα υποστήριξε πως η Εκκλησία δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό και την περαιτέρω εκκοσμίκευση του καταστατικού χάρτη της χώρας μας. «Γιατί», όπως συμπλήρωσε, «η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει ένα αδιαμφισβήτητο ιστορικό και πληθυσμιακό προβάδισμα στην Ελλάδα, καθώς είναι ένας θεσμός σχεδόν δύο χιλιάδων ετών», αλλά όπως τόνισε «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνεται πολιτικό εργαλείο».

Στο σημείο αυτό, ο Γιώργος Μαυρωτάς έκανε λόγο για «υποκρισία» του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας πως από τη μία υποστηρίζει τη θρησκευτική ουδετερότητα αλλά «ιδεοληπτικά, αν όχι φοβικά», δεν προτείνει την αναθεώρηση της παρ. 2 του άρθρου 16 στο οποίο αναφέρεται ότι αποστολή της κρατικής παιδείας είναι η ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης.

Ακόμη ο κ. Μαυρωτάς, σημείωσε ότι το Ποτάμι είναι υπέρ της τροπολογίας για την προστασία από διακρίσεις λόγω φύλου, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού καθώς -όπως είπε- καλά τα ευχολόγια και οι διακηρύξεις περί δικαιωμάτων και ισότητας, αλλά η προοδευτικότητα που επικαλούνται κάποιοι φαίνεται στην πράξη, όχι στα λόγια.

Καταλήγοντας, είπε ότι το Ποτάμι ανήκει στο προοδευτικό, φιλελεύθερο Κέντρο και δεν μπαίνει σε αριστερά και δεξιά κουτάκια, για αυτό και μπορεί να υποστηρίζει ταυτόχρονα και τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων (άρθρο 16) και τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας-Κράτους (άρθρο 3).


Σία Αναγνωστοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ): Περί "ουδετερόθρησκου" κράτους

«Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αφορούν ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, μια πλειονότητα η οποία βρέθηκε περιθωριοποιημένη, και λόγω της κρίσης αλλά και λόγω του συντηρητισμού της τελευταίας εικοσαετίας από το 1990 έως το 2010. Ακόμη περισσότερο επιχειρείται να δημιουργηθούν θέσεις μάχης, σε σχέση με αυτό που εξελίσσεται στον ευρωπαϊκό χώρο, δηλαδή την άνοδο της Ακροδεξιάς, την υπερίσχυση των δυνάμεων του Νεοφιλελευθερισμού» ανέφερε κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου.

Είπε επίσης ότι η πρόταση της ΝΔ για ενσωμάτωση του δημοσιονομικού κανόνα στο σύνταγμα συνιστά μεγάλη παρέκκλιση από τα ελληνικά συντάγματα των μεγάλων στιγμών. «Αν τα ελληνικά συντάγματα των φωτεινότερων στιγμών ήταν η ισότητα και η ελευθερία, η ισότητα ως προϋπόθεση για την ελευθερία, τώρα πάμε σε ένα άλλο πράγμα: η ελευθερία αυτόνομη, ως όμως ατομική πρωτοβουλία. Αυτό θέλουμε; Αυτή τη θέση μάχης θέλουμε να ετοιμάσουμε;» ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Σία Αναγνωστοπούλου αναφέρθηκε και στο άρθρο 3 για τις σχέσεις κράτους- Εκκλησίας. «Είναι ύψιστης σημασίας πώς θα ξαναδούμε αυτή την ιστορική διαδρομή: Ουδετερόθρησκο κράτος, ρητή κατοχύρωση του ουδετερόθρησκου κράτους. Οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη σε αυτή τη χώρα έπρεπε να ήταν υπέρ ενός αιτήματος το οποίο κραυγάζουν από τους αιώνες τα φωτεινότερα μυαλά αυτού του έθνους, ο Ρήγας Φεραίος πρώτος από όλους» είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Δεν προτείνουμε μια επιθετική εκκοσμίκευση αλά Γαλλία, αλλά δεν είναι και συμβολική η πρόταση μας. Και δεν είναι συμβολική, γιατί η ρητή κατοχύρωση του ουδετερόθρησκου δεν επιτρέπει τις γκρίζες ζώνες οι οποίες δημιουργήθηκαν στην πορεία του πολιτικού βίου και οι οποίες συμπυκνώνονται σε αυτό που είπε ο κ. Βορίδης, το ελληνορθόδοξον έθνος».

Αναφερόμενη στην πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι «ενώ κόπτεται η Νέα Δημοκρατία για την παράδοση, η οποία συμπυκνώνεται στο άρθρο 3, δεν κόπτεται για μια άλλη παράδοση στην οποία πάτησε η δημοκρατία σε αυτήν τη χώρα, η οποία ήταν το μεγάλο διάβημα για τη δημοκρατία».

«Αναφέρεται συνέχεια από τη Νέα Δημοκρατία το παράδειγμα της Κύπρου, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και όλα αυτά. Η Κύπρος έκανε ιδιωτικά πανεπιστήμια, γιατί είχε εθνικό πρόβλημα και γιατί υπήρξε μεγάλη δυσκολία με το δημόσιο πανεπιστήμιο» είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Κι αν, λοιπόν, φεύγει κόσμος, νέος κόσμος, γιατί δεν ανοίγουμε περισσότερες θέσεις και σχολές στα δημόσια πανεπιστήμιά μας;».

Αλέκα Παπαρήγα (ΚΚΕ): 

«Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να θωρακίσετε το αστικό πολιτικό σύστημα από την ανάκαμψη και αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος. Δεν θα το καταφέρετε» 

Η φιλολογία για τη σημασία της σταθερότητας του πολιτικού συστήματος απευθύνεται στον λαό, στον οποίο λένε ότι πέραν της λήψης κάθε μέτρου για την εξασφάλιση της σταθερότητας τού «βάρβαρου, ταξικού, εκμεταλλευτικού αστικού πολιτικού συστήματος» πρέπει και ο ίδιος να φοβάται την κυβερνητική ή πολιτική αστάθεια, επισήμανε στην ομιλία της στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τονίζοντας «εμείς, αντίθετα, του λέμε να μην την φοβάσαι, με όρους βεβαίως κινήματος». «Ο λαός πρέπει με την αντεπίθεση του, με την όξυνση της ταξικής πάλης να καταφέρνει χτυπήματα όχι μόνο στη διακυβέρνηση, αλλά γενικότερα στο πολιτικό σύστημα, να το μετατρέπει σε ασταθές, γιατί τότε μόνο μπορεί, να επιβάλλει ίσως κάποιες κατακτήσεις και βεβαίως τραβώντας τον δρόμο στη ριζική ανατροπή του» προσέθεσε.

Σημείωσε ότι η φιλολογία που γίνεται από όλα τα κόμματα για την πολιτική σταθερότητα έχει και το στοιχείο της πρόληψης και του φόβου καθώς «εκεί που υπήρχε το τέλμα, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να φουντώσει το κίνημα και η λαϊκή αντεπίθεση». Είπε ότι το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας είναι πολύ κατοχυρωμένο και μόνο ο λαός μπορεί να το ανατρέψει.

Ανέφερε ότι στη συνταγματική αναθεώρηση υπάρχουν «αμετακίνητα» άρθρα όπως το άρθρο 48 περί "κατάστασης πολιορκίας", βάσει του οποίου «σε συνθήκες που κινδυνεύει η εδαφική ακεραιότητα της χώρας καταργείται η δράση του λαού». Και σημείωσε ότι στο άρθρο 48 δεν προστέθηκε άρθρο βάσει του οποίου η κυβέρνηση να έχει το δικαίωμα επίταξης, λιμανιών, αεροδρομίων, ξένων στρατιωτικών βάσεων και τεράστιων αποθηκών τροφίμων και άλλων μέσων για να μην πεινάσει ο λαός. «Άρα το άρθρο 120 "η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων", ένα πράγμα λέει: όταν κινδυνεύουν τα συμφέροντα των καπιταλιστών, πρέπει ο λαός να προστρέξει να τα σώσει και όταν δεν το κάνει αυτό θα απαγορεύεται η δράση του» προσέθεσε.

Αναφερόμενη στα άρθρα 27 και 28 τόνισε ότι επί της ουσίας δίνεται το δικαίωμα σε διακρατικές ενώσεις «ακόμα και στρατιωτικής επέμβασης στην Ελλάδα αν απειλούνται τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης», υπενθυμίζοντας επίσης ότι η νέα δομή του ΝΑΤΟ του δίνει το δικαίωμα αποστολής στρατού σε κράτος-μέλος αν απειλούνται τα ΝΑΤΟϊκά συμφέροντα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Ευρωστρατό. Προσέθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θωρακίζει το αστικό πολιτικό σύστημα προσθέτοντας και τον «αριστερό» φόβο ότι «αν συγκρουστούμε και βρεθούμε έξω από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ χαθήκαμε».

«Το Σύνταγμα θα γίνει πιο αυταρχικό, πιο αντιδραστικό» είπε η Α. Παπαρήγα ενώ αναφερόμενη στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη «λαϊκή εκπροσώπηση», είπε ότι «εμείς μιλάμε για λαϊκή κυριαρχία, λαϊκή εξουσία» και πως «καλούμε τον ελληνικό λαό όχι απλώς να αμφισβητήσει αυτό το πολιτικό σύστημα, αλλά με την πάλη του να επιδιώξει την ανατροπή του».

Είπε ότι ο εθνικισμός και ο ρατσισμός είναι γεννήματα του ίδιου του συστήματος και «όταν δεν είναι πολύ ισχυρά είναι πάρα πολύ βολικά για αναπαραγωγή πλαστών διαχωριστικών γραμμών».

Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν είχε ούτε την τόλμη να προχωρήσει στον πλήρη διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, ενώ στο άρθρο 16 θα έπρεπε να καταργηθεί κάθε ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα σε όλες τις βαθμίδες.
«Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να θωρακίσετε το αστικό πολιτικό σύστημα από την ανάκαμψη και αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος. Δεν θα το καταφέρετε» κατέληξε η Α. Παπαρήγα.

Κωστής Χατζηδάκης (ΝΔ): Κάλεσε  τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να φερθούν εθνικά και να υιοθετήσουν την άποψη του ΚΙΝΑΛ για μη κρατικά πανεπιστήμια 

Να προκρίνει το εθνικό συμφέρον αφήνοντας στην άκρη τις ιδεολογικές αγκυλώσεις και τη δογματική γραμμή του Μαξίμου στο ζήτημα των ιδιωτικών πανεπιστημίων, κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας νωρίτερα στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Ο Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη και την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να αποδεχθεί την πρόταση της ΝΔ να κατοχυρωθεί συνταγματικά η δημοσιονομική ισορροπία.

Κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κατέθεσε μελέτη της UNESCO, του 2009, που δείχνει ότι μόνο τέσσερις χώρες στον πλανήτη απαγόρευαν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. «Είναι η Β. Κορέα, η Κούβα, το Μπουτάν και η Ελλάδα. Μετά δε το 2009, δηλαδή το 2011 στη μεν Β. Κορέα πήγε ένα αμερικανικό πανεπιστήμιο, το 2013 το Μπουτάν έβγαλε διαφήμιση για ιδιωτικό πανεπιστήμιο και το 2017 η Κούβα υπέγραψε συμφωνία ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο στην Αβάνα με το Χάρβαρντ», ανέφερε ο Κωστής Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Και στη Βενεζουέλα έχει ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ως και ο Μαδούρο σας βγήκε μπροστά».

Ο κ. Χατζηδάκης κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αποφασίσουν στο ζήτημα της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. «Απευθύνομαι στη συνείδησή σας. Θέλετε να εμείνετε δογματικά στη γραμμή του Μαξίμου που λέει όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια; Η κοινή γνώμη είναι εναντίον σας. Τα νέα παιδιά απογοητεύονται, οι οικογένειες στέλνουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό, Έλληνες καθηγητές είναι στην Αγγλία, στην Αμερική, στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα μας ευγνωμονούν, αν αλλάξουμε τη διάταξη αυτή», είπε ο Κωστής Χατζηδάκης και απευθύνθηκε στα βουλευτικά έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ: «αν δεν θέλετε να υιοθετήσετε την πρότασή μας, σας παρακαλώ υιοθετείστε την πρόταση του ΚΙΝΑΛ για μη κρατικά πανεπιστήμια. Σας παρακαλώ υιοθετείστε την. Όχι κομματικά αλλά εθνικά φερθείτε. Αφήστε στην άκρη το Μαξίμου και τις κομματικές γραμμές. Πρέπει να δούμε το εθνικό συμφέρον, το συμφέρον των νέων παιδιών. Έχετε καιρό να το σκεφτείτε ως την Πέμπτη».

Αναφερόμενος στον κοινό τόπο που βρέθηκε για την αποσύνδεση εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι, η χώρα έπειτα από 10 χρόνια κρίσης, πρέπει να έχει σταθερές κυβερνήσεις οι οποίες να εφαρμόζουν το πρόγραμμα που εγκρίθηκε από το λαό. «Συμπίπτουμε στο ότι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας δεν πρέπει να γίνει αφορμή για τη διάλυση της Βουλής. Επομένως είναι θετική είδηση ότι, μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση η οποία θα εκλεγεί θα έχει καθαρή εντολή και μια καθαρή τετραετία, και αυτό πρέπει να το πιστώσουμε στο πολιτικό σύστημα της χώρας, ελπίζοντας φυσικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κάνει μια νέα πολιτική κυβίστηση ξεφεύγοντας από την θέση που επί τόσους μήνες διαφήμιζε», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ είπε ότι το Σύνταγμα παρέχει επαρκείς εξηγήσεις για τα κοινωνικά δικαιώματα και αναρωτήθηκε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υιοθετεί τον κανόνα να υπάρχει δημοσιονομική ισορροπία, κατοχυρωμένη στο Σύνταγμα, όπως γίνεται με τα Συντάγματα της Γαλλίας και της Γερμανίας που ορίζουν «όσα εισπράττουν τόσα να ξοδεύουν».

«Αυτό έτσι και αλλιώς το προβλέπει ο νόμος 4072/2014, που δεν τον έχει καταργήσει η κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει νεοφιλελεύθερη τη ΝΔ για την πρόταση της και το κάνει ενώ ξέρει ότι την ώρα που αρνείται την πρόταση της ΝΔ για δημοσιονομική ισορροπία, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060. Πραγματικά ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει ρεσιτάλ πολιτικής υποκρισίας», είπε ο Κ. Χατζηδάκης.

Κατερίνα Παπακώστα (υφυπουργός Προστασίας Πολίτη): Ευκαιρία να αναθεωρηθεί η απαξιωτική στάση εναντίον του βουλευτικού θεσμού

Δεν είναι λευκή ψήφος η ψήφος για τις 120 δόσεις, για την κοινωνική ατζέντα και το κοινωνικό Σύνταγμα είναι ψήφος συνείδησης υπέρ του λαού, είπε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, η οποία επισήμανε επίσης ότι σε αυτή τη Βουλή δίνεται η ευκαιρία να αναθεωρηθεί και η απαξιωτική στάση η οποία επιδείχθηκε εναντίον του θεσμού του βουλευτή.

Η κ. Παπακώστα, επί της ουσίας της αναθεωρητικής διαδικασίας, είπε ότι χάνονται μεν ευκαιρίες, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι πολύ σπουδαία η πρόταση της προτείνουσας Βουλής. «Χάσαμε ευκαιρίες όπως να σπάσουμε το μονοπώλιο του άρθρου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, να δώσουμε περισσότερες αρμοδιότητες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να φτιάξουμε ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και να δημιουργήσουμε ένα σταθερό φορολογικό σύστημα», είπε.

Ωστόσο η κ. Παπακώστα αναφέρθηκε στις σημαντικές τομές που επιτεύχθηκαν, την «κοινωνική ατζέντα» με αφορμή την αναθεώρηση των άρθρων εκείνων που συγκροτούν το «κοινωνικό Σύνταγμα», την υποστήριξη δηλαδή στην οικογένεια, τη μητρότητα, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τους άπορους, τα ΑμεΑ.

Επίσης τόνισε ως πολύ σπουδαίες τις μεταρρυθμίσεις της κατοχύρωσης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού και του δικαιώματος στην Υγεία, «για να έχουμε αξιοπρεπείς εργαζόμενους και να έχουν όλοι οι Έλληνες ίσα δικαιώματα στην προσβασιμότητα στις υπηρεσίες Υγείας», για την κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας της διαιτησίας και του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής, το να μπορεί ο λαός να παρεμβαίνει με λαϊκά δημοψηφίσματα, το εκλογικό σύστημα, καθώς και την ενίσχυση της Βουλής κυρίως με τη δυνατότητα να διαμορφώσει την κατάπτυστη διάταξη για την εξάλειψη κάθε ποινικής μεταχείρισης του πολιτικού προσωπικού.

Νίκος Παρασκευόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ): Αναγκαία κατεύθυνση να έχουμε ανθεκτικές στον χρόνο ρυθμίσεις

Η άποψη ότι μία νέα κυβέρνηση στην επόμενη Βουλή μπορεί να αξιολογήσει ως λευκή συναλλαγματική αυτά που θα αποφασίσει η παρούσα Βουλή οδηγεί σε εξουσιαστική λογική και δεν βοηθά το κράτος δικαίου. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, Νίκος Παρασκεύπουλος, υπεραμυνόμενος της άποψης που εξέφρασε και ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, ως προς την ερμηνεία του άρθρου 110 του Συντάγματος, ότι η παρούσα Βουλή δεσμεύει την επόμενη ως προς τη κατεύθυνση των αναθεωρητέων διατάξεων.

«Η αντίθετη άποψη ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί να πάρει ένα συνταγματικό κείμενο και να το αξιολογήσει ως λευκή συναλλαγματική και να κάνει ό,τι θέλει, αντιβαίνει στην αρχή της εμπιστοσύνης, οδηγεί σε εξουσιαστική λογική και δεν μπορεί να βοηθήσει το κράτος δικαίου», σημείωσε ο κ. Παρασκευόπουλος κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Επίσης, καταλόγισε στη ΝΔ ότι λειτουργεί επικοινωνιακά, φέρνοντας ως παράδειγμα την πρόταση για το άρθρο 32 που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Ενόψει ότι η κατεύθυνση θα έχει συνέπειες δεκαετιών είναι λογικό, ενόψει της αναθεώρησης, να έχει μια γνώμη και η πρώτη και η δεύτερη Βουλή που θα προκύψει έπειτα από εκλογές. Η ουσία της Αναθεώρησης ανταποκρίνεται σε βάθος χρόνου και είναι σωστό να ορίζεται η κατεύθυνση», πρόεδρος της Επιτροπής.

Ακόμη, επισήμανε ότι η σημερινή Βουλή προχωρεί στην Αναθεώρηση βάσει ενός σκεπτικού που έδειξε ότι πρέπει να διορθωθούν οι δυσλειτουργίες και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία η κατεύθυνση για να έχουμε ανθεκτικές στον χρόνο ρυθμίσεις.

Ο κ. Παρασκευόπουλος υπεραμύνθηκε των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι έχουν τον χαρακτήρα της ειλικρίνειας και δεν αποσκοπούν στο πολιτικό όφελος ενόψει των εκλογών.

«Αυτό που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις προτάσεις του είναι η διόρθωση των δυσλειτουργιών στη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και στην ενίσχυση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Αυτά χρειάζονται ενόψει της κρίσης που περάσαμε και που επηρέασε και δοκίμασε τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών. Δεν είναι η στιγμή να τις κρίνουμε με βάσει τα κριτήρια που μπορεί να υπάρχουν. Είμαστε υποχρεωμένοι να τις κρίνουμε με βάσει την ευστοχία και την αποτελεσματικότητα τους», υποστήριξε. Έφερε, δε, ως παράδειγμα την πρόταση της ΝΔ για συνταγματική καθιέρωση ολοκλήρωσης της τετραετούς θητείας μίας κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι έρχεται σε αντίθεση με τις εκλογές που ζητά κάθε μέρα.

Απαντώντας στον εισηγητή του ΚΚΕ, Γιάννη Γκιόκα, που αμφισβήτησε τα κίνητρα της κυβέρνησης για τα δημοψηφίσματα, αντέτεινε ότι «αυτό που πρέπει να δούμε είναι αν αυτές τις ρυθμίσεις χρειάζεται η δημοκρατία και η χώρα».

Τέλος, ο κ. Παρασκευόπουλος χαρακτήρισε σημαία ειλικρίνειας των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ την αναθεώρηση του άρθρου 86 για την ουσιαστική αναζήτηση των ποινικών ευθυνών για υπουργούς, ενώ έμφαση έδωσε τόσο στην ενίσχυση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων όσο και στη συνταγματική καθιέρωση «της έννοιας της επιείκειας απέναντι στην ακαμψία των νόμων και τις δυσλειτουργίες ακόμα και όταν έχουμε να κάνουμε με μισό ευρώ», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μάκης Βορίδης (ΝΔ): Το μόνο που πείραζε ήταν η έλλειψη δημοψηφισμάτων...

«Μετά από όσα δραματικά συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια, με την οικονομική κατάρρευση και πτώχευση ουσιαστικά της χώρας, θα περίμενε κανείς μία πρόταση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, να αναζητήσει εάν υπήρξαν συνταγματικές διατάξεις, που διευκόλυναν, επιτάχυναν, οδήγησαν σε αυτήν την κατάρρευση». Αυτό ανέφερε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, για να σημειώσει ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αφορά την «αμεσοδημοκρατία, τα δημοψηφίσματα και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών».

«Δηλαδή, σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, στην κρίση οδηγηθήκαμε επειδή δεν κάναμε δημοψηφίσματα; Τώρα που θα γίνονται, δηλαδή, δημοψηφίσματα δεν θα ξαναϋπάρξει κρίση, η οποία επίσης ξέσπασε επειδή δεν ήταν καλός ο νόμος περί ευθύνης υπουργών!», τόνισε ο κ. Βορίδης και πρόσθεσε: «Δηλαδή, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ δεν φταίει ότι τα προηγούμενα χρόνια ψηφίζαμε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς, δεν φταίνε οι επεκτατικές δημοσιονομικές πολιτικές που υλοποιούσαμε, ανεξάρτητα από τα δημόσια οικονομικά. Αυτό δεν ενοχλεί. Δεν απασχολεί που στο Σύνταγμα δεν υπάρχει κανένας κανόνας και περιορισμός γι' αυτά τα θέματα. Επομένως, ο ΣΥΡΙΖΑ κατάλαβε ότι από εδώ και πέρα δεν θα υπάρξει κρίση ξανά επειδή θα υπάρχουν δημοψηφίσματα».

Με τον ίδιο τρόπο, ο βουλευτής της ΝΔ σχολίασε και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη θρησκευτική ουδετερότητα: «Κορωνίδα της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση είναι η αναθεώρηση των άρθρων 3 και 13. Δηλαδή, θρησκευτική ουδετερότητα, αναθεώρηση του άρθρου 86 και η βουλευτική ασυλία. Από όλη την κρίση, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε να μας μιλήσει για τη θρησκευτική ουδετερότητα. Να μιλήσουμε. Αλλά έχει σημασία να ξέρουμε ότι για τα άρθρα 3 και 13, που είναι εμβληματικού χαρακτήρα προτάσεις, δεν έχει εξασφαλίσει συναίνεση».

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο κ. Βορίδης ρώτησε: «Τι δεν ρυθμίζεται καλά στο Σύνταγμά μας και θέλατε παραπάνω; Δεν αποτολμάτε να πείτε ότι θέλετε την πλήρη λαϊκότητα. Διότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην κατάργηση της κρατούσας θρησκείας, στην κατάργηση του προοιμίου και ενδεχομένως, δε, και σε μία διαφορετική προσέγγιση της έννοιας της καλλιέργειας εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης. Δεν τα προτείνετε αυτά. Το κίνητρο για την πρωτοβουλία αυτής της συνταγματικής αλλαγής, στην πρότασή σας, βρίσκεται σε απόφαση του ΣτΕ. Όταν ο κ. Φίλης αποπειράθηκε την αλλαγή των βιβλίων των Θρησκευτικών, προσέφυγαν γονείς και η υπουργική απόφαση ακυρώθηκε. Γιατί είπε το ΣτΕ ότι ανάπτυξη της ελληνικής και θρησκευτικής συνειδήσεως νοείται η ανάπτυξη της ορθοδόξου συνειδήσεως και όχι άλλης. Αυτή η απόφαση είναι το καρφί στο μάτι σας».

Γιάννης Γκιόκας (ΚΚΕ): Στόχος η διασφάλιση της κυβερνητικής σταθερότητας

Η Συνταγματική Αναθεώρηση, που από την κυβέρνηση χαρακτηρίστηκε ως «προοδευτική, δημοκρατική πρωτοβουλία», όπως και οι προηγούμενες Αναθεωρήσεις, υπηρετεί μια σειρά από σύγχρονες ανάγκες του αστικού πολιτικού συστήματος, τόνισε ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Γιάνης Γκιόκας.

Όπως εξήγησε, οι στοχεύσεις αυτές είναι να μη διαταράσσεται η άσκηση της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής και να αναστηλωθεί το κύρος του σάπιου αστικού πολιτικού συστήματος στη λαϊκή συνείδηση. Μία τρίτη επιδίωξη είναι να τονωθεί ο κάλπικος διπολικός καυγάς και να κρυφτούν οι μεγάλες τους συγκλίσεις όχι μόνο στην οικονομία και την εξωτερική πολιτική αλλά και στη Συνταγματική Αναθεώρηση, όπως είπε.

Ο Γ. Γκιόκας ανέφερε πως η διασφάλιση της κυβερνητικής πολιτικής σταθερότητας είναι κοινός παρονομαστής των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, γεγονός που φαίνεται από την κοινή τους πρόταση για την αναθεώρηση του άρθρου 32 και την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διενέργεια εκλογών. Άλλες προτάσεις που υπηρετούν την κυβερνητική σταθερότητα, που «για τον λαό σημαίνει αστάθεια», είναι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ για εποικοδομητική πρόταση δυσπιστίας και της ΝΔ για συνταγματικά κατοχυρωμένο τετραετή κύκλο. Όπως είπε, πρόκειται «για αναγκαίες προσαρμογές στον τρόπο λειτουργίας του αστικού κράτους και των κυβερνήσεών του, παίρνοντας υπόψη ότι ο σημερινός πολιτικός συσχετισμός δεν επιτρέπει τη συγκρότηση μονοκομματικών κυβερνήσεων».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στο δεύτερο κοινό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, που είναι η αναστήλωση του κύρους του αστικού πολιτικού συστήματος το οποίο κλονίστηκε στα μάτια του λαού εξαιτίας της κρίσης, των μέτρων, της ασυνέπειας λόγω και έργων κ.λπ. και το οποίο συνεχίζει να κλονίζεται εξαιτίας των μεταγραφών και των παζαριών «στα οποία έχουν διαπρέψει όλα τα κόμματα». Σε αυτό το πλαίσιο της δήθεν ηθικοποίησης του πολιτικού συστήματος εντάσσεται η πρότασή τους για το άρθρο 86 (νόμος περί ευθύνης υπουργών) που ενώ το λαϊκό αίτημα ήταν να καταργηθεί πλήρως, με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ παραμένει υπό προϋποθέσεις, όπως είπε.

«Διατηρείται ο βασικός του πυρήνας, σύμφωνα με τον οποίο η απόφαση για τη συγκρότηση Επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την άσκηση ή την ανάκληση ποινικής δίωξης θα την έχει πάλι η εκάστοτε κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η εκδίκαση θα γίνεται από ειδικό δικαστήριο και όχι από την τακτική δικαιοσύνη», ανέφερε, ενώ ξεκαθάρισε πως «θα ψηφίσουμε για την αναθεώρηση του άρθρου 86 μόνο και μόνο γιατί θέλουμε να δοθεί ώθηση στην αλλαγή αυτής της άθλιας διάταξης, χωρίς όμως να θεωρούμε ότι οι προτάσεις που γίνονται λύνουν το πρόβλημα».

Ως προς το στόχο της «κάλπικης βολικής αντιπαράθεσης», υπογράμμισε πως ο μεν ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί τη Συνταγματική Αναθεώρηση για να προβάλει την ψευδεπίγραφη αντινεοφιλελεύθερη ατζέντα και η ΝΔ για να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι τάχα εχθρός της αγοράς.

Ο κ. Γκιόκας, τόνισε ότι η αντιπαράθεση αυτή εκδηλώθηκε κυρίως στον τομέα των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, όπου υπάρχει και η μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα στις φραστικές διακηρύξεις του Συντάγματος και αυτά που ισχύουν στην πραγματική ζωή. Πρόσθεσε πως τα δικαιώματα αυτά περιορίζει επίσης ένας συνταγματοποιημένος «δούρειος ίππος» που είναι η αναγνώριση της υπεροχής του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα άρθρα 28 και 80. Άλλο παράδειγμα που επιβεβαιώνει τον «κάλπικο χαρακτήρα της αντιπαράθεσής τους», όπως είπε, είναι οι προτάσεις της ΝΔ να κατοχυρωθεί ο ευρωενωσιακός προσανατολισμός της χώρας και η δημοσιονομική πειθαρχία, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υλοποιεί κάτι διαφορετικό. «Από τη μια μεριά ο συνταγματοποιημένος νεοφιλελευθερισμός της ΝΔ, από την άλλη μεριά ο εφαρμοσμένος νεοφιλελευθερισμός του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και αν ο όρος νεοφιλελευθερισμός δεν είναι δόκιμος», σημείωσε ο Γ. Γκιόκας.

Η υποκρισία τους φαίνεται επίσης από την πρότασή τους τα δημοψηφίσματα να διεξάγονται μόνο για εθνικά και οικονομικά θέματα αλλά όχι για δημοσιονομικά ζητήματα, όπως είναι το 90% των νόμων, και να μην είναι δεσμευτικά για την κυβέρνηση, είπε, μεταξύ άλλων.

Αναφερόμενος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική, σημείωσε πως πρόκειται για καρικατούρα απλής αναλογικής, αφού επιτρέπει δέκα βουλευτές να κατευθύνονται στο πρώτο κόμμα. Ακόμα, ο κ. Γκιόκας υπογράμμισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε να κάνει στοιχειώδεις αστικούς εκσυγχρονισμούς που αλλού έχουν γίνει εδώ και 200 χρόνια, όπως ο διαχωρισμός Κράτους και Εκκλησίας.

«Ότι δεν μιλάμε για μια προοδευτική, αλλά για μια ακόμη αντιδραστική-αντιλαϊκή αναθεώρηση φαίνεται και από τις προτάσεις που έχουν απορρίψει ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όπως αυτές που κατέθεσε το ΚΚΕ και αφορούν την προστασία και διεύρυνση των λαϊκών δικαιωμάτων των συνδικαλιστικών ελευθεριών, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, «χωρίς φυσικά να έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί να υπάρξει ένα προοδευτικό ή δημοκρατικό Σύνταγμα στο πλαίσιο της σημερινής εξουσίας του κεφαλαίου», είπε, ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, κάνοντας εκτενή αναφορά στις προτάσεις του κόμματός του.


Μάριος Γεωργιάδης (Ένωση Κεντρώων):  Απλό πρόσχημα η διαδικασία και σε συνθήκες μη κανονικότητας

«Η τρέχουσα πολιτική κατάσταση δεν παρουσιάζει τη νηφαλιότητα, τη σταθερότητα, τη δυνατότητα εθνικής συνεννόησης που αποτελούν τα εχέγγυα μιας ισορροπημένης, επιτυχημένης και αποτελεσματικής Συνταγματικής Αναθεώρησης. Αντίθετα όλα συνηγορούν ότι η διαδικασία της αποτελεί ένα απλό πρόσχημα μέσω του οποίου κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση απλώς απευθύνονται στο εκλογικό τους ακροατήριο, χωρίς καμία περαιτέρω ουσιαστική βούληση περί πραγματικής Συνταγματικής Αναθεώρησης».

Αυτό υπογράμμισε ο γενικός εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο κ. Γεωργιάδης κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια «να προβεί σε μια κατ' επίφαση Αναθεώρηση του Συντάγματος χωρίς ριζικές τομές για την ενίσχυση βασικών αρχών, όπως διαφάνεια, αμεροληψία, ίση μεταχείριση των πολιτών απέναντι στο νόμο, και των εν γένει βασικών εγγυήσεων τήρησης της συνταγματικής αρχής».

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, κάποιες προτάσεις στοχεύουν στη συνταγματική καθιέρωση μειοψηφικών πολιτικών ιδεοληψιών, που δεν βρίσκουν νομιμοποιητικό έρεισμα ούτε στην πολιτική τάξη ούτε στην κοινωνία.

Ακόμα, ο εισηγητής της Ένωσης Κεντρώων ενέταξε σε μικροκομματικά συμφέροντα τις προτάσεις της κυβέρνησης:

«Για αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές, την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας, η οποία, συνοδευόμενη με την πρόταση νέου πρωθυπουργού, καθίσταται προφανώς ανέφικτη και τον αριθμό των 1.000.000 υπογραφών για δημοψήφισμα για κατάργηση ψηφισμένου νόμου και των 500.000 υπογραφών για διενέργεια δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα».

Επίθεση εξαπέλυσε και κατά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνοντας ότι, «αν και αρκετές από τις προτάσεις της είναι σοβαρές και στη σωστή κατεύθυνση, κάποιες είναι ασαφείς ή μαρτυρούν την έλλειψη προσεκτικής και ολοκληρωμένης εξέτασης των ζητημάτων και ενώ δήθεν αποσκοπούν στην εξάλειψη των τακτικισμών της κυβέρνησης, εν τέλει ίσως διευκολύνουν τους μικροκομματικούς τακτικισμούς της εκάστοτε αντιπολίτευσης», όπως είπε.

Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε ακόμα για «τροποποιήσεις που εισάγονται με τρόπο πρόχειρο, νομοτεχνικά εσφαλμένο, ασαφή και χωρίς να έχουν σταθμιστεί τα όσα διακυβεύονται».

«Τέτοια πρόταση είναι η απευθείας εκλογή του ΠτΔ από τον λαό, που πρώτιστα θα σημάνει συνταγματική μετατόπιση από την Προεδρευομένη Κοινοβουλευτική στην Προεδρική Δημοκρατία, όπως και οι προτάσεις που, ανεξαρτήτως του ειδικότερου περιεχομένου τους και της ορθότητάς τους ή μη, προκαλούν σημαντικές τομές στο υφιστάμενο Σύνταγμα, όπως η θρησκευτική ουδετερότητα ή η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων», υπογράμμισε.

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ακόμα ότι η Αναθεώρηση πρέπει να γίνει με φειδώ και βάσει ευρειών κοινωνικών και πολιτικών συναινέσεων και συνθέσεων.

«Σε συνθήκες μη κανονικότητας, όπως αυτές οι οποίες επικρατούν στη χώρα μας κατά τα τελευταία έτη, δεν θα έπρεπε κατ' αρχήν να αποτολμάται Συνταγματική Αναθεώρηση, διότι κινδυνεύει να μεταπέσει από εργαλείο προσαρμογής του υπέρτατου και υπερκομματικού κανόνα δικαίου σε απόπειρα περιορισμού του έργου του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης, με μικροπολιτικά κριτήρια», υποστήριξε.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης επανέφερε την πρόταση του κόμματός του «περί απώλειας της βουλευτικής ιδιότητας στην περίπτωση ανεξαρτητοποίησης του βουλευτή», σημειώνοντας ότι ίσως χρειάζεται προσαρμογή ώστε να διατηρεί την βουλευτική έδρα χωρίς όμως τη δυνατότητα προσχώρησης σε άλλο κόμμα.

«Στοχεύει στην αποσύνδεση της κυβερνητικής σταθερότητας από τυχαίες ή επί τούτου κομματικώς οργανωμένες ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών, ενώ προστατεύεται το κύρος του βουλευτή και αίρεται κάθε δυνατότητα η βουλευτική ιδιότητα και έδρα να καθίστανται αντικείμενο διαπραγμάτευσης και φημών περί εμπλοκής βουλευτών σε σχέσεις συναλλαγής με σκοπό τη λήψη “ανταλλαγμάτων”, εξασφάλιση δηλαδή της μελλοντικής πολιτικής τους επιβίωσης», συμπλήρωσε.

«Όταν η Βουλή μας δεν θα φοβάται να αναμετρηθεί με την ανάδειξη ενός Προέδρου της Δημοκρατίας ευρείας αποδοχής, όταν θα έχουν τελειώσει τα πρωτόγνωρα, εμφανή και μη πολιτικά παιχνίδια της τελευταίας κοινοβουλευτικής περιόδου, τότε ίσως θα είναι κατάλληλη η συγκυρία για την έναρξη διαβουλεύσεων περί Συνταγματικής Αναθεώρησης με σοβαρή πιθανότητα επίτευξης πραγματικών παραγωγικών αποτελεσμάτων», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Κώστας Δουζίνας (ΣΥΡΙΖΑ):  

«Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, επαναπολιτικοποιούν την πολιτική», ανέφερε κατά τη συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Δουζίνας, και πρόσθεσε ότι στο σκέλος αυτό, της πολιτικής, η πρόταση κινείται σε τρεις κατευθύνσεις: Την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και την επανεκκίνηση του κοινωνικού κράτους.

«Η πιο σημαντική ενδυνάμωση της αντιπροσωπευτικής αρχής είναι η καθιέρωση του αναλογικού εκλογικού συστήματος. Η δημιουργία πολυκομματικών κυβερνήσεων, συνασπισμού και συναντίληψης, αποτελεί το ισχυρότερο αντίβαρο στο πρωθυπουργικό μοντέλο και την κυβερνητική παντοδυναμία», είπε ο Κώστας Δουζίνας και υπογράμμισε ότι στο ίδιο πλαίσιο, για την ενίσχυση της πολιτικής και της σταθερότητας της κυβέρνησης, βρίσκονται οι προτάσεις που αποτρέπουν τη διάλυση του Κοινοβουλίου, με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

«Η πρότασή μας προσπαθεί να αποτρέψει την καταφυγή σε εκλογές, δίνοντας ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στη Βουλή για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συναινέσεις αλλά και αναγνωρίζοντας τη συμμετοχή του λαού στην ύψιστη πολιτειακή διαδικασία», είπε ο κ. Δουζίνας και τόνισε ότι στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και η πρόταση να είναι ο πρωθυπουργός εκλεγμένος βουλευτής και να προτείνεται όριο θητειών για τους βουλευτές για να σταματήσει η λογική της «οικογενειοκρατίας, της δυναστείας και της γεροντοκρατίας».


Εύη Χριστοφιλοπούλου (ΔΗΣΥ): 

«Η παρούσα κυβέρνηση είχε τον χρόνο να ξεκινήσει τη Συνταγματική Αναθεώρηση πολύ νωρίτερα. Είναι πολύ κρίμα που εδώ και 2,5 χρόνια, και ενώ είχαμε επικοινωνιακού τύπου εκδηλώσεις, αργήσαμε πάρα πολύ να έρθουμε στη Βουλή να συζητήσουμε αυτό το κορυφαίο ζήτημα. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν μιλάμε για αντικοινοβουλευτισμό δεκαετιών», δήλωσε, κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, η βουλευτής της ΔΗΣΥ Εύη Χριστοφιλοπούλου. «Αυτή η κορυφαία διαδικασία συντελείται στο παρά πέντε, χωρίς δυνατότητα μεγάλης και διεξοδικής συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και μάλιστα με τρόπο ώστε αυτή η συζήτηση να είναι ουσιαστική και συναινετική», πρόσθεσε.

Η βουλευτής αναφέρθηκε και στο άρθρο 16, σημειώνοντας ότι «πέρα από τη χρόνια φοβία έναντι των μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, οι σημερινές συνθήκες, συνθήκες της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, συνθήκες που χώρες όπως η Ελλάδα χάνουν μυαλά, ακαδημαϊκούς, ερευνητές, φοιτητές, είναι συνθήκες που απαιτούν να ξαναδούμε, χωρίς φοβίες και οπισθοδρόμηση, ένα σύστημα πανεπιστημίων που θα ευνοήσει και το δημόσιο πανεπιστήμιο και θα μπορεί να παράγει και συνέργειες». «Δεν θέλουμε να πάμε σε νεοφιλελεύθερες λογικές, θέλουμε όμως αναθεώρηση του άρθρου 16 με αυστηρή πιστοποίηση, έλεγχο και εποπτεία για ένα σύστημα που τελικά θα ευνοήσει τον Έλληνα πολίτη και κυρίως την ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας», τόνισε η βουλευτής της ΔΗΣΥ, η οποία μίλησε και για το άρθρο 102 του Συντάγματος για την αυτοδιοίκηση. «Το σύστημα του Κλεισθένη αποδοκιμάζεται από το σύνολο, σχεδόν, των αιρετών της αυτοδιοίκησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου σε κατεύθυνση χαοτική. Για το ΚΙΝΑΛ η αυτοδιοίκηση είναι σημαντικός θεσμός και πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να αλλάξει το άρθρο, με τρόπο ώστε να δοθούν αποκλειστικές αρμοδιότητες στον α' και τον β' βαθμό, με σύστημα που θα ευνοεί το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων και την ανάληψη του αναπτυξιακού ρόλου, από την πλευρά της περιφέρειας, και του κοινωνικού ρόλο, από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης», επισήαμεν η κ. Χριστοφιλοπούλου.


Τα... διαδικαστικά

Τόσο η συζήτηση όσο και οι ψηφοφορίες θα είναι επί των προτάσεων που έχουν καταθέσει τα δύο μεγάλα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, καθώς και όσες έχουν τον απαιτούμενο αριθμό των 50 υπογραφών και έχει εισηγηθεί η Επιτροπή της Βουλής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η συζήτηση θα επεκταθεί έως την Πέμπτη αντί μέχρι αύριο, Τετάρτη, που είχε αρχικά προγραμματιστεί, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους βουλευτές που το επιθυμούν να πάρουν τον λόγο. Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έκανε δεκτές σχετικές εισηγήσεις κοινοβουλευτικών εκπροσώπων κομμάτων που τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει συναίνεση και να μην υπάρξουν ασφυκτικά χρονικά περιθώρια σε αυτή την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία.

ΣΧΟΛΙΑ

Επιλέξτε Κατηγορία